۱۴.بهمن.۱۴۰۲ههنگاو
با استناد به آمار به ثبت رسیده در مرکز آمار و اسناد سازمان حقوق بشری ههنگاو، طی ماه فوریه ۲۰۲۴ دستکم حکم اعدام یک زن در زندانهای جمهوری اسلامی ایران اجرا شده است. همچنین ۹ فعال زن بازداشت و ۹ فعال زن نیز توسط دستگاه قضایی به حبس محکوم شدهاند. در ماه گذشته دستکم ۲۰مورد زنکشی نیز در شهرهای مختلف ایران ثبت شده است.
اجرای حکم اعدام زنان در ایران. در ماه گذشته میلادی دستکم اجرای حکم اعدام یک زن در زندانهای جمهوری اسلامی ایران اجرا شده است. سال گذشته حکم اعدام ۲۲ زن در ایران اجرا شده بود. بر طبق این گزارش در تاریخ ۲۱ ژانویه ۲۰۲۳، حکم اعدام یک زن اهل تبریز به نام هاجر اتابکی ۴۱ ساله که پیشتر به اتهام جرایم مرتبط با مواد مخدر به اعدام محکوم شده بود در زندان مرکزی قزوین اجرا شده است. اجرای حکم اعدام این زندانی پس از حدود یک ماه و در ماه فوریه رسانهای شد. بر اساس قوانین حاکم در جمهوری اسلامی در مورد زنان، زنان در ایران نه تنها از هیچ نوع قوانین حمایتی در رابطه با خشونت خانگی برخوردار نیستند، بلکه خود متن قانون زمینه انواع خشونتها از جمله خشونت جنسی، فیزیکی، اقتصادی و روانی به زنان را فراهم کرده است.
بازداشت ۹ زن در ماه فوریه. با استناد به آمار ههنگاو، طی ماه فوریه ۲۰۲۴، دستکم ۹ فعال زن و یک فعال کوییر در شهرهای مختلف ایران بازداشت شدهاند. همچنین یک دانشجو، در میان زنان بازداشت شده یک روزنامهنگار وجود دارد و ۷ نفر از بازداشت شدگان جهت سپری نمودن دوران محکومیت بازداشت و به زندان محکوم شدهاند. نسرین حسنی اهل بجنورد، ژیلا هژبری اهل مریوان، آ. نارویی اهل زاهدان، نوشین مصباح اهل مشهد، مینا کرمی اهل شیراز، رویا ثابت اهل شیراز، رئوفه میرباقری اهل رامسر، ناهید خداجو اهل تهران و سارینا جهانی اهل شیراز زنانی هستند که در ماه فوریه بازداشت شدهاند. همچنین، الهام چوبدار فعال کوییر اهل ارومیه جهت سپری نمودن دوران محکومیت خود بازداشت و به زندان مرکزی این شهر منتقل شده است. صدور حکم حبس برای فعالین زن . با استناد به آمار به ثبت رسیده در مرکز آمار و اسناد سازمان حقوق بشری ههنگاو، در ماه فوریه ۲۰۲۴ دستکم ۹ فعال زن در شهرهای مختلف ایران از جمله فروغ تقیپور و مرضیه فارسی دو زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین به حبس محکوم شدهاند. بر طبق این گزارش این ۹ فعال در مجموع توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران به ۴۴سال حبس تعزیری محکوم شدهاند.
۱ـ سمیرا احمدی فعال کُرد و اهل سقز به تحمل ۳ سال حبس محکوم شده است.
۲ـ فاطمه شیخی فعال کُرد و اهل آبدانان به تحمل ۱ سال حبس محکوم شده است.
۳ـ فروغ تقیپور فعال اهل تهران به تحمل ۱۵ سال حبس محکوم شده است.
۴ـ مرضیه فارسی فعال اهل تهران به تحمل ۱۵ سال حبس محکوم شده است.
۵ـ نرگس منصوری فعال اهل تهران به تحمل ۳ سال حبس محکوم شده است.
۶ـ شکیلا منفرد فعال اهل تهران به تحمل ۱۵ ماه حبس محکوم شده است.
۷ـ صبا آذرپیک روزنامهنگار اهل تهران به تحمل ۳ سال حبس محکوم شده است.
۸ـ کیمیا فتحیزاده روزنامهنگار اهل سیرجان به تحمل ۶ ماه حبس محکوم شده است.
۹ـ سارینا جهانی فعال اهل شهریار به تحمل ۲ سال و ۳ ماه حبس محکوم شده است. بازداشت زنان و محکومیت زنان یک روند تبعیض معمول در جمهوری اسلامی است. در جریان جنبش انقلابی ژن ژیان ئازادی فشارها برای فعالین زن ابعاد شدیدتری به خود گرفته بود. جمهوری اسلامی به شکل سازماندهی شدهای همواره از ابتدای ظهورش تلاش کرده است که عرصه ظهور فعالیت اجتماعی، سیاسی و حقوق بشری را برای زنان تا جای ممکن تنگ کند. سیاستهای جداسازی جنسی و جنسیتی و همینطور به حاشیه بردن هر چه تمام جامعه اقلیتهای جنسی و جنسیتی از طریق جرمانگاری هویت آنها یکی از سیاستهای جدی آپارتاید جنسیتی در ایران است.
ثبت ۲۰ مورد زنکشی در ماه فوریه
با استناد به آمار به ثبت رسیده در مرکز آمار و اسناد سازمان حقوق بشری ههنگاو، طی ماه فوریه ۲۰۲۴ دستکم ۲۰ زن در شهرهای مختلف ایران کشته شدهاند که ۱۶ مورد آن توسط افراد نزدیک خود ازجمله همسر، همسر سابق، پدر و برادر انجام گرفته است. بر طبق این گزارش ۹ زن توسط همسران و همسران سابق خود کشته شده، ۷ زن نیز توسط افراد نزدیک خانواده و ۴ زن نیز توسط افراد دیگر به قتل رسیدهاند. بر طبق این گزارش دستکم ۴ مورد معادل ۲۰٪ موارد زنان کشته شده با انگیزه ناموسی به قتل رسیدهاند.
تفکیک قتل زنان بر حسب استان
استان تهران: ۹ مورد
استان اصفهان: ۲ مورد
استان فارس: ۲ مورد
استان لرستان: ٢ مورد
استانهای البرز، خراسان رضوی، خوزستان، گیلان و مازندران: هر کدام ۱ مورد
زنکشی بالاترین سطح بروز زنبیزاری و زنستیزی در جامعه است. قتلهای منتسب به قتلهای ناموسی تنها بخشی از زنکشیها را شامل میشوند. ریشه اصلی زنکشی در جوامع تاریخ، مناسبات و قوانین مردسالار و زنستیزانه است. بر أساس گزارشهای حقوق بشری ههنگاو تنها در سال گذشته ۱۲۲ زنکشی در ایران به ثبت رسیده است که بخش عظیمی از این قتلها توسط اعضای خانواده نزدیک زن انجام شدهاند. قوانین وتفکر زنستیزانه نفرت عمیق علیه زنان را عادیسازی میکند و این خود باعث میشود که کشتن زنان سادهتر و بیهزینهتر باشد.