آرمیتا و دختر تبریز؛ محدودسازی حکومتی اطلاع‌رسانی درباره قربانیان حجاب اجباری

اینترنشنال

رویا ذاکری که به نام «دختر تبریز» شناخته می‌شود از زمان بازداشت به بیمارستان اعصاب و روان منتقل شده و ممنوع‌الملاقات است. اتفاقاتی که به دلیل اعتراض به حجاب اجباری برای او افتاد و قرنطینه شدنش، مشابه ماجرای آرمیتا گراوند است که از ۹ مهر، زیر نظر نهادهای امنیتی بستری و در کماست.

در روزهای گذشته ویدیویی از یک زن جوان خشمگین در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که در آن او روی زمین نشسته و شعار «مرگ بر خامنه‌ای» و «مرگ بر دیکتاتور» سر می‌دهد.

به تازگی مشخص شده است این زن «رویا ذاکری»، شهروندی ۳۱ ساله است که روز ۲۳ مهر به دلیل نداشتن حجاب اجباری از سوی چند مامور موتورسوار مورد هجوم قرار گرفت و پایش آسیب دید.

بنا بر گزارش برخی منابع مانند سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، ماموران او را با «ضرب و شتم» بازداشت و سپس به بیمارستان اعصاب و روان رازی در تبریز منتقل کردند.

طی حدود یک هفته گذشته او تحت تدابیر شدید امنیتی در بیمارستان بستری و از ملاقات محروم شده است.

پلیس آذربایجان‌شرقی یک روز بعد از بازداشت ذاکری مدعی شد او «سابقه بیماری روانی» داشته و خبرگزاری ایسنا به نقل از مرکز اورژانس و فوریت‌های پلیسی نوشت که آن‌ها پس از گزارش‌های مردمی درباره «هذیان‌گویی یک خانم مریض‌احوال» در خیابان منجم تبریز حاضر شدند.

پلیس ادعا کرد خانواده و نزدیکان رویا ذاکری «سابقه بیماری» را اعلام کرده‌اند و او با «هدایت خانواده» به مراکز درمانی اعزام شده است.

سایت هه‌نگاو خبر داد از ۲۳ مهر که این شهروند بازداشت و به بیمارستان اعصاب و روان منتقل شده، اجازه ملاقات ندارد و در قرنطینه به سر می‌‌برد.

از سوی دیگر آرمیتا گراوند از ۲۰ روز پیش تاکنون در بیمارستان نظامی فجر وابسته به نیروی هوایی ارتش و تحت تدابیر امنیتی بستری است.

این نوجوان ۱۶ ساله صبح روز نهم مهر در ایستگاه متروی شهدای تهران بی‌هوش و به بیمارستان فجر منتقل شد.

گفته می‌شود دلیل آسیب دیدن او حمله یک زن چادری بوده است که برخی او را «حجاب‌بان» و برخی دیگر «آتش به اختیار هوادار حکومت» معرفی کرده‌اند.

طی حدود سه هفته‌ای که از بستری شدن آرمیتا در فضایی امنیتی می‌گذرد، اطلاعات زیادی درباره وضعیت او منتشر نشده است.

یکی از آخرین موارد مربوط به اطلاعات اختصاصی رسیده به ایران‌اینترنشنال در ۲۴ مهر و گرفتن «تعهد» از مادر و پدر آرمیتاست. بر اساس این اطلاعات، آنان را به دفتر دلاور القاصی‌مهر، فرمانده انتظامی شرق استان تهران منتقل کرده و از ایشان تعهد کتبی گرفته‌اند که از «هیچ فرد و سازمان و نهادی» شکایت ندارند.

پیش‌ از این شهین احمدی، مادر آرمیتا، به دلیل اعتراض به ممانعت ماموران امنیتی از ملاقات او با فرزندش، برای مدتی بازداشت شده بود.

دیدار خانواده این نوجوان با او و پیگیری وضعیتش محدود شده و طبق گزارش‌ها، آوا، خواهر بزرگ آرمیتا دست‌کم تا هفته گذشته موفق به ملاقات با او نشده بود.

بر اساس آخرین اطلاعات رسیده به ایران‌اینترنشنال، وضعیت جسمی این نوجوان در روزهای اخیر هیچ تغییری نکرده است و علائمی از بهبود در او دیده نمی‌شود.

سازمان حقوق بشری هه‌نگاو روز ۲۰ مهر به نقل از یک منبع نوشت که شش پزشک پس از بررسی وضعیت آرمیتا، نسبت به بهبود او ابراز ناامیدی کردند.

به گفته این منبع، تیم پزشکی بیمارستان فجر به خانواده آرمیتا گفته‌اند: «احیای سلامت فرزندشان تقریبا غیرممکن است.»

برخی ناظران شرایط در ایران بر این مساله تاکید کرده‌اند که جمهوری اسلامی قصد دارد آن‌چه را بر آرمیتا گراوند رفته، در سکوت خبری مشمول مرور زمان کنند.