به گزارش مجمع جهانی اقتصاد شیوع کرونا راه رسیدن به برابری جنسیتی را طولانیتر کرده است. در خاورمیانه رسیدن به برابری جنسیتی در سیاست ۱۴۲ سال طول میکشد. ایسلند همچنان بهترین کشور از نظر برابری جنسیتی است.
یک رشته مطالعات نشان داده که در اثر شیوع ویروس کرونا و پاندمی آن زنان بیشتر از مردان مشاغل خود را از دست داده و مجبور شدهاند به دلیل آموزش خانگی کودکان در خانه بمانند.
مجمع جهانی اقتصاد گفته اثرات این مسئله در درازمدت معلوم خواهد شد. گزارش سالانه شکاف جنسیتی در سطح بینالملل این نهاد این موضوع را تایید کرده و گفته راه رسیدن به برابری جنسیتی طولانیتر شده است.
مجمع جهانی اقتصاد که همه ساله غولهای اقتصادی جهان را در شهر داووس در سوییس دور هم جمع میکند، در گزارش قبلی خود که دسامبر ۲۰۱۹ و پیش از پاندمی کرونا منتشر شد، گفته بود که تا ۹۹ و نیم سال دیگر برابری جنسیتی در بسیاری از زمینهها محقق خواهد شد.
این مجمع اما در گزارش امسال خود گفته برابری جنسیتی تا ۱۳۵ سال و نیم دیگر به دست نخواهد آمد. در بیانیه این مجمع آمده است: «نسلهای دیگری از زنان باید همچنان منتظر رسیدن به برابری جنسیتی بمانند.»
برابری در محیط کار همچنان دست نیافتنی
مجمع جهانی اقتصاد که در سوییس قرار دارد، همه ساله گزارشی از شکاف جنسیتی در ۱۵۶ کشور را در چهار زمینه آموزش، سلامتی، فرصتهای اقتصادی و توانمندسازی سیاسی تهیه میکند.
بر اساس گزارش امسال این نهاد، شکاف جنسیتی در برخی زمینهها مثل سلامتی و آموزش به آرامی در حال کم شدن است. اما نابرابری جنسیتی در محیط کار که مدتهاست به عنوان مشکل ترین زمینه نابرابری شناخته شده است، همچنان وجود دارد و پیش بینی می شود که تا ۲۶۷ سال و نیم آینده هم همچنان وجود داشته باشد و پاندمی کرونا نیز کمکی به آن نکرده است.
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید
مجمع جهانی اقتصاد به تحقیقی استناد کرده که توسط سازمان بینالمللی کار وابسته به سازمان ملل انجام شده و نشان میدهد که زنان در بحران کرونا بیشتر از مردان شغلشان را از دست دادهاند. یک دلیل این امر این است که زنان بیشتر از مردان در بخشهایی که در دوران پاندمی تعطیل شدند، مشغول به کار هستند؛ بخشهایی مثل مهمانداری هتلها و رستورانها، فروشندگی، آرایشگاهها و…
دلیل دیگر این امر این است که زنان بیشتر از مردان مجبور شدند برای مراقبت از کودکان و آموزش خانگی آنها در خانه بمانند؛ مسئلهای که منجر به افزایش استرس و کمتر شدن کارایی آنها شد.
دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید
در گزارش مجمع جهانی همچنین با استناد به دادههای اپلیکیشن لینکدین آمده که پس از رفع تعطیلیها و باز شدن مجدد کسب و کارها زنان با سرعت کمتری نسبت به مردان به سرکار بازگشتند.
سعدیه زهیدی مدیر اجرایی مجمع جهانی اقتصاد گفته است: «پاندمی، برابری جنسیتی در خانه و محیط کار را به طور اساسی کاهش داد…اگر ما بخواهیم یک آینده اقتصادی پویا داشته باشیم، باید زنان از همین فردا وارد بازار کار شوند. این لحظهای است که در آن برابری جنسیتی دوباره میتواند احیا شود.»
پسرفت بزرگ در زمینه برابری جنسیتی در سیاست
تحقیق مجمع جهانی اقتصاد نشان داده که در زمینه سیاسی پیشروی به سوی برابری جنسیتی یک پسرفت بزرگ داشته است. همچنان در بسیاری از کشورها شکاف جنسیتی در سیاست بسیار بالاست.
زنان در سراسر جهان تنها یک چهارم کرسیهای پارلمانها و تنها ۲۲/۶ درصد از پستهای وزارتی را در اختیار دارند. اگر وضع به همین منوال پیش رود، انتظار نمیرود که تا ۱۴۵ سال و نیم دیگر شکاف جنسیتی در زمینه سیاست از بین برود. این زمان ۵۰ درصد از زمانی که در گزارش سال ۲۰۲۰ برای از بین بردن شکاف جنسیتی در سیاست پیش بینی شده بود (۹۵ سال) بیشتر است.
پیشرفت در این زمینه در کشورهای مختلف و مناطق گوناگون بسیار متفاوت است. بر اساس این گزارش کشورهای اروپای غربی در عرض ۵۲ سال و کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا در عرض بیش از ۱۴۲ سال میتوانند به برابری جنسیتی در زمینه سیاست برسند.
در مجموع کشورهای شمالی همچنان ردههای بالای جدول برابری جنسیتی را اشغال کردهاند: کمترین شکاف جنسیتی بین زن و مرد برای دوازدهمین سال پیاپی در ایسلند و پس از آن به ترتیب در فنلاند و نروژ وجود دارد. نیوزیلند مقام چهارم و سوئد مقام پنجم این جدول را در اختیار دارند.