زن به عنوان مادر، همسر و دختر بسیار بالاتر است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، کنگره شعر خانواده با عنوان «زیر سقف» از چندی پیش فعالیت خود را آغاز کرده است. این کنگره با هدف توجه به موضوع خانواده آغاز به کار کرده و تلاش دارد نگاهی متفاوت به زن به عنوان محور و کانون خانواده داشته باشد. همچنین با بهرهگیری از آموزههای دینی به ویژه روایات و سیره اهل بیت، نگاهی متفاوت به سبک زندگی اسلامی داشته باشد.
عاطفه جوشقانیان، شاعر و دبیر این کنگره در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، از برپایی نخستین کنگره شعر خانواده خبر داد و در توضیح آن گفت: دغدغه کنگره شعر خانواده از جایی به وجود آمد که دیدیم در اشعار بعضی از شاعران، زن تبدیل به مشعوقه بی سر و سامانی شده است که هرجایی است و کرامت ندارد. به عبارت دیگر، کرامت و جایگاه زن به عنوان یک مادر، دختر و همسر در اشعار مورد غفلت واقع شده است.
وی اضافه کرد: بعد از تأکید رهبر معظم انقلاب بر موضوع خانواده، در سخنرانیها و تذکرات متعدد ایشان، به این نتیجه رسیدیم که باید در حوزه شعر خانواده قدم گذاشت و با توجه به تأثیر شعر در سبک زندگی و تفکر جامعه برآن شدیم تا کنگره شعری با محوریت خانواده و سبک زندگی با عنوان «زیر یک سقف» برگزار کنیم. این کنگره قدمی در این مسیر است که جرقهای در ذهن شاعران زده شود که در این مسیر حرکت کنند.
دبیر کنگره شعر خانواده با اشاره به انتشار فراخوان این کنگره گفت: سال گذشته طرح اولیه کنگره را ارائه کردیم که به دلیل شیوع کرونا تغییری در روند برگزاری کنگره ایجاد و تبدیل به یک رویداد شد؛ برای مثال شب شعرها و پیشنشستهایی را به صورت مجازی برگزار کردیم تا طرح کنگره و محتوای آن به صورت دقیقتر مطرح شود. امسال همزمان با ایام ولادت حضرت زهرا سلامالله علیها و امام علی علیهالسلام فراخوان این کنگره اعلام شد.
وی با تشریح موضوعات اصلی و عناوین بخش ویژه این کنگره گفت: در بخش اصلی، موضوعاتی نظیر نقش زن به عنوان همسر، مادر و دختر در جامعه، سبک زندگی اصیل ایرانی اسلامی با محوریت خانواده، عاشقانههای خانوادگی (همسرانه، مادرانه و پدرانه)، ارتباط والدین و فرزندان و تربیت فرزند و نقش والدین است و در بخش ویژه عناوینی نظیر سیره خانوادگی اهل بیت، گفتوگوهای اهل بیت با خانواده، تفکر اهل بیت و روایاتی که درباره خانواده مطرح شده است و نقش زن در روایات و سیره اهل بیت از موضوعات مهم این کنگره است.
محمدرضا وحیدزاده، شاعر و پژوهشگر نیز درباره این کنگره شعر به خبرنگار تسنیم گفت: شعر خانواده یکی از موضوعات مهم و مغفولمانده ادبیات است که کمتر بدان توجه شده است. پس از پیروزی انقلاب و در نسبت با گفتمان انقلاب اسلامی، کارهای خوبی در این زمینه انجام شده اما تاکنون به صورت متمرکز روی آن کار نشده است.
وی با اشاره به اینکه نباید شعر انقلاب را محدود به موضوعاتی خاص کرد، گفت: در خصوص هنر انقلاب سوء تفاهمی وجود دارد و آن هم این است که شعر انقلاب به شعری سیاسی تقلیل پیدا کرده است. شعری تاریخی و زمانمند که درباره موضوعی مشخص و مقطعی معین از تاریخ است. در حالی که شعر و هنر انقلاب اسلامی برآمده از گفتمان انقلاب اسلامی است. این هنر اصلاً به چند موضوع خاص سیاسی محدود نمیشود بلکه از نگاهی تازه به عالم برمیآید و میتواند ساحتهای مختلفی از زندگی را در برگیرد. یکی از این ساحتها شعر عاشقانه است.
وحیدزاده خاطرنشان کرد: به نظرم شعر عاشقانه ما در این 40 سال، قابل مقایسه با تاریخ ادبیات ما است. چه از نظر نجابت، چه از نظر لطافت و روشنی. شعر خانواده کاری برای توجه بیشتر به همین موضوع است که بدانیم انسان، تکساحتی نیست و انسان عهد انقلاب چند ساحتی است. همان رزمندهای که در خط مقدم با صلابت و باشکوه میجنگد، دارای عاطفه و احساس است که با زندگی او گرهخورده است و نمونه آن را در نامههایشان میبینید. در سالیان اخیر، در تاریخ شفاهی این وجه از گفتمان فرهنگی انقلاب اسلامی بیشتر دیده میشود. وقتی خاطرات عاشقانه همسران شهدا را میخوانیم، جنبههایی برایمان روشن میشود که شاید قبلاً کمتر بدان توجه میکردیم. اینکه بتوانیم برای جنبههای عاشقانهتر زندگی، حرفهای شنیدنی داشته باشیم، موضوع بسیار مهمی است.