حقوق بشر در ایران – امروز پنجشنبه ۲۴ مهر ماه ۱۳۹۹، شهلا جهانبین و شهلا انتصاری، دو فعال مدنی و از امضا کنندگان بیانیه استعفای علی خامنه ای برای اجرای احکام حبس تعزیری شان احضار شدند.
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز چهارشنبه ۲۳ مهر ماه ۱۳۹۹، شهلا انتصاری و شهلا جهانبین، دو تن از زنان امضا کننده بیانیه موسوم به استعفای علی خامنه ای با دریافت تماس تلفنی از سوی شعبه ۱ اجرای احکام کیفری دادسرای زندان اوین به ریاست محمدمهدی براعه جهت سپری کردن دوران حبس تعزیری خود احضار شدند.
در تاریخ ۲۶ آبان ماه ۱۳۹۸, شهلا انتصاری و شهلا جهانبین به همراه گیتی پورفاضل، زهرا جمالی و نرگس منصوری, پنج تن از امضا کنندگان بیانیه استعفای علی خامنه ای, رهبر جمهوری اسلامی از بابت اتهامات اجتماع و تبانی علیه امنیت داخلی کشور و همچنین تبلیغ علیه نظام، هر یک به تحمل ۶ سال حبس تعزیری محکوم شدند. گیتی پورفاضل به همراه ۳ نفر از متهمان این پرونده پس از ابلاغ حکم دادگاه با اعلام تسلیم به رای نسبت به حکم صادره اعتراض نکردند و احکام صادره بر علیه آنها به ۳ سال و ۶ ماه حبس تعزیری کاهش پیدا کرد و فقط نرگس منصوری درخواست تجدیدنظرخواهی داد که حکم صادره بر علیه نرگس منصوری عیناً در شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران تائید شد.
بیشتر بخوانید: صدور احکام حبس تعزیری بر علیه ۵ تن از فعالان مدنی در تهران
شهلا انتصاری، در تاریخ ۳۱ مرداد ماه ۱۳۹۸، در پی یورش ماموران امنیتی بازداشت و پس از انتقال به تهران به سلول انفرادی در زندان اوین منتقل شد و در تاریخ ۱۹ آبان ماه ۱۳۹۸, پس از اتمام بازجوئی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه آزاد شد.
بیشتر بخوانید؛ بازداشت شهلا انتصاری, شهروند ساکن رشت توسط نیروهای امنیتی
بیشتر بخوانید: شهلا انتصاری, فعال حقوق زنان با تودیع قرار وثیقه آزاد شد
همچنین در تاریخ ۳۰ مردادماه ۱۳۹۸, شهلا جهانبین, ساکن اکباتان در تهران و از دیگر امضا کنندگان بیانیه ۱۴ فعال مدنی زن در پی مراجعه ۵ تن از ماموران امنیتی به منزل پدری اش, پس از تفتیش منزل و ضبط برخی لوازم شخصی از قبیل؛ دو دستگاه گوشی تلفن همراه, وی را بازداشت و پس از انتقال به زندان اوین در سلول انفرادی بند امنیتی ۲ الف سپاه پاسداران محبوس و تحت بازجوئی قرار گرفت. این فعال مدنی در تاریخ ۲۲ آبان ماه ۱۳۹۸, با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۵ میلیارد ریال تا اتمام مراحل دادرسی آزاد شد.
بیشتر بخوانید؛ بازداشت شهلا جهانبین, شهروند ساکن تهران توسط نیروهای امنیتی
بیشتر بخوانید: نرگس منصوری و شهلا جهانبین, فعالان مدنی با تودیع قرار وثیقه آزاد شدند
در تاریخ ۱۶ شهریور ماه ۱۳۹۹، گیتی پورفاضل، یکی از امضا کنندگان این بیانیه، برای پیگری وضعیت پرونده قضائی خود به شعبه ۱ اجرای احکام کیفری دادسرای امنیت تهران مراجعه کرده بود که به دستور محمدمهدی براعه قاضی شعبه مذکر بازداشت و برای تحمل حبس تعزیری ۳ سال و ۶ ماهه خود به زندان اوین منتقل شد.
بیشتر بخوانید: گیتی پورفاضل، وکیل دادگستری برای تحمل حبس بازداشت شد
لازم به ذکر است، زهرا جمالی به همراه شهلا انتصاری، نصرت بهشتی، شهلا جهانبین, فرشته تصویبی، پروا پاچیده، عزت جوادی حصار، گیتی پورفاضل، فاطمه سپهری، مریم سلیمانی، سوسن طاهرخانی، فرنگیسِ مظلوم، نرگس منصوری و کیمیا نوروزی صابر، از جمله امضا کنندگان بیانیه ای با مضمون استعفای علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی بودند.
در حالی این فعالان مدنی به تحمل حبس تعزیری محکوم شدند که علی خامنه ای, رهبر جمهوری اسلامی, به دفعات در صحبتهای خود ادعا کرده که در ایران هیچ شهروندی به صرف انتقاد مورد پیگرد قضائی و بازداشت قرار نمی گیرد که اینگونه رفتارهای قهرآمیز حقیقت ماجرا از سرکوب و گسترش فضای امنیتی در ایران را نشان می دهد و گویای این امر است که حاکمان جمهوری اسلامی اساتید بزرگ در سفسطه, مغالطه و تفسیر به رای هستند.
عدم امکان دسترسی به وکیل و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی, بازجو و بازپرسی بیطرف از جمله حقوق سلب نشدنی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل . سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید قرار گرفته است اما برخوردهای فراقانونی از سوی ارگانهای امنیتی ناقض قوانینی است که خود تدوینگر آن بودند و ادعای عمل بر آن را دارند.