خشونت خانگی؛ افزایش ۱۵ برابری همسرآزاری و ۸ برابری کودک آزاری در مشهد

رئیس اداره بهزیستی مشهد با اشاره به اینکه در چهار ماهه ایام شیوع کرونا، کوک آزاری نسبت به مدت مشابه سال قبل نزدیک به ۸ برابر افزایش داشته است، گفت:

“همچنین در این مدت همسر آزاری ۱۵ برابر، سالمند آزاری ۵ برابر و معلول آزاری ۱۶ برابر افزایش داشته است”. به گفته وی تعداد تماس‌های شهروندان با خط اورژانس اجتماعی بهزیستی در حوزه آسیب‌های اجتماعی در این مدت نسبت به مدت مشابه در سال گذشته ۳۰ برابر افزایش داشته است.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از ایسنا، امروز پنجشنبه ۱۹ تیرماه، محسن مروی، رئیس اداره بهزیستی مشهد گفت: “تعداد تماس‌های شهروندان با خط اورژانس اجتماعی بهزیستی در حوزه آسیب‌های اجتماعی در ایام شیوع کرونا در مشهد، از اسفند ۹۸ تا پایان خرداد ۹۹، ۳۲ هزار و ۱۴۱ مورد بوده است که این میزان در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۳۰ برابر افزایش داشته است”.

وی در خصوص علت افزایش تماس‌ها با اورژانس اجتماعی در این مدت، گفت: “پاسخگویی ۱۹ مرکز فعال اورژانس اجتماعی استان در این مدت به عهده مرکز مشهد بوده است همچنین پیامک‌های وزارت بهداشت در این حوزه به ۱۲۳ گزارش شده است”.

مروی افزود: “در ۴ ماهه ایام شیوع کرونا، ۱۹۳۲ مورد کودک آزاری گزارش شده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۷/۷ برابر افزایش داشته است. همچنین در این مدت همسر آزاری ۱۵ برابر، سالمند آزاری ۵ برابر و معلول آزاری ۱۶ برابر افزایش داشته است”.

رئیس سازمان بهزیستی مشهد گفت: در این مدت افکار و اقدام به خودکشی نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۴ درصد کاهش داشته است.

وی در خصوص آمار بالای اختلافات حاد خانوادگی گفت: “در این مدت تعداد ۵۲۴۰ مورد اختلافات حاد خانوادگی گزارش شده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۵ برابر افزایش داشته است. آمار کودکان خیابانی و نیز آمار افراد بد سرپرست و بی سرپرست نیز در این مدت افزایش داشته است”.

مروی همچنین گفت: “با توجه به شرایط کرونایی و به منظور کاهش اضطراب مردم با افزایش ظرفیت خط ۱۴۸۰ به عنوان خط مشاوره تلفنی در سطح شهر مشهد، از ساعت ۸ تا ۱۲، تعداد ۱۶ مشاور در هر شیفت به ارائه خدمات مشاوره‌ای می پردازند که در این مدت روزانه ۳۰ تماس مرتبط با حوزه کرونا برقرار شده است”.

رئیس سازمان بهزیستی مشهد با بیان اینکه اخیرا برای پیشگیری از طلاق، زوج‌های متقاضی طلاق پیش از مراجعه سیستم قضایی باید به سامانه تصمیم بهزیستی به منظور مشاوره و پیشگیری از طلاق، مراجعه کنند، افزود: “در سال گذشته تعداد ۱۵ هزار و ۵۲۳ زوج متقاضی طلاق به این سامانه مراجعه کردند که بیش از ۱۴ درصد از این تقاضاها منجر به سازش شده است و بقیه برای پیگیری طلاق به پیشخوان قضایی مراجعه کردند. در چهار ماه اخیر با توجه به تعطیلی فروردین بیش از ۷ درصد از تقاضاهای طلاق منجر به سازش شده است”.

مروی با تاکید بر اینکه پس از برقراری ارتباط با ۱۲۳ در صورت نیاز به مداخله و حضور کارشناس در محل، اورژانس سیار به محل اعزام می‌شود، گفت: “در این مرحله در صورت لزوم اقدامات لازم مانند جدا کردن فرزند، همسر صورت می گیرد و آسیب دیدگان به خانه امن بهزیستی منتقل می‌گردند. در این مدت ۶۱۲ مورد ماموریت اورژانس سیار انجام شده است”.

وی با تاکید بر اینکه مسائل اجتماعی، مسائل تک بعدی نبوده بلکه در هم تنیده و مجموعه عوامل هستند، افزود: “از عوامل مهم آسیب‌های اجتماعی مسائل اقتصادی است. همچنین تحقیقات نشان می‌دهد که یکی از عوامل افزایش بروز همسرآزاری در ایام شیوع کرونا میزان حضور بیش از حد خانواده‌ها در کنار یکدیگر بوده است و به نظر می‌رسد متاسفانه مدت گفتگوهای دو طرفه در روز نباید بیشتر از ۳۰ دقیقه باشد. عدم مهارت و توانایی در کنترل فرزندان، همچنین دلایل فرهنگی و تربیتی از علل دیگر بروز آسیب‌های اجتماعی در خانواده‌ها است”.

وی موضوع آموزش را یکی از راهبردها در حوزه پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی دانست و ادامه داد: “در سطح شهر مشهد سالانه به ۱۰ تا ۱۵ هزار نفر مهارت‌های زندگی آموزش داده می شود اما این تعداد برای جمعیت سه میلیون و ۷۰۰ هزار نفری قطعا کافی نیست”.

مروی با اشاره به همکاری بهزیستی با شهرداری در حوزه پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی، عنوان کرد: “در این خصوص در حال انعقاد تفاهم‌نامه‌ای با شهرداری هستیم تا امسال میزان آموزش‌ها را به ۸ برابر افزایش دهیم و به سطح ۸۰ تا ۱۰۰ هزار نفر در محلات برسانیم”.

وی افزود: “همچنین در این تفاهم‌نامه برای زنان سرپرست خانوار طرح پایلوتی در سطح شهر مشهد ایجاد می شود که در آن به یک صد نفر آموزش‌های مورد نیاز زن سرپرست خانوار مانند تربیت فرزند تک والد داده می شود”.

رئیس سازمان بهزیستی مشهد در ادامه گفت: “در حوزه کودکان خیابانی که اکثر آنان اتباع خارجی هستند در مرکز ساماندهی کودکان خیابانی، آموزش‌های فنی و حرفه ای به صورت عملیاتی انجام می گیرد”.

وی در پایان گفت: “همچنین باید برای تامین مسکن زنان سرپرست خانوار که در معرض آسیب هستند، کمک کنیم زیرا با آمار بالای طلاق در مشهد سالانه به آمار زنان سرپرست خانوار افزوده می‌شود و تنها بهزیستی نمی‌تواند در این حوزه کار کند و دیگر دستگاه‌ها و بانک‌ها باید مسئولیت خود را در قبال جامعه انجام دهند و در این حوزه بهزیستی باید به سمت مطالبه‌گری حرکت کند”.