سازمان‌های محلی؛ راهکاری برای اعطای وام به زنان فعال در صنایع‌دستی/ تنها 10 درصد این زنان بیمه شده‌اند

ارسال کننده : آقای احمد فخرالدین 20آبان 

9308_541

صنایع‌دستی اغلب زنان و هنری عجین شده که تنها برای گذران اوقات فراغت است و کمتر به عنوان منبع درآمد مطرح می‌شود. اما باتوجه‌ به ظرفیت‌های خوب کشور ما در داشتن انواع صنایع‌دستی، می‌توان از این توانایی برای ایجاد درآمد استفاده کرد. استان خراسان جنوبی با داشتن ۲۶۰ گونه مختلف صنایع‌دستی، یکی از غنی‌ترین استان‌ها در این زمینه است که به‌ نظر می‌رسد راه‌اندازی تعاونی‌های گوناگون با حضور زنان به گسترش این صنعت کمک شایانی کند.

معاون هنر‌های سنتی و صنایع‌دستی اداره کل میراث فرهنگی٬ صنایع‌دستی و گردشگری استان خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار مهرخانه، صنایع‌دستی را شغل دوم و مکمل درآمد خانوار عنوان کرد و گفت: نقش زنان روستایی در تولید صنایع‌دستی این استان بسیار پررنگ‌تر از زنان شهری است. به طوریکه ۷۵ درصد آمار افراد شاغل در صنایع‌دستی را روستاییان و ۲۵ درصد را هنرمندان شهرنشین تشکیل می‌دهند.

امیر انوری‌مقدم در ادامه صحبت‌های خود گفت: از حدود ۲۶۰ رشته شناسایی‌شده و کددار صنایع‌دستی کشور، بیش از ۷۵ رشته بومی ‌یا غیربومی ‌در استان خراسان جنوبی فعالیت می‌کنند که بعد از قالی و قالیچه که عمده فعالیت صنایع‌دستی در این گروه است، گروه نساجی صنعتی، بافته‌های داری و زیراندازها، رودوزی‌های سنتی و صنایع‌دستی چوبی بیشترین فعالیت را دارند.

سهم ۹۵ درصدی زنان در صنایع‌دستی خراسان جنوبی
او درخصوص فعالین این عرصه هنری گفت: ۱۰ هزار صنعتگر در رشته‌های کددار صنایع‌دستی در این استان، به غیر از گروه دست‌بافته‌های داری و پرزدار (قالی و قالیچه)، فعالیت دارند که از این تعداد بیش از ۷ هزار نفر در واحدهای کارگاهی و خانگی روستایی و عشایری و حدود ۳ هزار نفر در واحدهای کارگاهی و خانگی شهری به تولید صنایع‌دستی مشغول هستند.

انوری‌مقدم افزود: تعداد افرادی که تحت پوشش اداره‌کل صنایع‌دستی قرار گرفته‌اند و دارای مجوزهای سه‌گانه (کارت صنعتگری٬ اعلامیه تأسیس و پروانه تولید) هستند٬ ۳۳۲۸ نفر است که بیش از ۹۵ درصد آنها را زنان هنرمند تشکیل می‌دهند.

استفاده از صنایع‌دستی استان در جهت رفع فقر و محرومیت
معاون صنایع‌دستی خراسان جنوبی اظهار کرد: باتوجه به خشکسالی‌های اخیر، صنایع‌دستی توانسته با نظر به اینکه تنوع رشته‌ای زیادی دارد و مواد اولیه داخلی نیز در دسترس است٬ جای خوبی در میان خانواده‌های این استان باز کند و نه تنها به عنوان یک گزینه خوب برای پرکردن اوقات فراغت محسوب شود، بلکه توانسته به درآمد خانواده کمک کرده و با رویکردی خلاقانه و کاربردی نمودن محصولات تولیدی برطرف‌کننده فقر و محرومیت در این استان باشد.

انوری‌مقدم درخصوص تسهیلات اختصاص داده شده در جهت رشد صنایع‌دستی این استان گفت: دولت همواره با اختصاص یارانه‌های حمایتی به توسعه بخش صنایع‌دستی کمک کرده که از آن جمله می‌توان به معافیت مالیاتی صنایع‌دستی٬ بیمه‌های اجتماعی قالیبافان٬ بافندگان فرش و شاغلان صنایع‌دستی شناسنامه‌دار (کددار) اشاره کرد.

او همچنین معافیت بیمه سهم کارفرکایان کارگاه‌های کوچک صنفی تا سقف ۵ نفر کرگر جهت تمامی ‌رشته‌‌های صنایع‌دستی٬ الزام کلیه دستگاه‌های اجرایی برای تجهیز مکان‌های مناسب و خرید اقلام صنایع‌دستی جهت نمایش را از دیگر اقدامات دولت در زمینه حمایت از صنایع‌دستی برشمرد.

تأمین پوشش بیمه‌ای تنها برای ۳۰۰ نفر از زنان فعال در صنایع‌دستی
انوری‌مقدم در خصوص تسهیلات ارائه‌شده ویژه به زنان گفت: صدور بیش از ۱۰۰۰ فقره مجوز مشاغل خانگی جهت زنان صنعتگر فعال در حیطه صنایع‌دستی استان و اعطای تسهیلات کم‌بهره به ۶۳۰ نفر از زنان صنعتگر و تأمین پوشش بیمه‌ای بیش از ۳۰۰ نفر از فعالان صنایع‌دستی استان، تنها بخشی از خدمات و حمایت‌های معاونت صنایع‌دستی استان خراسان جنوبی بوده است.

ارسال صنایع‌دستی خراسان جنوبی به سازمان یونسکو
به گفته معاون صنایع‌دستی خراسان جنوبی، زنان فعال و هنرمند در عرصه صنایع‌دستی استان هر ساله از طریق ارسال آثار خود به برنامه‌های ترویجی ستاد مرکزی همچون مهر اصالت یونسکو و نشان ملی٬ برگزاری نمایشگا‌های انفرادی و گروهی٬ کارآفرین نمونه و هنرمند برتر و پیشکسوت، در مراسم‌ مختلف بر اساس شاخص‌های از پیش تعیین‌شده شناسایی و تجلیل می‌گردد.

با توجه به رشد و توسعه و نیز اهمیت دادن به مشاغل خانگی در سا‌ل‌های اخیر٬ صنایع‌دستی استان خراسان جنوبی نیز احیا شده است. معصومه سادات جلیلی‌حسینی، مدیرکل دفتر امور بانوان استانداری خراسان جنوبی، در گفتگو با خبرنگار مهرخانه، با بیان این مطلب افزود: صنایعی همچون فرش‌بافی٬ گلیم‌بافی و جاجیم‌بافی اصلی‌ترین صنایع‌دستی این استان هستند که جاجیم‌بافی در روستای روم شهرستان قائم‌شهر بسیار معروف است. از دیگر صنایعی که جلیلی‌حسینی به آن اشاره کرد پارچه‌بافی و حوله‌بافی است که در گذشته به توبافی معروف بوده‌اند.

سازمان‌های محلی؛ راهکاری برای اعطای وام به زنان فعال در صنایع‌دستی
او افزود: صندوق مهر امام رضا(ع) به کسانیکه به بحث مشاغل خانگی تمایل دارند تا سقف ۵ میلیون تومان وام می‌دهد که همین وام، سال گذشته به فعالان در عرصه صنایع‌دستی این استان کمک شایانی کرد. برخی از زنان این استان در قالب شرکت‌های تعاونی به فعالیت‌های خود در این زمینه می‌پردازند. همچنین زنان دارای سازمان‌های محلی هستند که فعالیت آن به صورت اعطای اعتبارات خرد به زنان است تا بتوانند در زمینه‌های مختلف از جمله بحث صنایع‌دستی فعالیت داشته باشند.

جلیلی‌حسینی گفت: همچنین در این سازمان‌ها حداقل ۲۵ زن فعال دور هم جمع شده و مشکلات منطقه را بررسی می‌کنند.

او افزود: زنان در این استان در بحث کشاورزی و دامپروری همواره کمک هسرشان بوده‌اند. در این استان زرشک٬ عناب و زعفران داریم که در این زمینه زنان بسیار فعال بوده‌ و من به جرأت می‌توانم بگویم اگر زنان نبودند زعفران در این استان با مشکل مواجه می‌شد.

مدیرکل دفتر امور بانوان استانداری خراسان جنوبی در انتها خاطرنشان کرد: هر سال اداره‌کل کار٬ تعاون و رفاه اجتماعی از طریق بانک اطلاعاتی موجود، زنانی را که بیشترین فعالیت را داشته‌اند شناسایی کرده و آنان را برای دریافت وام به بانک‌های توسعه تعاون٬ ملی و کشاورزی معرفی می‌کند.