پدر سپیده قلیان:‌ حکم بازداشت نشان ندادند و ما را زدند

رادیوفردا

در شرایطی که یک روز از بازداشت دوباره سپیده قُلیان، فعال مدنی،‌ می‌گذرد، پدر او می‌گوید که حکم بازداشت نشان داده نشد و دلیل بازداشت دخترش و نیز محل نگهداری او مشخص نیست.

خانم قلیان و برادرش، مهدی قلیان، صبح روز یکشنبه ۳۰ دی،‌ بازداشت شدند. این بازداشت پس از پخش برنامه «طراحی سوخته» از تلویزیون ایران، انجام شد.

این برنامه تلویزیونی از جمله حاوی «اعترافات» سپیده قلیان و اسماعیل بخشی، از نمایندگان کارگران نیشکر هفت‌تپه، درباره اعتراض‌های کارگران این شرکت بود.

خانم قلیان که در جریان اعتصاب حدوداً یک ماهه کارگران شرکت نیشکر هفت‌تپه، در روز ۲۷ آبان همراه با اسماعیل بخشی بازداشت شد، اعلام کرده بود که حاضر است در دادگاه درباره شکنجه‌ خود و اسماعیل بخشی در دوران بازداشت شهادت دهد.

وی پخش «طراحی سوخته» را نیز گواه دیگری بر شکنجه شدنش در طول مدت بازداشت دانسته و گفته بود که این موضوع را جدی‌تر از قبل پیگیری خواهد کرد.

خدارحم قلیان، پدر خانم قلیان، در ارتباط با مدت یک ماهی که سپیده قلیان در بازداشتگاه اداره اطلاعات اهواز زندانی بود، به رایو فردا می‌گوید: «در مدتی که زندانی بود، ‌داغانش کرده بودند به طوری که به دلیل شکنجه به شدت لاغر شده بود. در برنامه طراحی سوخته هم که از تلویزیون پخش شد، سمت چپ بدنش زخمی و سیاه و کبود بود».

آقای قلیان اضافه می‌کند: «زمان آزادی هم به سپیده گفته بودند که اگر صحبتی کند، ‌خاکسترش می‌کنند».

او همچنین اشاره می‌کند که در ارتباط با شکنجه‌ها، «نامه‌ای هم برای پزشکی قانونی نوشته شده بود که در پرونده‌اش گذاشتند ولی او را به پزشکی قانونی نبردند» و می‌گوید: همان موقع هم شکایت کرد ولی اقدامی انجام نشد.

خبرگزاری تسنیم، خانم قلیان را «از عوامل پروژه نفوذ در جامعه کارگری» معرفی کرده و نوشته است که برادر وی نیز به دلیل «ضرب‌وشتم ضابطین زن قضایی»، همراه با خواهرش بازداشت شد.

در گزارش خبرگزاری‌ها، تعداد ماموران اعزامی برای بازداشت سپیده و مهدی قلیان، ‌دو تا سه تن اعلام شده است، ولی خدارحم قلیان به رادیو فردا می‌گوید که تعداد ماموران ۱۰ تا ۱۲ تن بود که پس از ممانعت پسرش از ورود آنها به منزل،‌ «روی او ریختند و زدند و پس از آن هم بدون کفش و با دستبند و پابند بردند و در صندوق عقب ماشین انداختند».

وی در مورد چگونگی بازداشت سپیده قلیان هم می‌گوید: «دخترم را هم مثل پسرم با کتک بردند. به دستانش هم دستبند زدند».

آقای قلیان به این پرسش که آیا ماموران حکم قضایی داشتند، ‌پاسخ می‌دهد: «هیچ حکم قضایی نشان ندادند. وقتی خواستار دیدن حکم شدم، گفتند به تو مربوط نیست و من و همسرم را زدند».

خدا رحم قلیان در بخش دیگری از گفت‌وگویش با رادیو فردا تاکید کرد که دخترش «به خاطر کارگران و دستمزد آنها فعالیت کرد و به همین خاطر بازداشت شد».

او همچنین می‌گوید که به هر اداره و نهادی که مراجعه کرده است، «کسی پاسخگو نبوده و می‌گویند اطلاعی نداریم».

به گفته خدارحم قلیان، «فقط پسرم تماس گرفته و گفته است که نمی‌داند در کجا زندانی است».

در این ارتباط، خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، سپیده قلیان را «همدست» اسماعیل بخشی نامیده و نوشته است مستندی که علیه این دو پخش شد، «مستندات اقدامات تشکیلاتی و مجرمانه آنها برای ایجاد اعتراض و اعتصاب میان جامعه کارگری» بود.

فیلم طراحی سوخته در شرایطی به نمایش درآمده است که پخش «اعترافات» بازداشت‌شدگان امنیتی و سیاسی در ایران سابقه دارد و شماری از آنها پس از آزادی اعلام کرده‌اند که مجبور به «اعترافات اجباری» شده‌اند.

مقام‌های جمهوری اسلامی ایران همواره انجام شکنجه در زندان‌ها را تکذیب کرده‌اند اما سازمان‌های حقوق بشری سخنان آنها را مردود دانسته‌اند.