ایسنا
معاون پیشگیری اداره کل بهزیستی خراسانرضوی گفت: فعالیت زنان خیابانی در جامعه ما مورد پذیرش نیست و گاهی نیز وجود آنان انکار میشود که این امر مشکلات زیادی را برای آنها و جامعه به بار میآورد.
مسعود هنربخش در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، در رابطه با وضعیت زنان معتاد متجاهر نگهداری شده در مرکز درمان اقامتی اجباری ماده 16 اظهار کرد: بیشتر آنها، زنان خیابانی هستند، بنابراین تنها کاری که میتوان برای آنها انجام داد این است که تا حدودی اثرات آسیبهای وارد شده بر ایشان را کاهش دهیم. مراجعه این زنان به مراکز کاهش آسیب (دی.آی.سی) شرایطی را برایشان فراهم میکند تا از حضور ماما، پزشک و… موجود در این مراکز استفاده کنند و تحت مراقبت درمانی قرار گیرند. متأسفانه فروش نوزادان توسط این زنان خیابانی اتفاق تلخی است که به وقوع میپیوندد.
هنربخش ادامه داد: باید توجه داشت که فعالیت زنان خیابانی در جامعه مذهبی ما مورد پذیرش نیست و نپذیرفتن این زنان مشکلات زیادی را برای آنها به بار میآورد. نکته اینجاست که خدمات بهزیستی در زمینه کاهش آسیب افراد معتاد و متجاهر که جزو حقوق اجتماعی این بیماران است در برخی موارد بسیاری از افراد را که در مراکز گوناگون پذیرش کرده و خدمات ارائه میکند، مورد سؤال قرار میگیرد.
معاون پیشگیری اداره کل بهزیستی خراسانرضوی با بیان اینکه تا زمانی که نپذیریم این دسته از افراد جزو واقعیتهای جامعه ما هستند، مشکلاتی از این دست بسیار خواهیم داشت، اظهار کرد: بایستی بدانیم مشکل از زنان آسیبدیده نیست، بلکه ایراد از سیستم موجود در جامعه است. درواقع هرکدام از کسانی که در جامعه مسئولیتی برعهده دارند اگر وظیفه خود را بهدرستی انجام ندهند جامعه محصولی جز این دسته از افراد نخواهند داشت، درواقع وجود چنین زنانی محصول جامعه و سیستم مربوط به آن است. درنتیجه تا زمانی که جامعه افرادی که دچار این دسته از مشکلات میشوند را نپذیرد، نمیتوان هیچ کار نتیجهبخشی در این راستا انجام داد. بنابراین تمامی دستگاههایی که چون بهزیستی درحال فعالیت و خدمترسانی به این دسته از قشرهای آسیبپذیر جامعه هستند، نمیتوانند عملکرد مطلوبی داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: هرکدام از زنان معتاد متجاهر نگهداری شده در مرکز درمان اقامتی اجباری ماده 16 حکم یک دینامیت را دارند و میتوانند منطقهای را آلوده کنند. هرکسی که به مرکز ماده 16 برای بازدید از این زنان میآید، به این افراد به دید یک بیمار نمینگرد و نمیخواهد واقعیت وجودشان را بپذیرد، حال آنکه این افراد بیمارند و این بیماری نتیجه بدکارکردی سیستمهای خانواده و نهادهای اجتماعی است.
هنربخش ادامه داد: باید بدانیم این دسته از زنان نیز انسان هستند و در همین جامعه آسیب دیدهاند، بنابراین حداقل کاری که میتوان برای آنها انجام داد، خارج کردنشان از حالت تجاهر است. در این راستا باید با برخوردهای حرفهای و انسانی روشهای پیشگیرانه و خودمراقبتی را در خصوص بیماریهایی که به آن مبتلا هستند، آموزش داد. بیشتر این زنان به دلیل برخوردهای غیرانسانی که با آنها شده است در برخی مواقع درصدد انتقام برمیآیند.
معاون پیشگیری اداره کل بهزیستی خراسانرضوی خاطرنشان کرد: بر همین اساس تنها کاری که میتوانیم برایشان انجام دهیم این است که آنها را عقدهای بار نیاوریم و برخورد انسانی داشته باشیم. درواقع افراد معتاد متجاهر چه مرد و چه زن فرزند خوب خانواده خود بودهاند، بنابراین آمادگی لازم برای داشتن یک زندگی سالم را دارند، درواقع داشتن زندگی سالم حق تمامی افراد جامعه است و معتادان متجاهر نیز از این موضوع مستثنی نیستند؛ چراکه این افراد هم زمانی از حداقل زندگی سالم برخوردار بودند. در این راستا مشارکت تمامی دستگاههای مسئول و به ویژه نیکوکاران ضروری است، اما متأسفانه جامعه نمیتواند راه درست را به آنها نشان دهد.