ایران وایر
لیگ بانوان آغاز شده و به هفته چهارم رسیده است. رقابت ها گرم و تماشایی شده اند اما سکوهای ورزشگاه هنوز خالی مانده اند. در چرایی آن می توان ده ها دلیل پیدا کرد. ولی مساله این است که سردی سکوها، لیگ را هم متاثر از خود می کنند.
فوتبال دختران ایران تقریبا مهجورترین رشته ورزشی بانوان است. فدراسیون علاقه چندانی به حیات فوتبال دختران ندارد اما به واسطه اجبارهای کنفدراسیون فوتبال آسیا و همین طور قوانین فیفا، باید لیگ و تیم ملی بانوان را زنده نگه دارد.
تیم ملی فوتبال بانوان ایران نزدیک به سه سال وجود خارجی نداشت. از بهمن ماه سال 1392 تا اواخر دی ماه سال 1395 فدراسیون فوتبال میلی برای تشکیل تیم ملی دختران نشان نمی داد. فقط گهگداری در رده های پایه، تنها برای حفظ «آسیا ویژن»، تیم های نوجوانان و جوانان و امیدهای دختران شکل می گرفت.
آسیا ویژن طرحی است که براساس آن، کنفدراسیون فوتبال آسیا به کشورهای در حال توسعه در زمینه فوتبال کمک های مالی و امکاناتی می کند؛ برای نمونه، کنفدراسیون آسیا می پذیرد برای برپایی کلاس های مربی گری و داوری، به کشورهای حاضر در این طرح وجه نقد بپردازد. یعنی هم کلاس های ارتقای مربی گری و داوری برگزار می کند، هم به کشورهای در حال توسعه بابت برگزاری این کلاس ها کمک مالی می دهد.
این طرح شروطی دارد؛ یکی از مهم ترین آن ها، تشکیل تیم های فوتبال بانوان در تمامی رده های سنی است. فدراسیون ایران طی چهار سال اخیر، تنها برای بقا در پروژه آسیا ویژن، تیم های پایه دخترانش را حفظ کرده بود اما سه سال حاضر به تشکیل تیم بزرگ سالان نمی شد. همین مساله باعث شد آذرماه سال قبل، تیم ملی بانوان ایران در رده بندی فدراسیون جهانی فوتبال به رده 127 جهان برسد؛ یعنی پایین تر از تیم ملی بانوان عراق.
خبر سقوط تیم ملی بانوان در سه خبرگزاری «ایسنا»، «فارس» و «مهر» منتشر و بسیار تحلیل شد. سایر خبرگزاری ها و رسانه ها از کنار سقوط آزاد فوتبال دختران ایران بی تفاوت عبور کردند. هرچند که تلاش برای واکاوی دلایل چنین سقوطی هم بی نتیجه بوده است. دختران فوتبالیست کشورعلاقه ای به گفت و گو نشان نمی دهند. مهم ترین دلیل، ترس ناشی از عواقب هر مصاحبه با رسانه ها است. پیش از این، هر گونه اعتراضی در مورد اوضاع تیم های بانوان، با واکنش های تند از سوی مدیران فوتبال ایران روبه رو می شد!
خردادماه سال قبل، «مسعود رضاییان»، مدیرعامل باشگاه «ملوان» گفته بود که به دلیل انتقادات کاپیتان تیم خود، احتمالا تیم را منحل خواهد کرد! او البته در نهایت تیم دختران ملوان که نایب قهرمان لیگ بود را منحل کرد و در توجیه تصمیم خود گفت مسایلی در تیم دختران ایران رخ داده است که در جامعه اسلامی قابل بازگو کردن نیست.
رضاییان روز 21 تیرماه هم بازیکنان معترض ملوان را تهدید کرد که اگر دختران این باشگاه سکوت نکنند، رازهای مگوی پشت پرده بازیکنان این تیم را فاش خواهد کرد.
آبان ماه سال قبل، دختران «استقلال» نسبت به مربی گری «نیلوفر اردلان» معترض شدند و «رضا افتخاری» تصمیم گرفت کل تیم دختران را منحل کند! همین اتفاق برای «آرسن» هم افتاد. فوتبال بانوان در ایران با یک اعتراض بازیکنانش نابود می شود؛ مثل اردوی تیم بزرگ سالان که بعد از سه سال برگزار شد و زمانی که تصاویر جابه جا شدن بازیکنان مصدوم با گاری به رسانه ها رسید، واکنش تند فدراسیون فوتبال را به همراه داشت. نزدیک بود دوباره همان تیم که فقط برای حفظ پروانه حرفه ای فوتبال ایران تشکیل شده بود هم منحل شود.
نه فدراسیون و نه باشگاه ها علاقه ای به زندگی حرفه ای لیگ بانوان ایران ندارند. پس تقریبا تمام راه های درآمدزایی و زنده ماندن باشگاه های دختران را می بندند.
اسفندماه سال گذشته قرار بود بازی «آیندهسازان» به عنوان تیم صدرنشین و «شهرداری بم» به عنوان تیم دوم جدول، از طریق صفحه اینستاگرام «اصفهان اسپورت» به صورت زنده پخش شود. این مسابقه ساعت 10 صبح آغاز می شد. قرار بود بازی را بدون گزارش، فقط با صدا و از طریق «هیستوری» پخش کنند. اما صبح همان روز، داستان تغییر کرد. تماسی از سوی «لیلا صوفی زاده»، سرپرست کمیته بانوان فدراسیون فوتبال با مسوولان تیم آیندهسازان، پخش زنده اینستاگرامی بازی را لغو کرد. صوفی زاده مدعی شده بود که پخش این بازی از سوی حراست وزارت ورزش و جوانان منع شده است.
صفحهای که در مجموع 11 هزار دنبال کننده دارد، شاید در یک صبح روز جمعه بیش از سه هزار بیننده را بهصورت ثابت پای تماشای این بازی میکشید. اما وزارت ورزش و جوانان و نیز فدراسیون فوتبال با پخش اینستاگرامی بازی بهصورت زنده مخالفت کردند.
لیگ بانوان در ایران حد فاصل ساعت های 9 تا 10 صبح آغاز می شود. دلیل آن، دستور «شورای تامین امنیت» به فدراسیون فوتبال در دهه 80 است که البته در تمام این سال ها از سوی فدراسیون فوتبال هم با مقاومتی روبه رو نشده است.
تصور کنید امروز (یک شنبه) قرار بود مهم ترین بازی لیگ برتر بانوان بین دو تیم «سپاهان» و «شهرداری بم» برگزار شود. بازیکنان سپاهان را همان دخترانی که سال قبل با آینده سازان قهرمان شده بودند، تشکیل می دهند و شهرداری بم هم همان نایب قهرمان لیگ گذشته است. بازی نیز در ورزشگاه «صفاییه» اصفهان برگزار می شود. دختران باید ساعت شش صبح بیدار باشند تا ساعت هفت به سمت ورزشگاه حرکت کنند که قبل از ساعت هشت به ورزشگاه برسند. بگذریم از زمان بندی صرف صبحانه و تغذیه بازیکنان و برگزاری مسابقات در این ساعات از روزهای میان هفته که به معنای خالی بودن سکوهای ورزشگاه است.
لیگ بانوان ایران به خواست فدراسیون فوتبال به همین روال برگزار خواهد شد. در روزهای میان هفته و در ساعت های ابتدایی روز که نه تماشاگر مردی به ورزشگاه بیاید و نه حتی دختران مشتاق به فوتبال، امکان دیدن یک بازی از لیگ را پیدا کنند.
بازی ها پخش مستقیم ندارند. حتی اجازه پوشش اینستاگرامی مسابقات هم به آن ها داده نمی شود. سکوها نیز باید خالی بمانند. ولی دختران فوتبالیست از سوی ناظران فدراسیون فوتبال تهدید می شوند که اگر تار موی آن ها بیرون بماند، از داور بازی کارت خواهند گرفت!
هفته چهارم لیگ بانوان امروز برگزار شد؛ در ورزشگاهی خالی و ساکت. نایب قهرمان فصل قبل در زمین اصفهانی ها با چهار گل به پیروزی رسید. بازی در سکوت مطلق انجام شد و بدون حضور دخترانی که باید یا خواب بمانند یا در مدرسه و دانشگاه و محل کار باشند تا دویدن دختران فوتبالیست را نبینند. این شاهکار فدراسیون فوتبال ایران است.