فرستنده خبرخانم لیدا اشجعی ۱۳۹۵/۱۲/۱
شرکت دو شطرنجباز ایرانی در مسابقات شطرنج جبل الطارق اسپانیا با واکنش فدراسیون شطرنج ایران روبه رو شده است. یکی از این دو شطرنج باز بیحجاب بازی کرده و یکی در مقابل حریف اسراییلی نشسته و مسابقه را ترک نکرده است. آنها خواهر و برادر هستند.
درسا درخشانی شطرنجباز ۱۸ ساله ساکن اسپانیاست که بدون حجاب در مسابقه شرکت کرده و علاوه بر آن چند مصاحبه بدون حجاب هم انجام داده است.
درسا درخشانی علاوه بر کسب درجه استاد بزرگ بانوان، در ۱۸ سالگی، در هشتاد و هفتمین کنگره شطرنج جهان عنوان استاد بینالمللی شطرنج را به دست آورد. او سابقه قهرمانی شطرنج نوجوانان آسیا در سال ۲۰۱۲ و کسب مقام ششمی شطرنج جوانان جهان در سال ۲۰۱۵ را در کارنامه خود دارد.
برادر او برنا درخشانی ۱۵ ساله است و در مسابقه مقابل یک شطرنج باز اسراییلی به نام الکساندر هوزمان بازی کرده است.
پهلوانزاده گفته: «برنا ساکن تهران است. روی میزها پرچم نمیگذارند و فقط اسامی را مینویسند و خیلی مشخص نیست که با کدام کشور بازی میکنند و فقط در سایت نامنویسی میکنند.»
با این حال رییس فدراسیون شطرنج ایران گفته: «شطرنج بازی که با حریف صهیونیستی رقابت کرد از حضور در کلیه مسابقات داخلی و خارجی محروم میشود.»
ایران اسراییل را به عنوان یک کشور به رسمیت نمیشناسد و به ورزشکاران ایرانی در مسابقات جهانی اگر در مقابل حریف اسراییلی قرار بگیرند، از رقابت خودداری میکنند.
در مسابقات آزاد شطرنج جبل الطارق که چند هفته قبل برگزار شد چند نماینده از ایران از جمله سارا سادات خادم الشریعه و آتوسا پورکاشیان دو ملی پوش، حضور داشتند.
مهرداد پهلوان زاده اعلام کرده که هیچ شطرنج بازی به شکل رسمی از ایران اعزام نشده چون طبق قوانین فیده این مسابقات به صورت رسمی نیست و هر شطرنج بازی که بخواهد در آن شرکت کند با هزینه شخصی باید در این مسابقات حضور یابد.
او گفته: «بررسی این موضوع (حضور شطرنج بازان ایرانی) در حیطه وظایف فدراسیون نیست چون دخالتی در حضور این بازیکنان به این رقابتها نداشتیم. همچنین دو بازیکن دیگر ایرانی نیز به صورت آزاد در این رقابتها شرکت کردند.»
به گفته رییس فدراسیون شطرنج، اگر این مسابقات به صورت رسمی برگزار شده بود و شطرنجبازان از طرف فدراسیون در آن شرکت میکردند به طور قطع با آنها برخورد میشد و اجازه حضور در مسابقات آتی شطرنج به آنها داده نمیشد.
او گفته: «شطرنج بازان ما نباید خدشهای به منافع ملی کشور وارد کنند و ارزشهای اسلامی را زیر پا بگذارند.»
رییس فدراسیون شطرنج گفته: «متأسفانه اتفاقی که نباید میافتاد، افتاده و در حال حاضر منافع ملی در جریان است. این موضع را به وزارت ورزش هم گزارش دادیم. سعی میکنیم جدیترین برخوردها را داشته باشیم و تدابیری میاندیشیم که در تورنمنتهای آینده تکرار نشود.»
حساسیت به حجاب بازیکنان زن تیمهای مختلف ورزشی تا آنجاست که رعایت نکردن آن می تواند به محرومیت ورزشکار از عضویت در تیم ملی منجر شود.
لباسهای طراحی شده برای زنان ایرانی در مسابقههای بینالمللی، تاکنون در چند مورد دردسرساز شده است. تیم فوتبال زنان ایران، در بازیهای مقدماتی المپیک لندن به دلیل عدم تطابق لباس با موازین بینالمللی، از رقابتها حذف شد که هرچند در نهایت، این پوشش مورد تائید قرار گرفت، اما زنان ایرانی دیگر شانسی برای حضور در رقابتها نداشتند.
در سال ۲۰۱۳ هم تیم کاتای ایران در آستانه کسب مدال طلا قرار داشت اما به دلیل تغییر لباس حذف شد.
در مواردی، فعالیت ورزشی که خود در بدن گرما تولید میکند، با پوشش اسلامی در بدن ورزشکار گرمای بیشتری ایجاد کرده و مانع بروز توانایی واقعی او شده است.