منع خشونت علیه زنان تایید خشونت علیه مردان نیست

  • مریم زهدی

۱۶ روز نارنجی، عنوان کارزار اطلاع رسانی است که به برای منع خشونت علیه زنان به راه افتاده است

ممکن است بعضی از ما با برخی از انواع خشونت علیه زنان آشنا نباشیم. کتک زدن و فریاد کشیدن و فحش دادن و سوءاستفاده جنسی، متلک گفتن، قاچاق زنان یا ناقص کردن دستگاه تناسلی زنان را غالبا از مصادیق روشن خشونت می دانیم.

اما سایت دولتی مربوط به سلامتی زنان در بریتانیا می نویسند رفتار آمرانه و حسادت آمیز، پیامک فرستادن پشت سر هم به قصد چک کردن و یا دور نگه داشتن زن از دوستان و اعضای فامیلش هم همه از مصادیق خشونت علیه زنان هستند.

برخی کاربران با دیدن آنچه زنان این روزها در شبکه های اجتماعی درباره خشونت علیه زنان می نویسند متعجب می شوند و حتی گاهی از کوره در می روند. علی در توییتر نوشته: ما هرکاری بکنیم و هر چه بگوییم می شود خشونت علیه زنان.

بر اساس تعریف کارشناسان، خشونت علیه زنان به هر رفتاری اعم از فیزیکی یا غیر فیزیکی گفته می شود که بر اساس جنسیت انجام شده و موجب آسیب‌های فیزیکی، جنسی، روحی، روانی یا اقتصادی و مالی شود.

شیرین که قربانی خشونت خانگی است و بعد از سالها کتک خوردن از همسرش، بالاخره از او جدا شده می گوید فقط کتک زدن و خشونت فیزیکی نیست، خشونت علیه زنان ابعاد گسترده تری دارد. شیرین با تاکید بر لزوم آگاهی رسانی در این زمینه، می گوید بسیاری از زنان ما هم ممکن است ندانند مورد خشونت واقع شده اند یا می شوند. او می گوید جدا از کتکهایی که از شوهرش می خورده، سالها بعد از اینکه از شوهرش جدا شده، متوجه شده که همسرش با تهدید به بیرون کردن او از خانه مدام به صورت جدی یا شوخی او را مورد خشونت قرار می داده. خشونتی که روح و روانش را مدام آزار می داده است.

شیرین کاربر شبکه های اجتماعی نیست ولی امثال او در شبکه های اجتماعی کم نیستند. کاربران شبکه های اجتماعی دو سه روز است که از خشونتهایی که در طول زندگی بر آنها اعمال شده می نویسند.

کمپین نارنجی سازمان ملل متحد برای پایان دادن به خشونت علیه زنان از ۲۵ نوامبر تا ۱۰ دسامبر یعنی از پنجم تا بیستم آذرماه برگزار می شود. به همین بهانه است که کاربران شبکه های اجتماعی هم با هشتگ های #نه_به_خشونت_علیه _زنان و #خشونت_علیه_زنان در این زمینه می نویسند. خیلی از کاربران زن و مرد شبکه های اجتماعی هم عکسهای پروفایلشان را برای حمایت از این کمپین نارنجی کرده اند.

در دو روز اخیر حدود ۲۵۰۰ توییت در مورد خشونت علیه زنان با هشتگهای مختلف در توییتر فارسی زبان منتشر شده. در فیس بوک هم به همین ترتیب پستهایی به خشونت علیه زنان اختصاص داده شده است.

حمایت از این کمپین مختص زنان نیست برخی مردان هم با اشاره به موارد خشونت یا مذمت سکوت در این زمینه در شبکه های اجتماعی مشارکت فعال داشتند.

ثاقب ریاض در توییتر می نویسد: من قول می دهم هرگز مرتکب خشونت علیه زنان نشوم و و یا در صورت شاهد بودن سکوت نکنم.

ثاقب ریاض در توییتر همراه با انتشار عکسی از خود نوشته ای در دست گرفته و توییت کرده: من قول می دهم هرگز مرتکب خشونت علیه زنان نشوم و و یا در صورت شاهد بودن سکوت نکنم.ثاقب ریاض: من قول می دهم هرگز مرتکب خشونت علیه زنان نشوم و و یا در صورت شاهد بودن سکوت نکنم

حمیدرضا درباره خشونت مردان علیه زنان می نویسد:

حمیدرضا رفعت‌نژاد از ناخوادآگاهانه بودن رفتار خشن بعضی از مردان علیه زنان نوشته و در توییتی آورده: حرکت خشونت علیه زنان در رفتار ما از حرکت موچه بر سنگ سیاهی در تاریکی شب نامحسوس تر و خزنده تر

حمیدرضا رفعت‌نژاد از ناخوادآگاهانه بودن رفتار خشن بعضی از مردان علیه زنان نوشته

برخی کاربران به زن ستیزی زنان یا خشونتی که زنان علیه زنان به خرج می دهند اشاره می کنند:

امیر ابتهاج در توییتر با انتقاد از یکی از نمایندگان زن مجلس ایران به موضوع خشونت علیه زنان که ممکن است از سوی زنان دیگر تقویت و یا نادیده گرفته شود پرداخته استT

کم نیستند زنانی که از تجربیات خود در خانه یا جامعه ای که در آن زندگی می کنند می نویسند. محدثه می نویسد:

محدثه به مزاحمت خیابانی به عنوان یکی دیگر از مصادیق خشونت علیه زنان اشاره کرده است
محدثه به مزاحمت خیابانی به عنوان یکی دیگر از مصادیق خشونت علیه زنان اشاره کرده است

برخی مردان با دیدن حجم زیاد فعالیتهای سایبری در مورد خشونت علیه زنان به این فعالیت ها انتقاد دارند و می گویند مردها هم در معرض خشونت هستند و چرا درباره مردان چیزی گفته نمی شود.

کایوت از جمله کاربرانی است که به یکی از مصادیق این خشونت اشاره کرده :

کاربری به نام کایوت هم در دفاع از مردان برخاسته و نوشته وقتی در حضور صفی طولانی خانمی همه را جلو می زند و از نانوا نانش را می گیرد، خشونت علیه مردان صورت گرفته استIا

وبسایت ویژه خشونت علیه مردان در بریتانیا می نویسد بر اساس آمار از هر سه قربانی خشونت دو نفر زن هستند و یک نفر مرد یعنی در برابر ۲.۲ میلیون قربانی مرد ۴.۵ میلیون قربانی زن وجود دارد.

وبسایت کمپین روبان سفید که با خشونت علیه زنان مبارزه می کند درباره همین موضوع می نویسد:

هر رفتار خشنی از جانب هر که باشد و بر هرکسی اعمال شود، چه زن چه مرد، محکوم و اشتباه است.

هر انسانی حق دارد یک زندگی عاری از خشونت داشته باشد. این وبسایت همچنین می نویسد که آمار خشونت علیه مردان از سال ۲۰۰۵ دو برابر شده است.

با این حال این وبسایت منع خشونت علیه زنان می نویسد: ما از مردان می خواهیم که در این مبارزه دوشادوش زنان حرکت کنند چون مردان و پسران در فرهنگ سازی برای مبارزه با خشونت و سوءاستفاده و آزار زنان توسط مردان نقش اساسی دارند.

این وبسایت هم مانند وبسایتها و کمپینهای مشابه می نویسد ما ضد مرد نیستیم، فقط می خواهیم فضای مثبت تر و سالم تری برای مرد بودن ایجاد کنیم. ما می دانیم که بیشتر مردان با خشونت علیه زنان مخالفند و می دانیم که برخوردهای جنسیتی و ناآگاهی همانقدر که به زنان آسیب می زند به مردها هم می زند، پس کمک کنید که صدایمان شنیده شود.

بر اساس آنچه در این سایتها نوشته شده بخشی از اهمیتی که خشونت علیه زنان دارد، جدا از متر و معیار آماری آن این است که این خشونتها عمدتا به دلیل جنسیت آنها اعمال می‌شود.