ارسال کننده : خانم مونیکا قریشی 5تیر
دویچه وله :رئیس سازمان بهزیستی نسبت به افزایش آسیبهای اجتماعی هشدار داد و دولت نهم و دهم را متهم کرد که در این زمینه به وظایفش عمل نکرده است. او میگوید طی ۵ سال تعداد زنان سرپرست خانوار ۵۳ درصد افزایش یافت.
جمهوری اسلامی ایران در دو دهه گذشته با روند رو به افزایش آسیبهای اجتماعی نظیر بیکاری، طلاق، بیماریهای روحی و روانی، و افزایش تعداد زنان سرپرست خانوار روبرو بوده است.
رئیس سازمان بهزیستی میگوید در دوران ریاست جمهوری محمود احمدینژاد (۸۴ تا ۹۲)، دولت خود را مکلف به اجرای قوانینی همچون قانون جامع حمایت از حقوق معلولان و پیشگیری از شیوع و بروز آسیبهای اجتماعی نکرده بود.
انوشیروان محسنی بندپی، جمعه پنجم تیرماه، به خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفت: «در دولت گذشته در حوزه رفاه اجتماعی در خصوص تقویت بیمههای حمایتی – اجتماعی و سلامت، کاری صورت نگرفت و شاهد افزایش عمق آسیبهای اجتماعی به دلیل چنین رویکردی بودیم.»
بیشتر بخوانید: “کودکان کار” اسیر در دور باطل فقر و بهرهکشی
سرپرستان بیکار کودکان کار
افزایش پرشتاب آسیبهای اجتماعی، در آمارهای رسمی از افزایش بیکاری، اعتیاد، خودکشی، حاشیهنشینی، فقر، افسردگی و مهاجرت نیز به خوبی آشکار میشود.
بسیاری از این آسیبها نوعی پیوستگی دارند. مطابق پژوهشی که حسین راغفر، اقتصاددان و استاد دانشگاه، چهارم تیرماه نتایج آن را منتشر کرده سرپرستان ۸۵ درصد کودکان کار تهران بیکار هستند.
رئیس سازمان بهزیستی میگوید سالانه ۷۰۰ هزار نفر مجبور به پرداخت “هزینههای فلاکتبار” درمانی هستند و از این طریق وارد چرخه فقر و انواع ناهنجاریهای اجتماعی میشوند.
محسنی با بیان این که با وجود فقر، مشکل میتوان از آسیبها در امان ماند، درباره افزایش بیکاری گفت: «امروز نیز تا رسیدن به جایگاه مطلوب در زمینه اشتغال راه زیادی پیش رو داریم.»
مرکز آمار ایران میزان بیکاری در سال گذشته را حدود ده درصد و اندکی کمتر از سال پیش از آن اعلام کرد. به گزارش این مرکز بیکاری در میان جوانان ۱۵ تا ۲۹ دو برابر این رقم است و یک پنجم شهرونادن این گروه سنی بیکار هستند.
بیشتر بخوانید: بیکاری زنان در ایران دو و نیم برابر مردان است
افزایش طلاق، مشکل ازدواج
افزایش طلاق، پائین آمدن سن زوجهایی که از هم جدا میشوند و کاهش شدید سالهای زندگی مشترک، از دیگر آسیبهایی است که در سالهای گذشته رو به افزایش گذاشته و نگرانیهای وسیعی به وجود آورده است.
بر اساس آمار اداره ثبت احوال در حال حاضر ۲۰ درصد ازدواجها در کمتر از ۵ سال به جدایی میانجامند. در سال ۹۳ بهطور متوسط هر ساعت حدود ۱۸ طلاق ثبت شده است.
محمود گلزاری، معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان چندی پیش اعلام کرد، ۸۰ درصد از زوجهایی که از هم جدا شدهاند کمتر از ۳۰ سال سن دارند.
معاون وزارت جوانان میگوید بیش از ۱۰ تا ۱۱ میلیون جوان مجرد در سن ازدواج در کشور وجود دارد که به دلایل اقتصادی، معیشتی و فرهنگی در همسریابی مشکل دارند.
افزایش چشمگیر تعداد زنان سرپرست خانوار در دهه هشتاد خورشیدی یکی دیگر از آسیبهای اجتماعی رو به رشد و متاثر از معضلات دیگری چون فقر، بیکاری و اعتیاد است.
سیر صعودی تعداد زنان سرپرست خانوار
به گفتهی رئیس سازمان بهزیستی تنها در فاصله سالهای ۸۵ تا ۹۰ تعداد زنان سرپرست خانوار ۵۳ درصد افزایش داشته است. او این وضعیت را بسیار نامطلوب خواند.
خانواده های محروم بیش از پیش به یاری های دولتی وابسته می شوند
خانوادههای کمدرآمد بیش از پیش به یاریهای دولتی وابسته میشوند
به گزارش ایلنا و به نقل از محسنی، تعداد زنان سرپرست خانوار از یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر در سال ۸۵ به دو میلیون و ۵۰۰ هزار نفر در پایان دهه ۸۰ افزایش یافته است.
این رشد پرشتاب در قیاس با آمار سال ۷۰ آشکارتر میشود. در این سال تعداد زنان سرپرست خانوار یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر بود.
به عبارت دیگر تعداد زنان سرپرست خانوار در حالی در نیمه دوم دهه ۸۰ بیش از ۵۰ در صد افزایش یافته که در دوران ۱۵ ساله پیش از این دوره فقط ۳۰ درصد بیشتر شده بود.
محسنی خاطر نشان کرد که دولت یازدهم “در حوزه مسائل اجتماعی عزم و اراده جدی دارد” و سازمان بهزیستی نیز برای کاهش آسیبهای اجتماعی برنامههای متفاوتی از گذشته در پیش گرفته است.
او در تشریح این برنامهها گفت: «اولین رویکرد جدید سازمان بهزیستی مربوط به پیشگیری از بروز و شیوع آسیبهای اجتماعی است، در این راستا بهزیستی رویکردی مشارکتطلبانه داشته و قصد دارد از ظرفیتهای ارزشمند نهادها و سازمانهای مردمنهاد و نیز دانشگاهها استفاده کند.»