تهیه و تنظیم : نغمه ظریف مقدم، الینا کرم بیگی ، حدیث خوب رفتار، محمد گلستانجو
آگاهی بیشتر:
این گزارشات آماری از میان بیش از ۹۹ خبر که در طول آذر ماه ۱۴۰۳ تهیه شده است.
این گزارشات از سایت کمیته دفاع از حقوق زنان تهیه شده است که از رسانههای داخلی و خارجی مانند هه نگاو، هرانا، ایرنا، ایران وایر، ایران وایر،رادیو زمانه ، اینترنشنال، کانون حقوق بشر ایران، کلمه، رادیو فردا، صدای آمریکا و کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی جمعآوری گردیده است.
آمار فوق از گزارشات رسانههای داخلی و خارجی مورد تأیید دولت جمهوری اسلامی ایران جمعآوری شده و عملاً نمیتواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ در صد واقعیتهای جامعه باشد.
همکارانی که در گردآوری این موارد خبری نقض حقوق زنان در آذر ماه همکاری کردند: شراره هادیزاده رئیسی، پروین محمدی افقا، نازی جلالی، سونیا سواركوب، مریم رمضان پور، آیلین علی ویردیلویی، مهناز ترابی، مونا احمدی پور، متینه عطاالهی، حدیث خوب رفتار، مری جانبخش اصل، فهیمه تیموری، فاطمه شدید، کوثر ولی زاده، نسرین جهانی گل شیخ ، نغمه ظریفی مقدم، معصومه کریمی، سارا آسیابان، امیر پالوانه، محمد گلستانجو، فرجود تقی پور، امیر پالوانه، افشین مهتاب، میلاد طاهر آبادی ،میباشند.
جهت اطلاعات بیشتر در لینک زیر قابل مشاهده است:
اخبارعمومی
کشته شدن یک کولبر زن با شلیک مستقیم نیروهای حکومتی در نوسود
روز جمعه ٢ آذر ماه ١٤٠٣ پرشنگ قباد ظهیری،کولبر اهل هانهگرمله از توابع بخش نوسود شهرستان پاوه، بر اثر شدت جراحات ناشی از اصابت گلوله نیروهای هنگ مرزی در بیمارستانی در شهر کرمانشاه جان باخت. نیروهای هنگ مرزی این کولبر که مادر یک فرزند سه ساله نیز بوده است را از پشت هدف شلیک مستقیم قرار داده بودند.قابل ذکر است کە ادریس قباد ظهیری پدر و همچنین برادر این کولبر کشتهشده، توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران بازداشت شدهاند.( ۴اذر۱۴۰۳ هه نگاو)
ادعای یکی از طراحان قانون عفاف و حجاب ۱۶ آذر ابلاغ میشود
در پی ادعای معاون حقوقی دولت پزشکیان در مورد تعلیق اجرای قانون عفاف و حجاب که روز گذشته مطرح شده بود، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی از ابلاغ این قانون در شانزدهم آذر ماه خبر داد. مرتضی آقاتهرانی، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس حکومت ایران گفته که مجلس با هماهنگی انجام شده میان دستگاههای مختلف و بنا بر شرایطی، تا تاریخ ۱۵ آذرماه برای ابلاغ قانون عفاف و حجاب دست نگه داشت و طبق ادعای او بناست شانزدهم آذر رئیس مجلس این قانون را ابلاغ کند.( ۶ آذر ۱۴۰۳ صدای آمریکا )
بیانیه سازمانهای حقوق بشری در محکومیت حکم اعدام و حمایت از وریشه مرادی و پخشان عزیزی
شبکه حقوق بشر کردستان به همراه ۱۷ سازمان حقوق بشر ایرانی و بینالمللی در بیانیهای مشترک، ضمن محکومیت صدور حکم اعدام برای دو زندانی سیاسی کًرد، پخشان عزیزی و وریشه مرادی، خواهان لغو فوری احکام اعدام تمامی زندانیان سیاسی در ایران شدند در بخشی از این بیانیه آمده است: پس از آغاز خیزش زن، زندگی، آزادی، جمهوری اسلامی بار دیگر موج جدیدی از اعدامها را با هدف ایجاد رعب و وحشت به راه نداخته است. این بار، سرکوب زنان و مردم کُرد، دو بازوی مهم و استوار مبارزه، در مرکز توجه این سیستم سرکوبگر قرار گرفتهاند. در این دورهی جدید، زنان و مردان شجاعی چون وریشه مرادی و پخشان عزیزی، بدون دادرسی منصفانه و با اتهاماتی ناعادلانه و ساختگی، به اعدام محکوم شدهاند.( ۷ آذر ۱۴۰۳ کردستان )
قالیباف: مصوبه حجاب و عفاف ۲۳ آذر ابلاغ میشود و گشت ارشاد در آن نیست
رئیس مجلس شورای اسلامی ایران میگوید مصوبه حجاب و عفاف ۲۳ آذر ابلاغ میشود و در آن وظایف هر کدام از دستگاهها در قبال حجاب مشخص شده و در قانون عفاف و حجاب دیگر گشت ارشاد نیست. محمدباقر قالیباف روز چهارشنبه ۷ آذر در ادامه تصریح کرد آنچه وی کشف حجاب، بدحجابی و برهنگی نامید، در این لایحه سطحبندی شده است.او در توضیح سطحبندی گفت اگر کشف حجابی اتفاق بیفتد، ابتدا پیامک داده میشود، سپس تذکر داده میشود: جریمه مرحله اول ثبت اما اقدام نمیشود. اما اگر دوباره تذکر داده شود جریمه مرحله دوم هم اعمال میشود.( ۷ آذر ۱۴۰۳ رادیو فردا )
تداوم بازداشت ۴ شهروند بهائی در شیراز
وحید ثابت، وحید معصومی، رزیتا اسلامی و الهام حقیقت جو شهروندان بهائی ساکن شیراز در تاریخ ۲۰ آبان امسال توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. وحید معصومی، رزیتا اسلامی و الهام حقیقت جو پس از دستگیری به بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهر موسوم به پلاک ۱۰۰ منتقل شدند و پس از گذشت ۲۰ روز از بازداشت همچنان در بلاتکلیفی به سر میبرند. آنها طی این مدت، تنها یک تماس کوتاه تلفنی با خانوادههای خود داشتهاند و خانم ها اسلامی و حقیقتجو یک ملاقات کوتاه با فرزندانشان داشتند.یک منبع مطلع نزدیک گفت: اجازه ملاقات این شهروندان بهائی با دخالت اداره اطلاعات محدود شده و بی خبری از وضعیت آنان، موجب افزایش نگرانی خانواده ها و نزدیکانشان شده است.تا لحظه تنظیم این گزارش، از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه این شهروندان اطلاعی حاصل نشده است(۹ آذر ۱۴۰۳ هرانا )
کشف حجاب تا ۱۶۵ میلیون تومان جریمه خواهد داشت
لایحه موسم به حجاب و عفاف پس ار رفت و برگشت های متعدد میان مجلس و شورای نگهبان سرانجام در ۷۴ ماده به قانون تبدیل شد و براساس اعلام رئیس مجلس، قرار است روز ۲۳ آذر برای اجرا به دستگاههای ذیربط ابلاغ شود. روز شنبه ۱۰ آذر متن نهایی قانون حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب را منتشر کردند.در ماده ۴۹ این قانون آمده است بدپوششی هر فرد، چه مرد و چه زن، در مرتبه اول معادل حداکثر جزای نقدی درجه شش و در مراتب بعدی، معادل جزای نقدی درجه پنج خواهد بود.بنا بر اعلام سامانه ملی قوانین و مقررات جمهوری اسلامی، منظور از جزای نقدی درجه شش، بیش از ۲۰ میلیون تومان تا ۸۰ میلیون تومان و جزای نقدی درجه پنج بیش از ۸۰ میلیون تومان تا ۱۶۵ میلیون تومان است.( ۱۰ آذر ۱۴۰۳ ایران وایر )
زینب زمان به اتهام تبلیغ علیه نظام محاکمه میشود
زینب زمان فعال حقوق زنان اعلام کرد به اتهام تبلیغ علیه نظام در روز ۱۸آذر سال جاری محاکمه خواهد شد.خانم زمان تصویر ابلاغیه صادر شده برای خود را در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرده که در آن آمده است او باید برای ابلاغ کیفرخواست به دادگاه مراجعه کند.( ۱۱ آذر ۱۴۰۳ ایران وایر)
اعتراض نسرین ستوده و صدیقه وسمقی به قانون شرمآور حجاب و عفاف
نسرین ستوده وکیل و حقوقدان، بههمراه صدیقه وسمقی قرآنپژوه و نویسنده، طی بیانیه مشترکی تصویب قانون موسوم به حجاب و عفاف را اقدامی شرم آور خوانده و به اعتراض خود را به این قانون اعلام کردند.در متن این بیانیه این دو فعال شناخته شده ایرانی که روز ۱۱آذر منتشر شد آمده است: دستگاههای مختلف حکومتی دست به دست هم دادهاند تا در نمایشی مضحک، حجاب اجباری را در قاب قانونی قرون وسطایی موسوم به حجاب و عفاف قرار دهند.( ۱۱ آذر ۱۴۰۳ ایران وایر)
چهاردهمین روز از اعتصاب غذای ویدا ربانی و مطهرە گونەای
ویدا ربانی و مطهرە گونەای، دو زندانی سیاسی محبوس در بند زنان اوین، در اعتراض بە عدم دسترسی نرگس محمدی و وریشە مرادی بە خدمات درمانی، دست بە اعتصاب غذا زدەاند. روز دوشنبە ١٢ آذر ١٤٠٣ وارد چهاردهمین روز از اعتصاب غذای خود شدەاند.( ۱۲ آذر ۱۴۰۳ هه نگاو)
وکیل پخشان عزیزی از اخبار ناخوشایند و رسیدگی شتابزده پرونده ابراز نگرانی کرد
وکیل پخشان عزیزی زندانی سیاسی که به اعدام محکوم شده است، با ابراز نگرانی از رسیدگی شتابزده به پرونده موکلش در دیوان عالی کشور گفت برخی خبرهای شنیده شده امید به لغو حکم اعدام را کاهش داده است امیر رئیسیان، وکیل خانم عزیزی، روز دوشنبه ۱۲ آذر در گفتوگو با وبسایت امتداد خواستار توجه دیوان عالی کشور به مدارک متقنی شد که میتواند حکم اعدام موکش را نقض کند.( ۱۳ آذر ۱۴۰۳ رادیو فردا)
گزارشی از آخرین وضعیت نسرین روشن زندانی دو تابعیتی در زندان اوین
نسرین روشن، زندانی دو تابعیتی ایرانی-بریتانیایی دوران محکومیت خود را در زندان اوین سپری میکند. وی پیشتر توسط دادگاه انقلاب به سه سال حبس محکوم شده است.خانم روشن پیشتر توسط شعبه بیست و ششم دادگاهانقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری از بابت اتهامات اجتماع و تبانی به چهار سال حبس و از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به هشت ماه حبس محکوم شد که میزان محکومیت وی در پی تسلیم به رای به سه سال حبس کاهش پیدا کرد. (۱۴ آذر ۱۴۰۳ هرانا)
با توقف اجرای حکم، نرگس محمدی از زندان اوین به مرخصی اعزام شد
خانم محمدی به دنبال توقف اجرای حکم حبس، دقایقی پیش با تودیع وثیقه ۸ میلیارد و پانصد میلیون تومان به مدت ۲۱ روز به مرخصی اعزام شد.مصطفی نیلی، وکیل مدافع وی نیز در این خصوص نوشت: با توجه به نظر پزشکی قانونی، دادستانی تهران اجرای حکم خانم نرگس محمدی را به مدت سه هفته متوقف کرد و ایشان از زندان خارج شدند. دلیل این امر شرایط جسمانی ایشان بعد از عمل برداشتن تومور و پیوند استخوان است که بیست و یک روز پیش انجام شد.( ۱۴ آذر ۱۴۰۳ هرانا)
همسر ماموستا ربیعی میگوید کماکان دادخواه خون شوهرم هستم
همسر ماموستا محمد ربیعی در سالروز قتل شوهرش با انتشار ویدیویی گفت کماکان دادخواه خون شوهرش است. خانم مفاخری در این ویدیو ضمن معرفی خود میگوید: من عایشه مفاخری، همسر شهید ماموستا محمد ربیعی از کشتهشدگان قتلهای زنجیرهای کرمانشاه در سال ۱۳۷۵، بعد از ۲۸ سال همچنان دادخواه خون شوهرم هستم.ملا محمد ربیعی مفتیِ مذهب شافعی، نویسنده، شاعر، قاری قرآن و گوینده در رادیوهای کُردیِ کرمانشاه و تهران بود. او امام جمعه و خطیبِ مسجد جامع اهل سنت کرمانشاه بود که در سال ۱۳۷۵ و در جریان قتلهای موسوم به قتلهای زنجیرهای ایران به قتل رسید.( ۱۲ آذر ۱۴۰۳ ایران وایر)
محرومیت پخشان عزیزی از ملاقات، نگرانی از تایید حکم اعدام
پخشان عزیزی، زندانی سیاسی کرد محکوم به اعدام، طی ۱۵۰ روز گذشته از ملاقات حضوری با خانواده و وکلای خود محروم بوده و در این مدت تنها برای مدت محدودی امکان تماس تلفنی داشته است.این محرومیت همزمان با مرحله دوم انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم در ایران آغاز شده است.( ۱۵ آذر ۱۴۰۳ ایران وایر)
آناهیتا همتی، بازیگر در اعتراض به قانون حجاب موهای خود را تراشید
آناهیتا همتی، بازیگر سینما و تلویزیون، با انتشار پستی در صفحه شخصی خود و تراشیدن موهایش به اجرای قانون حجاب و عفاف واکنش نشان داد.او در اعتراض به این قانون، آن را مندرآوردی توصیف کرد و نوشت زن بودن در ایران جز عذاب و تحقیر چیز دیگری نیست. موهایم را از ته تراشیدم تا خدایی نکرده کسی به واسطه موهای من مرتکب گناه نشود.( ۱۵ آذر ۱۴۰۳ ایران وایر)
گزارشی از آخرین وضعیت آگرین صدیقی در زندان وکیل آباد مشهد
آگرین صدیقی، زندانی سیاسی، دوران محکومیت خود را در زندان وکیل آباد مشهد سپری میکند. خانم صدیقی پیشتر توسط شعبه یک دادگاه انقلاب مشهد به شش ماه حبس محکوم شده است.( ۱۵ آذر ۱۴۰۳ هرانا)
فائزه هاشمی خطاب به قالیباف قانون حجاب نه شرعی است، نه قانونی
فائزه هاشمی فعال سیاسی و دختر اکبر هاشمی رفسنجانی، در ویدیویی ، به صحبتهای محمدباقر قالیباف رییس مجلس و غلامحسین محسنیاژهای، رییس قوهقضاییه واکنش نشان داده است.محمدباقر قالیباف روز ۱۲آذر۱۴۰۳ در نشست مشترک مجلس و قوهقضاییه، درباره مخالفتها با قانون عفاف و حجاب گفته بود حجاب یک موضوع شرعی و قانونی است. فائزه هاشمی خطاب به قالیباف میگوید با استناد به آیات قرآن میگویم که حجاب شرعی نیست.( ۱۵ آذر ۱۴۰۳ ایران وایر)
بیانیۀ اعتراضی بیش از یکصد سینماگر در مخالفت با قانون موسوم به عفاف و حجاب
در ادامۀ اعتراضات چهرههای فرهنگی و هنری به قانون موسوم به حجاب و عفاف، بیش از یکصد سینماگر ایرانی هم با انتشار بیانیهای کوتاه، اعتراض خود به این قانون را اعلام کردند. امضاکنندگان این بیانیه، ضمن ضد ایرانی و تحقیرآمیز خواندن این قانون، آن را به مثابهٔ اعلام جنگی تمامعیار به مردم ایران دانسته و مایۀ تفرقه میان مردم خواندهاند.این سینماگران با اشاره به مجازاتهای تعیینشده در این قانون، که حتی شامل کودکان هم میشود، آنرا مصداق نقض حقوق زنان و مغایر با مبانی حقوق بشر خواندهاند.( ۱۵ آذر ۱۴۰۳ رادیو فردا)
گزارشی از آخرین وضعیت ۶ زن بازداشتی تبعه خارجی در زندان اوین
برناگل عبدالله واو، عایشه رضایی واو، خدیجه رضایی واو، زهرا ظفر، اسلام بنی حسنی و هاجر زابلی، از اتباع کشورهای تاجیکستان، هند و اردن، همچنان بهصورت بلاتکلیف در زندان اوین نگهداری میشوند این افراد اوایل آذرماه، به همراه ۱۰ متهم سیاسی مرد که از بستگان و اعضای خانواده آنها هستند، در یک پرونده مشترک قضایی، در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران محاکمه شدند. شش زن از اتباع کشورهای تاجیکستان، هند و اردن که ۷۳ روز پیش به زندان اوین منتقل شدهاند، کماکان در قرنطینه بند زنان این زندان در بلاتکلیفی به سر میبرند.( ۱۶ آذر ۱۴۰۳ هرانا)
گزارشی از آخرین وضعیت راحله راحمیپور در زندان اوین تهران
راحله راحمیپور، زندانی محبوس در بند زنان زندان اوین و از دادخواهان دههی شصت، که بیش از یک سال گذشته را در حال سپری کردن دورهی پنج سال محکومیت خود در این زندان بوده است، علیرغم ابتلا به بیماریهای متعدد و داشتن تومور مغزی با وضعیت حاد توسط دادستان و مسئولین زندان از حق اعزام به مرخصی درمانی محروم مانده است.( ۱۷ آذر هه نگاو ۱۴۰۳)
بیش از ۷۰ روز بلاتکلیفی و تداوم بازداشت نیره بهنود در زندان اوین
نیره بهنود، متهم سیاسی بیش از ۷۰ روز است که در زندان اوین بلاتکلیف مانده است. او با اتهاماتی همچون تبلیغ علیه نظام و اجتماع و تبانی از طریق عضویت در گروههای مخالف نظام مواجه شده است. با این حال، پرونده قضایی او همچنان در وضعیت بلاتکلیفی قرار دارد و تاکنون دادگاهی برای رسیدگی به اتهاماتش تشکیل نشده است. ( ۱۶ آذر ۱۴۰۳ هرانا)
بیانیهٔ بیش از ۳۰۰ فعال مدنی قانون حجاب و عفاف نه مشروع است و نه قابل اجرا
گروه پرشماری از کنشگران زن و فعالان مدنی، همزمان با افزایش انتقادها از تصویب لایحهٔ موسوم به قانون حجاب و عفاف، علیه این قانون بیانیهٔ اعتراضی منتشر کردند. این بیانیه که بیش از ۳۰۰ تن از کنشگران مدنی آن را امضا کردهاند ، این قانون را صرفاً بهانهای برای تبدیل رابطهٔ دولت-شهروند به ساختار حاکم-محکوم ارزیابی کرده است.کنشگران زن تأکید کردهاند سیستم امنیتی – نظارتی که این قانون حاکم میکند، زندگی شخصی مردم بهویژه زنان را تحت نظارت و کنترل خود میگیرد و روابط شهروندان با یکدیگر را نیز به روابطی پر از سوءظن و تردید و بیاعتمادی تنزل میدهد.( ۱۷ آذر ۱۴۰۳ رادیو فردا)
جلسه دادگاه رسیدگی به اتهام زینب زمان برگزار شد
یکشنبه ۱۸ آذرماه، جلسه دادگاه رسیدگی به اتهام زینب زمان در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران برگزار شد.. زینب زمان، محاکمه شد.در جریان این جلسه که امروز یکشنبه ۱۸ آذرماه، در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری برگزار شده، خانم زمان به همراه وکیل مدافع خود از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به دفاع از خود پرداخته است.( ۱۸ آذر ۱۴۰۳ هرانا)
اعتراض دانشجویان بهشتی به مسمومیت دانشجویان خوابگاهی و سرمای خوابگاه
یکشنبه ۱۸آذر۱۴۰۳، شماری از دانشجویان دانشگاه بهشتی تهران، در اعتراض به مسمومیت دانشجویان خوابگاهی این دانشگاه که روز ۱۶آذر مصادف با روز دانشجو با گاز مونوکسید کربن دچار مسمومیت شده بودند، در محوطه این دانشگاه تحصن کردند. بعد از وقوع مسمومیت پکیجهای گرمایشی خوابگاه مذکور خاموش شده و هنوز تعمیر نشدهاند و دانشجویان شب را در سرما بدون وسیله گرمایشی میگذرانند.یکی از دانشجویان خوابگاهی دانشگاه بهشتی که در بلوک شماره دو کوی دختران سکونت دارد، به میگوید تمام دیروز شوفاژهای بلوک ۲ خاموش بودند. شب و روز قبلش هم بهخاطر اینکه گاز مونوکسید متصاعد شده بود همه در و پنجرهها را باز گذاشته بودند و ساختمان مثل زمهریر سرد بود. عاقبت بعد از اعتراض ما حوالی یازده شب یک نفر را فرستادند شوفاژها را درست کند.( ۱۸ آذر ۱۴۰۳ ایران وایر)
تاخیر در اجرای قانون حجاب تکذیب شد
در پی انتشار گزارشهایی مبنیبر تاخیر در اجرای قانون جنجالی عفاف و حجاب، اسماعیل سیاوشی، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس،اظهارات پیشین خود را تکذیب کرد و اعلام کرد این قانون طبق برنامه تا اواخر آذر ابلاغ خواهد شد.سیاوشی در واکنش به انتشار خبر تاخیر، گفته است انتشار اخباری به نقل از من درباره به تاخیر افتادن زمان اجرای قانون عفاف و حجاب، مربوط به چندین ماه قبل بود. اکنون موضوع تمام شده و قرار است اواخر آذر این قانون ابلاغ شود.( ۱۹ آذر ۱۴۰۳ ایران وایر)
بلاتکلیفی معصومه عسگری به بیش از ۴ ماه رسید
معصومه (عسکری) عسگری، متهم سیاسی ۵۵ ساله، بیش از چهار ماه است که بازداشت شده و به صورت بلاتکلیف در زندان اوین نگهداری میشود.خانم عسگری مردادماه سال جاری، توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت شد. وی نهایتاً پس از دو ماه بازجویی در یکی از سلولهای انفرادی بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین، در تاریخ چهارم مهرماه، به بند زنان این زندان منتقل شده است.( ۱۹ آذر ۱۴۰۳ هرانا)
با پایان دوران محکومیت آتنا فرقدانی از زندان اوین آزاد شد
آزادی خانم فرقدانی با پایان دوران محکومیت وی صورت گرفته است. این فعال مدنی شامگاه شنبه ۲۵ فروردین ماه، در اقدامی اعتراضی قصد داشت که یکی از نقاشی های خود را بر دیواری در خیابان پاستور تهران به نمایش بگذارد، در حین انجام این کار، توسط نیروهای امنیتی با اعمال خشونت بازداشت و به زندان اوین منتقل شد.( ۲۰ آذر ۱۴۰۳ هرانا)
سه شهروند بهائی در شیراز آزاد شدند.
وحید ثابت، رزیتا اسلامی و الهام حقیقتجو، شهروندان بهائی ساکن شیراز روز گذشته با تودیع وثیقه آزاد شدند این سه شهروند بهائی ساکن شیراز در تاریخ ۲۰ آبان امسال توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهر موسوم به پلاک ۱۰۰ منتقل شدند. تا لحظه تنظیم این گزارش، از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه این شهروندان اطلاعی حاصل نشده است.(21 آذر هرانا)
آرمیتا پاویر از زندان تبریز آزاد شد.
آرمیتا پاویر، زندانی سیاسی با پایان دوران محکومیت از زندان تبریز آزاد شد. آرمیتا پاویر، ۲۹ ساله، فعال دانشجویی و دانشجوی رشته زیست سلولی و مولکولی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان است. ایشان اواخر شهریور سال ۱۴۰۲ توسط نیروهای امنیتی بازداشت واز بابت اتهام توهین به رهبری به هفت ماه و شانزده روز حبس و از بابت اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظامئبه پانزده ماه و یک روز حبس تعزیری محکوم و به بند زنان زندان تبریز منتقل شده بود. آزادی خانم پاویر روز جاری، با پایان دوران محکومیت وی صورت گرفته است. (22 آذر هرانا)
تشکیل پرونده قضایی برای پرستو احمدی بدلیل اجرای کنسرت بدون حجاب اجباری.
قوه قضائیه جمهوری اسلامی به فاصلهٔ کوتاهی پس از پخش اجرای بدون حجاب اجباری پرستو احمدی، خواننده، که در یک کاروانسرا در ایران انجام شده بود، علیه او و سایر عوامل این اجرا اعلام جرم کرد. حساب کاربری خبرگزاری میزان، ارگان رسمی قوهٔ قضائیه ایران در شبکه ایکس، این اقدام را غیرقانونی خوانده و از تشکیل پرونده قضایی علیه خواننده و عوامل تهیه آن خبر داد. در این خبر همچنین بدون اشاره به جزئیات، به برخورد مقتضی با این هنرمندان اشاره شده است. (22 آذر رادیو فردا)
کارزار لغو حکم اعدام پخشان عزیزی با مشارکت ده ها فعال مدنی در داخل ایران
بیش از ٣٠٠ تن از فعالان حقوق زنان، کارگران و معلمان و همچنین بازنشستگان، با به راه انداختن کارزاری خواستار لغو فوری حکم اعدام پخشان عزیزی، زندانی سیاسی كُرد شدند. دهها فعال در حوزههای مختلف اجتماعی و صنفی با امضای یک پتیشن بر لزوم لغو حکم اعدام پخشان عزیز تاکید کردند. امضاکنندگان با اشاره به اظهارات وکلای پخشان عزیزی مبنی بر رسیدگی شتابزده به پرونده او در دیوان عالی کشور، خطر اعدام برای پخشان عزیزی را جدی خواندند. وکلای پخشان عزیزی از شنیدن اخبار ناخوشايند درباره امکان تبرئه از اتهام بغى و مجازات اعدام پخشان عزیزی، خبر و از احتمال شتابزدگی و عدم توجه به مدارک ارائهشده، در دیوان عالی خبر دادند.(22 آذر هه نگاو)
تداوم بازداشت و بی خبری از سرنوشت سیران خسروی، فعال حقوق زنان
سیران خسروی، فعال حقوق زنان اهل سنندج از ۲۵ روز پیش توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران بازداشت و تاکنون اطلاعی از سرنوشت وی در دسترس نیست. سیران خسروی، سحرگاه سهشنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۳ (۱۹ نوامبر ۲۰۲۴)، توسط نیروهای اداره اطلاعات با ایجاد فضای ترس و وحشت و ورود غیرقانونی به منزل وی در سنندج، بدون ارائه هیچگونه برگه قضایی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. علیرغم گذشت ۲۵ روز از زمان بازداشت تاکنون اطلاعی از وضعیت و سرنوشت وی در دسترس نیست و پیگیریهای خانوادهاش در این زمینه بینتیجه مانده است. (22 اذر هه نگاو)
بیانیه وکلای کرمانشاه در اعتراض به تصویب قانون عفاف و حجاب
۱۱۰ تن از وکلای دادگستری استان کرمانشاه با انتشار بیانیهای، قانون موسوم به حجاب و عفاف را ابزاری برای تنشآفرینی اجتماعی دانسته و خواستار توقف اجرای آن شدند. آنان این قانون را مغایر اصول قانون اساسی و حقوق کیفری کشور دانسته و نسبت به پیامدهای سیاسی و اجتماعی آن هشدار دادند. انها ئر متن بیانیه خود تصویب قانون موسوم به حجاب و عفاف را محکوم کردند و گفتند عمده مقررات وضع شده در قانون حجاب و عفاف ناقض اصول قانون اساسی و قواعد مسلم حقوق کیفری است. (22 آذر هرانا)
منازل دو شهروند بهائی در یزد تفتیش شد
منازل ناطقه نعیمی و حسین تدریسی، دو شهروند بهائی ساکن یزد توسط نیروهای امنیتی مورد تفتیش قرار گرفت. ماموران امنیتی پس از تفتیش کامل منازل، شماری از کتب دینی و لوازم الکترونیکی این شهروندان را ضبط کردند. خانم نعیمی پیش از این نیز به واسطه اعتقادات خود سابقه بازداشت و محکومیت را داشته است. (25 آذر هرانا)
دو زندانی از جمله یک زن از مجازات اعدام رهایی یافتند
دو زندانی از جمله یک زن در اراک و شهرستان چگنی که پیشتر از بابت اتهام قتل به اعدام محکوم شده بودند، با کسب رضایت اولیای دم از چوبه دار رهایی یافتند. یک زندانی زن به نام نسترن که در سال ۱۳۸۷ از بابت قتل همسر خود بازداشت و سپس توسط مراجع قضایی به اعدام محکوم شده بود، به شرط ساخت مدرسه در یکی از روستاهای استان مرکزی و رضایت ولی دم از مجازات اعدام نجات یافت و پس از ۱۶ سال به آغوش خانواده خود بازگشت.(26 آذر هرانا)
فراخوان بینالمللی برای اقدام فوری درباره رضا خندان و نسرین ستوده
چندین سازمان حقوقی بینالمللی روز چهارشنبه ٢٨ آذر با ارسال نامهای به مقامهای سازمان ملل و اتحادیه اروپا با اشاره به آزار و اذیت مداوم و طولانیمدت رضا خندان، فعال حقوق بشر، و همسرش نسرین ستوده، وکیل برجسته حقوق بشر، خواستار اقدام فوری و عینی آنها در این زمینه شدند. سازمانهای امضاکننده این نامه یادآور شدهاند که رضا و خانوادهاش همچنان قربانی آزار و اذیت شدید قضایی حکومت ایران هستند و مقامات جمهوری اسلامی باید فوری و بدون قید و شرط تمام احضاریهها و احکام صادره علیه رضا خندان و نسرین ستوده را لغو کنند و به آزار و اذیت این خانواده پایان دهند.(28 آذر صدای آمریکا)
جلسه بازپرسی لیلا مرگن، روزنامهنگار برگزار شد
لیلا مرگن روزنامهنگار ایرانی است که در حوزه محیط زیست فعالیت میکند. او با رسانههایی مانند روزنامه شرق و وبسایت انتخاب همکاری داشته و گزارشهای متعددی در زمینه مسائل زیستمحیطی منتشر کرده است. خانم مرگن اعلام کرد که با وجود صدور قرار منع تعقیب در پرونده شکایت پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس، با اعتراض مدیرعامل این پالایشگاه، این پرونده بار دیگر در نوبت دادرسی قرار گرفته است. این پرونده قضایی با شکایت محمود امین نژاد، مدیرعامل پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس به دلیل گزارشی که سه سال قبل در پایگاه خبری انتخاب در خصوص تخلفات منتشر شده بود، علیه این روزنامه نگار گشوده شده است.(28 آذر هرانا)
جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات شریفه محمدی برگزار شد
جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات شریفه محمدی، فعال کارگری محبوس در زندان لاکان رشت در شعبه دوم دادگاه انقلاب این شهر برگزار شد. در جریان این جلسه که بخشی از آن به صورت آنلاین و غیرحضوری در شعبه دوم دادگاه انقلاب رشت برگزار شد، خانم شریفه محمدی بابت اتهامات انتسابی به دفاع از خود پرداخت. شریفه محمدی در تاریخ چهاردهم آذرماه ۱۴۰۲، توسط ماموران اداره اطلاعات در منزل شخصی خود بازداشت شد. پرونده قضایی خانم محمدی پس از نقض حکم اعدام در شعبه ۳۹ دیوان عالی کشور، جهت رسیدگی مجدد به شعبه دوم دادگاه انقلاب رشت ارجاع داده شد.(30 آذر هرانا)
احکام صادره
حبس و محرومیت از تحصیل به دلیل عدم رعایت حجاب اجباری
لیلا حسینزاده، فعال دانشجویی و دبیر سابق شورای صنفی مرکزی دانشجویان دانشگاه تهران، میگوید در دادگاهی که از برگزاری آن بیاطلاع بوده، به یک سال حبس بهدلیل دفاع از پایاننامهٔ خود بدون حجاب اجباری محکوم شده است. در دادنامه صادرشده از سوی شعبهٔ ۲۶ دادگاه انقلاب تهران اتهامات این فعال دانشجویی حضور در دانشگاه تهران بدون رعایت حجاب شرعی و تبلیغ علیه نظام ذکر شده است.این دانشجوی کارشناسی ارشد رشته انسانشناسی دانشگاه تهران شهریور پارسال با حضور بدون حجاب اجباری در جلسهٔ پایاننامه در دانشگاه از پایاننامهاش با موضوع هویت ملی و هویت قومی در شهر معاصر ایرانی؛ مطالعهٔ موردی دربارهٔ شهر نقده دفاع کرد.پس از آن دانشگاه تهران در اطلاعیهای برگزاری جلسهٔ دفاع او را غیرقانونی خواند و از تعلیق دو عضو هیئت علمی دانشکده به همین دلیل خبر داد.در این اطلاعیه بدون نام بردن از خانم حسینزاده اعلام شد او دانشجوی دانشگاه تهران نیست و به دلیل اتمام سنوات مجاز تحصیل و عدم ثبتنام در نیمسال دوم سال تحصیلی ۱۴۰۱- ۱۴۰۲ از تحصیل محروم شده است. (۳اذر رادیو فردا)
محکومیت زندانی سیاسی به زندان، وعدم تمدید مرخصی درمانی او
عاطفه رنگریز، فعال حقوق زنان و زندانی سیاسی در ایران، روز یکشنبه ۴ آذر توسط دادگاه انقلاب دامغان به هفت سال و هفت ماه زندان محکوم شد. همچنین با تمدید مرخصی درمانی او هم مخالفت شده است. دادگاه انقلاب دامغان عاطفه رنگریز را به اتهام تشکیل گروه تلگرامی ترجمه گاگو به هفت سال و به اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام به هفت ماه حبس تعزیری و دو سال ممنوعیت فعالیت در فضای مجازی محکوم کرده است.پیشتر منابع حقوق بشری از پروندهسازی جدید و طرح اتهامات تبلیغ علیه نظام و تشکیل گروه به قصد برهم زدن امنیت کشور علیه این فعال حقوق زنان خبر داده بودند.متاسفانه حتی با تمدید مرخصی عاطفه رنگریز برای انجام آزمایش پزشکی سیتی آنژیو هم مخالفت شده است.(۵ آذر ۱۴۰۳ صدای آمریکا)
محکومیت فعال مدنی به ۵ سال زندان
محکومیت حبس سروه پورمحمدی فعال مدنی توسط دادگاه تجدیدنظر استان کردستان از ده سال به ۵ سال حبس کاهش یافت وی پیشتر در مرحله بدوی توسط شعبه اول دادگاه انقلاب سنندج به ده سال حبس محکوم شده بود.براساس حکم جدید که توسط یکی از شعب دادگاه تجدیدنظر استان کردستان صادر شده است، او از بابت اتهام تشکیل گروه و دستهجات با هدف برهم زدن امنیت کشور، به ۵ سال حبس محکوم شده است.وی از اعضای انجمن فرهنگی اجتماعی نوژین، در تاریخ ۹ بهمن ۱۴۰۱ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از ۱۶ روز با تودیع وثیقه از کانون اصلاح و تربیت سنندج آزاد شد. (۶اذر۱۴۰۳ایران وایر)
تایید حکم حبس دو مادر دادخواه در تهران
محکومیت حبس محبوبه رمضانی، مادر پژمان قلی پور و رحیمه یوسف زاده، مادر نوید بهبودی، از جانباختگان اعتراضات آبان ۹۸، توسط شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران عینا تایید شد. این افراد پیشتر در دادگاه انقلاب شهریار هر کدام به تحمل ۱۸ ماه و یک روز حبس محکوم شده بودند. محکومیت آنها در مرحله تجدیدنظر مجدد تایید شد و دادگاه، تجدید نظرخواهی را رد کرد.در مهرماه سال جاری،ایشان توسط شعبه دوم دادگاه انقلاب شهریار از بابت اتهامات تبلیغ علیه نظام، عضویت در گروه مادران کشته شدگان آبان ۹۸ و اهانت به مقام رهبری هر کدام به تحمل ۱۸ ماه و یک روز حبس محکوم شده بودند.محبوبه رمضانی مادر پژمان قلی پور و رحیمه یوسف زاده مادر نوید بهبودی، از جانباختگان اعتراضات آبان ۹۸ هستند که که پیشتر نیز سابقه بازداشت و محکومیت را داشته اند .(۸اذر۱۴۰۳هرانا)
البرز؛ محکومیت چهار متهم سیاسی به چهارده سال و ده ماه حبس تعزیری
اعظم آهوقلندر به همراه مهدی توحیدی اصل، حسین جعفری ونعمت افشار، آسیبدیده چشمی جنبش ژن، ژیان، ئازادی توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران در مجموع به چهارده سال و ده ماه حبس تعزیری محکوم شدند. اعظم آهوقلندر به اتهام تشکیل گروه با هدف سرکردگی به قصد برهم زدن امنیت به ۶ سال و ۲ ماه حبس تعزیری و نعمت افشار، مهدی توحیدی و حسین جعفری توسط شعبه ۳ دادگاه انقلاب کرج به ریاست قاضی نریمانی به اتهام تشکیل به قصد برهم زدن امنیت به ترتیب به ٣ سال و ٦ ماه، ٣ سال و ٢ ماه و ٢ سال حبس تعزیری محکوم شدند.( ۹ آذر ۱۴۰۳ هه نگاو )
نسرین شاکرمی از اعضای خانوادەهای دادخواه بە یک سال حبس محکوم شد
نسرین شاکرمی از اعضای خانوادەهای دادخواه و مادر نیکا شاکرمی، بە یک سال حبس تعزیری و مجازات تکمیلی محکوم شد وی پس از ٤٦ روز بازداشت با قرار وثیقە سنگین آزاد شد.( ۱۱ آذر ماه ۱۴۰۳ هه نگاو)
با حکم دادگاه کیفری عاطفه رنگریز به ۲ سال حبس محکوم شد.
عاطفه رنگریز فعال حقوق زنان در بخش دیگری از پرونده خود توسط شعبه ۱۰۲ دادگاه کیفری دو دامغان به دو سال حبس تعزیری محکوم شد.حسین تاج وکیل مدافع وی با انتشار مطلبی اعلام کرد که شعبه ۱۰۲ دادگاه کیفری دو دامغان، در حکم جدید صادره، خانم رنگریز را به اتهام نشر اکادیب به دو سال حبس تعزیری محکوم کرده است.این فعال حقوق زنان روز سهشنبه ۱۳ آذرماه، به مدت سه روز به مرخصی پزشکی اعزام شده است)۱۵ آذر ۱۴۰۳ هرانا(
انیسا فنائیان شهروند بهائی به حبس محکوم شد
محکومیت انیسا فنائیان، شهروند بهائی، توسط دادگاه تجدیدنظر استان سمنان به هشت سال حبس تغییر کرد. وی پیشتر در مرحله بدوی به ۱۶ سال حبس و دیگر مجازات ها محکوم شده بود.براساس حکمی که توسط شعبه هفت دادگاه تجدیدنظر استان سمنان به ریاست قاضی جواد رئیسی و مستشار علی مومنی صادر و در تاریخ ۱۴ آذر به خانم فنائیان ابلاغ شده است، وی از بابت اتهام تشکیل گروه با هدف برهم زدن امنیت کشور به هفت سال حبس و در خصوص اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام به یک سال حبس محکوم شده است.( ۱۷ آذر ۱۴۰۳ هرانا)
دادگاه تجدیدنظر آتنا فرقدانی به ۸ ماه حبس محکوم شد
حکم شش سال حبس آتنا فرقدانی، کارتونیست و فعال مدنی محبوس در زندان اوین، توسط دادگاه تجدیدنظر به هشت ماه حبس کاهش یافت. صفحه متعلق به این زندانی با انتشار مطلبی اعلام کرد که دادگاه تجدیدنظر خانم فرقدانی را از اتهام توهین به مقدسات تبرئه کرده، اما بابت طراحی کاریکاتوری با عنوان اختلافات طبقاتی به هشت ماه حبس محکوم کرده است.( ۱۸ آذر ۱۴۰۳ هرانا)
لیلا سلیمی به دو ماه انفصال از خدمت محکوم شد
حکم اخراج از آموزش و پرورش لیلا سلیمی، فعال صنفی معلمان ساکن سنندج، توسط هیئت تجدیدنظر تخلفات اداری وزارت آموزش و پرورش، به دو ماه انفصال از خدمت تغییر کرد.( ۲۰ آذر ۱۴۰۳ هرانا)
حکم ۱۵ شهروند بهائی توسط دادگاه تجدیدنظر استان اصفهان صادر شد
حکم ۱۵ شهروند بهائی ساکن بهارستان اصفهان توسط شعبه ۳۷ دادگاه تجدیدنظر این استان صادر شد.محکومیت حبس و جزائی نقدی مژگان پورشفیع اردستانی، نسرین خادمی قهقرخی، آزیتا رضوانی خواه، شعله آشوری، بشری مطهر، سارا شکیب، رویا آزادخوش، نوشین همت، شورانگیز بهامین، ساناز راسته، مریم خورسندی، فرخنده رضوان پی و فیروزه راستی نژاد عینا تایید شد. همچنین سمیرا شکیب و مژده بهامین به پرداخت جزای نقدی محکوم شدند و مجازات حبس آنها حذف شد. این شهروندان بهائی پیشتر در دادگاه بدوی هر یک به ۵ سال حبس و پرداخت ۵۰ میلیون تومان جزای نقدی محکوم شده بودند.( ۱۹ آذر ۱۴۰۳ هرانا)
تایید حکم اخراج فریبا انامی توسط هیأت تجدیدنظر وزارت آموزش و پرورش
خانم فریبا (رقیه) انامی ،پیشتر از بابت اتهاماتی مانند اعتراض و تحصن، تشویق دانشآموزان به اعتراض، شرکت در اعتراضات غیرقانونی و ارسال ویدیو به رسانههای خارج از کشور از جمله بی بی سی فارسی توسط هیأت بدوی رسیدگی به تخلفات اداری کارمندان استان گیلان، از کار برکنار شده بود. حکم اخراج خانم انامی، معلم و فعال صنفی اهل بندر انزلی، توسط هیأت تجدیدنظر وزارت آموزش و پرورش عینا تایید شد.(26 آذر هرانا)
لیلا حسین زاده از دانشگاه تهران اخراج شد
لیلا حسین زاده، فعال دانشجویی و دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد رشته مردم شناسی دانشگاه تهران در مطلبی که در صفحه شخصی خود منتشر کرده، اظهار داشت که پس از دفاع از پایاننامه خود، به شکل غیرمنتظرهای نه تنها در مقطع کارشناسی ارشد از تحصیل محروم شده، بلکه با وجود گذشت پنج سال از اتمام دوره کارشناسی، از این مقطع نیز اخراج شده است. او گفت که دسترسیاش به سامانه آموزشی دانشگاه و تمامی مدارک تحصیلیاش مسدود شده است. لیلا حسینزاده تاکنون با پرونده های قضایی متعددی مواجه شده است. خانم حسین زاده در تاریخ ۲۹ مردادماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی همراه با ضرب و شتم در خیابان و مقابل منزل شخصی خود بازداشت شده بود. وی نهایتا در تاریخ ۱۹ دی ماه همان سال، با تودیع وثیقه از زندان اوین آزاد شد.(26 آذر هرانا)
جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات ۲ متهم سیاسی برگزار شد
اعظم آهو قلندر در یک پرونده مشترک به همراه سه متهم دیگر از بابت اتهامات تشکیل و سردستگی گروه مجرمانه با هدف برهم زدن امنیت کشور و عضویت در دسته یا گروه با هدف بر هم زدن امنیت کشور مجموعا به ۱۴ سال و ۱۰ ماه حبس و مجازات های تکمیلی محکوم شدند. خانم آهوقلندر به همراه یک متهم دیگر که هویت وی احراز نشده است، به ظن ساخت وسیله برای ارتکاب جرم، به دفاع از خود پرداختند. تهیه سرم و وسایل پزشکی برای درمان مصدومان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ و ساخت خارک (پنچرکن)، از مصادیق اتهامات مطروحه علیه این دو متهم سیاسی عنوان شده است.(28 آذر هرانا)
اخراج مجدد سکینه ملکی فعال صنفی معلمان گیلان
سکینه ملکی از فعالان صنفی معلمان گیلان است که به دلیل شرکت در اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ و پیوستن به تحصن معلمان از کار اخراج شده بود. این فعال صنفی معلمان گیلان که با رای هیات رسیدگی به تخلفات اداری به بازنشستگی پیش از موعد و تقلیل دو گروه محکوم شده بود، پس از فرجام خواهی، شعبه تجدیدنظر هیات تخلفات با تشدید این حکم، رای به اخراج او از آموزش و پرورش را صادر کرده بود. این در حالی است که تشدید مجازات در مرحله تجدیدنظر فاقد مبنای قانونی است.خانم ملکی این بار در دیوان عدالت اداری، اقدام به طرح شکایت علیه آموزش و پرورش کرد. در نهایت دیوان عدالت اداری، با نقض حکم صادره، بر غیر قانونی بودن تشدید آرا در هیاتهای تخلفات تاکید کرده و آن را رویهای برای سلب اعتراض افراد از رایهای غیرقانونی هیاتهای تخلفات دانسته است.(28 آذر ایران وایر)
بازداشت
بازداشت یک بانوی کرد در پیرانشهر
روز چهارشنبه ۳۰آبان ١٤٠٣ الهام قادری، اهل پیرانشهر، توسط نیروهای امنیتی بدون ارائه هرگونه برگه قضایی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. همچنین ۱۰ نفر از نیروهای امنیتی از جمله دو زن با هجوم به منزل خانوادگی قادری اقدام به بازداشت وی نموده و سپس وی را به یکی از بازداشتگاههای امنیتی در ارومیه منتقل کردهاند.تا زمان تنظیم این خبر، اطلاع دقیقی از دلایل بازداشت، اتهامات انتسابی، سرنوشت و محل نگهداری این شهروند کُرد در دسترس نیست.
(۱اذر ۱۴۰۳ هه نگاو )
بازداشت یک فعال حقوق زنان در سنندج
سحرگاه سهشنبه ٢٩ آبان ماه ١٤٠٣ سیران خسروی، فعال حقوق زنان اهل سنندج توسط نیروهای اداره اطلاعات بازداشت شده و به مکان نامعلومی منتقل شده است. به گفته یک منبع مطلع، نیروهای امنیتی با ارعاب و ورود به منزل سیران خسروی در سنندج، این شهروند را بدون ارائه برگه قضایی بازداشت کردهاند.تاکنون از جزئیات دلایل بازداشت و همینطور اتهامات انتسابی به سیران خسروی اطلاع دقیقی در دسترس نیست.(۴ اذر۱۴۰۳ هه نگاو)
اجرای حکم حبس سوسن حسن زاده راهی زندان ارومیه شد
بر اساس این گزارش، سوسن حسن زاده، روز سه شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳، جهت تحمل دوران محکومیت حبس خود، بازداشت و به زندان ارومیه منتقل شد.خانم حسن زاده، پیشتر توسط شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری دو شهرستان بوکان از بابت اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام به تحمل سه ماه حبس محکوم شده بود.سوسن حسن زاده، شهروند ساکن بوکان و مدرس زبان کردی در تاریخ ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. وی نهایتا در تاریخ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳، با تودیع وثیقه از زندان ارومیه آزاد شد.( ۱۵ آذر ۱۴۰۳ هرانا)
نسرین شاکرمی مجددا بازداشت شد.
نسرین شاکرمی، مادر نیکا شاکرمی از جانباختگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱،امروز بازداشت و پس از ساعاتی آزاد شد. نسرین شاکرمی، در تاریخ ۲۵ مهر ۱۴۰۳ در خرم آباد بازداشت و به بازداشتگاه زندان این شهرستان منتقل شد. وی چندی بعد مورخ ۱۰ آذرماه با تودیع وثیقه از زندان خرم آبادآزاد شده بود،آیدا شاکرمی، فرزند وی با انتشار مطلبی اعلام کرد که خانم شاکرمی امروز شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ مجددا بازداشت شده است. تا لحظه تنظیم این گزارش از محل نگهداری این شهروند اطلاعی حاصل نشده است. (24 آذر هرانا)
بازداشت و آزادی پرستو احمدی پس ازنشست توجیهی در پلیس امنیت
پرستو احمدی، خواننده ۲۷ ساله و اهل نوشهر ، به دلیل تولید و انتشار ویدئویی خارج از عرف و ارزشهای اجتماعی، به دست نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران در مازندران بازداشت شد. وی پس از برگزاری نشست توجیهی به همراه خانوادهاش از ساختمان پلیس خارج شد.مقرر شده است که ایشان برای پیگیری پرونده به مرجع قضایی مراجعه کند. میلاد پناهیپور، وکیل خانم احمدی گفته است: دو تن از نوازندگان گروه، آقایان احسان بیرق دار و سهیل فقیه نصیری نیز در محل آموزشگاه خود در تهران بازداشت شدند. این وکیل مدافع اشاره کرد که این بازداشت بدون ابلاغ و یا احضار قبلی آنان به نهاد قضائی صورت گرفته است. (25 آذر صدای آمریکا)
ادامه بازداشت شهروندان و فعالان کُرد توسط وزارت اطلاعات در مهاباد
در ادامه موج جدید بازداشت شهروندان و فعالان کُرد در شهرستان مهاباد، سه شهروند به نامهای نازنین الیاسی، فرهاد قوه و سالار شمس برهان توسط ماموران بازداشت شده اند. از روز شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ تا امروز، دستکم ۱۴ شهروند و فعال کُرد در شهر مهاباد و روستاهای بیرم و کولیجه توسط نیروهای وزارت اطلاعات بازداشت شدند. علیرغم مراجعه و پیگیری خانواده این افراد برای کسب اطلاع از سرنوشت آنها، نهادهای امنیتی و قضایی از ارائه هرگونه توضیح در این مورد خودداری کردهاند.(28 آذر کردستان)
زندان و زندانی
بلاتکلیفی یک نوکیش مسیحی درزندان اوین تهران
روز سهشنبه ١۵ آبانماه ١٤٠۳ غزل مرزبان جورشری، نوکیش مسیحی،٤١ ساله اهل رشت و ساکن تهران توسط نیروهای پلیس امنیت بازداشت شده است.به گفته یک منبع آگاه، غزل مرزبان جورشری، پس از نزدیک به دو هفته بازداشت به بند نسوان زندان اوین تهران منتقل شده و کماکان بلاتکلیف در این زندان نگه داشته شده است.این شهروند که فارغالتحصیل رشته حقوق است توسط قاضی ایمان افشاری، قاضی دادگاه انقلاب تهران با دو اتهام تبلیغ علیه حکومت و برداشتن حجاب مواجه شده است.قابل ذکر است که وی در حین بازداشت خشونتآمیز توسط نیروهای پلیس امنیت به دلیل ضربات وارده از ناحیه دندهها دچار آسیبدیدگی شدید شده است. (۳اذر۱۴۰۳ هه نگاو)
بلاتکلیفی نوجوان۱۷ ساله در زندان تبریز
روز چهارشنبه ٢٣ آبان ١٤٠٣، نگار دباغی، نوجوان ۱۷ ساله اهل تبریز توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران در این شهر بازداشت و به زندان مرکزی تبریز منتقل شده است. او دو هفته اخیر را با بلاتکلیفی در زندان سپری کرده است. بازداشت وی پس از صدور قرار جلب به دادرسی توسط شعبه ۱۰ دادیاری دادسرای عمومی و انقلاب تبریز انجام گرفته است.اتهامات انتسابی به این نوجوان تشویق مردم به ارتکاب جرم علیه امنیت داخلی و خارجی، اهانت به اسلام، تبلیغ علیه حکومت و توهین به خامنهای و خمینی عنوان شده است.قابل ذکر است که، این اتهامات بر مبنای اعترافات اجباری اخذ شده توسط ضابطان و محتوای تلفن همراه وی مطرح شده است.(۵اذر۱۴۰۳ هه نگاو )
زندان اوین، راحله راحمی پور، زندانی ۷۲ ساله با تومور مغزی از درمان محروم است
راحله راحمی پور، فعال مدنی ۷۲ ساله محبوس در زندان اوین، علیرغم ابتلا به بیماریهای متعدد از جمله تومور مغزی و تالاسمی مینور، همچنان از رسیدگی تخصصی پزشکی و اعزام به مراکز درمانی محروم مانده است. خانم راحمیپور به بیماریهای تالاسمی مینور، تومور مغزی با وضعیت وخیم و نگرانکننده، فشار خون، دیابت، درد مفاصل و آب مروارید مبتلا است. او از بیماری قلبی نیز رنج میبرد، به طوری که تاکنون سه مرتبه عمل آنژیو برای وی صورت گرفته است.( ۵ آذر ۱۴۰۳ هرانا )
گزارشی از آخرین وضعیت سودابه فخارزاده، زندانی ۶۶ ساله در اوین
سودابه فخارزاده، زندانی سیاسی ۶۶ ساله، دوران محکومیت خود را در زندان اوین سپری میکند. این زندانی سیاسی سال گذشته، توسط قاضی ایمان افشاری به پنج سال حبس محکوم شده است. وی پس از اتمام مراحل بازجویی در تاریخ ۱۹ اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۲، به بند زنان زندان اوین منتقل شد. نهایتا در خردادماه سال گذشته توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری از بابت اتهام اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت کشور به پنج سال حبس محکوم شد.لازم به ذکر است زینب همرنگ سیدبگلو نیز در این پرونده با خانم فخارزاده مشترک بود که روز گذشته از زندان اوین آزاد شد.سودابه فخارزاده، متولد ۱۳۳۷ و از زندانیان سیاسی دهه ۶۰ است.( ۶ آذر ۱۴۰۳ هرانا )
سروناز احمدی با پایان ایام مرخصی به زندان اوین بازگشت
سروناز احمدی فعال حقوق کودکان با پایان ایام مرخصی به زندان اوین بازگشت. خانم احمدی توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران از بابت اتهام اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت ملی به پنج سال حبس و از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به یکسال حبس مجموعا شش سال زندان محکوم شده بود. نهایتا حکم وی در شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران به سه سال و شش ماه حبس تعزیری تقلیل یافت. ( ۱۲ آذر ۱۴۰۳ هرانا)
بلاتکلیفی کوثر دهبان زاده به بیش از ۶۵ روز رسید
کوثر دهبانزاده، خواهر میثم دهبانزاده، زندانی سیاسی محبوس در زندان قزلحصار کرج، بیش از ۶۵ روز است که به صورت بلاتکلیف در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز، موسوم به پلاک ۱۰۰، نگهداری میشود به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران کوثر دهبانزاده ۶۸ روز است که در بازداشت به سر میبرد.( ۱۳ آذر ۱۴۰۳ هرانا)
فرزانه قرهحسنلو به قرنطینه زندان وکیلآباد مشهد منتقل شد
فرزانه قرهحسنلو، یکی از بازداشتشدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ که دوران محکومیت پنج سال حبس خود را در زندان وکیل آباد مشهد سپری میکند، به قرنطینه این زندان منتقل شده است.مقامات زندان در این خصوص هیچ توضیحی ارائه نکردهاند. به گفته وکیل خانم حسنلو، این انتقال بدون ارائه دلیل مشخصی انجام شده و علاوه بر او، سه زندانی سیاسی دیگر با هویت نامشخص نیز به قرنطینه منتقل شدهاند.(۱۸ آذر ۱۴۰۳ هرانا)
بیش از هفت ماه محرومیت وریشە مرادی زندانی سیاسی محکوم به اعدام از ملاقات
وریشه مرادی، زندانی سیاسی، مدافع حقوق زنان و از اعضای کژار (جامعه زنان آزاد شرق کُردستان) که به اعدام محکوم شده است، بیش از هفت ماه اخیر را از حق ابتدایی ملاقات حضوری محروم بوده است. وریشه مرادی، زندانی سیاسی کُرد اهل سنندج (سنه) که در زندان اوین محبوس است، مدت ٢١٨ روز اخیر را با محرومیت از ملاقات با خانواده و همچنین وکلای خود، سپری کرده است.( ۱۹ آذر ۱۴۰۳ هه نگاو)
وریشه مرادی در زندان اوین نیازمند رسیدگی پزشکی است
وریشه مرادی، زندانی سیاسی محکوم به اعدام که در بند زنان زندان اوین نگهداری میشود، با مشکلات جسمانی از جمله خونریزی روده روبرو است. او تنها یک بار به مراکز درمانی اعزام شد، اما بدون درمان مکفی به زندان بازگردانده شد. وضعیت جسمانی او نامساعد است. با این حال، مقامات زندان از اعزام وی به مراکز درمانی خودداری کرده و هیچ توضیحی در این خصوص ارائه نکردهاند. وریشه مرادی در تاریخ ۱۰ مردادماه ۱۴۰۲، توسط نیروهای امنیتی در حومه سنندج بازداشت شد. نهایتا در تاریخ ۵ دی ماه ۱۴۰۲، با اتمام مراحل بازجویی از بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین به بند زنان این زندان منتقل شد. (23 آذر هرانا)
محرومیت زینب جلالیان از درمان و ملاقات در زندان یزد ادامه دارد.
زینب جلالیان، زندانی سیاسی که دوران محکومیت خود را بدون رعایت اصل تفکیک جرائم در زندان یزد سپری میکند، علیرغم شرایط نامناسب جسمی ناشی از بیماری های چشمی، کلیوی و گوارشی، کماکان از رسیدگی مکفی و مداوم پزشکی محروم مانده است. وی حدود سه ماه است که از ملاقات با خانواده خود محروم مانده است. مسئولان زندان از دادن نتیجه آزمایش و عکس برداری که زینب پیشتر انجام داده بود، امتناع میکنند و در حال حاضر درمان وی قطع شده است. زینب جلالیان که حکم اعدام او به حبس ابد تغییر یافت بارها اعلام کرده بود که در زمان بازداشت به شیوههایی چون شلاق زدن به کف پا، مشت به شکم، کوبیدن سر به دیوار و تهدید به تجاوز، مورد آزار و شکنجه قرار گرفته است. (23 آذر هرانا)
تداوم بازداشت غزل مرزبان در زندان اوین
غزل مرزبان، نوکیش مسیحی بیش از ۴۰ روز است که به صورت بلاتکلیف در زندان اوین نگهداری میشود. او چندی پیش در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران محاکمه شده است. چندی پیش، جلسه رسیدگی به اتهامات وی در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری برگزار شد، اما تاکنون حکمی برای او صادر نشده است.وی در تاریخ ۱۵ آبان ماه، در یکی از خیابان های اطراف میدان ولیعصر تهران به دلیل سردادن شعارهای اعتراضی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. بازداشت غزل ارتباطی به نوکیش بودن وی نداشته و صرفاً به دلیل این اقدام اعتراضی او در خیابان صورت گرفته است. تا لحظه تنظیم این گزارش، از اتهامات مطرحه علیه خانم مرزبان اطلاعی حاصل نشده است.(26 آذر هرانا)
آخرین وضعیت مریم وحیدی فر در زندان اوین
مریم وحیدی فر، زندانی ۵۶ ساله،که دوران محکومیت خود را در زندان اوین سپری میکند،پیشتر توسط دادگاه انقلاب شهریار به ۱۷ ماه حبس محکوم شده بود.او جهت تحمل حبس بازداشت و در تاریخ ۱۰ آبان ماه سال جاری، به بند زنان زندان اوین منتقل شده است. بازداشت و صدور حکم علیه مریم به دلیل هواداری او از سعید محمدی دورکی صورت گرفته است. او در زمان بازداشت جهت انجام مراحل بازجویی به بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ این زندان منتقل شده بود. (27 آذر هرانا)
نگهداری نوزاد هفتماهه در اوین؛ بیش از ۴۵۰ روز بلاتکلیفی والدین
نسیمه اسلام زهی و ارسلان شیخی، متهمان امنیتی سنی مذهب، بیش از ۱۵ ماه است که بازداشت شدند و در بلاتکلیفی بسر میبرند. خانم اسلام زهی به همراه دختر هفت ماهه اش، در قرنطینه زندان اوین نگهداری میشود، اما تاکنون از محل نگهداری آقای شیخی اطلاعی حاصل نشده است. همچنین تاکنون دادگاهی برای آنها برگزار نشده است. خانم اسلام زهی و آقای شیخی، متهمان امنیتی سنی مذهب هستند که شهریورماه ۱۴۰۲، در تهران دستگیر شدند. آنان از آن تاریخ تاکنون به صورت بلاتکلیف در بازداشت به سر میبرند. مادر و نوزاد به مدت ۴۰ روز در یک سلول انفرادی با شرایط نامناسب و بدون تهویه مناسب و نور کافی نگهداری شدند و سپس به بند قرنطینه منتقل شدند. (27 آذر هرانا)
وضعیت هاجر سعیدی؛ ورود به دومین سال حبس با وضعیت نامساعد جسمی
هاجر سعیدی، فعال کارگری و حقوق زنان اهل سنندج (سنه)، در حالی سال نخست حبس خود را به پایان رسانده است که از نظر سلامتی در شرایط وخیمی به سر میبرد.این فعال کارگری در حالی که به بیماریهای قلبی و ریوی مبتلا شده است، وارد دومین سال از حبس پنج ساله خود شده است. طبق آخرین گزارشها، این زندانی زن علیرغم ابتلا به بیماریهای قلبی و ریوی از مرخصی استعلاجی و دسترسی به درمان محروم مانده است. همچنین، نگهداری هاجر سعیدی در بند زندانیان جرائم خطرناک، باعث افزایش نگرانی خانواده وی شده است. طی ۱۳ ماه گذشته این زندانی سیاسی علیرغم بیماری و نیاز به درمان، تنها ۱۰ روز به مرخصی اعزام شده است.(27 آذر هه نگاو)
سوسن حسنزاده، مدرس زبان کُردی از حق ملاقات با خانواده محروم شده است
سوسن حسنزاده، فعال مدنی و مدرس زبان کُردی اهل بوکان که در بند زنان زندان ارومیه دوران محکومیت خود را سپری میکند، به دستور اداره اطلاعات و مسؤلین زندان ارومیه از ملاقات با خانواده محروم شده است. پس از انتقال این مدرس زبان کُردی به زندان ارومیه، وی یک بار تماس تلفنی با خانوادهاش داشته و از وضعیت وی در زندان اطلاعی در دست نیست. خانم حسنزاده به اتهام تبلیغ علیه نظام توسط شعبه ١٠١ دادگاه کیفری دو بوکان به سه ماه حبس تعزیری محکوم و این حکم روز پنجشنبه ١٩ مهر ١٤٠٣ به وی ابلاغ شد. خانواده این فعال مدنی چندین بار تلاش کردهاند که با او در زندان ارومیه ملاقات داشته باشند، اما مسئولان زندان ارومیه و اداره اطلاعات مانع آن شدهاند و به درخواست خانواده سوسن حسنزاده پاسخی ندادهاند. (27 آذر کردپا)
زینب حاج هاشمی در زندان اصفهان به اتهام انتشار یک کلیپ ورزشی
زینب حاج هاشمی، ورزشکار، در زندان اصفهان به سر میبرد و اتهام وی انتشار یک کلیپ ورزش است. وی به دلیل انتشار یک کلیپ ورزشی در صفحه اینستاگرام خود، با اتهاماتی چون فساد و اشاعه فحشا، توهین به مقدسات و تبلیغ علیه نظامدمواجه شده است. وی بیش از دو ماه را تحت شرایط سخت در سلول انفرادی سپری کرده و هنوز به دادگاه فراخوانده نشده است و متاسفانه وضعیت سلامتیاش نگرانکننده است. گزارشها حاکی از آن است که او مشکوک به بیماری سرطان است و نیاز فوری به درمان دارد. زینب حاج هاشمی، متولد ۱۳۶۱، از استان کهگیلویه و بویراحمد، فارغالتحصیل در رشتههای مامایی (فوقلیسانس) و فناوری اطلاعات (لیسانس) است. (27 آذر کانون حقوق بشر ایران)
راحله راحمی پور، زندانی ۷۲ ساله، کماکان از رسیدگی تخصصی پزشکی محروم است
راحله راحمیپور، فعال مدنی ۷۲ ساله که از بیماریهای متعددی از جمله تومور مغزی و تالاسمی مینور رنج میبرد، با شرایط جسمی نامناسب در زندان اوین نگهداری میشود. در حالی که پزشکی قانونی وخامت وضعیت جسمانی او را تایید و تأکید بر نیاز فوری وی به درمان در خارج از زندان کرده ، ایشان همچنان از اعزام به مراکز درمانی یا برخورداری از آزادی مشروط محروم مانده است. خانم راحمیپور به دلیل کهولت سن از بیماری قلبی رنج میبرد و به بیماریهای متعددی از جمله تومور مغزی با وضعیت وخیم و نگرانکننده، فشار خون، دیابت، درد مفاصل و آب مروارید مبتلا است پزشکی قانونی عدم تحمل کیفر ایشان را تایید و اعلام کرده بود که ﻫﺮﮔﻮﻧﻪ ﻣﺤﯿﻂ ﭘﺮتنش موجب تشدید وضعیت بیماری خواهد شد و او به درمان فوری در خارج از زندان نیاز دارند. با این حال، او همچنان از رسیدگی تخصصی پزشکی و اعزام به مراکز درمانی محروم مانده است. خانم راحمی پور در تاریخ ۲۷ آبان ماه ۱۴۰۲، پس از حضور در دادسرای اوین بازداشت و جهت تحمل حبس به زندان اوین منتقل شد.(28 آذر هرانا)
معصومه عسگری معلم زندانی ، محرومیت از رسیدگی پزشکی به دستور مقامات زندان اوین
معصومه عسگری، به دستور مقامات زندان اوین، از دسترسی به خدمات پزشکی محروم است.این معلم زندانی از بیماریهای مزمن و مشکلات جسمی در رنج است اما مقامات زندان اوین وی را از رسیدگیهای پزشکی محروم کردهاند.وی که از مردادماه ۱۴۰۳، توسط ماموران اطلاعات بازداشت شده، همچنان بلاتکلیف است. خانم عسگری به بیماریهای مختلف از جمله دیابت، ناراحتی کلیوی و کبد، و بیماری اعصاب و روان مبتلاست. از سوی دیگر پای وی از چند نقطه شکسته و مورد جراحی قرار گرفته و این عامل نیز مزید بر بیماری های وی شده است.(28 آذر کانون حق.ق بشر ایران)
اعمال محدودیتهای جدید بر فاطمه سپهری و محرومیت از هواخوری
فاطمه سپهری و برادرش محمدحسین سپهری، دو زندانی سیاسی و از امضاکنندگان بیانیه ۱۴ برای گذار از جمهوری اسلامی و استعفای رهبر آن علی خامنهای هستند که پس از امضای این بیانیه در خرداد ۹۸، سالهای متوالی در زندان به سر بردهاند. مقامات قضایی جمهوری اسلامی برای فاطمه سپهری، زندانی سیاسی که با وضعیت جسمی هشدارآمیز در پی چند عمل جراحی در زندان وکیلآباد مشهد به سر میبرد، محدودیتهای جدیدی اعمال کردهاند. مقامات زندان وکیلآباد در تمام بندها را قفل کردهاند و گفتهاند که دستور قاضی است، در حالی که هیچ دلیلی برای این اقدام وجود ندارد. این وضیت باعث شده تا هواخوری برای فاطمه سپهری محدود شود که این وضعیت برای کسی که عمل قلب باز داشته مناسب نیست.(29 آذر صدای آمریکا)
زهرا دادرس از زندان لاکان رشت به مرخصی اعزام شد
زهرا دادرس، فعال حقوق زنان از زندان لاکان رشت به مرخصی اعزام شد. بر اساس حکم صادره، زهرا دادرس از بابت اتهامات عضویت در گروه و اجتماع و تبانی با هدف برهم زدن امنیت ملی به ۶ سال و یک ماه و ۱۷ روز حبس محکوم شده است. روز پنجشنبه 29 آذر، مادر خانم دادرس عنوان کرد که اعزام به مرخصی این فعال حقوق زنان از زندان لاکان رشت صورت گرفته است. (29 آذر هرانا)
تداوم بازداشت،گزارشی از آخرین وضعیت زهرا کرمی در زندان اوین
زهرا کرمی، متهم سیاسی، نزدیک به ۴۰ روز است که بازداشت شده و به صورت بلاتکلیف در زندان اوین نگهداری میشود. خانم کرمی پیشتر توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده و در تاریخ ۲۲ آبانماه، به بند زنان زندان اوین منتقل شده است. او با اتهاماتی از جمله اهانت به بنیانگذار و رهبری، تبلیغ علیه نظام، تشویش اذهان عمومی و حمایت از مواضع اسرائیل در فضای مجازی مواجه است. وی حدود ۲۰ روز پیش، به شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری احضار شد، اما جلسه رسیدگی به پرونده وی برگزار نشد. زهرا کرمی ۳۹ روز است که در بازداشت و بلاتکلیفی بهسر میبرد و تاکنون نیز دادگاهی برای او تشکیل نشده است.(30آذر هرانا)
محرومیت از درمان پروین میرآسان، زندانی ۶۷ ساله ادامه دارد
پروین میرآسان، زندانی سیاسی ۶۷ ساله محبوس در زندان اوین، به بیماری های متعددی از جمله دیابت، مشکلات مفصلی و عارضه چسبندگی روده مبتلاست و بنا بر تشخیص پزشک، زانو وی نیاز به عمل جراحی دارد، با این حال این زندانی ۶۷ ساله به بیمارستان اعزام نشده است. خانم میرآسان از درد شدید زانو رنج میبرد، بهطوری که بهسختی قادر به راه رفتن است. همچنین، او به دلیل کهولت سن و ابتلا به بیماریهای متعدد، دچار تنگی نفس مکرر میشود. گاهی دچار فراموشی و کمحرفی شدید میشود و به نقطهای خیره میماند، در حالی که در مواقع دیگر بهطور ناگهانی پرحرف میشود. اما همچنان از اعزام به پزشکی قانونی جهت تایید عدم تحمل حبس محروم مانده است.(30 آذر هرانا)
اعدام
اعدام یک زندانی زن در زندان پارسیلون خرم آباد
سحرگاه یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳، یک زندانی در زندان پارسیلون خرم آباد اعدام شد.هویت این زندانی، فریبا ملکی است.وی پیشتر از بابت اتهام قتل بازداشت و سپس توسط مراجع قضایی به اعدام محکوم شده بود.تا لحظه تنظیم این گزارش، اعدام این زندانی توسط مسئولین زندان و نهادهای متولی اعلام نشده است. (۵ آذر ۱۴۰۳ هرانا)
دو زن و یک مرد در زندان ایلام اعدام شدند
سحرگاه دوشنبه ۱۲ آذرماه، سه زندانی از جمله دو زن در زندان ایلام اعدام شدند.هویت دو تن از این زندانیان، فریده جعفرزاده و حسن حسن بیگی توسط هرانا احراز شده است.این سه زندانی پیشتر از بابت اتهام قتل بازداشت و سپس توسط دادگاه های کیفری به اعدام محکوم شده بودند.تا لحظه تنظیم این گزارش، اعدام این زندانیان توسط مسئولین زندان و نهادهای متولی اعلام نشده است.( ۱۳ آذر ۱۴۰۳ هرانا)
گزارشی از اجرای حکم اعدام یک زن در زندان مرکزی اصفهان
حکم اعدام یک زن با هویت فرخنده اللهمرادی که پیشتر از بابت قتل عمد به اعدام محکوم شده بود، در زندان مرکزی اصفهان (دستگرد) به اجرا درآمد بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری ههنگاو، سحرگاه روز یکشنبە ١١ آذر ١٤٠٣( ١ دسامبر ٢٠٢٤)، حکم اعدام یک زن با هویت فرخنده اللهمرادی، ٥٠ سالە در زندان دستگرد اصفهان اجرا شد.به گفته یک منبع مطلع، فرخنده اللهمرادی از پنج سال پیش به اتهام قتل عمد بازداشت و توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران به اعدام محکوم شده بود.خبر اعدام این زن زندانی، تا زمان تنظیم این خبر، در رسانههای حکومتی به ویژه رسانههای نزدیک به قوه قضاییه اعلان نشده است.( ۱۴ آذر ۱۴۰۳ هه نگاو)(
یک زندانی زن در زنجان اعدام شد
سحرگاه شنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۳، یک زندانی در زندان زنجان اعدام شد. هویت این زندانی، آمنه علیپور، ۳۷ ساله گزارش شده است. بر اساس این گزارش، وی سه سال پیش از بابت اتهام قتل همسر خود بازداشت و سپس توسط مرجع قضایی به اعدام محکوم شده بود. تا لحظه تنظیم این گزارش، اعدام این زندانی توسط مسئولین زندان و نهادهای متولی اعلام نشده است.( ۱۸ آذر ۱۴۰۳ هرانا)
یک زن و ۱۰ مرد در زندانهای زاهدان و یزد اعدام شدند
روز جاری حکم ۱۱ زندانی از جمله یک زن که پیشتر در پروندههایی جداگانه از بابت اتهامات مرتبط با جرایم مواد مخدر و قتل به اعدام محکوم شده بودند، در زندانهای زاهدان و یزد اجرا شد. چهار زندانی در زندان زاهدان و هفت زندانی از جمله یک زن در زندان یزد در سحرگاه امروز یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ اعدام شدند. در این گزارش به هویت زندانی که زن است و به اتهام قتل به اعدام محکوم شده بود، اشارهای نشده است. (25 آذر هرانا)
خشونت علیه زنان
گزارشی از قتل یک زن جوان قربانی کودکهمسری و در بندرعباس
حلیمه حبیباللهی اهل ایذه، از قربانیان کودکهمسری و ازدواج اجباری که از سوی همسرش در معرض خشونت فیزیکی نیز قرار داشته است، در بندرعباس به قتل رسید و پس از به قتل رسیدن او ادعا شده که اقدام به خودکشی کرده و به زندگی خود پایان داده است.وی ۲۲ ساله و مادر دو فرزند، و ساکن یکی از روستاهای چهارمحال و بختیاری بوده است که به قتل رسیده و ادعا شده که خود را از لوله گاز آویزان کرده و از این طریق به زندگی خود پایان داده است (۴اذر۱۴۰۳ هه نگاو )
زن کشی در چهار محال و بختیاری
شامگاه سهشنبه ۲۸آبان۱۴۰۳، همسرش سمانه جهانگیری را به قتل رسانده است.براساس گزارشهای رسیده، سمانه جهانگیری قصد پایان دادن به ازدواج خود با همسرش را داشته و به رغم اینکه بارها درخواست طلاق داده بود، اما به دلیل اینکه با او نسبت فامیلی داشت، بزرگان خانواده با پادرمیانی او را وادار به بازگشت به خانه مشترک کرده بودند.سمانه جهانگیری مادر یک کودک هشت ساله و اصالتا اهل روستایی از توابع شهرستان اردل در استان چهار محال و بختیاری بود. (۷اذر۱۴۰۳ ایران وایر)
زنکشیها در روزهای مبارزه با خشونت علیه زنان
در شامگاه پنجشنبه ۱آذر۱۴۰۳، سه شهروند ازجمله دو زن در روستای ولاغوز، از توابع کردکوی واقع در استان گلستان، با شلیک اسلحه شکاری یک مرد به قتل رسیدند.هویت دو زن کشته شده به دست متهم به قتل زهرا مقدم و غنچه رسولی که همسر سالخورده غنچه رسولی به نام خیرالله رسولی نیز، در جریان این تیراندازی کشته شده است.یک منبع آگاه میگوید: مردی که زهرا مقدم و دو شهروند دیگر را در این روستا به قتل رسانده، خواهان ازدواج با او بوده و چون پاسخ منفی به این درخواست شنیده، با اسلحه شکاری وارد خانه او شده و به شکلی فجیع با شلیک از فاصله نزدیک با اسلحه شکاری او را کشته است. (۷اذر ۱۴۰۳ ایران وایر)
اقدام به زن کشی در سنندج
روز جمعه نهم آذر ۱۴۰۳، یک زن ۳۴ ساله با نام سحر بوجار اهل سنندج، توسط همسرش بهدليل درخواست طلاق هدف ضربات چاقو قرار گرفت و درپی شدت جراحات وارده در بخش مراقبتهای ویژه بستری شده است. وی از یک ماه پیش از همسرش درخواست طلاق کرده و در خانه مادرش زندگی میکند، اما چندبار توسط همسرش بهدليل درخواست طلاق تهدید به مرگ میشود و در نهایت صبح روز جمعه نهم آذر ۱۴۰۳ در مقابل چشم مادر و فرزندانش هدف ضربات چاقوی همسرش، قرار میگیرد و از ناحیه شکم و قفسه سینه بهشدت زخمی میشود.(۱۰ آذر ۱۴۰۳ کردپا)
روشنک مولایی پس از شلاق خوردن در زندان، آزاد شد
روشنک مولایی، زنی که به آزار جنسی یک مرد موتورسوار واکنش نشان داده بود، از زندان قرچک ورامین آزاد شده است. مشخص نیست حکم شلاق دادگاهی که برای این شهروند مخالف حجاب اجباری صادر شده، به چه میزان بوده و چگونه اجرا شده است.( ۱۱ آذر ۱۴۰۳ رادیو فردا)
خشونت خانگی، مردی در میاندوآب همسر و خواهر همسرش را به قتل رساند
مردی در میاندوآب همسر و خواهر همسرش را به قتل رساند و پس از ساعاتی بازداشت شد. دادستان عمومی و انقلاب میاندوآب علت این اقدام را اختلاف خانوادگی عنوان کرد. هویت این دو زن محدثه و حدیث جدیت احراز شده است.یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این شهروندان ضمن تایید این خبر گفت: حدیث ۱۷ سال سن داشته که کودک همسر بوده و خواهرش محدثه نیز ۱۳ سالش بود. .( ۱۶ آذر ۱۴۰۳ هرانا )
ناهید دغاغله قربانی خشونت مبتنی بر جنسیت
پیکر بیجان یک زن جوان به نام ناهید دغاغله در تاریخ ۲۲آذر۱۴۰۳ حوالی ۷ بعدازظهر در منزل خانواده همسرش واقع در شهرستان هویزه در نزدیکی شهر اهواز در حالی پیدا شده که با آثار کبودی و ضربوجرح بر صورت و بدن، از شال سر خود به دار آویخته شده بوده است. شاهدان و کسانی که در هنگام شستوشو او در غسالخانه حضور داشتهاند، آثار ضربوجرح و کبودیهای بیشمار بر بدن او را مشاهده کردهاند. این زن جوان از سه سال قبل که با همسرش ازدواج کرده، بهشکل مداوم و پیوسته تحت خشونت خانگی همسر و خانواده همسرش قرار داشته و بارها در تماس با خانواده خود گفته است که همسر و خانواده همسرش او را به قصد کشتن کتک میزنند.. مادر ناهید یقین دارد که دخترش خودکشی نکرده و به دست همسر و برادر همسرشکشته شده است و موضوع خودکشی صحنهسازی است، چراکه ناهید منتظر آمدن خانواده و رهایی از این زندگی خشونتبار بوده است.(25 آذر ایران وایر)
متهم تجاوز به دختر ۱۸ ساله، محاکمه شد
مردی که متهم است یک دختر ۱۸ ساله را مورد آزار جنسی قرار داده، در دادگاه کیفری یک استان تهران محاکمه شد. این دختر 18 ساله در طرح شکایتش گفته (من به دلیل تحصیل همراه پدر و مادرم به تهران آمدم. من در یکی از زیر شاخههای رشته پزشکی قبول شدم. عصر همان روز همراه دوستانم به پارکی در غرب تهران رفته بودیم تا با هم جشن بگیریم که آنجا برای اولین بار کوروش را دیدم. او به من ابراز علاقه کرد و رابطه دوستانه ما با هم شکل گرفت.آخرین بار که باهم به پارک رفته بودیم کوروش به من مشروب تعارف کرد . من برای اولین بار مشروب خوردم اما حالم بد شد. از کوروش خواستم مرا به درمانگاه برساند اما او گفت بهتر است به خانهشان بروم تا حالم رو به راه شود. من به خانه آنها رفتم، هیچ کسی در خانه نبود و کوروش بدون توجه به التماسهایم مرا آزار داد و من با سر و وضعیت آشفته توانستم از آنجا بگریزم.)با این شکایت دختر جوان به پزشکی قانونی معرفی شد و کارشناسان آزار و اذیت وی را تایید کردند. به این ترتیب پسر جوان بازداشت شد.(27 آذر هرانا)
اعتصابات
اعتصاب غذای ویدا ربانی و مطهره گونهای بهدلیل عدم رسیدگی درمانی به نرگس محمدی
ویدا ربانی و مطهره گونهای، دو زندانی سیاسی بند زنان زندان اوین، از روز ۲۸ آبان در اعتراض به عدم دسترسی دو همبندی خود، نرگس محمدی و وریشه مرادی، به خدمات پزشکی و درمانی دست به اعتصاب غذا زدهاند. خانم ربانی در نامهای از زندان اوین که نسخهای از آن به دست رادیو فردا رسیده، به تفصیل وضعیت خانم محمدی را تشریح کرده و نوشته است مسئولان زندان به زخم جراحی سنگین نرگس، زخم بستر، آلوده بودن اتاق و سرویس بهداشتی، بیامکاناتی بهداری و مشکلات دیگر نرگس محمدی توجه نمیکنند.این روزنامهنگار زندانی در ادامه نوشت اعتصاب غذای او و مطهره گونهای برای رسیدگی به وضعیت نرگس محمدی و وریشه مرادی، چیزی نیست جز اقدامی از سر استیصال در برابر ظلم.ویدا ربانی با بیان اینکه او و مطهره گونهای میدانند اعتصاب غذا سلامت تن آنها را نشانه میرود، اعلام کرد: راه دیگری هم پیش روی خود نمیبینیم، نرگس محمدی و دیگر همبندیهایمان پیش چشم ما درد میکشند و دست ما از جهان کوتاه است.( ۷ آذر ۱۴۰۳ رادیو فردا )
آسیب های اجتماعی
خودکشی نوجوان ۱۶ ساله در مسجد سلیمان
سوگند زمانپور، نوجوان ۱۶ ساله روز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ در شهر مسجد سلیمان اقدام به خودکشی کرد و جان خود را از دست داد.سهم نوجوانان ایرانی از خودکشی های سالانه از سوی سازمان پزشکی قانونی بیش از ۷ درصد اعلام شده است.(۷اذر۱۴۰۳ هرانا)
انفصال از خدمت یک دبیر آموزش و پرورش در بابل
بیتا قنبری، دبیر آموزش و پرورش بابل، توسط هیئت بدوی رسیدگی به تخلفات اداری کارمندان آموزش و پرورش استان مازندران به دو ماه انفصال موقت از خدمت محکوم شد. بر اساس حکمی به خانم قنبری ابلاغ شده است، وی به دلیل انتشار مطلبی در صفحه شخصی خود در حمایت از اعتراضات مردمی به دو ماه انفصال از خدمت محکوم شده است. بیتا قنبری، دکترای ادبیات فارسی، کارمند آموزش و پرورش بابل و دارای ۲۷ سال سابقه کار در آموزش و پرورش است .(۱۰ آذر ۱۴۰۳ هرانا)
قربانی تجاوز گروهی در یاسوج خودکشی کرد متهمان بازداشت شدند
به تازگی ویدیویی در شبکه های اجتماعی منتشر شد که از تجاوز گروهی چند دانشجوی پسر به یک دختر جوان حکایت داشت. انتشار این ویدیو با انتقادهای گسترده ای همراه بود، رسانههای دولتی اعلام کردند که قربانی این اقدام پس از انتشار فیلم، دست به خودکشی زده است. همزمان دادستان عمومی و انقلاب مرکز کهگیلویه و بویراحمد، از بازداشت متهمان این پرونده خبر داده است. چندی پیش انتشار ویدیویی در شبکههای اجتماعی مبنی بر تجاوز گروهی چند دانشجو یه یکی از همکلاسیهایشان، انتقادات گستردهای را در پی داشت.رسانه های اعلام کردند که این دختر پس از انتشار فیلم اقدام مذکور، دست به خودکشی زده و به زندگیاش پایان داده است.( ۱۱ آذر ۱۴۰۳ هرانا)
کشته شدن یک وکیل زن بلوچ در پی تیراندازی افراد مسلح ناشناس در زاهدان
یک زن بلوچ، از وکلای دادگستری شهرستان زاهدان در خیابان بزرگمهر زاهدان توسط افراد مسلح ناشناس مورد هدف گلوله قرار گرفت که با اصابت چهار گلوله به شدت مجروح شده و پس از انتقال به بیمارستان امام علی زاهدان، جان خود را از دست داد.( ۱۳ آذر ۱۴۰۳ رسانک)