گزارش نقض حقوق زنان، تیر ماه ۱۴۰۳

گزارش نقض حقوق زنان، تیر ماه ۱۴۰۳

مهرناز جلالوند، فهیمه تیموری، شراره هادی‌زاده رئیسی، محمد گلستانجو

آگاهی بیشتر:

این گزارشات آماری از میان بیش از ٩۵خبر که در طول تیر ‌ماه ۱۴۰۳ تهیه شده است.

این گزارشات از سایت کمیته دفاع از حقوق زنان تهیه شده است که از رسانه‌های داخلی و خارجی مانند هه نگاو، هرانا، ایرنا، ایران وایر ، ایران وایر،رادیو زمانه ، اینترنشنال، کلمه، رادیو فردا، صدای آمریکا و کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی جمع‌آوری ‌گردیده است.

آمار فوق از گزارشات رسانه‌های داخلی و خارجی مورد تأیید دولت جمهوری اسلامی ایران جمع‌آوری شده و عملاً نمی‌تواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ در صد واقعیت‌های جامعه باشد.

همکارانی که در گردآوری این موارد خبری نقض حقوق زنان در تیر ماه همکاری کردند: شراره هادی‌زاده رئیسی، پروین محمدی افقا، مهرناز جلالوند، سونیا سواركوب، سارا آسیابان، هاجر میاحی، کوثر ولی زاده ، علیرضا قربانی، آیلین علی ویردیلویی، مهناز ترابی، نسرین جهانی گل شیخ ، نغمه ظریفی مقدم، نیکی قنبری،  امیر پالوانه، محمد گلستان‌جو، میلاد طاهر آبادی ،می‌باشند.

جهت اطلاعات بیشتر در لینک زیر قابل مشاهده است:

https://zanan.bashariyat.org

اخبار عمومی

درخواست توقیف اموال خانواده یک زندانی سیاسی به نفع ستاد اجرایی فرمان امام

حسین تاج،‌ وکیل دادگستری، روز یک‌شنبه سوم خردادماه با بیان اینکه وقت رسیدگی به این پرونده در مردادماه تعیین شده، اعلام کرد: در ادعای مطروحه از سوی این ستاد، مطالبی به خانواده خانم اکبری منفرد و بستگان او نسبت داده شده است. آقای تاج با اشاره به اصل فقهی و حقوقی شخصی بودن جرائم و مجازات‌ها اعلام کرد:مجازات صرفاً باید به فرد وارد شود و نزدیکان او را شامل نشود. بر اساس اصل ۴۹ قانون اساسی دولت موظف است اموال حاصل از موارد غیرمشروع را گرفته و به صاحب حق رد کند و در صورت معلوم نبودن او، به بیت‌المال بدهد. مقامات امنیتی و قضائی جمهوری اسلامی بارها با استناد به این اصل اموال زندانیان سیاسی و عقیدتی و خانواده‌های آن‌ها را مصادره کرده‌اند. (۳ تیر ۱۴۰۳ رادیوفردا)

ادامه فشارهاى امنیتی بر مادر شهریار محمدی از جانباختگان خیزش انقلابی ژن ژیان ئازادی

در ادامه فشارهای امنیتی بر خانواده جانباختگان خیزش انقلابی ژن ژیان ئازادی، دايه مينا سلطانی، مادر جان‌باخته‌ شهریار محمدی تحت فشار از طریق تکرار تماس‌های ناشناس قرار گرفته تا دست از دادخواهی بردارد. میلاد محمدی، برادر شهریار با انتشار نوشته‌ای در صفحه اینستاگرام خود در مورد این فشارها نوشته است؛ مادرم تاکنون به این فشار و تماس‌های امنیتی پاسخ نداده است و از دستگیری و حبس و شکنجه نمی‌ترسد، اما چون احتمال بازداشت و ناپدیدسازی او را بالا می‌دانیم، جهت اطلاع‌رسانی به مردم و مسئول و پاسخگو نگه‌داشتن نهادهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی این نوشته را منتشر کرده‌ایم. (۳ تیر ۱۴۰۳ کردپا)

انتقاد از حذف نوازندگی لیانا شریفیان از یک برنامه موسیقی

ویدویی از نوازندگی لیانا شریفیان در شبکه اجتماعی منتشر شده که از مسابقه موسیقی صداتو که از شبکه نمایش خانگی منتشر می‌شود، حذف شده است. حذف این قسمت از برنامه واکنش‌های منفی زیادی در شبکه‌های اجتماعی به دنبال داشته است. لیانا شریفیان دختر محسن شریفیان موسیقیدان ایرانی است و از کودکی به نوازندگی پیانو و دیگر سازها اشتغال داشته و در تعدادی از آلبوم‌های موسیقی پدرش هم به عنوان همخوان حضور داشته است. خوانندگی زنان در ایران غیرقانونی است و بسیاری از زنان علاقه‌مند به خوانندگی با مشکلات زیادی روبرو هستند، تا جایی که بعضی از آن‌ها برای اینکه بتوانند به کار مورد علاقه خودشان بپردازند مجبور به ترک ایران شده‌اند.(۴ تیر ۱۴۰۳ بی بی سی)

مادر شریفه محمدی: هفت ماه است دخترم را گرفته‌اند و به من خبری از او نمی‌دهند

مادر شریفه محمدی، فعال کارگری زندانی، روز دوشنبه در ویدئویی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، می‌گوید نزدیک به هفت ماه است دخترم را گرفته‌اند و به من خبری از او نمی‌دهند. او در ادامه خطاب به مسئولان می‌گوید به من بگویید گناه دخترم شریفه چیست. آیا می‌خواهید همچنان او را در بازداشت نگه دارید. خانه و کاشانه و فرزند و همسر شریفه او را انتظار می‌کشند. مادر شریفه محمدی می‌گوید وقتی پسرش اسیر عراقی‌ها شد او نه بالشی زیر سرش گذاشت و نه تشکی برای خواب داشت، فقط چشم به در دوخته بود که او برگردد؛ پسرش برگشت و حالا او چشم انتظار دخترش است. شریفه محمدی از زمان بازداشت در ۱۴ آذر ۱۴۰۲ تاکنون در بازداشت موقت به‌سر می‌برد. دادگاه او ۲۰ خرداد در رشت برگزار و او به ارتباط با یک سازمان سیاسی متهم شد.(۵ تیر ۱۴۰۳ صدای آمریکا)

ممانعت از رای دادن زنان بدون حجاب اجباری

بر اساس برخی گزارش‌های شاهدان عینی در حوزه‌های اخذ رای در تهران اجازه ورود به زنان بدون حجاب اجباری و حتی زنانی که در ادبیات رسمی حاکمیت بدحجاب خوانده می‌شوند، داده نشد. در مقابل در ورودی حوزه‌های اخذ رایی مانند حسینیه ارشاد افرادی حجاب زنان را کنترل می‌کنند و تنها به زنانی که حجاب معیار جمهوری اسلامی را دارند، اجازه ورود داده شده است. رحمت‌الله بیگدلی، روحانی و فعال سیاسی، در این رابطه در حساب کاربری‌اش در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: با کسانی که اندکی موهایشان بیرون است برخورد نامناسب دارند.‌این در حالی است که در انتخابات مجلس با گواهینامه رانندگی هم رأی می‌گرفتند و رای‌دادن بی‌حجاب‌ها را هم تبلیغ می‌کردند و چیزی نمانده بود که بگویند با قبض رسید خشک‌شویی هم می‌شود رأی داد.(۸ تیر ۱۴۰۳ ایران وایر)

پنج زندانی سیاسی در قزل‌حصار خواهان آزادی فوری ناهید شیرپیشه و رضوانه احمدخان‌بیگی شدند

پنج زندانی سیاسی محبوس در زندان قزل‌حصار روز دوشنبه ۱۱ تیر در واکنش به رفتارهای بیدادگرانه و غیرانسانیعلیه ناهید شیرپیشه و رضوانه احمدخان‌بیگی در بیانیه‌ای خواهان آزادی بی قید و شرط این دو زندانی سیاسی زن شدند. در این بیانیه را نسخه‌ای از آن به صدای آمریکا رسیده، تداوم بازداشت ناهید شیرپیشه، مادر دادخواه پویا بختیاری که در زندان مرکزی زنجان به سر می‌برد، و رضوانه احمدخان‌بیگی، زندانی سیاسی در اوین که باردار است، مصداق آشکار نقض حقوق بشرشمرده شده و تأکید شده که ادامه بازداشت سبب ایجاد آسیب‌های مضاعف بر جان و روان آنان خواهد بود. بر اساس گزارش دریافتی صدای آمریکا، رضوانه احمدخان‌بیگی که حین بازداشت دو ماهه باردار بوده، اکنون در حالی در شرایط نابسامان در زندان اوین به سر می‌برد که چند هفته دیگر زمان وضع حمل او فرا می‌رسد. (۱۱ تیر ۱۴۰۳ صدای آمریکا)

انفجار مین‌ جان یک زن بلوچ را گرفت

روز جمعه ١ تیرماه ١٤٠٣ (٢١ ژوئن ٢٠٢٤)، مهر بی‌بی سیاهانی، ٧٠ ساله و اهل روستای پتکوکیسراوان در اثر انفجار مین جان خود را از دست داده است. به نوشته حال وش، این شهروند در حین چراندن دام در منطقه کلگان سراوان بر اثر انفجار مین بلافاصله جان باخته و جسد وی در محل سکونتش به خاک سپرده شده است. با استناد به آمار به ثبت رسیده در مرکز آمار و اسناد سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، از ابتدای سال ۲۰۲۴ تاکنون (حدوداً ۶ ماه)، دست‌کم ۱۴ شهروند در مرزهای استان سیستان و بلوچستان قربانی انفجار مین شده‌اند که ۷ نفر از آنها جانشان را از دست داده‌اند. از مجموع ۱۴ نفری که قربانی شده‌اند ۷ نفر تبعه کشور أفغانستان بوده‌اند. (۱۲ تیر ۱۴۰۳ هه‌نگاو)

داملا، خواننده زن آذربایجانی، در اردبیل برنامه اجرا کرد؛ محل برگزاری پلمب شد

معصومه غریب قیزی، که با نام هنری داملا شناخته می‌شود، خواننده زن اهل کشور آذربایجان، اخیراً به ایران سفر کرده و در مراسمی در اردبیل به اجرای برنامه پرداخت. ویدیویی از این اجرا در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است. پس از انتشار این ویدیو، جلال آفاقی، دادستان عمومی و انقلاب اردبیل، دستور پلمب محل برگزاری این مراسم را صادر کرد. آقای آفاقی در این خصوص گفت: خانم غریب قیزی بدون در نظر گرفتن قوانین جمهوری اسلامی ایران و هنجارشکنی، به ویژه با پوشش نامناسب در ملا عام، اقدام به اجرای برنامه کرده است. (۱۲ تیر ۱۴۰۳ هه‌نگاو)

جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات هفت شهروند برگزار شد

جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات هفت شهروند برگزار شد. در جریان این جلسه که یکشنبه دهم تیرماه، در شعبه بیست و ششم دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری برگزار شده، نسیم غلامی سیمیاری، حمیدرضا سهل‌آبادی، احسان روازژیان، امین سخنور، علی هراتی مختاری، حسین محمدحسینی و حسین اردستانی به همراه امیر شاه ولایتی در یک پرونده مشترک از بابت اتهاماتی همچون اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور، اخلال در نظم، امنیت و آسایش عمومی، تبلیغ علیه نظام، تخریب اموال عمومی، بغی و عضویت در گروه باغی به دفاع از خود پرداختند. نسیم غلامی سیمیاری در تاریخ بیست و هشتم اردیبهشت ۱۴۰۲، توسط ماموران اطلاعات سپاه در یکی از خیابانهای تهران بازداشت شد. (۱۴ تیر ۱۴۰۳ هرانا)

گزارشی از آخرین وضعیت زندانی سیاسی، وریشه مرادی در زندان اوین

با گذشت بیش از یازده ماه از زمان دستگیری، وریشه مرادی، وی کماکان به صورت بلاتکلیف در بند زنان زندان اوین بسر میبرد. همچنین، این زندانی سیاسی از اواسط اردیبهشت ماه به دستور قاضی ابوالقاسم صلواتی از حق ملاقات و امکان برقراری تماس تلفنی با خانواده و وکیل خود، محروم می‌باشد. یک منبع مطلع به وضعیت خانم مرادی گفت: خانم مرادی از بیماری های متعددی از جمله درد مفاصل و کمر رنج میبرد و به سختی قادر به راه رفتن است. همچنین او از زمان بازداشت تاکنون با کاهش وزن شدیدی مواجه شده است. وی در سه ماه اخیر به دلیل بیماری دو بار به بیمارستان خارج از زندان اعزام شده است. (۱۴ تیر ۱۴۰۳ صدای بازداشت شدگان)

جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات دو شهروند بهائی برگزار شد

جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات سوزان عید محمدزادگان و نیوشا بدیعی ثابت، شهروندان بهائی برگزار شد. در جریان این جلسه که روز چهارشنبه سیزدهم تیرماه، در شعبه اول دادگاه انقلاب بابل برگزار شده، این دو شهروند بهائی از بابت اتهامات ماده ۴۹۸ و ۵۰۰ مکرر یعنی اقدام علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور و تبلیغ علیه نظام به دفاع از خود پرداخته اند. در تاریخ بیست و چهارم مردادماه ۱۴۰۲، سوزان عید محمدزادگان و نیوشا بدیعی ثابت توسط نیروهای امنیتی بدون ارائه حکم قضایی در منزل خانم عید محمدزادگان در بابل بازداشت شدند. آنان سپس توسط شعبه دوم دادیاری دادسرای عمومی و انقلاب بابل از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام مورد تفهیم اتهام گرفتند. (۱۴ تیر ۱۴۰۳ هرانا)

مرضیه محمودی برای سومین بار به دلیل بازنشر گزارش نیکا شاکرمی محاکمه می‌شود

رضا شفاخواه، وکیل خانم محمودی، این خبر را در توییتر خود اعلام کرد. به گفته او، این جلسه محاکمه روز چهارشنبه ۱۳ تیرماه برگزار خواهد شد. خانم محمودی پیش از این در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۳ به دلیل بازنشر این گزارش توسط شعبه ۱۶ بازپرسی دادسرای فرهنگ و رسانه احضار شده بود. در پی این احضار، برای او پرونده تشکیل شده بود. مرضیه محمودی پیشتر نیز به دلیل فعالیت‌های روزنامه‌نگاری خود با احکام قضایی مواجه شده بود نیکا شاکرمی، یکی از جان‌باختگان اعتراضات سراسری آبان ۱۴۰۱ بود. گزارش بی‌بی‌سی که خانم محمودی آن را بازنشر کرده بود، به روایت جزئیات قتل او از زبان یک منبع بسیار موثق می‌پرداخت. (۱۴ تیر ۱۴۰۳ کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی)

جلسه دادگاه رسیدگی به اتهام مرضیه محمودی برگزار شد

چهارشنبه سیزدهم تیرماه خانم محمودی با حضور در دادگاه، از بابت اتهام انتسابی به دلیل انتشار مطالبی درباره کشته شدن نیکا شاکرمی، به دفاع از خود پرداخت. وی پیشتر در اردیبهشت ماه، از تشکیل پرونده قضایی علیه خود در دادسرای فرهنگ و رسانه خبر داده بود. خانم محمودی پیشتر به دلیل چندین شکایت حمید رسایی (نماینده پیشین مجلس) از وی، به ۲۴ میلیون جریمه نقدی و یک سال تبعید به تربت جام محکوم شد. این محکومیت توسط شعبه اول دادگاه تجدیدنظر تهران به مدت یک سال به تعلیق در آمد. (۱۷ تیر ۱۴۰۳ هرانا)

افسانه شاهی، ورزشکار کُرد، همچنان در بازداشت و بلاتکلیفی؛ ۳۷ روز بی‌خبری

خانم شاهی در شامگاه پنج‌شنبه ۱۰ خرداد ۱۴۰۳ بدون ارائه حکم قضایی و با یورش نیروهای امنیتی بازداشت شد. از زمان بازداشت تاکنون، او فقط دو تماس کوتاه تلفنی با خانواده خود داشته و از حق ملاقات حضوری و دسترسی به وکیل محروم بوده است. در ۲۶ خرداد ماه ۱۴۰۳، جعفر (دارا) امینی، پسرخاله و زندانی سابق سیاسی خانم شاهی نیز توسط اطلاعات سپاه پاسداران در بوکان بازداشت شد. تاکنون هیچ اطلاعی از دلایل بازداشت، اتهامات و وضعیت کنونی این دو نفر در دسترس نیست. بازداشت بدون حکم قضایی، بلاتکلیفی، عدم دسترسی به وکیل و تماس با خانواده، از جمله مواردی هستند که نگرانی‌ها را در مورد وضعیت این دو شهروند کُرد افزایش داده است. (۱۷ تیر ۱۴۰۳ کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی)

حمایت ۱۶ زندانی سیاسی از شریفه محمدی، فعال کارگری محکوم به اعدام: حکومت می‌خواهد صدای اعتراض را خفه کند

شماری از زندانیان سیاسی در بند زنان اوین با حمایت از شریفه محمدی، فعال مدنی که قوه قضاییه جمهوری اسلامی او را به اعدام محکوم کرده، اعلام کردند که خواهان توقف حکم اعدام هستند. بر اساس بیانیه‌ای که روز سه‌شنبه ۱۹ تیر در حساب ایکس کمپین دفاع از شریفه محمدی منتشر شده، ۱۶ زندانی سیاسی زن در اوین تأکید کرده‌اند: کنار تمام کسانی که خطر حکم مرگ تهدیدشان می‌کند ایستاده‌ایم و خواهان توقف حکم اعدام هستیم. (۱۹ تیر ۱۴۰۳ صدای آمریکا)

هستی امیری، دانشجوی زندانی: اعدام چرخه خشونت را تداوم می‌دهد

هستی امیری از دانشجویان زندانی است که به خاطر شرکت در مراسم هشتم مارچ، روز جهانی زن و هم‌چنین فعالیت‌هایش برای لغو حکم غیرانسانی اعدام، در زندان به سر می‌برد. در پی اعدام‌ محسن شکاری و مجیدرضا رهنورد، دو معترض اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ و صدور این حکم غیرعادلانه برای شماری از دیگر معترضان سیاسی، هستی امیری از داخل زندان یادداشتی نوشته و در آن اعدام را آشکارترین خشونت قانونی خوانده است. نام هستی امیری را پای بیانیه‌های مختلفی می‌توان مشاهده کرد؛ از بیانیه جمعی زنان زندان اوین در اعتراض به وضعیت لیلا‌ حسین‌زاده، زندانی سیاسی که حالا در اعتصاب دارو به سر می‌برد تا بیانیه اعلام تحصن دانشجویان زندانی بند زنان اوین در همبستگی با دانشجویان معترض. (۱۹ تیر ۱۴۰۳ ایران وایر)

جلسه دادگاه حورا نیک بخت با نقض حقوق اساسی برگزار شد

روز چهارشنبه ۲۰ تیرماه ۱۴۰۳، حورا نیک‌بخت، فعال مدنی و ناشر، در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران حاضر به دادگاه شد. اتهامات تبلیغ علیه نظام و اهانت به رهبری به وی تفهیم شده است. ،قاضی افشاری علیرغم حضور وکیل، به خانم نیک‌بخت و وکیل ایشان اجازه دفاع از اتهامات را نداد. جلسه دادگاه تنها پنج دقیقه به طول انجامیده است. جزئیات اتهامات و روند رسیدگی به آن همچنان نامشخص است. (۲۰ تیر ۱۴۰۳ کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی)

زهرا موسوی، فرزند میرحسین موسوی و زهرا رهنورد، از دانشگاه اخراج شد

زهرا موسوی، فرزند میرحسین موسوی و زهرا رهنورد، که به عنوان استاد دانشکده هنر در دانشگاه الزهرای تهران فعالیت داشت، با دخالت نهادهای امنیتی از کار اخراج شد. او روز چهارشنبه ۲۰ تیرماه در یادداشتی در شبکه اجتماعی اینستاگرام نوشت: در گرما گرم التهابات انتخابات اخیر، در۲۶ خرداد، برای بار دوم، اینبار قطعی از دانشگاه اخراج شدم. در هر دو دفعه نهادهای امنیتی نقش اصلی داشتند.(۲۰ تیر ۱۴۰۳ صدای آمریکا)

علیه فریبا اسدی پرونده قضایی تشکیل شد

فریبا اسدی، با تشکیل پرونده قضایی جدید مواجه شد.این پرونده با شکایت فرشته خادم، یکی از مسئولین دادگاه انقلاب محمدشهر علیه خانم اسدی گشوده شده است. اتهامات مطروحه علیه خانم اسدی تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلام، اخلال در نظم و آسایش عمومی، تظاهر به عمل حرام، توهین به مقامات و مامورین، ضرب و جرح عمدی و توهین به اشخاص عادی عنوان شده است. فرشته خادم پیشتر نیز علیه خانم اسدی شکایت کرده بود که آن پرونده با صدور قرار منع تعقیب، مختومه اعلام شد. زمان رسیدگی به اتهامات فریبا اسدی در خصوص پرونده جدید در تاریخ سی و یکم تیر ماه در شعبه ۱۲۲ دادگاه کیفری دو محمدشهر تعیین شده است. (۲۰ تیر ۱۴۰۳ هرانا)

امنیتی‌ها تلفن و اینترنت همسر یک زندانی سیاسی را قطع کردند

 نهادهای حکومتی جمهوری اسلامی تلفن منزل و اینترنت صدیقه مالکی‌فرد، همسر هاشم خواستار معلم و از امضاکنندگان ‌نامه درخواست استعفای علی خامنه‌ای، را قطع کردند.این محدودیت بر همسر یک زندانی سیاسی در حالی اعمال می‌شود که هاشم خواستار طی شش سال گذشته، بدون مرخصی در زندان مشهد محبوس است. (۲۲ تیر ۱۴۰۳ کلمه)

جهانگیر کوثری: باران کوثری ممنوع التصویر و ممنوع الخروج است

جهانگیر کوثری، تهیه کننده سینمای ایران در مصاحبه‌ای علت اکران نشدن فیلم رگ‌های آبی را ممنوع التصویر بودن دخترش باران کوثری اعلام کرد.وی افزود باران کوثری امروز علاوه‌بر ممنوع‌التصویری، ممنوع‌الپوستر و ممنوع‌الخروج هم هست .خبرگزاری تسنیم در اردیبهشت ۱۴۰۲ بعد از انتشار عکس‌هایی از باران کوثری بدون حجاب اجباری، از تشکیل پرونده قضایی علیه او خبر داد. در آبان ۱۴۰۲ هم سهیل بیرقی، کارگردان فیلم عامه‌پسند گفت که وزارت ارشاد از انتشار تصویر فاطمه معتمدآریا و باران کوثری در تبلیغات این فیلم سینمایی جلوگیری کرده است. آقای کوثری درباره فعالیت‌های سینمایی خودش و همسرش رخشان بنی‌اعتماد نیز گفت: فیلمسازانی که متعهد به مسائل اجتماعی جامعه هستند و فکر می‌کنند آثارشان می‌تواند روزنه‌ها و دریچه‌هایی را به سوی فرهنگ باز کند، مانند خانم بنی‌اعتماد، طبیعی است وقتی با گروهی مواجه بوده‌اند که در ارشاد حاکم شده و پروانه ساخت آن‌ها را لغو می‌کردند، نمی‌توانستند کار کنند. این فیلمساز باسابقه ایرانی در ادامه گفت: اساسا این طیف از مدیرانی که در این سال‌ها در ارشاد مستقر بودند، علاقه‌ای ندارند که این جنس از فیلمسازان، فیلم بسازند.(۲۲ تیر ۱۴۰۳ ایران وایر)

محکومیت حکم اعدام شریفه محمدی، کانون صنفی معلمان: حکومت برای جلوگیری از سازماندهی جمعی تلاش می‌کند

در ادامه محکومیت حکم اعدام برای شریفه محمدی، فعال کارگری زندانی، در ایران و جهان، کانون صنفی معلمان ایران روز شنبه ۲۳ تیردر بیانیه ای، حکم صادر شده از سوی دادگاه انقلاب اسلامی رشت را تلاشی از جانب حاکمیت در جهت ایجاد هراس در جامعه برای جلوگیری از تلاش برای هرگونه سازماندهی جمعی نامید.این تشکل صنفی معلمان در بیانیه خود، اقدام به محکومیت حکم اعدام برای خانم محمدی را براساس رسالت خود در دفاع از حقوق فعالان اجتماعی این سرزمین و در اعلام همبستگی با سایر نهادها و تشکل‌های صنفی و مدنی دانست و این حکم را غیرانسانی و غیر عادلانه توصیف کرد.در روزهای اخیر، فعالان و تشکل های حقوق بشری، کارگری و صنفی در ایران و نیز سازمان های حقوق بشری و اتحادیه های کارگری در جهان وهمچنین در تجمع های اعتراضی بازنشستگان در چند شهرایران ونیزدر شبکه های اجتماعی اعتراض های گسترده ی به صدو حکم اعدام برای خانم محمدی انجام شده است. ( صدای آمریکا  ۲۷ تیر ۱۴۰۳)

فرمانده انتظامی استان البرز می‌گوید دختران جوانی که در مراسم مذهبی بدون حجاب زنجیر می‌زدند احضار شده‌اند

سه‌شنبه ۲۶ تیر، ویدئویی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که چند زن نوجوان و جوان را نشان می‌داد که بدون حجاب اجباری در دسته‌های سوگواری تاسوعا و عاشورا در کرج، زنجیر می‌زدند. این تصاویر توجه‌های بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی را به خود جلب کرد. در حالی‌که برخی آن را از درون تصاحب‌کردن مراسم مذهبی حکومتی محرم از سوی زنان و نسل‌های جوان می‌دانستند، گروهی دیگر مخالف هرگونه شرکت در این‌گونه مراسم بودند. روز چهارشنبه ۲۷ تیر، حمید هداوند، فرمانده انتظامی استان البرز، با اشاره به این ویدئو دختران را به خدشه‌دار کردن احساسات عزاداران حسینی در کشور متهم کرد. هداوند با بیان این‌که همه‌ی این افراد شناسایی شده و به پلیس احضار شده‌اند، گفت پلیس با افرادی که حرمت امامان شیعه را می‌شکنند برخورد خواهد کرد.( رادیو زمانه ۲۷ تیر ۱۴۰۳)

مادر لیلی رشیدی از ضبط گذرنامه، تلفن و رایانه شخصی دخترش در فرودگاه خبر داد

احترام برومند، همسر داوود رشیدی و مادر لیلی رشیدی، روز دوشنبه ۲۵ تیر در پستی در اینستاگرام از ضبط گذرنامه، گوشی تلفن و رایانه شخصی دخترش در فرودگاه بین‌المللی خمینی تهران هنگام بازگشت به ایران خبر داد.این بازیگر پیشکسوت سینمای ایران با ذکر گفته‌ای از همسر مرحومش مبنی بر این که در کشور ما دختران و زنان از حقوق کمتری برخوردارند و بیشتر در معرض آسیب و ظلم هستند و به همین علت پدران خواه ناخواه پشتیبانی و توجه بیشتری به آنان دارند، افزود: لیلی رشیدی این روزها ناچار به انزوا است. خانم برومند همچنین نوشت: کاش، دزدان و غارتگران اینطور رصد شوند، کاش همه دشمنان ما به خطرناکی لیلی و امثال او باشند.(۲۶ تیر ۱۴۰۳ صدای آمریکا )

آب سد بدون هشدار رها شد، یک مادر و فرزند جان باختند

پنج‌شنبه ۲۱تیر۱۴۰۳، خانواده چهار نفره حیدری برای تفریح و پیک‌نیک به دشت سوسن، از توابع شهرستان ایذه رفته بودند. آن‌ها قرار بود بعد از ۴۵ روز دوری از پدر، ساعاتی را کنار هم در گرمای طاقت‌فرسای تابستان، در ساحل رودخانه کارون بگذرانند. حوالی ظهر اما آب پشت سد کارون۳ در ساعتی غیرمعمول، بی‌اطلاع قبلی و بدون به صدا در آمدن آژیرهای هشدار رها شد و با بالا آمدن ناگهانی سطح آب، فاجعه‌ای رخ داد. در این حادثه، مهین سلحشور، مادر ۴۰ ساله و بنیامین حیدری، فرزند ۱۴ ساله خانواده در آب رودخانه غرق شدند. دوشنبه ۲۵ تیر۱۴۰۳ با تلاش گروه‌های مختلف داوطلب مردمی، پیکر بی‌جان بنیامین در روستای کارتا پیدا شد. لازم به ذکر است که نه هلال‌احمر، نه ستاد بحران، نه بقیه مسوولین، هیچ کمکی برای یافتن اجساد آنها نکردن ،جست‌وجوها برای یافتن پیکر مادر خانواده تا لحظه تنظیم این گزارش همچنان ادامه دارد.(۲۶ تیر ۱۴۰۳ ایران وایر)

۹ سال دوری اجباری از مادر به‌روایت فرزندان نرگس محمدی

کیانا و علی تنها هشت سال داشتند وقتی مجبور به جلای وطن شدند، زمانی که مادرشان در زندان بود و پدرشان تقی رحمانی، فعال سیاسی، نیز پس از بارها بازداشت از ایران به فرانسه گریخته بود. به‌نوشتهٔ نرگس محمدی، ساعت پنج صبح ۲۶ تیرماه ۱۳۹۴ هواپیما بلند شد و کیانا و علیِ کوچک او برای زمانی نامعلوم از او دور شدند و به پدر پیوستند. حالا، در آستانهٔ دهمین سالگرد این جدایی اجباری، کیانا و علی از روزهایی می‌گویند که بدون مادر سپری کرده‌اند، از نه سال دوری. کیانا می‌گوید دلم برای مادرم تنگ شده اما زندگی این شکلی است، این انتخاب خودش است و من به انتخاب مادرم احترام می‌گذارم. علی هم می‌گوید ما ایرانی هستیم و از خاورمیانه می‌آییم. باید از مردم و خواهران و برادران‌مان دفاع کنیم. مادر ما این‌ها را به ما یاد داد. ما از خاورمیانه می‌آییم، جایی که آزادی سخت است و جنگ هر روز هست. دوقلوهای ۱۷ سالهٔ نرگس محمدی حالا در فرانسه تلاش می‌کنند راه او را ادامه دهند و دوری از مادر را هزینهٔ خود برای آزادی ایران می‌دانند.(۲۸ تیر ۱۴۰۳ رادیو فردا )

فشار حکومت بر دانشگاهیان، سولماز اکبرزاده، استاد حقوق در بوشهر، اخراج شد

در ادامه فشار حکومت بر اساتید دانشگاه‌ها در ایران، سولماز اکبرزاده، استاد دانشگاه الزاهرا در بوشهر، از این دانشگاه اخراج شد.حراست دانشگاه با ارسال یک پیامک به وی از قطع همکاری با او خبر داده است. دراین پیامک به دلایل اخراج این استاد دانشگاه و وکیل دادگستری که دارای چهار سال سابقه تدریس دروس حقوقی در دانشگاه الزاهرای بوشهر بود اشاره‌ای نشده است.پیشتر روزنامه جام‌جم،  دانشگاه را بستری برای تربیت اپوزیسیون خوانده و از دولت ابراهیم رئیسی خواسته بود که با قاطعیت بیشتر اساتید منحرف را اخراج کند. اعضای هفت انجمن علمی کشور در شهریور ماه سال گذشته در بیانیه‌ای ضمن هشدار درباره اخراج گسترده استادان و برخوردهای امنیتی با دانشجویان، اعلام کرده بودند که اضمحلال تدریجی و در حال حاضر شتابناک نهاد علم، ناکارآمدی اسفبار کنونی نظام حکمرانی را تشدید می‌کند.(۲۹ تیر ۱۴۰۳ صدای آمریکا )

تعیین وثیقه یک و نیم میلیارد تومانی برای آزادی خواهر مجاهد کورکور

نگار کورکور، خواهر مجاهد کورکور، معترض محکوم به اعدام روز شنبه ۳۰ تیر اعلام کرد که برای آزادی خواهرش از زندان، وثیقه یک میلیارد و پانصد میلیون تومانی تعیین شده است وی در شبکه ایکس نوشت : لطفا اطلاع رسانی کنید وقت زیادی نداریم رعنا کورکور، خواهر مجاهد کورکور، روز پنج‌شنبه ۱۴ تیرماه به دست ماموران امینی در تهران بازداشت شد(۳۰ تیر ۱۴۰۳ ایران وایر)

پانته‌آ بهرام توسط وزارت ارشاد از تدریس و فعالیت منع شد

پانته‌آ بهرام، بازیگر سینما و تئاتر، در اینستاگرام اعلام کرد حراست وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی او را از فعالیت و تدریس منع کرده است. پانته‌آ بهرام که قرار بود یک دوره آموزشی برای کودکان برگزار کند، پیامی از دست‌اندرکاران برگزاری این دوره دریافت کرده مبنی بر این که متأسفانه زورمان نرسید و گفته روی گوشی این پیام را دریافت کرده که شما ممنوع‌الفعالیتی، حتی تدریس هم نه! او با تأکید بر این که کارمند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیست و اشاره به داغان بودن قوانین، پرسیده بر اساس کدام قانون، حراست وزارت ارشاد می‌تواند کسی را از فعالیت و تدریس منع کند؟(۳۱ تیر ۱۴۰۳ صدای آمریکا)

احضار به دادگاه 

عاطفه رنگریز، فعال حقوق زنان، به دادسرای دامغان احضار شد

خانم رنگریز طی ابلاغیه‌ای که روز شنبه دوم تیرماه ۱۴۰۳ به وی ابلاغ شده، موظف است ظرف مدت پنج روز از زمان درج ابلاغیه در سامانه ابلاغ، جهت دفاع در این شعبه حاضر شود. خانم رنگریز در تاریخ ۱۹ شهریور ۱۴۰۲ توسط نیروهای امنیتی در دامغان بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات سمنان منتقل شد. وی پس از اتمام مراحل بازجویی به زندان شاهرود منتقل شد. خانم رنگریز در نهایت در تاریخ ۲۹ مهر ۱۴۰۲ با تودیع وثیقه از زندان آزاد شد. خانم رنگریز به عنوان فعال حقوق زنان سابقه بازداشت و محکومیت را در کارنامه خود دارد. (۱۴ تیر ۱۴۰۳ کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی)

الناز شاکردوست به اتهام جریحه‌ دار کردن عفت عمومی به دادسرای فرهنگ و رسانه احضار شد

الناز شاکردوست، بازیگر سرشناس سینما و تلویزیون، با دریافت احضاریه‌ای به شعبه ۹ بازپرسی دادسرای فرهنگ و رسانه تهران احضار شد. او روز چهارشنبه ۱۳ تیر تصویری از این احضاریه را در استوری حساب کاربری خود در اینستاگرام به اشتراک گذاشت. در این احضاریه از الناز شاکردوست خواسته شده است تا روز یکشنبه ۱۷ تیر به دلیل آن‌چه جریحه‌دار نمودن عفت عمومی عنوان شده، به شعبه ۹ بازپرسی دادسرای فرهنگ و رسانه تهران مراجعه کند. این احضاریه به‌ دنبال گزارش پلیس امنیت عمومی فاتب و با هدف رسیدگی به اتهامات الناز شاکردوست در رابطه با آنچه جریحه‌دار کردن عفت عمومی نامیده شده، صادر شده است. (۱۵ تیر ۱۴۰۳ صدای آمریکا)

احکام صادر شده

اعتراض به حکم اعدام توماج صالحی، خشایار سفیدی به حبس محکوم شدند

خشایار سفیدی، ٣٢ ساله ساکن تهران توسط دادگاه انقلاب تهران بابت اتهامات تبلیغ علیه جمهوری اسلامی ایران و نشر اکاذیب به یک سال زندان تعزیری محکوم شد. مصادیق اتهاماتی این دانشجو حمایت از توماج صالحی، هنرمند و زندانی سیاسی و اعتراضشان به صدور حکم اعدام علیه وی، گزارش شده است. (۱۴ تیر ۱۴۰۳ هه‌نگاو)

مطهره گونه ای به یک سال حبس محکوم شد

مطهره گونه ای به حبس محکوم شدبر اساس حکمی که توسط شعبه بیست و نهم دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی علی مظلوم صادر و به این شهروند ابلاغ شده، خانم گونه ای از بابت اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام به نفع رسانه‌های ضدانقلاب به یک سال حبس تعزیری محکوم شد؛ مصداق این اتهام، اعتراض خانم گونه ای به حکم اعدام توماج صالحی و سایر نوشته‌های وی ذکر شده است. همچنین او از بابت اتهام توهین به رهبری و اخلال در نظم عمومی تبرئه شده است. مطهره گونه ای در تاریخ دوازدهم اردیبهشت ماه، پس از احضار توسط اطلاعات سپاه، توسط نیروهای این سازمان در تهران بازداشت و به زندان اوین منتقل شده بود. (۱۴ تیر ۱۴۰۳ هرانا)

اتهام بغی؛ شریفه محمدی به اعدام محکوم شد

شریفه محمدی به اعدام محکوم شد. بر اساس این حکم که توسط شعبه اول دادگاه انقلاب رشت به ریاست قاضی احمد درویش گفتار صادر و ز پنجشنبه چهاردهم تیرماه به سیروس فتحی همسر این فعال کارگری ابلاغ شده، خانم محمدی از بابت اتهام بغی از طریق عضویت در یکی از گروه های اپوزیسیون به اعدام محکوم شده است. جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات شریفه محمدی در تاریخ نوزدهم خردادماه، در شعبه مذکور از بابت اتهامات تبلیغ علیه نظام، اقدام علیه امنیتی ملی و بغی از طریق عضویت در یکی از گروه های اپوزیسیون برگزار شده بود. .(۱۵ تیر ۱۴۰۳ هرانا)

تبدیل حکم جریمه نقدی به ۳۹ ماه حبس برای عاطفه رنگریز، فعال حقوق زنان زندانی

عاطفه رنگریز، فعال حقوق زنان محبوس در زندان شاهرود که در اعتصاب غذای تر بسر می‌برد، با یک پرونده‌سازی جدید و تبدیل حکم جریمه نقدی به احکام حبس در پرونده پیشین مواجه شده است.به گزارش منابع حقوق بشری، مجازات پرداخت شش میلیون تومان جریمه نقدی که در پرونده‌ سال گذشته برای عاطفه رنگریز صادر شده بود، در حال حاضر به بیش از ۳۹ ماه زندان تغییر کرده است. (۱۷ تیر ۱۴۰۳ صدای آمریکا)

ندا فتوحی، پیرو عرفان حلقه، به حبس تعزیری محکوم شد

ندا فتوحی، از پیروان عرفان حلقه ودانش آموخته رشته مدیریت IT توسط شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران به تحمل ۶ سال و ۸ ماه حبس تعزیری محکوم شد.اتهامات منتسب به این شهروند،اجتماع و تبانی علیه امنیت داخلی و خارجی کشور و فعالیت تبلیغی علیه نظام از طریق عضویت در گروه عرفان حلقه عنوان شده است. محمد مقیمی، وکیل خانم فتوحی، ضمن اشاره به اینکه اعترافات وی تحت شکنجه و در بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات اخذ شده، از اتمام مراحل دادرسی و لازم‌الاجرا شدن حکم ۳ سال و ۸ ماه حبس برای موکل خود خبر داده است. گفتنی است که ندا فتوحی در زمان صدور حکم بدوی به دلیل بیماری (گرفتگی حنجره) قادر به صحبت و ارائه دفاعیات خود در دادگاه نشده بود.(۲۶ تیر ۱۴۰۳ کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی )

بازداشت 

نسرین حسنی، روزنامه‌نگار پیش از پایان مدت مرخصی از زندان، بازداشت شد

 نسرین حسنی، روزنامه‌نگار که پیش‌تر از زندان بجنورد به مرخصی اعزام شده بود، پیش از پایان ایام مرخصی بازداشت و به زندان بجنورد منتقل شد. نسرین حسنی با اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی به یک‌سال حبس محکوم شده است. (۸ تیر ۱۴۰۳ ایران اینترنشنال)

شکیلا منفرد بازداشت و به زندان اوین منتقل شد

شکیلا منفرد بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این زندانی سیاسی ضمن تایید این خبر گفت: خانم منفرد جهت تکمیل مراحل درمان خود از دادستانی درخواست تمدید مرخصی کرده بود که به وی اعلام کردند نامه به دادسرای ناحیه هشت تهران ارسال شده است. امروز شکیلا که مرخصی درمانش به پایان نرسیده بود، پیش از اینکه برای انجام آزمایشات آندوسکوپی به بیمارستان برود به دادسرا مراجعه کرد. که در آنجا دادیار خانم شقاقی به وی گفته که بازجوی پرونده اش گفته باید به زندان برگردد. سپس خانم منفرد توسط دو سرباز همراه با ضرب و شتم بازداشت و به زندان اوین منتقل شد.  (۶ تیر ۱۴۰۳ هرانا)

عاطفه رنگریز بازداشت شد

روز شنبه نهم تیرماه، خانم رنگریز پس از برگزاری جلسه دادگاه رسیدگی به اتهاماتش در شعبه اول بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب دامغان بازداشت و به زندان شاهرود منتقل شد. وی چندی پیش با دریافت ابلاغیه‌ای جهت دفاع از اتهامات تشکیل گروه به قصد بر هم زدن امنیت کشور، تبلیغ علیه نظام و نشر اکاذیب در فضای مجازی به قصد تشویش اذهان عمومی، به شعبه مذکور احضار شده بود. عاطفه رنگریز، در تاریخ نوزدهم شهریور ۱۴۰۲، توسط نیروهای امنیتی در دامغان بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات سمنان منتقل شد. او پس از اتمام مراحل بازجویی به زندان شاهرود انتقال داده شد.(۹تیر۱۴۰۳هرانا)

رعنا، خواهر مجاهد کورکور زندانی سیاسی محکوم به اعدام، بازداشت شد

مأموران حکومتی جمهوری اسلامی صبح پنج‌شنبه با هجوم به خانه رعنا کورکور، خواهر مجاهد کورکور زندانی سیاسی محکوم به اعدام، او را بازداشت کردند. نگار کورکور روز پنج‌شنبه ۱۴ تیر با اعلام خبر بازداشت خواهرش رعنا، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که از نهاد بازداشت‌کننده و محل بازداشت اطلاعی در دست نیست. هرچند روشن نیست علت بازداشت رعنا کورکور چیست، اما مقامات جمهوری اسلامی پیش از این نیز بارها خانواده‌های زندانیان سیاسی را مورد آزار و اذیت، و همچنین بازداشت و پرونده‌سازی قرار داده‌اند. نگار کورکور در روزهای گذشته نیز اعلام کرده بود که با وجود مراجعه مکرر خانواده‌اش به زندان شیبان اهواز برای ملاقات مجاهد کورکور، مقامات زندان به آنها اجازه ملاقات نداده‌اند. (۱۵ تیر ۱۴۰۳  صدای آمریکا)

بازداشت یک شهروند به همراه فرزندان خردسالش در اصفهان؛ برادر مریم مهرابی: او فقط دادخواه است

مریم مهرابی، معلم ساکن اصفهان و خواهر محمود مهرابی زندانی سیاسی محکوم به اعدام، روز سه‌شنبه ۲۹ خرداد به همراه دختران خردسالش در اصفهان بازداشت شد. ماهان مهرابی، برادر دیگر مریم مهرابی، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که مأموران نهاد اطلاعاتی بازداشت‌کننده او و دختران کوچکش، تمامی وسایل الکترونیکی او از جمله لپ‌تاپ و گوشی‌های موبایل را هم توقیف کرده‌اند. برادر مریم مهرابی با تأکید بر این که او کاری جز دادخواهی نکرده، خطاب به رسانه‌ها گفته است: صدای ما باشید. مریم خواهرم فقط یک دادخواه است. (۱۵ تیر ۱۴۰۳  صدای آمریکا)

بازداشت خشونت‌آمیزیک عضو خانواده‌های دادخواه در بوکان

هه‌تاو اکرمی، دختر عموی مهران کرمی، معترضی که در بازداشت نیروهای اطلاعات سپاه جان باخت، شامگاه پنجشنبه ۱۰ خرداد در منزل پدر و مادرش در روستای اینگیجه به شکل خشونت‌آمیز بازداشت شده است. بنا بر گزارش بدست آمده، بازداشت هه‌تاو اکرمی، مدیر یک کارگاه خیاطی در بوکان، با حضور حدود ۲۰ نفر از نیروهای اطلاعات سپاه پاسداران صورت گرفته و آنها منزل والدین این زن ۴۲ ساله را هم تفتیش کرده‌اند. از اتهامات و محل نگهداری این عضو خانواده‌های دادخواه خبری منتشر نشده است. (۱۵ تیر ۱۴۰۳  صدای آمریکا)

بازداشت یک زن جوان توسط نیروهای امنیتی

شامگاه شنبه ۱۶ تیرماه ۱۴۰۳ (۶ ژوئیه ۲۰۲۴)، دلوڤان شریفی، ۲۰ ساله و اهل سقز توسط نیروهای اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است. به گفته منابع آگاه، پیگیری‌های خانواده این شهروند جهت اطلاع از سرنوشت وی تاکنون بی‌نتیجه مانده است و نهادهای امنیتی از ارائه پاسخی مشخص در این‌باره خودداری کرده‌اند.  تا زمان تنظیم این گزارش، اطلاع دقیقی از دلایل بازداشت، اتهامات انتسابی، محل نگهداری و سرنوشت این شهروند در دسترس نیست. (۱۷ تیر ۱۴۰۳هه‌نگاو)

گلستان، بازداشت و بی‌خبری از سرنوشت یک شهروند زن بلوچ

روز پنجشنبه ۱۰ خردادماه ۱۴۰۳ مرضیه ریگی‌خالص، ۲۹ ساله و اهل زاهدان توسط نیروهای امنیتی در فاضل آباد از توابع استان گلستان ودر منزل پدری وی بدون ارائه هرگونه برگه قضایی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است وبا وجود ۴۳ روز از زمان بازداشت سرنوشتش نا معلوم است .مرضیه ریگی‌خالص از طریق تماس تلفنی به خانواده خود گفته است که این نهاد امنیتی شرط آزادی وی را معرفی شوهرش به این ارگان عنوان کرده‌اند. تا زمان تنظیم این گزارش، اطلاع دقیقی از دلایل بازداشت، اتهامات انتسابی، محل نگهداری و سرنوشت این شهروند در دسترس نیست.(۲۲ تیر ۱۴۰۳ هه‌نگاو )

بازداشت و انتقال متین یزدانی به زندان لاکان رشت

روز شنبه۲۳تیرماه، متین یزدانی، فعال حقوق زنان و فعال مدنی که به اتهام اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت کشور و عضویت در گروه غیرقانونی به ۶ سال و سه ماه و ١٧ روز حبس تعزیری محکوم شده است، بازداشت و به زندان لاکان رشت منتقل شد.متین یزدانی به همراه سه تن دیگر از فعالان حقوق زنان ساکن رشت به نام‌های زهرا دادرس، زهره دادر و جلوه جواهری در تاریخ ۲۵ مرداد ماه ۱۴۰۲، توسط مأموران اداره اطلاعات استان گیلان، بازداشت و پس از تفتیش منازل و توقیف برخی لوازم شخصی این شهروندان از قبیل گوشی تلفن همراه، لپ تاپ و غیره، برای تشکیل پرونده قضایی و انجام تحقیقات به بازداشتگاه آن نهاد امنیتی منتقل و در تاریخ ۲۶ شهریور ماه ۱۴۰۲، با تودیع قرار وثیقه آزاد شد. زهره دادرس و زهرا دادرس روز چهارشنبه ۲۰ تیرماه و نگین رضایی، آزاده چاوشیان، فروغ سمیع‌نیا، شیوا شاه‌سیاه و جلوه جواهری نیز روز شنبه ۲۳تیرماه بازداشت و جهت اجرای حکم حبس به زندان لاکان رشت منتقل شدند(۲۳ تیر ۱۴۰۳ خبرگزاری زن)

بازداشت مژگان سلمان‌زاده، محقق بهائی، در ماکو

مژگان سلمان‌زاده، فعال بهائی و محقق حوزهٔ روانشناسی فیزیولوژیک، در شهر ماکو در آذربایجان غربی بازداشت شده است.خانم سلمان‌زاده که ساکن تهران است، پس از سفر به ماکو و اقامت دوهفته‌ای در این شهر روز پنج‌شنبه ۱۴ تیرماه توسط نهادهای امنیتی بازداشت شد. مژگان سلمان‌زاده هفتهٔ گذشته در تماس با نزدیکانش اعلام کرده است که به بند عمومی منتقل شده است و با وجود قول مسئولان قضائی برای تعیین قرار وثیقه برای آزادی موقت وی این امر تاکنون رخ نداده است.(۲۴ تیر ۱۴۰۳ رادیو فردا)

زندان و زندانی 

گزارشی از مریم بایرامیان زندانی سیاسی محبوس در زندان مرکزی تبریز

مریم بایرامیان، ۴۵ ساله و ساکن تبریز توسط دادگاه انقلاب این شهر بابت اتهام توهین به مقامات و اقدام علیه امنیت ملی به دو سال حبس تعزیری محکوم شده است. این شهروند ۱۸ خردادماه ۱۴۰۲، در جریان سخنرانی ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور سابق ایران در سفر به تبریز، بدلیل اعتراض به سخنرانی وی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود. مریم بایرامیان از پس از انتقال به زندان مرکزی تبریز مدت بیش از یک سال گذشته را در این زندان سپری نموده و خبر بازداشت وی تاکنون رسانه‌ای نشده است(۳ تیر ۱۴۰۳ هه‌نگاو)

تشکیل پرونده جدید  برای مریم اکبری‌منفرد، سه ماه مانده به پایان پانزدهمین سال حبس

وکیل مریم اکبری‌منفرد، از دادخواهان دهه ۱۳۶۰ که پیشتر به ۱۵ سال زندان محکوم شده است، می‌گوید مقامات جمهوری اسلامی چند ماه مانده به پایان دوره محکومیت این زندانی سیاسی پرونده جدیدی علیه او گشوده‌اند. به گفته وکیل مریم اکبری‌منفرد، این زندانی یک روز هم در این مدت از زندان به مرخصی اعزام نشده است. حسین تاج، گفت: مهر ماه سال جاری، ۱۵ سال حبس خانم اکبری منفرد در پرونده اول به پایان می‌رسد. او در این مدت حتی یک روز هم به مرخصی اعزام نشده است. خانم اکبری منفرد همچنین به ۲ سال حبس بابت پرونده دیگری محکوم شده است. اخیراً هم پرونده جدیدی علیه او تشکیل شده که مبنای آن، درخواست ستاد پیگیری و نظارت پرونده‌های موضوع اصل ۴۹ قانون اساسی است.(۳ تیر ۱۴۰۳ صدای آمریکا)

گزارشی از آخرین وضعیت سه زندانی زن در زندان اوین

فرشته حسینی، نرگس خراسانی و پریسا یوسفی دوران محکومیت خود را در زندان اوین سپری میکنند. یک منبع مطلع نزدیک به خانواده یکی از این زندانیان  گفت: این افراد که در یک پرونده مشترک هستند در تاریخ بیست و ششم خردادماه جهت تحمل حبس راهی زندان اوین شدند. پیشتر دادگاه انقلاب فرشته حسینی را به پنج سال حبس و نرگس خراسانی و پریسا یوسفی هر کدام را به سه سال حبس محکوم کرده بود. بر اساس اطلاعات دریافتی، هر سه آنان به دلیل هواداری از فرقه عرفان حلقه بازداشت و محکوم شده اند. این افراد پیشتر در مردادماه ۱۴۰۱ توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. (۳ تیر ۱۴۰۳ هرانا)

۱۳ ماه بلاتکلیفی نسیم غلامی سیمیاری، فعال مدنی در زندان اوین

خانم غلامی در تاریخ ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۲ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. از آن زمان تاکنون، هیچ دادگاهی برای رسیدگی به اتهامات او برگزار نشده و او در بلاتکلیفی مطلق به سر می‌برد. تاکنون به طور دقیق مشخص نشده که خانم غلامی به چه اتهاماتی بازداشت شده است. با این حال، گزارش‌هایی از شکنجه و اخذ اعتراف اجباری از او در دوران بازداشت منتشر شده است. علاوه بر این، خانم غلامی از ملاقات با خانواده و دسترسی به وکیل نیز محروم بوده است. بلاتکلیفی طولانی‌مدت نسیم غلامی سیمیاری و محرومیت او از حقوق اولیه‌اش، نگرانی‌های جدی را در مورد وضعیت او ایجاد کرده است.(۳ تیر ۱۴۰۳ کمپین دفاع از زندانیان سیاسی ومدنی)

مونا بختیاری با اعلام خبر سوء قصد به جان مادرش ناهید شیرپیشه در زندان، خواستار آزادی فوری اقوامش شد

مونا بختیاری، که برادرش پویا در اعتراضات آبان ۱۳۹۸ کشته شد و مادرش ناهید شیرپیشه و پدرش منوچهر بختیاری به جرم دادخواهی به زندان افتادند، می‌گوید جان پدر و مادرش در زندان‌های جمهوری اسلامی در خطر است. او چهارشنبه ششم تیرماه با انتشار یک پیام ویدیویی در رسانه‌های اجتماعی گفت: مقامات قضایی و امنیتی جمهوری اسلامی در ماه‌های گذشته بارها قول دادند با اعزام مادرم به مرخصی موافقت کنند، اما امروز که به ملاقاتش رفتم متوجه شدم در زندان مورد سوء قصد و ضرب و شتم قرار گرفته است. مونا بختیاری در این پیام ویدئویی با ابراز نگرانی در مورد وضعیت سلامتی پدرش، منوچهر بختیاری، و لزوم اعزام او به بیمارستان برای انجام عمل جراحی، خواستار آزادی فوری پدر و مادرش از زندان شد. (۷ تیر ۱۴۰۳ صدای آمریکا)

گزارشی از آخرین وضعیت ماندانا کریمی بختیاری در زندان اوین

ماندانا کریمی بختیاری، زندانی سیاسی دوران محکومیت خود را در زندان اوین سپری میکند. یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این زندانی سیاسی ضمن تایید این خبر گفت: خانم کریمی، حدودا پنجاه و پنج ساله که پیشتر توسط شعبه بیست و هشت دادگاه انقلاب تهران به پنج سال حبس محکوم شده بود، در تاریخ بیست و یکم خردادماه، جهت اجرای حکم حبس توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود بازداشت و به بند زنان زندان اوین منتقل شد. بر اساس اطلاعات دریافتی ، تبلیغ علیه نظام و عضویت در گروه های مخالف نظام با هدف اقدام علیه امنیت ملی از جمله اتهامات منتسب به این زندانی سیاسی است. (۵ تیر ۱۴۰۳ هرانا)

تداوم بلاتکلیفی رویا ثابت، شهروند بهائی، در بازداشتگاه سپاه

محمدعلی روحانیان روز یک‌شنبه ۱۰ تیرماه با بیان اینکه هنوز اتهامات همسرش مشخص نشده، گفت:‌ با چند وکیل صحبت کردیم،‌ آن‌ها گفته‌اند پس از تفهیم اتهام می‌توانیم دخالت کنیم و به خصوص که او اکنون در بازداشتگاه سپاه است. آقای روحانیان که در امارات زندگی می‌کند، در این زمینه گفت: دو مرتبه به سازمان امنیت امارات مراجعه کردیم اما آن‌ها گفتند همسر شما پاسپورت ایرانی دارد و شهروند ما نیست. همسر رویا ثابت با بیان اینکه همسرش برای مراقبت از پدر و مادرش که آلزایمر دارند به شیراز سفر کرده بود، گفت: همسرم تنها در ماه آوریل که به زندان عادل‌آباد منتقل شد توانست تماس تلفنی و ملاقات داشته باشد، اما از یک ماه پیش دوباره به بازداشتگاه سپاه منتقل شده و از او هیچ خبری نداریم. (۱۱ تیر ۱۴۰۳ رادیو فردا)

بیش از ده ماه بلاتکلیفی؛ تداوم بازداشت نسیمه اسلام زهی، متهم امنیتی در زندان اوین

خانم اسلامی زهی و همسرش که بیش از ده ماه است که در زندان اوین در بازداشت و بلاتکلیفی بسر میبرند، تاکنون ملاقات حضوری با یکدیگر نداشته اند. همچنین کماکان جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات این افراد برگزار نشده است. نسیمه حدود دو ماه پیش فرزندش را در زندان به دنیا آورد. فرزند اولش هم به نام عایشه که در زمان بازداشت نسیمه و همسرش همراه آنها بوده به بهزیستی سپرده شده و در آنجا نگهداری میشود. خانواده نسیمه برای گرفتن عایشه اقدام کردند اما تاکنون این کودک حدودا دو ساله را تحویل آنها نداده اند. در شهریورماه سال گذشته، خانم اسلام زهی به همراه همسر و فرزندشان در استان سیستان و بلوچستان بازداشت شدند.ودر شهریورماه ۱۴۰۲، در دادسرای استان سیستان و بلوچستان به ظن عضویت در گروه  ستیزه‌جو داعش تفهیم اتهام شد و سپس به زندان اوین منتقل شدند. (۱۴ تیر ۱۴۰۳ هرانا)

افزایش نگرانی‌ها در خصوص وضعیت سلامتی زینب جلالیان و ادامه فشار وزارت اطلاعات بر این زندانی سیاسی برای ابراز ندامت

زندانی سیاسی کُرد که هفدهمین سال حبس خود در زندان مرکزی یزد را می‌گذراند‌، در چند هفته گذشته به دلیل درد شدید در ناحیه پهلوی سمت راست به بهداری زندان منتقل و پس از معاینه توسط پزشک عمومی، بدون انجام معاینات تخصصی و درمان قطعی به داخل بند بازگردانده شده است. او در هفته‌های گذشته به دلیل درد شدید خواستار انتقال خود به مراکز درمانی خارج از زندان برای انجام آزمایشات لازم در این خصوص شده، اما به دلیل مخالفت وزارت اطلاعات و علی‌رغم ابتلا به چند بیماری دیگر از جمله برفک دهان، ناخنک چشم، آسم، ناراحتی کلیوی و گوارشی، همچنان از دسترسی به خدمات درمانی محروم است. (۱۵ تیر ۱۴۰۳ کردستان)

ممنوعیت تماس و ملاقات؛ گزارشی از آخرین وضعیت مهوش ثابت در زندان اوین

مهوش ثابت، شهروند بهائی محبوس در زندان اوین، از برقراری تماس تلفنی و ملاقات با خانواده خود محروم مانده است. روز شنبه شانزدهم تیرماه، مسئولان زندان به خانم ثابت اعلام کردند که با حکم قاضی پرونده، وی از امکان برقراری تماس تلفنی و ملاقات با خانواده محروم شده است. مسئولان زندان به این شهروند بهائی اعلام کرده اند که اعمال محرومیت های مورد اشاره، در پی انتشار مطالبی در خصوص خانم ثابت توسط برخی از رسانه های خارج از ایران صورت گرفته است. این شهروند بهائی در آذر ۱۴۰۱ توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری از بابت اتهام تشکیل و اداره دسته یا جمعیت به قصد برهم زدن امنیت کشور به تحمل ۱۰ سال حبس، دو سال ممنوعیت خروج از کشور، منع سکونت در تهران و ممنوعیت از فعالیت در گروه های اجتماعی و مصادره شماری از ابزار دیجیتال محکوم شد. (۱۷ تیر ۱۴۰۳ هرانا)

بند زنان زندان اوین؛ تداوم بازداشت و بلاتکلیفی آزاده سوری

خانم سوری علیرغم گذشت بیش از پنجاه روز از زمان دستگیری، کماکان به صورت بلاتکلیف در بند زنان زندان اوین بسر میبرد. همچنین تاکنون دادگاهی برای او تشکیل نشده است. آزاده سوری، سی ساله اواخر اردیبهشت ماه سال جاری توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شد. این متهم سیاسی نهایتا در تاریخ دوم تیرماه به بند زنان رندان اوین انتقال یافت. بازداشت خانم سوری به دلیل آنچه ارتباط با یکی از گروه های مخالف نظام عنوان شده، صورت گرفته است. (۱۸ تیر ۱۴۰۳ هرانا)

بند زنان زندان اوین؛ تداوم بازداشت و بلاتکلیفی حورا نیک بخت

خانم نیک‌بخت علیرغم گذشت بیست و شش روز از زمان دستگیری، همچنان به صورت بلاتکلیف در بند زنان زندان اوین بسر میبرد و تاکنون آزادی موقت وی میسر نشده است. او پیشتر در دادسرای اوین از بابت اتهاماتی از جمله تبلیغ علیه نظام مورد تفهیم اتهام قرار گرفته است. حورا نیک بخت، شهروند ساکن تهران در تاریخ بیست و سوم خردادماه، پس از حضور در شعبه سوم بازپرسی دادسرای اوین بازداشت شد. این شهروند پیشتر با دریافت ابلاغیه ای به جهت دفاع از اتهام انتسابی به دادسرای مذکور احضار شده بود. (۱۸ تیر ۱۴۰۳ هرانا)

وریشه مرادی به دستور صلواتی ممنوع‌التماس و ممنوع‌الملاقات است

وریشه مرادی فعال حقوق زنان کُرد، تحت فشار قاضی ابوالقاسم صلواتی، از روز ۱۳اردیبهشت۱۴۰۳ از  تماس تلفنی و ملاقات با خانواده و همچنین ملاقات با وکلایش محروم شده است. از سوی دیگر، صلواتی اجازه دسترسی و خواندن پرونده او را به وکلایش نداده است.  طبق اطلاع ایران‌وایر، روز ۲۴اردیبهشت پس از لغو اولین جلسه دادگاه، وریشه مرادی مجددا از بند زنان به بند ۲۰۹ منتقل می‌شود و تا روز ۲۷اردیبهشت، درباره موضوعات جدید و اتهاماتی فراتر از آنچه پیش‌تر به او تفهیم شده بود بازجویی می‌شود و سپس، دوباره به بند زنان اوین بازگردانده می‌شود. (۱۸ تیر ۱۴۰۳ هرانا)

عدم رسیدگی پزشکی به وضعیت آذر کروندی در زندان اوین

آذر کروندی (کوروندی) موسی زاده، زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین از رسیدگی مناسب پزشکی محروم مانده است. خانم کروندی از بیماری قلبی رنج میبرد. این زندانی حدودا ۶۰ساله که به درمان تخصصی نیاز دارد، از اعزام به بیمارستان و رسیدگی پزشکی مناسب محروم مانده است. این زندانی سیاسی در دی ماه ۱۴۰۰، توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی تهران از بابت اتهام اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور از طریق همکاری با گروه های مخالف نظام به پنج سال حبس تعزیری محکوم شد. این حکم نهایتا توسط دادگاه تجدیدنظر استان تهران عینا تایید شد. (۱۸ تیر ۱۴۰۳ هرانا)

جان رویا ثابت، شهروند بهایی، در زندان در خطر است

یک منبع نزدیک به رویا ثابت، شهروند بهایی، می‌گوید جان این زندانی در ایران در خطر است و او در تماس تلفنی با حضور مأموران گفت که حالش خیلی وخیم است. این منبع مطلع که نخواست نامش فاش شود، روز دوشنبه ۱۸ تیرماه به رادیوفردا گفت که فشار خون خانم ثابت به ۱۸ رسیده و همچنان در بلاتکلیفی در بازداشت به سر می‌برد. رویا ثابت که ساکن امارات متحده عربی است و به ایران سفر کرده بود، ۲۶ بهمن پارسال پس از احضار توسط اطلاعات سپاه شیراز بازداشت شد. مأموران اطلاعات سپاه دو روز پیش از آن با ورود به منزل پدر و مادر این شهروند بهایی تمام وسائل و مدارک شخصی او را ضبط کرده بودند. اتهام این شهروند بهایی اعلام نشده ولی محمدعلی روحانیون، همسر خانم ثابت، می‌گوید بازداشت همسرش ارتباطی با مسائل سیاسی ندارد و او تنها به دلیل اعتقادش به دیانت بهایی دستگیر شده است. (۱۹ تیر ۱۴۰۳ رادیو فردا)

تداوم بازداشت و بلاتکلیفی زرین تاج مشکین قلم در زندان اوین

زرین تاج (پریوش) مشکین قلم در بازداشت بسر میبرد. بر اساس اطلاعات دریافتی، خانم مشکین قلم اردیبهشت ماه سال جاری توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شد. وی نهایتا در تاریخ هشتم خردادماه به بند زنان این زندان انتقال یافت بازداشت زرین تاج به دلیل آنچه ارتباط با یکی از گروه های مخالف نظام عنوان شده، صورت گرفته است. همچنین ماموران امنیتی پس از بازداشت اقدام به تفتیش منزل خانم مشکین قلم کرده و شماری از وسایل شخصی، از جمله پرینتر او را ضبط کردند. (۲۰ تیر ۱۴۰۳ هرانا)

پنج فعال مدنی زن در رشت برای اجرای حکم حبس به زندان منتقل شدند

فروغ سمیع‌نیا، جلوه جواهری، نگین رضایی، شیوا شاه‌سیاه و آزاده چاوشیان، فعالان حقوق زنان شنبه ۲۳ تیر برای تحمل حکم زندان به زندان لاکان رشت منتقل شدند. آن‌ها در پرونده مرداد ۱۴۰۲ گیلان به همراه شش فعال دیگر مجموعا به بیش از ۶۰ سال زندان محکوم شدند(۲۳ تیر ۱۴۰۳ ایران اینترنشنال)

زندان اوین، محرومیت پخشان عزیزی از حق ملاقات و تماس تلفنی

پخشان عزیزی، روزنامه‌نگار، مددکار اجتماعی و زندانی سیاسی کُرد محبوس در زندان اوین که به بغی متهم شده است، در آستانه پایان یک سال بازداشت مدت دو هفته است که از برقراری تماس تلفنی و برخورداری از حق ملاقات حضوری، محروم شده است.تلاش های خانواده این زندانی سیاسی برای برقراری تماس تلفنی و حتی ملاقات در زندان نتیجه ای در بر نداشته و همین منجر به نگرانی شدید خانواده نسبت به وضعیت سلامتی پخشان عزیزی شده است.وی پیشتر نیز در آبان سال۱۳۸۸ در تجمع اعتراضی دانشجویان کُرد دانشگاه تهران علیه اعدام‌ زندانیان سیاسی در کردستان بازداشت ودراسفند همان سال با تودیع وثیقه ۱۰۰ میلیون تومانی آزاد شدپخشان عزیزی بعدها به دلیل فشار و تهدید مداوم نهادهای امنیتی از ایران خارج شد و ضمن تحقیقات پیرامون وضعیت زنان در اقلیم کُردستان عراق و کُردستان سوریه، در راستای بهبود این وضعیت، اقداماتی را در قالب مددکاری اجتماعی به انجام رساند.( هه نگاو ۲۶ تیر ۱۴۰۳)

نگهداری در سلول انفرادی، اعتصاب مریم مهرابی در زندان دولت آباد اصفهان

مریم مهرابی، معلم محبوس در زندان دولت آباد اصفهان که در سلول انفرادی نگهداری می‌شود، در اعتراض به فشار روحی، شرایط نامساعد جسمی و دوری از فرزندان خود، دست به اعتصاب زده است. او چندین بار در بهداری این زندان بستری شده است. عدم امکان ملاقات و تماس، موجب افزایش نگرانی‌های خانواده وی شده است.خانم مهرابی پیشتر در اسفند ۱۴۰۱، در حالیکه پیگیر پرونده برادرش محمود مهرابی بود، توسط نیروهای امنیتی در دادسرای شهرستان مبارکه بازداشت و به زندان دولت آباد اصفهان منتقل شد. این شهروند سه روز بعد با تامین قرار از این زندان آزاد شد. وی در شهریور سال گذشته توسط شعبه ۱۰۲ دادگاه کیفری دو شهر مبارکه به هفتاد و چهار ضربه شلاق و سه ماه حبس محکوم شده بود که این حکم به پرداخت جزای نقدی تبدیل شد.( هرانا ۱۴۰۳/۰۴/۲۶)

پزشکان تداوم حبس را برای رضوانه احمدخان‌بیگی و جنین ۷ماهه او بسیار خطرناک دانستند

در حالی که رضوانه احمدخان‌بیگی، زندانی سیاسی در اوین، در هفته بیست و هفتم بارداری به سر می‌برد به بیماری‌های متعدد مبتلا است، میزان تپش و نبض وی در طول روز بدون تعادل است و یا بسیار پایین و یا بسیار بالا است. این زندانی سیاسی دچار بیماری دیسک کمر، بیماری قلبی، صرع و تشنج است و به نظر پزشکان متخصص زنان، داخلی، و نورولوژی، ماندن او در زندان بسیار خطرناک است و خطرات جسمی و جانی برای جنین و خودش بسیار بالا است وپزشکان زندان ابراز نگرانی خود را به صورت کتبی ثبت کرده‌اند و جنین و مادر باید تحت نظر منظم پزشک زنان و نورولوژیست باشند اما با این حال این زندانی سیاسی فقط یک بار برای سونوگرافی به بیمارستان اعزام شده و چک‌آپ منظم انجام نمی‌شود،همچنین دادیار ناظر بر زندان در نظر دارد هر طور شده این زندانی سیاسی باردار را به مرخصی کوتاه‌مدت بفرستد و پس از زایمان او را جهت ادامه حبس به زندان بازگرداند و نوزاد بیرون از زندان بماند، اما خانم احمدخان‌بیگی از این بابت بسیار وحشت دارد و تحت استرس شدید است و تا روشن شدن شرایط پرونده، از جمله تخفیف در حبس یا آزادی به صورت تعلیقی به علت بارداری و شیردهی، از کسی درخواست گذاشتن وثیقه نکرده است.( صدای آمریکا ۲۷ تیر ۱۴۰۳ )

سارا جهانی، یاسمین حشدری و هومن طاهری، سه فعال حقوق زنان در گیلان زندانی شدند

یاسمین حشدری، سارا جهانی و هومن طاهری، سه فعال حقوق زنان در گیلان، چهارشنبه ۲۷ تیر پس از مراجعه به اجرای احکام دادسرای رشت بازداشت و به زندان لاکان رشت منتقل شدند. این افراد همزمان با بازداشت زهره (فاطمه) دادرس ۲۰ تیرماه، به شعبه اجرای احکام دادسرای رشت احضار شده بودند. در دادگاه بدوی و سپس دادگاه تجدیدنظر اتهام‌های سارا جهانی و یاسمین حشدری عضویت در گروه و اجتماع و تبانی با هدف برهم زدن امنیت ملی اعلام شد و هر کدام به شش سال و یک ماه و ۱۷ روز زندان محکوم شده‌اند. اتهام هومن طاهری هم تبلیغ علیه نظام عنوان شده و او نیز پس از رأی دادگاه تجدید نظر به یک سال حبس محکوم شده است.( رادیو زمانه ۲۷ تیر ۱۴۰۳)

تداوم بازداشت رعنا کورکوری در زندان اوین

رعنا کورکوری، خواهر عباس (مجاهد) کورکوری، از بازداشت‌شدگان اعتراضات سراسری محکوم به اعدام، علیرغم گذشت دو هفته از زمان دستگیری در۱۴ تیرماه امسال توسط نیروهای امنیتی کماکان در زندان اوین در بازداشت بسر میبردو برای آزادی وی وثیقه میلیاردی تعیین شده است اما خانواده قادر به تامین میزان وثیقه نیستند.تاکنون از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه خانم کورکوری اطلاعی حاصل نشده است. (۲۷ تیر ۱۴۰۳ هرانا)

زرین تاج مشکین قلم، دو ماه بلاتکلیفی در زندان اوین

خانم مشکین قلم در روز یکشنبه ۲۳ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به بند ۲۰۹ زندان اوین، که تحت نظر وزارت اطلاعات است، منتقل شد. او در نهایت در تاریخ هشتم خردادماه به بند زنان این زندان انتقال یافت. اتهامات دقیق خانم مشکین قلم هنوز به طور رسمی اعلام نشده است، اما گفته می‌شود که بازداشت او به دلیل ارتباط با یکی از گروه‌های مخالف نظام صورت گرفته است. ماموران امنیتی پس از بازداشت، منزل ایشان را نیز تفتیش و وسایلی از جمله پرینتر را ضبط کرده‌اند. تاکنون هیچ اطلاعی از وضعیت سلامتی یا روند پرونده قضایی خانم مشکین قلم در دست نیست. (۲۸ تیر ۱۴۰۳ کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی )

شیوع ساس در بند زنان کانون اصلاح و تربیت سنندج: بی‌توجهی مسئولین زندان به وضعیت سلامتی زندانیان

در مدت دو هفته گذشته شیوع ساس در بند زنان کانون اصلاح و تربیت سنندج اعتراض زندانیان را به همراه داشته اما تا کنون اقدامی از سوی مسئولین زندان در این خصوص صورت نگرفته است.۵۶ زندانی در ۴ اتاق بند زنان کانون اصلاح و تربیت سنندج به سر می‌برند. در چند سال گذشته گزارش‌های در خصوص وضعیت نامناسب بهداشتی این زندان منتشر شده بود. گفته می‌شود وضعیت نامناسب بهداشتی این زندان بستری برای شیوع ساس شده و مسئولین زندان به بهانه کمبود بودجه تا کنون اقدامی در این مورد انجام نداده‌اند.(۲۸ تیر ۱۴۰۳ شبکه حقوق بشرکردستان)

شریفه محمدی در معرض خطر جانی،تیم حرفه‌ای شکنجه و بازجویی به زندان لاکان اعزام شده است

روز یکشنبه ۳۱ تیرکمپین دفاع از شریفه محمدی به نقل از پنج منبع موثق گزارش داد که تیم حرفه‌ای شکنجه و بازجویی به زندان لاکان رشت اعزام شده تا این زندانی سیاسی محکوم به اعدام را به اقرار علیه خودش مجبور کند و هشدار داد که جان او به طور جدی در خطر است. تیم بازجویی ادعا کرده که قاضی صادرکننده اصرار به اعدام شریفه دارد، مگر این که تن به خواسته وزارت اطلاعات و مقامات حکومتی بدهد و با اعتراف اجباری بتوانند به جهان نشان دهند که حکم اعدام صادر شده برای او به اصطلاح عادلانه بوده است. اما شریفه محمدی با وجود آزار و فشار و تهدید و شکنجه بر واهی بودن اتهامات منتسب به او و قانونی و مجاز بودن فعالیت‌های اجتماعی و مدنی خود تأکید دارد و تن به خواسته بازجوها نداده و قویا تکذیب کرده که با هر گروه سیاسی چه برسد مسلح  در هر گونه رابطه بوده است (۳۱ تیر ۱۴۰۳ صدای امریکا)

تداوم بازداشت، گزارشی از آخرین وضعیت پریوش مسلمی در زندان اوین

خانم مسلمی در تاریخ هفدهم تیرماه، پس از مراجعه به دادسرای اوین بازداشت و سپس به بند زنان زندان اوین منتقل شده است واز زمان دستگیری کماکان به صورت بلاتکلیف در زندان اوین بسر میبرد یک منبع مطلع گفت: پریوش پیشتر با دریافت ابلاغیه ای به دادسرای مذکور احضار شده بود. همچنین او از بابت اتهاماتی همچون تبلیغ علیه نظام، اهانت به بنیانگذار و رهبری و اجتماع و تبانی مورد تفهیم اتهام قرار گرفته است. خانم مسلمی، در فروردین ماه سال جاری، توسط نیروهای امنیتی در شهر نور بازداشت شد. او پس از سه روز از یکی از بازداشتگاه های امنیتی این شهر آزاد شد.(۳۱ تیر ۱۴۰۳ هرانا )

یک فعال حقوق زنان در زندان به بیماری آتلکتازی مبتلا شد

متین یزدانی فعال حقوق زنان اعلام کرده است که بخشی از ریه‌اش دچار آتلکتازی شده است وبا تمدید مرخصی درمانی او موافقت نشد‌ه، اما با توجه به نظریه پزشکی قانونی، وضعیت ریه‌اش و درگیری با بیماری سل، حکم باید شش ماه متوقف شود.خانم یزدانی تاکید کرده است که سابقه هیچ گونه بیماری زمینه‌ای نداشته و براساس مستندات در شرایط نامطلوب بهداشتی در زندان در مواجهه با میکروب سل قرار گرفته و بخشی از ریه‌اش دچار آتلکتازی شده است. این فعال حقوق زنان نگران زندانیان دیگر است.متین یزدانی مرداد ماه سال گذشته به همراه ۱۱ فعال مدنی وحقوق زنان در شمال ایران بازداشت شد. اداره اطلاعات گیلان بدون ارائه هیچگونه شواهدی ادعا کرده بود که بازداشت‌شدگان قصد اقدامات خرابکارانه را داشته‌اند. متین یزدانی شنبه ۲۳ تیر در هنگام مراجعه به اجرای احکام بازداشت و به زندان لاکان رشت منتقل شده بود. (۳۱ تیر ۱۴۰۳ صدای آمریکا)

اعتصاب غذا

بازداشت و اعتصاب غذای تر عاطفه رنگریز، فعال حقوق زنان در زندان شاهرود

خانم رنگریز، فعال شناخته شده حقوق زنان و کارگران، در تاریخ ۹ تیرماه ۱۴۰۳، پس از حضور در شعبه اول بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب دامغان، بازداشت و به زندان شاهرود منتقل شد. به ایشان اتهامات جدیدی از جمله تشکیل گروه به قصد برهم زدن امنیت ملی، تبلیغ علیه نظام و نشر اکاذیب در فضای مجازی به قصد تشویش اذهان عمومی تفهیم شده است. خانم رنگریز پیش از این نیز سابقه بازداشت و زندان به دلیل فعالیت‌های حقوق بشری خود را داشته است. لازم به ذکر است که ایشان از زمان ورود به زندان شاهرود در اعتصاب غذای تر به سر می‌برد. وضعیت سلامتی ایشان نگران کننده گزارش شده است. (۱۴ تیر ۱۴۰۳ کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی)

اعتصاب غذای ۸۵ زندانی سیاسی در اعتراض‌ به حکم اعدام شریفه محمدی

در ادامه اعتراض‌ها به صدور حکم اعدام برای شریفه محمدی، فعال کارگری، ۸۵ زندانی سیاسی در زندان اوین روز پنج‌شنبه ۲۱ تیر ماه دست به اعتصاب غذا زدند. شماری از فعالان کارگری زندانی نیز در بیانیه‌ای این حکم را ظالمانه، حیرت‌آور، جنون‌آمیز و غیرقابل قبول خواندن. ۳۰ نفر از این زندانیان سیاسی در بند زنان، ۳۰ نفر در بند هشت و ۲۵ تن دیگر در بند چهار اوین هستند. این زندانیان اعلام کردند تا ساعت ۱۱ شب پنج‌شنبه ۲۱ تیر به اعتصاب غذای خود ادامه خواهند داد. آن‌ها پیش‌ از این، از دیگر زندانیان و عموم مردم خواسته بودند در این حرکت اعتراضی با آنان همراه شوند. (۲۱ تیر ۱۴۰۳ ایران اینترنشنال)

فاطمه تدریسی، زندانی سیاسی در زندان کچویی کرج، دست به اعتصاب غذا زد

فاطمه تدریسی، زندانی سیاسی محبوس در زندان کچویی کرج، در اعتراض به شرایط زندان و عدم امکان استفاده از مرخصی، دست به اعتصاب غذا زده است.وی توسط دادگاه انقلاب کرج به اتهامات متعددی از جمله اغوا و تحریک مردم به جنگ و کشتار با یکدیگر به قصد برهم زدن امنیت کشور، تبلیغ علیه نظام ، توهین به رهبری و تشکیل گروه با هدف برهم زدن امنیت کشور در مجموع به ۶ سال حبس و مجازات‌های تکمیلی محکوم شده است.تدریسی به همراه مریم جلال حسینی، دیگر زندانی سیاسی محبوس در زندان کچویی، توسط شعبه اول دادگاه انقلاب کرج هر یک به ۶ سال حبس و ۲ سال تبعید محکوم شده بودند. حکم صادره توسط شعبه اول دادگاه انقلاب کرج به ریاست قاضی سید موسی آصف الحسینی صادر شده است. اعتصاب غذای فاطمه تدریسی، وضعیت وخیم زندانیان سیاسی در ایران، به ویژه زنان زندانی، را برجسته می‌کند.(۲۳ تیر ۱۴۰۳ کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی )

خشونت علیه زنان 

نورآباد؛ قتل راضیه رحمانی، دختر ۱۸ ساله با تیراندازی نیروهای انتظامی

 روز پنج‌شنبه ۳۱ خرداد، نیروهای انتظامی پاسگاه چشمه سفید شهرستان نورآباد استان لرستان، در روستای گویژه نورآباد به بهانه بازرسی به منزل یک شهروند به نام شکررضا رحمانی یورش برده و دختر ۱۸ ساله این خانواده به نام راضیه رحمانی با شلیک یکی از این نیروها به سرش کشته شد. (۱ تیر ۱۴۰۳ شبکه حقوق بشر کردستان)

افشاگری تکان دهنده یلدا دهقانی از شکنجه و تعرض در زندان لاکان رشت

یلدا دهقانی یک زن جوان اهل انزلی است که در جریان قیام ۱۴۰۱ فعالیت داشت. او به دلیل همین فعالیت‌هایش بازداشت و تحت شکنجه قرار گرفت. او که با گذاشتن وثیقه از بازداشت آزاد شده بود تا منتظر دادگاه باشد از فرصتی برای خروج از ایران استفاده کرد و اول خرداد ماه ۱۴۰۳ از ایران خارج شد. یلدا دهقانی به فاصله کوتاهی بعد از خروج از ایران با یک کانال اینترنتی به صورت زنده حقایقی را در مورد زندان و تجاوز در زندان مطرح کرد که در نوع خودش بی نظیر است. این خانم جوان گرداننده یک سالن زیبایی زنان بود از همان جا تحت تعقیب قرارگرفت و در خانه پدری اش بازداشت شد. یلدا دهقانی در این مصاحبه زنده از تجاوز توسط سروان مهران نیکخواه معاون اداره آگاهی انزلی و نیز تجاوزها مکرر و جمعی در زندان لاکان رشت سخن گفت. (۳ تیر  ۱۴۰۳ صدای بازداشت شدگان)

انتشار جزئیات تازه از کشته شدن یک زن جوان در خانه‌اش به دست نیروی انتظامی ایران

روز پنجشنبه ۳۱ خرداد ماه در روستای گویژه منطقه کاکاوند شهرستان نورآباد، ماموران نیروی انتظامی به ظن وجود مواد مخدر در خانه پدری راضیه رحمانی  بدون حکم قضایی وارد خانه شده و به این دختر جوان شلیک کرده‌اند. بعضی منابع محلی و اقوام خانواده رحمانی به اعتماد گفتند: مسئولان مربوطه در واکنش به این حادثه مدعی شدند ماموری که به راضیه شلیک کرده، بازداشت است و باید به این خانواده دیه پرداخت شود. همچنین گفتند این قتل از نوع غیرعمد بوده است. اعتماد از یکی از بستگان راضیه رحمانی نقل کرده است که هنگام بازداشت پدر او، یک مامور نیروی انتظامی به حاضران هشدار می‌دهد که اگر جلو بیایند شلیک خواهد کرد. به گفته این فرد، مادر، خواهران و برادر ۱۰ ساله‌ راضیه و یکی از همسایگان هم حضور داشته‌اند. بر اساس این گزارش برادر ۱۰ ساله راضیه از این ماموران انتظامی فیلم گرفته است اما ماموران موبایل او را ضبط کرده‌اند.(۱۱ تیر ۱۴۰۳ بی بی سی)

گزارشی از قتل فجیع یک زن توسط یکی از بستگانش در تالش

روز سه‌شنبه ۲۲ خرداد ۱۴۰۳ (۱۱ ژوئن ۲۰۲۴)، یک زن با هویت رزیتا ارغیده ۴۰ ساله، در تالش توسط پسرعموی خود با هویت بهرام ارغیده ۲۳ ساله از طریق بکارگیری سلاح سرد به قتل رسید. به گفته منابع آگاه، قاتل پس از درخواست ازدواج با دختر ۱۵ ساله‌ی قربانی و رد درخواست این کودک همسری توسط رزیتا ارغیده، اقدام به قتل وی کرده و از طریق ضربات چاقو و بریدن گلوی قربانی او را به قتل رسانده است. همچنین، قاتل چند ساعت پس از ارتکاب جرم اقدام به خودکشی کرده است و از طریق خوردن قرص و حلق‌آویز کردن خود به زندگی‌اش پایان داده است. در رسانه‌های حکومتی انگیزه قاتل از انجام این قتل نیز مانند بسیاری دیگر از زنکشی‌ها تحت عنوان عبارت نامفهوم اختلافات خانوادگی نام برده شده است.(۱۷ تیر ۱۴۰۳ هه‌نگاو)

اعتراف مردی درپاوه به قتل زن باردار و فرزند دو ساله‌اش

۱۴فروردین۱۴۰۳ در یک سانحه ساختگی، بیان امیری همسر ۳۶ ساله و باردارش را که در هفت ماهگی بارداری خود قرار داشت، به‌همراه فرزند دو ساله‌ خود به قتل رساند. او اعضای خانواده‌اش را در‌حالی‌که داخل یک خودرو سواری بودند، از یک سرازیری به داخل آب سد داریان شهرستان پاوه رها کرد که در این حادثه همسر و فرزندش براثر خفگی جان خود را از دست دادند. پس از افشای این قتل، صدری شریفی مادر بیان امیری اهل بخش شاهو در شهرستان روانسر دچار حمله قلبی شد و جان خود را از دست داد. فرشاد ازکات پس از اعتراف به قتل، توسط نیروی انتظامی بازداشت شده است.(۲۰ تیر ۱۴۰۳ ایران وایر)

تهدید و تذکر به یک پرستار به دلیل آوازخوانی برای کودکان بیمار

شیما معظمی، پرستاری که ویدیوهایی از آواز خواندنش برای کودکان بستری در بیمارستان وایرال شده بود، اعلام کرد برای این ویدیوها تذکر گرفته و تهدید شده است. خانم معظمی در استوری در اینستاگرامش نوشت:نبودن من در این چند وقت دلایل زیادی داشت، که خوب مهمترینش برمی‌گردد به بیمارستان و تذکرهای کلامی و تهدیدهای نامحسوس که بعد از یک سال شروع شد.(۲۰ تیر ۱۴۰۳ ایران وایر)

زنکشی در آذربایجان غربی، قتل فجیع یک زن به دست همسرش

سمیرا کاشیان (کامیان)، ٢۵ سالە، مادر دو فرزند خردسال و اهل میاندوآب از توابع آذربایجان غربی، روز پنجشنبه، ۲۱ تیر ماە ۱۴۰۳، با ضربات چاقو توسط همسرش کشته شده است. تازه‌ترین گزارش یک سازمان ناظر بر وضعیت نقض حقوق‌بشر در ایران نشان می‌دهد در یک ماهه حد فاصل ۱۱اردیبهشت تا ۱۱خرداد امسال، دست‌کم ۱۳ مورد زن‌کشی در ایران ثبت و گزارش شده است که ۱۲ مورد آن توسط نزدیکان آن زنان، ازجمله همسر، پدر، برادر و یا پسر آنان بوده است. در چهار دهه اخیر در ایران، آمار زن‌کشی رو به افزایش بوده و براساس گزارشی تحقیقی در دو سال گذشته،‌ هر چهار روز یک زن به دست مردان خانواده کشته شده است.(۲۲تیر۱۴۰۳ایران وایر)

تشدید فشار بر خانواده‌های دادخواه ، سمیه ساریخانی دشتی از محل کار اخراج شد

سمیه ساریخانی دشتی، مادر عرفان ساریخانی دشتی، از جان‌باختگان اعتراضات زن، زندگی، آزادی، روز شنبه ۲۳ تیرماه در یادداشتی در صفحه اینستاگرام نوشته است:من از شرکت تجهیزات پزشکی امروز اخراج شدم اونم به جرم اینکه تو اینستا من رو دیدن و شناختن این مادر دادخواه در ادامه اضافه کرده است:همشون مشکی تنشون بود، تمام دیوارها اسم حسین بود. بیزارم ازتون. تاکنون بسیاری از اعضای خانواده‌های دادخواه هدف آزارهای حکومت از جمله احضار و بازداشت قرار گرفته یا از کار و محل تحصیل خود اخراج شده‌اند. از جمله امید و زهرا سعیدیان‌جو، برادر و خواهر دادخواه میلاد سعیدیان‌جو، در فروردین سال جاری از احضارشان به دادسرای ایذه، در استان خوزستان، خبر دادند. (۲۳ تیر ۱۴۰۳ صدای آمریکا)

زینب جلالیان: از ۸۸ تهدید می‌شوم که اگر توبه نکنم زنده‌به‌گورم می‌کنند

زینب جلالیان، زندانی سیاسی کُرد محکوم به حبس ابد در پیامی از زندان مرکزی یزد، درباره وضعیت نامساعد سلامتی خود اطلاع‌رسانی کرده و گفته که تحت فشار است تا توبه‌نامه امضا کند. در این پیام که توسط قاسم بُعِدی، حقوقدان و وکیل دادگستری نشر داده شده خانم جلالیان گفته است که ۳ ماه است درگیر بیماری و دردی است که خودش هم نمی‌داند چیست و کادر درمان زندان هم به‌جز تجویز مُسکن برای بهبود حال او، تاکنون هیچ اقدامی انجام نداده‌اند. بر اساس این پیام، ماموران اطلاعات و مسوولان زندان یزد، هر از گاهی او را تحت فشار قرار می‌دهند که چنان‌چه توبه نامه امضا کند، به او مرخصی داده خواهد شد و به او گفته می‌شود که اگر اعتراف کند عضو گروهک تروریستی بوده و پشیمان است، آزاد خواهد شد.خانم جلالیان گفته است: دلیلی ندارد بعد از این همه سال چیزی که شما می‌خواهید را انجام بدهم. من به شما اعتماد ندارم. شما دروغگویید و ناصادق. زینب جلالیان که از سال ۱۳۸۶، بدون حتی یک روز مرخصی در زندان به سر می‌برد، تاکید کرده است که در زندان آزادتر است اگر قرار است بیرون از زندان حقیرانه زندگی کند. او افزوده که امضای این توبه‌نامه، از مرگ برایش سخت‌تر است و چنان‌چه آن را امضا کند، اسیرترخواهد بود.  (۲۳ تیر ۱۴۰۲ ایران وایر)

جوابیه تهدیدآمیز دانشگاه الزهرا به زهرا موسوی، استاد اخراجی این دانشگاه

یک هفته پس از انتشار نامه اخراج زهرا موسوی خامنه، دختر میرحسین موسوی از رهبران محصور جنبش سبز، از دانشکده هنر دانشگاه الزهرا، حالا این دانشگاه در جوابیه‌ای این استاد اخراجی را تهدید کرده که دانشگاه حق اقدام قانونی و انتشار اطلاعات مربوط به تخلفات ایشان را برای خود محفوظ می‌داند. در اطلاعیه دانشگاه الزهرا آمده است: پیرو انتشار برخی مطالب در فضای مجازی از سوی خانم زهرا موسوی خامنه، عضو هیات علمی سابق دانشگاه الزهرا، به اطلاع می‌رساند که فرآیند بررسی صلاحیت ایشان در تبدیل وضعیت استخدامی به رسمی قطعی از سنوات پیش در دستور کار بوده و نهایتا مخالفت با تبدیل وضعیت نامبرده در مهرماه ۱۳۹۹ در دولت دوازدهم به دانشگاه اعلام شده است. در ادامه این جوابیه آمده: با توجه به لزوم اجرای حکم قانونی مذکور، قطع همکاری ایشان ابلاغ گردید و این فرآیند ارتباطی با رای انضباطی منتشره نداشته است. دانشگاه الزهرا تهدید کرده که چنانچه انتشار اخبار کذب از سوی نامبرده ادامه یابد این دانشگاه حق اقدام قانونی و انتشار اطلاعات مربوط به تخلفات و ابهامات استخدامی، آموزشی و پژوهشی ایشان را برای خود محفوظ می‌داند.(۲۷ تیر ۱۴۰۳ ایران وایر)

سارا جهانی، فعال حقوق زنان، از ابتلای خود به بیماری زمینه‌ای پس از بازداشت خبر داد

روز پنجشنبه ۲۸ تیر ماه سارا جهانی، فعال حقوق زنان که در مرداد سال ۱۴۰۲ مدتی در بازداشت بود، از ابتلای خود به نوعی بیماری زمینه‌ای خبر داد وی نوشت صبح چهارشنبه قاضی اجرای احکام، او و یاسمین هشدری را به پزشکی قانونی ارجاع داد و هومن طاهری را برای انتقال به زندان لاکان رشت بازداشت کرد. او که روز چهارشنبه برای اجرای حکم حبس خود را به دایره اجرای احکام رشت معرفی کرد، اعلام کرد:‌ به قاضی برای چندمین بار از بازداشت رعب‌آور، بازجویی‌های وحشیانه و وضعیت هولناک لاکان گفتم. من بیماری زمینه‌ای نداشتم. دچارش شدم.  سر انجام احکام همه هم پرونده ای های وی در روزهای گذشته اجرا شد ولی احکام متین یزدانی، سارا جهانی و یاسمین حشدری تا زمان اعلام نظر پزشکی قانونی درباره وضعیت جسمی آنها به تعویق افتاد(۲۸ تیر ۱۴۰۳ایران اینترنشنال)

زن‌کشی در سنندج، قتل یک زن به دست همسرش با ضربات چاقو

 روز ٢٧ تیرماه، آیداحیدریان،کارمند داروخانه هلال‌احمر سنندج، ٣١ سالە و اهل سنندج ، به دلایل نامعلومی توسط همسرش با ضربات چاقو بە قتل رسیده است.آرام زارعی، همسر آیدا حیدریان پس از قتل آیدا اقدام بە خودکشی کردە و به یکی از مراکز درمانی سنندج بستری می‌شود. او پس از معالجه در بیمارستان بازداشت و به زندان منتقل شده است. تاکنون انگیزه قتل مشخص نبوده است. (۲۹ تیر ۱۴۰۳ ایران وایر )

خراسان،تهدید گلی شادکام پژوهشگر ونویسنده کرد،توسط نهادهای امنیتی

اخیراً گلی شادکام، کارشناس پژوهشگری علوم اجتماعی ساکن کشور کانادا با تهدید روزافزون اطلاعات سپاه پاسداران مواجه شده است. وی پیشتر در سمت مشاور دفتر ثبت میراث معنوی استان خراسان رضوی، نیز فعالیت داشته است.به گفته منابع مطلع، طی چند ماه گذشته، اعضای خانواده، دوستان و حتی همکاران وی در شهرهای بجنورد، مشهد و کرج تحت فشار دستگاه‌های امنیتی جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته‌اند و از طریق تماس‌های تلفنی مکرر، ضمن بازجویی و تهدید جهت توقف انتشار مطالب اعتراضی در صفحات اجتماعی توسط گلی شادکام، خواستار دریافت اطلاعات از محل زندگی و برنامە وی برای بازگشت به ایران شدەاند. (۳۰ تیر ۱۴۰۳ هه‌نگاو )

قتل ناموسی

زنکشی؛ قتل فجیع یک زن با انگیزه ناموسی در سنندج

روز یکشنبه ۳ تیرماه ۱۴۰۳ ، نرمین پیرهمن، مادر دو فرزند و اهل روستای چم‌سو از توابع سنندج  سنه، توسط همسرش با هویت حشمت کلایی مقابل دفترخانه این شهر با ضربات متعدد چاقو کشته شد. به گفته منابع مطلع، قربانی پس از درخواست همسرش جهت حضور مقابل دفترخانه برای گرفتن طلاق، در محل حاضر شده و مابین میدان مادر و خیابان سیروس با ۲۰ ضربه چاقو به قتل رسیده است. نرمین پیرهمن از چند ماه پیش منزل همسرش را ترک کرده بود و در روز حادثه قاتل به بهانه رضایت دادن برای طلاق وی را به محل حادثه کشانده و سپس مقابل دیدگان مردم و با ضربات متعدد چاقو به قتل رسانده است. رسانه‌های حکومتی از بازداشت فرد قاتل خبر داده و به مانند بسیاری از موارد زن‌کشی انگیزه قاتل را از ارتکاب جرم اختلافات خانوادگی عنوان کرده‌اند.(۴ تیر ۱۴۰۳ هه‌نگاو)

گزارشی از قتل یک زن با انگیزه ناموسی در استان گیلان

روز پنج‌شنبه ۳۱ خرداد ۱۴۰۳ (۲۰ ژوئن ۲۰۲۴)، در روستای گیساوندان بخش سنگر از توابع شهرستان رشت، یک زن ۴۰ ساله با هویت نرگس موسوی توسط همسر خود و با انگیزه ناموسی به قتل رسیده است. فرد ضارب با ضربات متعدد قمه همرش را به قتل رسانده و خواهر نرگس نیز به شدت مجروح شده است. به گفته منابع مطلع، نرگس موسوی که مادر دو فرزند ۸ و ۱۵ ساله می‌باشد، اخیرا از همسر خود درخواست طلاق کرده بود. فرد قاتل پس از ارتکاب جرم بازداشت و هم‌اکنون در زندان لاکان رشت تحت بازداشت قرار دارد. وی انگیزه خود را از قتل همسرش ناموسی عنوان کرده است. سیاست کلی کیفری جمهوری اسلامی در موضوع خشونت خانگی و زن‌کشی، حمایت از نظم مردسالاری است. این سیاست، با فقدان جرم‌انگاری خشونت خانگی و عدم تناسب جرم و مجازات در این زمینه، و همچنین عدم حمایت اجتماعی از زنان در برابر خشونت، منجر به رواج و عادی‌سازی جنایت علیه زنان شده است.(۱۲ تیر ۱۴۰۳ هه‌نگاو)

قتل یک زن جوان در بجنورد با انگیزه ناموسی

روز شنبه ۱۶ تیرماه ۱۴۰۳ (۶ جولای ۲۰۲۴)، مرضیه غلام‌پور، ٢٩ ساله و اهل شهر بجنورد، با شلیک اسلحه توسط شوهر خود به قتل رسید. به گفته یک منبع مطلع، این زن قربانی کمی پس از درخواست طلاق در مقابل منزل والدین خود و در برابر چشمان فرزند کودک خود، به قتل رسیده است. سیاست کلی کیفری جمهوری اسلامی در موضوع خشونت خانگی و زن‌کشی، حمایت از نظم مردسالاری است. این سیاست، با فقدان جرم‌انگاری خشونت خانگی و عدم تناسب جرم و مجازات در این زمینه، و همچنین عدم حمایت اجتماعی از زنان در برابر خشونت، منجر به رواج و عادی‌سازی جنایت علیه زنان شده است.(۱۹ تیر ۱۴۰۳ هه‌نگاو)

آسیب های اجتماعی

یک کارآموز پزشکی دیگر در ایران خودکشی کرد

محمد رضا اسدی عضو هیئت مدیره نظام پزشکی تهران از خودکشی رزیدت بیمارستانی درشنبه شب ۲۲تیر ماه در یزد خبر داد. نور فروغی‌نسب، رزیدنت بخش اطفال بیمارستان صدوقی یزد و مادر یک کودک خردسال بود.آقای اسدی، با اشاره به تداوم دومینوی خودکشی پزشکان نوشته است که خانم فروغی‌نسب سابقه اقدام به خودکشی هم داشته و مسئولان ذی‌ربط از وضع او باخبر بوده‌اند، اما باز هم کتمان‌درمانی کرده و رویکرد آن‌ها توهم حل مسئله از این طریق بوده است. رضا لاری‌پور، سخنگوی سازمان نظام پزشکی ایران، درباره دلایل افزایش خودکشی در جامعه پزشکی و به ویژه رزیدنت‌ها گفته بود: حجم کار داده‌شده به یک رزیدنت، بسیار بالا است و در مقابل، دریافتی این افراد نسبت به فعالیت‌هایی که انجام می‌دهند، بسیار کم است. (۲۴ تیر ۱۴۰۳ رادیو فردا)

خودکشی یک دختر دانش‌آموز به دلیل ناتوانی در تامین مخارج دانشگاه

سایان توانگری ۱۸ ساله، اهل روستای وشترمل از توابع بخش موچش شهرستان کامیاران پس از قبولی در آزمون پذیرش دانشجو معلم در دانشگاه فرهنگیان، به دلیل عدم توان مالی جهت تامین مخارج دانشگاه اقدام به خودکشی کرده ودر بیمارستان توحید سنندج جان باخت. خودکشی به واسطه فقر در ایران در سال‌های اخیر افزایش یافته است به‌طوری‌که آمار این مرگ خودخواسته در بین دانش‌‌آموزان نیز رشد چشمگیری داشته است. (۲۴ تیر ۱۴۰۳ صدای آمریکا)

خودکشی و خودسوزی یک دختر ۱۴ ساله و یک زن در سقز و مهاباد

یک دختر نوجوان ۱۴ساله به ‌نام سوما فیروزی در سقز و همچنین مورخه ۱۸ تیر ۱۴۰۳ یک زن مهابادی به ‌نام بیری مصطفی‌زاده در مهاباد از طریق خودکشی و خودسوزی به زندگی خود پایان دادند. سوما فیروزی، خود را از بالای آپارتمان‌های جاقل به پایین پرت کرده و جان باخته است. از دلایل خودکشی این نوجوان ۱۴ ساله زندگی سخت بعد از مرگ پدرش و زندگی تنهایی عنوان شده است. همچنین علت خودسوزی خانم بیری مصطفی زاده زن خودسرپرست که به ‌عنوان کارگر در یک مسجد کار می‌کرده است، اخراج از کارش عنوان شده است. لازم است اشاره شود، خانم مصطفی‌زاده ناشنوا بوده و زندگی سختی پشت سر گذاشته است از ابتدای سال ۱۴۰۳ مجموع ۲۸ زن کُرد خودکشی کرده‌اند که ۷ تن از آنان زیر ۱۸ سال سن داشته‌اند.(۳۱ تیر ۱۴۰۳ کردپا)