گزارش ماهیانه نقض حقوق زنان بهمن ماه ۱۴۰۲
تهیه و تنظیم : مهرناز جلالوند، فهیمه تیموری، شراره هادی زاده رئیسی
آگاهی بیشتر:
این گزارشات آماری از میان بیش از ۱۰۲ خبر که در طول بهمن ماه ۱۴۰۲ تهیه شده است.
این گزارشات از سایت کمیته دفاع از حقوق زنان تهیه شده است که از رسانههای داخلی و خارجی مانند هه نگاو، هرانا، ایرنا، ایلنا، باشگاه خبرنگاران جوان، ایران وایر،رادیو زمانه ، اینترنشنال، کلمه، رادیو فردا، صدای آمریکا جمعآوری گردیده است.
آمار فوق از گزارشات رسانههای داخلی و خارجی مورد تأیید دولت جمهوری اسلامی ایران جمعآوری شده و عملاً نمیتواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ در صد واقعیتهای جامعه باشد.
اعضایی که در گردآوری اخبار بهمن ماه ۱۴۰۲ با ما همکاری کردند عبارتند از: شراره هادی زاده رئیسی، پروین محمدی افقا، مهرناز جلالوند، لیلا رمضان، سونیا سواركوب، سارا آسیابان، پوراندخت اسلامی، رویا قهرمانی، فهیمه تیموری، آیلین علی ویردیلویی، مهناز ترابی، نسرین جهانی گل شیخ، فاطمه فیلی، کیمیا قزلباش، امیر پالوانه، محمد گلستان جو.
برای اطلاعات بیشتر میتوانید از سایت کمیته از طریق لینک زیر بازدید فرمایید:
اخبار عمومی
دادستان تهران علیه شهرزاد همتی، روزنامه نگار اعلام جرم کرد
دادستان تهران علیه شهرزاد همتی، دبیر اجتماعی روزنامه شرق اعلام جرم کرد.این خبرگزاری نزدیک به نهادهای امنیتی در این رابطه نوشت: “برای فرد مورد اشاره پرونده قضایی تشکیل شده و در مهلت قانونی مقرر باید نسبت به محتوای منتشره نزد مقام قضایی از خود دفاع کند.”اقدام مذکور در پی انتشار مطلبی توسط این روزنامه نگار در اعتراض به اجرای حکم اعدام چهار متهم پرونده موسوم به “بازداشت شدگان صومای برادوست” صورت گرفته است.دبیر اجتماعی روزنامه شرق مادامی که این چهار زندانی واپسین لحظات خود را در سایه اعدام سپری میکردند، با انتشار مطلبی در صفحه شخصی اظهار داشت: “خوابم نمیبره، یعنی چند دقیقه دیگه ۴ نفر از ما کم میشن؟ (هرانا۱۱بهمن۱۴۰۲)
عدم رسیدگی پزشکی به وضعیت نسرین سادات شهرآئینی در زندان وکیل آباد
نسرین سادات شهرآئینی، زندانی سیاسی از رسیدگی مناسب پزشکی محروم مانده است. یک منبع مطلع نزدیک به خانواده وی ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “خانم شهرآئینی دچار حملات عصبی میشود که تنگی نفس، تپش قلب و درد قفسه سینه را برای وی به همراه دارد. با وجود ادامه داشتن این حملات، وی از رسیدگی پزشکی مناسب و اعزام به بیمارستان محروم مانده و مسئولان بهداری زندان تنها به تجویز داروهای آرام بخش و غیر تخصصی برای وی بسنده کرده اند.” در تاریخ هجدهم شهریور ماه سال جاری، نسرین سادات شهرآئینی در شعبه ۹۰۶ دادسرای عمومی و انقلاب مشهد از بابت اتهامات، نشر اکاذیب رایانه ای، دعوت مردم به کشتار و درگیری، تبلیغ علیه نظام و تشویش اذهان عمومی مورد تفهیم اتهام قرار گرفته و بازداشت شد. وی پس از چهار روز بازداشت و بازجویی در بازداشتگاه اطلاعات سپاه مشهد به زندان وکیل آباد این شهر منتقل شد.(هرانا۱۲بهمن۱۴۰۲)
تعطیلی صنایع، ازدیاد مشاغل غیررسمی و تأثیر آن در ستم تقاطعی بر زنان
بر اساس آمار و ارقام ثبتشده در خبرگزاریهای حکومتی ۷۰ درصد اشتغال در ایران را مشاغل غیررسمی تشکیل میدهند. زنان شاغل در این حیطه از آسیبپذیرترین نیروهای کارند. آنها بارها وارد بازار کار شده و به اجبار از آن خارج میشوند و الگوی مشارکتشان تحت تاثیر جنسیتشان قرار دارد.مدتی پیش معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت (صمت) از تعطیلی ۶ هزار و ۹۰۰ واحد صنعتی در شهرکهای صنعتی کشور خبر داد.یکی از مهمترین نقدهای فعالان و تحلیلگران اقتصادی، گذشته از فساد سیستماتیک نهادهای ذیربط، نبود درک درست از نیازها و پیشنیازهای تولید در برنامههای اقتصادی دولت است. فقدان این درک موجب اجرای سیاستهای تورمزا و همچنین ایجاد موانع متعدد برای بخش مولد اقتصاد شده است.در دوران گسترش فاجعهبار فقر در ایران، زنان در زمینه اشتغال با نابرابری جدی و سیستماتیک دست و پنجه نرم میکنند. (اخبار۱۳بهمن۱۴۰۲)
جشنواره فیلم برلین خواستار رفع محدودیتها علیه بهتاش صناعیها و مریم مقدم، سینماگران ایرانی شد
جشنواره فیلم برلین روز پنجشنبه ۱۲ بهمن، با انتشار بیانیهای خواستار رفع محدودیتهای جمهوری اسلامی علیه بهتاش صناعیها و مریم مقدم، سینماگران ایرانی شد. فیلم این دو نویسنده و کارگردان جوان با عنوان «کیک محبوب من» در شرایطی برای شرکت در بخش رقابتی اصلی هفتادوچهارمین جشنواره برلین برگزیده شده است که آنها با اتهاماتی چون «تبلیغ علیه نظام و اقدام علیه امنیت ملی» توسط جمهوری اسلامی ممنوعالخروج شدند. جشنواره فیلم برلین در بیانیه خود میگوید که جمهوری اسلامی، گذرنامههاس بهتاش صناعیها و حریم مقدم را ضبط کرده است، آنها ممنوعالخروج هستند، و به دلیل فعالیتهای هنری و سینمایی خود محاکمه میشوند. در ادامه بیانیه با اشاره به اینکه «برلیناله» جشنوارهای است که همواره متعهد به آزادی بیان، عقیده، و هنر، برای همه مردم در سراسر جهان است، گفته میشود که جشنواره از ممکن نبودن سفر این دو سینماگر ایرانی به آلمان برای نمایش فیلم و ارتباط با مخاطبان آن در برلین «شوکه و ناامید» است.( صدای آمریکا۱۴بهمن۱۴۰۲)
محرومیت سمانه نوروزمرادی از حق درمان در پی آسیب از ناحیه لگن و زانو
روز یکشنبه ۱۵ بهمن ماه ۱۴۰۲، سمانه نوروزمرادی، فعال مدنی و زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین، در پی زمین خوردن و آسیب جدی از ناحیه کمر، لگن و زانو، علیرغم درد و رنج بسیار و احتیاج برای اعزام به مرکز درمانی تخصصی و معاینه توسط پزشک ارتوپد، از حق درمان محروم است. این زندانی سیاسی در حال سپری کردن دوران حبس تعزیری ۵ ساله خود است. یک فرد نزدیک به خانواده این زندانی سیاسی در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران اعلام کرد:”سمانه نوروزمرادی روز جمعه در پی زمین خوردن و ضرب دیدگی شدید از ناحیه لگن و زانو، در وضعیت جسمانی وخیمی قرار گرفته و از شدت درد و ناتوانی در حرکت، گریه می کند. شدت آسیبهای وارد شده به سمانه نوروزمرادی به حدی است که قادر به حرکت بدون کمک افراد نیست. (حقوق بشر در ایران ۱۵بهمن۱۴۰۲)
مادر پژمان فاتحی، زندانی کُرد اعدامشده، خواستار تحویل گرفتن پیکر فرزندش شد
افسانه یوسفی، مادر پژمان فاتحی، از زندانیان سیاسی کُرد اعدامشده، خواستار تحویل گرفتن جسد فرزندش و مشخص شدن «نامونشان مزار» او شد.خانم یوسفی، در ویدئویی که روز شنبه، ۱۴ بهمنماه، در شبکههای اجتماعی منتشر شد، گفت: «پسرم باید نامونشان داشته باشد، برای اینکه نامونشان مزار او را به صباح، پسرش نشان بدهم.»پژمان فاتحی، محسن مظلوم، محمد فرامرزی و وفا آذربار، از اعضای حزب کومله، به رغم اعتراضهای پرشمار و درخواستهای نهادهای حقوق بشری، سحرگاه دوشنبه ۹ بهمن در زندان قزلحصار کرج اعدام شدند.اعدام این چهار تن با موجی از واکنشها روبهرو شد و سازمانهای مدافع حقوق بشر، برخی مقامهای سیاسی و شماری از کنشگران و چهرههای مختلف آن را محکوم کردند.بنابر گزارشها، مأموران حکومتی حاضر به تحویل اجساد این چهار نفر به خانوادههایشان نشدهاند. (رادیو فردا ۱۵بهمن۱۴۰۲)
عدم رسیدگی پزشکی به وضعیت زینب جلالیان در زندان یزد
“روز سهشنبه هفدهم بهمن ۱۴۰۲، خانم جلالیان در حالی که باید برای درمان بیماری ناخنک چشم به بیمارستان یزد منتقل میشد، به دلیل کارشکنی مسئولین زندان در زمان مقرر به بیمارستان اعزام نشد و به همین دلیل پزشک معالج از انجام اقدامات درمانی او خودداری کرد.”این منبع مطلع افزود: “خانم جلالیان به بیماری ناخنک چشم مبتلاست و به دلیل پیشرفت این بیماری، بیناییاش به شدت کاهش یافته است. او علاوه بر این، با وجود داشتن مشکلات پزشکی متعدد دیگر از جمله بیماریهای کلیوی و گوارشی، از رسیدگی مناسب پزشکی محروم مانده است.” (هرانا۱۹بهمن۱۴۰۲)
آخرین وضعیت آیدا مرادبهروزی و هستی محمدحسینی
آیدا مرادبهروزی و هستی محمدحسینی، دو دانشآموز ۱۷ ساله ۱۰ روز است که ناپدید شدهاند. آنها در روز ۱۱ بهمن ۱۴۰۲، برای رفتن به مدرسه از منزل خارج شدند و تاکنون خبری از آنها به دست نیامده است. خانوادههای این دو دانشآموز به کلانتری، آگاهی، اطلاعات و دادگستری اطلاع دادهاند، اما تاکنون اقدام موثری برای یافتن آنها صورت نگرفته است. بیخبری از وضعیت این دو دانشآموز به نگرانیهای خانواده آنها دامن زده است.(کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی ۲۰.بهمن.۱۴۰۲)
دومین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات انیسا فنائیان، شهروند بهائی برگزار شد
روز دوشنبه شانزدهم بهمن ۱۴۰۲، دومین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات انیسا فنائیان برگزار شد. در جریان این جلسه که در شعبه اول دادگاه انقلاب سمنان به ریاست قاضی ایثاری برگزار شد، خانم فنائیان در خصوص اتهامات تشکیل و راه اندازی و اداره گروه به قصد بر هم زدن امنیت کشور، تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی و فعالیت آموزشی و تبلیغی انحرافی مغایر و یا مخل به شرع مقدس اسلام به دفاع از خود پرداخته است. اولین جلسه رسیدگی به اتهامات این شهروند بهائی در تاریخ ششم دی ماه در این شعبه برگزار شده بود. انیسا فنائیان شهروند بهائی ساکن سمنان اواخر مرداد امسال توسط نیروهای امنیتی بازداشت و اواسط شهریور با تودیع وثیقه آزاد شد. خانم فنائیان پیشتر سابقه تحمل حبس دارد.(هرانا ۲۰.بهمن.۱۴۰۲)
راهپیمایی حکومتی ۲۲ بهمن، از غرفههای فوتبال دستی تا لغو یکروزه حجاب اجباری
گزارشهای مردمی و کاربران شبکههای اجتماعی و همچنین تصاویر منتشر شده در رسانهها حاکی است که حکومت برای کشاندن مردم به راهپیمایی حکومتی ۲۲ بهمن به شیوههای مختلفی از جمله بیتوجهی به حجاب اجباری و فراهم کردن امکانات تفریحی در خیابان از جمله غرفههای فوتبال دستی متوسل شده است. خبرگزاری مهر وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی، از نهادهای زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی، روز یکشنبه عکسی را از مراسم راهپیمایی حکومتی ۲۲ بهمن منتشر کرد که در آن یک زن بدون حجاب اجباری نشان داده میشود که در این راهپیمایی شرکت کرده است. حکومت ایران همواره زنان و دختران مخالف حجاب اجباری را سرکوب کرده و آنان را مورد آزار و اذیت قرار داده است. در پی انتشار تصویر این زن بدون حجاب در مراسم ۲۲ بهمن، کاربران شبکههای اجتماعی، با اشاره به سرکوب زنان ایران از سوی حکومت به دلیل تن ندادن به حجاب اجباری، نوشتند جمهوری اسلامی به همه پیام میدهد: با ما باش، هر چه خواهی باش. (ایران اینترنشنال ۲۲.بهمن.۱۴۰۲)
منازل دو شهروند بهائی مریم ذبیحی و بنفشه اسدیان در قائم شهر توسط نیروهای امنیتی تفتیش شد
روز دوشنبه بیست و سوم بهمن ماه، منازل مریم ذبیحی و بنفشه اسدیان شهروندان بهائی ساکن قائم شهر توسط نیروهای امنیتی تفتیش شد. بهامین زمانی پسر خانم ذبیحی نیز در جریان این تفتیش مورد ضرب و شتم قرار گرفت. در جریان تفتیش منزل خانم ذبیحی ماموران تمام وسایل الکترونیکی، کتابهای درسی، لپ تاپ ها و تبلت های پنج جوان بهائی که مهمان این منزل بودند را ضبط کردندو از افراد حاضر تعهد گرفتند تا روز شنبه هفته آینده به اداره اطلاعات این شهر مراجعه کنند. در ادامه، ماموران به همراه بنفشه اسدیان که یکی از مهمانان بود به منزل وی مراجعه کردند. آنها ضمن تفتیش منزل، شماری از لوازم شخصی و الکترونیکی خانم اسدیان را ضبط کردند. رفتار توام با توهین و خشونتبار ماموران اطلاعات با مریم ذبیحی موجب اعتراض پسرش، بهامین زمانی شد و در نتیجه ماموران اطلاعاتی این جوان بهائی را مورد ضرب و شتم قرار دادند. بنفشه اسدیان به همراه تعدادی دیگر از شهروندان بهایی قائم شهر در آذر امسال با دریافت پیامکی از تشکیل پرونده قضایی علیه خود مطلع شدند. پرونده این شهروندان در شعبه شش بازپرسی قائم شهر در حال رسیدگی است. (هرانا ۲۴.بهمن.۱۴۰۲)
منیژه حکمت پس از تعطیلی دفتر سینماییاش: تن به حقارت نمیدهم
منیژه حکمت، کارگردان شناختهشده سینمای ایران روز دوشنبه ۲۳ بهمنماه با انتشار متنی در شبکه اجتماعی اکس از تعطیلی دفتر سینمایی تحت مدیریت خود، بامداد فیلم ،پس از ۲۸ سال فعالیت خبر داد.کارگردان باسابقه سینمای ایران با اشاره به چهل سال حضورش در سینمای ایران نوشت: خوب میدانم در این چند سال کدام سمت تاریخ ایستادهام و خوشحال و خوشبختم در این روزگار تلخ و سیاه برای روزمرگی تن به حقارت ندادم و نخواهم داد. این کارگردان پیشتر در جریان خیزش سراسری زن، زندگی، آزادی از معترضان حمایت کرده و از فشارها بر خود خبر داده بود. او از جمله اوایل اسفندماه سال گذشته اعلام کرده بود که ممنوعالخروج، ممنوعالمعامله و ممنوعالکار شده و برای پرداخت هزینههای جاری خود به کمک نیاز دارد. حکمت به بیماری خود و چند عمل جراحی اشاره کرده و نوشته بود: برادران لطف کنید اجاره خونه و هزینههای درمان و هزینههای جاری را پرداخت کنید، من به آخر خط رسیدهام. در جریان خیزش زن، زندگی، آزادی شمار زیادی از هنرمندان از اعتراضات حمایت و از سرکوب شدید معترضان انتقاد کردند. بسیاری از آنان به همین دلیل احضار، بازجویی، زندانی و ممنوعالکار شدند.(دویچه وله ۲۴.بهمن.۱۴۰۲)
سپاه پاسداران از فناوری هوش مصنوعی برای به دام انداختن فعالان زن استفاده می کند
مایکروسافت روز چهارشنبه ۱۴ فوریه اعلام کرد توانسته فعالیت هکرهایی را ردگیری کند که به یگانهای جاسوسی ارتش روسیه، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ایران و دولتهای چین و کرهشمالی مرتبط بودهاند.مایکروسافت میگوید این هکرهای دولتی با استفاده از فناوری هوش مصنوعی و ابزارهای شرکت اوپن ایآی تلاش کردهاند که روشها و ابزارهای هک کردن خود را تکامل بخشند. تام برت، معاون امنیت مشتریان مایکروسافت همزمان با انتشار این گزارش و تصمیم این ابرشرکت فناوری برای ممانعت از دسترسی هکرهای دولتی به محصولات هوش مصنوعی گفته : فارغ از این که استفاده این گروه ها از فناوری هوش مصنوعی ما نقض قوانین باشد یا نقض شرایط ما برای مصرف کنندگان باشد،مانع دسترسی این گروه هاخواهیم شد چرا که میدانیم آنها عامل تهدید های گوناگونی هستند. در گزارش مایکروسافت به نحوه استفاده هکرهای منسوب به سپاه پاسداران در ایران هم اشاره شده و آمده این هکرها از مدل های زبانی که به کمک هوش مصنوعی و ابزار اوپن ایآی ساختهاند به دنبال تنظیم و ارسال ایمیلهایی بودهاند که محتوایی فریبدهنده و اغواگر دارند. مایکروسافت گفته در یک مورد از این نوع پیغامها برای کشاندن چند فعال زنان و فمینیست برجسته به یک وبسایت که نقش تله داشته استفاده شده است. (بی بی سی ۲۵.بهمن.۱۴۰۲)
انتقاد یک عضو شورای عالی نظام پرستاری از وضعیت معیشت پرستاران
یک عضو شورای عالی نظام پرستاری با انتقاد از سطح درآمدی پرستاران گفته است: معیشت پرستاران کفاف زندگی آنها را نمیدهد و مجبورند چند جا کار کنند.اعظم فخری محمودی، یکی از اعضای شورای عالی نظام پرستاری ضمن تاکید بر ضرورت اصلاح دریافتی پرستاران به منظور جلوگیری ازکار زیاد آنها گفته: اگر عدالت در پرداخت قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری رعایت شود، دیگر نیازی نیست پرستاران چند جا کار کنند. این عضو شورای عالی نظام پرستاری درباره مشکلات پرستاران زن، افزوده است: پرستاران خانم علاوهبر اینکه ایفاگر نقش مادری و همسری هستند، در محیط بیمارستان با تمام سختیها مشغول کارند. لازم است برای پرستاران خانم، بهخصوص پرستاران باردار یا پرستارانی که بیماری خاصی دارند، بدون اینکه گفته شود، با مساعدتی که میان بیمارستان و بخشها میشود این افراد در بخشهایی که تنش و استرس کمتری دارد مشغول خدمت شوند. همچنین مسوولان نیز باید توجه ویژهای در برطرف کردن مشکلات پرستاران ازجمله پرستاران خانم داشته باشند.(ایران وایر ۲۶.بهمن.۱۴۰۲)
تداوم بازداشت ،گزارشی از آخرین وضعیت پروین میرآسان در زندان اوین
پروین میرآسان، متهم سیاسی ۶۶ ساله و یکی از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، علیرغم گذشت بیش از پانزده ماه از زمان دستگیری، کماکان به صورت بلاتکلیف در زندان اوین بسر میبرد.حدود ده روز پیش جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات پروین میرآسان در یک پرونده مشترک با نصراله فلاحی و فرزندش ارغوان فلاحی، در شعبه بیست و ششم دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری برگزار شد. همچنین، وی از رسیدگی پزشکی به دلیل بیماری محروم مانده است.این پرونده شامل دوازده نفر است که تاکنون از اسامی متهمان دیگر اطلاعی حاصل نشده است.پیشتر عرفان کرم ویسی، وکیل مدافع پروین میرآسان گفته بود: خانم میرآسان در پرونده ای مشترک با اعضای خانواده فلاحی به محاربه، افساد فیالارض از طریق اقدام گسترده علیه کشور و اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم متهم شده است. کماکان تصمیمی در شعبه ۶ بازپرسی دادسرای اوین در خصوص پرونده این افراد گرفته نشده است. به گفته آقای کرم ویسی اتهامات محاربه و افساد فی الارض از عناوین اتهامی خانواده فلاحی حذف شده و در خصوص این اتهامات قرار منع تعقیب صادر گردیده است. پروین میرآسان،در جریان اعتراضات سراسری توسط ماموران اطلاعات سپاه بازداشت شد. وی پس از ۲۸ روز تحمل سلول انفرادی، به زندان عادل آباد شیراز و نهایتا مدتی بعد به بند زنان زندان اوین منتقل شد.(هرانا ۲۷.بهمن.۱۴۰۲ )
توقف اجرای حکم زندان سپیده رشنو تا ۲۰ اسفند
سامان رشنو، برادر سپیده رشنو خبر داد که با توجه پذیرفته شدن اعاده دادرسی یکی از پروندهها در دیوان عالی کشور، اجرای حکم زندان این فعال مدنی مخالف حجاب اجباری تا ۲۰ اسفند متوقف شد.پیش از این، سپیده رشنو، نویسنده، شاعر و فعال مدنی مخالف حجاب اجباری، روز پنجشنبه ۲۶ بهمن، در صفحه اینستاگرام خود نوشت که با تجمیع سه پروندهاش، حکم سه سال و۱۱ ماه حبس او اجرایی شده است و در چند روز آینده، خود را به اداره اجرای احکام اوین معرفی میکند. او افزود که به محض رسیدن پرونده به اجرای احکام، ممنوع الخروج شده است. البته ممنوع الخروجی برای کسی که قصدی برای رفتن نداره. نام خانم رشنو در فهرست صد زن الهامبخش و تأثیرگذار سال ۲۰۲۳ میلادی که بیبیسی منتشر کرده به چشم میخورد. انجمن قلم آمریکا روز جمعه ۲۷ بهمنماه در بیانیهای محکومیت سپیده رشنو، شاعر و نویسنده جوان ایرانی و منتقد سرسخت حجاب اجباری را به شدت محکوم و خاطرنشان کرد: سلامت و سرزندگی یک ملت تنها به توانایی مردم آن کشور در بیان افکار خود بدون ترس از انتقام حکومت بستگی دارد.(صدای آمریکا ۲۸.بهمن.۱۴۰۲)
معاون فرهنگی دانشگاه تهران از استقرار حجاببانها در این دانشگاه خبر داد
مهدی شهبازی، معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران، از استقرار زنان حجاببان در دانشگاه تهران خبر داد و گفت که علاوه بر برخورد با دانشجویان در ارتباط با حجاب اجباری، با استادان و کارمندان دانشگاه نیز به طور بسیار جدی برخورد خواهد شد. شهبازی روز یکشنبه از ابلاغ نظامنامه اخلاقی با مواردی درباره تحمیل حجاب اجباری به دانشجویان و اساتید خبر داد. او همچنین درباره استقرار ماموران زن برای تذکر حجاب اجباری در دانشگاه گفت: موضوع خانمهایی که در دانشگاه در راستای امر به معروف و نهی از منکر حضور داشته باشند نیز باز از همین مجرا ایجاد شد تا نسبت به کسانی که باید تذکر و مشاوره بگیرند، اقدام کنند. این مقام دانشگاه تهران گفت که دستورالعملهای جدید در دانشگاه پخش شده و مقامات این دانشگاه معتقدند که این نظامنامه باید کاملا رعایت و اجرا شود. او به کارمندان و استادان نیز هشدار داد و گفت: در برخورد با دانشجویان رویکرد دانشگاه تهران اقناعی، گفتوگویی و مشورتی است، اما در مواجهه با اساتید و کارکنان چنین موضعی نداریم. به گفته شهبازی، برخوردها در زمینه حجاب اجباری در قبال کارکنان و اساتید بسیار جدی است و کسانی که به حجاب اجباری تن نمیدهند به حوزه تخلفات و گزینش کارکنان ارجاع داده میشوند. فشارها علیه دانشجویان و استادان همزمان با سرکوب خیزش سراسری زن، زندگی، آزادی افزایش یافت و همچنان ادامه دارد و تاکنون صدها دانشجو و استاد تعلیق یا اخراج شدهاند.(ایران اینترنشنال ۲۹.بهمن.۱۴۰۲)
تداوم بازداشت یکتا فهندژ سعدی در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز
یکتا فهندژ سعدی، شهروند بهائی علیرغم گذشت بیش از دو ماه از زمان بازداشت، همچنان به صورت بلاتکلیف در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز موسوم به پلاک ۱۰۰ بسر میبرد.او طی این مدت به ندرت امکان برقراری تماس تلفنی را با خانواده خود داشته و در خصوص ادامه روند بلاتکلیفی وی، اطلاعی به خانواده این شهروند بهائی داده نشده است یکتا فهندژ سعدی در تاریخ بیست و هفتم آذرماه، توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود درشیراز بازداشت و سپس به بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهر منتقل شد. کماکان از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه وی اطلاعی حاصل نشده است. یکتا فهندژ سعدی پیش از این نیز به واسطه فعالیت های خود سابقه بازداشت و محکومیت را داشته است.(هرانا۲۹.بهمن.۱۴۰۲)
سپیده قلیان به کنفرانس مونیخ: انقلاب فراز و فرود دارد، جنبش زن زندگی آزادی نمیخوابد
در کنفرانس امینتی مونیخ پیامی از سپیده قلیان، فعال زندانی محبوس در زندان اوین توسط مسیح علینژاد روزنامهگار و فعال حقوق بشر قرائت شد که وی در بخشی از پیام رو به جامعه جهانی میگوید جنبش زن زندگی آزادی (ژن ژیان ئازادی) به این زودیها نمیخوابد و انقلابها فراز و فرود دارند. در بخش دیگری از این نامه سپیده قلیان به سرکوبهای شدید در ایران اشاره کرده است و اعلام کرده است: ما در حال سرکوب بیشتر هستیم، چون در حال مقاومت بیشتر هستیم”. در جریان کنفرانس امنیتی مونیخ که در روزهای گذشته برگزار شد، جمهوری اسلامی حذف شد. درمتن کامل نامه سپیده قلیان به شرخ زیر است: این پیام از بند نسوان به کنفرانس مونیخ فرستاده میشود. در شرایطی که جامعه مدنی و اپوزیسیون ایران در بند و تحت فشار اعدامها و سرکوب است، درست در چنین شرایطی لازم است که نیروهای دموکراتیک ایران به هم پیوند بخورند. نهادهای دموکراتیک و مدنی و حقوق بشری باید مورد حمایت جامعه بینالمللی قرار بگیرند. زن زندگی آزادی جنبشی نیست که به این زودیها بخوابد، نسلی در جریان این انقلاب برپاخاسته است که نه فقط جمهوری اسلامی بلکه تفکر استبدادی را زیر سوال میبرد، انقلاب فرار و فروز دارد و کشورهای دموکراتیک و مجامع بینالمللی دقیقاً در چنین شرایطی باید صدای جامعه مدنی، حقوق بشری و نهادهای دموکراتیک ایران باشند. فشارهای بینالمللی را به این رژیم خونخوار افرایش دهید، آمار اعدامها را در ایران ببینید، این آمار هر کدام یک زندگی بودند، ما به خاطر مقاومت بیشتر در حال سرکوب شدیدتر هستیم.(هه نگاو ۳۰.بهمن.۱۴۰۲)
احضار به دادگاه
احضار زینب موسوی خالق شخصیت «امپراطور کوزکو»، جهت اجرای حکم حبس
زینب موسوی، کمدین ایرانی که با نام “امپراطور کوزکو” در شبکه های اجتماعی شناخته می شود، روز یکشنبه پانزدهم بهمن، جهت تحمل محکومیت حبس به شعبه اجرای احکام دادسرای اوین احضار شد.خصیت «امپراطور کوزکو»، جهت اجرای حکم حبس احضار شد. از وی خواسته شده که ظرف مدت پنج روز خود را به شعبه اجرای احکام معرفی کند. او یک متن ابلاغیه در صفحه خود منتشر کرده که ۱۵ بهمن، صادر شده و به خانم موسوی پنج روز فرصت داده شده که طی مدت یاد شده باید جهت اجرای حکم حاضر باشد.( کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی۱۵بهمن۱۴۰۲)
رئوفه میرباقری جهت اجرای حکم حبس احضار شد
بر اساس احضاریه ای که روز شنبه بیست و یکم بهمن ماه، توسط شعبه اجرای احکام دادسرای عمومی و انقلاب تنکابن صادر و به خانم میرباقری ابلاغ شده است، از وی خواسته شده تا ظرف مهلت هفت روز جهت اجرای حکم حبس، خود را به مرجع قضایی مذکور معرفی کند.رئوفه میرباقری، شهروند اهل رامسر، در تاریخ چهارم آبان ماه سال گذشته توسط ماموران اداره اطلاعات سپاه در تنکابن بازداشت شد. وی نهایتا در تاریخ ششم آذرماه همان سال با تودیع وثیقه سیصد میلیون تومانی آزاد شد.این فعال حقوق زنان در تاریخ هفتم اسفندماه ۱۴۰۱، توسط شعبه اول دادگاه انقلاب ساری، از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به هشت ماه حبس تعزیری و همچنین به عنوان مجازات تکمیلی به دو سال ممنوعیت خروج از کشور، منع عضویت در گروه ها و دسته جات سیاسی اجتماعی، منع تشکیل گروه و توقیف برخی وسایل محکوم شده بود.(هرانا ۱۴۰۲/۱۱/۲۲)
به دلیل انتقاد از اجرای حکم اعدام محمد قبادلو، مهدخت دامغان پور وکیل وی احضار شد
مهدخت دامغان پور، یکی از وکلای مدافع محمد قبادلو، زندانی سیاسی اعدام شده، به دادسرای فرهنگ و رسانه احضار شد. این احضار به خاطر مصاحبهای است که در آن، او روند دادرسی و اتهامات موکلش و نیز اجرای حکم اعدام او را مورد نقد قرار داده بود.امیر رئیسیان، یکی دیگر از وکلای محمد قبادلو، ضمن انتشار این خبر نوشت: درباره اجرای حکم قصاص محمد قبادلو ما قوه قضاییه را به مناظره در رسانه دعوت کردیم، قوه قضاییه اما محاکمه در دادسرای رسانه را ترجیح داد. امروز همکارم خانم مهدخت دامغان پور احضار شد و مستندات و مدارک مربوطه را ارئه داد.احضار وی به دلیل مصاحبه ای صورت گرفته است که در آن روند دادرسی به اتهامات موکلش و اجرای حکم اعدام وی را مورد انتقاد قرار داده بود.(هرانا ۱۴۰۲/۱۱/۲۳)
احضار تلفنی آسئنا شعبانی به اداره اطلاعات تبریز
روز دوشنبه ۲۳ بهمن ماه ۱۴۰۲ طی یک تماس تلفنی آسئنا شعبانی همسر شاهین برزگر فعال ترک آذربایجانی، جهت حضور در اداره اطلاعات تبریز احضار شد. احضار وی به دلیل حضور در مراسمات ملی و ملاقات با زندانیان سیاسی آزاد شده ترک از زندان عنوان شده است.آقای برزگر طی یک استوری در صفحه اینستاگرامی نوشته است: پیشتر روز ۲۶ دی ماه سال جاری آسئنا شعبانی طی تماس تلفنی به اداره اطلاعات شهر تبریز احضار شده بود.آسئنا احضار تلفنی را غیرقانونی دانسته و اعلام کرد که هرگز در ستاد خبری حضور نمی یابد. صبح روز دوشنبه بار دیگر نیروهای امنیتی به گوشی همراه وی و خواهرش همچنین به خانه پدری اینجانب زنگ زده و خواستار حضور آسئنا در روز ۳ شنبه در اداره اطلاعات شدند. دلیل ،احضار حضور در مراسمات ملی و ملاقات با زندانیان سیاسی آزاد شده فعالین مدنی ترک عنوان شده است. آسئنا بار دیگر احضار تلفنی و تهدید به دستگیری را غیرقانونی دانسته و اعلام کرده که بدون حکم قضایی در اداره اطلاعت حاضر نخواهد شد. گفتنی است اداره اطلاعات ایران در شهرهای مختلف آذربایجان در اقدامی غیر قانونی برای جلوگیری از فعالیت فعالین مدنی آذربایجانی با تماس تلفنی ، فعالین و نزدیکانشان را احضار، تهدید به بازداشت و شکنجه میکند، اکثر فعالیناین اقدام را غیر قانونی دانسته و خواستار ارسال ابلاغیه قضایی میشوند.(کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی ۲۴.بهمن.۱۴۰۲)
تفتیش منزل و احضار به بازپرسی یک شهروند بهائی در قائمشهر
روز دوشنبه ۲۳ بهمن ماه ۱۴۰۲، نیروهای امنیتی در شهرستان قائمشهر، منزل بنفشه اسدیان شهروند بهائی را تفتیش کردند. یک منبع مطلع ضمن تایید این خبر گفت:ماموران امنیتی در شهرستان قائمشهر با یورش به منزل خان بنفشه اسدیان، پس از تفتیش منزل، برخی لوازم شخصی از قبیل گوشی تلفنهمراه این شهروند بهایی را توقیف کردند. این تفتیش بدون حکم قضایی و رعایت موازین حقوقی مذکور صورت گرفته است. لازم به اشاره است، بنفشه اسدیان، طی رزوهای پیش رو باید برای بازجویی و تشکیل پرونده قضایی به دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان قائمشهر، مراجعه کند. تا لحظه تنظیم این خبر، از مصایق حقوقی اتهامات یا اتهام منتسب شده به بنفشه اسدیان، که منجر به تفتیش منزل و توقیف لوازم شخصی این شهروند بهایی شده اطلاعی حاصل نشده است.(کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی ۲۵.بهمن.۱۴۰۲)
احکام صادر شده
محکومیت یک شهروند به هفت ماه حبس به دلیل درگیری با «آمر به معروف»
یک شهروند ساکن آبیک استان قزوین به دلیل آنچه ضربوجرح آمر به معروف عنوان شده، به هفت ماه حبس تعزیری و پرداخت جریمه نقدی محکوم شد. جلال حاجینصیری، رئیس دادگستری این شهرستان، روز یکشنبه، ۱ بهمنماه گفت به این پرونده به صورت خاص و بر اساس قانون حمایت از آمران معروف و ناهیان منکر رسیدگی شده است. ( رادیو فردا بهمن ۰۱, ۱۴۰۲)
محکومیت غزاله زارع به حبس تعزیری و مجازات تکمیلی
غزاله زارع، شهروند ساکن خرم آباد توسط دادگاه انقلاب این شهر به سه سال حبس تعزیری محکوم شد. بر اساس حکمی که اخیرا توسط شعبه دوم دادگاه انقلاب خرم آباد صادر و به خانم زارع ابلاغ شده، وی از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به یک سال حبس و به اتهام تشکیل گروه و دستهجات با هدف برهم زدن امنیت کشور به دو سال حبس، مجموعا سه سال زندان محکوم شده است. گفته میشود، قاضی صادر کننده حکم، در خصوص صدور رای مورد اشاره به مواردی همچون شرکت خانم زارع به مدت پنج جلسه در کارگاه تحلیل کتاب «بازی نامحدود» استناد کرده است. (هرانا ۱۴۰۲/۱۱/۰۲)
سنندج؛ بیان فرج اللهی به حبس محکوم شد
بیان فرج اللهی، شهروند اهل سنندج، توسط شعبه اول دادگاه انقلاب این شهر به یک سال حبس تعزیری محکوم شد. بر اساس این گزارش، خانم فرج اللهی توسط شعبه اول دادگاه انقلاب سنندج به ظن همکاری با احزاب اپوزیسیون به یک سال حبس تعزیری محکوم شده است. بیان فرج اللهی در خصوص برگزاری این جلسه عنوان کرده است که به دلیل خودداری دادگاه از صحبت و دفاع موکلینش، بدون وکیل به دفاع از خود پرداخته است. وی پیشتر با دریافت ابلاغیه ای به شعبه مذکور احضار شده بود. ( هرانا ۱۴۰۲/۱۱/۰۲)
پریسا صالحی، روزنامه نگار به حبس و دیگر مجازات ها محکوم شد
پریسا صالحی، روزنامه نگار، توسط دادگاه انقلاب کرج به یک سال حبس، تبعید، ممنوعیت از فعالیت در فضای مجازی و ممنوع الخروجی محکوم شد.خانم صالحی ضمن انتشار این خبر اعلام کرده که توسط شعبه یکم دادگاه انقلاب کرج به ریاست قاضی آصف الحسینی از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به یک سال حبس تعزیری، دو سال ممنوعیت خروج از کشور، دو سال تبعید به زنجان و دو سال ممنوعیت از فعالیت در فضای مجازی محکوم شده است. این روزنامه نگار چندی پیش، در دادسرای کرج مورد تفهیم اتهام قرار گرفت و با قرار کفالت آزاد شد. (هرانا ۱۴۰۲/۱۱/۰۵)
لیلا نقدی پری به جزای نقدی و منع خروج از کشور محکوم شد
لیلا نقدی پری، عضو هیئت مدیره انجمن طراحان سینمای ایران توسط دادگاه کیفری دو تهران به پرداخت جزای نقدی، ابطال گذرنامه و هجده ماه منع خروج از کشور محکوم شد. بر اساس حکمی که در تاریخ سوم بهمن ماه توسط دادگاه کیفری دو تهران صادر و به خانم نقدی پری ابلاغ شده، وی به دلیل ظاهر شدن در معابر و انظار عمومی بدون داشتن حجاب شرعی به پرداخت جزای نقدی، ابطال گذرنامه و هجده ماه منع خروج از کشور محکوم شده است. ( هرانا ۱۴۰۲/۱۱/۰۷)
تداوم فشار بر فعالان رسانهای در ایران؛ احکام زندان برای دو روزنامهنگار زن صادر شد
در پی تداوم فشارهای بر فعالان رسانهای در ایران، منابع خبری از صدور احکام زندان برای دو روزنامهنگار زن؛ پریسا صالحی و غزاله زارع خبر دادند. سازمان حقوق بشری هه نگاو نوشت که پریسا صالحی، روزنامهنگار، در دادگاه انقلاب اسلامی کرج به اتهام تبلیغ علیه نظام به یک سال حبس تعزیری محکوم شده است. خانم صالحی همچنین به عنوان مجازات تکمیلی، به تبعید، ممنوعیت از فعالیت در فضای مجازی و ممنوع الخروجی، هریک به مدت دو سال، محکوم شده است. (صدای آمریکا ۰۶ بهمن ۱۴۰۲)
دادسرای سمیرم؛ مادر علی عباسی به تحمل شش سال حبس محکوم شد
روز شنبه هفتم بهمن ماه ۱۴۰۲، بهاره شیری، مادر علی عباسی از جانباختگان خیزش اعتراضی زن، زندگی، آزادی توسط دادسرای شهرستان سمیرم تبلیغ علیه نظام و تحریک مردم به جنگ و آشوب، به قصد بر هم زدن امنیت، به شش سال حبس تعزیری محکوم شد. طی روزهای اخیر، بهاره شیری، مادرعلی عباسی از جانباختگان خیزش اعتراضی زن، زندگی، آزادی در سمیرم از سوی دستگاه قضایی به شش سال حبس محکوم شده است. (کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی هفتم بهمن ماه ۱۴۰۲)
حکم حبس سه زن بهایی ساکن مشهد تأیید شد
دادگاه تجدید نظر استان خراسان حکم حبس تعزیری رویا ملکوتی، فریده مرادی و گلنوش نصیری را تأیید کرده است. شعبه اول دادگاه انقلاب مشهد اوایل آذرماه امسال خانم ملکوتی را به شش سال و هشت ماه حبس محکوم کرده بود. خانم مرادی و خانم نصیری نیز هر یک توسط همین شعبه به سه سال و هشت ماه حبس تعزیری محکوم شده بودند. به گفتهٔ منابع آگاه، اتهامات خانم مرادی و خانم نصیری عضویت در گروه اقدام و توسعهٔ اجتماعی با هدف ترویج بهائیت و فعالیت تبلیغی علیه نظام و اتهامات خانم ملکوتی تبلیغ علیه نظام و تشکیل دستهها و جمعیتها با هدف بر هم زدن امنیت کشور عنوان شده است. ( رادیو فردا بهمن ۰۹, ۱۴۰۲)
دادگاه تجدیدنظر؛ دو زن بهائی در مشهد به حبس محکوم شدند
گلنوش نصیری و فریده مرادی، شهروندان بهائی ساکن مشهد توسط دادگاه تجدیدنظر استان خراسان رضوی هر کدام به سه سال و هشت ماه حبس محکوم شدند.یک منبع مطلع نزدیک به این شهروندان ضمن تایید این خبر گفت: هر یک از آنان توسط شعبه چهار دادگاه تجدیدنظر استان خراسان رضوی، از بابت اتهام عضویت در دسته ها و جمعیت ها با هدف بر هم زدن امنیت کشور به تحمل سه سال حبس تعزیری و به اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام به تحمل هشت ماه حبس تعزیری محکوم شدند.این شهروندان پیشتر توسط شعبه اول دادگاه انقلاب مشهد به ریاست هادی منصوری صادر هر کدام به سه سال و هشت ماه حبس محکوم شده بودند. جلسه بدوی دادرسی به اتهامات این شهروندان بهائی در تاریخ نوزدهم مهرماه امسال در مرجع قضایی مذکور برگزار شده بود.(هرانا۱۱بهمن۱۴۰۲)
درگیری با “آمر به معروف” در پی سگ گردانی؛ یک شهروند به حبس محکوم شد
در پی درگیری و خشونت با فرد “آمر به معروف” در پی سگ گردانی، یک شهروند با نام نگین چپریان توسط شعبه ۲۹ دادگاه انقلاب تهران به یازده ماه حبس محکوم شد.بر اساس حکمی که آذرماه سال جاری توسط شعبه ۲۹ دادگاه انقلاب تهران صادر و به خانم چپریان ابلاغ شده است، وی از بابت اتهامات «تبلیغ علیه نظام، تشویق به فساد و فحشا و جریحه دار کردن عفت عمومی» به یازده ماه حبس تعزیری محکوم شده است در مردادماه سال جاری، نگین چپریان هنگام قدم زدن در پارک همراه سگش با یک مرد «آمر به معروف» درگیر شد. او پس از انتشار تصاویر آن در شبکه های اجتماعی در منزل شخصی خود بازداشت شد.وی نهایتا پس از سه روز بازداشت و تفهیم اتهام در دادسرای امنیت تهران، با تودیع وثیقه آزاد شد. نگین چپریان، سی و چهار ساله و شهروند ساکن تهران است.(هرانا۱۱بهمن۱۴۰۲)
دادگاه تجدیدنظر خراسان رضوی؛ حوریه سادات محسنی به چهار سال حبس محکوم شد
حوریه سادات محسنی توسط دادگاه تجدیدنظر به چهار سال حبس محکوم شد. این شهروند بهایی چیشتر توسط دادگاه انقلاب مشهد از بابت اتهامات «عضویت در گروه اقدام اجتماعی و توسعه اجتماعی با هدف ترویج بهاییت به قصد بر هم زدن امنیت کشور» و «تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی به نفع گروه بهاییت» محاکمه شده بود. حوریه سادات محسنی در تاریخ بیستم آبان ماه سال جاری، توسط شعبه ۹۰۳ دادسرای عمومی و انقلاب مشهد احضار شد. وی پس از تفهیم اتهام با تودیع قرار وثیقهای به مبلغ ۳ میلیارد تومان، تا زمان ابلاغ حکم قطعی دادگاه آزاد شد. (کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی۱۲بهمن۱۴۰۲)
تایید حکم ۴ سال زندان حوریه محسنی، شهروند بهایی
شعبه ۴ دادگاه تجدید نظر خراسان رضوی حکم بدوی حوریه محسنی را تایید کرد و این شهروند بهایی به چهار سال زندان محکوم شد. یک منبع مطلع در این مورد گفت: « حوریه در روز شنبه ۷ بهمن برای پرسیدن شماره شعبه و زمان دادگاه تجدید نظر به دفتر دادگاههای تجدید نظر استان مراجعه کرد که منشی مربوطه پس از بررسی به وی گفت پروندهاش هنوز در شعبه ۹۰۳ دادگاه انقلاب است و به تجدید نظر فرستاده نشد.» این فرد در ادامه گفت که بنا به گفتهی منشی دادگاه، هر زمان پرونده به تجدید نظر برسد سه روز بعد شعبه رسیدگی مشخص خواهد شد. اما در کمال ناباوری، دو روز بعد غروب روز دوشنبه ۹بهمن حوریه محسنی پیغامی از سامانه ثنا دریافت کرد که پرونده وی در شعبه ۴ دادگاه تجدید نظر استان خراسان رضوی بررسی شده و حکم بدوی عینا تایید شده است. (ایران وایر۱۳بهمن۱۴۰۲)
مریم جوادی دانشجوی دانشگاه سپنزای ایتالیا به پنج سال و هشت ماه حبس محکوم شد
مریم جوادی، دانشجوی رشته حقوق، توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری بابت اتهامات “تبلیغ علیه حکومت”، “اغوا یا تحریک مردم علیه امنیت” به پنج سال و هشتماه زندان تعزیری محکوم شد. وی همچنین، به منع استفاده از تلفن همراه هوشمند به مدت دو سال و سایر مجازاتهای تکمیلی محکوم شده است. این دانشجو در واکنش به صدور این حکم، در صفحه خود نوشت: “به خاطر در دست داشتن شعار “نان، کار، آزادی، پوشش اختیاری” در خیابانهای برلین، در بیدادگاههای ایران به پنجسال و هشتماه حبس و مجازاتهای تکمیلی محکوم شدم.” مریم جوادی، یک سال پیش حین ورود به ایران تلفن همراه و پاسپورتش در فرودگاه ضبط شد. وی طی اقامت در ایران بارها مورد بازجویی قرار گرفت و در نهایت پس از بازپسگیری پاسپورت به محل تحصیل خود بازگشت. (هه.نگاو۱۵بهمن۱۴۰۲)
اصفهان؛ بهاره شیری مادر دادخواه به شش سال حبس محکوم شد
اخیراً بهاره شیری، از اعضای خانوادههای دادخواه سمیرم توسط شعبه اول دادگاه این شهرستان به اتهام “تحریک مردم به قصد بر هم زدن امنیت” به ۵ سال حبس تعزیری و بابت اتهام “تبلیغ علیه حکومت” به ١ سال حبس تعزیری محکوم شده است. بر طبق حکم مذکور، پنج سال زندان تعزیری بر اساس قانون تجمیع احکام برای بهاره شیری قابل اجرا خواهد بود که نیمی از این مدت، نیز به مدت پنج سال به حالت تعلیق درآمده است. برگزاری جلسه رسیدگی به اتهامات این مادر دادخواه در حالی بوده که وی از حق ابتدایی دسترسی به وکیل محروم شده بود. علی عباسی، جوان ورزشکار ۲۴ ساله اندکی پس از پایان دوره اجباری سربازی، روز ٢۵ آبان ماه ١٤٠١، در جریان جنبش ژن، ژیان، ئازادی با شلیک مستقیم نیروهای جمهوری اسلامی ایران در شهر سمیرم کشته شد. (هه.نگاو۱۵بهمن۱۴۰۲)
ژیلا هژبری، جهت تحمل محکومیت خود راهی کانون اصلاح و تربیت سنندج شد
ژیلا هژبری، شهروند اهل مریوان جهت اجرای حکم حبس به کانون اصلاح و تربیت سنندج منتقل شده است. خانم هژبری زمستان سال گذشته از سوی شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری بوکان به اتهام «عضویت در گروههای معارض»، «فعالیت تبلیغی علیه نظام» و «تمرد از مامور دولتی» مجموعاً به هفت سال حبس محکوم و بر اساس ماده ۱۳۴، قانون تجمع احکام اشد مجازات یعنی پنج سال حبس برای وی قابل اجرا بود. پس از تسلیم به رأی این شهروند، حکم حبس وی به سه سال و هشت ماه حبس کاهش یافت. ژیلا هژبری مردادماه ۱۴۰١ توسط نیروهای امنیتی در بوکان بازداشت و پس از اتمام مراحل بازجویی از یک بازداشتگاه امنیتی در ارومیه به زندان مرکزی این شهر منتقل شد. (کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی۱۸بهمن۱۴۰۲)
اسدالله فخیمی و حوری خانپور، زوج فعال مدنی مجموعا به ۸ سال حبس محکوم شدند
بر اساس اطلاعات رسیده به ایراناینترنشنال، شعبه ۳۶ دادگاه تجدید نظر استان تهران، حکم هشت سال حبس اسدالله فخیمی و حوریه خانپور، زوج فعال مدنی را عینا تایید کرد. بر اساس این حکم، فخیمی به پنج سال حبس و خانپور به سه سال حبس محکوم شده است. در این حکم که در تاریخ ۱۷ بهمن صادر و روز ۱۸ بهمن به این زوج ابلاغ شده، فخیمی و خانپور، بابت اتهام تبلیغ علیه نظام، هر کدام به تحمل یک سال حبس محکوم شدهاند. دادگاه در مورد اتهام اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور علیه این شهروندان، فخیمی را به چهار سال حبس و همسرش خانپور را به دو سال حبس محکوم کرده است. این زوج فعال مدنی و حقوق بشر، دی ماه امسال با حکم سید علی مظلوم، رییس شعبه ۲۹ دادگاه انقلاب تهران در مجموع به هشت سال زندان محکوم شدند که حکم صادر شده علیه آنها در دادگاه تجدید نظر عینا تایید شده است.( ایران اینترنشنال۱۹بهمن۱۴۰۲)
محکومیت قطعی شهدخت خانجانی شهروند بهایی به۱۱ سال حبس تعزیری
شهدخت خانجانی، شهروند بهائی توسط شعبه هفتم دادگاه تجدیدنظر استان سمنان به یازده سال حبس و مجازات های تکمیلی محکوم شد.بر اساس این حکم که در تاریخ هفتم بهمن ماه، توسط شعبه هفتم دادگاه تجدیدنظر استان سمنان به ریاست جواد رییسی صادر و به خانم خانجانی ابلاغ شده، وی از بابت اتهام “تشکیل گروه و دسته به قصد برهم زدن امنیت کشور” به ده سال حبس تعزیری و از بابت اتهام “فعالیت تبلیغی علیه نظام” به یک سال حبس تعزیری محکوم شده است. همچنین در باب مجازاتهای تکمیلی به دو سال منع عضویت و فعالیت در گروهها، احزاب و دسته جات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و به دو سال منع فعالیت در فضای مجازی محکوم شد.با اعمال ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، مجازات اشد یعنی ده سال زندان در خصوص خانم خانجانی قابل اجرا خواهد بود.( هرانا۱۹بهمن۱۴۰۲)
وریشه مرادی، فعال زن کُرد، به اتهام «بغی» تفهیم اتهام شد
وریشه مرادی که پنج ماه را در سلولهای انفرادی شکنجه و بازجویی شده است با اتهام «بغی» روبه رو شده است. بغی اتهامی سنگین است که میتواند به مجازاتهای حبس طولانیمدت و حتی اعدام منجر شود. استفاده از این اتهام برای فعالان مدنی و سیاسی، سابقهای طولانی در جمهوری اسلامی ایران دارد.تفهیم اتهام “بغی” به وریشه مرادی پس از شش ماه بازداشت، نگرانیها را از احتمال صدور حکم سنگین برای او افزایش داده است.طی هفتههای اخیر این زندانی سیاسی دو بار در شعبه ۵ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب تهران حاضر و به اتهام «بغی» از طریق عضویت در حزب حیات آزاد کردستان (پژاک) مورد تفهیم اتهام قرار گرفته است. پرونده وی پس از صدور کیفرخواست توسط دادستانی به شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی تهران به ریاست قاضی صلواتی ارسال شده است.این زندانی سیاسی که پنج ماه نخست بازداشت خود را در سلولهای انفرادی بازداشتگاههای اداره اطلاعات سنندج و ۲۰۹ اوین در تهران تحت فشار برای انجام اعترافات اجباری گذرانده است، از زمان بازداشت تا پایان مراحل بازپرسی از حق داشتن وکیل محروم بوده و تنها پس از صدور کیفرخواست موفق به تماس با وکیل شده است. ( کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی۲۰بهمن۱۴۰۲)
ممنوعیت تماس و ملاقات نرگس محمدی، فعال حقوق بشر زندانی، تمدید شد
ملاقات این فعال حقوق بشر زندانی به دستور مقامات امنیتی و به بهانه فعالیت در داخل زندان و ارسال مطالب و نوشتههایی به خارج زندان، از هشتم آذر قطع شده است. خانواده نرگس محمدی روز جمعه ۲۰ بهمن خبر دادند که این محرومیتها قرار بود از ۱۵ بهمن برداشته شود، اما بنا بر دستور رئیس بند زنان زندان اوین این محرومیتها همچنان تا زمان نامعلومی ادامه پیدا خواهد کرد. به گفته خانواده این برنده صلح نوبل زندانی، تمدید این محرومیتها در پی ارسال نامه خانم محمدی به دبیر کل سازمان ملل تمدید شده است. نرگس محمدی ششم بهمن در نامهای خطاب به دبیر کل سازمان ملل با تأکید بر تبعیض جنسی علیه زنان در ایران خواستار جرمانگاری آپارتاید جنسی و جنسیتی شده بود. او در نامه خود به آنتونیو گوترش نوشته بود که زیست زنان ایران در سایه حکومت جمهوریاسلامی دههها است که با انواع تبعیضهای جنسی و جنسیتی روبهرو است. او در نامه خود همچنین به چند مورد از قوانین ضد زن در حکومت جمهوری اسلامی ازجمله عدم تساوی شهادت زن و مرد در دادگاهها، «نصف بودن دیه و ارث زنان در مقایسه با مردان و مجوزِ داشتنِ همزمان چهار زن عقدی برای مردان اشاره کرده بود.(رادیو فردا ۲۰.بهمن.۱۴۰۲ )
سمانه اصغری توسط دادگاه تجدیدنظر به یک سال حبس محکوم شد
بر اساس حکمی که روز شنبه بیست و یکم بهمن ماه توسط شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران صادر و به خانم اصغری ابلاغ شده، وی به یک سال حبس تعزیری محکوم شده است. سمانه اصغری، دانشجوی دانشگاه خوارزمی و فعال حقوق زنان و کودکان، به اتهاماتی که بسیاری آنها را بیاساس و ناعادلانه میدانند، به یک سال حبس تعزیری محکوم شده است. تایید این حکم ظلم و بیعدالتی را به وضوح نشان میدهد. سمانه اصغری چندی پیش توسط شعبه ۲۹ دادگاه انقلاب به یک سال حبس محکوم شده بود. وی روز پنجشنبه بیست و سوم شهریورماه، توسط نیروهای امنیتی در منزل خود در تهران بازداشت و روز چهارشنبه دوازدهم مهرماه، با تودیع وثیقه از زندان قرچک ورامین آزاد شد. خانم اصغری، در مهرماه ۱۴۰۱ و در رابطه با اعتراضات سراسری بازداشت شد. وی در اسفند همان سال، توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به هجده سال و سه ماه حبس محکوم و نهایتا در اردیبهشت سال جاری به دنبال صدور بخشنامه عفو از زندان قرچک ورامین آزاد شد.(کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی ۲۱ بهمن ۱۴۰۲)
سقز،سمیرا احمدی از بازداشت شدگان سالگرد قتل حکومتی ژینا امینی به ۳ سال حبس محکوم شد
سمیرا احمدی از فعالین مدنی اهل سقز که در آستانه سالگرد قتل حکومتی ژینا امینی بازداشت شده بود، توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران به تحمل ۳ سال حبس تعزیزی و مجازات تکمیلی منع خروج از کشور به مدت دو سال محکوم گردید. سمیرا احمدی ساعت ۱۱ قبل ظهر روز چهارشنبه ۲۲ شهریور ۱۴۰۲ (۱۳ سپتامبر ۲۰۲۳) در خیابان شهرداری سقز و با توسل به خشونت توسط نیروهای اداره اطلاعات بازداشت و به بازداشتگاه این نهاد امنیتی در شهر سنندج (سنه ) منتقل شد. وی در نهایت پس از ۳۴ روز بازداشت روز سهشنبه ۲۵ مهر ( ۱۷ اکتبر ۲۰۲۳) با وثیقه ۹۰۰ میلیون تومانی و موقتاً تا پایان مراحل دادرسی از بند زنان زندان مرکزی سنندج آزاد شد. ههنگاو پیشتر گزارش داده بود که سمیرا احمدی در بازداشتگاه اداره اطلاعات سنندج ناچار به عتراف اجباری علیه خود شده و در ایام بازداست از حق ملاقات با خانواده و همچنین حق دسترسی به وکیل محروم بوده است.(ههنگاو ۲۲.بهمن.۱۴۰۲)
پخشان عزیزی به عضویت در جمعیتهای معارض کشور متهم شد
پخشان عزیزی، فعال زن کُرد و زندانی سیاسی سابق اهل مهاباد، توسط شعبه پنجم بازپرسی دادسرای امنیت اوین، به عضویت در جمعیتهای معارض کشور متهم شد. طی روزهای اخیر پرونده پخشان عزیزی، پس از تفهیم اتهام با صدور کیفرخواست به شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ایمان افشاری ارسال شده است. پخشان عزیزی، فارغالتحصیل مددکاری اجتماعی که شش ماه و ده روز اخیر را در بازداشت و تحت فشار شدید سپری کرده، از حقوق ابتدایی خود، شامل دسترسی به وکیل محروم بوده است. این زندانی سیاسی، روز ۲۰ آذر ماه سال جاری، پس از پایان دوران بازجویی از بند ۲۰۹ زندان اوین، موسوم به بازداشتگاه اداره اطلاعات به بند زنان این زندان منتقل شده بود. پخشان عزیزی، روز ۱۳ مرداد ماه ۱۴۰۲، توسط اداره اطلاعات در تهران بازداشت شد. وی روز ٢۵ آبان ١٣٨٨ در تجمع اعتراضی دانشجویان کُرد دانشگاه تهران علیه اعدامهای سياسی در کُردستان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از چهار ماه بازداشت، به طور موقت با تودیع قرار وثیقه آزاد شده بود.(کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی ۲۲.بهمن.۱۴۰۲)
سقز،صدور احکام حبس، جزای نقدی و مجازات تکمیلی برای هفت شهروند و فعال کُرد
هفت شهروند و فعال کُرد اهل سقز به نامهای صفا عائيلی (دایی ژینا امینی)، هيوا جهانی، شیرکو (خالد) حجازی، هيوا تاتایی، محمدآزاد امينی، سميرا احمدی و اميد مقدس در یک پرونده مشترک از سوی شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی این شهر به اتهامهای اجتماع و تبانی برای ارتكاب جرم بر ضد امنيت داخلی / خارجی، تبليغ عليه نظام جمهوری اسلامی، عضويت در جمعيتهای معارض كشور و اهانت به رهبر جمهوری اسلامی ایران به احکام حبس و مجازات تکمیلی محکوم شدند. جلسه دادگاه این افراد در تاریخ ۱۸ بهمن در شعبه اول دادگاه انقلاب سقز به ریاست قاضی جواد مصطفایی برگزار و روز ۲۱ بهمن صدور حکم به صورت رسمی به این افراد ابلاغ شده است. این هفت شهروند و فعال کُرد شهریور سال جاری در آستانه سالگرد خیزش ژن ژیان ئازادی از سوی نیروهای امنیتی بازداشت و پس از اتمام دوران بازجویی با قرار وثیقه به صورت موقت آزاد شده بودند. (کردستان ۲۳.بهمن.۱۴۰۲)
آبدانان، فاطمه شیخی فعال کُرد به دلیل اعتراض به اعدام به حبس محکوم شد
فاطمه شیخی، شهروند ٢٢ ساله کُرد اهل آبدانان (ئاودانان) از توابع استان ایلام، روز سه شنبه ۲۴بهمن ۱۴۰۲به دلیل اعتراض به صدور و اجرای روزافزون احکام اعدام، توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی به یک سال حبس محکوم شد. این حکم توسط شعبه ١٠١ دادگاه کیفری دو آبدانان به ریاست محمد غلامی به اتهام اهانت به مقدسات صادر شده .فاطمه شیخی فعال مدنی اهل آبدانان مهرماه امسال پس از انتشار چند استوری در اینستاگرام خود به دادسرای عمومی و انقلاب این شهر احضار و پس از تفهیم اتهام با تودیع وثیقه موقتاً تا پایان مراحل دادرسی آزاد شده بودوحکم یک سال حبس تعزیری صادره علیه فاطمه شیخی، به مدت دو سال به حالت تعلیق درآمده است. فاطمه شیخی، در واکنش به صدور این حکم نوشته است که او به دلیل واکنش اعتراضی به اعدام به حبس محکوم شده است.(ههنگاو ۲۵.بهمن.۱۴۰۲ )
نسرین حسنی، روزنامهنگار، به یک سال حبس محکوم شد
دادگاه تجدیدنظر حکم یک سال حبس نسرین حسنی، روزنامهنگار، را عینا تایید کرد، خانم حسنی پیشتر توسط دادگاه انقلاب بجنورد از بابت اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی از طریق بارگذاری عکس و فیلم و پست در فضای مجازی به یک سال حبس محکوم شده بود. بر اساس این حکم که اخیرا، توسط شعبه دوم دادگاه تجدیدنظر استان خراسان شمالی به ریاست حسین قدرتی و مستشاری علی غلام پور هفت آسیا صادر و به خانم حسنی ابلاغ شده، وی به یک سال حبس محکوم شده است.ودر روز یکشنبه ۱۵ بهمن جهت اجرای حکم حبس بازداشت وبه زندان بجنورد منتقل شد. نسرین حسنی، روزنامه نگار و مدیر مسئول هفته نامه سیاحت شرق در تاریخ دوازدهم شهریورماه امسال، در شعبه پنجم بازپرسی دادسرای بجنورد تفهیم اتهام شده و با تودیع وثیقه آزاد شد. وی پیشتر در مهرماه سال گذشته، جریان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود. وی نهایتا چندی بعد آزاد شد.(کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی ۲۵.بهمن.۱۴۰۲ )
حکم نزدیک به چهار سال حبسِ سپیده رشنو اجرایی شد
سپیده رشنو، نویسنده مخالف حجاب اجباری خبر داد که حکم سه سال و ۱۱ ماه حبس او اجرایی شده و باید طی روزهای آینده خود را به زندان معرفی کند. وی همچنین افزود که به محض رسیدن پرونده به اجرای احکام، ممنوعالخروج شده است. خانم رشنو تابستان ۱۴۰۱ پس از آن بازداشت شد که ویدئویی از اعتراض او به یک زن محجبه در اتوبوس در شبکههای اجتماعی بازتاب گستردهای یافت. او پس از آزادی موقت با وجود فشارهای بسیار به اعتراض مدنی خود به حجاب اجباری ادامه داد. به گفته این نویسنده، حکم سه سال و هفت ماه حبس او بابت پرونده اول مربوط به اعتراض در اتوبوس، حکم چهار ماه حبس او بابت پرونده دوم در ارتباط با اعلام خبر تعلیق دانشگاه و حکم یک و نیم میلیون تومان جزای نقدی مربوط به پرونده سوم یعنی حضور با پوشش انتخابی در روز دادگاه پرونده دوم اجرایی شده است.(رادیوفردا ۲۶.بهمن.۱۴۰۲)
دادگاه تجدیدنظر سه عضو یک خانواده را به حبس و جزای نقدی محکوم کرد
بر اساس حکم صادر شده، زهرا صفایی به پنج سال حبس، پسرش محمدمسعود معینی به دو سال حبس و دخترش پرستو معینی به ۵۰ میلیون تومان جزای نقدی محکوم شده است. بر اساس رای صادر شده، این شهروندان با اتهام اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور محکوم شدهاند و دادگاه برای اثبات این اتهام به گفتوگوهای خصوصی و فعالیتهای آنها در فضای مجازی استناد کرده است. دادگاه در رای صادره این افراد را به همکاری و ارتباط تشکیلاتی آنها با سازمان مجاهدین خلق با محوریت ضربه زدن به امنیت کشور متهم کرده است. دادگاه برای تایید این موارد بهعنوان مصداق اتهام، به مواردی ازجمله گزارش ماموران اطلاعات سپاه به عنوان ضابط پرونده، استنباط بازپرس در مرحله بازپرسی و اقناع وجدان قضایی استناد کرده است.این شهروندان پیشتر در آذرماه امسال، در مرحله بدوی با حکم قاضی ایمان افشاری، رییس شعبه ٢۶ دادگاه انقلاب تهران، هر یک به پنج سال زندان محکوم شده بودند. این افراد روز ۲۲ شهریور ۱۴۰۲ در آستانه اولین سالگرد قتل مهسا ژینا امینی، از سوی ماموران اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت شدند و ۱۹ مهرماه با پایان بازجوییها از بازداشتگاه یک-الف سپاه به زندان اوین منتقل شدند.(ایران اینترنشنال۲۷.بهمن.۱۴۰۲)
سه فعال سیاسی در دادگاه تجدیدنظر به ۱۴ سال زندان محکوم شدند
دادگاه تجدید نظر استان تهران احکام زندان محسن حاجی محمدی، رضوانه احمدخان بیگی و بهفر لاله زاری، متهمان سیاسی محبوس در زندان اوین را عینا تایید کرده است. مطابق حکمی که توسط شعبه ۳۶ دادگاه تجدید نظر استان تهران صادر شده است، بهفر لاله زاری و همسرش رضوانه احمد خان بیگی هر کدام به پنج سال حبس و محسن حاجی محمدی، دیگر متهم این پرونده به تحمل چهار سال زندان محکوم شدند،این سه فعال در روز ۲۶ شهریور سال جاری به همراه دو شهروند دیگر در تهران به دست ماموران امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت شدند. آقای حاجی محمدی در یکی از تماسهای خود پس از بازداشت گفته بود که آنها هنگام بازداشت به دست ماموران لباس شخصی مورد ضرب و شتم قرار گرفتند. وی افزوده بود که خانم احمدخانبیگی حدود دو ساعت در منزل خود هنگامی که ماموران در حال بازرسی وسایل او بودند، مورد ضرب و شتم قرار گرفت. او اضافه کرده بود که وسایل موجود در کارگاه صنعتیاش به دست ماموران تخریب و یا ضبط شد.(ایران وایر ۲۹.بهمن.۱۴۰۲)
پرونده آتفه چهارمحالیان مختومه شد
پرونده قضایی آتفه چهارمحالیان، شاعر و فعال حوزه کودکان که پیشتر به حبس و سایر مجازات ها محکوم شده بود، مختومه شد. خانم چهارمحالیان ضمن انتشار این خبر نوشت: در مراجعه حضوری وکیل به شعبه مربوطه عنوان شد که بسته شدن این پرونده در ادامه مختومه شدن پرونده های زندانیان سیاسی در سال ۱۴۰۱ صورت پذیرفته و طی مدتی که بر ما گذشت، صلاح نبوده انجام شود. آتفه چهارمحالیان، در مهر ماه ۱۴۰۱، در جریات اعتراضات سراسری بازداشت و در آذر همان سال با تودیع وثیقه از زندان اوین آزاد شد. این شاعر و فعال حوزه کودکان اواخر سال گذشته توسط شعبه بیست و شش دادگاه انقلاب تهران در خصوص اتهام نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی به دو سال حبس و پرداخت پانزده میلیون تومان جزای نقدی در حق صندوق دولت و از بابت اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی به تحمل هشت ماه حبس و ضبط گوشی همراه کشف شده به نفع دولت محکوم شد. براساس دادنامه صادره، حکم حبس خانم چهارمهالیان به مدت پنج سال به حالت تعلیق درآمده بود. محکومیت دو سال و هشت ماه حبس تعلیقی وی چندی پیش توسط شعبه سی و شش دادگاه تجدید نظر استان تهران به حبس تعزیری تغییر کرده بود. این شهروند همچنین از باب مجازات تکمیلی به ممنوعیت خروج از کشور، منع حق داشتن تلفن هوشمند، ممنوعیت استفاده از شبکههای اجتماعی، ممنوعیت عضویت در احزاب، گروهها و دستهجات سیاسی یا اجتماعی و نگارش پژوهشنامهای هفتاد صفحهای با موضوع امنیت جسمی و فکری و آسیبرسانی به آرامش مردم و فساد و جنایات رژیم پهلوی محکوم شده بود.(هرانا ۳۰.بهمن.۱۴۰۲)
بازداشت
حمیدیه؛ بازداشت و بیخبری از سرنوشت آیات عبیات
آیات عبیات، شهروند ۱۹ ساله عرب و اهل شهرستان حمیدیه استان خوزستان از حدود یک ماه پیش توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران بازداشت شده و تاکنون اطلاعی از سرنوشش در دسترس نیست. وضعیت سلامت و شرایط نگهداری آیات عبیات، ١٩ ساله و اهل حمیدیه، علیرغم گذشت ۲۹ روز از بازداشت نامعلوم است. به گفته منابع مطلع، پیگیری وضعیت آیات عبیات توسط خانوادهاش، برای کسب اطلاع از سرنوشتش بینتیجه مانده و نهادهای ذیربط در این مورد از پاسخگویی خودداری میکنند. ( ههنگاو؛ دوشنبه ۹ بهمن ۱۴۰۲)
دایه شریفه، مادر دادخواه، بهدست ماموران امنیتی بازداشت شد
دایه شریفه، مادر رامین حسینپناهی زندانی سیاسی کرد که سال ۹۷ اعدام شد، به همراه دختران و دامادش در کامیاران به دست ماموران امنیتی بازداشت شدند آنها برای دیدار با مادر پژمان فاتحی به کامیاران رفته بودند که توسط خودروهای ماموران به اطلاعات سنندج منتقل شدند. ( ایران اینترنشنال۱۳ بهمن ۱۴۰۲)
سنندج؛ بازداشت ژیلا هژبری جهت اجرای حکم حبس
ژیلا هُژَبری، شهروند اهل مریوان پس از احضار به اجرای احکام سنندج (سنه) بازداشت و جهت سپری نمودن دوران محکومیت ۳ سال و ۸ ماهه خود به بند زنان زندان مرکزی سنندج معروف به (کانون اصلاح و تربیت) منتقل شده است. ژیلا هژبری مردادماه ۱۴۰۱ توسط نیروهای اداره اطلاعات در بوکان بازداشت و پس از اتمام مراحل بازجویی به بند زنان زندان مرکزی ارومیه منتقل شد. وی پس از مدتی به بن زنان زندان مرکزی سنندج منتقل و با تودیع وثیقه و موقتاً تا پایان مراحل دادرسی آزاد شد. وی زمستان سال گذشته توسط دادگاه انقلاب بوکان به ریاست قاضی “کشاورزی” به اتهام “همکاری و عضویت در حزب حیات آزاد کُردستان (پژاک)” به تحمل ۵ سال حبس، از بابت “فعالیت تبلیغی علیه نظام” به تحمل ۱ سال حبس و از بابت “تمرد از مامور دولتی” به تحمل ۱ سال حبس تعزیری محکوم شده بود که با اعمال قانون تجیع احکام حکم اشد یعنی ۵ سال حبس تعزیری وی قابل اجرا بود. حکم ۵ سال حبس ژیلا هژبری بعدها و پس از درخواست تسلیم به رای وی، به ۳ سال و ۸ ماه حبس کاهش یافت. ( ههنگاو۱۸بهمن ۱۴۰۲)
زاهدان،بازداشت چهار شهروند بلوچ از جمله یک زن و یک کودک توسط نهادهای امنیتی
روز سهشنبه ۱۷ بهمن ۱۴۰۲ (۶ فوریه ۲۰۲۴)، در یکی از خیابانهای زاهدان علی اکبر کوهکن ۲۰ ساله و پسرعموی بنیامین، ادریس و الیاس کوهکن سه شهروند بازداشت شده بلوچ به همراه حارث خروط ۱۶ ساله و دایین این دو شهروند بازداشت شده توسط نیروهای اداره اطلاعات بازداشت شدهاند. نیروهای اداره اطلاعات غروب همان روز به منزل خانوادگی حمیدرضا کوهکن پدر این دو شهروند بازداشت شده هجوم برده و ایشان را به همراه همسرش به نام آ. نارویی بازداشت کردهاند. به گفته منابع مطلع، بازداشت این چهار شهروند بدون ارائه هرگونه برگه قضایی و با توسل به خشونت انجام گرفته و خانم آ. نارویی در حالی بازداشت شده که مادر یک کودک شیرخوار میباشد.این چهار شهروند روز چهارشنبه پس از انتقال به مجتمع قضایی نوری در زاهدان تفهیم اتهام شده و حارث خروط به کانون اصلاح و تربیت، آ.نارویی به بند زنان زندان مرکزی زاهدان و هر یک از حمیدرضا کوهکن و برادرزادهاش به نام علیاکبر کوهکن به مکان نامعلومی منتقل شدهاند. (هه نگاو ۱۹.بهمن. ۱۴۰۲)
بازداشت نوشین مصباح شهروند بهایی جهت اجرای حکم حبس
روزدوشنبه ۲۳ بهمن ۱۴۰۲ نوشین مصباح شهروند بهایی ساکن مشهد که پیشتر توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران به حبس محکوم ده بود، جهت اجرای حکم خود بازداشت و به زندان مرکزی این شهر منتقل شد. نوشین مصباح آبانماه سال جاری توسط شعبه یکم دادگاه انقلاب مشهد به ریاست قاضی منصوری به اتهام عضویت در گروه یا جمعیت به قصد بر هم زدن امنیت کشور به تحمل یک سال حبس تعزیری محکوم شده بود. حکم مذکور بعدها توسط شعبه ۲۷ دادگاه تجدیدنظر استان خراسان رضوی عیناً تایید شده بود.(هه نگاو ۲۵.بهمن.۱۴۰۲ )
رویا ثابت، شهروند بهائی توسط نیروهای امنیتی در شیراز بازداشت شد
روز پنجشنبه بیست و ششم بهمن ماه، رویا ثابت، شهروند بهائی پس از احضار توسط اطلاعات سپاه شیراز، بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. رویا ثابت در تاریخ چهاردهم دی ماه جهت پرستاری از پدر و مادر بیمار و سالمندش از امارات به شیراز سفر کرد. او قرار بود در تاریخ پنجم بهمن ماه به امارات بازگردد اما دو روز قبل از تاریخ مذکور، ماموران اطلاعات سپاه پاسداران به منزل ایرج ثابت و نصرت ممتاز سروستانی، پدر و مادر وی آمده و با ارائه حکم بازرسی خانه، اقدام به تفتیش خانه و بازجویی از رویا و دو تن از اعضای خانواه به نامهای مهرداد و فلورا ثابت کردند. سپس بدون ارائه حکم بازرسی، به منزل دو عضو خانواده رفته و اقدام به تفتیش خانه آنها کردند. در این میان چهار تلفن همراه اعضای خانواده و برخی مدارک رویا ثابت از جمله پاسپورت، بلیط هواپیما، گواهینامه رانندگی امارات و کارت هویت امارات را ضبط کردند. همچنین به رویا گفتند که ممنوع الخروج است و منتظر احضاریه دادسرای انقلاب اسلامی شیراز باشد. تاکنون از دلایل بازداشت، محل نگهداری و اتهامات مطروحه علیه این شهروند بازداشتی اطلاعی کسب نشده است. (هرانا ۲۶.بهمن.۱۴۰۲ )
رئوفه میرباقری جهت اجرای حکم حبس بازداشت و به زندان شهسوار منتقل شد
روز شنبە ٢٨ بهمنماه ۱۴۰۲، رئوفه میرباقری شهروند اهل رامسر، پس از احضار و مراجعه به شعبه اجرای احکام دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان تنکابن، جهت اجرای حکم حبس بازداشت و به زندان شهسوار منتقل شد. رئوفه میرباقری اهل شهر رامسر از توابع استان مازندران در تاریخ ۷ اسفندماه همان سال توسط شعبه یک دادگاه انقلاب ساری به اتهام تبلیغ علیه نظام به هشت ماه حبس تعزیری محکوم شد و همچنین بابت مجازات تکمیلی به دو سال ممنوعیت خروج از ایران، ممنوعیت عضویت در گروههای سیاسی و تشکیل گروه و همچنین ضبط وسایل شخصیاش محکوم شد. قابل ذکر است که رئوفه میرباقری روز چهارشنبه ۴ آبانماه ۱۴۰۱ توسط نیروهای اداره اطلاعات جمهوری اسلامی در شهر تنکابن بازداشت و در نهایت ۶ آذرماه همان سال با تودیع وثیقه ۳۰۰ میلیون تومانی آزاد شدهبود.(ههنگاو ۲۸.بهمن.۱۴۰۲)
اعدام
اعدام یک زن به اتهام «قتل عمد» در زندان سبزوار
صبح روز چهارشنبه ۱۱ بهمن ماه، حکم اعدام یک زن در زندان سبزوار به اجرا درآمد. این زندانی که هویتش زهرا نظریان، ۲۷ ساله احراز شده، با اتهام «قتل عمد» به قصاص نفس محکوم شده بود.در این گزارش به نقل از یک منبع مطلع آمده است: «خانم نظریان پیشتر از بابت اتهام قتل شوهر خواهرش توسط مرجع قضایی به اعدام محکوم شده بود. روز جاری، حکم اعدام وی پس از چهار سال حبس به اجرا درآمد». اعدام این زندانی تا لحظه تنظیم این خبر از سوی رسانههای داخل ایران و یا منابع رسمی اعلام نشده است. ایران با اعدام دست کم ۱۶ زن در سال ۲۰۲۲، بزرگترین اعدامکننده زنان در جهان است. این اولین زنی است که اعدامش در سال ۲۰۲۴ به ثبت میرسد. همچنین از سال ۲۰۱۰ نیز اعدام ۲۱۱ زن در ایران شناسایی و به ثبت رسیده است. (کمپین دفاع از زندانیان سیاسی۱۲بهمن۱۴۰۲)
زندان سبزوار؛ اجرای حکم اعدام یک زن
حکم اعدام یک زن اهل سبزوار به نام زهرا نظریان که پیشتر از بابت قتل عمد به اعدام محکوم شده بود، در زندان مرکزی این شهر اجرا شد. سال گذشته ٢٢ زن در ایران اعدام شدەاند. بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری ههنگاو، سحرگاه چهارشنبه ۱۱ بهمن ۱۴۰۲ (۳۱ ژانویه ۲۰۲۴)، حکم اعدام یک زن زندانی به نام زهرا نظریان در زندان مرکزی شهر سبزوار از توابع استان خراسان رضوی به اجرا درآمد. به گفته منابع مطلع، زهرا نظریان اهل سبزوار، چهار سال پیش به اتهام قتل عمد شوهر خواهرش بازداشت و بعدها توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران به اعدام محکوم شده بود. خبر اعدام این زن زندانی، تا زمان تنظیم این خبر در رسانههای حکومتی به ویژه رسانههای قوه قضاییه اعلان نشده است. با استناد به آمار به ثبت رسیده در مرکز آمار و اسناد سازمان حقوق بشری ههنگاو، طی سال ۲۰۲۳ دستکم حکم اعدام ۲۲ زن زندانی در زندانهای جمهوری اسلامی ایران اجرا شده بود. (ههنگاو۱۴بهمن۱۴۰۲)
نسرین حسنی برای تحمل حبس بازداشت شد
خانم حسنی یکشنبه پانزدهم بهمن ۱۴۰۲، پس از مراجعه به شعبه دوم اجرای احکام کیفری دادسرای عمومی و انقلاب بجنورد، جهت تحمل حبس بازداشت و به زندان این شهر منتقل شد. محکومیت خانم حسنی به حبس در شرایطی به اجرا در آمده که امیرحسین حسینی معصوم، فرزند سیزده ساله وی سرپرست دیگری جز مادر خود ندارد. این روزنامه نگار مورخ بیستم آبان ماه امسال، توسط شعبه ۱۰۳ دادگاه کیفری دو شهرستان بجنورد از بابت اتهام نشر اکاذیب به هفت ماه حبس و از بابت عدم رعایت حجاب شرعی در معابر و انظار عمومی به یک میلیون تومان جزای نقدی محکوم شد. در آذرماه سال جاری، نسرین حسنی در خصوص بخش دیگری از پرونده خود توسط شعبه اول دادگاه انقلاب بجنورد به یک سال حبس محکوم شد. این پرونده پس از اعتراض متهم به حکم صادره به دادگاه تجدیدنظر استان خراسان شمالی ارجاع داده شد.(هرانا۱۵بهمن۱۴۰۲)
زندان و زندانی
آزیتا فروغیمطلق شهروند بهایی جهت اجرای حکم به زندان وکیلاباد مشهد منتقل شد.
آزیتا فروغیمطلق شهروند بهایی ساکن مشهد که پیشتر به تحمل سه سال و هشت ماه حبس تعزیری محکوم شده بود، جهت اجرای حکم بازداشت و به زندان وکیلاباد مشهد منتقل شد. روز شنبه ۷ بهمن ۱۴۰۲ (۲۷ ژانویه ۲۰۲۴)، آزیتا فروغیمطلق شهروند بهایی ساکن مشهد، پس از احضار به اجرای احکام دادگاه مشهد بازداشت و جهت سپری نمودن دوران محکومیت خود به زندان مرکزی این شهر زندان وکیلآباد منتقل شد. (ههنگاو؛ شنبه ۷ بهمن ۱۴۰۲ )
تینا دلجو جهت تحمل حبس راهی زندان لاکان رشت شد
روز سه شنبه دهم بهمن ماه، تینا دلجو، فعال حقوق زنان در گیلان جهت تحمل محکومیت خود راهی زندان لاکان رشت شد. این فعال حقوق زنان پیشتر توسط یکی از شعب دادگاه انقلاب رشت از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به یک سال حبس محکوم شد. مصداق اتهام مذکور، “فعالیت در صفحه اینستاگرام” خانم دلجو عنوان شده است. این شهروند پیشتر توسط نیروهای امنیتی در رشت بازداشت و پس از چند روز بلاتکلیفی، نهایتا با قرار تامین کیفری زندان لاکان رشت آزاد شده بود. تینا دلجو، فعال مدنی و مدافع حقوق زنان ساکن در گیلان است.(هرانا۱۱بهمن۱۴۰۲)
تداوم بازداشت و بلاتکلیفی شریفه محمدی در زندان سنندج
شریفه محمدی، فعال کارگری ساکن رشت، علیرغم گذشت بیش از پنجاه روز از زمان دستگیری، کماکان به صورت بلاتکلیف در زندان سنندج بسر میبرد. علیرغم گذشت پنجاه و هفت روز از زمان دستگیری خانم محمدی و پیگیری های سیروس فتحی، همسر وی از مراجع قضایی، مسئولین مربوطه از ارائه پاسخی شفاف در خصوص وضعیت پرونده و سرنوشت شریفه محمدی خودداری می کنند. به گفته آقای فتحی، قریب به بیست و پنج روز است که خانم محمدی هیچ تماس تلفنی با نزدیکان خود برقرار نکرده و کماکان از امکان ملاقات با خانواده خود محروم است. شریفه محمدی در تاریخ چهاردهم آذر، توسط ماموران اداره اطلاعات در منزل شخصی خود بازداشت شد. خانم محمدی در تاریخ نهم دی ماه از زندان لاکان رشت به زندان سنندج منتقل شد.(هرانا۱۱بهمن۱۴۰۲)
پس از گذشت ۶ ماه وریشه مرادی همچنان بلاتکلیف است
با گذشت بیش از ۶ ماه از بازداشت وریشه مرادی با کد سازمانی «جوانا سنه»، عضو جامعه آزاد زنان شرق کردستان (کژار)، وی همچنان به صورت بلاتکلیف در بند زنان زندان اوین تهران نگهداری میشود. در هفتههای اخیر کیفرخواست این زندانی سیاسی به اتهام «اقدام علیه امنیت ملی» از طریق عضویت در حزب حیات آزاد کردستان (پژاک) صادر و پرونده به شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی صلواتی ارسال شده است .( شبکه حقوق بشر کردستان۱۵بهمن۱۴۰۲)
تداوم بازداشت و نگهداری یکتا فهندژ سعدی، در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز
تداوم بازداشت و نگهداری یکتا فهندژ سعدی، در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز(پلاک ۱۰۰)، یکتا فهندژ سعدی در تاریخ ۲۷ آذرماه ۱۴۰۲، توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود در شیراز بازداشت و سپس به بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهر منتقل شد. یک منبع نزدیک به خانواده این شهروند بهائی ضمن تایید این خبر عنوان کرد: “خانم فهندژ سعدی علیرغم گذشت ۵۰ روز از زمان دستگیری، کماکان در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز موسوم به پلاک ۱۰۰ تحت بازجویی قرار دارد.” تا لحظه تنظیم این گزارش از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه وی اطلاعی حاصل نشده است. ( کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی۱۶بهمن۱۴۰۲)
۶۶ روز از بازداشت و بلاتکلیفی شریفه محمدی، فعال کارگری، در زندان سنندج گذشت
شریفه محمدی، فعال کارگری، با گذشت ۶۶ روز از زمان بازداشت، همچنان بلاتکلیف در زندان سنندج به سر میبرد. به نوشته کانال تلگرامی بیدارزنی، این فعال کارگری از زمان بازداشت تا کنون از حق ملاقات با خانواده محروم بوده و در زمان بازجویی مورد ضرب و شتم قرار گرفته است. بیدارزنی که در زمینه حقوق زنان فعالیت میکند، با اشاره به محرومیتهای محمدی از حقوق اساسی خود به عنوان متهم و ضرب و شتم او در دوران بازجویی، نوشت مسوولیت این موارد که نگرانیها درباره جان و سلامت شریفه محمدی را افزایش دادهاند با مقامات قضایی استان گیلان، نهاد امنیتی اطلاعات و سازمان امور زندانها است. همزمان اتحادیه آزاد کارگران ایران در گزارشی از تشکیل پرونده قضایی برای سیروس فتحی، همسر شریفه محمدی خبر داد و نوشت که این پرونده به دلیل پیگیریهای فتحی برای آگاهی از وضعیت همسرش علیه او گشوده شده است. به نوشته این تشکل صنفی، شریفه محمدی که از زمان بازداشت همچنان در انفرادی به سر میبرد و بازجویی میشود.( ایران اینترنشنال۱۹بهمن۱۴۰۲)
نوشین مصباح، شهروند بهایی جهت اجرای حکم به زندان رفت
نوشین مصباح شهروند بهایی ساکن مشهد بعد از ظهر روز دوشنبه ۲۳بهمن۱۴۰۲ خود را جهت اجرای حکم به زندان وکیل آباد مشهد معرفی کرد. این شهروند بهایی به اتهام عضویت در گروه یا جمعیت به قصد بر هم زدن امنیت کشور به یک سال زندان محکوم شد۰ است. جلسه دادگاه خانم مصباح در شعبه یک دادگاه انقلاب مشهد به ریاست قاضی منصوری در آبان ماه سال جاری تشکیل شد. ریاست دادگاه وکالت وکیل متهم را نپذیرفت و دادگاه بدون حضور وکیل و متهم برگزار شد. طبق رای دادگاه بدوی، نوشین مصباح به اتهام عضویت در گروه به قصد برهم زدن امنیت کشور به سه سال و بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به هشت ماه زندان محکوم شد. شعبه ۳۷ تجدید نظر خراسان رضوی اتهام تبلیغ علیه نظام را فاقد مدرک و سند قابل توجه دانسته و با حاکمیت اصل برائت، نوشین مصباح را یک سال حبس قطعی محکوم کرد. دادگاه بدوی، آموزش مهارتهای زندگی از قبیل سوادآموزی و رعایت اصول بهداشت به کودکان روستاهای کم برخوردار در خراسان را مصداق صدور حکم عنوان است.(ایران وایر ۲۴.بهمن.۱۴۰۲ )
مینا کرمی، شهروند بهایی دستگیر و به زندان منتقل شد
مینا کرمی، شهروند بهایی ساکن شیراز روز سه شنبه ۲۴بهمن۱۴۰۲ هنگام تردد در خیابان توسط ماموران وزارت اطلاعات دستگیر شده و جهت اجرای حکم به زندان عادل آباد شیراز منتقل شد.قابل ذکر است که شعبه یک دادگاه انقلاب شیراز به ریاست قاضی ساداتی در شهریور ماه سال گذشته، مینا کرمی را بابت اتهام فعالیت آموزشی و تبلیغی انحرافی مغایر و یا مخل به شرع اسلام به تحمل پنج سال حبس تعزیری، پنج میلیون جریمه نقدی، ده سال محرومیت از حقوق اجتماعی و دو سال ممنوعیت خروج از کشور با ابطال گذرنامه محکوم کرد. حکم بدوی در شعبه ۳۷ دادگاه تجدید نظر استان فارس عینا تایید شد. منزل مینا کرمی در شهریور ماه سال ۱۴۰۰ توسط ماموران اداره اطلاعات شیراز بازرسی شد. او پس از مدتی به اداره اطلاعات احضار شده و پس از بازجویی با قرار وثیقه هشتصد میلیون تومان آزاد شد.(ایران وایر ۲۵.بهمن.۱۴۰۲)
تداوم بازداشت و بلاتکلیفی نسیم غلامی سیمیاری، در زندان
نسیم غلامی سیمیاری، متهم سیاسی علیرغم گذشت بیش از ۹ ماه از زمان دستگیری، کماکان به صورت بلاتکلیف زندان است. این زندانی به اتهام بغی مورد تفهیم اتهام قرار گرفته است. این اتهام می تواند احکام سنگینی همچون اعدام به همراه داشته باشد. نسیم اواخر آذرماه سال جاری، در دادسرای اوین از بابت اتهام بغی تفهیم شده بود. اما تاکنون دادگاهی برای او تشکیل نشده است.نسیم غلامی سیمیاری، ۳۵ ساله اواخر اردیبهشت ماه سال جاری، در ارتباط با همکاری با یکی از گروههای اپوزیسیون در تهران توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. خانم غلامی سیمیاری اواخر آبان ماه، در اعتراض به عدم رسیدگی به وضعیتش دست به اعتصاب زده بود که بعد از دو هفته با وعده مساعد مسئولان به اعتصاب خود پایان داد. لازم به ذکر است، طرح اتهام بغی، میتواند منجر به مجازات هایی از جمله اعدام، صلب، قطع دست راست و پای چپ و یا نفی بلد است منتهی شود(کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی ۲۷.بهمن.۱۴۰۲)
فریبا اسدی، پس از پنج ماه بلاتکلیفی، در زندان کچویی کرج به سر میبرد
بیش از پنج ماه از بازداشت فریبا اسدی، متهم سیاسی، میگذرد و او کماکان در زندان کچویی کرج به صورت بلاتکلیف زندانی است. همچنین، پرونده او از بابت اتهاماتی از جمله تبلیغ علیه نظام و اجتماع و تبانی به شعبه اول دادگاه انقلاب کرج ارجاع داده شده، اما تاکنون برای آن تعیین وقت نشده است.خانم اسدی که از بیماری های قلبی رنج میبرد، از رسیدگی پزشکی مناسب در زندان محروم مانده است. خانم اسدی اواخر شهریورماه سال جاری توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به زندان کچویی کرج منتقل شد.خانم فریبا اسدی سابقه بازداشت و محکومیت به اتهامات سیاسی را دارد.(کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی ۲۸.بهمن.۱۴۰۲)
بهاره هدایت، زندانی سیاسی تحت عمل جراحی قرار گرفت
بهاره هدایت زندانی سیاسی، روز شنبه ۲۸ بهمن برای یک جراحی داخلی از زندان اوین به بیمارستان منتقل شده است.به دنبال این جراحی و با توجه به نظر پزشکی قانونی، مقامات قضایی با ده روز توقف حکم او جهت طی دوران نقاهت پس از جراحی، موافقت کردهاند. بهاره هدایت که پس از اعتراضات ۱۳۸۸ هم به مدت هفت سال در زندان بود، هماکنون به اتهام شرکت در تجمعات اعتراضی در پی سرنگونی هواپیمای اوکراینی در سال ۱۳۹۸ حکم چهار سال و هشت ماه زندان خود را میگذراند. خانم هدایت شهریور امسال نیز از زندان به بیمارستان منتقل شده بود. انتقال او به دلیل وخامت جسمانی پس از حدود دو هفته اعتصاب غذا در اعتراض به جانباختن جواد روحی، زندانی معترض، صورت گرفت. بهاره هدایت آخرین بار در مهرماه ۱۴۰۱ و در اوج اعتراضات زن، زندگی، آزادی بازداشت شد. او طی ماههای گذشته با انتشار چند نامه تحلیلی بر ضرورت سرنگونی جمهوری اسلامی تاکید کرده و گفته در اینده راهی جز انقلاب برای ایران و رفتن جمهوری اسلامی قابل تصور نیست.(ایران وایر ۳۰.بهمن.۱۴۰۲)
اعتصابات
اعتصاب غذای مطلب احمدیان و سکینه پروانه در زندانهای اوین و مشهد در اعتراض به اعدام چهار زندانی سیاسی کُرد
مطلب احمدیان اعتصاب غذای خود را از روز ۹ بهمن، همزمان با اعدام پژمان فاتحی، محمد فرامرزی، وفا آذربار و محسن مظلوم آغاز کرد.او در یک تماس تلفنی از زندان از قصد خود برای ۱۰ روز اعتصاب غذا خبر داده بود. اما به شرایط جسمی در نتیجه بیماریهای مختلف که در دوران حبس به آنها مبتلا شده است به اعتصاب غذای خود پایان داد. سکینه پروانه نیز در اعتراض به اعدام زندانیان سیاسی از ۱۰ بهمن به مدت ۳ روز در زندان مشهد دست به اعتصاب غذا زده است سکینه پروانه از فروردین ماه ۱۴۰۲ در بند زنان زندان مرکزی مشهد دوران محکومیت ۷ سال و نیم خود به اتهامهای «تبلیغ علیه نظام»، «اجتماع و تبانی» و «توهین به رهبر جمهوری اسلامی ایران» را در شرایط سخت زندان، بدون حق دسترسی به وکیل، محدودیت تماس با خانواده و محرومیت از خدمات پزشکی، سپری میکند.( خبرگزاری فارس۱۴بهمن۱۴۰۲)
اعتصاب سه شنبه ها در اوین، پیوستن جمعی از زنان زندانی هوادار مجاهدین در بند زنان اوین به اعتصاب غذای زندانیان
جمعی از زنان زندانی هوادار مجاهدین در بند زنان زندان اوین، به اعتصاب غذای زندانیان در سه شنبه های ضد اعدام پیوسته و حمایت خود را از این اعتصاب اعلام کردند. آنان اعلام کردند که روز سه شنبه ۱۷بهمن ۱۴۰۲ در اعتصاب غذا خواهند بود.( ایران افشاگر۱۴بهمن۱۴۰۲)
آرمیتا پاویر در هفدهمین روز اعتصاب غذا: کوتاه نخواهم آمد، حتی به قیمت مرگ
با گذشت ۱۷ روز از اعتصاب غذای خشک آرمیتا پاویر، این زندانی سیاسی در زندان تبریز در تماسی از زندان به نزدیکانش گفت خود را برای هر اتفاقی آماده کنند، چرا که این بار کوتاه نخواهد آمد و وضعیت جسمیاش در شرایطی است که بدنش سرم اجباری را نیز پس زده است. به گفته این زندانی سیاسی، در این حال مقامات زندان او را به بهداری بردهاند و به صورت اجباری تلاش کردهاند به او سرم بزنند، اما به دلیل خشک شدن رگها، امکان رگگیری برای او نبوده است. این زندانی سیاسی در این تماس تلفنی با ابراز نگرانی از احتمال تزریق داروی ناشناخته به او، شرح داد: اکنون نیز غیر مستقیم میگویند میخواهند مرا در بیمارستان اعصاب و روان رازی بستری کنند، به گفته آرمیتا پاویر، مقامات زندان زندانیان را جمع کردهاند و نامه نوشتهاند که آرمیتا شما را به شورش دعوت کرده است، چرا که سه چهار زندانی به اعتصاب غذا پیوسته بودند ، در روزهای پیشین قاسم بعدی، وکیل دادگستری، درباره پرونده آرمیتاپاویر و اتهاماتی که دادگاه انقلاب اسلامی به این فعال دانشجویی، نسبت داده و او را به نزدیک به دو سال حبس محکوم کرده است،گفت که وجاهت قانونی ندارد و جان این زندانی سیاسی پس از دو هفته اعتصاب غذای خشک در خطر واقعی است.(صدای آمریکا ۲۲.بهمن .۱۴۰۲)
خشونت علیه زنان
قتل هولناک دختر 19 ساله با ضربات چاقوی پسر مورد علاقه اش
ساعت ۱۹ روز ۱۴ بهمن ماه خبر قتل دردناک دختر جوانی توسط شهروندان محله فشم به پلیس گزارش شد و تیم پلیسی کلانتری ۱۶۲ سریعا به محل جنایت اعزام شدند.ماموران پلیس در صحنه جرم با جسد غرق در خون دختر جوان ۱۹ ساله ای روبرو شدند که به گفته شاهدین پس از درگیری لفظی با پسر مورد علاقه اش هدف اصابت ضربات چاقو از ناحیه شکم قرار گرفته و به قتل رسیده است. بررسی های ابتدایی تیم پلیسی نشان از این داشت که دختر و پسر با هویت مشخص بر سر مسئله نا معلومی با هم درگیر شده و پسر جوان با چاقویی که به همراه داشته به دختر حمله و تعداد ضربات زیادی به او وارد کرده و باعث مرگ او شده است و در همان صحنه جرم متهم دستگیر شد. پس از اعلام این خبر به بازپرس کشیک قتل و حضور تیم تشخیص هویت و بررسی صحنه جرم، جسد به دستور بازپرس به پزشکی قانونی منتقل شده و پسر جوان به جرم قتل تحویل کلانتری ۱۶۲ شده است.بنا بر این گزارش، تحقیقات در خصوص این پرونده قتل توسط کاراگاهان اداره دهم پلیس آگاهی در حال تکمیل است.( رکنا۱۵بهمن۱۴۰۲)
سرکوب زنان بهایی ایران؛ بیخبری از یکتا فهندژ در پنجمین دستگیری
جمهوری اسلامی از سال گذشته، همزمان با خیزش مردمی «زن، زندگی، آزادی»، فشار حداکثری و روزافزون را بر شهروندان بهایی آغاز کرده است. در طی این دوره، دهها تن از پیروان آیین بهایی دستگیر و هرکدام با حکمهای سنگین قضایی روبهرو شدهاند. بسیاری، این شکل آزارواذیت بهاییان را، مشابه سرکوب بهاییان در دهه شصت میدانند. اما زنان بهایی، سهم بیشتری از مردان در جریان سرکوب حکومتی داشتهاند. اخبار منتشره نشان میدهد که در یک سال و نیم گذشته، تعداد زیادی از زنان بهایی دستگیر، محاکمه، زندانی و در انتظار یا اجرای حکم هستند. «یکتا فهندژ سعدی»، یکی از آخرین بازداشتشدگان بهایی است. او بیش از ۴۵ روز است که تحت بازجویی و بازداشت قرار دارد و خانواده یکتا بهدلیل عدم پاسخگویی مسوولین مربوطه، هیچ اطلاعی از وضعیت سلامت و پرونده او ندارند.اما این بار، نخستین بار نیست که یکتا توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت و بلاتکلیف در بازداشتگاه پلاک صد اداره اطلاعات شیراز نگه داشته شده است. او پیش از دستگیری اخیر، چهار مرتبه بازداشت و محاکمه شده است.( ایران وایر۱۵بهمن۱۴۰۲)
زینب جلالیان در آستانه هفدهمین سال حبس؛ تداوم محرومیت پزشکی و بازجوییهای تحت فشار
زینب جلالیان، در حالی که تنها سه هفته تا ورود به هفدهمین سال حبس (۵٨٢٣ روز) فاصله دارد، توام با بازجوییهای مکرر تحت فشار، کماکان از حق درمان و دسترسی پزشکی محروم است. وی باسابقهترین زندانی سیاسی زن در ایران به شمار میآید. با وجود اینکه بینایی چشم زینب جلالیان در معرض خطر جدی قرار دارد و به بیماریهای برفک دهان، آسم، ناراحتی کلیوی و گوارشی مبتلا شده، کماکان با مخالفت مقامات زندان از دسترسی به خدمات پزشکی محروم است. زینب جلالیان بیش از سه سال است که بدون هیچگونه توجیه قانونی به زندان یزد تبعید شده و در تمام این مدت، بدون رعایت اصل تفکیک جرایم در این زندان، از هرگونه حقوق ابتدایی از جمله مرخصی و ملاقات حضوری با خانواده محروم بوده است. ( ههنگاو۱۶بهمن۱۴۰۲)
ادامه بلاتکلیفی وریشه مرادی در زندان اوین
با گذشت بیش از ۶ ماه از بازداشت وریشه مرادی با کد سازمانی «جوانا سنه»، عضو جامعه آزاد زنان شرق کردستان (کژار)، وی همچنان به صورت بلاتکلیف در بند زندان اوین تهران نگهداری میشود. شبکه حقوق بشر کردستان مطلع شده است، در هفتههای اخیر کیفرخواست این زندانی سیاسی به اتهام «اقدام علیه امنیت ملی» از طریق عضویت در حزب حیات آزاد کردستان (پژاک) صادر و پرونده به شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی صلواتی ارسال شده است. وریشه مرادی در تاریخ ۱۰ مرداد در ورودی شهر سنندج توسط نیروهای وزارت اطلاعات بازداشت شد. ( خبرگزاری فارسی۱۶بهمن۱۴۰۲)
تجاوز به یک زن توسط هفت مرد/ یک متهم بازداشت شد
در آذرماه امسال، یک دختر بیست ساله در تهران توسط هفت مرد مورد تجاوز قرار گرفت. در این رابطه یک متهم بازداشت و تحقیقات پلیس برای دستگیری دیگر متهمان ادامه دارد.در این گزارش آمده است، اوایل آذر ماه امسال، زنی با مراجعه به اداره پلیس گفت، دختر ۲۰ ساله اش در دام ۸ متجاوز گرفتار شده و هم اکنون در بیمارستان بستری شده است. در پی صحبت های این زن، ماموران پلیس تحت نظر قاضی محمد حسین صادق زاده بازپرس شعبه هفتم دادسرای جنایی تهران ضمن تشکیل پرونده، تحقیقات خود را آغاز کردند. ( هرانا۱۷بهمن۱۴۰۲)
ناپدید شدن فرزند یک زندانی سیاسی؛ فشار دادستانی بر سوری بابایی: «آزادی با پابند» در قبال ابراز ندامت
یک منبع نزدیک به سوری بابایی چگینی، زندانی سیاسی در زندان چوبیندر قزوین، به صدای آمریکا گفت که آیدا مراد بهروزی، دختر نوجوان این زندانی سیاسی، بیش از یک هفته است که ناپدید شده استآیدا مراد بهروزی، فرزند رضا مراد بهروزی، زندانی سیاسی پیشین و سوری بابایی چگینی است. این منبع مطلع به صدای آمریکا گفت: «آیدا مراد بهروزی و همکلاسیاش، هستی محمدحسینی، ساعت ۱۲ ظهر ۱۱ بهمن برای رفتن به مدرسه از منزل خارج شدهاند و تاکنون بیش از یک هفته است که ناپدید شدهاند.» بنا بر این گزارش، با وجود این که خانوادههای این دو نوجوان به «کلانتری، آگاهی، اطلاعات، و دادگستری» اطلاع دادهاند، «اما اقدام کافی و موثری برای یافتن» این دو نوجوان صورت نگرفته است و به خانوادهها گفته شده «ما نمیتوانیم آنها را پیدا کنیم.» منبع مطلع همچنین اضافه کرد، که فتحالله علیمحمدی، دادستان و رئیس دادگستری محمدیه استان قزوین، به سوری بابایی چگینی گفته «به خاطر گم شدن دخترت اگر روسری بر سر کنی و ابراز ندامت کنی، اجازه میدهیم با سپردن سند و با پابند آزاد شوی و دخترت را پیدا کنی. . ( صدای آمریکا۱۹بهمن۱۴۰۲)
شریفه محمدی، فعال کارگری زندانی، میگوید در زندان سنندج همچنان تحت بازجویی قرار دارد
شریفه محمدی، فعال کارگری زندانی، روز شنبه ۲۱ بهمن، در یک تماس کوتاه تلفنی با همسر خود، سیروس فتحی، اعلام کرد که همچنان در زندان سنندج تحت بازجویی قرار دارد. این سومین تماس تلفنی او با خانواده اش از زمان بازداشت تاکنون است. این فعال کارگری ۱۴ آذر از سوی ماموران حکومتی در رشت بازداشت و پس از مدتی به سنندج منتقل شد. از اتهامات شریفه محمدی تاکنون اطلاعی در دست نیست و به نوشته بیدارزنی، رسانه گروهی از کنشگران حقوق زنان، بازپرس پرونده همچنان از پاسخ دادن به خانوادهاش امتناع میکند. پیش از این، گزارش ها حاکی از نگرانی خانواده خانم محمدی از شرایط جسمانی او بوده است، زیرا بهطور غیرمستقیم مطلع شده بودند که آثار ضرب و شتم بر صورت او دیده شده و انگشتش نیز دچار عفونت شده است. همزمان به گزارش بیدارزنی و شماری از تشکلهای کارگری، برای سیروس فتحی، همسر شریفه محمدی، به دلیل پیگیری وضعیت همسرش، پرونده قضایی تشکیل شده و علت آن، تلاش برای آگاهی از روند بازداشت و پروندهسازی امنیتی علیه او بوده است. (صدای آمریکا ۲۲.بهمن.۱۴۰۲)
بلاتکلیفی مرضیه فارسی و فروغ تقی پور در زندان اوین
وضعیت مرضیه فارسی و فروغ تقی پور، دو متهم سیاسی که بیش از صد و هفتاد روز است در زندان اوین به سر میبرند، بسیار نگران کننده است. بلاتکلیفی و اتهام سنگین بغی که می تواند به صدور احکام سنگین از جمله اعدام منتهی شود، بر وخامت اوضاع میافزاید. اوایل بهمن ماه سال جاری جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات خانم ها فارسی و تقی پور در یک پرونده مشترک، در شعبه بیست و ششم دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری، به ظن همکاری با یکی از گروه های مخالف نظام از بابت اتهام بغی برگزار شد. اما آنها دادگاه را به رسمیت نشناخته و از حضور در این جلسه امتناع کردند. مرضیه فارسی و فروغ تقی پور در تاریخ هجدهم آذرماه سال جاری، در دادسرای اوین مورد تفهیم اتهام قرار گرفتند. در تاریخ سی ام مردادماه سال جاری، خانم فارسی و خانم تقی پور توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت شدند. این شهروندان چندی بعد طی یک تماس تلفنی با خانواده خود از انتقالشان به بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین خبر دادند. در نهایت چندی بعد به بند زنان این زندان منتقل شدند. (کمپین دفاع اززندانیان سیاسی ومدنی ۲۴ .بهمن.۱۴۰۴ )
وضعیت نامناسب راحله راحمیپور در زندان اوین: محرومیت از درمان و خطر جانی
راحله راحمیپور، فعال مدنی، در حال تحمل دوران محکومیت خود در زندان اوین است. خانم راحمیپور که از بیماریهای متعددی رنج میبرد، از رسیدگی پزشکی مناسب محروم مانده است. خانم راحمی پور اوایل بهمن ماه، در پی حال نامناسب جسمانی به بیمارستان منتقل و پس از دو روز و انجام آنژیوگرافی قلب به زندان بازگردانده شد. راحله راحمی پور در تاریخ ۲۱ آبان ۹۸ به همراه ژیلا کرم زاده مکوندی، فعال مدنی توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت و به بازداشتگاه اطلاعات سپاه موسوم به بند ۲ الف زندان اوین منتقل شد. چندی بعد خانم راحمی پور آزاد شد. این فعال مدنی به همراه خانم کرم زاده مکوندی در شعبه ۲ بازپرسی دادسرای اوین تحت عناوین اجتماع و تبانی و تبلیغ علیه نظام مورد تفهیم اتهام قرار گرفتند. مصداق این اتهامات در خصوص خانم مکوندی مواردی ازجمله فعالیت در کانال تلگرامی مادران پارک لاله و نوشتههای او در خصوص اعتراض به حجاب اجباری عنوان شد. جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات این فعال حقوق بشر در تاریخ ۲۷ خردادماه سال ۹۹ در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران برگزار شده بود. وی در نهایتا توسط دادگاه مذکور به شش سال حبس محکوم شد. خانم راحمی پور اواخر آبان ماه سال جاری، پس از حضور در دادسرای اوین بازداشت و جهت تحمل حبس به زندان اوین منتقل شد.(کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی ۲۴ .بهمن.۱۴۰۲)
قتل ناموسی
مردی در مرودشت پس از به قتل رساندن همسر سابق خود دست به خودکشی زد
مردی در مرودشت همسر سابق خود را به قتل رساند. فرمانده انتظامی مرودشت با اعلام این خبر گفت: روز جمعه سیزدهم بهمن ماه، در پی اعلام مرکز فوریتهای پلیسی ۱۱۰ مبنی بر وقوع یک فقره قتل در یکی از خیابانهای شهرستان مرودشت، بررسی موضوع در دستور کار مأموران انتظامی قرار گرفت. فرشید زینلی ادامه داد: پس از بررسی ها مشخص شد که مردی ۳۵ ساله با یک قبضه اسلحه کلت کمری همسر سابق خود را به قتل رسانده است. زینلی با اشاره به این که متهم به دلیل اختلافات خانوادگی اقدام به قتل همسر سابق خود کرده بود، افزود: این مرد پس از ارتکاب جرم، با همان اسلحه به سر خود نیز شلیک کرد. وی پس از انتقال به بیمارستان به دلیل شدت جراحات وارده جان خود را از دست داد. ( هرانا۱۷بهمن۱۴۰۲)
زنکُشی؛ یک زن در آبادان و یک مادر و دختر در بروجرد به قتل رسیدند
روز دوشنبه ١٦ بهمن ماه ١٤٠٢ (۵ فوریه ٢٠٢٤)، یک جوان ٢٧ ساله با ورود به منزل عموی خود در منطقه دهکده آبادان زن عموی ٤۵ ساله خود را با ضربات چاقو به قتل رساند به نوشته سایت حکومتی رکنا، این جوان ابتدا با پسرعموی خود در خیابان نزدیک منزلشان درگیر شده بود و سپس به منزل عمومی خود که همسایه هم نیز بودهاند، وارد شده و زن عموی خود را به قتل رسانده بود. متهم پس از معرفی خود، دلیل درگیری با خانواده عمویش و انگیزه خود از قتل این زن ٤۵ را “اختلاف قبلی بر سر ملک” عنوان کرد. هفته گذشته نیز، مادری میانسال به نام گلی یعقوبی و دختر جوانش، راضیه شعبان در خانه روستاییشان واقع در الکآباد شهرستان بروجرد استان لرستان به دست افراد ناشناس به قتل رسیدند. این مادر و فرزند با وارد آوردن ضربات متعدد چاقو و قمه بر بدنشان کشته شدهاند. عاملان قتل این مادر و فرزند، پس از ارتکاب جرم محل را ترک کرده و تاکنون از سوی پلیس جمهوری اسلامی شناسایی یا معرفی نشدهاند. با استناد به گزارش ماهانه ههنگاو در باره نقض حقوق زنان، طی ماه ژانویه ۲۰۲۴ دستکم ۹ زن در شهرهای مختلف ایران کشته شدهاند. ( ههنگاو۱۸بهمن۱۴۰۲)
مردی در مشهد به اتهام قتل همسرش بازداشت شد
زنی ۱۸ ساله در مشهد توسط همسرش با ضربات چاقو به قتل رسید. متهم پس از بازداشت دلیل این اقدام را سوء ظن به همسرش عنوان کرد. این حادثه شامگاه شنبه چهاردهم بهمن ماه، در خیابان طبرسی شمالی ۵۶ مشهد رخ داده است. زینب-م، ۱۸ ساله و از تبعه کشور افغانستان پس از انتقال به مرکز درمانی هاشمی نژاد مشهد به علت جراحات وارده با کارد سلاخی جان باخت.سپس ماموران انتظامی کلانتری طبرسی شمالی به محل واقعه اعزام شدند. ابتدا در بررسی های مقدماتی مشخص شد که این زن در پی نزاع خانوادگی و توسط همسرش به قتل رسیده است.ساعاتی از ورود ماموران به محل رویداد مذکور نگذشته بود که متهم ۲۳ ساله با تصور بر اینکه همسرش همچنان در قید حیات است، به قصد گرفتن جان وی به منزل مراجعه کرد و بازداشت شد.وی اکنون در بازداشت بسر میبرد و پرونده او برای ریشه یابی این حادثه تحت نظارت رئیس پلیس مشهد در حال بررسی است.(هرانا ۱۴۰۲/۱۱/۲۳)
گزارشی از یک قتل ناموسی در استان فارس
اواخر ماه ژانویه (دی ماه ۱۴۰۲)، یک زن جوان به نام زهرا شفیعی مادر سه فرزند، توسط همسرش و برادرش به شکل فجیعی تحت عنوان آنچه انگیزه ناموسی خوانده شده به قتل رسیده است. زهرا شفیعی اهل روستای سیفآباد کازرون، توسط برادر و همسرش به بیابانهای اطراف روستا برده شده و پس از ضرب و شتم با اسلحه به قتل رسیده است. با استناد به آمار به ثبت رسیده در مرکز آمار و اسناد سازمان حقوق بشری ههنگاو، طی ۴۰ روز گذشته دستکم ۱۸ زن در شهرهای مختلف ایران به قتل رسیدهاند که ۳ نفر از آنها با انگیزه ناموسی کشته شدهاند. سیاست کلی کیفری جمهوری اسلامی در موضوع خشونت خانگی و زنکشی، حمایت از نظم مردسالاری است. این سیاست، با فقدان جرمانگاری خشونت خانگی و عدم تناسب جرم و مجازات در این زمینه، و همچنین عدم حمایت اجتماعی از زنان در برابر خشونت، منجر به رواج و عادیسازی جنایت علیه زنان شده است.(هه نگاو ۲۸.بهمن.۱۴۰۲)
یک زن در کاشان توسط همسر سابق خود به قتل رسید
فرمانده انتظامی شهرستان کاشان در این خصوص گفت: حوالی ظهر روز یکشنبه بیست و نهم بهمن ماه، پس از اطلاع پلیس از وقوع یک مورد درگیری خانوادگی منجر به قتل در خیابان خاندایی کاشان، تیم های تخصصی پلیس در محل حاضر شدند. ایرج کاکاوند در ادامه افزود: با حضور ماموران در محل حادثه و تحقیقات به عمل آمده مشخص شد که مردی ۵۰ ساله با استفاده از اسلحه گرم اقدام به قتل همسر سابقش کرده و بلافاصله متواری شده است. بر اساس این گزارش، متهم پس از بازداشت، انگیزه خود از این اقدام را اختلافات قبلی عنوان کرده است.(هرانا ۳۰.بهمن.۱۴۰۲)
زنکشی به بهانه عشق! سه زن در تهران در روز ولنتاین به قتل رسیدند
کشف پیکر بیجان سه زن که در سه نقطه از پایتخت به قتل رسیده بودند پروندههای جنایی تازهای را مقابل بازپرسی ویژه قتل تهران گشود. نخستین حادثه ساعت دو بعد از ظهر چهارشنبه ۲۵ بهمنماه به پلیس اعلام شد. مردی که خود را صاحب یک تالار در شرق تهران معرفی کرد، گفت: لحظاتی قبل در اتاقک محل استراحت و اسکان کارگران تالار با جسد زنی ناشناس روبرو شدم. عصر ۲۵ بهمنماه قتل زن میانسالی از سوی مأموران کلانتری نواب به بازپرس موسی رضازاده اعلام شد. ساعت ۱۲ شب چهارشنبه ۲۵ بهمنماه، مرد جوانی در حالی که به سختی قادر به صحبت بود با برادرش تماس گرفت و از او خواست به محلی که میگوید برود. وی در حالی با آنها مواجه شد که برادر و همسرش خونین روی صندلی جلو قرار داشتند. به گفته رئیس پلیس آگاهی فراجا، در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ آمار مربوط به وقوع قتل یک درصد افزایش پیدا کرد که این موضوع نگرانکننده نیست. البته نکته مهم این است که اکثر پروندههای مربوط به قتل کشف میشوند. بیشتر قتلها مربوط به نزاع و درگیری است و برخی دیگر هم خانوادگی هستند. در زمان حاضر قاتلی که بخواهد از قبل نقشه بکشد و چند نفر را با برنامه به قتل برساند نداریم، البته مواردی داریم که در یک خانواده درگیری به وجود آمده است و فردی چند نفر را به قتل رسانده است، اما این موضوع هم در لحظه رخ داده و با برنامه قبلی نبوده است. وی تاکید کرده بود: از ۲۵ اسفند سال ۱۴۰۰ تا هشتم اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ تعداد ۴۸۲ قتل به وقوع پیوسته است، اما در همین تاریخ یعنی از ۲۵ اسفند ماه ۱۴۰۱ تا هشتم اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ تعداد ۵۴۳ قتل به وقوع پیوسته است، یعنی در مجموع در این بازه زمانی ۶۱ نفر بیشتر از سال قبل به قتل رسیدهاند. قتلهای ناموسی تنها بخشی از زنکشیهای صورت گرفته در ایران هستند. نبود قوانین عادلانه، کارآمد و حمایتی سبب شده که مسیر کشتن زنها توسط مردان خانواده هموار شود و در نهایت قاتل با واردکردن اتهامات ناموسی می تواندقتل رانیز توجیه کند.(کیهان ۳۰.بهمن.۱۴۰۲)
آسیبهای اجتماعی
یک نوجوان چهارده ساله در سنندج خودکشی کرد
روز سه شنبه سوم بهمن ماه، یک نوجوان چهارده ساله در شهرستان سنندج به دلیل مشکلات اقتصادی از طریق حلق آویز کردن به زندگی خود پایان داد. هویت وی، پردیس کریمی، چهارده ساله، فرزند فرهاد و ساکن محله حاجی آباد سنندج، توسط هرانا احراز شده است. یک منبع مطلع نزدیک به خانواده وی ضمن تایید این خبر به هرانا گفت پردیس از طریق حلق آویز کردن با روسری در اتاقش به زندگی خود پایان داده است. (هرانا ۱۴۰۲/۱۱/۰۴)
یک نوجوان هفده ساله در پیرانشهر خودکشی کرد
روز چهارشنبه چهارم بهمن ماه، یک نوجوان هفده ساله در پیرانشهر، به زندگی خود پایان داد. هویت وی، فرزانه قادری اقدم، هفده ساله، فرزند ادریس و اهل روستای ماشکان از توابع پیرانشهر، گزارش شده است.بر اساس این گزارش، این نوجوان به دلیل مشکلات اجتماعی به زندگی خود پایان داده است.(هرانا ۱۴۰۲/۱۱/۰۵)
مهاباد؛ یک دانش آموز پانزده ساله خودکشی کرد
روز پنجشنبه پنجم بهمن ماه، یک دانش آموز پانزده ساله در مهاباد به زندگی خود پایان داد. هویت وی، هاوژین مصطفی پور، پانزده ساله و فرزند نرمین و امید، گزارش شده است. خودکشی هاوژین مصطفی پور، در پی پریدن وی از طبقه پنجم یک واحد آپارتمان، صورت گرفته است. علت خودکشی هاوژین مصطفی پور، در پی محرومیت از حق امید به زندگی و افزایش فشارهای روحی و روانی ناشی از مشکلات خانوادگی عنوان شده است. (هرانا ۱۴۰۲/۱۱/۰۵)
ورزش مختلط در پارکهای مشهد ممنوع شد
سانههای محلی در استان خراسان رضوی از ممنوعیت ورزش مختلط زنان و مردان در پارکها خبر دادند. یک خبرنگار ساکن مشهد در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «خبر ممنوعیت ورزش مختلط خانم و آقا در مشهد تایید شد.» به نوشته سعید کوشفر، تاجفیروز، مديرکل ورزش و جوانان خراسان رضوی اعلام کرد: «از این پس در پارکها ورزش مختلط خانم و آقا ممنوع است و باید خانمها و آقایان جدا ورزش کنند تا نگاه نامحرم متوجه بانوان نشود.» استان خراسان رضوی با مرکزیت مشهد در سالهای اخیر قوانین و مقررات خاص خود را در حوزه اجتماعی و سیاسی وضع و دنبال میکند. ۱۱ مرداد ماه امسال خبرگزاری «ایسنا» اعلام کرد که جمعآوری فضای بیرونی رستورانها و کافیشاپها در مشهد آغاز و تاکنون فضای بیرونی ۱۱۰ واحد جمعآوری شده است؛ اقدامی که منتقدان با استناد به آن شهرداری مشهد را «دنبالهرو طالبان» دانستند. (صدای آمریکا۱۷بهمن۱۴۰۲)
مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی: ۵۸ درصد متقاضیان طلاق زنان و ۱۱ درصد مردان هستند
مسعود فیروزی، مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی، با بیان اینکه «طلاقهای وکالتی افزایش یافته»، گفت: «۵۸ درصد متقاضیان طلاق، زنان و ۱۱ درصد مردان هستند و مابقی توافقی است.»او افزود: «دلایل اصلی طلاق، خشونت خانگی، اعتیاد، خیانت، اختلال روانپزشکی، اختلال جنسی و مشکلات اقتصادی است.» (ایران اینترنشنال۱۸بهمن۱۴۰۲)
خودسوزی زن جوان در مغازه معاملات املاک / علت حادثه چه بود؟
یک زن اهل شهرستان شوش در مغازه معاملات املاک به دلیل عدم بازگرداندن پول توسط صاحبخانه، اقدام به خودسوزی کرد. نود درصد بدن این زن در پی این اقدام سوخته است.در این گزارش به هویت این زن اشاره ای نشده است.خودسوزی یکی از خشنترین و دردناکترین روشهای خودکشی است. این روش خودکشی عمدتا در غرب و شمال غرب ایران رایج است.برپایهٔ گزارش سازمان پزشکی قانونی ایران در سال ۱۳۸۰ خورشیدی، از افراد درگذشته از خودکشی، خودسوزی مهمترین روش خودکشی (۶۹٫۲۹٪) در میان زنان بودهاست. ( هرانا۱۹بهمن۱۴۰۲)
یک نوجوان سیزده ساله در سقز خودکشی کرد
یک دختر نوجوان سیزده ساله در سقز از طریق حلق آویز کردن به زندگی خود پایان داد.هویت وی، هونیا بهرامی، سیزده ساله، فرزند بهزاد بهرامی و توران احمدپور، توسط هرانا احراز شده است.یک منبع مطلع نزدیک به خانواده وی ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: این نوجوان از طریق حلق آویز کردن به زندگی خود پایان داده است.( هرانا ۱۴۰۲/۱۱/۲۲)
کردستان؛ سه مورد خودکشی در سه روز/ از ابتدای بهمن ۱۸ شهروند خودکشی کردهاند که ۹ تن زیر ۱۸ سال سن داشتهاند
روز یکشنبه، مورخه ۲۲ بهمن ۱۴۰۲، پیکر یک شهروند زن اهل پیرانشهر به نام زلیخا کلهری در سد سیلوه این شهرستان کشف شد که با غرق کردن خود به زندگیش پایان داده بود. زلیخا کلهری، ۳۵ ساله، فرزند خیال رسائی و حمزه کلهری و متأهل بوده است.از ابتدای بهمن ۱۴۰۲ مجموع ۸ زن در کردستان خودکشی کردهاند. ۵ تن از آنان زیر ۱۸ ساله سن داشتهاند و کمترین آنها ۱۳ سال سن داشته است. ۳ تن از این زنان دانشآموز بودهاند.در سالهای اخیر فعالین زن و فعالان برابری جنسی/جنسیتی با دستان خالی بیشترین نقش را در مبارزه با زن کشی و خودکشی در جامعه کردستان داشتهاند و در راستای دغدغهمند کردن جامعه و پس زدن سنتهای غلط و مردسالار برآمدهاند،باوجود اینکه در این راه بازداشت شده و تمامی انجمنهای مربوط به زنان لغو مجوز شدهاند یا دیگر مجوزهایشان تمدید نشده است. فعالین، رسانه و نهادهای حقوق بشری نیز نه تنها اخبار زنکشی و خودکشیها را انکار و پنهان نکرده بلکه با هدف آگهی بخشی به جامعه و دغدغهمند کردن افکار عمومی، تلاش کردهاند روی آسیب اجتماعی دست گذاشته و آن را به مسئله همگانی تبدیل کنند. مسئله مهم دیگر این است که خود قربانیان زنکشی و خودکشی قربانیان منغعلی نیستند، بلکه ما در سالهای اخیر شاهد خودکشی و زنهای کشته شدهای بودهایم که درپی اعتراض به سنتها و تبعیضات جان خود را از دست دادهاند. (کردپا ۲۵.بهمن.۱۴۰۲)
خودکشی یک زن و یک کودک چهارده ساله در دیواندره و بانه/ ۴ مورد خودکشی در سه روز
روز چهارشنبه مورخه ۲۵ بهمن ۱۴۰۲، یک شهروند زن در دیواندره و یک دانشآموز پسر ۱۴ ساله در بانه با اقدام به خودکشی به زندگی خود پایان دادند. گلاله کریمی، حدودا ۴۰ ساله و اهل دیواندره به علت افسردگی از طریق حلقآویز کردن به زندگی خود پایان داد. نامبرده متأهل و دارای فرزند بوده است. جزییات خودکشی زنان در بهمن ۱۴۰۲، از ابتدای بهمن ۱۴۰۲ مجموع ۹ زن در کردستان خودکشی کردهاند. ۵ تن از آنان زیر ۱۸ ساله سن داشتهاند و کمترین آنها ۱۳ سال سن داشته است. ۳ تن از این زنان دانشآموز بودهاند. خودکشی این ۶ زن به شیوههای حلقآویز، خوردن قرص، خود را به سد انداختن و پرت کردن از بالای ساختمان بوده است. در سالهای اخیر فعالین زن و فعالان برابری جنسی/جنسیتی با دستان خالی بیشترین نقش را در مبارزه با زن کشی و خودکشی در جامعه کردستان داشتهاند و در راستای دغدغهمند کردن جامعه و پس زدن سنتهای غلط و مردسالار برآمدهاند، باوجود اینکه در این راه بازداشت شده و تمامی انجمنهای مربوط به زنان لغو مجوز شدهاند یا دیگر مجوزهایشان تمدید نشده است.فعالین، رسانه و نهادهای حقوق بشری نیز نه تنها اخبار زنکشی و خودکشیها را انکار و پنهان نکرده بلکه با هدف آگهی بخشی به جامعه و دغدغهمند کردن افکار عمومی، تلاش کردهاند روی آسیب اجتماعی دست گذاشته و آن را به مسئله همگانی تبدیل کنند. مسئله مهم دیگر این است که خود قربانیان زنکشی و خودکشی قربانیان منغعلی نیستند، بلکه ما در سالهای اخیر شاهد خودکشی و زنهای کشته شدهای بودهایم که درپی اعتراض به سنتها و تبعیضات جان خود را از دست دادهاند.(کردستان ۲۶.بهمن.۱۴۰۲)