VOAPNN
در حالی که ماجرای آرمیتا گراوند و به کما رفتن این دختر نوجوان «بر اثر برخورد مأموران حجاببان» در مترو تهران به مهمترین خبر رسانههای مستقل و فضای مجازی تبدیل شده، مقامات جمهوری اسلامی همچنان از درز هر گونه اطلاعات و اخبار خارج از مجاری حکومتی، در این زمینه جلوگیری میکنند.
حذف مصاحبه روزنامه اینترنتی «فراز دیلی» با پدر آرمیتا، تازهترین مورد از برخورد قهری جمهوری اسلامی در زمینه اطلاعرسانی مجاری نیمه آزاد داخلی در این زمینه است.
«فراز دیلی» که در ایران فعالیت میکند، روز چهارشنبه ۱۲ مهر، به نقل از احمد گراوند، پدر آرمیتا، نوشت: «حقیقتا من اطلاع چندانی از وضعیت آرمیتا ندارم. در بیمارستان نیستم. سر کارم. چند روزی است که از آرمیتا خبری ندارم، من در جریان نیستم. تا جایی که خبر دارم در کما است. فقط همین را میدانم.»
ساعاتی بعد این خبر و مصاحبه از وبسایت «فراز دیلی» حذف شد و مازیار خسروی سردبیر این رسانه در حساب کاربری خود در «ایکس» نوشت:«متاسفانه در خبری که امروز در فراز دیلی از پدر آرمیتا گراوند منتشر شد، اشتباه بزرگی رخ داد و منجر به اطلاعرسانی غلط شد. این خبر تکذیب و حذف شد.ضمن تاکید براینکه همه مسئولیت برعهده من است به عنوان سردبیر، از همه خوانندگان پوزش میخواهم.»
مازیار خسروی سردبیر فراز اما از ارائه توضیحات بیشتر خودداری کرد و درباره «اشتباه بزرگ رخ داده» نیز توضیحی نداد.
از سوی دیگر مسعود کاظمی، روزنامهنگار با تجزیه و تحلیل فیلمهای منتشر شده از سوی رسانههای وابسته به جمهوری اسلامی که ادعا میشود مربوط به آرمیتا گرایی و زمان پیشامد حادثه برای اوست در حساب کاربری خود در «ایکس» نوشت:« جمهوری اسلامی مثلا فیلمهای مترو را منتشر کرد، از ۶:۵۲:۴۰ به ۶:۵۴:۲۰ میپرد، یعنی ۱۰۰ ثانیه را سانسور میکند. از ۶:۵۴:۵۰ در سوپرمارکت به ۶:۵۷:۳۱ میپرد. یعنی باز هم حدود ۱۵۰ ثانیه را نداریم و مجدد از ۶:۵۸:۱۵ به ۶:۵۹:۴۰ میپرد و باز هم ۸۵ ثانیه را نداریم.»
او در ادامه افزود: «تازه همه اینها که نوشتم، در صورتی است که دختر حاضر در فیلم همان آرمیتا گراوند و فیلمها متعلق به همان روز حادثه باشد. از آخوند و سپاهی و بازجو خبرنگار، هیچ شیادی و پدرسوختگی بعید نیست.»
کانال شورای هماهنگی تشکل های صنفی فرهنگیان ایران هم در خبری اختصاصی نوشت: «امروز رییس حراست وزارت آموزش و پرورش با حضور در محل مدرسه محل تحصیل آرمیتا گراوند با تهدید معلمان این دانشآموز ، تاکید کرده است که انتشار هرگونه خبر یا حتی عکسی از آرمیتا از طریق صفحات مجازی، جریمه سنگینی خواهد داشت و خاطی، مستقیم اخراج خواهد شد.
این کانال همچنین افزود: «بر اساس اخبار منابع موثق ، دیروز هم رئیس حراست اداره کل آموزش و پرورش تهران ، با حضور در مدرسه این دانش آموز علاوه بر تهدید معلمان، همکلاسیهای آرمیتا را نیز از هرگونه خبررسانی درباره وضعیت این دانش آموز برحذر داشته است.»
رسانههای وابسته به جمهوری اسلامی در حالی مدعی رخداد یک حادثه طبیعی منتهی به «افت فشار و غش» برای آرمیتا هستند که روز دوشنبه دهم مهر از حضور خبرنگار روزنامه شرق در بیمارستان برای تهیه گزارش درباره آرمیتا گراوند خودداری و برای ساعاتی نیز این خبرنگار را بازداشت کردند ضمن آنکه گزارشها از استقرار نیروهای سرکوب حکومتی در اطراف بیمارستان فجر حکایت دارند. بیمارستانی که در منطقه کاملا نظامی تهران در بزرگراه افسریه قرار دارد.
برخورد با آرمیتا گراوند بر سر موضوع حجاب، همزمان با سالگرد کشته شدن مهسا امینی در بازداشتگاه گشت ارشاد با واکنش گسترده مقامات و رسانههای جهانی روبرو شد.
دفتر معاون فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران درباره اخبار مربوط به آرمیتا گراوند و به کما رفتن این دختر ۱۶ ساله به خاطر درگیری با ماموران «حجاب اجباری» در رسانه اجتماعی «ایکس» نوشت:«از شنیدن گزارشهای حمله پلیس به این دختر ۱۶ ساله، شوکه و نگران هستیم.»
این دفتر اضافه کرد: «ما اخبار وضعیت او را دنبال میکنیم، همچنان در کنار مردم شجاع ایران میایستیم و با جهان همکاری میکنیم تا رژیم ایران را در قبال تخلفاتش پاسخگو کنیم.»
آنالنا بائربوک وزیر امور خارجه آلمان هم در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «یک زن جوان در ایران دوباره برای زندگی خود می جنگد. فقط به این دلیل که موهایش را در مترو نشان داد. این غیر قابل تحمل است.»
هانا نیومن، نماینده آلمان در پارلمان اروپا، نیز در مورد وضعیت آرمیتا گراوند گفت «زن جوان دیگری به دلیل عدم رعایت حجاب به کما رفت. روزنامه نگار دیگری را به خاطر گزارش در این باره تهدید کردند. یکی دیگر از اعضای خانواده در زندان به دلیل صحبت کردن در این باره بازداشت شد.»
شریف منصور، مسئول هماهنگی امور خاورمیانه و شمال آفریقای «کمیته حمایت از خبرنگاران» در بیانیهای گفت این سازمان «با نگرانی از وضعیت ایران، اخبار ضرب و شتم یک دختر نوجوان به دلیل نداشتن حجاب مورد تایید حکومت را دنبال میکند. این خبر یادآور حوادث سال گذشته و سرنوشت شوم مهسا امینی و مرگ او به دست ماموران حکومت است.»
او در ادامه تصریح کرد: «ما از مقامات جمهوری اسلامی میخواهیم تا با بازداشت و آزار و اذیت خبرنگارانی که به پوشش این حادثه مهم می پردازند، ماشین شرور سانسور خود را دوباره راه اندازی نکنند.»
روزنامه همشهری، ارگان مطبوعاتی شهرداری تهران اما در واکنش به اخبار منتشر شده درباره برخورد ماموران موسوم به «حجاببان» متروی تهران با آرمیتا گراوند ۱۶ ساله مدعی شد : «مأموران انتظامی در مترو بدون درگیری لفظی و برخورد فیزیکی، فقط با یک جمله، تذکر رعایت حجاب میدهند.»
این روزنامه در ادامه، اخبار منتشر شده در فضای مجازی مبنی بر ضرب و شتم دختری جوان در مترو توسط مأموران «حجاببان» بهدلیل عدمرعایت حجاب را «شایعه» خواند و افزود: «وارد کردن ضرباتی به این دختر توسط مأموران و مصدومیت وی و بستری شدنش در بیمارستان، کاملا کذب است.»
خبرگزاری میزان وابسته به قوه قضائیه جمهوری اسلامی هم روز چهارشنبه ۱۲ مهر در گفتگویی با دوستان همراه آرمیتا، به نقل از «فاطمه» و «مهلا» نوشت: «آن روز همه چیز عادی بود، آهنگ گوش کردیم، حرف زدیم و خندیدیم. به ترتیب سوار قطار شدیم اما «آرمیتا» در کمتر از یک ثانیه و با پشت به زمین افتاد و سرش با زمین حاشیه سکو برخورد کرد. هیچکس به ما تذکر نداد و کسی هم آرمیتا را هل نداد.»
آرمیتا گراوند، متولد بهمنماه ۱۳۸۵، شانزدهساله، دانشآموز پایه یازدهم هنرستان دولتی «عروهالوثقی» در منطقه ۱۱ تهران است که نهم مهرماه هنگام بازگشت از مدرسه در حادثهای در ایستگاه متروی «شهدای تهران» بیهوش و در بیمارستان فجر، وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ارتش، بستری شد.