تداوم بازداشت خانواده‌های دادخواه؛ مادر محمدجواد زاهدی بازداشت شد

ایران‌وایر

مهسا یزدانی، مادر محمدجواد زاهدی جوانی که تنها چند روز پس از تولد ۲۰ سالگی‌اش به دست نیروهای سرکوب‌گر جمهوری اسلامی کشته شد در آستانه سالگرد اعتراضات بازداشت شده است.

حساب کاربری «۱۵۰۰ تصویر» که اخبار مرتبط با معترضان و جان‌باختگان جنبش‌های اجتماعی را منتشر می‌کند، در حساب کاربری ایکس (توییتر سابق) از بازداشت مادر «محمدجواد زاهدی»، از جان‌باختگان اعتراضات سراسری خبر داد.

به نوشته ۱۵۰۰ تصویر، «مهسا یزدانی»، مادر محمدجواد زاهدی، جوانی که تنها چند روز پس از تولد ۲۰ سالگی‌اش به دست نیروهای سرکوبگر جمهوری اسلامی کشته شد، در آستانه سالگرد اعتراضات بازداشت شده است.

به گفته شاهدان عینی، محمدجواد زاهدی در خیابان انقلاب ساری روبه‌روی چهارراه برق، جایی که «اصلا محل برگزاری تجمع نبوده» مورد هدف قرار گرفته است.

شاهدان گفته‌اند: «ماموران به مردمی که توی کوچه خیابان بودند، حمله می‌کردند و محمدجواد سر همین کوچه ایستاده بود که دو مامور از ون سفید یگان‌ویژه پیاده شدند و به سمت مردم شلیک کردند. محمد تیر خورد و بر زمین افتاد و همه فرار کردند. محمد نتوانست خودش را داخل کوچه بکشاند. یکی از دوستانش او را به زور داخل کوچه‌ای کشید که سرش یک پاساژ کوچک بود.»

محمدجواد زاهدی با شلیک نیروهای حکومتی کشته شد، اما مقامات امنیتی از خانواده او «تعهد گرفتند که حرفی نزنند» و بعد «جنازه را دادند و بعد از دو روز هم گفتند که منافقان او را کشته‌اند» و «نگذارید اسم بچه‌تان بد بشود»، در‌صورتی‌که «خودشان او را زده‌اند.»

مهسا یزدانی، مادر محمدجواد زاهدی، در همان دوران در پاسخ به مقامات تأکید کرده بود که «ماموران امنیتی بچه‌ام را کشته‌اند» و گفته اگر راست می‌گویید «فیلمش را نشان بدهید»، اما مقامات پس از برگزاری مراسم مربوط به او، «فیلم‌های مداربسته پاساژ» اطراف محل واقعه را نیز «جمع‌آوری کرده‌اند.»

موج بازداشت خانواده‌های دادخواه و معترضانی که پیش‌تر با قرار وثیقه یا مختومه شدن پرونده خود آزاد شده بودند، در دوهفته گذشته شدت گرفته است.

روز گذشته «ماشالله کرمی»، پدر دادخواه «محمدمهدی کرمی»، جوان اعدام شده در جریان پرونده «روح‌الله عجمیان»، به دست نیروهای امنیتی بازداشت شد.

محمدمهدی کرمی و «محمد حسینی»، دو محکوم به اعدام پرونده کشته شدن روح‌الله عجمیان که عضو نیروهای شبه‌نطامی (بسیج) در ایران بود، در محاکمه کوتاه و پر ابهامی که طی دوره بازداشت خود با آن رو‌به‌رو شدند، اجازه داشتن وکیل انتخابی و دسترسی به یک محاکمه عادلانه را نداشتند.

براساس گزارش‌ها، محمدمهدی کرمی از چهار روز پیش از اعدام برای گرفتن وکیل انتخابی، دست به اعتصاب غذای خشک زده بود.

ماشالله کرمی در طول ماه‌های گذشته شکلی تازه از دادخواهی را برای فرزندش و محمد حسینی در پیش گرفته است.

او پیش‌از این در مصاحبه با روزنامه «اعتماد»، چاپ تهران گفته بود پسرش به او گفته بود که هیچ‌یک از اتهاماتی را که به او وارد شده انجام نداده و «به دست‌های پینه‌ بسته‌ من قسم خورده» که بی‌گناه است و دخالتی در آن اتفاق نداشته است.

هم‌زمان گزارش‌هایی از بازداشت «شرمین حبیبی»، همسر «فریدون محمودی»، جوانی که در جریان اعتراضات سال گذشته در سقز کشته شد، در برخی منابع خبری منتشر شد.

فریدون محمودی، معترض ۳۲ ساله‌ای بود که به گفته همسرش، شرمین حبیبی، بعد از اصابت گلوله، توسط ماموران امنیتی مورد ضرب‌وجرح قرار گرفته و «هنگام خاکسپاری از بدنش خون می‌رفت.»

نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی در آستانه سالگرد آغاز اعتراضات سراسری ایران، فشار گسترده‌ای را بر خانواده‌های جانباختگان اعتراضات وارد کرده و از آن‌ها می خواهند از برگزاری سالگرد عزیزانشان اجتناب کنند.

روز گذشته سازمان «عفو بین‌الملل» در گزارشی، ضمن هشدار نسبت به افزایش فشارها بر خانواده‌های قربانیان اعتراضات جنبش «زن، زندگی، آزادی» در ایران، از «ارعاب خانواده‌ها برای ساکت کردن آن‌ها و مصون ساختن عاملان این جنایات از مجازات» انتقاد کرد.

عفو بین‌الملل در این گزارش نوشت در ماه‌های گذشته مزار بیش از ۲۰ تن از جانباختگان اعتراضات سراسری در ۱۷ شهر ایران تخریب شده است.

این سازمان در گزارش خود تاکید کرده بود که اعضای خانواده کشته‌شدگان اعتراضات ایران طی ماه‌های گذشته به‌دلیل برگزاری مراسمی بر مزار عزیزانشان، تحت «بازجویی‌های توهین آمیز،‌ بازداشت خودسرانه،‌ تعقیب و تهدید و مجازات‌های ناعادلانه» قرار گرفته‌اند.