ایرانوایر
تصاویر منتشر شده در رسانههای اجتماعی نشان میدهد درگیری شهروندان با پوشش اختیاری با حجاببانها، آمران به معروف و شهروندان تندرو، در شهرهای مختلف ایران ادامه دارد.
این افراد با تصویربرداری از زنان مخالف حجاب اجباری، توهین، فحاشی و درگیری با آنها، تلاش میکنند آنها را دوباره به استفاده اجباری از حجاب ملزم کنند.
در آخرین نمونه، ویدیویی از زن جوانی بر پلههای برقی مترو نمازی شیراز در رسانهها منتشر شده است که نشان میدهد بهدنبال مشاجرهای طولانی با یکی از ماموران بر سر حجاب اجباری از حال رفته و دیگر شهروندان در حال کمک به او، به ماموران مترو اعتراض میکنند.
«شمال نیوز»، سایت خبری مناطق شمالی ایران، با انتشار ویدیویی نوشته است که دو زن با پوشش اختیاری بههمراه مرد همراهشان با دو نفر از آمران به معروف شهر بابلسردرگیر شدهاند.
این گزارش تایید کرده که افراد مخالف حجاب اجباری به اتهام «هتک حرمت به همسر و فرزند یک شهید» توسط نیروی انتظامی بازداشت شدهاند.
همین سایت از دخالت دو زن آمر به معروف در مورد پوشش دو شهروند در کرمانشاه خبر داده و نوشته است که در جریان این درگیری، سه مدافع حجاب اختیاری بازداشت شدند.
رییس کل دادگستری استان کرمانشاه با اشاره به اینکه «آمرین به معروف» از یک خانواده نظامی بودهاند گفت، اقدام این دو برای تذکر لسانی به بروز درگیری میان آنها و دو زن و یک مرد منجر شده است.
در خبری دیگر و اتفاقی مشابه، ایجاد مزاحمت یک آمر به معروف برای سه شهروند مخالف حجاب اجباری در شهرکرد نیز به درگیری انجامیده است.
خبرگزاری «فارس» در ارتباط با این اتفاق نوشته است که یکی از شهروندان بازداشت، و دو تن از آنها به ستاد امر به معروف و نهی از منکر احضار شدند.
در گزارش فارس آمده است: «بهتازگی فیلمی در شبکههای اجتماعی منتشر شده است که نشان میدهد یک آمر به معروف در شهربازی علوی شهرکرد اقدام به امر به معروف میکند و از خانم بدحجاب تقاضا میکند شئونات اسلامی را رعایت کند.»
در جریان این اتفاق، مسوول شهربازی که خود را کارمند دادگستری معرفی کرده بود، در اعتراض به آمر به معروف، گفته بود: «شما شهروندی معمولی هستید و شهروندان حق ندارند نسبت به پوشش یکدیگر نظر دهند و عقاید خود را به دیگری تحمیل کنند.»
پس از این اتفاق، دادگستری چهارمحالوبختیاری از بازداشت مسوول شهربازی خبر داد و اعلام کرد: «مدیر و کارمند این مجموعه نیز به ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان احضار شدند.»
در این گزارشها، جزییات محل نگهداری افراد بازداشتشده افشا نشده است و از سرنوشت این افراد خبری در دست نیست.
رفتار آمران به معروف و ماموران حکومتی که پوشش اجباری را به شهروندان تحمیل میکنند در یازده ماه گذشته هزینههای بسیاری به مخالفان حجاب تحمیل کرده است.
در اردیبهشت ۱۴۰۲ فیلمی در شبکههای اجتماعی منتشر شد که نشان میداد درگیری برخی از بازدیدکنندگان باغ شازده در ماهان کرمان با نیروهایی که خود را آمر به معروف معرفی میکردند، به ایست قلبی یکی از بازدیدکنندگان ختم شد.
در جریان این درگیری، «کلثوم درافتاده»، زن ۶۰ ساله گردشگر که همراه با فرزندانش به باغ شازده رفته بود، دچار ایست قلبی شد و در بیمارستان جان باخت.
براساس ویدیو دیگری که در رسانههای اجتماعی منتشر شده بود، زن جوانی در یک مرکز خرید در جریان حمله نیروهای بسیج به پاساژ «پلازا» در شهر بابل در شامگاه ۲۸ فروردین، دچار حمله عصبی شد. اخبار غیررسمی حاکی از آن بود که حمله بسیج بر سر موضوع حجاب اجباری رخ داده و در جریان درگیری با مغازهداران پاساژ، این نیروها اقدام به تیراندازی کردهاند که بر اثر آن زن جوان که در محل حضور داشته، دچار شوک و حمله عصبی شده است.
برخوردهای سرکوبگرانه نیروهای امر به معروف در حالی شدت گرفته که روز سهشنبه۱۷مرداد، گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی در مورد لایحه یکفوریتی «حمایت از فرهنگ عفاف و حجاب» در دستور کار صحن علنی مجلس قرار گرفت.
پیشازاین، شماری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی پس از جلسه غیرعلنی صبح روز یکشنبه۱۵مرداد، خبر داده بودند که لایحه «عفاف و حجاب» قرار است ذیل اصل ۸۵ قانون اساسی و خارج از صحن علنی مجلس بررسی شود.
بسیاری از منتقدان این لایحه بر این باورند که مواد این لایحه با زیرساخت های موجود در ایران قابلیت اجرا نخواهد داشت و مجلس نیز بهدلیل انتقادات بسیاری که به این لایحه وارد است، از زیر بار مسوولیت تصویب این لایحه شانه خالی کرده است.
ارجاع این لایحه ذیل اصل ۸۵ به یک هیات یازده نفره و رای آنها، لایحه حجاب و عفاف را در آستانه سالگرد قتل «مهسا[ژینا]امینی» و زودتر از آنچه تصور میشد، به شورای نگهبان خواهد فرستاد.
«حسن نوروزی»، عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس، با اشاره به این موضوع اعلام کرد که بهتر است لایحه حجاب و عفاف «هشتادوپنجی» شود.
این نماینده اصولگرا مجلس تصریح کرده است که «اگر لایحه به صحن علنی مجلس میآمد، با پیشنهادهای خاصی روبهرو میشد و تصویب آن به تعویق میافتاد.»
در روزهای گذشته، شماری از نمایندگان اصولگرا و تندرو در مجلس، «محمدباقر قالیباف»، رییس مجلس را به اتهام «اتلاف وقت و اهمالکاری در تصویب لایحه حجاب و عفاف» متهم کرده و گفتند که مجلس نباید دراینباره منفعلانه تصمیم بگیرد.
با انتشار جزبیات این لایحه، ادبیات و خلاف قانون بودن بسیاری از بخشهای آن با انتقاد حقوقدانان مواجه شد. اکنون کمیسیون قضایی مجلس با این پیشنهاد تلاش میکند که از بررسی بیشتر این لایحه و انتشار مشکلاتش جلوگیری، و زودتر آن را به قانون تبدیل کند.
حسن نوروزی در همین راستا و در گفتوگو با خبرگزاری «دانشجو» گفت: «ما همراه کارشناسان قوهقضاییه، وزارت دادگستری، مرکز پژوهشها و مرکز تحقیقات قم بهطور کامل پیشنهادات را مطرح و بررسی کردیم و کار اساسی روی آن انجام شده است. اگر لایحه حجاب و عفاف به صحن میآمد، شاید بررسی آن سه ماه طول میکشید؛ الان لایحه یک جمعبندی یکی دو روزه میخواهد تا پس از آن به شورای نگهبان برود.»
نوروزی در پاسخ به این سوال که «بهتر نیست حالا که قرار است به کمیسیون برود، همانجا روند بررسی در معرض دید مردم و رسانهها و شفاف باشد؟» پاسخ داد: «خیر. این مثل طرح حمایت از کاربران (صیانت) میشد که هوا شد و از بین رفت. این فقط باید برود شورای نگهبان تا مطالعه کنند و برای اجرای درست ابلاغ بشود.»