جهان نيوز
این روزها مباحث مربوط به لایحه عفاف و حجاب به یکی از داغ ترین موضوعات در سطح رسانه ها تبدیل شده است. از طرفی اخیراً آخرین نسخه این لایحه توسط دولت به مجلس فرستاده شد تا نمایندگان مجلس، مواد آن را بررسی و تصویب کنند.
در شرایط فعلی، چند نکته باید مورد توجه قرار گیرد:
یک: در قانون جدید، نباید با برخی کلمات، عبارت ها و مواد قانونی، نقاط قوتی که در قوانین گذشته وجود داشته، حذف و یا کمرنگ شوند؛ بلکه باید در برخی زمینه ها که خلأهای قانونی وجود دارد، برای آن خلأها قانون نوشت.
دو: انتظار این است که در لایحه عفاف و حجاب، جریمه ها و همچنین اقدامات بازدارنده – نه سطحی و رفع تکلیفی – برای هنجارشکنان در نظر گرفته شود؛ از همین رو، در ضمن جریمه، محرومیت از برخی خدمات اجتماعی هم باید وجود داشته باشد.
سه: در این قانون، جریمه ها نباید به گونه ای باشد که به راحتی قابل پرداخت باشد. برای قشر مرفه جامعه و بخشی از سلبریتی ها، جریمه های دم دستی به هیچ وجه کارساز نخواهد بود.
چهار: در سال 98، مصوبه «مجموعه تکمیلی اقدامات اجرایی گسترش فرهنگ عفاف و حجاب» – که در جلسه 820 شورای عالی انقلاب فرهنگی در تاریخ 1398/6/12 به تصویب رسید و شامل 6 ماده است-، توسط رئیس جمهور وقت، به دستگاه های مسئول ابلاغ شد.
در این مصوبه، به طور جداگانه برای وزارتخانه ها، نهادها و سازمان های مختلف، احکام و وظایفی معین شده است. البته همانگونه که از نامش پیداست، این مصوبه، مصوبه تکمیلی است و پیش از این نیز شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوباتی در زمینه عفاف و حجاب داشته است. ضروری است که نمایندگان مجلس، به این مصوبه نیز نگاهی داشته باشند و زمینه بیشتری برای تحقق آن ایجاد کنند.
پنج: قوای سه گانه، نهادها و سازمان به هیچ وجه نباید منتظر لایحه جدید عفاف و حجاب باشند. بلکه تا آمدن قانون جدید، وظیفه دارند که به همین قوانین موجود عمل کنند؛ زیرا ما در یک شرایط جنگی قرار داریم که دشمن از هر لحظه آن می خواهد به نفع خود استفاده کند. رهبر انقلاب نیز اخیراً در دیدار با مسئولین فرمودند: «جاسوسهای دشمن، دستگاههای جاسوسی دشمن، دنبال این قضیه (سیاست رفع حجاب و مبارزهی با حجاب) هستند».
شش: در مسائل فرهنگی اینگونه نیست که اگر ضربه ببینیم، به همین راحتی قابل جبران باشد. اساساً در جنگ نرم، اگر خاکریز فرهنگی از دستمان برود مانند خاکریز جنگ سخت نیست که با یک حمله به دست آید.
رهبر انقلاب در جایی فرمودند: «ما حتماً در مسئله ی فرهنگ[باید توجه کنیم]، دولت محترم هم باید توجه کند، دیگران هم توجه کنند. بنده هم در این نگرانی با شما سهیم هستم و امیدوارم که مسئولین فرهنگی توجه داشته باشند که چه می کنند. با مسائل فرهنگی شوخی نمی شود کرد، بی ملاحظگی نمی شود کرد؛ اگر چنانچه یک رخنه ی فرهنگی به وجود آمد، مثل رخنه های اقتصادی نیست که بشود [آن را] جمع کرد، پول جمع کرد یا سبد کالا داد یا یارانه ی نقدی داد؛ اینجوری نیست، به این آسانی دیگر قابل ترمیم نخواهد بود، مشکلات زیادی دارد».
با همه اینها انتظار می رود که در عین در نظر داشتن مطالبات بحق مردم برای مقابله با هنجارشکنان و همچنین بهره گیری کافی از نظر دغدغه مندان و کارشناسان حوزه حجاب و عفاف، هر چه زودتر تکلیف این لایحه مشخص شود. در هر صورت، وضعیت به گونه ای نیست که بتوان این دست و آن دست کرد.