اعتراض‌های ایران: بی‌بی‌سی شمار بسيار بیشتر از کشته‌شدگان تظاهرات پس از مرگ مهسا امينی را شناسایی کرده است

بی‌بی‌سی

تصویر ترکیبی قربانیان اعتراضات ایران و رویا پیرایی دختر یکی از قربانیان

«اگر من نروم اعتراض کنم، چه کسی برود؟» اين‌ها آخرین جملات مینو مجیدی به خانواده‌اش قبل از مرگش بود.

مینو وقتی که نيروهای امنیتی در خيابان‌های کرمانشاه در غرب ایران به او شلیک کردند ۶۲ سال داشت. به گفته دخترش، ۱۶۷ گلوله‌ساچمه‌ای به او شلیک شده بود. او در راه بیمارستان درگذشت.

بعد از مرگ مینو مجیدی، دخترش رؤیا پیرایی عکسی در اینستاگرام در کنار آرامگاه مادرش منتشر کرد. او با سر تراشيده، با مشتی از موهای خودش در دست به نشانه سوگواری و اعتراض ایستاده بود. اين عکس به سرعت عالم‌گیر شد.

رؤیا به «۱۰۰ زن بی‌بی‌سی» گفت: «می‌دانستم که نمی‌توانم با صدای بلند چیزی بگویم. این تنها کاری بود که می‌توانستم بکنم تا نشان دهم این نظام چقدر ستمگر است.»

مادر رؤيا یکی از صدها ایرانی در سراسر کشور است که در حین اعتراض به مرگ مهسا امینی در بازداشت، کشته شده‌اند.

فهرست ۱۰۰ زن بی‌بی‌سی در سال ۲۰۲۲ نقش زنان را در قلب درگیرهای سراسر جهان نشان می‌دهد – از جمله معترضانی که در ایران خواستار تغییر هستند.

این زن جوان ۲۲ ساله کرد به اتهام رعایت نکردن قانون حجاب اجباری و پوشش موی سر زنان بازداشت شده بود.

مینو مجیدی، یکی از جان باختگان

۱۶۷ گلوله‌ساچمه‌ای به مینو مجیدی شلیک شد و او در راه بیمارستان درگذشت

مقامات دولتی اذعان کرده‌اند که طی اعتراض‌ها بیش از ۳۰۰ نفر کشته شده‌اند ولی آمار این کشته‌شدگان شامل نیروهای امنیتی و افراد مدافع حکومت نیز می‌شود. به گفته سازمان حقوق بشر ایران، از ۲۹ نوامبر حداقل ۴۴۸ نفر، از جمله ۲۹ زن و ۶۰ کودک، به دست نیروهای امنیتی کشته شده‌اند.

سازمان حقوق بشر ایران معتقد است که تعداد کشته‌شدگان «یقيناً بالاتر» است چون اینها فقط شامل مواردی می‌شوند که آن‌ها توانسته‌اند راستی‌آزمایی کنند و گزارش‌های بسیار بالاتری از میزان مرگ و میر دریافت کرده‌اند که همچنان مشغول تحقیق درباره‌شان هستند.

هستی نارویی ۷ ساله

هستی نارویی ۷ ساله نیز بلوچ بود. در این عکس او لباس سنتی بلوچی به تن دارد.

روز ۳۰ سپتامبر، او در زاهدان به همراه مادربزرگ‌اش به نماز جمعه رفته بود. فیلم‌های موجود در رسانه‌های اجتماعی در آن روز نشان می‌دهند که نیروهای امنیتی در پاسخ به اعتراض‌ها به سوی جمعیت شلیک می‌کنند.

به گفته کنشگران محلی، گلوله گاز اشک‌آور به سر هستی برخورد کرده بود. خفگی باعث مرگ او شد.

او تنها دختر پدر و مادرش بود. دو برادر داشت و درست يک هفته بعدش به کلاس اول می‌رفت.

عفو بین‌الملل می‌گوید که حداقل ۶۶ نفر در همان روزِ جان باختنِ هستی کشته شده‌اند، از جمله ۱۰ کودک بلوچ. این روز از زمان آغاز اعتراض‌ها مرگبارترین روز بوده است. کنشگران این روز را «جمعه خونين» نامیده‌اند.