اعتراض مریوانی‌ها به کشته‌شدن نسرین قادری؛ پاسخ جمهوری اسلامی: شلیک مستقیم

VOA

نسرین قادری

در پی انتشار خبر کشته‌شدن نسرین قادری، شهر مریوان روز یکشنبه ۱۵ آبان‌ماه صحنه اعتصاب یکپارچه و اعتراضات ضدحکومتی بود.نسرین فادری اصالتا مریوانی، ۳۵ ساله و دارنده مدرک دکترای فلسفه بود و در تهران زندگی می‌کرد. او که ساکن تهران بود، در اعتراضات مردم تهران در پی کشته شدن مهسا (ژینا) امینی نقشی فعال داشت.

طبق گزارش‌ها، این دختر کُرد که بر اثر ضربات متعدد باتوم به کما رفته بود، روز جمعه در یکی از بیمارستان‌های تهران جان باخت.

نسرین قادری
نسرین قادری
پس از جان باختن نسرین، پیکر او بدون همراهی خانواده‌اش به مریوان منتقل شد. تعدادی از همشهریان او که برای مشایعت جنازه این جانباخته به سوی منزل پدری‌اش حرکت کردند، با سد محکم نیروهای انتظامی و امنیتی جمهوری اسلامی مواجه شدند.

به گفته شاهدان، همزمان فرماندار، مسئول اداره اطلاعات، مسئول اطلاعات سپاه، و ملا مصطفی شیرزادی، امام جمعه مریوان و عضو عالی‌رتبه سپاه پاسداران، در مقابل منزل نسرین قادری حضور یافتند.

انتشار سریع این خبرها در رسانه‌های اجتماعی و دفن پیش از سحرگاه یکشنبه پیکر نسرین قادری بدون حضور مردم سبب شد بسیاری از شهروندان مریوانی در نقاط مختلف این شهر دست به تجمعات اعتراضی بزنند.

آنها علاوه بر رویارویی با نیروهای سرکوبگر جمهوری اسلامی، به دفتر شیوا قاسمی‌پور، نماینده این شهر در مجلس شورای اسلامی، و همچنین دفتر اعضای شورای شهر حمله کردند که به گفته‌ معترضان از اعضای سپاه پاسداران هستند.

به گزارش سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، در پی تیراندازی مستقیم نیروهای جمهوری اسلامی به سوی مردم، دست‌کم ۳۵ نفر زخمی شده‌اند. شاهدان محلی در گفت‌وگو با صدای آمریکا تعداد زخمی‌شدگان را بسیار بالاتر تخمین زده‌اند.

طبق تصاویر منتشرشده در رسانه‌های اجتماعی و گفته‌های شاهدان محلی، اوضاع مریوان متشنج است و صدای تیراندازی در کل شهر طنین‌انداز شده است.

همزمان رسانه‌های دولتی ایران ویدیویی از پدر نسرین قادری منتشر کرده‌اند که او مرگ دخترش را به «مریضی» او نسبت داده است. او در ویدیو از مردم می‌خواهد «شایعه» پخش نکنند تا مشکلی برای خانواده‌اش پیش نیاید.

آگاهان محلی و فعالان حقوق بشر با اشاره به مصاحبه‌های منتشر شده از خانواده‌های برخی دیگر از قربانیان سرکوب دولتی در ایران و همچنین شدت مضاعف سرکوب در کردستان بر این باورند سخنان پدر نسرین تحت فشار بوده است.

طبق آمار ارائه شده از سوی هه‌نگاو، از زمان آغاز اعتراضات سراسری کنونی دست‌کم ۶۱ شهروند کُرد از جمله ٧ زن و ١١ کودک توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی کشته شده‌اند.