گزارش آماری نقض حقوق زنان، مهرماه ۱۴۰۱

گزارش آماری نقض حقوق زنان، مهرماه ۱۴۰۱

سپیده عشقی، سعید پورمند، فریده فراعی

آگاهی بیشتر:

این گزارشات آماری از میان بیش از ۲۱۳ خبر که در طول ماه مهر ۱۴۰۱ تهیه شده است.

این گزارشات از سایت کمیته دفاع از حقوق زنان تهیه شده است که از رسانه‌های داخلی و خارجی مانند ایسنا، هرانا، ایرنا، ایلنا، باشگاه خبرنگاران جوان، خبرگزاری فارس، کیهان، همشهری و مهرنیوز جمع‌آوری ‌گردیده است.

آمار فوق از گزارشات رسانه‌های داخلی و خارجی مورد تأیید دولت جمهوری اسلامی ایران جمع‌آوری شده و عملاً نمی‌تواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ در صد واقعیت‌های جامعه باشد.

همکارانی که در گردآوری این موارد خبری نقض حقوق زنان در مهر‌ماه همکاری کردند، خانم‌ها: شراره هادی زاده رئیسی، فریده فراعی، زهرا یزدی هاشمی، سارا آسیابان، شهین تاج فتح زاده، کوثر ولی زاده، سپیده عشقی، مونا احمدی پور شراره مهبودی و آقای حامد غریب زاده می‌باشند. اطلاعات بیشتر در لینک زیر قابل مشاهده است:

https://zanan.bashariyat.org

ردیف موضوع شهریور مهر
۱ اخبار عمومی ۲۲ ۵۰
۲ احضار به دادگاه ۳ ۱
۳ احکام صادره ۱۱ ۲
۴ بازداشت ۱۸ ۱۰۸
۵ اعدام ۱ ۰
۶ زندان و زندانی ۳۱ ۱۴
۷ اعتصابات ۴ ۳
۸ اعتراضات ۱۰ ۴
۹ خشونت علیه زنان ۲۹ ۲۳
۱۰ خودکشی ۵ ۰
۱۱ قتل های ناموسی ۵ ۲۲
12 آسیب های اجتماعی ۹ ۷
جمع ۱۴۸ ۲۱۳

اخبار عمومی

حمله کیهان به کشف حجاب بازیگران زن سینما

پس از آنکه شماری از بازیگران زن سینمای ایران با برداشتن حجاب به کشته شدن مهسا امینی اعتراض کردند، روزنامه کیهان که زیر نظر نماینده علی خامنه‌ای منتشر می‌شود، این بازیگران سینما را آماج حمله و تهدید قرار داد. کیهان در واکنش به کشف حجاب بازیگرانی چون شبنم فرشادجو، کتایون ریاحی و شیوا ابراهیمی نوشت: «در حالی که همه مردم و مقامات نظام از فوت یکی از هموطنانمان متاسف شده و نهادهای مربوطه نیز در پی بررسی جوانب مختلف آن هستند، تعدادی از بازیگرهای از رده خارج از این فرصت برای خودنمایی استفاده کرده‌اند.»  در حالی که اقدام اعتراضی بازیگران زن با استقبال گسترده مردم و کاربران رسانه‌های اجتماعی مواجه شده است، کیهان نوشت: «این افراد از این طریق سعی در دیده شدن و مطرح شدن نامشان در رسانه‌های زرد و فضای مجازی دارند.» کیهان در ادامه نوشت: «در اغتشاشات پراکنده هویت مهسا امینی به‌کل فراموش‌ شده و مانور از موضوع حجاب و مشخصا روسری‌سوزی، به همان شعارهای همیشگی اغتشاشات رسید و در یک جمله هر چیزی بهانه است؛ اصل نظام نشانه است.» مقام‌های جمهوری اسلامی چهار دهه است حجاب اجباری را خط قرمز اعلام کرده‌اند و علاوه بر اجبار میلیون‌ها زن ایرانی به رعایت آن، با انواع ابزارها و تشکیلات از جمله استاد امر به معروف و نهی از منکر و گشت ارشاد، زنان ایرانی را به اتهام رعایت نکردن حجاب اسلامی بازداشت می‌کنند و کسانی چون مهسا امینی در جریان این بازداشت‌ها کشته شده‌اند. (ایران امروز، ۲ مهر ۱۴۰۱)

سکوت علی خامنه‌ای نسبت به مرگ مهسا‌ امینی و حوادث اخیر ایران

در حالی که مقامات اروپا و آمریکا و همچنین شماری از افراد سرشناس خارج از ایران نسبت به کشته شدن مهسا امینی و حجاب اجباری در ایران واکنش نشان دادند، علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی چهارشنبه در دیدار با جمعی از پیشکسوتان و فرماندهان دوران جنگ در سکوت مطلق نسبت به این حوادث، تنها به بازگویی خاطرات و حوادث دوران جنگ ایران و عراق پرداخت. اگر چه اعتراضات در ابتدا با شعار برچیده شدن گشت ارشاد و حذف حجاب اجباری در ایران آغاز شد اما در فاصله کوتاهی، جمهوری اسلامی و شخص اول مملکت، علی خامنه‌ای را نشانه گرفت. پاره کردن تصاویر رهبران انقلاب، سر دادن شعار«ننگ ما ننگ ما رهبر الدنگ ما»، «حکومت اسلامی نمی‌خواهیم نمی‌خواهیم» از جمله شعار‌های پرتکرار در طی چند روز گذشته است. سوزاندن روسری‌ها در شهر‌های مختلف ایران به سمبل مخالفت با حجاب اجباری و مبارزه با حاکمیت تبدیل شده است. ( VOAPNN، ۳ مهر ۱۴۰۱)

رئیسی در سازمان ملل، بدون نام بردن از مهسا امینی از واکنش‌ها به جان باختن او انتقاد کرد

ابراهیم رئیسی در نخستین سخنرانی حضوری خود در مجمع عمومی سازمان ملل، بدون نام بردن از مهسا امینی، واکنش‌های بین‌المللی به جان‌باختن او را ناشی از «استاندارد دوگانه» خواند و از آنچه «سکوت مرگبار درباره قتل ده‌ها زن بی‌‌پناه در یکی از کشورهای غربی» می‌خواند، انتقاد کرد. آقای رئیسی در این سخنرانی نگفت که دقیقا اشاره او به کدام کشور غربی و چه رخدادی است. رئیس‌جمهور ایران در سخنان خود فقط اشاره کرد که «یک رویداد در حال بررسی» در ایران در جریان است و افزود که «استاندارد دوگانه برخی دولت‌ها در زمینه حقوق بشر، مهم‌ترین عامل نقض حقوق انسان» است. همزمان با سخنرانی ابراهیم رئیسی، گروهی از ایرانیان در برابر ساختمان سازمان ملل در نیویورک نیز دست به اعتراض زدند. برخی از معترضان عکس‌های مهسا امینی را در دست داشتند. آقای رئیسی خود شخصا به اتهام دست داشتن در اعدام دسته‌جمعی زندانیان سیاسی در سال ۶۷ که در حال گذراندن دوران حبس بودند، با تحریم‌های حقوق‌بشری اتحادیه اروپا روبه‌روست. علاوه بر انتقاد از وضعیت حقوق بشر در کشورهای دیگر، رئیس‌جمهور ایران در این سخنرانی مدعی شد که نظام سیاسی ایران به حقوق مردم احترام می‌گذارد و با هرگونه «ظلم حاکمان علیه جامعه خود» مخالف است. او گفت: «مردمسالاری به صورت فراگیر در ساختار حکومتی جمهوری اسلامی نهادینه و به رویه اصلی نظام تبدیل شده است.» این درحالی است که انتخابات در نظام جمهوری اسلامی به شکل آزاد برگزار نمی‌شود و هیچ حزب سیاسی غیراسلامگرایی در ایران اجازه فعالیت ندارد.همچنین آزادی بیان در ایران با محدودیت‌های بسیار گسترده‌ای روبه‌روست و علاوه بر سانسور گسترده رسانه‌‌های داخلی، حتی رسانه‌های خارجی نیز برای کار خبررسانی در ایران آزاد نیستند.علاوه بر همه اینها، تمامی وب‌سایت‌های خبری که به جمهوری اسلامی وابسته نیستند و خبرهای منتقدان این نظام را پوشش می‌دهند، به همراه بسیاری از شبکه‌های اجتماعی مهم مانند توییتر در ایران فیلتر است. در ایران همچنین حق آزادی تجمعات سیاسی به رسمیت شناخته نمی‌شود و در سال‌های اخیر هربار که معترضان به شکل سراسری به خیابان آمدند و علیه نظام حاکم شعار دادند، با خشونت ماموران امنیتی روبه‌رو شدند و تعدادی‌شان کشته شدند. با همه اینها، ابراهیم رئیسی در جمع رهبران جهان گفت: «ما پرچمدار عدالتی هستیم که همه اشکال ظلم از جمله ظلم به جامعه را نفی می‌کند.» ( بی بی سی، ۳ مهر ۱۴۰۱)

ابراهیم رئیسی خواهان برخورد “قاطع” با معترضان شد

ابراهیم رئیسی پس از بازگشت از نیویورک در بدو ورود به فرودگاه به معترضان هشدار داد و گفت: «دشمنان می‌خواهند سوار موجی شده و ایجاد بلوا و اغتشاش کنند.» هم رئیسی و هم وحیدی در تهدیدهای خود از کلمه “دشمن” استفاده کردند و اعتراضات ایرانیان داخل کشور را به دشمنان خارجی نسبت دادند. وزیر کشور همچنین گفت قطعی اینترنت “برای کنترل اغتشاشگران” بوده است. وزارت کشور روز یکشنبه دوم مهر (۲۴ سپتامبر) بعد از گذشت یک هفته از اعتراضات بالاخره مهر سکوت را شکست و با صدور اطلاعیه‌ای رسما معترضین ایرانی را تهدید به سرکوب کرد. ( دویچه وله، ۵ مهر ۱۴۰۱)

درخواست پزشک معتمد خامنه‌ای از متخصصان قلب برای دستکاری در پرونده پزشکی مهسا امینی

بر اساس خبر اختصاصی که به ایران‌اینترنشنال رسیده، فریدون نوحی، از پزشکان معتمد علی خامنه‌ای، هفته گذشته دست‌کم از سه پزشک متخصص قلب خواسته تا در پرونده پزشکی مهسا امینی درج کنند او مشکل قلبی داشته است. نوحی، همسر کبری خزعلی و رییس بیمارستان قلب رجایی تهران است. ( اینترنشنال، ۶  مهر ۱۴۰۱)

نهاد زنان سازمان ملل خواستار «محیطی امن و بدون خشونت» برای زنان معترض در ایران شد

زنان سازمان ملل که در زمینه برابری جنسیتی و قدرت بخشیدن به زنان فعالیت می‌کند با انتشار بیانیه‌ای نوشت این نهاد «در کنار زنان ایران در مطالبات برحق‌شان برای اعتراض به بی‌عدالتی و برای آزادی در زمینه داشتن اختیار بدن‌شان از جمله انتخاب نوع پوشش خود می‌ایستد.» این نهاد سازمان ملل همچنین از زنان ایرانی در زمینه حقوق اولیه انسانی‌شان در چارچوب منشور سازمان ملل متحد حمایت کرده است. و از مقام‌های جمهوری اسلامی خواسته شد که از زنان ایرانی در بیان حقوق کامل انسانی‌شان حمایت کنند و محیطی امن و بدون ترس از خشونت، پیگرد قانونی یا آزار و اذیت را برای آنان فراهم کنند. سازمان عفو بین‌الملل نیز با انتشار بیانیه‌ای نوشته که «مقابله با سرکوب مرگبار اعتراضات به جان‌ باختن مهسا امینی، نیازمند اقدام فوری جهانی است». ( رادیو فردا، ۹ مهر ۱۴۰۱)

دیوان کیفری بین‌المللی حجاب اجباری را مصداق جنایت علیه بشریت می‌داند

اعمال زور و به‌کارگیری خشونت برای مجبور کردن شهروندان به پوشیدن نوع خاصی از لباس و از قضا، دقیقا حجاب اجباری از مصادیق جنایت علیه بشریت قرار گرفته که از بزرگ‌ترین جرایم بین‌المللی است پس از مدت‌ها انتقاد و اعتراض به اعمال حجاب اجباری و عملکرد «گشت ارشاد» در ایران، تجمعات اعتراضی بی سابقه‌ای در شهرهای کشور شکل گرفته که شعار آن، «زن، زندگی، آزادی» است.شهروندان ایرانی حجاب اجباری نمی‌خواهند و کاربرد زور توسط حکومت، از جمله گشت ارشاد را به حق بر خلاف شأن انسانی خود می‌خوانند. مقام‌های جمهوری اسلامی، ماموران مسلح، مراجع شیعه و روحانیون قم بی‌اعتنا به این خواسته ملی، هم‌چنان بر اجباری بودن حجاب اصرار دارند؛ ناآگاه و شاید بی اعتنا به این که اعمال حجاب اجباری و استفاده زور و قوه قهریه برای آن اکنون از مصادیق جنایت علیه بشریت است و این قابلیت وجود دارد که مرتکبان چنین جرمی به محض خروج از ایران، بر اساس «اصل جهانی»، تحت تعقیب، بازداشت و سپس محاکمه قرار بگیرند. ( ایران وایر، ۹ مهر ۱۴۰۱)

بی‌خبری و افزایش نگرانی از وضعیت کتایون ریاحی پس از برداشتن حجاب

در پی انتشار خبر هجوم نیروهای امنیتی به خانه کتایون ریاحی، بازیگر،‌ پس از برداشتن حجابش، برخی گزارش‌ها حاکی از بی‌خبری از وضعیت اوست. در صفحه اینستاگرام او نیز پستی منتشر شده که اعلام کرده «جان کتایون ریاحی در خطر است. صدای او باشیم.» ( اینترنشنال، ۱۰ مهر ۱۴۰۱)

پیکر آسیب دیده دختر معترض و مفقود به خانواده‌اش تحویل شد

براساس اطلاعات رسیده به ایران‌وایر پیکر بی‌جان نیکا شاه‌کرمی دختر ۱۷ ساله‌ای که در تجمع ۲۹ شهریور ۱۴۰۱ در بلوار کشاورز تهران مفقود شده بود صبح امروز ۸ مهرماه به خانواده‌اش تحویل داده شد. (ایران وایر، ۱۱ مهر ۱۴۰۱)

سارینا اسماعیل‌زاده بر سر ضربه به سرش جان خود را از دست داد

سارینا اسماعیل زاده، ۱۶ ساله، در جریان اعتراضات در شهر کرج در استان البرز، در ۱ مهر ماه ۱۴۰۱ پس از ضرب و شتم شدید توسط نیروهای امنیتی با باتون از جمله در ناحیه سر، جان خود را از دست داد. (ايران امروز، ۱۱ مهر ۱۴۰۱)

سازمان حقوق بشر ایران شمار جان‌باختگان اعتراض‌های اخیر را «دست‌کم ۸۳ نفر» اعلام کرد

سازمان حقوق بشر ایران می‌گوید٬ در اعتراضات سراسری جاری که با اعتراض به جان‌باختن مهسا امینی در بازداشت «گشت ارشاد» آغاز شد، تاکنون «دست‌کم ۸۳ نفر» به دست نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی کشته شده‌اند.( رادیو فردا، ۱۱ مهر ۱۴۰۱)

مخالفت دستگاه قضایی ایران با تمدید مرخصی نسرین ستوده و ممنوعیت ملاقات صبا کردافشاری

اخبار منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی، حاکی از مخالفت دادستان تهران با تمدید مرخصی‌ نسرین ستوده،‌ وکیل زندانی، و صدور حکم محرومیت ملاقات برای صبا کردافشاری،‌ فعال مدنی زندانی، است. ( VOAPNN، ۱۱ مهر ۱۴۰۱)

سنندج؛ فریده نعمتی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد

امروز جمعە هشتم مهرماە، “فریده نعمتی”، فعال حقوق زنان در سنندج توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.( خبرکوردستان، ۱۲ مهر ۱۴۰۱)

شیوا موسی زاده به زندان قرچک ورامین منتقل شد

شیوا موسی زاده، دانشجوی بازداشتی، روز پنجشنبه ۷ مهر، به زندان قرچک ورامین منتقل شد. خانم موسی زاده در تاریخ ۳۱ شهریورماه، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود. (صدای بازداشت شدگان ، ۱۲ مهر ۱۴۰۱)

پیکر نیکا شاکرمی با سری متلاشی شده تحویل خانواده شد

پیکر نیکا شاکرمی دختر معترض ۱۷ ساله، با از گذشت بیش از ده روز از مفقود شدن پیدا شد، اما نه زنده!( کانون حقوق بشر ایران، ۱۲ مهر ۱۴۰۱)

درخواست گروه مدافع حقوق زنان از فیفا: ایران از جام جهانی قطر اخراج شود

یک گروه مدافع حقوق زنان به نام «ورزشگاه‌ها را باز کنید» روز پنجشنبه با ارسال نامه‌ای به رئیس فیفا خواستار کنار گذاشته شدن ایران از مرحله نهایی بازی‌های جام جهانی در قطر شد.( VOAPNN،۱۲ مهر ۱۴۰۱)

اصرار بر شیوه‌ای منسوخ؛ تهدید و دستگیری هنرمندان و ورزشکاران برای جلوگیری از همبستگی با معترضان

با کشته شدن مهسا امینی در بازداشت پلیس امنیت اخلاقی تهران و به راه افتادن موج عظیمی از مخالفت‌های مردمی با رفتار خشن حکومت و پلیس، شمار زیادی از هنرمندان و مشاهیر و ورزشکاران نیز به جمع مردم معترض پیوستند .( VOAPNN،۱۴ مهر ۱۴۰۱)

نشریه آلمانی: ایران شاهد یک انقلاب است

«ما شیرزنان» عنوان تازه‌ترین گزارش روزنامه «زودویچه سایتونگ» چاپ مونیخ آلمان است که می‌گوید پس از کشته‌شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، زنان ایران در سراسر جهان صدای اعتراضشان را بلند کرده‌اند. ( VOAPNN،۱۳ مهر ۱۴۰۱)

وکیل خانواده امینی می‌گوید پزشکی قانونی علت مرگ مهسا را اعلام نخواهد کرد

صالح‌نیک‌بخت، وکیل خانواده مهسا امینی از جلسه ویژه با کمیسیونی پزشکی در پزشکی قانونی تهران خبر داد و گفت: مسئولان پزشکی قانونی گفته‌اند ممکن است علت مرگ مهسا امینی مشخص نشود. (رادیو فردا ،۱۳ مهر ۱۴۰۱)

انتقاد گلشیفته فراهانی از مکرون: اعتراضات ایران «ربطی به اسلام ندارد»

گلشیفته فراهانی، هنرپیشه سرشناس ایرانی، از «سکوت دولت» پاریس در قبال اعتراضات ایران انتقاد کرد و گفت در فرانسه می‌ترسند پس از حمایت از اعتراضات ایران، به «اسلام‌هراسی» متهم شوند، در حالی که اعتراضات کنونی در ایران به اسلام ربطی ندارد، بلکه برای آزادی زنان و مردان است.( رادیو فردا، ۱۳ مهر ۱۴۰۱)

جلوگیری از خاکسپاری نیکا شاکرمی

منابع محلی در خرم‌آباد خبر داده‌اند که دستگاه امنیتی جلوی خاکسپاری نیکا شاکرمی در گورستان صالحیه این شهر را گرفته و برای دفن شبانه او در روستایی دورافتاده فشار می‌آورد. ( ایران امروز، ۱۴ مهر ۱۴۰۱)

اعتراضات در مدارس ایران گسترش یافت؛ ادامه تجمع‌های دانشجویی در شهرهای مختلف

در حالی که تجمع‌های ضدحکومتی در دانشگاه‌های ایران همچنان ادامه دارد، مدارس دخترانه بیشتری به خیزش سراسری علیه جمهوری اسلامی پیوسته‌اند و همزمان شورای هماهنگی تشکلات صنفی معلمان ایران هم بیانیه اعتصاب سراسری معلمان را صادر کرده است. ( اینترنشنال، ۱۴ مهر ۱۴۰۱)

نیویورکر: چگونه جنبش اعتراضی حجاب در ایران این‌گونه قدرتمند شد؟

چهار دهه پس از انقلاب سال ۱۳۵۷، تنش‌ها در جمهوری اسلامی به اوج خود رسیده است. آیزیک چورتنر روزنامه نگار نشریه آمریکایی نیویورکر با نوشتن این مطلب برای بررسی اعتراضات اخیر ایران با فاطمه شمس، استاد دانشگاه ادبیات فارسی در دانشگاه پنسلوانیا، شاعر، و نویسنده گفت‌وگو کرده است که از سال ۲۰۰۹ در تبعید به سر می‌برد. ( VOAPNN، ۱۵ مهر ۱۴۰۱)

پدر مهسا امینی: اخبار دلجویی مقامات واقعیت ندارد؛ مرا دست به سر می‌کنند

پدر مهسا امینی خبر «دلجوی مقامات» از جمله ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری اسلامی، از خانواده خود را تکذیب کرد. (رادیوفردا، ۱۵ مهر ۱۴۰۱)

اعتراضات سراسری؛ شماری از زندانیان سیاسی زن در زندان اوین تحصن کردند

۱۲ زندانی سیاسی زن اعلام کردند روز دوشنبه ۱۱ مهر، در حمایت از اعتراضات سراسری مردم ایران، در بند زنان زندان اوین تحصن می‌کنند. (رادیوفردا، ۱۵ مهر ۱۴۰۱)

ملی‌پوش تیراندازی ایران: برای این که ۴ تا حکم و مدال رو ازتون نگیرن، صداتون در نمیاد؟

دینا فرزادخواه، ملی پوش تیراندازی ایران، در واکنش به حمله ماموران امنیتی به #دانشگاه_شریف، با اشاره به این که هیچ ظلمی پایدار نمی ماند، نوشت: «اونایی که از اوضاع بد جامعه می نالیدین، کجایین؟ برای این که همون ۴تا حکم و مدالی که دارین رو ازتون نگیرن، صداتون در نمیاد؟»(اینترنشنال، ۱۵ مهر ۱۴۰۱)

کاپیتان تیم‌ملی کاراته زنان ایران: با جوانان و بچه‌های معصوم و عاشق ایران چه می‌کنید؟

اکرم خدابنده، کاپیتان تیم ملی کاراته زنان ایران به حمله ماموران امنیتی به دانشجویان #دانشگاه_شریف واکنش نشان داد و در یک استوری اینستاگرامی نوشت: «با مردم و جوانان و بچه‌های معصوم و احساسی و عاشق ایران چه می‌کنید؟»(اینترنشنال، ۱۵ مهر ۱۴۰۱)

کلاس درسی بدون حجاب اجباری با شعار «زن زندگی آزادی»

تصویری از یک کلاس درس به دست ایران اینترنشنال رسیده که در آن دختران مقنعه از سر برداشته‌اند و یکی از آنها پلاکاردی با شعار «زن زندگی آزادی» در دست دارد.( اینترنشنال، ۱۵ مهر ۱۴۰۱)

حجاب‌سوزی دانش‌آموزان و تداوم اعتراضات دانشجویان

دختران دانش‌آموز در هجدهمین روز اعتراضات ایران دست‌کم در استان‌های تهران، البرز، کردستان، و فارس، با برداشتن مقنعه‌ها، چرخاندن آن بالای سر، و در مواردی حجاب‌سوزی، تظاهرات را به خیابان‌ها کشانده‌اند. ( VOAPNN، ۱۶ مهر ۱۴۰۱)

بازداشت ۵ دختر دانش آموز بلوچ توسط نیروهای نظامی در چابهار

نیروهای نظامی ۵ دختر دانش آموز بلوچ اهل سرباز و نیکشهر را در بلوک بازار شهر چابهار بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند. ( کمپین بلوچ، ۱۷ مهر ۱۴۰۱)

ضبط گذرنامه مهدیه محمد‌خانی، خواننده ایرانی

مهدیه محمد‌خانی، خواننده ایرانی با انتشار پستی در اینستاگرام خطاب به نیروهای امنیتی پستی منشرکرد. ( ایران امروز، ۱۸ مهر ۱۴۰۱)

خانواده بهاره هدایت نگران او هستند

زهرا مینویی، موکل بهاره هدایت درباره نحوه یازداشت و آخرین وضعیت وی در توئیتر نوشت. ( ایران امروز، ۱۸ مهر ۱۴۰۱)

انتشار یک سند جدید درباره مرگ نیکا شاکرمی بر اثر «صدمات متعدد ناشی از اصابت جسم سخت»

ر حالی که یک مقام قضایی مدعی شده که نیکا شاکرمی، دختر ۱۷ ساله‌ای که پس از ۱۰ روز بی‌خبری، جسد او در کهریزک پیدا شد، از بالای یک ساختمان به پایین «پرتاب» شده است، یک سند جدید حاکی است که مرگ او بر اثر «صدمات متعدد ناشی از اصابت جسم سخت» بوده است. ( رادیو فردا، ۱۸ مهر ۱۴۰۱)

اختصاصی ایران‌اینترنشنال؛ آزار زنان بازداشت شده در خیزش سراسری به وسیله ماموران امنیتی

بر اساس گزارش‌‌های رسیده به ایران‌اینترنشنال، ماموران امنیتی زنان بازداشت شده در جریان خیزش مردمی را به شکل‌های مختلف مورد آزارهای متفاوت قرار داده‌اند و از جمله آنان را هنگام بازرسی، در مقابل دوربین مدار‌بسته لخت کرده‌اند. ( اینترنشنال، ۱۸ مهر ۱۴۰۱)

نسرین شاکرمی: دختری که در فیلم صدا و سیماست نیکا نیست

نسرین شاکرمی مادر نیکا شاکرمی در گزارشی که امروز در اعتماد آنلاین منتشر کرده است یک‌بار دیگر روایت‌هایی که رسانه‌های نزدیک به سپاه از جمله تسنیم درباره کشته‌شدن نیکا منتشر کردند را رد کرد و گفت فرزند ۱۶ ساله‌اش « در تجمعات اعتراضی کشته شده و فیلم منتشرشده از سوی صداوسیما در این باره «مربوط به نیکا نیست.»او همچنین در این گفتگو خواستار «بررسی ابهامات پرونده» شد و گفت: «کسانی که مسوول این حادثه تلخ هستند، مسوولیت خود را بپذیرند. می‌خواهم ابهامات پرونده نیکا بدون اعمال فشار و به صورت شفاف بررسی شود.»نسرین شاکرمی با تاکید بر اینکه یقین دارد دخترش در تجمعات ۲۹ شهریور در بلوار کشاورز حضور داشته گفته است: «مدارک تماس‌های تلفنی من موجود است او به من گفت در تجمعات حضور دارد. سر و صداهای پیرامونی تماس نیز حاکی از حضور نیکا در تجمعات بود. سر و صداهایی که نشان می‌داد ماموران به سمت بچه‌ها آمده‌اند و آنها فرار می‌کنند.»او گفت نیکا در زمان حمله نیروهای امنیتی در تماس تلفنی به او گفته که در «تجمعات نزدیک به میدان انقلاب، بلوار کشاورز و خیابان ولی‌عصر حضور دارد.»نیکا شاکرمی نوجوان ۱۶ ساله ۲۹ شهریور پس از حضور در تجمعات بلوار کشاورز تهران مفقود شد و یک‌هفته بعد پیکر آسیب‌دیده او به خانواده‌اش تحویل شد.روز ۱۱ مهرماه ۱۴۰۱ هنگامی که خانواده نیکا شاکرمی قصد خاکسپاری او در آرامستان صالحین خرم‌آباد را داشتند نیروهای امنیتی پیکر را از سردخانه ربوده و در غیاب خانواده در روستایی در ۵۰ کیلومتری خرم‌آباد به خاک سپرده و هم‌زمان آتش‌شاکرمی خاله و محسن شاکرمی دایی نیکا را نیز بازداشت کردند.نسرین شاکرمی در شرح جزییات آن روز به اعتماد آنلاین گفته است: « بدون اجازه خانواده ما چه خانواده خودم و چه خانواده پدر نیکا، پیکر او را در روستای دورافتاده‌ای در لرستان به خاک سپرده‌اند. این روستا بسیار دورافتاده است و برای من بسیار دشوار است که برای دیدار با آرامگاه دخترم به این منطقه دورافتاده بروم. در حالی که این حق من است که محل دفن دخترم را انتخاب کنم و در کنارش زاری کنم و با او سخن بگویم.»مادر نیکا گفته است که دلیل دفن پیکر دختر در یک روستای دورافتاده این بود که نهادهای امنیتی نگران بودند که خاکسپاری نیکا در خرم‌آباد «سر و صدای زیادی به راه اندازد و این موضوع را خطرناک می‌دانستند. ( IRANWIRE ۲۱مهرماه ۱۴۰۱)

پشت پرده پرونده مرگ مهسا؛ راستی‌آزمایی گزارش پزشکی قانونی

ابتدا به کمک نظریات جراحان مغز و اعصاب، قلب و عروق و جراحی عمومی، نگاهی بیندازیم به گزارش پزشکی قانونی در مورد مرگ مهسا امینی و سوابق دست‌اندرکاران و مطلعان این پرونده.بر اساس الگوریتم‌های پزشکی، چهار مسیر برای بررسی دلیل مرگ مهسا امینی وجود داشته است: 1-بیمار در اثر سکتهٔ قلبی وسیع و به علت نرسیدن خون به مغز، دچار هایپوکسی مغزی شده و در اثر ایسکمی دو طرفهٔ مغز به کما رفته و فوت شده است.یک متخصص قلب که نمی‌خواهد نامش فاش شود، توضیح می‌دهد که ضرب و شتم مهسا توسط پلیس ممکن است منجر به تامپوناد قلبی شده باشد و در اثر عدم رسیدگی به آن، بیمار در شوک کاردیوژنیک رفته و فوت شده باشد، چرا که در سی‌تی‌اسکن ریه شواهد متعددی از خونریزی در قفسه سینه دیده شده است.2-بر اساس نظریه یک متخصص جراحی عمومی نیز خونریزی داخل شکمی بر اثر ضرب و شتم مأموران، می‌تواند منجر به مرگ مهسا شده باشد.در این نوع خونریزی، به تدریج خون در داخل شکم جمع می‌شود و بیمار دچار شوک هایپو ولمیک گشته، هوشیاری‌اش را از دست می‌دهد، به کما می‌رود و به سرعت می‌میرد. در این حالت ممکن است پارگی کبد بر اثر تروما (ضربه) یا پارگی طحال یا کلیه یا مثانه رخ داده باشد. صحبتی از سونوگرافی شکم مهسا نشده است.3- به دلیل ضرباتی که به سر مهسا وارد شده، دچار پارگی عروق مننژئال و بعد خونریزی اپیدورال مغزی شده که نوعی خونریزی اکسپانسیو (افزایش حجم یابنده) در طول زمان است. اگر خونریزی اپیدورال گسترش پیدا کند، باعث فشار بر ساقهٔ مغز (brain stem) و هرنیاسیون مغزی و کما و سرانجام مرگ می‌شود.4-عوارض ناشی از عمل جراحی تومور کرانیوفارنژیومای مغزی و داروهای مصرفی.در جراحی مغز حالتی داریم به نام Talk and die. این علامت اختصاص به کسانی دارد که دچار ضربهٔ شدید مغزی شده‌اند و در نتیجهٔ‌آن، دچار یک خونریزی در حال گسترش (اکسپانسیو) در مغز هستند، به‌گونه‌ای که همین‌طور که با شما صحبت می‌کنند، حجم خونریزی به مقداری می‌رسد که باعث فشار بر ساقهٔ مغز می‌شود و چون ساقهٔ مغز مرکز کنترل قلب و تنفس است، وقتی بر اثر این فشار آسیب می‌بیند، ضربان قلب و حرکات تنفسی قطع می‌شود و بیمار فوت می‌کند. همه اینها در چند ثانیه اتفاق می‌افتد. به همین دلیل به آن سندروم “صحبت کردن و مردن” می‌گویند؛ یعنی بخشی به نام اونکوس در مغز به سمت پایین خروج می‌کند و می‌رود روی ساقه مغز.این‌که بیمارستان اعلام کرده مهسا در وضعیت میدریاز دوبل بوده، مؤید این نظریه است که علت مرگ خونریزی مغزی و عدم جراحی به‌موقع بوده است. (دویچه وله فارسی ۲۲ مهرماه ۱۴۰۱)

ند پرایس: زنان و دختران ایران کاری خارق‌العاده می‌کنند

همزمان با روز جهانی دختر، ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، از شجاعت دختران و زنان ایران که برای حقوق خود دست به اعتراض زده‌اند ستایش کرد.پرایس، در کنفرانس خبری روز سه‌شنبه گفت: «آنچه زنان و دختران ایران در هفته‌های گذشته انجام داده و می‌دهند، خارق العاده است. کار آنها نشانی از قدرت حقوق بین‌المللی است.»سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: « این حقوق، همان اندازه که به آمریکائیان و دیگران در سراسر جهان تعلق دارد، به مردم ایران نیز تعلق دارد.»پرایس بار دیگر بر پشتیبانی همیشگی دولت ایالات متحده از آنهایی که سعی می‌کنند حق و حقوق خود را بدون سلاح به دست گرفتن بیابند تاکید کرد و افزود: «در عمل هم، این را نشان داده ایم».پرایس اضافه کرد که آنچه بعنوان یک جنبش در واکنش به مرگ مهسا امینی شروع شد، «اکنون جنبه مهمتری برای مردم ایران پیدا کرده است.»سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت:« دولت بایدن، کماکان به شرایط در ایران توجه خواهد داشت و آنهایی را که در ارتکاب خشونت، بیرحمی، سرکوب، و تلاش برای ساکت کردن مردم دست دارند را پاسخگو خواهد کرد.»پرایس پاسخی صریح به سؤال خبرنگار صدای آمریکا نداد که آیا دولت بایدن حاضر است به ایرانیان در داخل و خارج که خواهان تغییر رژیم هستند کمک کند یا خیر، اما گفت تغییر رژیم به خواست و دست مردم هر کشوری باید صورت گیرد. او باز تکرار کرد که ایالات متحده از آزادی بیان پشتیبانی می‌کند.گفتنی است باراک اوباما، رئیس جمهوری پیشین آمریکا، و همسرش میشل اوباما نیز با صدور بیانیه‌ای درباره اعتراضات ایران، هم‌زمان با روز جهانی دختر، با زنان و دختران ایرانی ابراز همبستگی کردند.آنها در این بیانیه نوشتند: «ما در همبستگی با زنان و دختران شجاع ایرانی که با اعتراضات مداوم خود برای جهان الهام‌بخش شده‌اند، کنارشان ایستاده‌ایم. ( VOAPNN ۲۲ مهرماه ۱۴۰۱)

نامه صبا کردافشاری و عسل محمدی در حمایت از اعتراضات سراسری

صبا کردافشاری فعال مدنی و عسل محمدی فعال کارگری، با نگارش نامه ای سرگشاده از زندان اوین ضمن حمایت از اعتراضات سراسری در کشور، گزارشی از تحصن ۱۷ مهرماه زندانیان زن محبوس در بند زنان اوین، در همراهی با این اعتراضات را روایت کرده اند.ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، صبا کردافشاری فعال مدنی و عسل محمدی فعال کارگری، با نگارش نامه ای سرگشاده از زندان اوین، از مطالبات شهروندان معترض در خیابان ها حمایت کردند.آنها همچنین، گزارشی از تحصن زندانیان زن محبوس در بند سیاسی این زندان را روایت کرده و نوشته اند: «زنان بند سیاسی زندان اوین مورخ ۱۷ مهر ۱۴۰۱ در محوطه زندان، با سر دادن شعارهایی از قبیل “ژن، ژیان، ئازادی”، “زن، زندگی، آزادی” و “آزاد باد ایران، از زندان تا خیابان”، از مردم معترضی که “سلاحی جز جانشان در دست ندارند” اعلام حمایت کردند.»متن این نامه،در ادامه می آید:
برای تو ای آزادی؛برای زنانی که به شوق در آغوش گرفتن تو، جان بر کف، طعمه خاک شدندبرای مردانی که به خاطر تو به زنجیر کشیده شده اندبرای کودکانی که برای مبارزه با تو هرگز زاده نشده اندبرای تو ای آزادیبرای دختران سرزمینمان، مهسا، نیکا، سارینا؛ برای زنان و مردان دیگری که برای تحقق رویای آزادی، برابری، زندگی و کرامت انسانی در هر کوچه و خیابانی در کشورمان به دست مزدوران و جلادان حکومتی که بیرحمانه، کمر به قتلعام توده های مردم، بخصوص جوانان خواهان گسستن از قیود بردگی، بسته اند.جوانانی که بسیاریشان، هنوز شور عشق و لذت رهایی و حتی طعم بوسه ای بی هراس را نچشیده، زندگیشان با خشونت به نیستی مرگ کشانده شد. ( خبر گزاری هرانا ۲۲ مهرماه۱۴۰۱)

گلشیفته فراهانی: ما می‌ترسیدیم، آن‌ها نه می‌ترسند، نه خجالت می‌کشند

گلشیفته فراهانی، با تحسین تظاهرات‌کنندگان‌ در ایران، آن‌ها را «زیبا، زنانه، موافشان در باد و خواهان آزادی» توصیف می‌کند.این بازیگر ایرانی‌تبار و بین‌المللی سینما که سال‌هاست به‌ناگزیر دور از میهن زندگی می‌کند، روز سه‌شنبه به خبرگزاری فرانسه گفته که هرگز واقعا در مورد سیاست صحبت نکرده، اما خیزش اخیر در ایران، در درون و برونش چیزی را عمیقا تکان داده‌ است.گلشیفته فراهانی این روزها به‌طور مستمر، در اینستاگرام فعال است و به چهارده میلیون دنبال‌کننده‌اش، آگاهی‌رسانی می‌کند.او بر این باور است که در دنیای غرب، برخی از مردم به بیم آن‌که «اسلام‌هراس» به‌نظر برسند، پشتیبانی چندانی از تظاهرات ایران نمی‌کنند.گلشیفته افزوده‌ که از «سکوت برخی از فمینیست‌ها» در ایالات متحده و برخی نقاط دیگر دنیا، ناراحت است.فراهانی می‌گوید: «این یک جدل بر سر دین، اسلام، یا قضاوت در مورد روسری نیست؛ بلکه فقط در مورد «آزادی انتخاب» است تا به شما اجازه بدهد که بخواهید آن را بپوشید یا نه.»با وجود این‌که در این سال‌ها اعتراضاتی متعدد در ایران روی داده، احساس کنونی این بازیگر شناخته‌شده سینما این است که این‌دفعه با دفعات پیشین فرق می‌کند.گلشیفته فراهانی در جریان این گفت‌و‌گو اظهار داشته که همدوره‌ای‌های او از انقلاب ۱۳۵۷ و جنگ با عراق در دهه ۶۰ ‌ترسیده و آسیب دیده‌بودند، اما جوانان امروزی چنین ترسی را با خود‌ در خیابان‌ها حمل نمی‌کنند.او در همین راستا افزوده‌ است: «ما می‌ترسیدیم، اما آن‌ها نه می‌ترسند، نه خجالت می‌کشند.»گلشیفته فراهانی همچنین به خبرگزاری فرانسه می‌گوید که از بچگی سرش را می‌تراشیده، تا مانند پسرها به‌ نظر برسد.بازیگر فیلم پاترسون، ساخته جیم جارموش، تصریح می‌کند که فکر می‌کرده «زن‌بودن» همیشه یک مانع خواهد بود، اما نسل کنونی می‌خواهد که گیسوان خود را بلند نگه دارد و روسری بر سر نگذارد.گلشیفته فراهانی همچنین گفته در حالی‌که مردم در خیابان‌های ایران کشته می‌شوند، از تبلیغ فیلم تازه‌اش احساس خوبی ندارد.او اما می‌گوید خوشحال است که با این کار به‌طور نمادین نشان می‌دهد که هیچ‌کس نمی‌تواند ما را از خندیدن، رقصیدن و شادمانی بازدارد. ( VOAPNN ۲۲ مهرماه ۱۴۰۱)

فاطمه معتمدآریا: در سرزمین قاتلان زن نیستم، مادر هستم

فاطمه معتمدآریا، بازیگر سرشناس سینمای ایران، در ویدئویی با اعتراض به کشته شدن معترضان نوجوان و جوان در خیابان‌ها از اقدامات حکومت در مقابله با این معترضان به‌شدت انتقاد کرد.او گفت: «من در سرزمینی که در میادینش بچه‌های جوان، دختران کوچک و جوانان آزادی‌خواه را می‌کشند، زن به حساب نمی‌آیم. من مادر مهسا هستم. من مادر سارینا هستم. من مادر تمام بچه‌هایی هستم که در این سرزمین کشته شدند. من مادر همه سرزمین ایران هستم. نه زن در سرزمین قاتلان.»پیام خانم معتمدآریا درست در روزی منتشر می‌شود که سازمان اوج وابسته به سپاه پاسداران پوستری از زنان نام‌آور ایران در تهران منتشر کرد و تصویر این بازیگر شناخته‌شده نیز در گوشه این پوستر دیده می‌شود.در این پوستر از مریم میرزاخانی و فروغ فرخزاد هم عکسی با روسری گنجانده شده است.این در حالی است که بسیاری از زنان ایرانی چهار هفته است که در خیابان‌ها به حجاب اجباری اعتراض می‌کنند و روسری‌های خود را آتش می‌زنند.در ویدئوی فاطمه معتمدآریا که در خودرو ضبط شده این پوستر را لحظه‌ای می‌توان دید.( ایران امروز ۲۳ مهرماه ۱۴۰۱)

گزارش نرگس محمدی از تحصن زنان زندان اوین

زنان زندانی اوین، روز ١۶ مهر با تجمع در محوطه حیاط زندان با اعتراضات مردم، اعتصابات معلمان و دانشجویان و اساتید و… اعلام همبستگی و حمایت کردند و خشونت افسارگسیخته حکومتی علیه مردم معترض را محکوم کردند. در دعوتنامه این مراسم آمده بود: «برای دختران سرزمینمان، گل‌هایی که نشکفته با دست استبداد دینی پرپر شدند. مهسا، نیکا، سارینا و صدها زن دیگر که برای تحقق آزادی و برابری و کرامت انسانی به پا خاستند و توسط مزدوران و جلادانی که بی‌رحمانه سال‌ها حقوقشان را تضییع کرده بودند، کشته شدند.در ابتدای مراسم نرگس محمدی با بیان این که امروز قدرت مردم خشمگین و معترض از قدرت حکومت که پشتوانه‌ای جز دستگاه سرکوب ندارد، فزونی یافته، افزود «۴٣ سال است که حکومتی استبدادی و زن‌ستیز بر تمام وجوه زندگی ایرانیان چنبره زده و هر اعتراضی را با سرکوب وحشیانه پاسخ داده است. اگر دهه ۶٠ پدران و مادرانمان پای چوبه‌دار و زندان و شکنجه بودند، امروز جوانانمان، دختران و پسران ١۶ ساله‌مان در خیابان‌ها با گلوله و باتوم و خشونت کشته می‌شوند و این نتیجه استبداد است و باید استبداد فرسوده فروریزد و راه دموکراسی و حقوق بشر و صلح واقعی هموار گردد.یقین دارم که اگر مادران مهسا و نیکا و ‌سارینا می‌دانستند دخترانشان به دست حکومت دریده خواهند شد، سینه‌هایشان را سپر می‌کردند. من به عنوان یک مادر از مادران ایران می‌خواهم تمام قد و به هر شکل ممکن در مقابل استبداد بایستند، چرا که فرزندانی که زائیدیم و با عشق بزرگشان کردیم قربانی استبدادی شده‌اند که با تمام آرزو‌ها و رویاها و عشق‌هایی که در سر و در دل دارند، اعتراض به بهای مرگ در خیابان را به مرگ تدریجی به نام زندگی تحت حکومت استبدادی ترجیح می‌دهند. (ایران امروز ۲۳ مهرماه ۱۴۰۱)

زنان ایرانی با شرکت در تظاهرات خشم فروخورده‌ را نشان می‌دهند

تظاهرات ضددولتی از ماه شهریور سراسر ایران را فراگرفته و اغلب، این زنان هستند که آن را رهبری می کنند. آنها خطرات زیادی را متحمل می شوند تا خشم فروخورده‌ خود را، نسبت به محدودیت هایی که به نام اسلام بر آن ها تحمیل می شود، نشان دهند.این یکی از جدیترین چالش‌ها برای روحانیون حاکم بر کشور است و دولت مصمم به سرکوب آن است.در ادامه مقاله آمده است زن ۲۳ ساله‌ای که حاضر به سرکردن روسری نبود، مورد اصابت گلوله های ضد شورش نیروهای امنیتی قرار گرفت. یک مادر مطلقه دستگیر شد و پنج شب را با ۳۲ زن دیگر در زندان گذراند. یک کارمند بخش بهداشت و درمان که به تظاهرات پیوسته میترسد شغل خود را از دست بدهد.گروهی از زنان ایرانی که در تظاهرات اخیر شرکت کرده اند و «وال استریت ژورنال» با آنها مصاحبه کرده است عمیقا از زندگی در نظام دینی ایران – به ویژه به علت حجاب اجباری و حضور پلیس اخلاق – سرخورده اند ولی در ضمن در حال سنجیدن هزینه های تداوم اعتراضاتشان هستند.علی خامنه‌ای روز چهارشنبه ۲۰ مهرماه گفت: «بعضی ها یا عامل دشمناند یا با دشمن همسو هستند و بعضیها هم هیجان زدهاند.»یکی از کسانی که در اولین شب تظاهرات در ۲۵ شهریور شرکت کرده یک کارمند مجرد ۳۱ ساله بهداشت و درمان است که از نابرابریهای زندگی روزمره در ایران عصبانی است. او که در تظاهرات سال ۱۳۹۲ در اعتراض به افزایش قیمت بنزین هم شرکت داشته میگوید: «این جدیتر است چون ما آینده ای برای خودمان نمیبینیم. فقط در مورد حجاب نیست؛ مربوط به تمام زندگی هایی است که آنها برای ما ساخته‌اند.» ولی او گفت که با تشدید سرکوب از شرکت در تظاهرات خودداری کرده چون می ترسد که شغلش را از دست بدهد. او می گوید پدر و مادرش – که از حامیان انقلاب سال ۱۳۵۷ بودند – اکنون به خاطر جامعه ای که انقلاب به وجود آورده از او عذر می خواهند، نگران آینده اش هستند و می خواهند که اگر می تواند مهاجرت کند.آزاده معاونی، نویسنده و استاد دانشگاه ایرانی- آمریکایی که در زمان شروع اعتراضات در تهران بوده می گوید که زنانی از هر سن را در برخی محله ها بدون روسری دیده است. ولی به نظر او مشخص نیست که آیا این اعتراضات می تواند به تغییر عمدهای در قانون حجاب، که ستونی اساسی از حکومت اسلامی ایران است، منجر شود.زنان جوان تر البته سرکش‌ترند. یک زن ۲۳ ساله ی فارغ التحصیل دانشگاه – با موهای کوتاه و ناخن های صورتی – گفت که ماموران امنیتی هفته گذشته وقتی بدون روسری به سمت محل تظاهرات می رفته به او تذکر داده اند و وقتی بی اعتنایی کرده با گلولههای ضد شورش به او شلیک کرده اند. لب پایین او در اثر تیراندازی زخمی شد و با دوستانش به بیمارستان رفت ولی نام واقعی اش را ثبت نکرد تا نتوانند او را شناسایی کنند. روز بعد در تظاهرات باز هم به او شلیک شد و عکس هایی را از بیش از دوازده زخم گلوله روی بازو، پشت و گوش چپش به اشتراک گذاشت. او می گوید: «قبلا زنها با پلیس اخلاق دهن به دهن نمیشدند ولی حالا دیگر نمی ترسند.» ( VOAPNN ۲۳ مهرماه ۱۴۰۱)

وزرای گروه ۷: حکومت ایران به سرکوب زنان و دختران پایان دهد

لیزا پاوس، وزیر امور زنان آلمان، و همتایان او در کشورهای عضو گروه ۷ روز جمعه از حکومت ایران خواستند که به سرکوب و خشونت علیه معترضان پایان دهد.این وزرا پس از نشستی در برلین با انتشار بیانیه‌ای گفتند: «حقوق زنان حقوق بشر است و مقامات ایرانی نظر به قوانین بین‌المللی که بر مساوات و بهره‌مندی کامل زنان و دختران از حقوق بشر تاکید دارد، باید از آن تبعیت کنند.»بیانیه وزرای امور زنان کشورهای گروه ۷ می‌افزاید که حکومت ایران «باید به هر گونه سرکوب و خشونت علیه تمام ایرانیان و به‌ویژه زنان و دختران ایرانی پایان دهد».نمایندگان گروه ۷ در این بیانیه بر تعهد خود درباره موضوع برابری جنسیتی تاکید کردند و گفتند: «برابری جنسیتی حق جهانی انسان و ارزشی بنیادین در جوامع دموکراتیک است. با این حال زنان در سراسر دنیا همچنان ناگزیرند که به خاطر این حق مبارزه کنند.»آلمان هم‌اکنون ریاست گروه ۷ را بر عهده دارد، گروهی که همچنین شامل فرانسه، ایتالیا، ژاپن، کانادا، ایالات متحده و بریتانیاست. ( رادیو فردا ۲۴ مهرماه ۱۴۰۱)

گزارش‌ها از کشته شدن یک دانش‌آموز دختر در پی حمله لباس شخصی‌ها به مدرسه‌ای در اردبیل

شورای هماهنگی تشکل‌‌های صنفی فرهنگیان ایران خبر داد که در جریان حمله لباس‌ شخصی‌ها به دانش‌آموزان یک دبیرستان دخترانه در اردبیل، یک دانش‌آموز بر اثر خون‌ریزی داخلی در بیمارستان فاطمی جان باخته است.بر اساس گزارش‌ها، دانش‌آموزان دبیرستان شاهد رانی نظام که به اجبار به یک تظاهرات حکومتی برده شده بودند، به دلیل خودداری از همراهی با تظاهرات ضد حکومتی با حمله خشونت‌بار نیروهای لباس شخصی علیه آنها مواجه شدند.با این حال، مدیر کل امنیتی و انتظامی استانداری اردبیل و مدیرکل آموزش و پرورش این استان خبر کشته شدن این دختر دانش‌آموز را تکذیب کردند. مدیرکل آموزش و پرورش گفت که دانش آموزان پس از راهپیمایی حکومتی در روز چهارشنبه، با «آرامش» به مدرسه خود بازگشتند.از سوی دیگر، یک منبع مطلع به ایران اینترنشنال گفت شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان با فشار وزارت اطلاعات خبر مربوط به کشته شدن یک دختر دانش‌آموز در اردبیل به دست نیروهای امنیتی را از کانال تلگرامی‌اش حذف کرده است.گروهی از فعالان ساکن تبریز در واکنش به کشته شدن این دختر دانش‌آموز معترض در بیانیه‌ای برای ۱۲ ظهر شنبه فراخوان تظاهرات اعتراضی دادند.این بیانیه افزود: «دستان تمامی یگان‌های سرکوبگری که به ناموس این شهر باتوم بلند کرده‌اند را خواهیم شکست. تبریز نیز به مانند سایر شهرهای آذربایجان، ساعت ۱۲ روز شنبه در میادین اصلی بر علیه حاکمیت ظلم خواهد بود.»این فعالان خاطرنشان کردند: «در روز چهارشنبه ۲۰ مهر، حاکمیت اجبار برای راهبرد پروپاگاندای خود، دانش‌آموزان دختر اردبیل را به اجبار برای راهپیمایی برده و شعارهای خود را دیکته کرده‌اند. پس از امتناع دانش‌آموزان از سر دادن شعارهای اجباری، یگان سرکوب شروع به ضرب و شتم دانش‌آموزان کرده است.»سازمان عفو بین‌الملل در تازه‌ترین گزارش خود درباره تلاش جمهوری اسلامی برای سرکوب اعتراضات سراسری در ایران، نام ۲۳ کودک کشته شده را منتشر و اعلام کرد که «بهای معافیت سیستماتیک» مقام‌های جمهوری اسلامی از مجازات، «با جان انسان‌ها از جمله کودکان» پرداخت می‌شود. ( اینتر نشنال ۲۴ مهرماه ۱۴۰۱)

بیانیه پانصد نویسنده و کنشگر در اعتراض به دستگیری آتفه چهارمحالیان

گروه کثیری از نویسندگان، هنرمندان و کنشگران ایرانی در اعتراض به بازداشت آتفه چهارمحالیان بیانیه اعتراضی منتشر کردند.جمعی از شاعران، نویسندگان، هنرمندان و فعالان اجتماعی با انتشار بیانیه‌ای یک‌صدا و قاطعانه « خواهان آزادی آتفه چهارمحالیان و تمام محبوسان عقیده و بیان» در ایران شدند.این بیانیه تا لحظه انتشار این خبر توسط بیش از پانصد شاعر، نویسنده، روزنامه‌نگار و کنشگر سیاسی امضا شده است.در بخشی از این بیانیه آمده است :«در حالی که قاضی‌القضات ایران برای اولین بار از “همه جریان‌ها، گروه‌ها، جناح‌های سیاسی، دسته‌جات و افرادی از عموم مردم که دارای ابهام، سوال، انتقاد و اعتراض هستند” دعوت به گفت‌گو کرده است، دبیر پیشین کانون نویسندگان ایران از حق انتخاب وکیل محروم مانده است و به‌رغم گذشت هفته‌ها هنوز هیچ گونه اطلاعی درباره دلیل بازداشت و اتهامات احتمالی این چهره عمومی، به اطلاع عموم و حتا خانواده خودش نرسیده است.»در این بیانیه با اشاره به اینکه این شاعر «سالها، به صورتی کاملا شفاف و علنی، دست‌اندرکار امدادرسانی به کودکان و بزرگسالان ایرانی بوده است، از سیستان، بلوچستان و کردستان گرفته تا دروازه‌غار محبوبش در تهران.» تاکیده شده است : « امضاکنندگان این نامه، ضمن محکوم کردن برخورد با تمام شهروندانی که به گناه اظهار عقیده خود جلب و احضار شده‌اند، آمران برخوردهای اخیر با نویسندگان و روزنامه‌نگاران و هنرمندان را که با بازداشت خانم چهارمحالیان وارد مرحله جدیدی شده است، به تجدید‌نظر در این تدبیر وارونه و بارها شکست‌خورده دعوت می‌کنند.».علی باباچاهی، کیومرث پوراحمد، محمد شمس لنگرودی، تقی رحمانی، اسماعیل نوری‌اعلا، هوشیار انصاری‌فر، حسین نوش‌آذر، سپیده جدیری، ساناز اقتصای‌نیا و گراناز موسوی ازجمله امضا‌کنندگان این بیانیه هستند.آتفه چهارمحالیان روز ۱۱ مهرماه توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد و خانواده او هم‌چنان اطلاعی از وضعیت این هنرمند و فعال اجتماعی ندارند ( IRANWIRE ۲۴ مهرماه ۱۴۰۱)

گزارش تکمیلی شورای هماهنگی تشکل های صنفی فرهنگیان، پیرامون مرگ اسرا پناهی

همانطور که پیشتر شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران، در یک بیانیه به تاریخ ۲۲ مهر ماه ، تحت عنوان «حمله لباس شخصی‌ها به مدرسه شاهد در اردبیل؛ بی‌خبری از وضعیت دانش آموزان بازداشت شده» اعلام کرد، در روز ۲۱ مهرماه نیروهای لباس شخصی به دبیرستان شاهد اردبیل حمله می‌کنند. در این حمله تعدادی دانش‌آموز بازداشت و خبر مرگ یک دانش‌آموز به نام اسرا پناهی نیز منتشر می‌شود.شورای هماهنگی در بیانیه‌ی اصلی، خبر مرگ این دانش‌آموز را نیز منتشر کرد. اما پس از شنیدن گزارش‌های مختلف از منابع گوناگون، این شورا ترجیح داد که خبر مرگ را از بیانیه حذف بکند و از طریق منابع نزدیک و قابل اعتماد (همکاران ما در شهر اردبیل) این خبر را مجدداً راستی آزمایی نماید. پس از تحقیق، برای شورا مسجل شد که دانش آموز مذکور در تاریخ ذکر شده جانباخته است. هم‌چنین یک دانش آموز دیگر در همین مدرسه، از همان روز در کما به سر می‌برد.اختلال در شبکه‌ی اینترنت و پلتتفرم‌هایی که مردم به آن‌ها اعتماد دارند، باعث شده است تا پیگیری دقیق خبر مرگ اسرا پناهی، همانند گزارش‌های متعدد دیگری که به دست این شورا مبنی بر تعرض نیروهای امنیتی به مدارس، و از جمله‌ مدرسه‌ای در بوکان _ رسیده است، با مشکلات بسیار زیادی روبه‌رو شود.پس از انتشار این خبر، رسانه‌های متعددی آن را پوشش دادند. در ادامه در یک برنامه‌ی ویدیویی از «شبکه اطلاع‌رسانی دانا»، مردی که خود را عموی اسرا معرفی می‌کرد، ادعا نمود که اسرا ناراحتی مادرزادی قلبی داشته و در شب حادثه، در منزل پدری، حالش بد می‌شود و متعاقب آن، در بیمارستان فوت می‌کند.این در حالی است که بر اساس عکس‌ها و تصویرهایی که در فضای مجازی منتشر شده است، #اسرا_پناهی سه سال پیش در مسابقات شنای استانی مقام سوم را کسب کرده بود. احتمال اینکه کسی با بیماری قلبی بتواند در ورزش سنگین و نفس‌گیری مانند شنا، مقام استانی کسب کند، آن ادعا را منتفی می‌نماید. هم‌چنین اینکه در یک روز در یک مدرسه مشخص یک دانش‌آموز فوت کند و دانش‌آموز دیگری نیز به کما برود و همه‌ی این‌ها عادی و طبیعی و بی‌ربط به حمله‌ی نیروهای امنیتی به مدرسه باشد را کاملاً زیر سوال می‌برد. ( اخبار روز ۲۷ مهرماه ۱۴۰۱)

هفت‌پرده از «شکنجه سفید»؛ روایات چند زندانی زن از حبس انفرادی

مجموعه‌ روایت‌های چند زندانی زن را بخوانید که از کتاب شکنجه سفید، به‌ قلم نرگس محمدی انتخاب و در تایمز لندن منتشر شده است.نرگس محمدی، فعال حقوق‌ بشر، شکنجه سفید را با محوریت رنج‌های حبس انفرادی، با شهادت درباره تجربه خود و گفت‌وگو با ۱۲ زن زندانی دیگر، تنظیم کرده است.طی پنج هفته گذشته، یک موضوع معترضانی را که به خیابان‌های ایران روان شدند به هم پیوند داده و آن چیزی جز نفرت از جمهوری اسلامی نیست.جرقه خشم مردم، مرگ مهسا امینی ۲۲ ساله بود و معترضان می‌دانستند که کشتار، بازداشت و حبس در کمینشان است.بسیاری از معترضان در خیزش سراسری مردم ایران بازداشت و صدها تن به زندان مخوف اوین در تهران فرستاده شدند. همان زندانی که آتش‌سوزی اخیر، جان شماری از زندانیان آن را گرفت و از تعداد دقیق کشته‌شدگان، گزارشی ارائه نشده است.اما برای زندانیان زن، به‌ویژه آنانی که در حبس انفرادی‌اند، شرایط از بقیه بخش‌های زندان بدتر است.نرگس محمدی، فعال حقوق‌ بشر محبوس در زندان اوین، بیش از هشت سال را در این زندان گذرانده است.روایت نرگس محمدی، زندانی سیاسیوضعیت فعلی: در زندان اوین محبوس استاین یادداشت را در آخرین ساعات پیش از خروج از خانه می‌نویسم. خیلی زود، دوباره مجبور به بازگشت به زندان خواهم شد.شانزدهم نوامبر ۲۰۲۱، برای دوازدهمین بار بازداشت و برای چهارمین بار در عمرم به حبس در سلول انفرادی رفتم.من ۶۴ روز را در سلول انفرادی بند ۲۰۹ زندان اوین گذراندم که دست وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی است.این بار، اتهامم نوشتن کتابم «شکنجه سفید» بود. آن‌ها من را به سیاه‌نمایی ایران در سراسر جهان متهم کردند و قسم خورده بودند تا ثابت کنند که کارزار من برای پایان دادن به حبس انفرادی شکست خورده است ( ایران اینترنشنال ۳۰ مهرماه ۱۴۰۱)

وزیر خارجه استرالیا:«ما از حقوق زنان و دختران برای اعتراض مسالمت‌جویانه و همچنین از برابری زنان و دختران ایرانی حمایت می‌کنیم.»

پنی وانگ وزیر خارجه استرالیا با محکوم کردن سرکوب وحشیانه خیزش سراسری ایرانیان علیه جمهوری اسلامی، خطاب به مقام‌های جمهوری اسلامی هشدار داد: «جهان در حال نظاره است.»خانم وانگ روز پنجشنبه در سخنرانی خود در نشست مجازی وزرای خارجه زن چندین کشور جهان درباره خیزش سراسری در ایران را که به میزبانی کانادا برگزار شده بود، با شعار «زن زندگی آزادی» آغاز کرد.او گفت: «استرالیایی‌ها در کنار زنان و دختران ایرانی و تلاش آنان برای برابری و توانمندسازی خودمی‌ایستند.»وزیر خارجه استرالیا افزود: «ما از حق مردم ایران برای اعتراض مسالمت‌آمیز حمایت می‌کنیم و من همراه با دیگران از دولت ایران می‌خواهم سرکوب وحشیانه خود علیه معترضان را متوقف کند.»او با تاکید بر این که «همه ما در غم از دست دادن جان صدها معترض مسالمت‌جو، مرد، زن و کودک به دست مقام‌های ایران عزادار هستیم»، به گزارش‌های جدیدی که هر روز از سرکوب خیزش سراسری ایرانیان علیه جمهوری اسلامی و پیامدهایش منتشر می‌شود، اشاره کرد.وانگ گفت: «هفته گذشته، وزیر آموزش و پرورش ایران تایید کرد که دانش‌آموزان معترض برای آنچه او «اصلاح» خواند، به مراکز راون‌شناسی فرستاده می‌شوند. »وزیر خارجه استرالیا افزود: «این هفته، ویدیوهای منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی آزار جنسی پلیس ایران علیه یک زن معترض را نشان داد. این اعمال خلاف وجدان و غیرقابل قبول است.» او تاکید کرد: «ما از حقوق زنان و دختران برای اعتراض مسالمت‌جویانه و به دور از سوءاستفاده مقام‌های ایران از قدرت حمایت می‌کنیم. همچنین از برابری زنان و دختران ایرانی حمایت می‌کنیم.» ( ایران اینترنشنال ۳۰ مهرماه ۱۴۰۱)

وزرای خارجه زن: حمایت از زنان ایران یک وظیفه اخلاقی است

به دعوت ملانی جولی، وزیر خارجه کانادا روز پنجشنبه ۲۰ اکتبر (۲۸ مهر) وزرای خارجه آلمان، نروژ، ایسلند، مغولستان، لیبی و نیوزیلند که همگی زن هستند در یک جلسه مجازی شرکت کردند تا در مورد اعتراضات جاری در ایران گفت‌وگو کنند.وزیر خارجه کانادا در آغاز این نشست گفت: «زنان ایران دیگر تصورات رژیم در مورد نقش زنان در جامعه یا اینکه آن‌ها چه پوششی باید داشته باشند را تحمل نمی‌کنند». ملانی جولی افزود:«حمایت از زنان ایران یک وظیفه اخلاقی است.»وزیر خارجه کانادا همچنین گفت: «ما به عنوان وزیر امور خارجه زن، مسئولیت داریم که صدای آنها را در حالی که برای حقوق بشر خود مبارزه می کنند، تقویت کنیم و در حمایت از مردم ایران با یکدیگر همکاری کنیم.» ملانی جولی در بیانیه‌ای که پیش‌تر منتشر کرده بود، اظهار داشت: «من و همتایانم پیام روشنی خواهیم فرستاد: رژیم ایران باید به همه اشکال خشونت و آزار و اذیت مردم ایران از جمله تهاجم وحشیانه بالاخص به زنان پایان دهد». دفتر وزیر خارجه کانادا در مورد این جلسه اعلام کرد :« همتایان وزیر خارجه کانادا به سخنان زنان ایرانی گوش خواهند داد و وضعیت حقوق زنان و بشر در ایران را مورد بحث و تبادل نظر قرار می‌دهند.» وزیر خارجه کانادا در بیانیه خود گفته است که “برگزاری این جلسه این فرصت را در اختیار وزیران خارجه زن جهان خواهد گذاشت تا تلاش‌های خود را هماهنگ کرده و راهکارها برای افزایش حمایت دسته‌جمعی از مردم ایران” را بررسی کنند.پیش از برگزاری این نشست، کانادا تحریم‌هایی را علیه برخی از نهادها و مقامات جمهوری اسلامی که در سرکوب معترضان و نقض حقوق بشر دست دارند وضع کرد. فهرست تحریم‌ها شامل شورای نگهبان، مجلس خبرگان رهبری، خبرگزاری فارس و مجمع تشخیص مصلحت نظام می‌شود. ( ایران اینترنشنال ۳۰ مهرماه ۱۴۰۱)

امینه محمد: زن‌ستیزی ریشه‌دار به چالشی در جهان تبدیل شده است

معاون دبیرکل سازمان ملل گفت مبارزه با “زن‌ستیزی ریشه‌دار” یکی از چالش‌های جدی در جهان است و با وجود چندین دهه تلاش برای حقوق زنان و صلح، جهان در جهتی مخالف حرکت کرده است. او به مبارزات زنان ایران و افغانستان اشاره کرد.امینه جین محمد، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد روز پنجشنبه ۲۸ مهر (۲۰ اکتبر) در نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره “زنان، صلح و امنیت” به چالش‌های جدی که حقوق بشر را در سراسر جهان پایمال می‌کند اشاره کرد. او به گسترش مناقشات و بحران‌ها در سطح جهان و افزایش “زن ستیزی ریشه‌دار” اشاره کرد و گفت: «علیرغم چندین دهه تلاش برای صلح پایدار و پیشگیری از بحران، جهان در جهت مخالف حرکت کرده است.» او تاکید کرد که نمی‌توان وضعیت خطرناک صلح جهان را از آثار مخرب مردسالاری جدا کرد.محمد از کشورهای جهان خواست که “زن ستیزی” و “بدرفتاری و تبعیض علیه زنان” را در خیابان، خانه، محل کار، در فضای مجازی و همچنین در ساختارها و هنجارهای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی مردسالارانه به چالش بکشند.اهمیت حضور زنان در مذاکرات صلحقطعنامه تصویب شده در شورای امنیت در سال ۲۰۰۰ خواستار مشارکت برابر زنان در مذاکرات صلح در جهان شد. امینه محمد گفت که بین سال‌های ۱۹۹۵ تا ۲۰۰۰ توافقات صلح با در نظر گرفتن حقوق زنان از ۱۴ درصد به ۲۲ درصد افزایش یافت. اما به گفته او، زنان در حال حاضر به طور متوسط ​​تنها ۱۳ درصد از هیئت‌های صلح را تشکیل می‌دهند. ( دویچه وله فارسی ۳۰ مهرماه ۱۴۰۱)

احضار به دادگاه

اعتراض‌های سراسری؛ احضار دستکم ۹ فعال مدنی جهت بازپرسی به دادسرای عمومی و انقلاب ارومیه

بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب ارومیه مرکز استان آذربایجان غربی، ۹ تن از فعالان مدنی را به جلسه بازپرسی احضار کرد. این افراد به اتهامی همچون لطمه وارد کردن به تمامیت یا استقلال کشور، محاکمه شدند.روز دوشنبه ۲۵ مهر ماه ۱۴۰۱، هادی خوشبخت قوشچی، سعید گل محمدی، فریبا عموئی بنابی، ناصر خوشبخت قوشچی، میکائیل قلی پور، صمد رضایی الله لو، هوشنگ نقی زاده، فرشته حسین زاده و میکائیل قلی پور، ۹ تن از فعالان مدنی ساکن استان آذربایجان غربی به شعبه ۱۰ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب ارومیه جهت تفهیم اتهام و تنظیم کیفرخواست احضار شدند.‌براساس ابلاغیه صادره توسط رئیس دفتر شعبه ۱۰ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب ارومیه به ریاست بازپرس علی استیری که با عنوان اتهامی (لطمه وارد کردن به تمامیت یا استقلال کشور) صادر شده، هر یک از این ۹ فعال ملی مدنی بابد جهت ارائه آخرین دفاع پیش از تنظیم کیفرخواست برای ارجاع پرونده به دادگاه در جلسه بازپرسی و تفهیم اتهام حاضر شوند.‌لازم به ذکر است، هادی خوشبخت قوشچی، سعید گل محمدی، فریبا عموئی بنابی، ناصر خوشبخت قوشچی، میکائیل قلی پور، صمد رضایی الله لو، هوشنگ نقی زاده، فرشته حسین زاده و میکائیل قلی پور، در جریان برگزاری تجمع اعتراضی که در تاریخ ۲۵ تیر ماه ۱۴۰۱، در واکنش به خشک شدن دریاچه ارومیه برگزار شده بود توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.‌هوشنگ نقی زاده و میکائیل قلی پور، در تاریخ ۳۰ تیر ماه۱۴۰۱، پس از اتمام مراحل بازجویی و تفهیم اتهام به ترتیب نام با تودیع وثیقه هایی به مبلغ ۷۰۰ و ۵۰۰ میلیون تومان از زندان مرکزی ارومیه آزاد شدند.‌از میان این فعال مدنی، میکائیل قلی پور و هوشنگ نقی زاده، پیشتر هم به سبب فعالیتهای مدنی خود سابقه احضار، بازداشت و پرونده سازی از سوی ارگانهای امنیتی را دارند( کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی ۲۸ مهرماه ۱۴۰۱)

احکام صادر شده

حکم ناهید شیر پیشه

ناهید شیرپیشه مادر پویا بختیاری از جانباختگان اعتراضات آبان ۹۸ پنج سال زندان قطعی محکوم شد. شعبه یک دادگاه انقلاب کرج مرکز استان البرز وی را به تحمل ۵ سال حبس تعزیری محکوم کرد.‌ اتهامات این مادر دادخواه «اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت کشور» و «فعالیت تبلیغی علیه نظام» است. ناهید شیرپیشه در حال حاضر در زندان «کچویی» کرج محبوس است و با وجود بیماری‌ از حق دسترسی و یا اعزام به مرکز درمانی تخصصی خارج از زندان محروم و در وضعیت وخیم جسمی بسر می‌برد و از حق تماس تلفنی و ملاقات با خانواده نیز محروم است و با اعلام صدور حکم حبس وی از لحاظ روحی دچار مشکلات زیادی شده که وی را از اعزام به بیمارستان و مراکز درمانی محروم کردند. ناهید شیرپیشه پیشتر نیز به دلیل دادخواهی خون فرزندش توسط نهادهای امنیتی بارها احضار و بازداشت شده بود. ناهید شیرپیشه آموزگاری که پس از جان باختن فرزندش از این حرفه کناره گرفت، در تاریخ ۲۰ تیر ماه ۱۴۰۱، در پی یورش خشونت‌آمیز نیروهای امنیتی به منزل شخصی او پس از شکستن درب ورودی و تفتیش و ضبط برخی وسائل شخصی بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات کرج منتقل شد و پس از طی مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام در تاریخ ۶ مردادماه ۱۴۰۱، به بند زنان در زندان «کچویی» کرج منتقل شد.‌ ( کیهان، ۲ مهر ۱۴۰۱)

صدور حکم حبس و جمع‌آوری زباله در مناطق خالی از سکنه برای نرگس محمدی

بر اساس حکم غیابی دادگاه انقلاب اسلامی تهران، نرگس محمدی علاوه بر دو سال ممنوعیت خروج از کشور، به جمع‌آوری زباله در مناطق خالی از سکنه محکوم شد. ( VOAPNN، ۲۰ مهر ۱۴۰۱)

بازداشت

فاطمه سپهری بازداشت شد و گسترش اعتراضات به ۲۳ استان

اعتراضات سراسری به مرگ تحت بازداشت مهسا امینی که توسط گشت ارشاد در تهران بازادشت شده بود، تاکنون دست کم در ۲۳ استان ایران جریان داشته است. تهران، کردستان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اصفهان، البرز، فارس، استان مرکزی، کرمانشاه، کرمان، یزد، سمنان، هرمزگان، قزوین، ایلام، زنجان، گیلان، مازندران، گلستان، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، همدان، و قم مناطقی هستند که تاکنون به اعتراضات پیوسته‌اند. کمیسیون آزادی‌های مذهبی بین‌المللی وزارت امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه «پلیس مذهبی» در ایران را برای «قتل ژینا (مهسا) امینی ۲۲ ساله» محکوم کرد و گفت: «حکومت ایران علیه شمار زیادی از ایرانیان معترض به مرگ امینی و قوانین الزام‌آور پوشش سر [حجاب] برای زنان، از زور استفاده کرده است.» همزمان با گسترش دامنه اعتراضات در ایران، مأموران اطلاعات خانم سپهری روز سه‌شنبه در گفت‌وگو با صدای آمریکا با شرح وضعیت اعتراضات در مشهد به صدای آمریکا گفته بود، «مردم جمهوری اسلامی را نمی‌خواهند و جمهوری اسلامی هم اصرار دارد به هر طریق که شده بماند، بزند، بکشد، ولی باشد» و «مردم این بار کار را تمام خواهند کرد. او مهسا امینی، جوان ۲۲ ساله را که در بازداشت گشت ارشاد جان باخت، «فرزند بی‌گناه ایران» خوانده و از مردم معترض خواسته بود به خیابان بیایند. »روز چهارشنبه ۳۰ شهریور در مشهد به خانه فاطمه سپهری، فعال سیاسی، یورش بردند و ضمن بازرسی خانه، او را بازداشت کردند. ( VOAPNN، ۱ مهر ۱۴۰۱)

بازداشت سه شهروند معترض توسط نیروهای امنیتی درسنندج

یک شهروند معترض به نام “ساریا شریفی” در تجمعات اعتراضی به قتل حکومتی ژینا امینی در خیابان فردوسی سنندج توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.این شهروند پس از بازداشت به مکان نامعلومی منتقل و از سرنوشت وی اطلاعی در دسترس نیست.همچنین امروز چهارشنبه سی‌ام شهریورماه، حیات الماسی، فعال حقوق زنان توسط نیروهای امنیتی در سنندج بازداشت شد.روز سه‌شنبه بیست و نهم شهریورماه نیز، ریزان احمدی، فعال حقوق زنان در محل کارش توسط نیروهای امنیتی در سنندج بازداشت شد. ( خبر کردستان، ۱ مهر ۱۴۰۱)

انتقال زنان بازداشتی‌ به زندان قرچک

براساس خبرهای رسیده به «ایران‌وایر»، زنان بازداشتی در تجمعات دو روز تهران، به زندان قرچک ورامین منتقل شده‌اند. یک منبع مطلع در گفت‌و‌گو با «ایران‌وایر» می‌گوید: «روز دوشنبه ۵۰ نفر و روز سه شنبه ۳۰ زن به زندان قرچک منتقل شده‌اند.» «روژین موسی‌زاده»، ۲۶ ساله و «سعیده محمدی» ۳۰ ساله، دو تن از کسانی هستند که به زندان قرچک منتقل شده‌اند. آن‌ها که روز یکشنبه پلاکاردهایی با نام مهسا امینی به گردن انداخته و برای جلب توجه عمومی در خیابان‌ها با این پلاکاردها قدم می‌زدند، توسط نیروهای گارد ویژه بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه وزرا و سپس دادسرای شهید مقدس اوین در شعبه دو بازپرسی، اتهامات زیادی به آن‌ها تفهیم و قاضی برای آن‌ها قرار وثیقه دو میلیاردی تا زمان دادگاه و رسیدگی به پرونده صادر کرده است. آن‌ها به دلیل عدم توانایی در تامین وثیقه به زندان قرچک ورامین منتقل شده‌اند. لازم بذکر است. «الان ۸۰ نفری که به قرچک منتقل شده‌اند پشت یک زمین ورزشی که هیچ امکاناتی ندارد و حتی جای خواب کافی موجود نیست، نگهداری می‌شوند.»گفته می‌شود بازداشتی‌ها برگه بازداشت موقت ۲۰ روزه امضا کرده‌اند. براساس شنیده‌ها «یلدا معیری»، عکاس، که روز دوشنبه در خیابان بازداشت شد، به زندان قرچک منتقل شده است. ( ایران وایر، ۱ مهر ۱۴۰۱)

دستگیری یلدا معیری عکاس مشهور ایرانی در اعتراضات تهران

یلدا معیری، عکاس معروف خبری و عضو انجمن عکاسان مطبوعاتی ایران، در جریان اعتراضات روز سه‌شنبه بیست و نهم شهریور تهران بازداشت شده و به زندان قرچک در جنوب تهران منتقل شده است. به دنبال بازداشت خانم معیری، انجمن صنفی روزنامه‌نگاران استان تهران با صدور بیانیه‌ای خواستار آزادی این عکاس روزنامه‌نگار شده و گفته است: «خانم یلدا معیری، عکاس جامعه مطبوعاتی ایران، که در روزهای اخیر برای تهیه عکس در یکی از خیابان‌های تهران حاضر شده بود، بازداشت شده و اکنون در زندان قرچک به سر می برد. انجمن صنفی روزنامه‌نگاران استان تهران ضمن دفاع قاطع از آزادی عمل برای همکاران روزنامه‌نگار در بازتاب وقایع، تاکید می‌کند مسئولان و دستگاه‌های نظارتی و قضایی باید توجه داشته باشند که یکی از وظایف خبرنگاران و عکاسان حضور در وقایع روز برای تهیه خبر و گزارش است.» در بخش دیگری از این بیانیه آمده است: «همانگونه که حضور ماموران اورژانس و کادر درمانی در یک رویداد خیابانی مانند تظاهرات، شرکت در اجتماعات و تظاهرات تلقی نمی‌شود، حضور خبرنگاران و عکاسان را نیز نمی‌توان شرکت در اجتماعات تلقی کرد و آن را مستمسکی برای بازداشت خواند.» ( ایران وایر، ۱ مهر ۱۴۰۱)

لیلا عباسی، هنرمند و معلم توسط نیروهای امنیتی در بیجار بازداشت شد

لیلا عباسی، ساکن شهرستا‌ن بیجار، معلم و هنرمند غبارنویس، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.‌ براساس این گزارش، ماموران امنیتی در ساعات نیمه شب سه شنبه پس از یورش به محل سکونت لیلا عباسی، وی را بازداشت کرده و به همراه خود بردند.‌ تا لحظه تنظیم این گزارش، از دلایل بازداشت، ارگان‌ بازداشت کننده و مکان نگهداری لیلا عباسی اطلاعی در دسترس نیست.ئلازم به ذکر است، لیلا عباسی، به نقل از شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان کشور، علاوه بر فعالیت‌های صنفی و مدنی در زمینه غبارنویسی دارای نشان ممتاز کشوری است. ( کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، ۱ مهر ۱۴۰۱)

پنج فعال زن کُرد توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند

بنا به اطلاع شبکه حقوق بشر کردستان، پنج فعال زن کُرد به نام‌های فرانک رفیعی، باران ساعدی، ماهرو هدایتی، آزاده جماعتی و بهار زنگی‌بند در سنندج توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل شده‌اند. نیروهای امنیتی به منزل باران ساعدی، فعال مدنی یورش برده و بدون ارائه حکم قضایی اقدام به بازداشت وی کردند. آزاده جماعتی دیگر فعال مدنی نیز پس حضور در ستاد خبری اداره اطلاعات سنندج بازداشت شد. نیروهای امنیتی همچنین به قصد بازداشت وی به منزل خانوادگی این فعال مدنی یورش برده ولی به دلیل عدم حضور وی در منزل موفق به بازداشت او نشده بودند. نیروهای امنیتی به صورت همزمان به منزل ماهرو هدایتی و بهار زنگی‌بند یورش برده و اقدام به بازداشت آنها کردند. فرانک رفیعی، فعال محیط زیست نیز از سوی نیروهای امنیتی در سنندج بازداشت شده است. از سرنوشت این پنج فعال مدنی و محل نگهداری آنها اطلاعی به دست نیامده است. ( شبکه حقوق بشر کردستان، ۲ مهر ۱۴۰۱)

بازداشت یک فعال حقوق زنان توسط نیروهای امنیتی

ریزان احمدی، فعال حقوق زنان در محل کارش توسط نیروهای امنیتی در سنندج بازداشت شد. همچنین امروز چهارشنبه سی‌ام شهریورماه، حیات الماسی، فعال حقوق زنان توسط نیروهای امنیتی در سنندج بازداشت شد. نیروهای امنیتی بدون ارائه حکم قضایی به منزل خانم الماسی یورش بردند و او را در ارتباط با اعتراضات به قتل حکومتی ژینا امینی بازداشت کردند. ( خبر کردستان، ۳ مهر ۱۴۰۱)

هانیه دائمی و شوهرش بازداشت شدند

انسیه دائمی از بازداشت خواهر و شوهر خواهرش در اعتراضات خبر داد.وی در توییترش نوشت: «اینبار نوبت خواهر دیگرم است،آتنا را بردن و هفت سال بعد با بیماری ام اس آزادش کردند،امروز هانیه را بردن تا خانواده مارا مجبور به سکوت کنند، هانیه و همسرش حسین فاتحی بازداشت شدند.»اعتراضات به قتل مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، وارد هفتمین روز خود شده است و با وجود اختلال گسترده در اینترنت و سرکوب شدید معترضان، همچنان ادامه دارد.در چند روز اخیر خبر بازداشت صدها نفر فعالان مدنی و معترضان از شهرهای مختلف ایران منتشر شده است و حکومت سعی دارد با سرکوب شدید و بازداشت گسترده اعتراضات را خاموش کند. (ایران وایر، ۴ مهر ۱۴۰۱)

موج بازداشت‌ها؛ روزنامه‌نگاران و دانشجویان بیش از دیگران هدف بوده‌اند

در حالی که اعتراض‌ها به جمهوری اسلامی وارد هفتمین روز خود شده و در این مدت گروه بزرگی از معترضان بازداشت شده‌اند، گزارش‌ها حاکی است که موجی از بازداشت فعالان مدنی و سیاسی نیز آغاز شده که در دو روز اخیر، بیش از همه روزنامه‌نگاران و دانشجویان را هدف گرفته است. در میان خبرنگاران تاکنون گزارش دستگیری نیلوفر حامدی، یلدا معیری، فاطمه رجبی، مسعود کردپور، روح‌الله نخعی، علیرضا خوشبخت و مجتبی رحیمی منتشر شده است.همچنین نام تعدادی از فعالان مدنی و سیاسی نیز در میان بازداشت‌شدگان دیده می‌شود.فاطمه سپهری، مجید توکلی، محمدرضا جلایی‌پور، هدی و زهرا توحیدی (از اعضای سابق دفتر تحکیم وحدت)، علیرضا خوشبخت، خالد حسینی (فعال کارگری در سنندج)، هانیه دائمی (خواهر آتنا دائمی) و همسرش حسین فاتحی و سیاوش حیاتی (سخنگوی مجمع مشورتی فعالان مدنی یارسان و دبیر جبهه‌ متحد کرد) از جمله کسانی هستند که گزارش‌هایی از دستگیری‌شان منتشر شده است. الهه محمدی روزنامه نگار، محمدعلی کامفیروزی وکیل خانم محمدی،  فاطمه رجبی روزنامه نگار مسعود کرد پورروزنامه نگار، مجتبی رحیمی خبر نگار، مجید اماموردی دانشجوی حقوق دانشگاه تهران،بردیا شکوری فرد، دانشجوی اقتصاد دانشگاه تهران، محمد نوری دانشجوی اقتصاد دانشگاه تهران، محمد عرب دانشجوی مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی نوشیروانی و دبیر انجمن فرهنگ و تمدن اسلامی دانشگاه نوشیروانی بابل، کامیار شریفی دانشجوی برنامه ریزی اجتماعی دانشگاه تهران ، ریحانه معروف دانشجوی جامعه‌شناسی دانشگاه تهران و دبیر شورای صنفی دانشکده علوم اجتماعی، مهسا عبدالله زاده دانشجوی رشتۀ مهندسی معدن، مبینا محمدی دانشجوی ادبیات دانشگاه تهران، سهند مرتضوی دانشجوی مهندسی شیمی دانشگاه تهران، ماهان گچپزان عیدگاهی دانشجوی روانشناسی و دبیر کل شورای صنفی دانشگاه تهران، بهروز شیربیگی دانشجوی جامعه‌شناسی دانشگاه علامه، فرهاد شجاع حیدری دانشجوی مددکاری اجتماعی دانشگاه علامه، مهرداد ارندان دانشجوی اقتصاد دانشگاه علامه، نیلوفر حامدی خبرنگار روزنامه شرق، محل بازداشت: تهران، تاریخ بازداشت: ۳۱ شهریور ۱۴۰۱، یلدا معیری، خبرنگار، محل بازداشت: تهران خیابان حجاب، تاریخ بازداشت: ۲۹ شهریور ۱۴۰۱ – وی سپس به زندان قرچک ورامین منتقل شد، بتول بلایی، خبرنگار، محل بازداشت: سیرجان، تاریخ بازداشت: ۳۰ شهریور ( بازداشت به همراه سمیرا علی نژاد. این دو خبرنگار در یکی از تجمعات اعتراضی در سیرجان توسط نیروهای پلیس برای پاره ای از توضیحات احضار شدند. پس از مراجعه به یکی از مراکز نیروی انتظامی سیرجان، بازداشت و به زندان این شهرستان منتقل شدند.) سمیراعلی نژاد، محل بازداشت: سیرجان، تاریخ بازداشت ۳۰ شهریور (همراه با بتول بلایی) فاطمه رجبی، روزنامه نگار و فعال حقوق زنان، محل بازداشت: تهران، تاریخ بازداشت: اول مهر ۱۴۰۱،   الهه محمدی خبرنگار روزنامه هم میهن، وکیل وی در توییتی خبر داد که این روزنامه نگار که گزارشی در مورد مهسا امینی تهیه کرده بود بازداشت شده است.   مرضیه طلایی، روزنامه نگار   و فعال رسانه ای در خبرگزاری موکریان، محل بازداشت: سقز ، تاریخ بازداشت:‌ ۲۹ شهریور ( به همراه علی خطیب در حین تردد در یکی از خیابانهای سقز پس از توقیف تلفن همراه بازداشت شدند )  ویدا ربانی، روزنامه نگار، محل بازداشت: پیرانشهر، تاریخ بازداشت: اول مهر ۱۴۰۱ اعدام علاوه بر روزنامه‌نگاران                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       ، گروه بزرگی از دانشجویان نیز در سراسر کشور دستگیر شده‌اند. هنوز فهرست کاملی از کسانی که دستگیر شده‌اند روشن نیست و این دستگیری‌ها ادامه دارد. ( بی بی سی، ۴ مهر ۱۴۰۱)

نرگس حسینی، از دختران انقلاب در کاشان بازداشت شد

نرگس حسینی»، از دختران خیابان انقلاب، دو روز پیش در کاشان بازداشت شده و امروز در تماس با خانواده خود اعلام کرده در زندان کاشان است. به گفته یکی از اعضای خانواده، نرگس حسینی اعلام کرده که در زندان به عنوان زندانی پذیرش نشده و با مسئولیت دادستان به عنوان بازداشتی در زندان کاشان نگهداری می‌شود. وی پیش از این در دی‌ماه ۱۳۹۶ به دلیل اعتراض به حجاب اجباری بازداشت شده بود. خانم حسینی دومین زنی بود که با ایستادن بر یک سکو در خیابان انقلاب تهران روسری خود را برداشت تا اعتراضش به حجاب اجباری را نشان دهد. او اعتراضش را به فاصله کمی پس از آزادی اولین زنی که این کار را کرد انجام داد. پس از او، زنان بسیاری در نقاط مختلف ایران به حجاب اجباری اعتراض کردند. جمهوری اسلامی در ۵ سال اخیر دست‌کم ۹۲ سال حکم حبس برای مخالفان حجاب اجباری صادر کرده است. ( ایران وایر، ۴ مهر ۱۴۰۱)

بازداشت یک زوج جوان بهایی در تهران

بنا به خبر رسیده به ایران، ساعت دو و نیم صبح روز شنبه ۲ مهر ۱۴۰۱، ماموران به منزل یک زوج جوان بهایی به نام آرش زمانی و ارمغان ذبیحی در شهر تهران هجوم برده و پس از بازرسی منزل، این دو تن را بازداشت کردند. خانواده این زوج هیچ اطلاعی از نحوه دستگیری، اتهام و محل نگه‌داری آنان ندارند. قابل ذکر است، چند ساعت بعد از دستگیری این زوج حوالی ظهر روز شنبه ۲ شهریور ماموران سیروس ذبیحی، پدر ارمغان را هم در منزل شخصی‌ش در شهر مشهد بازداشت کردند. ( ایران وایر، ۵ مهر ۱۴۰۱)

نگهداری نیلوفرحامدی روزنامه‌نگار بازداشت شده در سلول انفرادی

محمدحسین آجورلو همسر نیلوفر حامدی با انتشار توییتی از وضعیت او پس از بازداشت خبر داده است.بر اساس توییتی که در حساب کاربری خود منتشر کرده نیلوفر حامدی امروز با مادر و همسرش تماس کوتاه تلفنی داشته و گفته است که در سلول انفرادی است و همچنان از تشکیل پرونده خود بی‌اطلاع است. او پیشتر ویدیویی از تیراندازی یک مامور گشت ارشاد به یک زن و شوهر در پارک پردیسان تهران مربوط به ۸ اردیبهشت‌ماه منتشر کرده بود.این زوج بعدتر در مصاحبه‌ای با خانم حامدی که در شرق منتشر شد افشا کردند که نیروی انتظامی حق را به مامور داده و به آنها اتهام «‌کشف حجاب و تمرد» زده است. هنوز مشخص نیست بر اساس چه اتهامی این روزنامه‌نگار بازداشت شده است . خانم حامدی پس از انتشار خبر انتقال مهسا امینی به بیمارستان کسری در تهران، تصویری از پدر و مادر او در حالی که پشت در اتاق مراقبت‌های ویژه یکدیگر را در آغوش گرفته و می‌گریستند منتشر کرد که بسیار در فضای مجازی بازنشر شد. بازداشت نیلوفر حامدی و شماری دیگر از خبرنگاران و عکاسان خبری در حالی صورت گرفته که پس از قتل مهسا امینی، اعتراضات گسترده‌ در شهرهای مختلف ایران وارد ششمین روز شده و دولت با اختلال گسترده در اینترنت سعی دارد مانع از انتشار اخبار و گسترش اعتراضات شود. ( ایران وایر، ۶ مهر ۱۴۰)

انتقال ساناز رضوی فرد به بازداشتگاه اداره اطلاعات بهبهان

ساناز (صبا) رضوی فرد، شهروند اهل بهبهان از زندان سپیدار اهواز به اداره اطلاعات بهبهان منتقل شد. خانم رضوی فرد در جریان اعتراضات سراسری در بهبهان بازداشت شده بود. بک منبع مطلع در خصوص جزئیات بازداشت وی به هرانا گفت: “ساناز به همراه دو زن و حدود ۴۰ مرد دیگر در اعتراضات بهبهان بازداشت شده بود. تا امروز دو زن دیگر آزاد شده اند اما ساناز کماکان در بازداشت است و حتی برای بازجویی به بازداشتگاه اداره اطلاعات بهبهان منتقل شده.” علیرغم مراجعه وکیل به شعبه چهارم بازپرسی بهبهان، اجازه اعلام وکالت به او داده نشده است. ( هرانا، ۷ مهر ۱۴۰۱ )

دو خبرنگار در سیرجان بازداشت شدند

تلفن های همراه بتول بلالی و سمیرا علی نژاد، در یکی از تجمعات اعتراضی در سیرجان توسط نیروهای پلیس ضبط و این دو خبرنگار برای پاره‌ای از توضیحات احضار شدند. این دو روزنامه‌نگار پس از مراجعه به یکی از مراکز نیروی انتظامی سیرجان، بازداشت و به زندان این شهرستان منتقل شدند. اعتراضات سراسری در ایران پس از مرگ مشکوک مهسا امینی، شعله ور شد و تاکنون ۱۶ نفر روزنامه‌نگار بازداشت شده‌اند. فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران از آغاز اعتراضات در ایران تاکنون دو بار بیانیه صادر کرده است و از مقامات ایران خواسته است تا روزنامه‌نگاران بازداشت شده سریعا آزاد شوند و محدودیت‌های دسترسی به اینترنت رفع گردد. ( ایران امروز، ۷ مهر ۱۴۰۱)

بازداشت دو تن از دبیران انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران

مطهره گونه‌ای دبیر سیاسی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران و دبیر تشکیلات دانشکده دندانپزشکی و هادی علیزاده دبیر تشکیلات دانشکده داروسازی دانشگاه تهران بازداشت شده و به زندان اوین منتقل شدند. ( ایران امروز، ۷ مهر ۱۴۰۱)

بازداشت 10 تن در شهرهای مریوان، پاوه، تهران، زنجان و دهدشت

طی روزهای اخیر، در پی گسترش اعتراضات سراسری به جان باختن مهسا امینی، در بازداشتگاه پلیس امنیت، نیروهای امنیتی، سینا ایرانی پور، گلاره مرادی، امین سالاری سلاجقه، پیمان عسکری، حافظ طاهری، سپیده احمدخانی، فاطمه نیک مقام، فاطمه قرائتی، آیدا کیانی، رزبرجاس، را بازداشت کردند.‌ آیدا کیانی، رز برجاس، فاطمه قرائتی و فاطمه نیک مقام، سه تن از شهروندان ساکن شهرستان دهدشت از توابع استان لرستان، توسط نیروهای امنیتی نیز بازداشت شدند. تا این لحظه از علت بازداشت این افراد اطلاعی دقیقی در دسترس نیست.” همچنین؛ گلاره مرادی، ساکن شهرستان پاوه از توابع استان کرمانشاه، در جریان اعتراضات سراسری به جان باختن مهسا امینی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده است.‌از سوی دیگر، طی روزهای گذشته، سینا ایرانی پور، متولد: ۱۳۸۱، توسط نیروهای امنیتی توام با ضرب و شتم بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. امین سالاری سلاجقه، دانشجوی سال دوم رشته فلسفه در دانشگاه تهران، مفقود شده و از وضعیت وی هیچ اطلاعی در دسترس نیست. سپیده احمدخانی، دانش آموخته رشته معماری در مقطع کارشناسی دانشگاه زنجان و مقطع کارشناسی ارشد در رشته مذکور از دانشگاه شهیر بهشتی، در پی یورش نیروهای امنیتی به محل سکونت وی پس از تفتیش و توقیف لب تاپ، گوشی تلفن همراه و برخی دیگر وسائل شخصی اش بازداشت شد. وی از تاریخ بازداشت ۱ مرحله تماس کوتاه با خانواده خود داشته اما از ارگان بازداشت کننده و مکان نگهداری وی اطلاعی در دسترس نیست.‌ پیمان عسکری و حافظ طاهری، دانشجویان رشته کشاورزی در دانشگاه تهران، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده است. ( کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، ۸ مهر ۱۴۰۱)

مریم کریم بیگی، توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت شد

مریم کریم بیگی خواهر مصطفی از جان باختگان اعتراضات ۱۳۸۸ ساکن تهران، توسط ماموران پلیس امنیت بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. شهناز اکملی، مادر مریم کریم بیگی، ضمن اعلام این خبر در صفحه شخصی خود نوشت:”دخترم ‌مریم کریم بیگی ساعت ۶ امروز به دستور دادسرای امنیت تهران توسط پلیس امنیت در منزل بازداشت شد.” تا لحظه تنظیم این گزارش، از دلایل بازداشت و مکان نگهداری مریم کریم بیگی اطلاعی در دست نیست. لازم به ذکر است، در تاریخ ۱۰ مرداد ماه ۱۴۰۱، مریم کریم بیگی، ساکن تهران، توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ایمان افشاری به اتهام(اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور) و (فعالیت تبلیغی علیه نظام) و (نگهداری مشروبات الکلی)در مجموع به تحمل ۵ سال و ۷ ماه حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق تعزیری و پرداخت جریمه نقدی محکوم شد. و درحال حاضر با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۷۰۰ میلیون تومان آزاد بود. ( کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، ۸ مهر ۱۴۰۱)

بازداشت دست‌کم ۵۲ زن در اعتراضات اخیر کُردستان

با استناد به‌آمار به ثبت رسیده در مرکز آمار و اسناد سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، با آغاز اعتراضات در کُردستان و در حدفاصل روزهای دوشنبه تا جمعه بیش از ۷۰ زن کُرد در شهرهای مختلف کُردستان بازداشت شده‌اند و تاکنون هویت ۵۲ نفر از آنها برای هه‌نگاو احراز شده است. دست‌کم ۴ نفر از زنانی که بازداشت شده‌اند نوجوان و زیر ۱۸ سال هستند. هویت این چهار نفر الهه مومنی ۱۶ ساله، نیلوفر قاضی ۱۷ ساله و سارا شیردن ۱۸ ساله اهل ایلام و همچنین آیدا درویشی ۱۷ ساله اهل پاوه می‌باشد. از این تعداد تنها ۴ نفر پس از اخذ تعهد کتبی آزاد شده و بقیه کماکان در کانون اصلاح و تربیت شهرهای کرمانشاه، سنندج، ایلام و زندان میاندوآب و بازداشتگاه شهرامفرد سپاه سنندج در بازداشت به سر می‌برند. نیلوفر قاضی از بیماری آسم رنج می‌برد و همچنین ژینا مدرس‌گرجی به نشانه اعتراض به نحوه برخورد ماموران زندان و شکنجه زنان بازداشت شده در کانون اصلاح و تربیت سنندج از دو روز پیش دست به اعتصاب غذا زده است. تفکیک زنان بازداشت شده بر حسب استان:

استانکُردستان(سنه)؛ ۳۰ مورد
سنندج (سنه)؛ ۱ــ ژینا مدرس‌گرجی ۲ـ ریزان احمدی (اهل دهگلان) ۳ـ حیات الماسی ۴ـ فرانک رفیعی ۵ـ گشین محمدیان ۶ـ ساریا شریفی، ۷ـ بهاره زنگی‌بند ۸ـ باران ساعدی ۹ـ روژان قادری ۱۰ـ منیره محمدی ۱۱ـ ماهرو هدایتی ۱۲ـ آزاده جماعتی ۱۳ـ ثریا خدری ۱۴ـ لیلا پاشایی (اهل سقز) ۱۵ـ سروه شهابی ۱۶ـ شادی اصلانی ۱۷ـ مهسا افضلی ۱۸ـ سنا غفوری ۱۹ـ پریا مرتضایی ۲۰ـ نگین مرادی ، دهگلان (دیولان)؛ ۱ـ سروه رحمانی ، مریوان؛ ۱ـ اوین راستی ، بیجار؛ ۱ـ لیلا عباسی ۲ـ ملیکا کاوندی ، بانه؛ ۱ـ گلاویژ خاکپور ۲ـ سمیه کتابی ، قروه؛ ۱ـ سهیلا بابایی ۲ـ سیران عیلامی ، کامیاران (کامیران)؛ ۱- لیلا قلوزی ۲ـ توران رحمانی

استان کرمانشاه (کرماشان)؛ ۵ مورد : پاوه؛ ۱ـ گلاره مرادی ۲ـ سوما نقشبندی ۳ـ انیص مقصودی ۴ـ آیدا درویشی ۵ـ نگین محمدی

استان ایلام؛ ٩ مورد: ایلام؛ ۱ـ الهه مومنی ۲ـ نیلوفر قاضی ۳ـ سارا شیردل ۴ـ منا مروتی ٥ـ کژال وطنپور (اهل گیلانغرب) ٦ـ نرگس میرزا میرجانی ٧ـ پریسا فریادیان ٨ـ سهیلا زیبایی ، آبدانان؛ ۱ـ شیما بیرانوند ، استان آذربایجان‌غربی (ارومیه) ۷ مورد:
تکاب؛ ۱ـ لیلا حمامی ۲ـ زهرا عظیمی ۳ـ رویا شهبازی ۴ـ الهام شعاعی ۵ـ آیدا مختاری ۶ـ نگین طهماسبی ،بوکان؛ ۱ـ سروین حیدری

استان مازندران؛ ۱ مورد : نوشهر؛ ۱ـ مژگان کاوسی ( هه نگاو، ۹ مهر ۱۴۰۱)

فائزه هاشمی بازداشت شد

برخی منابع خبری در تهران خبر بازداشت «فائزه هاشمی رفسنجانی»، فعال سیاسی و فرزند «اکبر هاشمی رفسنجانی»، رئیس جمهور اسبق را منتشر کردند. وی نماینده مجلس اسبق از منتقدان حجاب اجباری بود و بارها در فضای مجازی علیه آن سخن گفته بود. او پیش از این نیز سابقه بازداشت داشته و در جریان اعتراضات به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸، موسوم به جنبش سبز به حبس محکوم شده و مدتی را هم در زندان گذرانده بود. ( ایران وایر، ۹ مهر ۱۴۰۱)

مرضیه طلایی و علی خطیب زاده بازداشت دو روزنامه‌نگار توسط نیروهای امنیتی در سقز

مرضیه طلایی و علی خطیب زاده، روزنامه نگاران و فعالان رسانه ای در خبرگزاری موکریان، توسط نیروهای امنیتی در شهرستان سقز بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند. براساس این گزارش هنگامی که این دو روزنامه نگار مشغول به تردد در یکی از خیابانهای شهرستان سقز بودند با یورش نیروهای امنیتی و پس از توقیف گوشی تلفن همراه آنها صورت گرفته است.‌ پیشتر نیز، در تاریخ ۲۹ شهریور و ۱ مهر ماه ۱۴۰۱، به ترتیب خسرو کُردپور و برادر وی مسعود کُردپور، مدیران مسئول وبسایت خبری موکریان، توسط نیروهای امنیتی در شهرستان بوکان از توابع استان آذربایجان غربی بازداشت شدند. ( کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، ۹ مهر ۱۴۰۱)

بازداشت مهرنوش طافیان روزنامه‌نگار در اهواز

مهرنوش طافیان روزنامه نگار و فعال مدنی در خوزستان بازداشت شد. احمد مقدم موسوی روزنامه‌نگار خوزستانی گفته است که فرزند خانم طافیان از بازداشت دوباره مادرش «وحشت‌زده» است. مهرنوش طافیان پیشتر نیز به دلیل فعالیت رسانه‌ای و مدنی بازداشت و به سه ماه حبس محکوم شده بود. علاوه بر شهروندان معترض و روزنامه‌نگاران شمار زیادی از دانشجویان حاضر در تجمعات اعتراضی که طی روزهای گذشته در حمایت از خانواده مهسا امینی صورت گرفت بازداشت شده‌اند. ( ایران وایر، ۹ مهر ۱۴۰۱)

بازداشت فرشته صنیعی

زن جوانی به نام سارا فرشته‌صنیعی با یورش نیروهای امنیتی به منزلش در خیابان ویلا در شهر تهران بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل شده است. بر اساس اطلاعات دریافت شده برخی از دوستان خانم فرشته‌صنیعی در ابتدا نسبت به بی‌خبری از او اطلاع‌رسانی نکرده‌اند اما با گذشت چهار روز در فضای مجازی اعلام کرده‌اند که منزل او توسط نهادهای امنیتی تفتیش و برخی از اموالش ضبط شده و پیگیری‌های آن‌ها از دستگاه قضایی و نهادهای امنیتی برای کسب اطلاع درباره او بی‌نتیجه مانده است. ( ایران وایر، ۹ مهر ۱۴۰۱)

تأیید بازداشت ۷۰ زن

در حالی که نگرانی نسبت به وضعیت سلامت و نگهداری بازداشت‌شدگان اعتراضات جاری در ایران وجود دارد، انسیه خزعلی معاون امور زنان و خانواده دولت «قاضی‌ مرگ» می‌گوید، شرایط نگهداری زنان بازداشتی خوب است. ۷۰ نفر نیز آمار تقریبی او از زنان بازداشت‌شده بوده است.در دوازدهمین روز از اعتراضات سراسری در ایران، وضعیت سلامت و نگهداری بازداشت‌شدگان اطلاع‌رسانی نمی‌شود و بسیاری از خانواده‌ها برای کسب اطلاع از محل نگهداری و سلامت فرزندان و بستگانشان سرگردان بازداشتگاه‌ها و زندان‌ها شده‌اند. هیچ آمار کامل و دقیقی از هویت و تعداد افراد بازداشت‌شده وجود ندارد و نهادهای حقوق بشری و فعالان رسانه‌ای هرکدام در حوزه‌های مختلف اقدام به انتشار تصاویر و اسامی بازداشتی‌ها می‌کنند. وبسایت حقوق بشری «هرانا» شمار بازداشت‌شدگان را «هزاران تن» تخمین زده است. این خبرگزاری حقوق بشری هویت ۱۴۴ تن دیگر از شهروندان و دانشجویان بازداشتی را روز گذشته اعلام کرد. به نوشته‌ی وبسایت «ایران‌ وایر»، در ۱۰ روز گذشته، «دست‌کم ۲۰۰۰ نفر به زندان‌های «اوین» و «فشافویه» منتقل شده‌اند. بسیاری از این افراد، برای نخستین‌ بار بازداشت شده‌اند و برخی دیگر سابقه حبس دارند. بازداشتی‌ها زیر بازجویی قرار گرفته و میان این دو زندان جابجا می‌شوند، در حالی‌ که اکثر زنان بازداشتی به زندان «قرچک» منتقل شده‌اند.» ( کیهان، ۹ مهر ۱۴۰۱)

مونا برزویی، شاعر و ترانه‌سرا، بازداشت شد

صبا برزویی، خواهر مونا برزویی، شاعر و ترانه‌سرا از بازداشت او خبر داد. خواهر خانم برزویی در صفحه اینستاگرام خود نوشته که این شاعر شب گذشته حدود ساعت ۹ توسط ماموران امنیتی بازداشت شده است. ( اینترنشنال، ۱۰ مهر ۱۴۰۱ )

بیان عزیزی نویسنده، شاعر و پژوهشگر حقوق بشر در سنندج بازداشت شد

در ادامه موج بازداشت شهروندان کُرد توسط نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی متعاقب آغاز اعتراضات مردمی به قتل حکومتی ژینا امینی، بیان عزیزی از فعالین بنام حقوق زنان و حقوق بشر در سنندج بازداشت شد. وی پس از احضار به اداره اطلاعات سنندج بازداشت شده است.  بیان عزیزی اهل بانه و ساکن سنندج، دانشجوی دکترای حقوق بین‌الملل و نیز پژوهشگر حقوق بشر که سالهاست در خصوص حقوق زنان و خشونت‌های خانگی فعالیت دارد. ( هه نگاو، ۱۰ مهر ۱۴۰۱)

دنیا راد پس از انتشار عکس بی‌حجاب او در یک رستوران تهران بازداشت شد

دنیا راد، فعال سینمایی و فضای مجازی٬ که روز چهارشنبه عکسی از او بدون حجاب و در حال خوردن صبحانه در یک رستوران در تهران منتشر شده بود، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده است. انتشار این عکس در روز گذشته در شبکه‌های اجتماعی مورد استقبال گسترده قرار گرفت. خواهر دنیا راد در پستی در اینستاگرام نوشته است : «دیروز و پس از انتشار عکس فوق نهادهای امنیتی با خواهرم -دنیا راد- تماس گرفتند و او را برای ادای پاره‌ای توضیحات احضار کردند. امروز و پس از مراجعه دنیا به محل تعیین شده، او را دستگیر کردند. پس از چند ساعت بی خبری دنیا طی تماس کوتاهی با من گفت که به بند ۲۰۹ زندان اوین انتقال داده‌شده‌است. خانواده ما به شدت نگران سلامتی و امنیت دنیاست.» ( رادیو فردا، ۱۰ مهر ۱۴۰۱)

اعتراضات کُردستان؛ بازداشت و بی‌خبری از سرنوشت دو فعال زن در سنندج

دو فعال مدنی اهل سنندج به نام‌های گلاویژ طهماسبی ۳۹ ساله و سمیه ابراهیمی ۳۶ ساله در جریان اعتراضات مردمی به قتل حکومتی ژینا امینی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده‌اند. (هه‌نگاو، ۱۱ مهر ۱۴۰۱)

اعتراضات کُردستان؛ گزارشی از بازداشت سه دختر ۱۸ ساله در سنندج و اخذ اعتراف اجباری از یکی از آنها

  سه دختر جوان اهل سنندج به نام‌های آتوسا حسینی، هدیه میهمی و راحله جعفری هر سه ۱۸ ساله روز پنج‌شنبه ۷ مهر ۱۴۰۱ پس از هشت روز بازداشت و پس از اخذ تعهد کتبی از بازداشتگاه آزاد شده‌اند. (هه‌نگاو، ۱۱ مهر ۱۴۰۱)

بازداشت خشن زنی در یاسوج، پس از تراشیدن اعتراضی موهایش

روز پنجشنبه ۷ مهر، یک زن جوان معترض در یکی از میادین یاسوج، در اقدامی اعتراضی، موهای سر خود را تراشید. پس از این اقدام، نیروهای امنیتی با اعمال خشونت و شلیک گلوله، این زن را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند.( صدای مردم، ۱۲ مهر ۱۴۰۱)

تداوم بازداشت و بلاتکلیفی گلرخ ایرایی

گلرخ ایرایی، زندانی سیاسی سابق، علیرغم گذشت حدود یک هفته از زمان دستگیری، کماکان در وضعیت بازداشت و بلاتکلیفی بسر میبرد. وی طی تماسی که با خانواده خود داشته، از درد شدید کمر و شکم به دلیل ضرب و شتم توسط نیروهای امنیتی در حین بازداشت خبر داده است. ( خبرگزاری هرانا، ۱۲ مهر ۱۴۰۱)

ندا ناجی، فعال کارگری، بازداشت شد

رسانه‌های مدافع حقوق مدنی در ایران بامداد دوشنبه از بازداشت ندا ناجی، کنشگر اجتماعی و فعال حقوق کارگران خبر دادند. ( رادیو فردا، ۱۲ مهر ۱۴۰۱)

صفیه قره‌باغی، فعال حقوق زنان، در زنجان بازداشت شد

ماموران اداره اطلاعات زنجان در ادامه بازداشت شهروندان زنجانی که در پی کشته شدن «مهسا امینی» و آغاز اعتراضات سراسری آغاز شده است، «صفیه قره‌باغی»، روزنامه‌نگار و فعال حقوق زنان را در محل کار خود بازداشت کردند.(ایران وایر، ۱۴ مهر ۱۴۰۱)

بهاره هدایت و ندا ناجی نیز بازداشت شدند

سه تا از بازداشتی‌های جدید: بهاره هدایت، ندا ناجی و حسین معصومی (ایران امروز، ۱۴ مهر ۱۴۰۱)

اعتراض‌های سراسری؛ بازداشت هشت شهروند در شهرهای بوکان، دهگلان، سنندج، مهاباد، اشنویه و کامیاران

در جریان اعتراض‌های جاری در شهرهای بوکان، دهگلان، سنندج، مهاباد، اشنویه و کامیاران دستکم هشت شهروند توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند. (کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، ۱۶ مهر ۱۴۰۱)

زندان اوین؛ شادی گیلک، فعال مدنی و زندانی سیاسی به صورت مشروط آزاد شد

شادی گیلک، فعال مدنی و زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین به صورت مشروط آزاد شد.‌ او پیش‌تر توسط دادگاه انقلاب تهران به یک سال حبس تعزیری محکوم شده بود. (کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، ۱۶ مهر ۱۴۰۱)

ارومیه؛ بازداشت دو دختر دانشجوی مهابادی توسط نیروهای امنیتی

دو دختر دانشجوی اهل مهاباد به نام‌های کوثر کوثرنیا و باوان لطفی در جریان اعتراضات مردمی به قتل ژینا امینی توسط نیروهای امنیتی در ارومیه بازداشت شده‌اند.( هه‌نگاو ، ۱۶ مهر ۱۴۰۱)

گلاله وطن‌دوست وکیل دادگستری و فعال حقوق زنان بازداشت شد

گلاله وطن‌دوست از وکلای پایه یک دادگستری و یکی از فعالین شناخته شده حوزه زنان در مریوان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. ( هه‌نگاو ، ۱۶ مهر ۱۴۰۱)

دستگیری ۸ نفر در رابطه با درگذشت “‌نیکا شاکرمی”

“‌نیکا شاکرمی” ساعت ۲۲ شب حادثه (۲۹ شهریور ماه) رو‌به‌روی خانه موردنظر قرار گرفته و پس از زدن زنگ یکی از واحدها لحظه‌ای بعد درب باز شده است و او وارد ساختمان مذکور شده است. ( تسنیم ، ۱۷ مهر ۱۴۰۱)

اعتراض‌های سراسری؛ بازداشت سه دانشجو توسط نیروهای امنیتی

سه دانشجو به نام‌های فاطمه رشیدی، البرز نظامی و آرمین جلالی روشن، در حاشیه اعتراض‌های جاری توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند. ( کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، ۱۷ مهر ۱۴۰۱)

بازداشت سپیده سالاروند، مستندساز و فعال حقوق کودکان در تهران

بر اساس اخبار منتشر شده سپیده سالاروند مستند ساز، پژوهشگر اجتماعی و فعال حقوق کودکان در تهران شامگاه دوشنبه ۱۱ مهر در تهران بازداشت شده است. ( ایران وایر، ۱۷ مهر ۱۴۰۱)

بی‌خبری از وضعیت آتفه چهارمحالیان دو روز پس از بازداشت به دست نیروهای امنیتی

در ادامه موج بازداشت‌ها در ایران، آتفه‌ چهارمحالیان، شاعر و عضو سابق هیئت دبیران کانون نویسندگان ایران، نیز روز ۱۱ مهر توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. ( رادیوفردا، ۱۸ مهر ۱۴۰۱)

بازداشت مجدد آیدا درویشی نوجوان ۱۷ ساله اهل پاوه

آیدا درویشی نوجوان ۱۷ ساله اهل پاوه که در اوایل اعتراضات به همراه مادرش بازداشت و آزاد شده بود، بار دیگر توسط نیرهای امنیتی ربوده شده و سرنوشتش نامعلوم است. ( هه نگاو، ۱۸ مهر ۱۴۰۱)

بازداشت سه دانشجوی دانشگاه رازی کرمانشاه

در جریان اعتراضات اخیر دانشجویان دانشگاه رازی کرمانشاه به منظور محکوم کردن قتل حکومتی ژینا امینی و همراهی با اعتصابات سراسری دست‌کم سه دانشجو به نام‌های شکیبا هوشیار، علی روزی و متین چراغی توسط نهادهای امنیتی بازداشت شده‌اند. ( هه نگاو، ۱۸ مهر ۱۴۰۱)

اعتراضات کُردستان؛ بازداشت ١٠ فعال زن دیگر در شهرهای کُردستان

به گزارش هه‌نگاو طی روزهای دیگر دست‌کم ١٠ فعال زن دیگر به نام‌های سهیلا مطاعی، سارینا حسینی، دلنیا خانی، زهرا بابامحمدی، زیبا قلیج‌خانی، ژیلا هژبری، سارا سماواتی، پریا عبادی، معصومه رشیدی و مهشید خانی توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران بازداشت شده‌اند. ( هه نگاو، ۱۸ مهر ۱۴۰۱)

بازداشت شش معلم کُرد در جریان اعتراضات اخیر شهرهای سروآباد، دهگلان، بوکان، اشنویه و سنندج

در جریان اعتراضات اخیر به قتل حکومتی ژینا امینی دست‌کم پنج معلم اداره آموزش و پرورش به نام‌های حسین طاهری، سیامک بانه‌ای، سعید ناصری، امجد بختیار، محمد پیغامی و معصومه رشیدی توسط نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران بازداشت‌ شده‌اند. ( هه نگاو، ۱۹ مهر ۱۴۰۱)

بازداشت بهار اصلانی توسط نیروهای امنیتی در تهران

بهار اصلانی، عکاس و فعال حقوق زنان روز دوشنبه ۴ مهر در منزل شخصی خود در تهران توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شد. ( هرانا، ۱۹ مهر ۱۴۰۱)

اعتراض‌های سراسری؛ بازداشت دو دانشجو در شهرهای سمنان و گنبد کاووس

نیروهای امنیتی در گنبد کاووس و سمنان، دو دانشجو را به نام‌های الهه رمضانی و الهام رمضانی را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند. ( کمپین دفاع از ندانیان سیاسی و مدنی، ۲۰ مهر ۱۴۰۱)

گزارشی از وضعیت ۱۸ زن و یک کودک بازداشت شده در آبادان

طبق اطلاع ایران‌وایر در جریان تجمع اعتراضی شهروندان آبادان در شامگاه ۸ مهرماه دستکم ۱۹ زن و یک دختر ۱۵ ساله بازداشت شده‌اند که یکی از این زنان موقتا آزاد شده و بقیه به بند زنان زندان سپیدار اهواز منتقل شده‌اند. ( IRANWIRE، ۲۰ مهر ۱۴۰۱)

تداوم اعتراضات و موج بازداشت‌ها در ایران؛ نازنین کی‌نژاد بازداشت شد

در حالی که اعتراضات سراسری ضد حکومتی در ایران به چهارمین هفته خود رسیده است هنوز آمار دقیقی از سوی منابع رسمی و مقامات قوه قضاییه در خصوص بازداشت‌شدگان این اعتراضات وجود ندارد. ( IRANWIRE، ۲۱ مهر ۱۴۰۱)

شاهین‌دژ/ بازداشت دختر ٢٠ ساله کُرد از سوی نیروهای امنیتی

یک دختر جوان کُرد به نام لیلا محمودی روز گذشته توسط نیروهای امنیتی در شهر شاهین‌دژ بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه منتقل شده است. ( هه نگاو، ۲۱ مهر ۱۴۰۱)

تداوم اعتراضات و موج بازداشت‌ها در ایران؛ نازنین کی‌نژاد بازداشت شد

در حالی که اعتراضات سراسری ضد حکومتی در ایران به چهارمین هفته خود رسیده است هنوز آمار دقیقی از سوی منابع رسمی و مقامات قوه قضاییه در خصوص بازداشت‌شدگان این اعتراضات وجود ندارد.منابع غیر رسمی و سازمان‌های حقوق بشری تاکنون هویت دست‌کم ۱۸۵ جان‌باخته این اعتراضات را احراز کرده و می‌گویند شمار بازداشت‌شدگان بسیار زیاد است.با توجه به اختلال گسترده در شبکه اینترنت همراه و همچنین اینترنت خانگی در اغلب شهرهای ایران اطلاعات مرتبط با افراد بازداشت شده با تاخیر و کندی منتشر می‌شود.بر اساس اخبار منتشر شده طی چهارهفته گذشته بسیاری از فعالان مدنی و دانشجویان شرکت کننده در تجمعات اعتراضی بازداشت شده‌اند. برخی نیز پس از احضار به ادارات اطلاعات شهرهای محل سکونت خود به زندان یا بازداشت‌گاه منتقل شده‌اند اما از سرنوشت بسیاری از بازداشت‌شدگان اطلاعات دقیقی وجود ندارد.نیکی محجوب خبرنگار امروز در حساب کاربری توییتر خود از بازداشت نازنین کی‌نژاد، فعال حوزه‌ تبلیغات و استراتژیست محتوا خبر داده است.بر اساس اطلاعات منتشر شده خانم کی‌نژاد شامگاه ۱۶ مهرماه با یورش ماموران امنیتی به منزل شخصی خود و در حضور دختر ۱۴ ساله‌اش بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل شده است.برخی گزارش‌ها نیز از بازداشت کیان هاشمی مترجم و مدرس زبان انگلیسی در قزوین خبر داده‌ و نوشته‌اند که او شامگاه ۱۶ مهر و در اوج اعتراضات شبانه سراسری در شهرهای مختلف ایران بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل شده است. (ایران وایر،۲۱مهرماه ۱۴۰۱)

فرخ‌نژاد بازجویی شد، دنیا راد «با وثیقه» از زندان بیرون آمد

وضعیت برخی بازداشت‌شده‌هاخواهر دنیا راد، زن جوانی که به دلیل انتشار عکس صبحانه خوردنش بدون حجاب بازداشت شده بود، از آزادی او به قید وثیقه خبر داد.همچنین همسر نیلوفر حامدی، روز یک‌شنبه در توییتی اعلام کرد، این روزنامه‌نگار بازداشت‌شده «در هجدهمین روز بازداشت» با او تماس گرفته است.به گفته محمدحسین آجورلو، «بازجویی‌های روزانه» همچنان ادامه دارد ولی هنوز از اتهامات او و جزئیات پرونده اطلاعی در دست نیست.کشته شدن مهسا امینی و آغاز دور جدید اعتراضات سراسری
دور جدید اعتراضات سراسری ایران از بیست و سه روز پیش در ۲۵ شهریور آغاز شده و در همه استان‌های کشور جریان داشته است.در جریان این دور اعتراضات که پس از کشته شدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت از سر گرفته شده است، تا کنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنه‌ای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنه‌ای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «نه روسری، نه توسری، آزادی و برابری»، «فکر نکنید امروزه، قرار ما هرروزه»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه،‌ روحت شاد» داده شده است. (VOAPNN ، ۲۱ مهرماه ۱۴۰۱)

شاهین‌دژ/ بازداشت دختر ٢٠ ساله کُرد از سوی نیروهای امنیتی

یک دختر جوان کُرد به نام لیلا محمودی روز گذشته توسط نیروهای امنیتی در شهر شاهین‌دژ بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه منتقل شده استبر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، نیروهای اداره اطلاعات روز شنبه ۱۶ مهر ۱۴۰۱ (۸ اکتبر ۲۰۲۲) به منزل این دختر جوان هجوم برده و بدون ارائه هرگونه برگه قضایی اقدام به بازداشت وی کرده‌اند.روز یک‌شنبه پس از تفهیم اتهام به بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه منتقل شده است.گفتنیست که نهادهای امنیتی لیلا محمودی را به شرکت در اعتراضات و همکاری با حزب دمکرات کُردستان ایران متهم کرده‌اند. (هه نگاه ۲۱ مهرماه ۱۴۰۱)

آزار زنان بازداشت شده در خیزش سراسری به وسیله ماموران امنیتی

بر اساس گزارش‌‌های رسیده به ایران‌اینترنشنال، ماموران امنیتی زنان بازداشت شده در جریان خیزش مردمی را به شکل‌های مختلف مورد آزارهای متفاوت قرار داده‌اند و از جمله آنان را هنگام بازرسی، در مقابل دوربین مدار‌بسته لخت کرده‌اند.بر اساس این گزارش، بیش از ۱۰۰ زن در سالن ورزشی زندان قرچک ورامین، با شرایط بسیار بد و غیر بهداشتی برای بیش از ۱۲ روز پیاپی نگهداری شده‌اند در حالی که تنها سه توالت و سه حمام در این سالن در اختیارشان بوده است که در تمام آن‌ها هم دوربین مداربسته وجود داشته.با وجود این شرایط، زندانبان‌ها مدام به زنان زندانی «تذکر حجاب» می‌داده‌اند که با مقاومت زنان روبه‌رو بوده است.بر مبنای این گزارش، بازداشت‌شدگان به شکلی مداوم و مکرر بازجویی‌ شده‌اند در حالی که بازجویان آنان را به ندادن فرصت تماس تلفنی (دو دقیقه‌ برای یک بار در روز) تهدید می‌کرده‌اند.در این محل تنها دو باجه تلفن وجود داشته که فقط دو ساعت در روز امکان استفاده از آن‌ها بوده و با توجه به تعداد بالای بازداشتی‌ها، گاهی امکان تماس برای همه افراد فراهم نمی‌شده است.همچنین بازداشت‌شدگان در صورت اعتراض به وضعیت بد زندان، به نگه داشته شدن بیشتر تهدید می‌شده‌اند.زنان بازداشت شده اما در حالی در این محل نگهداری شده‌اند که آب تمام شیرهای محل شور بوده و آنان بایستی آب آشامیدنی را خریداری می‌کرده‌اند(اینترنشنال ۲۱ مهرماه ۱۴۰۱)

اعتراضهای سراسری؛چهار شهروند توسط نیروهای امنیتی در شهرهای دهگلان و اشنویه بازداشت شدند

نیروهای امنیتی در شهرستان اشنویه و دهگلان، چهار تن از شهروندان را به نام‌های سارینا حسینی، دلنبا خانی، سهیلا مطاعی و شهرام گرگانی، را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند.روز شنبه ۹ مهر ماه ۱۴۰۱، سارینا حسینی، دلنبا خانی و سهیلا مطاعی، سه تن از دختران ساکن شهرستان دهگلان از توابع استان کردستان در جریان برگزاری تجمع اعتراضی سراسری، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.همچنین، طی روزهای گذشته، شهرام گرگانی، ساکن شهرستان اشنویه، توسط ماموران امنیتی در این شهرستان بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.از سوی دیگر، ماموران امنیتی پس از بازداشت سارینا حسینی، دلنبا خانی و سهیلا مطاعی، آنها را بخوانید مکان نامعلومی منتقل کردند و این افراد از حقوق اولیه یک متهم برای برقراری تماس با خانواده و یا دسترسی به وکیل محروم هستند.تا لحظه تنظیم این گزارش، از مصادیق حقوقی اتهامات و ارگان بازداشت کننده این چهار نفر اطلاعی در دسترس نیست. (کمپین دفاع از زندانیان سیاسی ومدنی ۲۲ مهرماه ۱۴۰۱)

آیدا راستی، شهروند بهائی در تهران بازداشت شد

ساعت ده شب چهارشنبه ۶ مهر ۱۴۰۱ یک گروه متشکل از پنج مامور وزارت اطلاعات به منزل یک شهروند بهائی به نام «آیدا راستی قَلاتی» در تهران هجوم برده و بدون نشان دادن حکم جلب، آیدا راستی را بازداشت و به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل کردند.ماموران در بازرسی منزل، دو عدد گوشی تلفن همراه و یک لپ تاب را بدون صورت جلسه ضبط کردند.یکی از نزدیکان این شهروند بهائی به ایران وایر گفت: «آیدا دو هفته است که در بازداشت‌گاه اوین به سر می‌برد و از ابتدایی‌ترین حقوق یک زندانی مانند ملاقات با خانواده یا حضور وکیل محروم است. او هفت روز است که با خانواده‌اش تماس تلفنی نداشته و بی‌خبری از او موجب نگرانی شدید خانواده‌اش شده است.خانواده‌ی آیدا به دفعات برای پیگیری پرونده دخترشان به دادسرای اوین مراجعه کرده‌اند ولی مسئولین مربوطه از دادن هر گونه پاسخ خودداری کرده‌اند. ( IRANWIRE ۲۲ مهرماه ۱۴۰۱)

تداوم بازداشت فعالان صنفی معلمان و کارگران در اعتراضات ایران

بازداشت معلمان در شهرهای مختلف کشور ادامه دارد و با احتساب بازداشت ۱۷فعال صنفی کارگران و معلمان در روزهای گذشته شمار معلمان و کارگران بازداشت شده به دست‌کم ۲۸ نفر رسیده است.از شهرهای کردستان نیروهای امنیتی شب دوشنبه ۱۸ مهر ۱۴۰۱ با یورش به منزل دو معلم کرد به نام‌های «مولود ساسلی» و «عزیز ساسلی» در شهر جوانرود اقدام به بازداشت و انتقال به مکانی نامعلوم کردەاند.این دو برادر معلم کرد از چهره‌های خوشنام شهر جوانرود محسوب می‌شوند. «عزیز ساسلی» مسئول انجمن ادبی مولوی در این شهر جوانرود هم هست.در ادامه بازداشتها روز یک‌شنبه ۱۷ مهرماه نیز دو معلم به نام‌های «علی‌حسن شمایلی» و «کیومرث واعظی» در شهر سنقر و کلیائی از توابع استان کرمانشاه از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شده‌اند.در شهر قزوین هم «پوریا رشیدی» معلم گفتار درمانی آموزش و پرور‌ش استثنایی نیز بازداشت و ابتدا به زندان چوبین‌در و سپس به زندان اوین تهران منتقل شده است. این معلم منتقد ساکن قزوین اصالتا کرد است.روز جمعه ۱۵ مهرماه هم دست‌کم پنج معلم به نام‌های «حسین طاهری»، «سیامک بانه‌ای»، «سعید ناصری»، «امجد بختیار»، «محمد پیغامی» و «معصومه رشیدی» توسط نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران بازداشت‌ شده‌اند.«حسین طاهری» از معلمان شهر سروآباد روز سه‌شنبه ۱۲ مهرماه پس از احضار به اداره اطلاعات این شهر بازداشت شده است.در همین روز «سعید ناصری» از معلمان سنندجی هم از سوی نیروهای امنیتی در منزل خود بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است.( IRANWIRE ۲۲ مهرماه ۱۴۰۱)

اعتراض‌های سراسری؛ بازداشت ۱۰ تن از شهروندان در یاسوج، تهران، اهر، دهگلان، بهبهان، رامشیر و اهواز و آزادی ۲ تن دیگر با تودیع قرار وثیقه

نیروهای امنیتی در یاسوج، تهران، اهر، دهگلان، بهبهان، رامشیر و اهواز، دستکم ۱۰ تن از شهروندان را بازداشت کردند.‌ همچنین دو شهروند که در جریان اعتراض‌های سراسری بازداشت شده بودند با تودیع قرار وثیقه آزاد شدند .طی روزهای اخیر، حامد خلیلی، ساسان چمن آرا، محمد شهرویی، سلمان شهرویی، میلاد پرتو، عباس حمید، صالح ملاعباسی، سوران مبارکی، احمد میاحی و فریناز صراف را بازداشت کردند.بر اساس این گزارش، میلاد شمالی، دانشجوی دانشگاه نوشیروانی بابل و نورالدین رستگار، شهروند اهل ارومیه پس از اتمام بازجویی ها آزاد شدند.کریم دحیمی، فعال حقوق بشر به حقوق بشر در ایران اعلام کرد:”روز شنبه ۱۶ مهر ماه ۱۴۰۱، احمد میاحی، متولد: ۱۳۸۰، اهل کوی ملت واقع در شهر اهواز مرکز استان خوزستان، در پی یورش نیروهای امنیتی به منزل پدری وی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.احمد میاحی، پیشتر هم در سال ۱۳۹۶، توسط ماموران امنیتی بازداشت و پس از مدتی آزاد شده بود.همچنین؛ عصریکشنبه ۱۷ مهر ماه ۱۴۰۱، حامد خلیلی، در محدوده میدان عدل شهر یاسوج در جریان تجمع اعتراضی توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به به یک سوله قدیمی در جاده قبرستان شرف آباد منتقل شد. البته به جز حامد خلیلی یک دختر ۱۲ ساله، و چند دختر دیگر با سنین ۱۶ و ۲۰ ساله هم‌ هستند که ماموران امنیتی پس از بازداشت آنها را مورد ضرب و شتم قرار دادند.”در ادامه نیز یک منبع مطلع از شهرستان بهبهان به حقوق بشر در ایران اعلام کرد:”عصر یکشنبه ۱۷ مهر ماه ۱۴۰۱، محمد شهرویی، سلمان شهرویی و میلاد پرتو، سه تن از شهروندان ساکن شهرستان بهبهان و عباس حمید اهل رامشیر از توابع استان خوزستان در جریان اعتراضات سراسری در این‌ شهرستان توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.‌از میان آنها فقط محمد شهرویی پس از چند ساعت‌ آزاد شد اما از وضعیت سایرین اطلاعی در دست نیست.”همچنین، یک‌ منبع مطلع دیگر به حقوق بشر در ایران اعلام کرد:”در ساعات پایانی ۱۷ مهر ماه ۱۴۰۱، صالح ملاعباسی، ساکن شهرستان اهر، در پی یورش نیروهای امنیتی به منزل شخصی وی پس از تفتیش و توقیف برخی لوازم شخصی او بازداشت شده است. تا این لحظه از مکان نگهداری، ارگان بازداشت کننده و علت این بازداشت هیچ اطلاع در دسترس نیست.”این منبع مطلع خاطرنشان کرد:”ماموران امنیتی پیش از این و در تاریخ های ۴ و ۱۶ مهر ماه ۱۴۰۱، برای بازداشت صالح ملاعباسی اقدام کرده بودند اما با توجه به عدم حضور وی در منزل این بازداشت صورت نگرفته بود.”لازم به ذکر است، صالح ملاعباسی، در جریان اعتراضات سراسری در سال ۱۳۹۴ که در واکنش به برنامه فیتیله برگزار شده بود توسط مأموران امنیتی بازداشت و پس از طی مراحل بازجویی، بازپرسی و دادرسی به تحمل ۱۰ ماه حبس تعزیری محکوم شده بود.‌اما روز دوشنبه ۴ مهر ماه ۱۴۰۱، فریناز صراف، فارغ التحصیل رشته تئاتر، بازیگر و مدرس رقص باله و موسیقی، توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. ( کمپین دفاع اززندانیان سیاسی ومدنی ۲۲ مهرماه ۱۴۰۱)

گزارش رویترز از وضعیت روزنامه‌نگاران ایران در کشاکش اعتراضات؛ فهرست ۴۰ نفره خبرنگاران بازداشت شده

در مقاله‌ای در رویترز آمده است که نیلوفر حامدی، روزنامه‌نگار ایرانی کارشناس حقوق زنان، سال‌ها روایتگر زندگی‌ زنان بود. او در روز ۲۵ شهریور عکسی از مهسا امینی را که به حال کما در یکی از بیمارستان‌های تهران بستری بود، در توییتر منتشر کرد.این عکس برای اولین بار به دنیا نشان می‌داد حال مهسای ۲۲ ساله که سه روز پیش از آن توسط پلیس اخلاق ایران بازداشت شده بود، وخیم است.پریسا حافظی در ادامه مقاله نوشته است مرگ مهسا در اواخر همان روز موج گسترده‌ای از اعتراضات را در سراسر ایران به راه انداخت که به رغم سرکوب دولت، همچنان ادامه دارد. نیلوفر حامدی، که برای روزنامه شرق طرفدار اصلاح‌گرایان کار می کرد، چند روز بعد دستگیر شد و حساب توییترش به حالت تعلیق درآمد.محمدعلی کامفیروزی وکیل نیلوفر حامدی روز ۳۱ شهریور در توییتی نوشت: «صبح امروز ماموران اطلاعاتی به خانه موکلم یورش بردند، او را دستگیر کردند، خانه‌اش را تفتیش کردند و وسایلش را مصادره کردند.» وکیل خانم حامدی روز یکشنبه در توئیتی گفت که موکلش توانسته با همسرش تماس تلفنی برقرار کند و بگوید که در زندان اوین در سلول انفرادی به سر می‌برد و تحت بازجویی قرار دارد، اما هنوز تفهیم اتهام نشده است. ( VOAPNN ۲۲ مهرماه ۱۴۰۱)

بازداشت دو شهروند توسط نیروهای امنیتی در تهران

صبا شعردوست به همراه همسرش میلاد فدایی اصل، روز دوشنبه ۱۸ مهرماه توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.صبا شعردوست و همسرش میلاد فدایی اصل، شهروندان ساکن تهران توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.بر اساس این گزارش، روز گذشته ۱۸ مهرماه ۱۴۰۱، صبا شعردوست به همراه همسرش میلاد فدایی اصل توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.یک منبع مطلع در خصوص بازداشت این شهروندان گفت: «از میان آنها صبا شعردوست یک بار دیگر در روزهای نخست اعتراضات سراسری بازداشت و نهایتا آزاد شده بود.»تاکنون از محل نگهداری و اتهامات مطروحه علیه آنها اطلاعی در دست نیست.صبا شعردوست و همسرش میلاد فدایی اصل پیشتر به روزنامه نگاری اشتغال داشتند. ( صدای بازداشت شدگان ۲۲ مهرماه ۱۴۰۱)

مادر ویدا ربانی: درب ضد سرقت را شکسته و دخترم را با دستبند به زندان منتقل کردند

یش از دو هفته از بازداشت شمار زیادی از روزنامه‌نگاران حین اعتراضات اخیر به جان باختن تلخ مهسا امینی، دختر 22 ساله سقزی در مقر پلیس امنیت اخلاقی تهران گذشته و هنوز و به رغم انتقادات گسترده افکار عمومی، بسیاری از این چهره‌ها در بلاتکلیفی به سر می‌برند.فاطمه مهاجری، مادر ویدا ربانی، روزنامه‌نگار بازداشتی در گفتگویی با امتداد، ضمن اشاره به وضعیت کنونی فرزند خود در زندان اوین، اظهار داشت: با اینکه مدت زمان طولانی از بازداشت دختر من گذشته، ما هنوز موفق به دیدار با او نشده‌ایم و در نگرانیبه سر می‌بریم. من با علی مجتهدزاده، وکیل دادگستری هم درباره وضعیت ویدا صحبت کردم و ایشان هم گفت که موفق به دیدار با او نشده است.وظیفه دختر من، فقط و فقط روزنامه‌نگاری بوده و او تنها به وظیفه خودش عمل کرده است. نه بانکی آتش زده، نه مرتکب قتل کرده و نه هیچ کار دیگری! دختر من از زمان بازداشت، تنها 3 بار با ما تماس گرفت و در آخرین تماس گفت که من در بند عمومی به سر می‌برم.مجتهدزاده، وکیل دخترم گفت که هیچ کاری از دست من بر نیامده و هنوز به ما اجازه دیدار با او را نداده‌اند. لااقل آقایان اجازه دهند که دختر من با وکیل خودش صحبت کند. بچه من وقتی در اول مهرماه با من تماس گرفت، گفت که حتی به همراه همسرش از منزل هم بیرون نرفته‌اند. بعد متوجه شدیم که آقایان درب ضد سرقت را شکسته و دخترم را با دستبند به زندان منتقل کرده‌اند.سوال من این است که به چه حقی درب منزل یک روزنامه‌نگار را که حتی از خانه هم بیرون نیامده، می‌شکنند و اینگونه او را به زندان منتقل می‌کنند؟ مگر حریم شخصی افراد هیچ حرمت قانونی ندارد؟ چقدر مردم ایران مظلوم هستند که یک روزنامه‌نگار در این کشور که هیچ کاری جز انجام به وظایف خود نکرده، اینگونه با او برخورد می‌شود.الان، تنها غصه من به خاطر وضعیت ویدا و شرایط دختر خودم نیست، من از همه دختران مظلوم دهه هشتادی غصه‌دارم که چطور مجبورند برای مطالبه حقوق خود اینگونه ضربه باتوم و این رفتارها را تحمل کنند. ( ایران امروز ۲۲ مهرماه ۱۴۰۱)

«بازداشت بهاییان» در ایران ادامه دارد

گزارش‌ها از ایران حاکی از ادامه بازداشت بهاییان طی روزهای اخیر در شهرهای مختلف به دست ماموران امنیتی جمهوری‌اسلامی است.فعالان و رسانه‌های حقوق بشری می‌گویند، پریسا روحی‌زادگان، الهام سالاری، امین شریفی‌محبتی، عنایت‌الله نعیمی، پیام ولی، سپهر ضیایی، سیروس و ارمغان ذبیحی و آرش زمانی از جمله بازداشت شدگان تازه هستند.این بازداشت‌‌ها در شیراز، ‌مشهد، اصفهان، کرج و تهران انجام شده‌اند.با وجود زندگی حدود ۳۰۰ هزار بهایی در ایران، جمهوری‌اسلامی، آیین بهایی را به رسمیت نمی‌شناسد و مقامات آن بارها این شهروندان را جاسوس و دشمن خوانده‌اند.در این ارتباط، طی حدود چهار دهه گذشته، احکام متعدد اعدام، بازداشت، زندان، محرومیت از تحصیل و کسب و کار، تخریب منازل و گورستان‌ها علیه بهاییان صادر شده‌است. ( رادیو فردا ۲۳ مهرماه ۱۴۰۱)

وزارت اطلاعات تهران؛ آیدا راستی قلاتی، شهروند بهایی بازداشت شد

نیروهای وزارت اطلاعات در تهران، آیدا راستی قلاتی، شهروند بهایی را بازداشت و به زندان اوین منتقل کردند. هنوز از دلایل بازداشت این شهروند بهایی اطلاعی در دست نیست.روز چهارشنبه شش مهر ماه ۱۴۰۱، آیدا راستی قلاتی، شهروند بهایی، توسط ماموران وزارت اطلاعات در استان تهران بازداشت و جهت بازجویی و طی مراحل قضایی به بند ۲۰۹ این ارگان امنیتی واقع در زندان اوین منتقل شد.یک منبع مطلع در تشریح این خبر گفت:”علیرغم گذشت ۱۳ روز از تاریخ بازداشت و پیگیری های مستمر صورت گرفته از سوی خانواده و وکیل پرونده اما بنا به اعلام شعبه بازپرسی در دادسرا بازجویی ها از وی در بند ۲۰۹ ادامه دارد. هنوز از اتهام‌های وارده به این شهروند بهایی اطلاعی در دست نیست.”این‌منبع مطلع در ادامه افزود:”ماموران وزارت اطلاعات هنگام بازداشت خانم راستی قلاتی گوشی موبایل، فلش مموری، یک دستگاه لپ تاپ وی را هم‌توقیف کردند. ( کمپین دفاع اززندانیان سیاسی ومدنی ۲۳ مهرماه ۱۴۰۱)

اعتراض‌های سراسری؛ بازداشت پنج تَن از شهروندان و آزادی یک تَن با تودیع قرار وثیقه

نیروهای امنیتی در پیرانشهر، سقز و سنندج، دستکم پنج تن از شهروندان را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند.‌ همچنین، آزاده جماعتی، پس از اتمام بازجویی ها با تودیع قرار وثیقه آزاد شد.طی روزهای اخیر، شیرین مصطفی نژاد، فرزند حمزه، ساکن شهرستان پیرانشهر از توابع استان آذربایجان غربی، توسط نیروهای اداره اطلاعات این شهر بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.براساس این گزارش، بازداشت شیرین مصطفی نژاد در پی یورش ماموران اداره اطلاعات پیرانشهر به محل سکونت وی صورت گرفته است.همچنین، طی روزهای اخیر، سیروان اردلان، فرزاد احمدی و گوران محمدی، شهروندان ساکن شهرستان سقز از توابع استان کردستان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.در ادامه نیز، طی روزهای اخیر، فرزاد دوستی، اهل روستای تنگسیر از توابع شهر سنندج مرکز استان کردستان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.از دلایل بازداشت، اتهامات و مکان نگهداری این افراد اطلاعی در دسترس نیست.از سوی دیگر، روز سه شنبه ۱۹ مهر ماه ۱۴۰۱، آزاده جماعتی، فعال حقوق زنان، ساکن شهر سنندج مرکز استان کردستان، پس از طی مراحل بازجوئی و بازپرسی و تفهیم اتهام با تودیع قرار وثیقه آزاد شد.لازم به ذکر است، آزاده جماعتی، در تاریخ ۲۸ شهریور ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در شهر سنندج بازداشت و به بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی این شهر منتقل شده بود.علیرغم آزادی این فعال حقوق زنان، از مصادیق حقوقی اتهامات و علت بازداشت وی اطلاعی در دسترس نیست ) کمپین دفاع از حقوق زندانیان سیاسی و مدنی ۲۳ مهرماه ۱۴۰۱)

زندان عادل آباد شیراز؛ پریسا روحی زادگان، شهروند بهایی جهت تحمل محکومیت دو سال حبس بازداشت شد

پریسا روحی زادگان، شهروند بهایی برای تحمل دوران حبس خود بازداشت و به زندان عادل آباد شیراز منتقل شد.‌ او پیش‌تر توسط دادگاه تجدیدنظر استان فارس، به اتهام‌هایی همچون اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت داخلی و خارجی، محکوم و به تحمل دو سال حبس تعزیری محکوم شده بود.روز دوشنبه ۱۸ مهر ماه ۱۴۰۱، پریسا روحی زادگان، شهروند بهایی ساکن شیراز مرکزاستان فارس، پس از بازداشت توسط نیروهای امنیتی برای سپری کردن دوران محکومیت حبس دو ساله خود به زندان عادل آباد منتقل شد.‌یک منبع مطلع در این‌باره گفت:”ماموران امنیتی به همراه برگه جلب خانم روحی زادگان را در منزل شخصی اش بازداشت کرده و پس از انتقال به واحد اجرای احکام وی را برای تحمل حبس به زندان عادل آباد شیراز منتقل کردند.”لازم به ذکر است، پریسا روحی زادگان، در تاریخ ۳شهریور ماه ۱۴۰۱، توسط شعبه ۳۷ دادگاه تجدیدنظر استان فارس، اتهامات این شهروندان بهایی (اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت داخلی و خارجی) به تحمل ۲ سال حبس تعزیری محکوم شد و پرونده وی به شعبه اجرای احکام دادسرای شیراز ارجاع شده بود.در تاریخ ۲۶ خرداد ماه ۱۳۹۹، پریسا روحی زادگان به همراه سایر هم پرونده ای های خود در اولین جلسه دادرسی حاضر شدند اما با توجه به نقص در پرونده و تکمیل نبودن تحقیقات اداره اطلاعات شیراز و مستندات مورد ادعا، پرونده به شعبه بازپرسی دادسرای شیراز بازگردانده شد و پس از رفع نقایص در تاریخ ۱۴ مهر ماه ۱۳۹۹، جلسه دوم و ۲۸ اردیبهشت ماه ۱۴۰۱، هم جلسه سوم دادگاه رسیدگی به این پرونده، توسط شعبه ۱ دادگاه انقلاب شیراز به ریاست قاضی محمود ساداتی برگزار شد و در تاریخ ۸ خردادماه ۱۴۰۱، پریسا روحی زادگان به همراه ۲۵ تن دیگر از شهروندان بهایی از بابت این پرونده در مجموع به تحمل ۸۵ سال حبس تعزیری، بیست و چهار سال تبعید، ممنوعیت خروج از کشور و ۲ سال معرفی خود بصورت روزانه به اداره اطلاعات شیراز محکوم شده بودند.پریسا روحی زادگان، در ساعات پایانی ۷ مهر ماه ۱۳۹۵، به همراه مرجان غلامپور، مژگان غلامپور، فربد شادمان، فرزاد شادمان، شمیم اخلاقی، صهبا فرحبخش، صهبا مصلحی، عهدیه عنایتی، مهیار سفیدی، شادی اقدم، ورقا کاویانی، سروش ایقانی و مریم اسلامی، توسط ماموران اداره اطلاعات شیراز بازداشت و به بازداشتگاه این ارگان امنیتی منتقل شدند و در آبان ماه ۱۳۹۶، تعداد ۸ نفر از این افراد هر یک با تودیع قرار وثیقه ای با مبالغ ۲۰۰ میلیون تومان آزاد شدند. همچنین در تاریخ ۱۵ آبان ماه ۱۳۹۵، شمیم اخلاقی، فربد شادمان و ورقا کاویانی، هر یک با قرار وثیقه ای به مبلغ ۲۰۰ میلیون تومان از زندان عادل آباد شیراز آزاد شدند. ( کمپین دفاع از حقوق زندانیان سیاسی ومدنی ۲۳ مهرماه ۱۴۰۱)

وزارت اطلاعات تهران؛ آیدا راستی قلاتی، شهروند بهایی بازداشت شد

نیروهای وزارت اطلاعات در تهران، آیدا راستی قلاتی، شهروند بهایی را بازداشت و به زندان اوین منتقل کردند. هنوز از دلایل بازداشت این شهروند بهایی اطلاعی در دست نیست.روز چهارشنبه شش مهر ماه ۱۴۰۱، آیدا راستی قلاتی، شهروند بهایی، توسط ماموران وزارت اطلاعات در استان تهران بازداشت و جهت بازجویی و طی مراحل قضایی به بند ۲۰۹ این ارگان امنیتی واقع در زندان اوین منتقل شد.یک منبع مطلع در تشریح این خبر گفت:”علیرغم گذشت ۱۳ روز از تاریخ بازداشت و پیگیری های مستمر صورت گرفته از سوی خانواده و وکیل پرونده اما بنا به اعلام شعبه بازپرسی در دادسرا بازجویی ها از وی در بند ۲۰۹ ادامه دارد. هنوز از اتهام‌های وارده به این شهروند بهایی اطلاعی در دست نیست.”این‌منبع مطلع در ادامه افزود:”ماموران وزارت اطلاعات هنگام بازداشت خانم راستی قلاتی گوشی موبایل، فلش مموری، یک دستگاه لپ تاپ وی را هم‌توقیف کردند. ( کمپین دفاع اززندانیان سیاسی ومدنی ۲۳ مهرماه ۱۴۰۱)

اعتراض‌های سراسری؛ بازداشت پنج تَن از شهروندان و آزادی یک تَن با تودیع قرار وثیقه

نیروهای امنیتی در پیرانشهر، سقز و سنندج، دستکم پنج تن از شهروندان را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند.‌ همچنین، آزاده جماعتی، پس از اتمام بازجویی ها با تودیع قرار وثیقه آزاد شد.طی روزهای اخیر، شیرین مصطفی نژاد، فرزند حمزه، ساکن شهرستان پیرانشهر از توابع استان آذربایجان غربی، توسط نیروهای اداره اطلاعات این شهر بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.براساس این گزارش، بازداشت شیرین مصطفی نژاد در پی یورش ماموران اداره اطلاعات پیرانشهر به محل سکونت وی صورت گرفته است.همچنین، طی روزهای اخیر، سیروان اردلان، فرزاد احمدی و گوران محمدی، شهروندان ساکن شهرستان سقز از توابع استان کردستان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.در ادامه نیز، طی روزهای اخیر، فرزاد دوستی، اهل روستای تنگسیر از توابع شهر سنندج مرکز استان کردستان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.از دلایل بازداشت، اتهامات و مکان نگهداری این افراد اطلاعی در دسترس نیست.از سوی دیگر، روز سه شنبه ۱۹ مهر ماه ۱۴۰۱، آزاده جماعتی، فعال حقوق زنان، ساکن شهر سنندج مرکز استان کردستان، پس از طی مراحل بازجوئی و بازپرسی و تفهیم اتهام با تودیع قرار وثیقه آزاد شد.لازم به ذکر است، آزاده جماعتی، در تاریخ ۲۸ شهریور ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در شهر سنندج بازداشت و به بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی این شهر منتقل شده بود.علیرغم آزادی این فعال حقوق زنان، از مصادیق حقوقی اتهامات و علت بازداشت وی اطلاعی در دسترس نیست ) کمپین دفاع از حقوق زندانیان سیاسی و مدنی ۲۳ مهرماه ۱۴۰۱)

زندان عادل آباد شیراز؛ پریسا روحی زادگان، شهروند بهایی جهت تحمل محکومیت دو سال حبس بازداشت شد

پریسا روحی زادگان، شهروند بهایی برای تحمل دوران حبس خود بازداشت و به زندان عادل آباد شیراز منتقل شد.‌ او پیش‌تر توسط دادگاه تجدیدنظر استان فارس، به اتهام‌هایی همچون اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت داخلی و خارجی، محکوم و به تحمل دو سال حبس تعزیری محکوم شده بود.روز دوشنبه ۱۸ مهر ماه ۱۴۰۱، پریسا روحی زادگان، شهروند بهایی ساکن شیراز مرکزاستان فارس، پس از بازداشت توسط نیروهای امنیتی برای سپری کردن دوران محکومیت حبس دو ساله خود به زندان عادل آباد منتقل شد.‌یک منبع مطلع در این‌باره گفت:”ماموران امنیتی به همراه برگه جلب خانم روحی زادگان را در منزل شخصی اش بازداشت کرده و پس از انتقال به واحد اجرای احکام وی را برای تحمل حبس به زندان عادل آباد شیراز منتقل کردند.”لازم به ذکر است، پریسا روحی زادگان، در تاریخ ۳شهریور ماه ۱۴۰۱، توسط شعبه ۳۷ دادگاه تجدیدنظر استان فارس، اتهامات این شهروندان بهایی (اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت داخلی و خارجی) به تحمل ۲ سال حبس تعزیری محکوم شد و پرونده وی به شعبه اجرای احکام دادسرای شیراز ارجاع شده بود.در تاریخ ۲۶ خرداد ماه ۱۳۹۹، پریسا روحی زادگان به همراه سایر هم پرونده ای های خود در اولین جلسه دادرسی حاضر شدند اما با توجه به نقص در پرونده و تکمیل نبودن تحقیقات اداره اطلاعات شیراز و مستندات مورد ادعا، پرونده به شعبه بازپرسی دادسرای شیراز بازگردانده شد و پس از رفع نقایص در تاریخ ۱۴ مهر ماه ۱۳۹۹، جلسه دوم و ۲۸ اردیبهشت ماه ۱۴۰۱، هم جلسه سوم دادگاه رسیدگی به این پرونده، توسط شعبه ۱ دادگاه انقلاب شیراز به ریاست قاضی محمود ساداتی برگزار شد و در تاریخ ۸ خردادماه ۱۴۰۱، پریسا روحی زادگان به همراه ۲۵ تن دیگر از شهروندان بهایی از بابت این پرونده در مجموع به تحمل ۸۵ سال حبس تعزیری، بیست و چهار سال تبعید، ممنوعیت خروج از کشور و ۲ سال معرفی خود بصورت روزانه به اداره اطلاعات شیراز محکوم شده بودند.پریسا روحی زادگان، در ساعات پایانی ۷ مهر ماه ۱۳۹۵، به همراه مرجان غلامپور، مژگان غلامپور، فربد شادمان، فرزاد شادمان، شمیم اخلاقی، صهبا فرحبخش، صهبا مصلحی، عهدیه عنایتی، مهیار سفیدی، شادی اقدم، ورقا کاویانی، سروش ایقانی و مریم اسلامی، توسط ماموران اداره اطلاعات شیراز بازداشت و به بازداشتگاه این ارگان امنیتی منتقل شدند و در آبان ماه ۱۳۹۶، تعداد ۸ نفر از این افراد هر یک با تودیع قرار وثیقه ای با مبالغ ۲۰۰ میلیون تومان آزاد شدند. همچنین در تاریخ ۱۵ آبان ماه ۱۳۹۵، شمیم اخلاقی، فربد شادمان و ورقا کاویانی، هر یک با قرار وثیقه ای به مبلغ ۲۰۰ میلیون تومان از زندان عادل آباد شیراز آزاد شدند. ( کمپین دفاع از حقوق زندانیان سیاسی ومدنی ۲۳ مهرماه ۱۴۰۱)

آیدا راستی قلاتی، شهروند بهایی بازداشت شد

نیروهای وزارت اطلاعات در تهران، آیدا راستی قلاتی، شهروند بهایی را بازداشت و به زندان اوین منتقل کردند. هنوز از دلایل بازداشت این شهروند بهایی اطلاعی در دست نیست.روز چهارشنبه شش مهر ماه ۱۴۰۱، آیدا راستی قلاتی، شهروند بهایی، توسط ماموران وزارت اطلاعات در استان تهران بازداشت و جهت بازجویی و طی مراحل قضایی به بند ۲۰۹ این ارگان امنیتی واقع در زندان اوین منتقل شد.یک منبع مطلع در تشریح این خبر گفت:”علیرغم گذشت ۱۳ روز از تاریخ بازداشت و پیگیری های مستمر صورت گرفته از سوی خانواده و وکیل پرونده اما بنا به اعلام شعبه بازپرسی در دادسرا بازجویی ها از وی در بند ۲۰۹ ادامه دارد. هنوز از اتهام‌های وارده به این شهروند بهایی اطلاعی در دست نیست.”این‌منبع مطلع در ادامه افزود:”ماموران وزارت اطلاعات هنگام بازداشت خانم راستی قلاتی گوشی موبایل، فلش مموری، یک دستگاه لپ تاپ وی را هم‌توقیف کردند. ( کمپین دفاع اززندانیان سیاسی ومدنی ۲۳ مهرماه ۱۴۰۱)

اعتراض‌های سراسری؛ بازداشت پنج تَن از شهروندان و آزادی یک تَن با تودیع قرار وثیقه

نیروهای امنیتی در پیرانشهر، سقز و سنندج، دستکم پنج تن از شهروندان را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند.‌ همچنین، آزاده جماعتی، پس از اتمام بازجویی ها با تودیع قرار وثیقه آزاد شد.طی روزهای اخیر، شیرین مصطفی نژاد، فرزند حمزه، ساکن شهرستان پیرانشهر از توابع استان آذربایجان غربی، توسط نیروهای اداره اطلاعات این شهر بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.براساس این گزارش، بازداشت شیرین مصطفی نژاد در پی یورش ماموران اداره اطلاعات پیرانشهر به محل سکونت وی صورت گرفته است.همچنین، طی روزهای اخیر، سیروان اردلان، فرزاد احمدی و گوران محمدی، شهروندان ساکن شهرستان سقز از توابع استان کردستان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.در ادامه نیز، طی روزهای اخیر، فرزاد دوستی، اهل روستای تنگسیر از توابع شهر سنندج مرکز استان کردستان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.از دلایل بازداشت، اتهامات و مکان نگهداری این افراد اطلاعی در دسترس نیست.از سوی دیگر، روز سه شنبه ۱۹ مهر ماه ۱۴۰۱، آزاده جماعتی، فعال حقوق زنان، ساکن شهر سنندج مرکز استان کردستان، پس از طی مراحل بازجوئی و بازپرسی و تفهیم اتهام با تودیع قرار وثیقه آزاد شد.لازم به ذکر است، آزاده جماعتی، در تاریخ ۲۸ شهریور ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در شهر سنندج بازداشت و به بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی این شهر منتقل شده بود.علیرغم آزادی این فعال حقوق زنان، از مصادیق حقوقی اتهامات و علت بازداشت وی اطلاعی در دسترس نیست ) کمپین دفاع از حقوق زندانیان سیاسی و مدنی ۲۳ مهرماه ۱۴۰۱)

زندان عادل آباد شیراز؛ پریسا روحی زادگان، شهروند بهایی جهت تحمل محکومیت دو سال حبس بازداشت شد

پریسا روحی زادگان، شهروند بهایی برای تحمل دوران حبس خود بازداشت و به زندان عادل آباد شیراز منتقل شد.‌ او پیش‌تر توسط دادگاه تجدیدنظر استان فارس، به اتهام‌هایی همچون اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت داخلی و خارجی، محکوم و به تحمل دو سال حبس تعزیری محکوم شده بود.روز دوشنبه ۱۸ مهر ماه ۱۴۰۱، پریسا روحی زادگان، شهروند بهایی ساکن شیراز مرکزاستان فارس، پس از بازداشت توسط نیروهای امنیتی برای سپری کردن دوران محکومیت حبس دو ساله خود به زندان عادل آباد منتقل شد.‌یک منبع مطلع در این‌باره گفت:”ماموران امنیتی به همراه برگه جلب خانم روحی زادگان را در منزل شخصی اش بازداشت کرده و پس از انتقال به واحد اجرای احکام وی را برای تحمل حبس به زندان عادل آباد شیراز منتقل کردند.”لازم به ذکر است، پریسا روحی زادگان، در تاریخ ۳شهریور ماه ۱۴۰۱، توسط شعبه ۳۷ دادگاه تجدیدنظر استان فارس، اتهامات این شهروندان بهایی (اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت داخلی و خارجی) به تحمل ۲ سال حبس تعزیری محکوم شد و پرونده وی به شعبه اجرای احکام دادسرای شیراز ارجاع شده بود.در تاریخ ۲۶ خرداد ماه ۱۳۹۹، پریسا روحی زادگان به همراه سایر هم پرونده ای های خود در اولین جلسه دادرسی حاضر شدند اما با توجه به نقص در پرونده و تکمیل نبودن تحقیقات اداره اطلاعات شیراز و مستندات مورد ادعا، پرونده به شعبه بازپرسی دادسرای شیراز بازگردانده شد و پس از رفع نقایص در تاریخ ۱۴ مهر ماه ۱۳۹۹، جلسه دوم و ۲۸ اردیبهشت ماه ۱۴۰۱، هم جلسه سوم دادگاه رسیدگی به این پرونده، توسط شعبه ۱ دادگاه انقلاب شیراز به ریاست قاضی محمود ساداتی برگزار شد و در تاریخ ۸ خردادماه ۱۴۰۱، پریسا روحی زادگان به همراه ۲۵ تن دیگر از شهروندان بهایی از بابت این پرونده در مجموع به تحمل ۸۵ سال حبس تعزیری، بیست و چهار سال تبعید، ممنوعیت خروج از کشور و ۲ سال معرفی خود بصورت روزانه به اداره اطلاعات شیراز محکوم شده بودند.پریسا روحی زادگان، در ساعات پایانی ۷ مهر ماه ۱۳۹۵، به همراه مرجان غلامپور، مژگان غلامپور، فربد شادمان، فرزاد شادمان، شمیم اخلاقی، صهبا فرحبخش، صهبا مصلحی، عهدیه عنایتی، مهیار سفیدی، شادی اقدم، ورقا کاویانی، سروش ایقانی و مریم اسلامی، توسط ماموران اداره اطلاعات شیراز بازداشت و به بازداشتگاه این ارگان امنیتی منتقل شدند و در آبان ماه ۱۳۹۶، تعداد ۸ نفر از این افراد هر یک با تودیع قرار وثیقه ای با مبالغ ۲۰۰ میلیون تومان آزاد شدند. همچنین در تاریخ ۱۵ آبان ماه ۱۳۹۵، شمیم اخلاقی، فربد شادمان و ورقا کاویانی، هر یک با قرار وثیقه ای به مبلغ ۲۰۰ میلیون تومان از زندان عادل آباد شیراز آزاد شدند. ( کمپین دفاع از حقوق زندانیان سیاسی ومدنی ۲۳ مهرماه ۱۴۰۱)

اعتراض‎‌های سراسری؛ بازداشت دستکم ۹ شهروند در شهرهای تهران، اشنویه، مهاباد و زاهدان توسط نیروهای امنیتی

نیروهای امنیتی در شهرهای تهران، اشنویه، مهاباد و زاهدان دستکم ۹ تن از شهروندان را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند.‌ هنوز از اتهام‌های وارده و محل نگهداری این افراد اطلاعی در دسنت نیست. طی روزهای اخیر، رضا مدنی نسب، هژار حمیدی، زینب موسوی، علیرضا موسوی، رضا ابراهیمی، امیر سعادتی، عادل کریمی و امیر امیرقلی، در استان‌های تهران، کردستان و آذربایجان غربی، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.یک منبع مطلع در این باره گفت:”در ساعات پایانی ۲۰ مهر ماه ۱۴۰۱، امیر امیرقلی، فعال مدنی، در تهران توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. تا این لحظه هیچگونه تماسی از طرف امیر امیرقلی دریافت نشده و از مکان نگهداری، اتهامات و ارگان بازداشت کننده وی اطلاعی در دسترس نیست.لازم به ذکر است، امیر امیرقلی، در تاریخ ۲۶ فروردین ماه ۱۴۰۱، به همراه چند تن دیگر از فعالان مدنی بازداشت و پس از چند ساعت‌ آزاد شده بود. امیر امیرقلی، در تاریخ ۲۶دی ماه ۱۳۹۷، از بابت پرونده مرتبط با اعتراضات سراسری کارگران نیشکر هفت تپه، در منزل شخصی خود توسط نیروهای امنیتی، در شهرستان بابلسر بازداشت و سپس به تهران و سلول انفرادی بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شد و در تاریخ ۳۰ بهمن ماه ۱۳۹۷ به اداره اطلاعات اهواز منتقل شده بود.این فعال مدنی و رسانه ای، از بابت همان پرونده توسط شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران از بابت اتهام (اجتماع و تبانی به قصد بر هم زدن امنیت ملی) به ۷ سال حبس تعزیری، از بابت اتهام (نشر اکاذیب) به تحمل ۲ سال و ۶ ماه حبس تعزیری، از بابت اتهام (فعالیت تبلیغی علیه نظام) به تحمل ۱ سال و ۶ ماه حبس تعزیری و از بابت اتهام (عضویت در گروه غیر قانونی گام « نشریه اینترنتی گام ») هم به تحمل ۷ سال حبس تعزیری و در مجموع به تحمل ۱۸ سال حبس تعزیری محکوم شد. این حکم پس از طی مراحل قضایی در پی عفو جملگی بازداست سنگان این پرونده مواجه و پرونده مذکور در حالی که امیر امیرقلی در تاریخ ۴ آبان ماه ۱۳۹۸، به همراه سایر متهمان پرونده از زندان اوین آزاد شدند مختومه اعلام شد.
همچنین، صبح روز چهارشنبه ۲۰مهر ماه ۱۴۰۱، زینب موسوی با نام هنری (امپراتور کوزکو)، طنزپرداز و هنرمند فعال فضای مجازی، توسط ماموران امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. ( کمپین دفاع از حقوق زندانیان سیاسی و مدنی ۲۳ مهرماه ۱۴۰۱)

اعتراض‌های سراسری؛ تداوم بازجویی پنج زن و دختر بلوچ با گذشت بیش از ۱۵ روز بازداشت

پس از ۱۵ روز از بازداشت پنج زن و دختر بلوچ توسط نیروهای نظامی در چابهار، تاکنون اطلاعی از وضعیت آنها در دسترس نیست. یکی از دختران بازداشت شده پس از ۱۲ روز بازداشت آزاد شده است.روز چهارشنبه ۶ مهرماه ۱۴۰۱، شش دختر و زن بلوچ به نام‌های نگین محتشمی، آرزو رئیسی، سارا رئیسی، مهرناز عمرزهی، فاطمه بلوچ و عائشه بلوچ، توسط نیروهای نظامی در چابهار بازداشت شدند.گفته می شود: نگین محتشمی که از بستگان معین الدین سعیدی نماینده مردم چابهار است با پیگیری های وی آزاد شده است.پنج تن از دیگر زنان و دختران بازداشت شده در چابهار به زاهدان منتقل شده و تاکنون اطلاعی از سرنوشت آنها در دسترس نیست.مقامات قضایی و نظامی پس از پیگیری های خانواده این بازداشتی ها اعلام کردند که دلیل بازداشت آنها حضور در تجمعات اعتراضی در چابهار بوده است.این در حالیست که این دختران و زنان در روز چهارشنبه بازداشت شده و اعتراضات در چابهار مربوط به روز سه شنبه بوده است./به نقل از کمپین فعالین بلوچ، ( کمپین دفاع از حقوق دفاع از حقوق زندانیان سیاسی و مدنی ۲۳ مهرماه۱۴۰۱ )

واران محمدنژاد دانشجوی اهل سنندج بازداشت شد

واران محمدنژاد ۳۱ ساله و از فعالین مدنی شناخته شده و از اعضای انجمن فرهنگی اجتماعی نوژین بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.غروب روز پنج‌شنبه ۲۱ مهر ۱۴۰۱ (۱۳ اکتبر ۲۰۲۲)، نیروهای امنیتی در ترمینال شهر سنندج واران محمدنژاد از فعالین مدنی و دانشجوی ارشد رشته هنر دانشگاه هنر یزد را در حین رفتن به شهر یزد بازداشت کرده‌اند.به گفته یک منبع مطلع، بازداشت واران محمدنژاد با توسل به خشونت بوده و پس از بازداشت هیچ اطلاعی از سرنوشت و محل نگهداریش در دسترس نیست.گفتنیست که واران محمدنژاد روز دوشنبه ۲ اسفند سال گذشته نیز به همراه همسرش پیام میری در حین پخش تراکت و پوسترحای ویژه روز جهانی زبان مادری که از سوی انجمن نوژین آماده شده بود، توسط نیروهای امنیتی در سنندج بازداشت شده بودند.واران محمدنژاد و پیام میری اهل روستای تنگیسر و ساکن شهر سنندج هستند( هه نگاه ۲۳ مهرماه ۱۴۰۱)

پردیس جاوید دانشجوی زخمی توسط نیروهای امینتی در سنندج ربوده شده است

یک دختر جوان اهل سنندج به نام پردیس جاوید ۲۰ ساله در جریانماعتراضات مردمی به قتل حکومتی ژینا امینی در حالی که با شلیک مستقیم نیروهای امنیتی مجروح شده بود، توسط نیروهای امنیتی ربوده شده است.پردیس جاوید روز شنبه ۱۶ مهر ۱۴۰۱ (۸ اکتبر ۲۰۲۲) در جریان اعتراضات در سنندج در بلوار پاسداران( ششم بهمن) در اثر شلیک مستقیم نیروهای امنیتی مجروح و پس از آنکه در خانه‌ای پناه گرفته بود، توسط نیروهای امنیتی شناسایی و ربوده شده است.به گفته یک منبع مطلع و از شاهدان عینی بازداشت پردیس، نیروهای امنیتی منزل شهروندی را که پردیس جاوید به آنجا پناه برده بود به رگبار بسته‌ و با خشونت زائد الوصف وی را با خود برده‌اند.پردیس جاوید دانشجوی رشته تربیت‌بدنی در دانشگاه فنی حرفه‌ای در سنندج می‌باشد.علیرغم گذشت هفت روز از بازداشت پردیس جاوید و با وجود پیگیری‌های مکرر خانواده‌اش هیچ اطلاعی از سرنوشت و محل نگهداری وی در دسترس نیست. ( هه نگاه ۲۳ مهرماه ۱۴۰۱)

بازداشت و بی‌خبری از سرنوشت دو خواهر اهل بانه

دو خواهر جوان اهل بانه به نام‌های رویا دولتی و روژین دولتی طی روزهای اخیر و در جریان اعتراضات مردمی شهر بانه بازداشت شده‌اند.این دو خواهر جوان غروب روز سه‌شنبه ۱۹ مهر ۱۴۰۱ (۱۱ اکتبر ۲۰۲۲) توسط نیروهای امنیتی در یکی از خیابان‌های بانه بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده‌اند.با گذشت سه روز از بازداشت رویا دولتی و روژین دولتی علی رغم پیگیری‌های مداوم خانواده آنها، اطلاع دقیقی از سرنوشت و محل نگهداریشان در دسترس نیست. ( هه نگاه ۲۴مهرماه ۱۴۰۱)

پاوه؛ گروگان گرفتن همسر قهرمان کریمی از وکلای پایه یک دادگستری توسط نهادهای امنیتی

نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران در شهر پاوه از توابع استان کرمانشاه، نگین محمودی که مادر یک نوزادد ۷ ماهه نیز است را به خاطر فعالیت‌های همسرش به گروگان گرفته و به کرمانشاه منتقل کرده‌اند.ظهر روز چهارشنبه ۲۰ مهر ۱۴۰۱، نگین محمودی پس از احضار به دادگاه پاوه بازداشت و بدون قرار وثیقه به کانون اصلاح و تربیت کرمانشاه منتقل شده است.به گفته یک منبع مطلع، نگین محمودی به دلیل فعالیت‌های همسرش قهرمان کریمی از وکلای پایه یک دادگسترسی به گروگان گرفته شده و نهادهای امنیتی خواهان تسلیم شدن این وکیل هستند.گفتنیست که قهرمان کریمی از وکلایی هستند که سال‌های اخیر در شهرهای مختلف کُردستان وکالت شمار زیادی از زندانیان سیاسی را بر عهده داشته است.نگین محمودی مادر یک نوزاد ۷ ماهه می‌باشد و این نوزاد هم‌اکنون از حضور مادر و پدرش در نزد خود محروم شده است. ( هه نگاه ۲۴ مهرماه ۱۴۰۱)

گزارش‌ها از کشته شدن یک دانش‌آموز دختر در پی حمله لباس شخصی‌ها به مدرسه‌ای در اردبیل

شورای هماهنگی تشکل‌‌های صنفی فرهنگیان ایران خبر داد که در جریان حمله لباس‌ شخصی‌ها به دانش‌آموزان یک دبیرستان دخترانه در اردبیل، یک دانش‌آموز بر اثر خون‌ریزی داخلی در بیمارستان فاطمی جان باخته است.بر اساس گزارش‌ها، دانش‌آموزان دبیرستان شاهد رانی نظام که به اجبار به یک تظاهرات حکومتی برده شده بودند، به دلیل خودداری از همراهی با تظاهرات ضد حکومتی با حمله خشونت‌بار نیروهای لباس شخصی علیه آنها مواجه شدند.با این حال، مدیر کل امنیتی و انتظامی استانداری اردبیل و مدیرکل آموزش و پرورش این استان خبر کشته شدن این دختر دانش‌آموز را تکذیب کردند. مدیرکل آموزش و پرورش گفت که دانش آموزان پس از راهپیمایی حکومتی در روز چهارشنبه، با «آرامش» به مدرسه خود بازگشتند.از سوی دیگر، یک منبع مطلع به ایران اینترنشنال گفت شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان با فشار وزارت اطلاعات خبر مربوط به کشته شدن یک دختر دانش‌آموز در اردبیل به دست نیروهای امنیتی را از کانال تلگرامی‌اش حذف کرده است.گروهی از فعالان ساکن تبریز در واکنش به کشته شدن این دختر دانش‌آموز معترض در بیانیه‌ای برای ۱۲ ظهر شنبه فراخوان تظاهرات اعتراضی دادند.این بیانیه افزود: «دستان تمامی یگان‌های سرکوبگری که به ناموس این شهر باتوم بلند کرده‌اند را خواهیم شکست. تبریز نیز به مانند سایر شهرهای آذربایجان، ساعت ۱۲ روز شنبه در میادین اصلی بر علیه حاکمیت ظلم خواهد بود.»این فعالان خاطرنشان کردند: «در روز چهارشنبه ۲۰ مهر، حاکمیت اجبار برای راهبرد پروپاگاندای خود، دانش‌آموزان دختر اردبیل را به اجبار برای راهپیمایی برده و شعارهای خود را دیکته کرده‌اند. پس از امتناع دانش‌آموزان از سر دادن شعارهای اجباری، یگان سرکوب شروع به ضرب و شتم دانش‌آموزان کرده است.»سازمان عفو بین‌الملل در تازه‌ترین گزارش خود درباره تلاش جمهوری اسلامی برای سرکوب اعتراضات سراسری در ایران، نام ۲۳ کودک کشته شده را منتشر و اعلام کرد که «بهای معافیت سیستماتیک» مقام‌های جمهوری اسلامی از مجازات، «با جان انسان‌ها از جمله کودکان» پرداخت می‌شود. ( اینتر نشنال ۲۴ مهرماه ۱۴۰۱)

چند روز بی‌خبری از وضعیت مریم مزروعی

امتداد: خانواده مریم مزروعی، روزنامه‌نگار و عکاس مستند در چند روز گذشته از وضعیت وی بی‌خبر بوده‌اند.خانم مزروعی چند روز پیش از خانه خارج شده و پس از آن به خانه مراجعه نکرده و خانواده و دوستان نزدیکش هم امکان تماس با او را ندارد.وی در روزهای ابتدایی اعتراضات اخیر چندین روز توسط یکی از نهادهای امنیتی بازداشت و سپس آزاد شده بود.در روزهای اخیر حساب‌های واتساپ و تلگرام و فیس‌بوک این روزنامه‌نگار از دسترس خارج شده است. مریم مزروعی عضو فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران و عکاس مستند است که سابقه همکاری با روزنامه شرق را دارد ( ایران امروز ۲۴ مهرماه ۱۴۰۱)

افشای انتقال «تعداد زیادی» از دانش‌آموزان معترض از هفته‌ها پیش به مراکز اصلاح و تربیت

روزنامه هم‌میهن چاپ تهران در گزارشی از ابعاد مختلف نگهداری دانش‌آموزان معترض بازداشتی در کانون‌های اصلاح و تربیت، فاش کرد که «تعداد زیادی» از آنها به این کانون‌ها منتقل شده‌اند و انتقال آنها از دست‌کم ۲۰ روز پیش اتفاق افتاده است.مریم کیان‌ ارثی، وکیل دادگستری، که به همراه چهار نفر از همکارانش سه‌شنبه هفته گذشته به کانون اصلاح و تربیت تهران مراجعه کرده، به این روزنامه گفته که «تعداد زیادی از نوجوانان زیر ۱۸ سال» را آنجا دیده‌اند و آنها فقط توانستند وکالت ۱۵ نفر از آنها را به عهده بگیرند.کانون اصلاح و تربیت در ایران زیر نظر قوه قضاییه قرار دارد و زندانی است برای مجرمان زیر ۱۸ سال.به گفته خانم کیان ‌ارثی، تعداد دانش‌آموزان پسر بازداشت شده «خیلی بیشتر» از دانش‌آموزان دختر بازداشتی است.تاکید بر تعداد زیاد دانش‌آموزان معترض منتقل‌شده در کانون‌های اصلاح و تربیت و همچنین انتقال آنان به این کانون‌ها از دست‌کم سه هفته پیش، در حالی است که وزیر آموزش و پرورش با تاخیری نسبتا طولانی در این زمینه اطلاع‌رسانی کرد.یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش، روز سه‌شنبه، ۱۹ مهر، به روزنامه شرق گفت که تعدادی از دانش‌آموزان در جریان اعتراضات جاری در ایران بازداشت‌ شده‌اند، اما او آمار دقیقی از تعداد دانش‌آموزان بازداشت‌شده ارائه نکرد.در شرایط نبود آمار از دانش‌آموزان بازداشت شده، یک مدیر مدرسه متوسطه اول دختران در اطراف تهران که نامش فاش نشده، به هم‌میهن گفت که از مدیران برخی مدارس شنیده که «نیروهای امنیتی وارد مدرسه شده‌اند و برخی دانش‌آموزان را از داخل مدرسه برده‌اند».وزیر آموزش و پرورش همچنین مدعی شده بود که «بازداشت دانش‌آموزان برای بحث اصلاح و تربیت است که در مرکز روان‌شناسی هستند و دوستان کارشناس، کارشان را انجام می‌دهند تا بعد از اصلاح به محیط مدرسه برگردند».این ادعا در حالی است که، به گفته خانم کیان ‌ارثی، «از آموزش یا مشاوره روانی خاصی در کانون‌های اصلاح و تربیت خبری نیست».این وکیل دادگستری گفت: «من دختری را در کانون تهران دیدم که در ۱۵ سالگی پدرش را کشته و بی‌سواد بود و یک ‌سال ‌و نیم از نگهداری‌‌اش در کانون می‌گذشت، اما هنوز بی‌سواد بود.»همچنین مونیکا نادی، حقوقدان حوزه کودک، به هم‌میهن گفت: «کانون اصلاح و تربیت به عنوان مرجع تعلیم و تربیت کودکان شناخته نمی‌شود و این جزو وظایفش نیست ( رادیو فردا ۲۴ مهرماه ۱۴۰۱)

آتش شاکرمی: ما انسان‌های پیش از مرگ نیکا نیستیم

آتش شاکرمی، خاله نیکا شاکرمی که در روز ۱۱ مهر و همزمان با ربایش پیکر خواهرزاده‌اش به دست نیروهای امنیتی بازداشت و به تهران منتقل شده بود با انتشار یادداشتی از آزادی خود خبر داده و نوشته است: « زنده ام. در سلامت جسمی و در خانه ام هستم.»او که همراه با محسن شاکرمی دایی‌اش مجبور به انجام مصاحبه تلویزیونی و اعتراف اجباری شده و سناریوی تعریف شده رسانه‌های وابسته به سپاه از جمله تسنیم را بازتعریف کرد در این یادداشت نوشته است: « میدانم دلنگران حال من هم بوده اید. اگر بگویم خوبم به رنج خود و آنچه بر من گذشته و زیسته ام اهانت کرده ام. خوب نیستم. خوب نخواهم شد.»او با اشاره به کشته‌شدن دردناک نیکا شاکرمی نوجوان ۱۷ ساله که در تجمعات اعتراضی ۲۹ شهریور ۱۴۰۱ در بلوار کشاورز تهران بازداشت و یک‌هفته بعد پیکر آسیب‌دیده‌اش به خانواده تحویل شد نوشته است: «ما دیگر هرگز انسان های پیش از مرگ ِ نیکا نخواهیم شد. چیزی در ما ویران شده است و چیزی از این ویرانه سربراورده ست ( IRANWIRE ۲۴ مهرماه ۱۴۰۱)

آزاد شدن یکی از دختران بازداشت شده بلوچ

امروز شنبه ٢٣ مهر ماه ۱۴۰۱، یکی از بازداشت شدگان دختر بلوچ پس از حدود سه هفته بازداشت از اداره اطلاعات شهرستان دُزاپ (زاهدان) آزاد شد.هویت این شهروند بلوچ “سارا بلوچ” محرز گشته است.گفته می‌شود سارا به همراه “مهرناز عمرزهی”، ۱۷ ساله، و “فاطمه بلوچ کاری” در تاریخ ۶ مهر ماه جاری در شهرستان چهبار بازداشت شده بود.فاطمه و مهرناز در روزهای قبل از اداره اطلاعات دزاپ آزاد شده بودند گفتنی است که این سه نفر با یکدیگر نسبت خانوادگی مادر، دختر، خواهرزاده دارند.اداره اطلاعات چهبار پس از بازداشت این افراد به خانواده آنها گفته بود که موضوع بازداشت را رسانه ای نکنید تا در روز شنبه ۹ مهر ماه، آنان را آزاد کنیم ولی نه تنها این اتفاق نیفتاد بلکه بازداشت شدگان از چهبار به دزاپ منتقل شدند.لازم به ذکر است که مهرناز دارای زمینه بیماری تشنج بوده و در طی این چند روز به علت عدم دسترسی به داروهای مورد نیاز خود، چندین نوبت از جمله روز یکشنبه ۱۱ مهر ماه در بازداشتگاه دچار تشنج شده است. ( رسانک ۲۴ مهرماه۱۴۰۱)

پری خدری فعال مدنی اهل بانه بازداشت‌ شد

یکی از فعالین مدنی اهل بانه به نام پری خدری ۳۰ ساله در جریان اعتراضات مردمی این شهر توسط نیروهای امنیتی ربوده شده و سرنوشتش نامعلوم است.شامگاه پنج شنبه ۲۱ مهر ۱۴۰۱ (۱۳ اکتبر ۲۰۲۲)، پری خدری از فعالین مدنی اهل بانه در یکی از خیابان‌های این شهر توسط نهادهای امنیتی ربوده شده است.به گفته یک منبع مطلع، تلاش‌های خانواده خدری برای مطلع شدن از سرنوشت دخترشان تاکنون بی‌نتیجه مانده است.در جریان اعتراضات مدنی اخیر و با استناد به آمار هه‌نگاو، تاکنون ۹۰ زن در شهرهای مختلف کُردستان توسط نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران ربوده شده‌اند. ( هه نگاو ۲۴مهرماه ۱۴۰۱)

 

اعتراض‌های سراسری؛ چهار فعال مدنی و کارگری با تودیع قرار وثیقه آزاد شدند/ شش شهروند توسط نیروهای امنیتی در شهرهای تهران و مهاباد بازداشت شدند

نیروهای امنیتی در تهران و مهاباد، دستکم شش تن از شهروندان را بازداشت کردند.‌ همچنین چهار تن از فعالان مدنی و کارگری با تودیع قرار وثیقه آزاد شدند.طی روزهای اخیر، سمانه اصغری، محمد شکری، هاوری میری، دیاکو خسروانجم، وفا فرزین و محمدمهدی جلیلوند، شش تن از شهروندان ساکن استان‌های تهران و آذربایجان غربی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.همچنین، مظفر صالح نیا، صلاح زمانی، ریبوار طالبی و محمد شریف پور بایندره، پس از اتمام بازجوئی ها با تودیع وثیقه آزاد شدند.طی روزهای اخیر، محمد شکری، هاوری میری و دیاکو خسروانجم، سه شهروند اهل مهاباد در جریان اعتراضات سراسری در این‌ شهرستان بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.روز یکشنبه ۱۷مهر ماه ۱۴۰۱، وفا فرزین، متولد: ۱۳۶۸، ساکن شهرستان مهاباد از توابع استان آذربایجان غربی، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. وی در تاریخ ۱۶ مهر ماه ۱۴۰۱، در جریان اعتراضات سراسری، بر اثر اصابت گلوله زخمی شده بود.همچنین، شورای صنفی دانشگاه های کشور اعلام کرد؛ صبح امروز سه شنبه ۱۹ مهر ماه ۱۴۰۱، سمانه اصغری، دانشجوی مقطع مهندسی در رشته صنایع در دانشگاه خوارزمی تهران، پس از یورش ۶ تن از نیروهای امنیتی مرد و یک زن به محل سکونت وی در حالی که خود را مامور سازمان آب معرفی کردند پس از تفتیش و توقیف برخی لوازم شخصی وی بازداشت شد.‌تا این لحظه از مکان نگهداری، ارگان بازداشت کننده مصادیق حقوقی اتهامات سمانه اصغری اطلاعی در دست نیست.کانال تلگرامی دانشجویان متحد نیز اعلام کرد؛ روز شنبه ۱۶ مهر ماه ۱۴۰۱، محمدمهدی جلیلوند، دانشجوی ترم ۷ رشته تلوزیون در دانشگاه هنر و معماری پارس، در خیابان توسط نیروهای امنیتی بازداشت و در حال حاضر در زندان تهران بزرگ بسر می برد.اما وبسایت کُردپا اعلام کرد؛ روز دوشنبه ۱۸ مهر ماه ۱۴۰۱، ریبوار طالبی – فرزند: کمال، محمد شریف پور بایندره – فرزند: محمدامین، شهروندان اهل شهرستان بانه از توابع استان کردستان، پس از اتمام مراحل بازجویی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه آزاد شدند. این افراد پس از طی مراحل بازجوئی به زندان شهرستان بانه منتقل شده بودند.در ادامه نیز، امروز سه شنبه ۱۹ مهر ماه ۱۴۰۱، مظفر صالح نیا و صلاح زمانی، دو فعال کارگری، ساکن شهر سنندج مرکز استان کردستان، پس از اتمام مراحل بازجویی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه از زندان مرکزی سنندج آزاد شدند ( کمپین دفاع از حقوق زندانیان سیاسی و مدنی ۲۴ مهرماه ۱۴۰۱)

واکنش‌های صنفی معلمان به همکاری وزیر و مدیران مدارس در بازداشت دانش‌آموزان

در پی حمله ماموران امنیتی و لباس شخصی‌ها به مدرسه شاهد در شهر اردبیل و بی‌خبری از وضعیت دانش آموزان بازداشت شده، گروههای مختلف صنفی معلمان به این ماجرا واکنش نشان دادند. این واکنش‌ها در حالی منتشر شده‌اند که بر اثر فشار مقامات امنیتی، شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان خبر مدرسه شاهد را از کانال خود حذف کرده است.روایت ماجراپس از آنکه تعدادی از دانش‌آموزان دختر در «دبیرستان شاهد رانی نظام» روز پنجشنبه ۲۱ مهرماه در شهر اردبیل دست به اعتراض زده و شعارهایی در اعتراض به وضعیت موجود سر دادند، نیروهای امنیتی و لباس شخصی به این مدرسه حمله کردند. این نیروها ضمن ضرب و شتم دانش‌آموزان تعدادی از آنها را دستگیر کرده‌اند شاهدان عینی گفته‌اند، نیروهای لباس شخصی تعدادی از والدین دانش‌آموزان را هم مورد حمله قرار دادند. به گفته‌ آنها دست‌کم به ۱۰ نفر از دانش‌آموزان زخمی و برای مداوا به بیمارستان فاطمی این شهر منتقل شده‌اند. ۷ نفر از این دانش‌آموزان با همکاری مدیر ««عذرا فاتحی» و معاون مدرسه «خانم افضلی» به نیروهای امنیتی تحویل داده شده‌اند. تا این لحظه خبری از محل نگه‌داری آنان بدست نیامده است. این دبیرستان دخترانه در خیابان والی، ۱۸متری آزادگان جنب مجتمع هنرمندان واقع شده است.موضوع تاثر برانگیز ضرب و شتم دانش‌آموزان اردبیلی و همکاری مدیر این دبیرستان با ماموران امنیتی در حالی رخ داد که در ماجرای مشابهی خانم «معصومه عقاب نشین» مدیر دبیرستانی در کرج بدلیل عدم همکاری با ماموران امنیتی و پاک کردن فیلم دوربین‌های مداربسته توسط آنها بازداشت شده است. ( IRANWIRE  ۲۴ مهرماه ۱۴۰۱)

زندان عادل آباد شیراز؛ پریسا روحی زادگان، شهروند بهایی بازداشت شد

پریسا روحی زادگان، شهروند بهایی برای تحمل دوران حبس خود بازداشت و به زندان عادل آباد شیراز منتقل شد.‌ او پیش‌تر توسط دادگاه تجدیدنظر استان فارس، به اتهام‌هایی همچون اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت داخلی و خارجی، محکوم و به تحمل دو سال حبس تعزیری محکوم شده بود.روز دوشنبه ۱۸ مهر ماه ۱۴۰۱، پریسا روحی زادگان، شهروند بهایی ساکن شیراز مرکز استان فارس، پس از بازداشت توسط نیروهای امنیتی برای سپری کردن دوران محکومیت حبس دو ساله خود به زندان عادل آباد منتقل شد.‌یک منبع مطلع  در این‌باره گفت:”ماموران امنیتی به همراه برگه جلب خانم روحی زادگان را در منزل شخصی اش بازداشت کرده و پس از انتقال به واحد اجرای احکام وی را برای تحمل حبس به زندان عادل آباد شیراز منتقل کردند.”لازم به ذکر است، پریسا روحی زادگان، در تاریخ ۳شهریور ماه ۱۴۰۱، توسط شعبه ۳۷ دادگاه تجدیدنظر استان فارس، اتهامات این شهروندان بهایی (اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت داخلی و خارجی) به تحمل ۲ سال حبس تعزیری محکوم شد و پرونده وی به شعبه اجرای احکام دادسرای شیراز ارجاع شده بود.در تاریخ ۲۶ خرداد ماه ۱۳۹۹، پریسا روحی زادگان به همراه سایر هم پرونده ای های خود در اولین جلسه دادرسی حاضر شدند اما با توجه به نقص در پرونده و تکمیل نبودن تحقیقات اداره اطلاعات شیراز و مستندات مورد ادعا، پرونده به شعبه بازپرسی دادسرای شیراز بازگردانده شد و پس از رفع نقایص در تاریخ ۱۴ مهر ماه ۱۳۹۹، جلسه دوم و ۲۸ اردیبهشت ماه ۱۴۰۱، هم جلسه سوم دادگاه رسیدگی به این پرونده، توسط شعبه ۱ دادگاه انقلاب شیراز به ریاست قاضی محمود ساداتی برگزار شد و در تاریخ ۸ خردادماه ۱۴۰۱، پریسا روحی زادگان به همراه ۲۵ تن دیگر از شهروندان بهایی از بابت این پرونده در مجموع به تحمل ۸۵ سال حبس تعزیری، بیست و چهار سال تبعید، ممنوعیت خروج از کشور و ۲ سال معرفی خود بصورت روزانه به اداره اطلاعات شیراز محکوم شده بودند. پریسا روحی زادگان، در ساعات پایانی ۷ مهر ماه ۱۳۹۵، به همراه مرجان غلامپور، مژگان غلامپور، فربد شادمان، فرزاد شادمان، شمیم اخلاقی، صهبا فرحبخش، صهبا مصلحی، عهدیه عنایتی، مهیار سفیدی، شادی اقدم، ورقا کاویانی، سروش ایقانی و مریم اسلامی، توسط ماموران اداره اطلاعات شیراز بازداشت و به بازداشتگاه این ارگان امنیتی منتقل شدند و در آبان ماه ۱۳۹۶، تعداد ۸ نفر از این افراد هر یک با تودیع قرار وثیقه ای با مبالغ ۲۰۰ میلیون تومان آزاد شدند. همچنین در تاریخ ۱۵ آبان ماه ۱۳۹۵، شمیم اخلاقی، فربد شادمان و ورقا کاویانی، هر یک با قرار وثیقه ای به مبلغ ۲۰۰ میلیون تومان از زندان عادل آباد شیراز آزاد شدند. ( کمپین دفاع از حقوق زندانیان سیاسی و مدنی ۲۵ مهرماه۱۴۰۱)

ربودن پنج دانش‌آموز دختر و پسر در سروآباد توسط نیروهای امنیتی

طی روزهای گذشته پنج دانش‌‌آموز ۱۷ ساله در شهرستان سروآباد به نام‌های پروا حسینی، شنیا حسینی، اشکان ابراهیمی، آریا مرادی و مبین مرادی توسط نیروهای امنیتی ربوده شده‌اند.نیروهای اطلاعات سپاه پاسداران روز چهارشنبه ۲۰ مهر ۱۴۰۱ (۱۲ اکتبر ۲۰۲۲) به دبیرستان دخترانه “سمیه” هجوم برده و با ایجاد رعب و وحشت و تهدید دانش‌آموزان این دبیرستان دو دختر نوجوان ۱۷ ساله را به نام‌های پروا حسینی و شنیا حسینی ربوده‌اند.روز پنج‌شنبه ۲۱ مهر نیز سه دانش‌آموز ۱۷ ساله دبیرستان “کاظمی” سروآباد به نام‌های اشکان ابراهیمی، آریا مرادی و مبین مرادی توسط این نیروها ربوده شده‌اند.گویا این پنج‌ دانش‌آموز به دلیل شعار نویسی در مدرسه بازداشت شده‌اند و مبین مرادی روز شنبه و پس از سه روز در حالی که به شدت مورد ضرب و شتم قرار گرفته بود آزاد شده و از سرنوشت و محل نگهداری چهار دانش‌آموز دیگر اطلاعی در دسترس نیست”. (هه نگاو ۲۵ مهرماه۱۴۰۱)

اعتراض‌های سراسری؛ بازداشت پنج تَن از شهروندان و آزادی یک تَن با تودیع قرار وثیقه

نیروهای امنیتی در پیرانشهر، سقز و سنندج، دستکم پنج تن از شهروندان را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند.‌ همچنین، آزاده جماعتی، پس از اتمام بازجویی ها با تودیع قرار وثیقه آزاد شد.طی روزهای اخیر، شیرین مصطفی نژاد، فرزند حمزه، ساکن شهرستان پیرانشهر از توابع استان آذربایجان غربی، توسط نیروهای اداره اطلاعات این شهر بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.براساس این گزارش، بازداشت شیرین مصطفی نژاد در پی یورش ماموران اداره اطلاعات پیرانشهر به محل سکونت وی صورت گرفته است.همچنین، طی روزهای اخیر، سیروان اردلان، فرزاد احمدی و گوران محمدی، شهروندان ساکن شهرستان سقز از توابع استان کردستان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.در ادامه نیز، طی روزهای اخیر، فرزاد دوستی، اهل روستای تنگسیر از توابع شهر سنندج مرکز استان کردستان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.از دلایل بازداشت، اتهامات و مکان نگهداری این افراد اطلاعی در دسترس نیست.از سوی دیگر، روز سه شنبه ۱۹ مهر ماه ۱۴۰۱، آزاده جماعتی، فعال حقوق زنان، ساکن شهر سنندج مرکز استان کردستان، پس از طی مراحل بازجوئی و بازپرسی و تفهیم اتهام با تودیع قرار وثیقه آزاد شد.لازم به ذکر است، آزاده جماعتی، در تاریخ ۲۸ شهریور ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در شهر سنندج بازداشت و به بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی این شهر منتقل شده بود.علیرغم آزادی این فعال حقوق زنان، از مصادیق حقوقی اتهامات و علت بازداشت وی اطلاعی در دسترس نیست. (کمپین دفاع از حقوق زندانیان سیاسی و مدنی ۲۵ مهرماه ۱۴۰۱)

تداوم اعتراضات در اردبیل در پی کشته‌شدن یک دختر دانش‌آموز

هم زمان با ابهامات بسیار درباره آتش‌سوزی اوین، معاون اموربین‌‌الملل قوه قضائیه از این زندان دیدن کرد. نماینده اردبیل در واکنش به مرگ دانش‌آموز اردبیلی مدعی شد، “این دختر اصلا به مدرسه نمی‌رفت”.نماینده اردبیل در واکنش به مرگ دانش آموز: این دختر اصلا به مدرسه نمی‌رفتنماینده اردبیل در مجلس با ادعای اینکه دختر دانش‌آموزی که روز پنجشنبه ٢١ مهر ماه در پی حمله نیروهای لباس شخصی کشته شد، خودکشی کرده است گفت: «دشمن الان دنبال کشته سازی است اما حتما بهره‌ای نخواهد برد و به هدف خود نمی‌رسد. این دختر در اردبیل اخیرا خودکشی کرده و اصلا به مدرسه نمی‌رفت.»کاظم موسوی، نماینده اردبیل در مجلس در واکنش به موضع‌گیری علی دایی، درباره کشته شدن این دختر دانش‌آموز نیز گفته است: «تاسف می خورم که برخی از چهره‌های شاخص کشور و اسطوره‌ها به این مسائل می‌پردازند. امنیت کشور باعث شد که عده‌ای اسطوره شوند. با پول محرومان ورزشگاه ساختیم تا عده‌ای دیده شوند اما امروز از اغتشاشگران حمایت می‌کنند. حرف بنده به این افراد این است که احترام خود را حفظ کرده و در رفتار خود تجدید نظر کنند.»علی دایی روز گذشته در واکنش به مرگ دختر دانش آموزی در شهر زادگاهش نوشته بود: «سکوت ناشی از اعمال فشار حاکمیت در برابر اعتراضات و هتک حرمت به دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف، امروز منجر به تعرض به دانش آموزان بی گناه در مدارس و ضرب و شتم و ریختن خون یکی دیگر از دخترانم در زادگاهم گردیده، سکوتی که تاوان مرگ دارد و هر روز داغی دیگر بر دل جای جای ایرانم می نشاند که حکم خیانت به انسانیت و میهنم را دارد.»خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران جمهوری اسلامی نیز پس از نماینده اردیبل در گزارشی با حمله به علی دایی نوشته است: «آقای دایی مردم برای شما احترام قائلند و شما را قهرمان خود می‌دانند، اما فراموش نکنید قهرمان ملی دروغ نمی‌گوید. ( DW ۲۵ مهرماه ۱۴۰۱)

زهرا زارع سراجی، فعال مدنی توسط نیروهای امنیتی در ورامین بازداشت شد

نیروهای وزارت اطلاعات در شهرستان ورامین از توابع استان تهران، زهرا زارع سراجی، فعال مدنی را بازداشتو به اوین منتقل شد.‌هنوز از دلایل بازداشت این زندانی سیاسی سابق اطلاعی در دست نیست.در ساعات پایانی یکشنبه ۲۴ مهر ماه ۱۴۰۱، زهرا زارع سراجی، فعال مدنی و سیاسی پیشین، در پی یورش ماموران وزارت اطلاعات به منزل شخصی وی در ورامین پس از تفتیش و توقیف برخی وسائل شخصی بازداشت شد.‌یک منبع مطلع در این‌باره گفت:”این فعال مدنی در تماسی که پس از بازداشت با برادر خود داشت اعلام کرده که در بند ۲۰۹وزارت اطلاعات واقع در زندان اوین بسر می برد.” تا لحظه تنظیم این گزارش، از مصادیق حقوقی اتهامات زهرا زارع سراجی اطلاعی در دست نیست.‌لازم به ذکر است، زهرا زارع سراجی، در شهریور ماه سال ۱۳۹۷، توسط دادگاه انقلاب بهارستان به اتهام (تبلیغ علیه نظام)، (نشر اکاذیب در فضای مجازی) و (تشکیل گروه غیرقانونی) به تحمل ۲ سال حبس تعزیری لازم به اجرا و پرداخت ۴ میلیون تومان جریمه نقدی محکوم شده بود.‌پس از قطعی شدن این حکم در تاریخ ۷ مهر ماه ۱۳۹۷، زهرا زارع سراجی در پی احضار به شعبه ۲ اجرای احکام کیفری دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان بهارستان، بازداشت و جهت اجرای حکم حبس ۲ ساله خود به زندان قرچک ورامین منتقل شد و در تاریخ ۷ اسفند ماه ۱۳۹۸ پس از اعزام به مرخصی سپس در تاریخ ۲۳ فروردین ۱۳۹۹ بطور مشروط آزاد شده بود.زهرا زارع سراجی، برای نخستین مرحله در تاریخ ۱۹ بهمن ماه ۱۳۹۶، در پی یورش مسلحانه ماموران وزارت اطلاعات پس از تفتیش منزل و ضبط بر خی لوازم شخصی به همراه حمید کبیرمهر، مرتضی نظری سدهی و علی باز آزرده بازداشت و پس از انتقال به سلول انفرادی در بند امنیتی ۲۰۹ وزارت اطلاعات و طی مراحل بازجویی در تاریخ ۶ فروردین ماه ۱۳۹۷ به بند عمومی این زندان منتقل و سپس چندی بعد با توجه با بیماری پس از تودیع وثیفه آزاد شده بود. (کمپین دفاع از حقوق زندانیان سیاسی و مدنی ۲۶ مهرماه۱۴۰۱)

زهرا زارع سراجی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد

زهرا زارع سراجی، زندانی سیاسی سابق روز یکشنبه ۲۴ مهر ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در ورامین بازداشت و به بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شد.طبق گزارش دریافتی و به نقل از منابع فعال حقوق بشر در ایران، زهرا زارع سراجی توسط نیروهای امنیتی در ورامین بازداشت شد.بر اساس این گزارش، زهرا زارع سراجی، زندانی سیاسی سابق روز یکشنبه ۲۴ مهر ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در ورامین بازداشت و به بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شد.یک منبع مطلع در خصوص چگونگی بازداشت خانم زارع سراجی گفت: «بازداشت خانم سراجی، توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود صورت گرفته و ماموران ضمن تفتیش منزل برخی از وسایل وی را ضبط کرده و با خود بردند، وی طی یک تماس تلفنی با خانواده از انتقال خود به بند ۲۰۹ زندان اوین خبر داد.»لازم به ذکر است که خانم زهرا زارع سراجی پیش از این نیز سابقه بازداشت و محکومیت را داشته است.تا لحظه تنظیم این گزارش، از اتهامات مطروحه علیه این شهروند اطلاعی در دسترس نیست. ( صدای بازداشت شدگان ۲۶ مهرماه ۱۴۰۱)

بازداشت دستکم19 تن در شهرهای پاوه، تبریز، دهدشت، بهبهان، یاسوج، تهران، گنبد کاووس، سنندج و ارومیه

نیروهای  امنیتی در پاوه، تبریز، دهدشت، بهبهان، یاسوج، تهران، گنبد کاووس، سنندج، ارومیه، دستکم 19 تن از شهروندان را بازداشت کردند.‌طی روزهای اخیر، مختار صادقی، قاسم بعدی، محسن فتحی، پیمان ضیایی، امید رویین، امین رزمجو، محمد رزمجو، پژمان ایزدپناه، پژمان پناهی، صمصام صمیمی، احسان کارگر، محسن کارگر، نوید سیدعلی اکبر، امیر غیاثی، امین کریمی، در استانهای کرمانشاه، آذربایجان شرقی، لرستان، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، تهران، گلستان، کردستان و آذربایجان غربی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.یک منبع مطلع  در این‌باره گفت:”طی روزهای اخیر، پیمان ضیایی و محسن فتحی، دو شهروند ساکن شهرستان دهدشت از توابع استان لرستان، در جریان برگزاری اعتراضات سراسری در این‌ شهرستان توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. از مکان نگهداری، ارگان بازداشت کننده و مصادیق حقوقی اتهامات این افراد اطلاعی در دست نیست.‌”لازم به ذکر است، پیمان ضیایی و محسن فتحی، بازیگر و کارگردان تئاتر هستند.همچنین، یک‌ منبع مطلع از تبریز به حقوق بشر در ایران گفت:”طی روزهای اخیر، قاسم بعدی، وکیل پایه یک دادگستری، ساکن شهر تبریز، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و از وضعیت وی اطلاعی در دست نیست.”تا لحظه تنظیم این گزارش، از علت بازداشت، ارگان بازداشت کننده و مکان نگهداری قاسم بعدی اطلاعی در دست نیست. ( کمپین دفاع از حقوق زندانیان سیاسی ومدنی ۲۷ مهرماه ۱۴۰۱)

آغاز دومین ماه اعتراضات در ایران؛ ادامه تجمعات دانش‌آموزان و دانشجویان، تصویر نیکا بر فراز پلی در قم

عکس نیکا شاکرمی از کشته شدگان اعتراضات اخیر بر فراز پلی در شهر قم، یک روحانی سعی در پایین کشیدن بیلبورد دارد.در آغاز دومین ماه از شروع اعتراضات اخیر در ایران،‌ امروز هم در چند شهر تظاهراتی انجام شد. همچنین تجمعاتی در چند دانشگاه و تصاویری از شعار دادن دانش‌آموزان در چند شهر منتشر شده است.این اعتراضات در پی مرگ مهسا امینی، دختر اهل سقز کردستان در زمان بازداشت در دست گشت ارشاد در تهران آغاز شده است.روز دوشنبه ۲۵ مهر ماه گروهی از دانشجویان و اساتید در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران تجمعی برگزار کردند.تلگرام «شورای صنفی دانشجویان کشور» با انتشار اطلاعیه‌ای درباره جان و امنیت دانشجویان این دانشکده هشدار داد. ( BBC ۲۷ مهرماه ۱۴۰۱)

درخواست مادر فاطمه سپهری از «آزادی‌خواهان دنیا»: به داد مردم ایران برسید

علی‌اصغر سپهری، برادر فاطمه سپهری، روز یک‌شنبه ۲۴ مهر با انتشار ویدئویی اعلام کرد که خانواده سپهری «به‌شدت نگران وضعیت» این فعال سیاسی بازداشت‌شده در مشهد است.فاطمه سپهری روز ۳۰ شهریور با هجوم حدود ۱۵ نیروی امنیتی به خانه‌اش بازداشت شد. برادر او، علی‌اصغر سپهری می‌گوید: «آخرین تماسی که با خانواده داشته، ۱۳ مهر بوده است.»به گفته برادر این فعال سیاسی، خانم سپهری علاوه بر داروهای فشار خون و دیابت، مدتی پیش یک عمل جراحی روی دست چپش داشته که پیش از بازداشت در حال طی مراحل درمان آن بود و اکنون ۱۱ روز است که از او خبری ندارند.آقای سپهری همچنین می‌گوید سال گذشته وقتی فاطمه سپهری در زندان بود، در آن جا «دچار تشنج شده بود» و اکنون نیز مقامات در پی‌گیری‌های خانواده به آنها گفته‌اند «فعلا سر ما خیلی شلوغ است و ما نمی‌توانیم به شما جواب بدهیم.» در این ویدئو که آقای سپهری منتشر کرده، مادرش با اعلام این که فرزند او محمدحسین سپهری در زندان وکیل‌آباد محبوس است و دخترش فاطمه سپهری را نیز مأموران اطلاعات ۲۶ روز است برده‌اند، تأکید می‌کند: «هر چه زنگ می‌زنم، داد می‌زنم، التماس می‌کنم که بگذارید زنگ بزند، نمی‌گذارند.» مادر فاطمه سپهری تأکید می‌کند، «هر جوانی را که می‌برند، سالم می‌برند و آن جا دست و پایش را می‌شکنند.» او همچنین می‌گوید: «آی آزادی‌خواهان دنیا، به داد مردم ایران برسید. این‌ها رحم به هیچ کسی ندارند. این‌ها از اول کلاه سر ما گذاشتند تا آن آخر. ( VOAPNN ۲۷ مهرماه ۱۴۰۱)

تداوم بازداشت زهرا عظیمی، الهه بایرامیان و شیوا کیانفر در زندان اورمیه

زهرا عظیمی»، «الهه بایرامیان» و «شیوا کیانفر» که همگی همزمان با آغاز اعتراضات سراسری در ایران در شهرهای تکاب و ارومیه بازداشت شده‌اند، کماکان بلاتکلیف در زندان مرکزی ارومیه محبوس هستند.زهرا عظیمی، دانشجوی دانشگاه هنر تبریز، روز ۲۸شهریور۱۴۰۱، در مسیر بازگشت از مراسم خاک‌سپاری «ژینا امینی»، در شهرستان تکاب در استان آذربایجان غربی بازداشت شده است. او به‌رغم گذشت نیز به یک ماه از تاریخ بازداشت، بلاتکلیف در زندان مرکزی ارومیه محبوس است. الهه بایرامیان، بازیگر و هنرمند ساکن ارومیه و شیوا کیانفر دیگر شهروند ارومیه‌ای نیز که همزمان با برگزاری اعتراضات در ارومیه‌ بازداشت شده‌اند، کماکان در زندان ارومیه محبوس هستند.مقام‌های قضایی ارومیه به‌رغم پیگیری‌های متعدد خانواده این سه زن، از پاسخگویی شفاف به آنها امتناع کرده و تاکنون از صدور قرار آزادی موقت آنها خودداری کرده‌اند. تماس تلفنی شیوا کیانفر با خانواده خود و مطلع کردن آنها از خونریزی معده‌اش نیز بر نگرانی‌ها درباره وضعیت سلامتی این زندانیان افزوده است.با آغاز اعتراضات سراسری در ایران که در پی کشته ‌شدن ژینا امینی آغاز شد، جمهوری اسلامی در کنار شهروندان ایرانی، به‌شکل گسترده اقدام به بازداشت روزنامه‌نگاران، فعالان مدنی و شخصیت‌های مشهور کرده است. همزمان در برخی شهرها نیز نیروهای امنیتی و انتظامی با یورش به تجمع شهروندان معترض، صدها نفر را با شلیک مستقیم و یا ضربات باتون به قتل رسانده‌اند. ایران‌وایر از روز ۲۶شهریور۱۴۰۱ و همزمان با آغاز اعتراضات سراسری در ایران اقدام به جمع‌آوری اطلاعات، اسناد و روایت‌های موثق درباره بازداشت‌شدگان و کشته‌شدگان این اعتراضات کرده است. ( ایران وایر ۲۷ مهرماه ۱۴۰۱)

مژگان اینانلو مستندساز و عکاس بازداشت شد

مژگان اینانلو، عکاس و مستندساز، شامگاه ۲۵ مهرماه ۱۴۰۱ بازداشت شد.بر اساس اخباری که در اختیار ایران‎‌شب گذشته ماموران امنیتی شب گذشته ضمن باررسی منزل مژگان اینانلو، تهیه صورت مجلس، وسایل شخصی مانند تلفن همراه و لپ‎تاپ او را ضبط کردند.این عکاس و مستندساز در روزهای ابتدای شروع اعتراضات مردمی و بعد از اینکه دنیا راد منشی صحنه از صبحانه خوردن خود بدون حجاب اجباری در رستورانی در جنوب تهران تصویری منتشر کرد عکس‌های بدون حجاب اجباری‎ر خود را در حساب کاربری‌اش در اینستاگرام منتشر کرد.خانم اینانلو بعد از انتشار این تصاویر و بازخوردهای گسترده نسبت به آن‌ها ویدیویی منتشر کرد و نوشت: «من می ترسم که آخرین قطره از شرافت و وجدان و انسانیتی که در وجودم هست با سکوت از بین بره. تو نمی‌ترسی؟ »حساب کابری خانم اینانلو در شبکه اچتماعی اینستاگرام خبر بازداشت این عکاس و مستندساز را تایید کرده است. ( ایران وایر ۲۷ مهرماه ۱۴۰۱)

اعتراضات سراسری؛ بازداشت سه شهروند در شهرهای مختلف

طی روزهای اخیر سه شهروند در جریان اعتراضات سراسری، توسط نیروهای امنیتی در مشهد و مهاباد بازداشت شدند.یک منبع مطلع در این خصوص به هرانا گفت: «محمد روزینی و مدیحه روزینی، شهروندان ساکن مشهد توسط نیروهای امنیتی در این شهر بازداشت شدند و طی تماس کوتاه با خانوده خود اعلام کردند در بازداشت هستند، اما از مکان بازداشت خود اطلاعی نداشتند.» همزمان کردپا، روز شنبه ۲۳ مهرماه ۱۴۰۱، از بازداشت یک شهروند دیگر توسط نیروهای امنیتی در مهاباد خبر داد.هویت این شهروند، نگار عبدالله‌ زاده، کارمند پست بانک وطمانی توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود در مهاباد بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.تا لحظه تنظیم این گزارش از اتهامات مطروحه علیه این شهروندان اطلاعی در دست نیست. ( صدای مردم ۲۷ مهرماه۱۴۰۱)

اعتراض‌های سراسری؛ بازداشت دستکم 31 شهروند در شهرهای مختلف ایران

نیروهای امنیتی در تهران، سنندج، ثلاث باباجانی، میرجاوه، بوکان، چابهار، اردبیل، سقز و تبریز، دستکم 31 تن از شهروندان را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند. پنج تن از شهروندان بازداشت شده در سیستان و بلوچستان پس از اتمام بازجویی ها آزاد شدند.طی روزهای اخیر، سالم جدگال، فرهاد جدگال، محمود جدگال، علیرضا یعقوبی، رادا فتحی، رامین فتحی، وریا فتحی، سحر وهابی، ویدا محمود نژاد، مادر واران محمدنژاد، یحیی رمضانی، فواد خدامرادی، زکریا شیری، عارف شه بخش، جاوید کرد، عاشق الله براهویی، یاسین براهویی، عبدالصمد ریگی، بهنام جلیلی، سامان جلیلی، سیروان جلیلی، مهدی بیدار، یونس سببی، مهدی خالدی، مهدی جعفرپور، مهدی اسدی، سینا نوروزی، پیمان منادی اصل، میلاد علی وند، کیان هاشمی و سیاوش ملکی، در استانهای آذربایجان شرقی، سیستان و بلوچستان، تهران، کردستان، اردبیل، کرمانشاه و آذربایجان غربی، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. همچنین، سالم جدگال، محمود جدگال، فرهاد جدگال، محمد حاجی رسول پور، آیسان آدی بیگ، پنج تن از شهروندان بازداشت شده در سیستان و بلوچستان پس از اتمام بازجویی ها آزاد شدند.یک منبع مطلع در این‌باره گفت:”روز پنجشنبه ۲۱ مهر ماه ۱۴۰۱، سیاوش ملکی، ساکن تبریز مرکز استان آذربایجان شرقی، پس از بازداشت توسط نیروهای امنیتی و انتقال به بازداشتگاه اداره اطلاعات این و طی مراحل بازجوئی در تاریخ ۲۴ مهر ماه ۱۴۰۱ به زندان مرکزی تبریز منتقل شد.”همچنین، طی روزهای اخیر، مهدی بیدار، یونس سببی، مهدی خالدی، مهدی جعفرپور، مهدی اسدی، سینا نوروزی، پیمان منادی اصل، میلاد علی وند و آرش اشکانی، پس از بازداشت توسط نیروهای امنیتی جهت بازجوئی به بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی این استان منتقل شدند. از مکان نگهداری، اتهامات و ارگان بازداشت کننده این افراد اطلاعی در دست نیست.یک‌ منبع مطلع نیز به حقوق بشر در ایران گفت:”روز سه شنبه ۲۹ شهریور ماه ۱۴۰۱، بهنام جلیلی، سیروان جلیلی، سامان جلیلی، سه تن از شهروندان ساکن بوکان از توابع استان آذربایجان غربی در یک باشگاه ورزشی توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند. از مکان نگهداری، مصادیق حقوقی اتهامات و ارگان بازداشت کننده این افراد اطلاعی در دست نیست.‌ هر ۳ نفر این افراد از فعالان رشته ورزشی پارکور هستند.”از سوی دیگر، کمپین فعالین بلوچ اعلام کرد؛ روز جمعه ۱۵ و یکشنبه ۱۷ مهر ماه ۱۴۰۱، عارف شه بخش، جاوید کُرد، عاشق الله براهویی، یاسین براهویی و عبدالصمد ریگی، در شهرستان میرجاوه از توابع استان سیستان و بلوچستان توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. از میان این ۵ شهروند بازداشت شده در میرجاوه، سن عاصف شه بخش و جاوید کُرد، کمتر از ۱۸ سال است. ( کمپین دفاع از حقوق زندانیان سیاسی و مدنی ۲۷ مهرماه ۱۴۰۱)

بازداشت نیلوفر فتحی، معلم ریاضی، و حسین رضایی، وکیل دادگستری

نیلوفر فتحی، معلم ریاضی، و حسین رضایی، وکیل دادگستری، سه‌شنبه ۲۶ مهر ساعت ۱۹ عصر، در دفتر وکالت حسین رضایی واقع در خیابان شریعتی تهران توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند) ایران امروز ۲۸ مهرماه۱۴۰۱ )

ماندانا صادقی و رضا محمدی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند

روز چهارشنبه ۲۷ مهر۱۴۰۱، ماندانا صادقی، نویسنده و روزنامه نگار به همراه همسرش رضا محمدی، توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود در آبادان بازداشت و به اهواز منتقل شدند.طبق گزارش دریافتی و به نقل از منابع فعال حقوق بشر در ایران، ماندانا صادقی، نویسنده و روزنامه نگار به همراه همسرش رضا محمدی بازداشت شد.بر اساس این گزارش، بازداشت این شهروندان توسط ماموران امنیتی در منزل شصی آنها در آبادان صورت گرفته و پس از آن به اهواز منتقل شده اند.تا لحظه تنظیم این خبر، از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه این شهروندان اطلاعی در دست نیست.خانم صادقی پیشتر نیز اواخر اسفندماه سال گذشته از بابت اتهام «تبلیغ علیه نظام» توسط شعبه ۴ «دادگاه» کیفری یک اهواز محاکمه و سپس از اتهام انتسابی تبرئه شده بود. ( صدای باز داشت شدگان ۲۸ مهرماه ۱۴۰۱)

بازداشت سهیلا محمدی فعال حوزه زنان در سنندج

سهیلا محمدی فعال حوزه زنان توسط نیروهای امنیتی سنندج بازداشت و به کانون اصلاح و تربیت این شهر منتقل شده است.روز سه‌شنبه ۱۹ مهر ۱۴۰۱ (۱۱ اکتبر ۲۰۲۲)، نیروهای امنیتی با هجوم به منزل سهیلا محمدی ۵۷ ساله و از فعالین حوزه زنان درسنندج هجوم و اقدام به بازداشت وی کرده‌اند.به گفته یک منبع مطلع، نیروهای امنیتی ضمن بازداشت سهیلا محمدی گوشی تلفن تمامی اعضای خانواده و همچنین موبایل و کامپیوتر این فعال زنان را ضبط و با خود برده‌اند. که سهیلا محمدی پس از ۵ روز بازجویی در یکی از بازداشتگاه‌های امنیتی به کانون اصلاح و تربیت سنندج منتقل شده است. ( هه نگاو ۲۹ مهرماه ۱۴۰۱)

اعتراض‌های سراسری؛پوران ناظمی، فعال مدنی توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود بازداشت شد

نیروهای امنیتی، پوران ناظمی، فعال مدنی را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند. هنوز از دلایل بازداشت این فعال مدنی اطلاعی در دست نیست.ساعت ۱۰ صبح روز چهارشنبه ۲۷ مهر ماه ۱۴۰۱، پوران ناظمی، فعال مدنی، در پی یورش ماموران امنیتی به منزل وی بازداشت و جهت بازجویی به مکان نامعلومی منتقل شد.‌یک منبع مطلع در این‌باره گفت:”بیش از پنج تن از ماموران امنیتی ساعت ۱۰ صبح امروز به محل سکونت پوران ناظمی یورش برده و پس از تفتیش و توقیف برخی وسائل شخصی وی را بازداشت کردند.”لازم به ذکر است، پوران ناظمی، فعال مدنی، به دفعات مصاحبه هایی را در فضای مجازی در محکومیت سرکوب شهروندان در ایران انجام داده بود.پوران ناظمی، پیش از این هم در تاریخ ۵ دی ماه ۱۳۹۸، در جریان برگزاری مراسم پویا بختیاری، از جانباختگان تجمعات اعتراضی آبان ۱۳۹۸ در مسیر اتوبان تهران به سمت کرج توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه و طی مراحل بازجویی چند روز بعد آزاد شده بود) کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی  ۳۰ مهرماه ۱۴۰۱ )

اعتراض‌های سراسری؛ بازداشت دستکم ۱۱ شهروند در شهرهای سنندج، آبادان، یاسوج و تهران

نیروهای امنیتی در سنندج، آبادان، یاسوج و تهران، دستکم ۱۱ شهروند را بازداشت و به مکان نامعلومی کردند. همچنین یکی از بازداشت شدگان شهر سنندج با تودیع قرار وثیقه آزاد شد.طی روزهای اخیر، آترین آذرفر، ماندانا صادقی، رضا محمدی، مهدی علیزاده، سعید عبدالله پور، جواد مرادیان، محمدامین کاظمی، مرضیه معین، نیک یوسفی، نیلوفر فتحی و حسین رضایی، توسط نیروهای امنیتی در استان‌های تهران، کردستان و کهگیلویه بویراحمد بازداشت شدند. همچنین، ریزان احمدی، اهل سنندج مرکز استان کردستان پس از اتمام بازجویی ها با تودیع وثیقه آزاد شد.‌یک منبع مطلع در این‌باره گفت:”طی روزهای اخیر، مرضیه معین، مهدی علیزاده، سعید عبدالله پور، جواد مرادیان و محمدامین کاظمی، شهروندان ساکن شهر یاسوج از توابع استان کهگیلویه و بویراحمد، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. از مکان نگهداری، عناوین اتهامی و ارگان بازداشت کننده این افراد اطلاعی در دست نیست.”همچنین، یک‌ فرد آگاه در تشریح بازداشت نیک یوسفی به حقوق بشر در ایران گفت:”روز یکشنبه ۲۴ مهر ماه ۱۴۰۱، نیک‌یوسفی، عکاس، تدوینگر و فیلمساز، در پی یورش نیروهای امنیتی به منزل دوست وی بازداشت شد. وی از زمان بازداشت تنها ۱ مرحله تماس کوتاهی با پدر خود داشته است. از مصادیق حقوقی اتهامات، مکان نگهداری و ارگان بازداشت کننده نیک یوسفی اطلاعی در دست نیست.” ( کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی ۳۰ مهرماه ۱۴۰۱)

تظاهرات اعتراضی با شعار «مرگ بر خامنه‌ای» در زاهدان؛ دست‌کم ۵۷ معترض بازداشت شدند

در حالی که مردم معترض در زاهدان بار دیگر به خیابان‌ها آمدند و شعار «مرگ بر دیکتاتور» و «مرگ بر خامنه‌ای» سر دادند، فرمانده انتظامی استان سیستان و بلوچستان از دستگیری ۵۷ معترض خبر داد و گفت: «عملیات دستگیری آنان ادامه دارد.»فرمانده انتظامی استان سیستان و بلوچستان از دستگیری ۱۵۰معترض خبر داد و گفت: «عملیات دستگیری آنان ادامه دارد.»احمد طاهری فرمانده انتظامی استان سیستان و بلوچستان روز جمعه تعداد معترضان را ۱۰۰تا ۱۵۰ نفر اعلام و آنان را «اوباش و اغتشاشگر» خواند و به «تخریب اموال شهروندان و بیت المال» متهم کرد.او گفت: «با اقدام به موقع پلیس حدود ۵۷ نفر از اغتشاشگران دستگیر و کلیه لیدرها و محرکین آنان نیز شناسایی و عملیات دستگیری آنان ادامه دارد.»ویدیوهای ارسال شده به ایران اینترنشنال، نشان می‌دهد که مردم معترض زاهدان روز جمعه ۲۹ مهرماه، پس از برگزاری نمازجمعه، بار دیگر به خیابان‌ها آمدند و علیه حکومت جمهوری اسلامی تظاهرات کردند.شعارهای «از زاهدان تا تهران، جانم فدای ایران» و «مرگ بر بسیجی» از دیگر شعارهایی بود که در اعتراضات جدید زاهدان سر داده شد.یک روز پیش، شاهزاده رضا پهلوی در یک سخنرانی با اشاره به سرکوب معترضان در مناطق مرزی به اتهام «تجزیه‌طلبی»، گفته بود: «می‌خواستند با موضع تجزیه ایران شما را بترسانند اما شما در تمام ایران شعار «سنندج زاهدان چشم و چراغ ایران» سر دادید.»پیشتر در روز جمعه ۸ مهر ماه، تجمعی پس از نماز جمعه در زاهدان در اعتراض به تجاوز فرمانده انتظامی چابهار به یک دختر نوجوان بلوچ شکل گرفت که با سرکوب خونباری همراه شد.این روز از سوی فعالان مدنی و رسانه‌ها «جمعه خونین زاهدان» لقب گرفته است. ( ایران اینترنشنال ۳۰ مهرماه ۱۴۰۱)

ربوده شدن شش دختر نوجوان در یکی از دبیرستان‌های جوانرود

طی روزهای اخیر دست‌کم ۶ دختر نوجوان اهل جوانرود (جوانرو) از توابع استان کرمانشاه (کرماشان) به نام‌های کیمیا علیمرادی، سندس یعقوبی، هیرو نوری، الینا رنجبر، رها صبوری و سارا کرمی توسط نهادهای امنیتی ربوده شده‌اند.کیمیا علیمرادی، سندس یعقوبی، هیرو نوری، الینا رنجبر، رها صبوری و سارا کرمی که همگی ۱۷ ساله هستند طی روزهای اخیر و پس از هجوم نیروهای حکومتی به یکی از دبیرستان‌های جوانرود بازداشت شده‌اند.تا زمان تنظیم این خبر اطلاع دقیقی از سرنوشت و محل نگهداری این شش دختر نوجوان در دسترس نیست. ( هه نگاو ۳۰ مهرماه ۱۴۰۱ )

آیدا راستی، بدون اتهام مشخص در زندان اوین بازداشت است

با گذشت بیش از سه هفته از بازداشت آیدا راستی قلاتی، این شهروند بهائی هم‌چنان در بند ۲۰۹ زندان اوین در وضعیت بلاتکلیف نگه داشته شده است.طی این مدت، او از داشتن حق وکیل و برخورداری از ملاقات با خانواده‌اش محروم بوده است. مراجعات مکرر خانواده‌ی آیدا راستی به دادسرای اوین تاکنون بی‌نتیجه بوده و مسئولان ذی‌ربط هیچ پاسخ روشنی در مورد روند رسیدگی به پرونده و اتهام آیدا به خانواده‌اش نداده‌اند.آیدا راستی تاکنون چندین دفعه با خانواده تماس‌های کوتاه تلفنی داشته است ولی در هیچ‌کدام از تماس‌‌ها، اتهام یا دلیل بازداشت را به خانواده اطلاع نداده است.آیدا راستی در ساعت ده شب چهارشنبه ۶ مهر ۱۴۰۱ در منزل شخصی توسط ماموران وزارت اطلاعات دستگیر و به زندان اوین منتقل شد. ( ایران وایر ۳۰ مهرماه ۱۴۰۱)

بازداشت آیدین جعفری و بی‌خبری از سرنوشت زهرا کریمی

همزمان با تداوم اعتراضات ضدحکومتی در ایران، «آیدین جعفری»، شهروند ساکن شهرستان پارس‌آباد، روز ۲۷مهر۱۴۰۱ توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. از سرنوشت «زهرا کریمی»، بلاگر و شهروند ساکن ارومیه نیز به‌رغم گذشت نزدیک به یک ماه از زمان بازداشت اطلاعاتی در دست نیست.نیروهای امنیتی روز چهارشنبه ۲۷ مهر، آیدین جعفری را در شهرستان پارس‌آباد بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند. یک روز پیش از بازداشت آیدین جعفری، پاسگاه مرزی «سوآباد» در شهرستان پارس‌آباد با ارسال احضاریه‌ای که به امضای «ستوان‌یکم غفور شاهی» رسیده است او را برای «اخذ اظهارات» دعوت کرده بود. این در حالی است که اقدام پاسگاه مرزی سوآباد برای ارسال احضاریه برای آیدین جعفری غیرقانونی است و احضاریه‌ها تنها درصورت تنظیم از سوی نهادهای قضایی دارای اعتبار است.همچنین، به‌رغم گذشت حدود یک ماه از زمان بازداشت زهرا کریمی، کماکان از سرنوشت این بلاگر ساکن ارومیه اطلاعی در دست نیست. صفحه اینستاگرام زهرا کریمی نیز با بیش از ۶۲ هزار دنبال‌کننده، از زمان بازداشت او غیرفعال است و وزارت اطلاعات پس از پاک کردن تمامی پست‌های زهرا کریمی، دو پست در این صفحه منتشر کرده است که در یکی از آنها نوشته است: «هشدار: صف خود را از اغتشاش‌گران و دشمنان نظام جدا کنید.» در دومین پست منتشر شده در این صفحه آمده است: «این صفحه به علت تولید محتوای مجرمانه، ضدامنیتی و براساس مصادیق مجرمانه مندرج در قانون جرائم رایانه‌ای مسدود و با عوامل آن برخورد گردید.» ( ایران وایر ۳۰ مهرماه ۱۴۰۱)

اعتراض‌های سراسری؛ بازداشت دستکم سه شهروند توسط نیروهای امنیتی

نیروهای امنیتی در ادامه بازداشت‌های گسترده اخیر سه شهروند به نام‌های فریناز صراف، الهه بایرامیان و سیاوش خادم حسینی، را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند.‌طی روزهای اخیر، فریناز صراف، الهه بایرامیان و سیاوش خادم حسینی، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند. از وضعیت آنها اطلاعی دقیقی در دسترس نیست.براساس این گزارش، روز دوشنبه چهار مهر ماه ۱۴۰۱، فریناز صراف، کارگردان، بازیگر و مدرس تئاتر در هنرستان، توسط نیروهای امنیتی، بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.از مکان‌ نگهداری، ارگان‌ بازداشت کننده و وضعیت وی اطلاعی در دست نیست.‌همچنین، طی روزهای اخیر، سیاوش خادم حسینی، بازیگر تئاتر و سینما، پس از بازداشت توسط نیروهای امنیتی به مکان نامعلومی منتقل شد. از وضعیت وی اطلاعی در دست نیست.از سوی دیگر، طی هفته های پیش، الهه بایرامیان، ساکن ارومیه مرکز استان آذربایجان غربی، بازیگر تئاتر، پس از ضرب و شتم و رفتار خشونت آمیز، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. از ارگان بازداشت کننده، مکان نگهداری، مصادیق حقوقی اتهامات و وضعیت الهه بایرامیان اطلاعی در دست نیست. ( کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی ۳۰ مهرماه ۱۴۰۱)

رهایی از اعدام

زندان و زندانی

عالیه مطلب‌زاده: زمان آن رسیده هم‌پیمان شویم

امروز به یاد مهسا امینی در حیاط کوچک بند زنان زندان اوین با حضور حدود چهل نفر از زندانیان سیاسی زن مراسم مختصری برگزار شد. سرود خواندیم. درباره وضعیت پیش آماده حرف زدیم. زاری کردیم و به هم تسلیت گفتیم. یادمان آمد در این چهل و چند سال گذشته در این مملکت مصیبت آنقدر زیاد بوده که روزگار ما مردمان فقط به زاری و تسلیت گفتن به همدیگر گذشته است. امروز همدیگر را دلداری دادیم. به خودمان گفتیم ایکاش در این‌روزهای سخت در میان شما مردم، در کنار خواهران و مادران و دوستان‌مان بودیم. چون شنیده‌ایم مرگ مظلومانه مهسا دوباره شما را دور هم جمع کرده است! اما مهسا اولین و آخرین قربانی نبود و نیست! درست است؛ مهسا در راه تحقق یکی از حقوق اولیه انسانی ما یعنی حق آزادی پوشش زنان جان خود را از دست داد. اینک شاید زمان آن فرا رسیده برای تحقق این حق اولیه زنان، و برای مقابله با سرکوب زنان و جوانان همه ما مردم ایران در کنار یکدیگر هم پیمان شویم تا حاکمان جمهوری اسلامی را مجبور به عقب‌نشینی کنیم. ( صدای مردم، ۹ مهر ۱۴۰۱)

زهره سرو از زندان اوین به بیمارستان طالقانی تهران اعزام شد

زهره سرو، زندانی سیاسی در پی حال نامساعد جسمی، از زندان اوین به بیمارستان طالقانی تهران اعزام شد. ( هرانا، 19 مهر ۱۴۰۱)

اعتراض‌های سراسری؛ مونا برزویی، شاعر، ترانه سرا و فعال ادبی، با تودیع قرار وثیقه آزاد شد

مونا برزویی، شاعر، ترانه سرا و فعال ادبی، پس از اتمام مراحل بازجویی و تفهیم اتهام با تودیع قراروثیقه به صورت موقت آزاد شد. ( کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، 20 مهر ۱۴۰۱)

فرخ‌نژاد بازجویی شد، دنیا راد «با وثیقه» از زندان بیرون آمد

اعتراضات سراسری در ایران برای بیست و سومین روز متوالی ادامه دارد و بنا بر گزارش‌ها، نیروهای لباس شخصی، امنیتی و نظامی با حمله به دختران دانش‌آموز در مدرسه‌ها و خیابان‌ها درصدد بازداشت آنها هستند. ( VOAPNN، 21 مهر ۱۴۰۱)

گزارشی از آخرین وضعیت زهره داوری در زندان اوین

زهره داوری، زندانی سیاسی دوران محکومیت خود را در زندان اوین سپری میکند. گفته میشود که این شهروند علیرغم نیاز پزشکی از رسیدگی مناسب و اعزام به بیمارستان محروم مانده است.ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، زهره داوری، زندانی سیاسی دوران محکومیت خود را در زندان اوین سپری میکند.یک منبع مطلع نزدیک به خانواده خانم داوری گفت: “زهره در طول دوران حبس، دو بار با مشکل قلبی مواجه شد و در آخرین مورد مسئولان زندان مانع از اعزام این زندانی به مراکز درمانی خارج از زندان شدند و به داروهای تجویز شده از سوی بهداری زندان بسنده کردند؛ داروهایی که به دلیل تجویز اشتباه به وخیم تر شدن حال جسمانی اش منجر شده.”خانم داوری پیشتر در اردیبهشت ماه ۱۴۰۱، در مرحله بدوی توسط دادگاه از بابت اتهام “اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت داخلی و خارجی” به ۳۷ ماه حبس تعزیری و به اتهام “فعالیت تبلیغی علیه نظام” به ۸ ماه حبس تعزیری، مجموعا به ۳ سال و ۹ ماه زندان با احتساب ایام بازداشت قبلی محکوم شد.با تشکیل دادگاه تجدیدنظر و اعمال ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی ۳۷ ماه حبس در خصوص او قابل اجرا خواهد بود.خانم داوری نهایتا در خردادماه امسال توسط شعبه ۱ واحد اجرای احکام دادسرای اوین جهت اجرای حکم حبس احضار و در تاریخ ۲۰ تیرماه بازداشت و راهی بند زنان زندان اوین شد.زهره داوری، متولد ۱۳۶۳، فرزند ابراهیم، متاهل و مادر یک فرزند پسر ۱۰ ساله است. ( خبرگزاری هرانا ۲۲ مهرماه ۱۴۰۱)

بی‌خبری از آذین سعیدی‌نسب، دانشجویی که گفت در بند ۲۰۹ اوین است

آذین سعیدی‌نسب، دانشجوی محیط زیست دانشگاه تهران، یکی از صدها دانشجویی است که در چهارمین شب اعتراضات سراسری در تهران بازداشت شده است. اعتراضاتی که از ۲۶شهریور، و با انتشار خبر جان‌باختن «مهسا امینی» در بیمارستان کسری آغاز شد.مهسا امینی، دختر ۲۲ ساله اهل سقز، بعد از بازداشتی دو ساعته به دست ماموران گشت ارشاد، به کما رفت و به بیمارستان کسری منتقل شد، او چند روز را در جدال بین ماندن و رفتن گذراند و چند روز پیش از تولد ۲۳ سالگی‌اش، جان باخت.مرگ مهسا امینی طولانی‌ترین اعتراض سراسری ایرانیان پس از انقلاب را رقم زده، و از آن روز تا لحظه تنظیم این گزارش، براساس آخرین گزارش سازمان حقوق بشر ایران، دستکم ۲۰۱ نفر در جریان سرکوب این اعتراضات کشته، و صدها تن بازداشت شده‌اند.آذین سعیدی‌نسب»، دانشجوی ۲۱ساله رشته محیط‌زیست در دانشگاه تهران، روز ۳۱ شهریور توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده، و بعد از گذشت بیش از بیست روز، هیچ‌یک از دوستان و نزدیکانش موفق نشده‌اند اطلاع دقیقی نسبت به وضعیت او پیدا کنند.یک منبع نزدیک به این دانشجوی بازداشت شده در گفتگو با «ایران‌وایر» می‌گوید: «آذین از همان اولین شب‌ تجمعات در محدوده بلوار کشاورز و پارک لاله حضور داشت. قبل از بازداشتش هم از دست مامورها کتک خورد. نوبت اولش از ناحیه دست صدمه دید، اما خودش می‌گفت چیزی نیست، فقط یک ضرب‌دیدگی ساده است. اما شب‌های بعد قبل از بازداشتش خیلی سخت کتک خورده بود. چهارمین شب، آخرین بار دوستانش او را حوالی تئاتر شهر دیده‌اند، و بعد هر چقدر منتظر تماس او شدند دیگر خبری نشد، و بعد شنیدیم که همان شب بازداشت شده است. ( IRANWIRE ۲۳ مهرماه ۱۴۰۱)

با شکایت اداره کل زندان های تهران؛ گشایش پرونده جدید برای ۱۴ زندانی زن در زندان اوین

چهارده تن از زندانیان بند زنان زندان اوین، با گشایش پرونده جدیدی روبرو شدند. این پرونده در پی شکایت اداره کل زندان های استان تهران به بهانه امتناع این زندانیان از استفاده از دستبند در زمان اعزام به مراجع قضایی برای آنها گشوده شده است. ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، ۱۴ تن از زندانیان بند زنان زندان اوین، با گشایش پرونده جدیدی روبرو شدند.در پی شکایت اداره کل زندان های استان تهران، فریبا اسدی، شکیلا منفرد، صبا کردافشاری، فروغ تقی پور، پرستو معینی، راحله احمدی، زهرا صفایی، عالیه مطلب زاده، نرگس محمدی، مرضیه فارسی، فرشته السادات محمدی، اعظم خضری جوادی (نسرین جوادی)، نرگس ادیبی و اسرین درکاله، با گشایش پرونده ای مشترک در شعبه ۳ بازپرسی دادسرای اوین مواجه شدند. این پرونده به بهانه درخواست این زندانیان مبنی بر اعزام به مراجع قضایی بدون استفاده از دستبند و پابند در زمان انتقال، برای آنها تشکیل شده است.
اتهام مطروحه علیه این زندانیان “اخلال در نظم آسایش عمومی، اجتماع و تبانی علیه نظام، توهین به مقامات و تمرد نسبت به مامورین زندان” عنوان شده است.اداره کل زندان های استان تهران در برگه شکواییه خود مدعی شده است که در پی مخالفت مسئولان زندان با مطالبه زندانیان نامبرده مبنی بر اعزام بدون دستبند به مراجع قضایی، زندانیان معترض در ورودی اندرزگاه دست به تحصن زده اند. (خبرگزاری هرانا ۲۴ مهرماه ۱۴۰۱)

زندان اوین؛ راحله احمدی، زندانی سیاسی با اتمام دوران محکومیت خود از زندان آزاد شد

راحله احمدی، پس از اتمام دوران حبس تعزیری خود از زندان اوین آزاد شد.‌ او پیش‌تر توسط دادگاه انقلاب تهران به دو سال و هفت ماه حبس محکوم شده بود.روز پنج‌شنبه ۲۱مهر ماه ۱۴۰۱، راحله احمدی، زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین، پس از سپری کردن دوران حبس تعزیری خود آزاد شد.‌براساس این گزارش، آزادی راحله احمدی، پس از سپری کردن دوران محکومیت دو سال وهفت ماه وی صورت گرفته است.‌راحله احمدی، در تاریخ ۲۵ آذر ماه ۱۳۹۸، توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ایمان افشاری، از بابت اتهام(اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور از طریق همکاری با رسانه های معاند)، به تحمل سه سال و شش ماه حبس تعزیری و به اتهام(تبلیغ علیه نظام)، هم به تحمل هشت ماه حبس تعزیری و از بابت اتهام (تشویق به فساد از طریق کشف حجاب در اماکن عمومی و انتشار آن در فضای مجازی)، تبرئه شد و پس از اعلام تسلیم به رای، راحله احمدی در مجموع تحمل چهار سال و دو ماه حبس تعزیزی محکوم شده بود.با اعمال ماده ۱۳۴ از قانون مجازات اسلامی، تحمل دو سال و هفت ماه از مجموع حبس تعزیری به اتهام(اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور از طریق همکاری با رسانه های معاند نظام)برای وی لازم به اجرا شد.راحله احمدی، در تاریخ ۲۶ بهمن ماه ۱۳۹۸، پس از احضار به شعبه ۳ اجرای احکام کیفری دادسرای امنیت تهران بازداشت و برای سپری کردن دوران محکومیت خود به زندان اوین منتقل شد.راحله احمدی، در تاریخ ۱۹ تیرماه ۱۳۹۸، توسط ماموران اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت و به سلول انفرادی بند امنیتی۲ الف، منتقل شد و پس از طی مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام ابتدا به بند زنان زندان اوین منتقل و سپس با صدور وثیقه ای به مبلغ ۷۰۰ میلیون تومان به زندان قرچک ورامین منتقل و در تاریخ ۲۳ تیر ماه ۱۳۹۸، با تودیع وثیقه آزاد شده بود. (کمپین دفاع از حقوق زندانیان سیاسی و مدنی ۲۴ مهرماه ۱۴۰۱)

ندا ناجی فعال حقوق زنان مجدد به زندان اوین منتقل شد

ندا ناجی» فعال حقوق زنان و فعال مدنی زندانی در ایران بار دیگر از زندان قرچک ورامین به زندان اوین منتقل شد.جمال عاملی» همسر «ندا ناجی» روز چهارشنبه ۱۶ مرداد، در صفحه توئیتر شخصی خود نوشته: «امروز ندا رو از زندان قرچک منتقل کردند به بند نسوان زندان اوین ندا ناجی فعال مدنی زندانی، در روز جهانی کارگر (اول ماه مه) از سوی ماموران امنیتی بازداشت و به زندان قرچک ورامین منتقل شد. او تنها چند روز پس از بازداشت برای تحقیقات بیشتر از زندان قرچک به بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات زندان اوین منتقل شد.امروز ندا رو از زندان قرچک منتقل کردند به بند نسوان زندان اویناین فعال مدنی تنها چند هفته پس از انتقال به زندان اوین با اتمام دوران بازجویی مجدد به زندان قرچک منتقل شد و اخیرا چندبار هدف حمله در این زندان قرار گرفته است.پیش از این جمال عاملی، همسر خانم ناجی روز شنبه ۱۵ تیر در توئیتر خبر داد که این فعال مدنی یک بار از سوی یک زندانی و یک بار از سوی پرسنل زندان مضروب شده و به بهداری منتقل شده است.به گفته او، ندا ناجی بر اثر این حملات و ضربات وارده به سرش از نظر بینایی دچار مشکل شده است.از سوی دیگر این فعال مدنی، اوایل مرداد ماه سال جاری نیز توسط یک زندانی که از «بیمارستان روانی امین آباد» به زندان قرچک منتقل شده، مورد حمله قرار گرفت و آسیب دید اما به دلیل رفتار بد پرسنل و پرستار از رفتن به بیمارستان خودداری کرد. (VOAPNN ۲۶ مهرماه ۱۴۰۱)

آتش‌سوزی اوین:‌ ندا ناجی به خاطر آسم به بهداری منتقل شد، داروهایش را به او نمی‌دهند

مهر قاسمی، مادر ندا ناجی، در صفحه اینستاگرام خود از تماس تلفنی کوتاه با این فعال مدنی و حامی کارگران خبر داد که دو هفته پیش بازداشت و به بند ۲۰۹ اوین منتقل شد. مهر قاسمی از انتقال دخترش پس از آتش‌سوزی در اوین به دلیل مشکلات تنفسی خبر دادونوشت: «دو هفته از بازداشت دخترم ندا ناجی می‌گذرد و الان باخبر شدم که او دیشب در پی آتش‌سوزی زندان اوین، به دلیل داشتن آسم و مشکلات تنفسی شدید، به بهداری زندان منتقل شده است». قاسمی در ادامه نوشت که مسئولان زندان داروهای ندا را به او تحویل نمی‌دهند و خواستار آزادی هر چه سریع‌تر فرزند بیمارش شد. شامگاه یک‌شنبه ۲۳ شهریور صدای آژیرهای زندان اوین به صدا در آمد و در پی بر اساس اخبار منتشر شده و منابع زمانه، درگیرهایی از بند ۷ این زندان آغاز شد و به دنبال آن زندانیان بند ۸ که عموماً شامل زندانیان سیاسی است، به‌منظور حمایت و جلوگیری از سرکوب زندانیان بند ۷ دست به اعتراض زدند. سپس گزارش‌ها و تصاویر منتشر شده از وقوع آتش‌سوزی در این زندان خبر داد. صدای ممتد تیراندازی تا نیمه‌های شب از زندان اوین به گوش می‌رسید. از نارنجک صوتی هم علیه زندانیان استفاده کردند. مرکز رسانه‌ای قوه قضائیه (میزان) تعداد کشته‌ها را چهار تن از زندانیان بند ۷ اعلام کرد، هرچند مجری صداوسیمای جمهوری اسلامی ابتدا این آمار را ۴۰ تن خواند و سپس عذرخواهی کرد. ۶۱ تن مجروح شده‌اند که وضعیت چهار نفر از آنها وخیم اعلام شده است. پس از گسترده شدن قیام مردم ایران در پی قتل حکومتی ژینا (مهسا) امینی، حکومت هزاران تن ازجمله شهروندان معترض، فعالان مدنی و کارگری و سیاسی گوناگون، خبرنگاران، نویسندگان، هنرمندان، ورزشکاران، … را بازداشت کرده است. ( رادیو زمانه ۲۶ مهرماه ۱۴۰۱)

زندان اوین؛ راحله احمدی، زندانی سیاسی با اتمام دوران محکومیت خود از زندان آزاد شد

راحله احمدی، پس از اتمام دوران حبس تعزیری خود از زندان اوین آزاد شد.‌ او پیش‌تر توسط دادگاه انقلاب تهران به دو سال و هفت ماه حبس محکوم شده بود.طی روزهای اخیر راحله احمدی، زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین، پس از سپری کردن دوران حبس تعزیری خود آزاد شد.‌براساس این گزارش، آزادی راحله احمدی، روز پنج‌شنبه ۲۱مهر ماه پس از سپری کردن دوران محکومیت دو سال وهفت ماه وی صورت گرفته است.‌راحله احمدی، در تاریخ ۲۵ آذر ماه ۱۳۹۸، توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ایمان افشاری، از بابت اتهام(اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور از طریق همکاری با رسانه های معاند)، به تحمل سه سال و شش ماه حبس تعزیری و به اتهام(تبلیغ علیه نظام)، هم به تحمل هشت ماه حبس تعزیری و از بابت اتهام (تشویق به فساد از طریق کشف حجاب در اماکن عمومی و انتشار آن در فضای مجازی)، تبرئه شد و پس از اعلام تسلیم به رای، راحله احمدی در مجموع تحمل چهار سال و دو ماه حبس تعزیزی محکوم شده بود.با اعمال ماده ۱۳۴ از قانون مجازات اسلامی، تحمل دو سال و هفت ماه از مجموع حبس تعزیری به اتهام(اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور از طریق همکاری با رسانه های معاند نظام)برای وی لازم به اجرا شد.راحله احمدی، در تاریخ ۲۶ بهمن ماه ۱۳۹۸، پس از احضار به شعبه ۳ اجرای احکام کیفری دادسرای امنیت تهران بازداشت و برای سپری کردن دوران محکومیت خود به زندان اوین منتقل شد.راحله احمدی، در تاریخ ۱۹ تیرماه ۱۳۹۸، توسط ماموران اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت و به سلول انفرادی بند امنیتی۲ الف، منتقل شد و پس از طی مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام ابتدا به بند زنان زندان اوین منتقل و سپس با صدور وثیقه ای به مبلغ ۷۰۰ میلیون تومان به زندان قرچک ورامین منتقل و در تاریخ ۲۳ تیر ماه ۱۳۹۸، با تودیع وثیقه آزاد شده بود. ( کمپین دفاع از حقوق زندانیان سیاسی و مدنی ۲۷ مهرماه ۱۴۰۱)

فریبا دلیر و ناصر نورد گل تپه، دو زندانی مسیحی از زندان اوین آزاد شدند

فریبا دلیر و ناصر نورد گل تپه، دو زندانی عقیدتی مسیحی محبوس در زندان اوین آزاد شدند.‌ این افراد با گذشت بخشی از محکومیت خود از زندان اوین آزاد شده اند.روز دوشنبه ۲۶ مهر ماه ۱۴۰۱، ناصر نورد گل تپه و روز سه شنبه ۲۷ مهر ماه ۱۴۰۱، فریبا دلیر، دو نوکیش مسیحی محبوس در زندان اوین پس از تحمل بخشی از مجموع محکومیت حبس خود آزاد شدند.‌ ناصر نورد گل تپه در حال تحمل حبس تعزیری ۱۰ ساله خود از بابت اتهام اقدام علیه امنیت ملی و فریبا دلیر هم در سپری کردن محکومیت حبس تعزیری ۲ ساله خود بود.براساس این گزارش، آزادی این دو نوکیش مسیحی محبوس در زندان اوین پس از تایید درخواست عفو وی صورت گرفته است.لازم به ذکر است، فریبا دلیر، از تاریخ ۲۷ فروردین ماه ۱۴۰۱، برای سپری کردن دوران حبس تعزیری ۲ ساله خود بازداشت و به زندان اوین‌ منتقل شده بود.فریبا دلیر، در تاریخ ۲۸ تیر ماه سال ۱۴۰۰، در یک آرایشگاه در تهران توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به همراه همسرش سروش و ۳ نوکیش مسیحی دیگر پس از انتقال به سلول انفرادی در بند۲الف سپاه در زندان اوین و طی مراحل بازجویی و تفهیم اتهام به زندان قرچک ورامین و همسر او سروش هم به زندان تهران بزرگ منتقل شد.در شهریور ماه ۱۴۰۰، فریبا دلیر با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۶۰۰ میلیون تومان و سروش هم با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۳۰۰ میلیون تومان بطور موقت و تا اتمام مراحل دادرسی آزاد شدند. ( کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی ۲۸ مهرماه ۱۴۰۱)

انتقال عالیه مطلب‌زاده از زندان اوین به بیمارستان

عالیه مطلب‎زاده، عکاس و زندانی سیاسی، به دلیل بیماری از زندان اوین به بیمارستان منتقل شد.دختر این زندانی سیاسی در حساب کاربری‎اش در توییتر ضمن اعلام این خبر نوشت: «مامان… به علت وخامت حال به بیمارستان منتقل شد.همینطور حال نرگس محمدی نیز خوب نیست ..»عالیه مطلب‌زاده عکاس، فعال حقوق زنان، فعال حقوق بشر، فعال حقوق زنان، همچنین نایب رییس انجمن دفاع از آزادی مطبوعات است.اردیبهشت ماه امسال خانواده عالیه مطلب‌زاده، از پرونده جدید قضایی برای او و نرگس محمدی، دیگر فعال مدنی زندانی، خبر داده بودند.عالیه مطلب‌زاده و نرگس محمدی در روز ۲۳ فروردین با هجوم ماموران وزارت اطلاعات به خانه خانم محمدی در حالی که آنها قصد داشتند در همان روز برای گذراندن احکام حبس خود به زندان مراجعه کنند، بازداشت شدند.این عکاس و فعال حقوق زنان به اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور» و «تبلیغ علیه نظام» به سه سال حبس تعزیری محکوم شده بود که تاکنون نیمی از این حکم را گذرانده است. او اخیرا در پی ابتلا به بیماری کرونا در زندان به مرخصی استعلاجی آمده بود ( ایران وایر ۳۰ مهرماه ۱۴۰۱)

اعتصاب غذا

اعتصاب غذای ژینا مدرس گرجی از بازداشت شدگان اعتراضات سنندج در زندان این شهر

ژینا مدرس‌گرجی از فعالین زن بازداشت شده که به کانون اصلاح و تربیت سنندج منتقل شده است، از غروب روز یک شنبه ۳ مهر ۱۴۰۱ به نشانه اعتراض به بد رفتاری ماموران زندان و شکنجه‌ خود دست به اعتصاب زد. خانم مدرس‌گرجی در حین بازداشت توسط ماموران امنیتی به شدت شکنجه شده و با چشمان بسته و رو به دیوار از وی بازجویی شده است.  تجمعات واعتراضات ژینا مدرس گرجی از فعالین شناخته شده زنان در کُردستان روز چهارشنبه ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ (۲۱ سپتامبر ۲۰۲۲) در حین بازگشت از محل کار خود در خیابان صفری شهر سنندج بازداشت شده بود. نهادهای امنیتی اوایل هفته گذشته نیز این فعال زن را تهدید کرده‌ بودند که در صورت شرکت در اعتراضات مردمی به قتل دولتی ژینا امینی بازداشت خواهد شد. ( هه نگاو، ۷ مهر ۱۴۰۱)

زهرا محمدی دست به اعتصاب غذا زد

زهرا محمدی، شهروند اهل سنندج که دوران محکومیت خود را در بند زنان کانون اصلاح و تربیت این شهر سپری می‌کند، از روز یکشنبه ۳ مهر، به همراه جمعی دیگر از زنان زندانی در این بند در اعتراض به رفتار نامناسب مسئولان زندان با بازداشت‌شدگان اعتراضات اخیر دست به اعتصاب غذا زدند و خواهان آزادی بی‌قید و شرط معترضان بازداشتی شدند. زهرا محمدی، در تاریخ ۲ خرداد ۱۳۹۸ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و در تاریخ ۱۱ آذرماه همان سال، با تودیع قرار وثیقه ۷۰۰ میلیون تومانی به صورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی از زندان سنندج آزاد شد. تیرماه ۹۹ خانم محمدی توسط شعبه اول دادگاه انقلاب سنندج محاکمه از بابت اتهام تشکیل دسته و جمعیت به قصد برهم زدن امنیت ملی، به ۱۰ سال حبس تعزیری محکوم شد. این محکومیت بهمن‌ماه ٩٩ توسط شعبه چهارم دادگاه تجدیدنظر استان کردستان به ریاست قاضی مصطفی طیاری به ۵ سال حبس تعزیری تقلیل یافت. زهرا محمدی، ۲۹ ساله، از اعضای انجمن فرهنگی نوژین است که در زمینه تلاش برای حفظ محیط زیست کردستان، مهار آتش‌سوزی جنگل‌ها و مراتع این استان و آموزش زبان کردی فعالیت دارد. ( هرانا، ۷ مهر ۱۴۰۱)

اعتصاب غذای شکیلا منفرد و زهره سرو، زندانیان سیاسی محبوس در زندان اوین

شکیلا منفرد و زهره سرو، دو زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین اعلام اعتصاب غذا کردند.‌ این دو زندانی سیاسی در اعتراض به محرومیت از حق اعطای آزادی و عدم برخورداری از دادرسی عادلانه اعتصاب دست به اعتصاب غذا زده‌انداز پنج‌شنبه ۲۸ مهر ماه ۱۴۰۱، شکیلا منفرد، فعال مدنی مشروطه خواه و زهره سرو، فرزند غیضان، فعال فضای مجازی، دو تن از زنان زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین در اعتراض به محرومیت از حق اعطای آزادی و عدم برخورداری از دادرسی عادلانه اعتصاب غذا کردند.‌ شکیلا منفرد و زهره سرو، در حال تحمل محکومیت پنج ساله حبس خود هستند.یک منبع مطلع در این‌باره گفت:”زهره سرو و شکیلا منفرد اعلام کردند که با توجه به اینکه بیش از نیمی از حبس خود را سپری کرده و مشمول آزادی مشروط هستند اما در پی پرونده سازی و ممانعت اسماعیل شفیعی، بازجوی اطلاعات سپاه که ضابط امنیتی پرونده آنها است با درخواست آزادی آنها مخالفت شده و به همین دلیل اعلام اعتصاب غذا کردند و خواستار برخورداری از حق دادرسی عادلانه و عدم دخالت ضابط امنیتی بر روند پرونده خود شدند.”لازم به ذکر است، در حالی با درخواست آزادی مشروط زهره سرو مخالفت شده است که این زندانی سیاسی علاوه بر تحمل بیش از یک سوم مجموع حبس ۵ ساله خود به نوعی بیماری عفونی مبتلا است و با توجه به وضعیت نامناسب جسمانی باید در خارج از زندان تحت ویزیت مداوم پزشک متخصص بیماری‌های عفونی باشد. ( کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی ۳۰ مهرماه ۱۴۰۱)

تجمعات واعتراضات

ادامه اعتراض‌ها علیه حکومت در ایران در روز پنج‌شنبه با وجود قطع گسترده اینترنت

اعتراض‌های سراسری در ایران در پی «قتل دولتی» مهسا امینی که به دست گشت ارشاد بازداشت شده بود، پنج‌شنبه ۳۱ شهریور با وجود قطع دسترسی شهروندان به اینترنت در مناطق مختلف کشور، در اقصی نقاط ایران از جمله همدان، مراغه، تبریز، سنندج، تهران، کرمانشاه، سردشت، ملایر و … ادامه یافت. زنان در این تجمع همراه با شعارهای اعتراضی، روسری‌های خود را مقابل تصویری از علی خامنه‌ای به آتش کشیدند‌. درکرمانشاه؛ مراسم تشییع مینو مجیدی تبدیل به صحنه تظاهرات شد. مینو مجیدی در جریان اعتراض مردم کرمانشاه به‌ دست ماموران انتظامی و امنیتی کشته شد. سازمان حقوق بشر ایران با اعلام آمار تفکیک شده‌ای از کشته‌شدگان تظاهرات اعتراض‌‌آمیز روزهای اخیر نوشت: «۱۱ نفر در آمل، شش نفر در بابل، یک نفر در بندر انزلی، دو نفر در دیواندره، یک نفر در سقز، یک نفر در دهگلان، یک نفر در مهاباد،یک نفر در ارومیه، یک نفر در کرج، یک نفر در پیرانشهر، یک نفر در کرمانشاه، یک نفر در اشنویه، یک نفر در قوچان و یک نفر در تبریز کشته شده‌اند.» سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اما با صدور بیانیه‌ای، اعتراضات سراسری مردم ایران را «توطئه سازمان‌یافته دشمن علیه ارکان امنیت‌آفرین کشور» خواند و نیروی انتظامی را «ضامن اقتدار و امنیت کشور» دانست. ( اینترنشنال، ۲ مهر ۱۴۰۱)

کشته شدن یک زن در اعتراضات کرمانشاه

در جریان اعتراضات یک زن میانسال به نام مینو مجیدی ۶۲ ساله با شلیک مستقیم نیروهای ضدشورش در خیابان نوبهار کرمانشاه کشته شد. مینو مجیدی از ناحیه سر هدف گلوله مستقیم نیروهای حکومتی قرار گرفته است. جسد مینو مجیدی تاکنون به خانواده‌اش تحویل داده نشده و در پزشک قانونی کرمانشاه می‌باشد و بر طبق اعلامیه‌ای که منتشر شده مراسم خاکسپاری وی ساعت ۱۰ صبح امروز برگزار خواهد شد. نهادهای امنیتی به خانواده مجیدی گفته‌اند که وی توسط نیروهای اپوزسیون حکومت ایران کشته شده است. گفتنیست که مینو مجیدی اهل شهرستان قصرشیرین و ساکن کرمانشاه می‌باشد. وی مادر سه فرزند نیز بوده است. ( هه نگاو، ۳ مهر ۱۴۰۱)

نمادهای اعتراضات ۱۴۰۱؛ روسری‌هایی که سوزانده شد، موهایی که بریده شد

تعدد نمادها در اعتراضات ۱۴۰۱ نسبت به اعتراضات گذشته بی‌سابقه بوده است. در اعتراضات سال ۱۳۸۸ موضوعاتی چون مچ بند سبز به عنوان نماد اعتراضات مطرح بود اما اکنون چندین موضوع به عنوان نماد اعتراضات ۱۴۰۱ مطرح است. نمادهایی که به دلیل گشت ارشاد و ماهیت اعتراضات، اکثر آنها حول موضوع حجاب و زنان بوده است.روسری پرتاب کردن و بالا گرفتن
اولین نماد اعتراضات از سقز، زادگاه مهسا امینی شکل گرفت، زمانی که در مراسم خاکسپاری او زنان روسری‌های خود را از سر برداشته و به بالا پرتاب کردند. در این مراسم همچنین مردم به زبان کردی شعار «کشتن برای روسری، تا کی خاک بر سری» سر دادند. پس از آن درآوردن روسری و بالا گرفتن آن و راه رفتن بدون روسری ادامه یافت.یکی از طراحان لباس در ایران هم اعلام کرد که از این پس در فروشگاهش روسری طراحی و عرضه نخواهد کرد.زن زندگی آزادی»شعار «زن زندگی آزادی» در میانه تشییع پیکر مهسا (ژینا) امینی در سقز سر داده شد و در کمتر از چند ساعت در خیابان‌ها و صحن دانشگاه‌های ایران طنین انداخت. شعاری که به شناسنامه اعتراضات امسال در ایران تبدیل شده است.آتش زدن روسریاعتراض‌ها که در روزهای اول با برداشتن روسری آغاز شده بود به آتش زدن روسری در تجمعات منتهی و به خصوص در شب‌ها بسیار تکرار شد. این اقدام با تشویق گروه قابل توجهی از شهروندان روبه‌رو شد.بریدن موچند روز پس از جان باختن مهسا امینی در شبکه‌های اجتماعی تصاویر زنانی منتشر شد که با چشمانی اشکبار و در سکوت موهای خود را کوتاه می‌کنند. تصاویری نیز منتشر شد که یک زن در میانه اعتراضات در کرمان بر سکویی ایستاده و موی خود را می برد.پس از آن ده‌ها ستاره و هنرمند زن دنیای سینما و موسیقی فرانسه در ویدیویی با بریدن موی خود از اعتراضات ایران حمایت کردند و نقاشی‌هایی نیز منتشر شده که مونالیزا یا دیگر سوژه‌های طرح‌ها و نقاشی‌های مشهور موهای خود را می‌برند.بریدن مو هنگام عزا در میان بعضی از اقوام ایران از جمله لرها نشانه سوگواری است؛ آیینی که اکنون به روایت برخی از معترضان، به نمادی برای نشان دادن خشم تبدیل شده است. ( BBC ۲۷ مهرماه۱۴۰۱)

پاسخ دانشجویان به اظهارات روسای دانشگاه: به اعتصابات خود ادامه می‌دهیم

در حالی که روسای برخی دانشگاه‌های ایران در تلاشند تا اعتصابات و اعتراضات دانشجویی محدود و اندک جلوه دهند، دانشجویان بر تداوم اعتصابات خود و خودداری از حضور در کلاس‌ها تاکید کرده‌اند.جمعی از دانشجویان دانشگاه سوره تهران در واکنش به اظهارات اخیر محمدحسین ساعی، رئیس این در بیانیه‌ای نوشتند: «این اعتراضات هرگز مثل قبل نخواهد بود، هیچ چیز عادی نیست و ما هرگز فراموش نخواهیم کرد.»در ادامه این بیانیه آمده است: «سال‌ها خون را با خون شستید و ما هربار مصمم‌تر شدیم برای دادخواهی جان عزیزان از دست رفته‌مان‌. از مطالبه‌گری حرف می‌زنید درصورتی که حاضر نیستید حتی دلایل ما را بشنوید و با وجود دریافت شهریه‌ کلان برای برگزاری حضوری، کلاس‌ها را مجازی برگزار می‌کنید، از اعتراض بدون برهم زدن نظم صحبت می‌کنید اما شما و نیروهای ضدامنیت شما گلوله‌هایشان را بر سر مردم بی‌پناه آزادی‌خواه می‌ریزند.»دانشجویان دانشگاه سوره خطاب به ساعی افزودند: «هیچ چیز عادی نیست و عادی نخواهد شد و ما جمعی از دانشجویان سوره اعلام می‌کنیم که با وجود تهدیدات دانشگاه مبنی بر حذف دانشجویان‌، حذف استادان و از دست رفتن شهریه‌‌ پرداخت‌شده، همچنان در هفته‌ی ششم اعتصابات به مسیر خود ادامه می‌دهیم و در هیچ کلاس درسی حضور پیدا نخواهیم کرد.» پیشتر رئیس دانشگاه سوره در یک گفت‌و‌گو با شبکه سه سیما گفته بود که اوضاع در این دانشگاه «عادی» است. ( ایران اینتر نشنال ۳۰ مهرماه ۱۴۰۱)

خشونت علیه زنان

آسیب‌های روانی گشت ارشاد

فروپاشی روانی، تپش قلب، تنگی‌ نفس دائمی و اختلال حواس‌پرتی تنها بخشی از آسیب‌های روحی وارد شده به زنان و دخترانی است که سر و کارشان به «گشت ارشاد» افتاده است. «ترومای بعد از حادثه» یا همان PTSD، آسیب جبران‌ناپذیر اما مشترک میان بسیاری از زنانی است که در تابستان ۱۴۰۱ به این بیمارستان مراجعه کرده‌اند و از عوارض روحی دستگیر شدنشان در شش ماه اخیر یا حتی پنج سال گذشته گفته‌اند. از سوی دیگر صدور احکام زندان طولانی‌ مدت و وثیقه‌های سنگین برای بدحجابی، «خشونتی» است که در ماه‌های اخیر از سوی حاکمیت افزایش یافته اما مقام‌های جمهوری اسلامی از رییس‌جمهوری و رییس مجلس گرفته تا دیگران، بر لزوم اجرای قوانین مربوط به حجاب تاکید می‌کنند. در کنار زندان، جریمه‌ مالی زنان، برخورد با مدیران اداره‌ها، پلمب کافه‌ها و برخورد با مزون‌ها در اینستاگرام از دیگر اقداماتی است که جمهوری اسلامی برای مبارزه با بدحجابی در پیش گرفته. آسیب‌های روحی و دامنه‌دار، وجه کمتر دیده شده‌ای از آسیب گشت ارشاد است. این آسیب‌ها به گفته بسیاری از زنان که تجربه برخورد با گشت ارشاد را داشته‌اند، نه‌ تنها کمتر از کتک خوردن و دردهای فیزیکی حاصل از ضرب و جرح از سوی ماموران نیست که گاهی چون اثر فیزیکی ملموسی ندارد، می‌تواند جدی‌تر هم باشد. ( اینترنشنال، ۳ مهر ۱۴۰۱)

سناریوسازی جدید علیه مهسا امینی؛ او نه سیاسی بود، نه بیمار

طبق آخرین خبرهایی که «ایران‌وایر» در گفت‌وگو با «عرفان مرتضایی»، پسرخاله مهسا امینی به دست آورده است، خانواده مهسا برای پذیرش سناریوی جمهوری اسلامی مبنی بر انجام عمل جراحی پیش از این واقعه بر مغز دخترشان تحت فشار هستند. اما، تاکنون در مقابل پذیرش این مساله مقاومت کرده‌‌اند. از سوی دیگر، طبق اظهارات پسرخاله مهسا، جمهوری اسلامی در پی آن است که مهسا امینی را به پسرخاله‌اش که عضو سازمان «کمونیست» ایران، از احزاب مخالف جمهوری اسلامی است، مرتبط کند. عرفان مرتضایی طی این گفت‌وگو هرگونه ارتباط مهسا را با احزاب سیاسی تکذیب کرد و همچنین خبر داد که نوه نوجوان خاله مهسا، از روز نخست اعتراضات تا روز تولد مهسا در بازداشت به سر می‌برده است. عرفان مرتضایی به «ایران‌وایر» می‌گوید: «از زمان انتشار خبر به کما رفتن مهسا، وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه‌پاسداران سناریوسازی خود را آغاز کرده است. اعضای سایبری و اطلاعات جمهوری اسلامی در فضای مجازی مدعی شده‌اند که من مهسا را از ایران به بیرون هدایت کرده‌ام، او را آموزش امنیتی و سیاسی داده‌ام و بعد به ایران بازگردانده‌ام. همچنین مدعی شده‌اند که آخرین عکس و فیلم داخل متروی تهران، کار بنده بوده است.» او در پاسخ به سوال پاسخ داد: «صریح‌ترین پاسخ من این است که مهسا طی ۲۲ سال زندگی خود به هیچ‌ عنوان حتی یک دقیقه از ایران خارج نشده است. مهسای نازنین ما دختری بود که فقط در فکر زندگی و موسیقی، سفر و هنر بود. مهسای ما به هیچ عنوان علاقه‌ و فعالیت سیاسی نداشت.» عرفان مرتضایی همچنین به «ایران‌وایر» خبر داد که از روز نخست تظاهرات در شهر «سقز» کردستان در پی خاکسپاری پیکر مهسا امینی، برادرزاده‌اش، یعنی نوه خاله مهسا به نام «ارکان مرتضایی» در بازداشت بوده است. صبح ۳۰شهریور، ارکان مرتضایی با وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی از زندان مرکزی «سقز» آزاد شده است. عرفان مرتضایی می‌گوید: «برادرزاده‌ام [ارکان17 ساله ] در اولین روز اعتراضات سقز پس از خاکسپاری مهسا توسط وزارت اطلاعات ربوده شده بود. بعد از دو روز خانواده مطلع می‌شوند که ارکان در ستاد خبری ۱۱۳ سقز گرفتار شده است و پس از این دو روز به زندان مرکزی سقز فرستاده شده بود.» بنا به اظهارات عرفان مرتضایی، خانواده مهسا امینی اعم از والدین، برادر و دایی‌هایش تحت فشار امنیتی قرار دارند و حتی خانواده عرفان مرتضایی از ارتباط تصویری و تلفنی با او منع شده‌اند: «تمام این فشارها برای اخذ اعتراف اجباری از خانواده مهسا است تا بلکه اعتراضات سراسری را خاموش کنند.» ( ایران وایر، ۳ مهر ۱۴۰۱)

حدیث نجفی به ضرب شش گلوله کشته شد

حدیث نجفی، جوان ۲۲ ساله اهل مهرشهر کرج، یکی دیگر از جان‌باخته‌های اعتراض‌ها به قتل حکومتی مهسا (ژینا) امینی است. او با برخورد گلوله ساچمه‌ای به صورت و گردن و قفسه سینه و از شدت جراحات جان باخت و خانواده او را برای اخذ تعهد مبنی بر مرگ طبیعی تحت فشار گذاشته بودند. دوستان‌اش او را دختری شاد، رها و مستقل توصیف می‌کنند، و این روزها ویدیو کوتاه ۶ ثانیه‌ای که در جریان اعتراض‌ها به کشته شدن مهسا (ژینا) امینی، موهای طلایی‌اش را می‌بندد، انگار دارد آماده رزم می‌شود، آماده می‌شود تا با سال‌ها سرکوب و پنهان شدن پشت «حجاب اجباری» و همان نیروهای امنیتی سرکوب‌گری که مهسا را به سوی مرگ سوق دادند، رو در رو بجنگد. پیکر حدیث نجفی تا روز جمعه یکم مهر به خانواده تحویل داده نشد. نیروهای امینی خانواده این جان باخته‌ها را برای اخذ تعهد تحت فشار گذاشته بودند: حتی موقع تحویل پیکر به پدر حدیث توهین کردند و او را هُل دادند، اما او قبول نکرده بود که تعهد بدهد و برای این‌که ساکتش کنند به او قرص آرام‌بخش قوی زدند به صورتی که حتی دیگه نمی‌توانست راه برود و حرف بزند. می‌خواستند او را وادار کند که بگوید حدیث سکته مغزی کرده است. یک منبع دیگر و از نزدیکان حدیث نجفی، ضمن تایید این موضوع گفت، نیروهای امنیتی از خانواده این جان‌باخته خواسته‌اند به هیچ عنوان نگویند که بر اثر تیراندازی کشته شده، بلکه باید اعلام کنند به مرگ طبیعی مُرده است. ( ایران امروز، ۷ مهر ۱۴۰۱)

امام جمعه راسک: خبر تجاوز فرمانده انتظامی به یک دختر نوجوان بلوچ را تایید می‌کنم

مولوی عبدالغفار نقشبندی، امام جمعه موقت شهرستان راسک در استان سیستان و بلوچستان خبر تجاوز فرمانده انتظامی چابهار به یک دختر نوجوان بلوچ را تایید کرد و خواستار مجازات «هر چه سریع‌تر این مامور متجاوز» شد. وی تاکید کرد که بر اساس «وظیفه ایمانی و وجدانی خود» سکوت نکرده تا «این مامور متجاوز به سزای اعمال ننگین خود برسد.» مولوی نقشبندی همچنین خواستار محاکمه علنی این فرمانده نیروی انتظامی شده است. ابراهیم کوچکزایی فرمانده نیروی انتظامی چابهار متهم به تجاوز به دختری ۱۵ ساله شده اما تاکنون واکنشی نشان نداده است. این سرهنگ نیروی انتظامی به بهانه بازجویی از این کودک در یک پرونده قتل، او به اتاق استراحت خود برده و در آنجا به وی تجاوز کرده است. مولوی نقشبندی تاکنون چندین بار از سوی ماموران نیروهای امنیتی در سال‌های اخیر تحت فشار و احضار قرار گرفته است. او و پدرش به همراه چند تن دیگر به مدت سه سال و نیم به اتهام «ﻣﺤﺎﺭﺑﻪ ﻭ ﺍﻗﺪﺍﻡ ﻋﻠﯿﻪ ﺍﻣﻨﯿﺖ ﻣﻠﯽ» در بازداشت بوده‌اند که برای آنها احکام اعدام و زندان طولانی مدت صادر شده بود، اما پس از آنکه دیوان عالی کشور رای به نقض این احکام داد با تودیع قرار وثیقه‌های سنگین آزاد شدند. مولوی فتحی محمد نقشبندی پدر حافظ عبدالغفار، با فشارهای دستگاه های اطلاعاتی و امنیتی بیانیه صادر شده توسط فرزندش را نیز خلاف موازین شرعی دانسته است. در چند سال گذشته دست‌کم دو پرونده تعرض جنسی به دانش‌آموزان در ایران خبرساز شده است. یک پرونده که به رسانه‌ها راه یافت درباره آزار و اذیت جنسی تعدادی از دانش‌آموزان دبیرستان پسرانه معین در تهران بود. در پرونده دوم نیز خبر تعرض جنسی به تعدادی از دانش‌آموزان یک دبستان در اصفهان از سوی یک عضو انجمن اولیا و مربیان این مدرسه منتشر شد. در هر دو مورد، وزارت آموزش و پرورش و مدیران ارشد و میانی آن وقوع «تجاوز» را به «آزار جنسی» و در مراحل بعدی به «رفتار خارج عرف» تقلیل دادند. (اینترنشنال، ۶ مهر ۱۴۰۱)

شاهد عینی به ایران‌اینترنشنال: مهسا امینی به ما گفت که پلیس به سر او ضربه زده است

یک شاهد عینی که همزمان با بازداشت مهسا امینی در بازداشتگاه وزرا حضور داشته به ایران‌اینترنشنال گفت مهسا امینی هنگامی که به بازداشتگاه وزرای گشت ارشاد منتقل شد سرش را گرفته بود و چند بار گفت «آی سرم»، وقتی از او علت را جویا شدیم گفت ماموران توی سر او زده‌اند. این شاهد می‌گوید که از دیگران شنیده مهسا امینی وقتی به بازداشتگاه وزرا رسیده بود از پیاده شدن از ون خودداری کرده بود و یکی از ماموران مرد که درجه افسری داشته توی سر او کوبیده و او را از ون پیاده کرد ولی خودش مستقیما از مهسا امینی شنید که مورد ضرب و شتم قرار گرفته است. شاهد عینی می‌گوید مهسا امینی چند بار از ماموران حاضر در بازداشتگاه وزرا خواست تا به برادر او که بیرون بازداشتگاه بود اطلاع بدهند که اگر لباس او نامناسب است یا مدارکی لازم هست برای او بیاورد و همچنین از آنها خواست تا به او بگویند ایراد لباس او چیست و هر بار با پرخاشگری ماموران زن روبرو می‌شد. آخرین باری که مهسا امینی به یک مامور زن مراجعه کرد و با پرخاشگری او مواجه شد سرش را گرفت و نقش بر زمین شد. شاهد عینی به ایران اینترنشنال گفت که اگر در همان لحظات اولیه مهسا امینی به بیمارستان منتقل می‌شد و با بی‌تفاوتی ماموران روبرو نمی‌شد به اغما نمی‌رفت. او همچنین تاکید کرد که مهسا به آنها گفته که یک مامور توی سر او زده است. ( اینترنشنال، ۶ مهر ۱۴۰۱)

گلایه مادر حدیث نجفی: اینقدر به ما توهین نکنید، بچه من به خاطر مهسا و حجاب کشته شد

مادر حدیث نجفی، از کشته‌ شدگان اعتراض‌های اخیر تاکید کرد که دخترش در اعتراض به آنچه بر مهسا امینی گذشت و در مخالفت با حجاب اجباری به خیابان رفته بود و خانواده او در این مدت از سوی نیروهای امنیتی تحت فشار بوده‌اند. مادر حدیث نجفی همچنین به دلیل انتقادهایی که از سوی تعدادی از کاربران شبکه‌های اجتماعی درباره آنها منتشر می‌شود، گلایه کرد و گفت: «ما از نظام نیستیم. ما سکوت نکردیم. ما داغداریم. مهسا هم مانند حدیث من هستند. دختران دیگر که کشته شدند هم مانند دختر من هستند.» انتشار عکس‌هایی از مراسم خاکسپاری حدیث نجفی موجب شد تا انتقادهایی از خانواده حدیث نجفی منتشر شود، چرا که بر مزار او عکسی با حجاب از خانم نجفی گذاشته شده بود. مادر حدیث نجفی درباره این عکس نیز گفت:‌ «من داغدارم و بچه‌ ام را از دست دادم. همین حالا (یک هفته بعد از کشته شدن حدیث) با دارو و آمپول سرپا هستم. عکسی که از بچم در خانه داشتیم گذاشتیم آنجا. اصلا این موضوعات در ذهن من مطرح نبود. اگر میدانستم خودم هم مانتو و شالم را در می‌آوردم. اینقدر به خانواده ما فحش ندهید.» ( بی بی سی، ۱۰ مهر ۱۴۰۱)

قتل زنی با شلیک گلوله در قلعه گنج

جانشین فرمانده انتظامی شهرستان قلعه گنج از وقوع قتل یک خانم در یکی از محله های این شهر و دستگیری قاتل ساعاتی پس از قتل در محدوده چاه دادخدا خبر داد. ( ایسنا، ۲۰ مهر ۱۴۰۱)

تایید کشته‌شدن سارینا اسماعیل‌زاده در اعتراضات

سارینا اسماعیل زاده، شهروند ۱۶ ساله ساکن مهرشهر کرج، روز پنج شنبه، ۳۱ شهریور ماه، پس از حضور در تجمعات اعتراضی در این شهر، به دلیل ضربات متعدد باتونِ نیروهای امنیتی، جان خود را از دست داده است. ( ايران امروز، ۲۰ مهر ۱۴۰۱)

خشونت خانگی؛ قتل یک زن توسط همسرش در تهران

یک زن ۵۰ ساله در تهران در پی اختلافات خانوادگی توسط همسرش با ضربات چکش به قتل رسید. متهم به قتل در یکی از پارک های تهران بازداشت شد.یک متهم به قتل همسرش در تهران بازداشت شد.بر اساس این گزارش، بامداد چهارشنبه ۲۹ تیرماه، به قاضی محمد جواد شفیعی، بازپرس ویژه قتل دادسرای جنایی تهران خبر رسید که زنی میانسال در خانه‌اش به قتل رسیده است. مقتول زنی بود ۵۰ ساله که پس از قتل جسدش مثله شده و نخستین فردی که با جسد مواجه شده بود، یکی از فرزندان وی بود.پسر جوان در تحقیقات گفت: وقتی به خانه رسیدم هرچه پدر و مادرم را صدا زدم کسی جواب مرا نداد. وسایل خانه بهم ریخته بود که نشان می‌داد پدر و مادرم با یکدیگر درگیر شده‌اند. آنها این اواخر با هم دچار اختلاف شده و مدام دعوا می‌کردند. با موبایل مادرم که تماس گرفتم، صدای زنگ آن از داخل خانه شنیده شد و پس از جست‌وجو متوجه شدم گوشی موبایل مادرم در اتاق خواب است. کمی بعد و در حمام خانه با صحنه دلخراشی مواجه شدم. جسد مثله شده مادرم در حمام بود که با دیدن آن وحشت‌زده فریاد کشیدم و همسایه‌ها در جریان ماجرا قرار گرفتند.با اظهارات فرزند مقتول تحقیقات ادامه یافت و مشخص شد که مقتول از بیماری وسواس رنج می‌برده و همین مسئله باعث بروز اختلافاتی میان او و همسرش شده بود. شوهر این زن به تازگی بازنشسته شده و همسایه‌ها این اواخر مدام صدای درگیری و مشاجره این زوج را می‌شنیدند. تیم پزشکی که در صحنه حضور داشت اعلام کرد که حدود ۱۰ ساعت از مرگ زن میانسال می‌گذرد و بررسی‌ها نشان می‌داد که او بر اثر اصابت ضربات چکش به سرش جانش را از دست داد.همه شواهد از این حکایت داشت که قاتل، شوهر مقتول است. بنابراین دستور بازداشت او صادر شد اما اثری از او نبود. این مرد بدون برجاگذاشتن ردی از خودش ناپدید شده بود تا اینکه بعد از گذشت ۳ ماه روز یکشنبه در یکی از پارک‌های پایتخت شناسایی و دستگیر شد. او دیروز برای تحقیق به دادسرای جنایی تهران منتقل شد و پس از اقرار به قتل و بیان جزئیات آن با قرار قانونی بازداشت شد و در اختیار مأموران اداره دهم پلیس آگاهی تهران قرار گرفت. ( خبر گزاری هرانا، ۲۲ مهرماه ۱۴۰۱)

همسرم وسواسی بود، با چکش جانش را گرفتم | جسد را به حمام بردم و مثله کردم تا از خانه خارجش کنم اما حالم بد شد

بامداد بیست‌ونهم تیر ماه به قاضی محمد جواد شفیعی، بازپرس ویژه قتل دادسرای جنایی تهران خبر رسید که زنی میانسال در خانه‌اش به قتل رسیده است. مقتول زنی بود ۵۰ ساله که پس از قتل جسدش مثله شده و نخستین فردی که با جسد مواجه شده بود، یکی از فرزندان وی بود.پسر جوان در تحقیقات گفت: وقتی به خانه رسیدم هرچه پدر و مادرم را صدا زدم کسی جواب مرا نداد. وسایل خانه بهم ریخته بود که نشان می‌داد پدر و مادرم با یکدیگر درگیر شده‌اند. آنها این اواخر با هم دچار اختلاف شده و مدام دعوا می‌کردند. با موبایل مادرم که تماس گرفتم، صدای زنگ آن از داخل خانه شنیده شد و پس از جست‌وجو متوجه شدم گوشی موبایل مادرم در اتاق خواب است. کمی بعد و در حمام خانه با صحنه دلخراشی مواجه شدم. جسد مثله شده مادرم در حمام بود که با دیدن آن وحشت‌زده فریاد کشیدم و همسایه‌ها در جریان ماجرا قرار گرفتند.با اظهارات فرزند مقتول تحقیقات ادامه یافت و مشخص شد که مقتول از بیماری وسواس رنج می‌برده و همین مسئله باعث بروز اختلافاتی میان او و همسرش شده بود. شوهر این زن به تازگی بازنشسته شده و همسایه‌ها این اواخر مدام صدای درگیری و مشاجره این زوج را می‌شنیدند. تیم پزشکی که در صحنه حضور داشت اعلام کرد که حدود ۱۰ ساعت از مرگ زن میانسال می‌گذرد و بررسی‌ها نشان می‌داد که او بر اثر اصابت ضربات جسم سخت به سرش جانش را از دست داد. ( همشهری آنلاین، ۲۲ مهرماه ۱۴۰۱)

دیوارنمای حکومتی میدان ولی‌عصر درباره زنان سرشناس ایران برداشته شد

در پی اعتراض زنان سرشناس ایرانی که عکس‌های آنها در دیوارنگاره حکومتی میدان ولی‌عصر تهران گنجانده شده بود، این دیوارنگاره برداشته شده است.مهرداد معظمی، مدیر روابط عمومی سازمان اوج وابسته به سپاه پاسداران، در واکنش به اعتراضات به دیوارنگاره حکومتی میدان ولیعصر درباره زنان سرشناس ایران و حذف این تصویر گفت: «نظر به اصلاح طرح فعلی دیوارنگاره، تا بازگشت مجدد این طرح، امشب طرح جدید رونمایی می‌شود.»در پی نصب این دیوارنگاره‌ای حکومتی با عنوان «زنان سرزمین من، ایران» که مجموعه‌ای از تصاویر زنان سرشناس ایران در آن بود، مرضیه برومند و فاطمه معتمدآریا، کارگردان و بازیگر، خواستار حذف عکس‌هایشان از این تصویر شدند.فاطمه معتمدآریا همچنین با انتشار یک ویدیو در اینستاگرامش در واکنش به کشتار نوجوانان و جوانان در اعتراضات گفت:‌ «من مادر مهسا و سارینا و تمام بچه‌هایی هستم که در این سرزمین کشته شدند.»کاوه سمندریان، فرزند هما روستا و حمید سمندریان، نیز خواستار حذف تصویر مادرش از دیوارنگاره میدان ولیعصر تهران شد و در اینستاگرام نوشت: «رفتار شما شرم‌آور است…استفاده بی‌اجازه از عکس زیبای مادرم را روی این تابلوی زشت نادیده می‌گیرم تا هرچه زودتر برش دارید.»ژاله علو، گوینده و هنرپیشه پیشکسوت، در یادداشتی که به دست ایران اینترنشنال رسیده با اشاره به استفاده از تصویرش در دیوارنگاره میدان ولیعصر نوشت خواستار حذف تصویر خود از این بنر تبلیغاتی است «به خصوص زمانی که بغض در گلو داریم و سوگوار فرزندان این آب و خاک هستیم.»فرخنده صادق، کوهنورد فاتح اورست، نیز در پیامی ویدیویی ضمن ابراز همبستگی با معترضان ایران و اعتراض نسبت به گنجاندن عکس او در بیلبورد میدان ولی‌عصر تهران، گفت: خون جوانان نازنین این مملکت را بر کف خیابان‌ها ریختید. بدانید این خون‌ها گریبان تک‌تک قاتلینشان را خواهند گرفتپروانه کاظمی، دیگر زن کوهنورد ایرانی که به قله اورست و بسیاری از قله‌های بزرگ دنیا صعود کرده، تصویری از این دیوارنگاره‌ را منتشر کرد و نوشت: «شرم باد که فقط برای سواستفاده نام و تصویر ما زنان ایران استفاده می‌شود! از دیدن عکسم در این نگاره درحالی که تصویر زنان و مردان خون آلود میهنم در همین خیابان ها نقش می بندد، خشمگینم.»سازمان حقوق بشر ایران روز چهارشنبه اعلام کرد تعداد کشته‌شدگان اعتراضات سراسری به دست‌کم ۲۰۱ نفر، از جمله احتمالا ۲۳ کودک افزایش یافته است. این آمار کشته‌شدگان سه روز اخیر در شهر سنندج را در بر نمی‌گیرد.عفو بین‌الملل نیز روز پنج‌شنبه با اشاره به اینکه نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی در فاصله ۲۹ شهریور تا هشتم مهر دستکم ۲۳ کودک را در اعتراضات اخیر کشته‌اند، در بیانیه‌ای نوشت این اقدام نشان‌دهنده عزم مهلک مقامات ایران برای سرکوب اعتراضات جاری و گسترده در ایران است. ( اینترنشنال، ۲۳ مهرماه ۱۴۰۱)

سکوت مقامات جمهوری اسلامی در برابر تعرض پلیس به زن جوان در خیابان

با وجود گذشت حدود دو روز از انتشار ویدئوی تعرض علنی یک مامور پلیس به یک دختر معترض در خیابان، مقام‌های مسئول در جمهوری اسلامی هنوز به این ویدئو واکنشی نشان نداده‌ و سکوت کرده‌اند.کاربران شبکه‌های اجتماعی از روز پنج‌شنبه، ۲۱ مهرماه، با نشر این ویدئو خواستار پاسخگویی حسین اشتری، فرمانده پلیس ایران، شده‌اند، اما هنوز پاسخی نگرفته‌اند.این ویدئو که موجی از خشم در فضای مجازی فارسی‌زبان را برانگیخته آشکارا و به‌روشنی نشان می‌دهد که یکی از نیروهای پلیس ضدشورش جمهوری اسلامی، با لباس فرم و در جمع همکاران خود در ملاء عام به زنی معترض به قصد تحقیر، تنبیه یا ارعاب او دست‌درازی می‌کند.دو زنی که هنگام ضبط، روی این ویدئو صحبت می‌کنند، به خندیدن ماموران پلیس پس از دست‌درازی همکارشان به این زن اشاره می‌کنند.از سرنوشت زن جوان معترض به حجاب اجباری هنوز خبری منتشر نشده است، اما آن چه در این ویدئو دیده می‌شود آن است که وی در نهایت موفق به فرار از دست ماموران، دست‌کم در محدوده دید مخاطبان ویدئو، می‌شود.کاربران شبکه‌های اجتماعی نوشته‌اند که رفتار ماموران در این ویدئو نشان می‌دهد تعرض به قصد تحقیر زنان، اقدام فردی این مامور و «تخلف» نیست، بلکه رفتار و دستوری «سیستماتیک» است.با آن که پیش از این، ویدئوهای متعددی از خشونت پلیس ایران علیه پیر و جوان، یورش به منازل مسکونی، شلیک مستقیم به شهروندان و آسیب‌ رساندن به اموال عمومی و خصوصی مردم از جمله خودروها و مغازه‌ها در دوره‌های مختلف اعتراضات در ایران منتشر شده، تاکنون ویدئویی از تعرض علنی به زنان از سوی ماموران حکومت منتشر نشده بود.در دوره اخیر اعتراضات که پس از مرگ مهسا امینی در بازداشت پلیس امنیت شعله‌ور شد و زنان و اعتراض به حجاب اجباری در آن نقش پررنگی دارد، استفاده از الفاظ رکیک از سوی ماموران پلیس به زنان معترض و آزار کلامی و فیزیکی آنها در حین بازداشت منتشر شده است.در ویدئوی مشهور دیگری که ماموران لباس‌شخصی سر زنی را حین بازداشت به جدول می‌کوبند، یکی از ماموران، حین درگیری، پستان زن را لمس می‌کند.جواد موگویی، مستندساز حزب‌الله و نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی، در چندین پست اینستاگرامی به استفاده از الفاظ رکیک از سوی نیروهای لباس‌شخصی و پلیس در برخورد با معترضان اشاره کرده است. ( رادیو فردا، ۲۴مهرماه ۱۴۰۱)

گزارش‌ها از کشته شدن یک دانش‌آموز دختر در پی حمله لباس شخصی‌ها به مدرسه‌ای در اردبیل

شورای هماهنگی تشکل‌‌های صنفی فرهنگیان ایران خبر داد که در جریان حمله لباس‌ شخصی‌ها به دانش‌آموزان یک دبیرستان دخترانه در اردبیل، یک دانش‌آموز بر اثر خون‌ریزی داخلی در بیمارستان فاطمی جان باخته است.بر اساس گزارش‌ها، دانش‌آموزان دبیرستان شاهد رانی نظام که به اجبار به یک تظاهرات حکومتی برده شده بودند، به دلیل خودداری از همراهی با تظاهرات ضد حکومتی با حمله خشونت‌بار نیروهای لباس شخصی علیه آنها مواجه شدند.با این حال، مدیر کل امنیتی و انتظامی استانداری اردبیل و مدیرکل آموزش و پرورش این استان خبر کشته شدن این دختر دانش‌آموز را تکذیب کردند. مدیرکل آموزش و پرورش گفت که دانش آموزان پس از راهپیمایی حکومتی در روز چهارشنبه، با «آرامش» به مدرسه خود بازگشتند.از سوی دیگر، یک منبع مطلع به ایران اینترنشنال گفت شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان با فشار وزارت اطلاعات خبر مربوط به کشته شدن یک دختر دانش‌آموز در اردبیل به دست نیروهای امنیتی را از کانال تلگرامی‌اش حذف کرده است.گروهی از فعالان ساکن تبریز در واکنش به کشته شدن این دختر دانش‌آموز معترض در بیانیه‌ای برای ۱۲ ظهر شنبه فراخوان تظاهرات اعتراضی دادند.این بیانیه افزود: «دستان تمامی یگان‌های سرکوبگری که به ناموس این شهر باتوم بلند کرده‌اند را خواهیم شکست. تبریز نیز به مانند سایر شهرهای آذربایجان، ساعت ۱۲ روز شنبه در میادین اصلی بر علیه حاکمیت ظلم خواهد بود.»این فعالان خاطرنشان کردند: «در روز چهارشنبه ۲۰ مهر، حاکمیت اجبار برای راهبرد پروپاگاندای خود، دانش‌آموزان دختر اردبیل را به اجبار برای راهپیمایی برده و شعارهای خود را دیکته کرده‌اند. پس از امتناع دانش‌آموزان از سر دادن شعارهای اجباری، یگان سرکوب شروع به ضرب و شتم دانش‌آموزان کرده است.»سازمان عفو بین‌الملل در تازه‌ترین گزارش خود درباره تلاش جمهوری اسلامی برای سرکوب اعتراضات سراسری در ایران، نام ۲۳ کودک کشته شده را منتشر و اعلام کرد که «بهای معافیت سیستماتیک» مقام‌های جمهوری اسلامی از مجازات، «با جان انسان‌ها از جمله کودکان» پرداخت می‌شود. ( اینتر نشنال، ۲۴ مهرماه ۱۴۰۱)

سارینا اسماعیل‌زاده که بود؟

سارینا اسماعیل‌زاده نوجوان ۱۶ ساله و دانش‌آموز مدرسه فرزانگان در کرج بود؛ نوجوانی که براساس ویدئوهایی که در کانال خود در وب‌سایت یوتیوب منتشر کرده بود، دغدغه اجتماعی داشت، مخالف حجاب اجباری بود، دنبال آزادی بود.او می‌گفت که «نوجوان ایرانی دیگر نوجوان ۲۰ سال پیش نیست؛ از اوضاع جهان باخبر است و از خودش می‌پرسد چه چیزی کمتر از نوجوان آمریکایی دارد تا دغدغه‌هایشان اینقدر متفاوت باشد».سارینا اسماعیل‌زاده به گفته منابع رادیو فردا و شاهدان عینی، جمعه اول مهر در اعتراضات مردمی در مهرشهر کرج بر اثر ضربات باتوم جان باخته و در یک قبر دو طبقه در کنار پدرش در بهشت سکینه کرج به خاک سپرده شده است.به گفته این منابع، مأموران امنیتی، پیکر سارینا اسماعیل‌زاده در بهشت سکینه به صورت شسته و کفن‌پیچ تحویل خانواده او داده‌اند و تنها هنگام خاکسپاری، مادر او صورتش را دیده است.شامگاه سه‌شنبه، ۱۹ مهر، برنامه ۲۰:۳۰ صداوسیمای جمهوری اسلامی که به پخش گزارش‌های نهادهای امنیتی شهرت دارد، در یک گزارش تصویری، معصومه حمیدی‌پور، مادر سارینا را نشان داد که ادعای رسانه‌های حکومتی و دستگاه قضایی مبنی ‌بر مرگ او بر اثر «خودکشی» را تکرار می‌کرد.روز جمعه ۱۵ مهر هم خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، ویدئویی منتشر کرده بود که مادر سارینا در پاسخ به پرسش یک «خبرنگار» حضور دخترش در اعتراضات را رد کرده و گفته بود که او دختر «تیزهوشی» بوده، روی درسش تمرکز داشته و «اهل این حرف‌ها نبوده است».او همچنین گفته بود که سارینا سابقه اقدام به خودکشی با خوردن چند قرص اشتباهی را داشته است.اما قضیه چیست؟ قبل از تحویل جنازه و خاکسپاری، ماموران لباس شخصی و ماموران زن به طور محسوس در خانه مادربزرگ سارینا در عظیمیه کرج حضور داشته‌اند به طوری‌که هر کسی وارد این خانه می‌شد به طور مشهود متوجه حضور مأموران می‌شد و در همین روز مادر سارینا، تحت فشار و تهدیدهای امنیتی، هرکسی را می‌دید بدون اینکه مورد سؤال قرار گیرد تکرار می‌کرد که سارینا از بلندی افتاده است.به گفته این منابع، تحویل جنازه و خاکسپاری توسط خانواده، مشروط به این بود که خانواده بگویند سارینا از بلندی پرت شده است( رادیو فردا، ۲۴ مهرماه ۱۴۰۱)

جان‌هایی که از دست رفت؛ عکس‌های برخی از کسانی که کشته شدند

این فهرست اسامی برخی از دانش‌آموزان و جوانانی است که در اعتراضات سراسری ایران کشته شده‌اند، اعتراضاتی که جسورانه‌ترین چالش علیه جمهوری اسلامی از زمان تأسیس آن در سال ۱۳۵۷ است.خبرگزاری فعالان حقوق بشر ایران (هرانا) تخمین زده است که ۲۲۴ نفر در جریان یا در پی تظاهرات گسترده‌ای که در اعتراض به جان باختن مهسا امینی آغاز شده است جان خود را از دست داده‌اند. مهسا امینی به اتهام نقض قوانین حجاب بازداشت شده بود.محدودیت شدید حکومت ایران بر جریان آزاد اطلاعات و گزارش‌دهی مستقل تعیین دقیق تعداد و هویت کشته شدگان را دشوار کرده است. به منظور تعیین اسامی و هویت ۴۵ مرد، زن و کودکی که جان خود را از دست داده‌اند از روش‌های تحقیقاتی استفاده کرده است.انگیزه کمابیش تمام اعتراضات قبلی در جمهوری اسلامی، مشکلات اقتصادی بوده است اما حالا، در تحولی بی‌سابقه، زنان و به خصوص زنان جوان به خیابان‌ها آمده‌اند و شعاری که در این حرکت اعتراضی سر داده می‌شود «زن، زندگی، آزادی» است.اما نیروهای امنیتی به سرکوب تظاهرات پرداخته و تعدادی از زنان معترض هدف تیراندازی آنان قرار گرفته‌اند.نیکا شاکرمی و سارینا اسماعیل زاده، هر دو ۱۶ ساله، در تهران، پایتخت، و حومه آن کشته شدند.نیکا شاکرمی در ۲۰ شهریورماه پس از اینکه به یکی از دوستانش گفت ماموران پلیس او را دنبال کرده‌اند، در تهران مفقود شد. در گواهی فوت او که بخش فارسی بی‌بی‌سی مشاهده کرده علت فوت «جراحات متعدد ناشی از ضربات جسم سخت» گزارش شده است.گروه‌های حقوق بشری می‌گویند سارینا اسماعیل زاده، که برنامه‌هایی را در یوتیوب ضبط کرده بود، در نتیجه ضربات نیروهای امنیتی مسلح به باتوم در روز ۲۳ سپتامبر جان خود را از دست داد.جریان اطلاعات در ایران به شدت محدود است. اینترنت به طور مرتب سانسور می‌شود، سرعت اینترنت کاهش می‌یابد یا حتی قطع می‌شود.روزنامه‌نگاران به خاطر گزارش حقایق مخالف دیدگاه حکومت تحت پیگرد قانونی قرار می‌گیرند.به گفته فدراسیون بین‌المللی روزنامه نگاران، از آغاز اعتراضات کنونی ۲۴ خبرنگار بازداشت شده‌اند.حکومت همچنین یک کارزار سنگین انتشار اطلاعات نادرست را راه انداخته تا اعتبار سازمان‌هایی را که در صدد کشف حقیقت هستند زیر سئوال ببرد.روزنامه‌نگاران بخش مانیتورینگ، تیم‌های مقابله با انتشار اطلاعات نادرست و بخش فارسی بی‌بی‌سی اسامی جان‌باختگانی را که در این گزارش ذکر شده از منابع مورد اعتماد از جمله اسامی تایید شده توسط سازمان‌های حقوق بشری استفاده کرده و این اسامی را با پست‌های رسانه‌های اجتماعی کشته‌شدگان و اطلاعات به دست آمده از خانواده‌های جانباختگان انطباق دادند.در این زمینه، گزارش‌ها و مطالب سمعی-بصری، مانند تصاویر و فیلم‌های مرگ، تشییع و تدفین پیکر جانباختگان و تدفین و تشییع جنازه به دقت بررسی و با گواهی فوت و سوابق و پرونده‌های رسمی قابل دسترس در آنلاین مقایسه شده است.با برخی از خانواده‌ها که تحت فشار قرار گرفته بودند تا از گفتگو با خبرنگاران خودداری ورزند هم به طور مخفیانه تماس گرفته شده است.در خیابان‌ها و مدارس سراسر ایران، زنان جوان و دختران دانش‌آموز روسری‌های اجباری خود را آتش می‌زنند و به این ترتیب، مستقیما ایدئولوژی حکومت روحانیون را به چالش می‌گیرند. ( BBC  ۲۴ مهرماه ۱۴۰۱)

پانته‌آ واعظ‌ نیا، استاد دانشگاه الزهرا، اخراج شد

پانته‌آ واعظ‌ نیا، استاد دانشگاه الزهرا تهران به دلیل حمایت از دانشجویان این دانشگاه در جریان اعتراضات ایران، اخراج شدخانم واعظ نیا با انتشار یک استوری در استوری اینستاگرام خود نوشت که روز یکشنبه، ۲۴ مهر با تماس تلفنی به او اطلاع داده‌اند که از دانشگاه اخراج شده است .خانم واعظ‌نیا در استوری اینستاگرامش نوشته است که در حمایت از اعتصاب دانشجویان یک ماه بر سر کار نرفته با این‌که «از بالا» دستور داده بودند کلاس‌ها با حضور دو دانشجو نیز باید تشکیل شود.این استاد دانشگاه همچنین گفته که در پی اخذ مجوز برای تجمع دانشجویان بوده و قرار بود به عنوان نماینده دانشجویان عمل کند.در یک ماه گذشته و همزمان با آغاز اعتراضات سراسری ایران شماری از اساتید دانشگاه در ایران اخراج شده اند.رضا امیدی، از اساتید دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، از جمله اساتیدی است که اثر فشارهای نهادهای امنیتی بیرون دانشگاه، اخراج شد. ( ایران وایر، ۲۷ مهرماه ۱۴۰۱)

تلاش سفارت جمهوری اسلامی در سئول برای گروگان‌ گرفتن الناز رکابی

« «الناز رکابی»، دختر صخره‌نورد ایرانی که در رقابت‌های کره‌جنوبی بدون حجاب اجباری و اسلامی رقابت کرده بود، به درخواست «محمود خسروی‌وفا»، رییس کمیته ملی المپیک، با دروغ «رضا زارعی»، ريیس فدراسیون کوه‌نوردی جمهوری اسلامی و با دستور سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به صورت مستقیم از فرودگاه بین‌المللی خمینی به زندان «اوین» منتقل خواهد شد.الناز رکابی در مسابقات صخره‌نوردی آسیا بدون پوشاندن موهایش رقابت کرد و به مقام چهارم آسیا رسید اما حالا باید به روزهای نامشخص در زندان اوین بیندیشد.رضا زارعی با این قول که او را بدون مشکل امنیتی به تهران خواهند برد، وارد ساختمان سفارت جمهوری اسلامی در سئول کرده‌ است تا از آن‌ جا مانند یک گروگان به فرودگاه اعزام شود. «داوود رکابی» برادر الناز رکابی صبح روز دوشنبه از سوی اطلاعات سپاه پاسداران احضار شده و پس از آن خبری از او در دسترس نیست. به نظر می‌رسد اطلاعات سپاه برادر الناز را به گروگان گرفته باشد. چه کسانی حکم بازداشت الناز رکابی را صادر کرده‌اند؟ در روزهایی که «مهدی طارمی»، «علی‌رضا جهانبخش»، «احسان حاج‌صفی» و «کریم انصاری‌فرد»، کاپیتان‌های تیم فوتبال جمهوری اسلامی در سکوت مطلق در قبال سرکوب زنان و مردان ایران هستند و اخباری مرتبط با اهدای جوایز چهار میلیارد تومانی به این بازیکنان از سوی نهاد ریاست جمهوری و فدراسیون فوتبال منتشر می‌شود، الناز رکابی حاضر شد زندگی خود را برای زنان ایرانی به قمار بگذارد. ( ایران وایر، ۲۷ مهرماه ۱۴۰۱)

جواهرساز معترض در آستانه بازگردانده‌شدن اجباری به ایران

راضیه جلیلی، هنرمند جواهرساز، در پی سخنان اعتراضی در جریان مراسم اهدای جوایز یک مسابقه بین‌المللی در ژنو، در خطر بازگردانده‌شدن اجباری به ایران قرار دارد.صدای آمریکا به اسنادی دست پیدا کرده است که نشان می‌دهد، روز دوشنبه، راضیه جلیلی، هنرمند جواهرساز ایرانی، که در مسابقات «Swiss Skills» در ژنو شرکت کرده بود و برنده مدال طلای این مسابقات شده بود، به دلیل استفاده از تریبون مراسم برای ابراز حمایت از اعتراضات سراسری و محکوم کردن سرکوب معترضان توسط جمهوری اسلامی، با برخورد هیات همراه ایرانی روبه‌رو شده و در خطر بازگرداندن اجباری به ایران قرار دارد.بنابر اسناد و مدارک موثق دریافتی توسط صدای آمریکا، راضیه جلیلی در پی سخنان اعتراضی خود در حمایت از معترضان و محکوم کردن سرکوب آنها، از دریافت جایزه خودداری کرده بود.درپی این اقدام، مقامات همراه هیات جمهوری اسلامی، او را به بهانه «نامناسب بود احوال جسمی‌اش» از جلسه خارج و به هتل محل اقامت‌شان هدایت کردند. در پی این اتفاق، با پیگیری برخی فعالان حقوق بشری مستقر در ژنو که در جریان موضوع قرار گرفته بودند، مقامات پلیس دیپلماتیک و قضایی سوئیس در جریان قرار گرفتند و برای بررسی موضوع وارد عمل شدند.هیات ایرانی به مقامات پلیس و قضایی اعلام کرد که خانم جلیلی صبح روز سه‌شنبه به ایران بازخواهد گشت. اطلاعات بدست آمده نشان می‌دهد که مقامات رسمی جمهوری اسلامی که همراه هیات ایرانی بودند، راضیه جلیلی را تحت حفاظت شدید قرار داده‌اند و از تماس‌گیری آزادانه او با افراد خارج از هیات جلوگیری به عمل آورده‌اند.منابع موثق که در جریان پرونده قرار دارند، باور دارند که راضیه جلیلی بشدت تحت فشار است و بازگرداندن اجباری او با توجه به شرایط فعلی می‌تواند جانش را در خطر قرار دهد. تلاش‌ها برای جلوگیری از بازگرداندن او همچنان ادامه دارد. ( VOAPNN ۲۷ مهرماه ۱۴۰۱)

ادعای وزیر ورزش در ادامه پروژه «تهدید امنیتی» الناز رکابی: این ورزشکار از عمل خود نادم بود

بعد از انتشار تصاویری از دیدار حمید سجادی، وزیر ورزش، با الناز رکابی، سجادی مدعی شد این ورزشکار که در مسابقات آسیایی سئول بدون حجاب حاضر شده بود، از این عمل خود اظهار پشیمانی و ندامت کرده و گفته است از مردم خجالت می‌کشد.وزیر ورزش مدعی شد ملاقات با الناز رکابی به درخواست این ورزشکار بوده اما اتفاقات پس از حضور بدون حجاب اجباری این صخره‌نورد در سئول، باعث شده است بسیاری این دیدار را پروژه تهدید و فشار نیروهای امنیتی بر او قلمداد کنند.این در حالی است که در تصاویر منتشر شده از دیدار روز چهارشنبه وزیر با رکابی، حضور اسماعیل احمدی، سرپرست حوزه وزارتی وزارت ورزش هم دیده می‌شود. یکی از چهره‌های امنیتی سپاه پاسداران و مدیر روابط‌ عمومی سازمان بسیج در دوره ریاست محمدرضا نقدی که اکنون در کنار افراد دیگر، «پروژه کنترل» این ورزشکار را در ایران پیش می‌برد.بر اساس گزارش‌ها و اطلاعات موجود، احمدی سرپرست حوزه وزارتی وزارت ورزش و جوانان است که اختیارات گسترده‌ای در تنظیم مناسبات و امور وزارت‌خانه دارد.بر اساس اطلاعاتی که در اختیار ایران‌اینترنشنال قرار گرفته، این فرد از چهره‌های امنیتی سپاه پاسداران است که از ابتدا با هدف کنترل این وزارت‌خانه و مدیریت پروژه‌های امنیتی مانند ماجرای الناز رکابی به وزارت ورزش رفته است.او در زمان ریاست محمدرضا نقدی، مدیر روابط عمومی سازمان بسیج مستضعفین بود. پیشتر هم تصاویری از او در کنار محمدرضا نقدی و برخی از نیروهای قدس سپاه پاسداران و همچنین افراد نزدیک به سازمان حشد شعبی عراق، نزدیک به جمهوری اسلامی، منتشر شده بود. ( اینترنشنال، ۲۹ مهرماه ۱۴۰۱)

وکلای مهسا امینی پس از سه هفته به اصل پرونده دسترسی ندارند

صالح نیک‌بخت یکی از وکلای خانواده مهسا امینی در گفت‌وگو با سایت اعتماد آنلاین گفته است که پس از گذشت بیش از سه هفته هنوز به اصل پرونده او دسترسی ندارد.این وکیل دادگستری گفته است:« در حالی‌که علی‌رغم گذشت بیش از سه هفته از اعلام وکالت ما و چندین بار مراجعه من و همکارم به بازپرسی، هنوز به اصل پرونده مرگ مهسا و روند تحقیقات انجام شده به منظور روشن شدن ابعاد ماجرا از جمله چگونگی دستگیری مهسا در پارک طالقانی و هدایت او به داخل ون گشت ارشاد از ساعت ۶.۵ عصر روز سه‌شنبه ۲۲ شهریورماه سال جاری تا هنگام فوت، دسترسی پیدا نکرده‌ایم و نمی‌دانیم کدام تحقیق قضایی، مستند گزارش پزشکی قانونی قرار گرفته است. لذا مصرانه خواهان دسترسی به اصل پرونده و تحقیقات انجام شده هستیم.»صالح نیک‌بخت افزوده که وکلای خانواده مهسا امینی “فقط از طریق رسانه‌ها و چند برگ کپی در بدل پرونده در جریان امر قرار گرفته‌اند و بدون روشن شدن روند تحقیقات و نقش فرد یا افراد دستگیرکننده مهسا و نحوه هدایت و انتقال او به مرکز پلیس امنیت اخلاقی در خیابان وزرا امکان دفاع از حقوق اولیای دم وجود ندارد. ( DW  ۲۹ مهرماه ۱۴۰۱)

“خانم بازیگر” با این عکسش قید همه چیز را زد

آناهیتا همتی بازیگر مطرح و سرشناس ایرانی نسبت به اتفاقات اخیر در جامعه و در راستای حمایت از زنان ایرانی عکسی عجیب را از خود به اشتراک گذاشت.آناهیتا همتی بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر ایرانی متولد ۱ مرداد ۱۳۵۲ در تهران است.او به علت متموریت پدرش در شهرهای خرم‌آباد و لنگرود هم سکونت داشته ‌است. همتی در پاییز سال ۱۳۷۲ با نمایش تنبور نواز به نویسندگی محمد رحمانیان فعالیت خود در تئاتر را آغاز کرد.اولین فیلم سینمایی او افسانه پوپک طلائی ساخته خسرو شجاعی بوده‌است که در سال ۱۳۷۶ ساخته شده ولی به نمایش گذاشته نشد.از جمله آثار او می توان به قهرمانان کوچک، کوچه مروارید، برف روی شیروانی داغ و بندرعباس اشاره کرد ( وقت صبح ،۲۹ مهرماه ۱۴۰۱)

غزاله چلاوی؛ معترضی که از داخل فرمانداری آمل به او شلیک شد

انتشار تصاویر لحظه هدف قرار گرفتن و کشته شدن زنی به نام غزاله چلاوی در آمل، با واکنش‌های گسترده‌ای در فضای مجازی رو‌به‌رو شده است.غزاله چلاوی روز ۳۰ شهریور زمانی که در جریان اعتراضات مردم آمل در حال فیلم‌گرفتن بود بنا بر گزارش‌ها هدف تیر‌اندازی مستقیم از داخل فرمانداری آمل قرار گرفت و کشته شد. اما تصاویری که خود او در واپسین لحظات زندگی فیلمبرداری کرده بود شامگاه پنجشنبه منتشر شد. ( VOAPNN، ۳۰ مهرماه ۱۴۰۱)

ابراز نگرانی از سرنوشت راضیه جلیلی که مدالش را پس داد

رسانه‌ها از سرنوشت راضیه جلیلی، نخبه جواهرسازی که در سوئیس در این رشته مدال طلا کسب کرد ابراز نگرانی کرده‌اند. او که در اعتراض به سرکو‌ب‌ها در ایران حاضر به دریافت مدال نشد قرار بود ۲۶ مهر ژنو را ترک کند.پس از آن که ابراهیم رئيسی، رئيس‌جمهور ایران روز چهارشنبه، ۲۷ مهر، کسب مدال طلا در مسابقات جهانی مهارت توسط یک زن ایرانی را “مایه افتخار” نامید برخی رسانه‌ها، از جمله “نویه تسورشر تسایتونگ” سوئیس از سرنوشت این زن ابراز نگرانی کردند.راضیه جلیلی که توانست در رقابت‌های جهانی مهارت ۲۰۲۲ در روز دوشنبه ۱۷ اکتبر (۲۵ مهر) در سوئیس در رشته جواهرسازی مدال طلا را از آن خود کند “در اعتراض به سرکوب زنان ایران” حاضر به پذیرش این مدال نشد.این مسابقه در ژنو با حضور ۱۵ کشور، از جمله ایران، بریتانیا، استرالیا، سوئيس، سوئد پرتغال، نروژ، ژاپن و چین برگزار شد.بنیاد مهارت‌های سوئیس می‌نویسد، به خاطر حفاظت از این زن جوان حاضر به انتشار ویدئوی سخنرانی او در مراسم نشده است.تیمور الیاسی، فعال سیاسی و حقوق مدنی و نماینده پارلمان شهر ژنو گفته است، خانم جلیلی در مراسم اهدای مدال به زبان انگلیسی “راجع به سرکوب زنان در ایران صحبت کرد. بعد مدال طلا را روی سکو گذاشت و سریع توسط هیأت ایرانی به خودرویشان” و پس از آن به هتل محل اقامتش هدایت شد.مدافعان حقوق بشر و گروه‌های اپوزیسیون ایران بابت سرنوشت و احتمال “ربودن” او توسط مقام‌های ایرانی ابراز نگرانی کرده بودند اما بنیاد مهارت‌های سوئیس که این مدال را اهدا کرده اعلام کرد، مقام‌های رسمی ژنو توانستد با او تماس بگیرند. ( دویچه وله ۳۰ مهرماه ۱۴۰۱)

خودکشی

محرومیت از تحصیل

قتل ناموسی

قتل فجیع زن مطلقه تهرانی جلوی چشمان دخترش توسط مرد چوپان / به او شک داشتم!

به گزارش رکنا؛ اردیبهشت ماه امسال زنی جوان در آپارتمانی در شرق تهران به قتل رسید. به دستور قاضی ساسان غلامی، بازپرس جنایی پایتخت، تحقیقات برای کشف راز این جنایت آغاز شد. بررسی ها حکایت از این داشت که زن جوان 2سال قبل به خاطر اختلافاتی که با همسر اولش داشته از او جدا شده بود. ( رکنا، ۲۰ مهر ۱۴۰۱)

با انگیزه ناموسی؛ مردی در کرج همسر و نوزادش را به قتل رساند

یک زن جوان ۲۷ ساله به همراه نوزاد ۱۰ ماهه خود در حصارک کرج، با انگیزه ناموسی در مقابل دو فرزند دیگر خود، توسط همسرش به قتل رسید. متهم به قتل هم اکنون در بازداشت بسر میبرد.یک زن جوان به همراه نوزادش توسط همسرش در حصارک کرج به قتل رسید.براساس این گزارش، روز ۱۵ مهرماه، ساعت ۲۳، متهم بعد از ارتکاب قتل همسر ۲۷ ساله و نوزاد ۱۰ ماهه اش در حضور دو فرزند ۵ و ۷ ساله خود، متواری شده و پس از گذشت ۲۴ ساعت از قتل توسط کارآگاهان جنایی استان البرز بازداشت و به قتل همسر و فرزندش اعتراف کرد.وی درباره انگیزه‌اش از این اقدام گفت: «همسرم به من خیانت کرده بود، چند ماه قبل وقتی به خانه یکی از اقوام رفتیم متوجه شدم همسرم با برادر یکی از اقوام رابطه صمیمی دارد ولی آنجا به خودم گفتم که اشتباه می کنم اما بعد وقتی از کار می آمدم دیگران به من می گفتند که وقتی نیستم مرد غریبه به خانه ما می آید. برای همین خیلی خسته شده بودم و روز حادثه خیلی عصبانی شدم از قبل هم با برادران همسرم اختلاف داشتیم برای همین دیگر نتوانستم خودم را کنترل کنم، بعد از چند بار درگیری او را او خفه کردم.»او در خصوص قتل نوزاد دختر خود گفت: «نمیدانم انقدر عصبانی بودم که نمیدانستم چه کار می کنم.»در این گزارش آمده است، متهم ۳۸ ساله، به شغل سنگ کاری مشغول بوده و در زمان ارتکاب قتل از مواد مخدر صنعتی استفاده کرده بود.جنایت‌های ناموسی یا قتل ناموسی به ارتکاب خشونت و اغلب قتل زنان یک خانواده به دست مردان خویشاوند خود گفته می‌شود.
این زنان به علت «ننگین کردن شرافت خانواده خود» مجازات می‌شوند. این ننگ موارد گوناگونی را شامل می‌شود از جمله خودداری از ازدواج اجباری، بازمانده یک تجاوز جنسی بودن، طلاق گرفتن (حتی از یک شوهر ناشایست)، رابطه با جنس مخالف، یا رابطه خارج از ازدواج. برای اینکه فردی قربانی جنایت‌های ناموسی شود، فقط اینکه گمان برده شود او آبروی خانواده را بر باد داده است کافی‌ست.در قوانین ایران مواردی در نظر گرفته شده تا افرادی که مرتکب “قتل‌های ناموسی” می‌شوند را از مجازات‌های سنگین معاف کند ( خبرگزاری هرانا ۲۴ مهرماه ۱۴۰۱)

آسیبهای اجتماعی

ملی‌پوش تکواندو: به امید حفظ حرمت و جان زنان از تیم ملی خداحافظی می‌کنم

مهسا صادقی، ملی پوش تکواندو ایران با انتشار یک پست اینستاگرامی در حمایت از زنان ایران و در واکنش به کشته شدن #مهسا_امینی، از تیم ملی خداحافظی کرد و نوشت: «به احترام تمام دختران عزیز ایران زمین و به امید حفظ حرمت و شخصیت و جان زنان، از تیم ملی خداحافظی میکنم.» ( اینترنشنال، ۴ مهر ۱۴۰۱)

دانشجویان دختر و پسر دانشگاه گیلان تفکیک جنسیتی سلف غذاخوری را با حضور همزمان شکستند

تصاویر منتشرشده در کانال تلگرام شوراهای صنفی دانشجویان نشان می‌دهد دانشجویان دانشگاه گیلان با حضور همزمان در سلف غذاخوری این دانشگاه تفکیک جنسیتی آن را شکستند. ( اینترنشنال، ۲۰ مهر ۱۴۰۱)

پزشک نیروی انتظامی و مشاور مجلس جنازه بیمار را آتش زد

هفته گذشته صفحه حوادث روزنامه‌ها خبری تکان دهنده با این مضمون منتشر کردند؛ عوامل یک کلینیک زیبایی پس از آنکه دختر جوانی در حین عمل جراحی دچار ایست قلبی شده، در یک اقدام جنون آمیز جسد او را به بیابان‌های اطراف نظرآباد کرج منتقل کرده و آن را به آتش کشیدند. روزنامه‌ها از بازداشت متهمان خبر دادند اما نام متهمان، پزشک مسوول، نام کلینیک در هیچ یک از رسانه‌ها ذکر نشده است. منابع مطلع اما به ایران وایر گفته‌اند که دکتر بهتاش منصور پور، پزشک نیروی انتظامی، متخصص پاتولوژی که ریاست آزمایشگاه بیمارستان لقمان را به عهده دارد و سال گذشته به عنوان مشاور نایب رییس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی معرفی شد، بیمار را جراحی کرده و هم اکنون در بازداشت است.او سال‌ها با تخصص غیر مرتبط پاتولوژی کارهای مربوط به پوست و زیبایی مثل لیپوساکشن، لیپوماتیک را در دو کلینیک خود به نام « کلینیک زیبایی فریدا، چهره» که دو شعبه در خیابان پاسداران و تهران‌پارس داشته، انجام می‌داده است.یک منبع موثق به ایران وایر می‌گوید: «چندباری هم برای انجام جراحی تذکر گرفته بوده و یک بار هم مطبش پلمپ شده بوده اما هر بار با رانت‌هایی که به عنوان پزشک نیروی انتظامی داشته، می‌توانسته کلینیک را فک پلمپ کند و به کارش ادامه دهد.»جستجوی نام بهتاش منصور پور در گوگل او را به عنوان پاتولوژیست بیمارستان ولی‌عصر که متعلق به ناجا است، معرفی می‌کند. منبع مطلع ایران وایر می‌گوید: «او استخدام ناجا بوده و در بیمارستان نیروی انتظامی کار می‌کرد.» از سوی دیگر نام او به عنوان رییس بخش آزمایشگاه بیمارستان لقمان حکیم دیده می‌شود. بیمارستان لقمان تهران که یکی از بیمارستان‌های زیر مجموعه دانشکده علوم پزشکی شهید بهشتی است یکی از مهمترین بیمارستان‌های تهران و سانتر مسمومیت است. اغلب افرادی که با دارو و… خودکشی می‌کنند به این بیمارستان منتقل می‌شوند. او در سال ۱۳۹۹ نیز طی حکمی از سوی حسن نوروزی ، نماینده مجلس و نایب رییس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی به عنوان مشاور این کمیسیون مجلس معرفی شده است. (IRANWIRE ۲۱ مهرماه ۱۴۰۱)

هدیه تهرانی ممنوع الخروج شد

هدیه تهرانی٬ هنرپیشه شاخص سینمای ایران٬ ممنوع الخروج شده است.همچنین از ساعتی پیش حساب کاربری این هنرپیشه در شبکه اجتماعی اینستاگرام بسته شده است.پیشتر یادداشتی منسوب به هدیه تهرانی توسط ریحانه طراوتی، عکاس ایرانی انتشار یافته بود مبنی بر اینکه به این هنرپیشه از سوی نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی «اخطار» داده شده است.در بخشی از این متن آمده بود: «بهتر است بدانید که نه من رهبر این مردم هستم و نه مردمی که جانشان به لب رسیده است نیازی به دعوت من و امثال من دارند.»هدیه تهرانی تأکید کرده بود: «ما کنار هم خواهیم بود و بدانید که تنها راه ارتباط من با مردم خیابان است.»در پی کشته شدن مهسا امینی، زن ۲۲ ساله‌ای که ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد در تهران دستگیر شد، اعتراضات سراسری در شهرهای ایران شکل گرفت و بسیاری از هنرمندان و ورزشکاران اعتراض و یا با معترضان اعلام همبستگی کردند.در پی حمایت هنرمندان و ورزشکاران از اعتراضات سراسری برخوردهای امنیتی با هنرمندانی که به هر نحوی با اعتراضات همراهی کرده‌اند، ادامه دارد. ( IRANWIRE ، ۲۲ مهرماه ۱۴۰۱)

ادامه فشارها بر هنرمندان؛ صورت کبود پانته‌آ بهرام و توییت همایون شجریان

پانته‌آ بهرام بازیگر مطرح سینما و تئاتر ایران که سه روز پیش در حساب کاربری خود در اینستاگرام اعلام کرده بود که «احضار» شده است، امروز عکس منتشر کرد که صورتش را آسیب دیده نشان می‌داد.پانته‌آ بهرام بازیگر شاخص تئاتر و سینمای ایران امروز چهارشنبه ۲۰ مهر ماه تصویر عکس پروفایل خود در اینستاگرام را عوض کرد و برای ساعاتی عکسی که نشان می‌داد روی صورت او نشان ضرب و جرح وجود دارد،‌ عکس پروفایل این هنرمند بود. این در حالی است که بهرام سه روز پیش خبر از «احضار» شدن توسط نیروهای امنیتی داده بود. او پس از ساعاتی تصور پروفایلش را دوباره تغییر داد و عکس صورت آسیب دیده خود را حذف کرد.پانته‌آ بهرام در چند هفته گذشته در فضای مجازی فعال بود. او در همان روزهای اول آغاز اعتراضات سراسری در واکنش به مرگ مهسا امینی طی یک پست اینستاگرامی خاطره‌ای از دوران نوجوانی نقل کرده بود که به دلیل پوشش و حجاب مورد بازخواست آمران به معروف وقت (کمیته) قرار گرفته و یادداشتش را با این جملات پایان داده بود:« مرگ کسب و کار شماست و ما خود غنائم جنگی که از پیش باخته‌ایم.»بهرام بعد از اعلام اینکه «احضار» شده است، در آخرین پست صفحه اینستاگرام خود نوشته بود: «بی‌لحظه‌ای تردید، بی لحظه‌ای توقف، نه کنار مردم که ذره‌ای در میان مردمم.» و داخل همین پست انجمنی حقوقی عام‌المنفعه که به «احضار شدگان» و متهمین فعالیت‌های اجتماعی مشاوره رایگان می‌دهد را با شعار اینکه «اطلاع رسانی در شبکه‌‌های اجتماعی جرم نیست» تبلیغ کرده بود.همچنین برخوردهای امنیتی با هنرمندانی که به هر نحوی با اعتراضات همراهی کرده‌اند، ادامه دارد. و برخورد احتمالی با پانته‌‌آ بهرام تنها خبر اینگونه‌ای روز چهارشنبه نبود. همایون شجریان هم که خبر توقیف پاسپورتش جنجال برانگیز شده بود و حتا رسانه‌هایی اعلام کرده بودند این خبر شایعه است امروز طی توییت کوتاهی درباره وضعیت خودش و سحر دولتشاهی نوشت: «من و سحر هنوز پاسپورت‌مان را دریافت نکرده‌ایم و نیز ممنوع‌الخروج هستیم.».سه روز پیش پاسپورت همایون شجریان و سحر دولتشاهی هنگام ورود به ایران در فرودگام امام توقیف شد. ( IRANWIRE ۲۳، مهرماه۱۴۰۱)

اظهار بی‌اطلاعی از وضعیت «داود رکابی» برادر الناز رکابی پس از احضار به یک نهاد اطلاعاتی

«الناز رکابی» دختر صخره‌نورد ایران ساعت ۳:۴۰ دقیقه بامداد چهارشنبه، همراه سایر اعضای تیم صخره‌نوردی ایران وارد تهران خواهد شد.کاروان تیم ایران که الناز رکابی نیز در آن حضور دارد با پروازه «QR490» قطر، ساعت ۵۵ دقیقه بامداد از دوحه به سمت تهران پرواز کند.نزدیکان الناز رکابی همچنان در مورد وضعیت برادر او «داود رکابی» اظهار بی‌اطلاعی می‌کنند. داود رکابی پس از احضار به یک نهاد اطلاعاتی، تماسی با خانواده‌اش نداشته است.تصور می‌شود صداوسیمای حکومتی ایران برای گرفتن مصاحبه با الناز رکابی در فرودگاه خمینی حضور داشته باشند. همچنین بخشی از نگرانی اطرافیان این دختر صخره‌نورد، خارج کردن او به صورت پنهانی از فرودگاه باشد.الناز رکابی در رقابت‌های صخره‌نوردی آسیا بدون حجاب اجباری حضور داشت. او ساعاتی قبل و پس از یک روز خارج شدن از دسترس، متنی را روی صفحه اینستاگرام خود منتشر کرد که شبیه به اعترافات اجباری بود. در این مدت ادعا شده بود که او «به دلیل تغییر برنامه مسابقات» حجابش را به همراه نداشته است. ( ایران وایر، ۲۷ مهرماه۱۴۰۱)

پلمپ شدن یک آموزشگاه رقص به دلیل انتشار رقص آذربایجانی چند دختر

آموزشگاه رقص آذربایجانی «گوی‌لر» در خوی، به دلیل مشارکت هنرجویان خردسال این آموزشگاه در ساخت یک کلیپ ویدئو به زبان تُرکی آذربایجانی پلمپ شد.پس از انتشار کلیپ ویدیوی «جانان» به خوانندگی «مهدی بابازاده» که در آن چند کودک خردسال دختر و پسر همزمان اقدام به رقص آذرباجانی می‌کنند، ضابطین قضایی با یوروش به آموزشگاه رقص «گوی‌لر» در خوی، اقدام به پلمپ این آموزشگاه کردند.بر پایه گزارش‌های رسیده به ایران‌وایر، ضابطان قضایی بدون ارائه حکم و با این توضیح که دختران این آموزشگاه در کلیپ ویدئوی منتشر شده مشارکت داشته‌اند، این آموزشگاه را که به صورت مجزا به زنان، مردان و کودکان آموزش رقص آذربایجانی می‌داد، پلمپ کردند. ( ایران وایر، ۲۹ مهرماه ۱۴۰۱)