“تنها رئیس قوه قضائیه می‌تواند فرزانه مرادی را نجات دهد”

ارسال کننده: خانم زهرا مبینی16بهمن

فرزانه مرادی، زنی که متهم است همسر خود را به قتل رسانده، یکشنبه گذشته تا پای چوبه دار برده شد اما با رضایت یک ماهه پدرشوهرش موقتا از اعدام نجات پیدا کرد. عبدالصمد خرمشاهی وکیل او از جزئیات این پرونده می‌گوید.‌

فرزانه مرادی ۱۵ ساله بود که به عقد ازدواج یکی از اقوام پدری‌اش درآمد. یک سال بعد در ۱۶ سالگی دخترش به دنیا آمد و سه سال بعد در ۱۹ سالگی عاشق مردی به نام سعید شد.
فرزانه ۲۰ ساله بود که مرتکب قتل شد؛ قتل همسری که حاضر نبود او را طلاق دهد. خودش می‌گوید که نقشه قتل همسرش، ایده دوستش سعید بوده تا آنها بتوانند با همدیگر ازدواج کنند.
فرزانه در بازجویی‌های اولیه به قتل همسرش اعتراف می‌کند اما بعد در دادگاه اعترافاتش را پس می‌گیرد. با این وجود قاضی در دادرسی اولیه حکم به قصاص او می‌دهد. پرونده با اعتراض وکیل فرزانه به دیوان عالی کشور می‌رود. از آنجا که فرزانه اقرار اولیه‌اش را پس گرفته بوده، دیوان عالی حکم قصاص بر اساس اقرار متهم را نادرست تشخیص می‌دهد و قضاوت را به علم قاضی می‌سپارد. علم قاضی اما بر این قرار می‌گیرد که فرزانه قاتل است و باید قصاص شود.


ورود عبدالصمد خرمشاهی به پرونده فرزانه مرادی
اولین بار سوم آذرماه پرونده فرزانه به اجرای احکام می‌رود. عبدالصمد خرمشاهی که از این مرحله وکالت فرزانه را بر عهده گرفته از قوه قضائیه درخواست مهلت می‌کند تا بتواند پرونده را دوباره بررسی کند و نیز دراین مدت تلاش کند تا رضایت اولیای دم را جلب کند.
بیشتر بخوانید: اعدام در ایران حربه‌ای برای ایجاد فشار
با این درخواست موافقت می‌شود و آقای خرمشاهی تقاضای اعاده دادرسی می‌دهد و هم‌زمان تلاش می‌کند رضایت اولیای دم یعنی پدر و مادر همسر فرزانه را جلب کند. پرونده اعاده دادرسی همچنان در یکی از شعب دیوان عالی است و هنوز به آن پاسخی داده نشده هرچند آقای خرمشاهی چندان امیدوار نیست که با این درخواست موافقت شود.
او به دویچه‌وله می‌گوید: «اعاده دادرسی نیازمند مدارک جدید و حرف جدید است که متاسفانه فرزانه نتوانسته مدارک و حرف جدیدی ارائه دهد. اگرچه کماکان و مصرانه بر این ادعاست که مرتکب قتل نشده و کس دیگری این کار را کرده است. نهایتاً همان طور که گفتم ماهیتا رأی صادر شده و اعاده دادسی نیازمند مدارک جدید است که متاسفانه این مسئله وجود ندارد و قاعدتاً آنچنان امیدواری به نتیجه اعاده دادرسی نیست».
اجرای حکم در ۱۳ بهمن
در این مدت اولیای دم مقتول یعنی پدر و مادر همسر فرزانه، تقاضای اجرای حکم اعدام او را مطرح می‌کنند. دایره اجرای احکام نیز روز یک‌شنبه ۱۳ بهمن (اول فوریه) را برای اجرای حکم در نظر می‌گیرد.
آقای خرمشاهی از قول مادر فرزانه نقل می‌کند که در این روز در حالی که فرزانه ۲۶ ساله را به پای چوبه دار می‌برده‌اند، او به دست و پای پدر همسرش افتاده و با التماس و گریه تقاضای بخشش می‌کند. در نهایت پدر همسرش راضی می‌شود که اجرای حکم اعدام فرزانه را یک ماه به تعویق بیندازد با این شرط که فرزانه بتواند در این مدت بی‌گناهی‌اش را ثابت کند. فرزانه اما از روز ۱۳ بهمن در بهداری زندان اصفهان و زیر سرم است.
بیشتر بخوانید: درخواست سازمان ملل از ایران برای توقف مجازات اعدام
عبدالصمد خرمشاهی وکیل فرزانه درباره راه‌های نجات موکلش از اعدام چنین می‌گوید: «چند راه دارد؛ یکی اینکه درخواست ما برای اعاده دادرسی پذیرفته شود و البته مهم‌ترین قسمت اینکه در این فرصت کوتاه ممکن است نشود کاری کرد. راه دوم رضایت اولیای دم است. بنابراین از ریاست محترم قوه قضاییه درخواست می‌کنیم که دستور بدهند و این اجرای حکم را به تعویق بیندازند تا ما فرصت کافی برای اعداده دادرسی یا اخذ رضایت داشته باشیم. ضمن اینکه دادستان اصفهان صراحتا در مصاحبه‌ای با خبرگزاری ایسنا اعلام کرده‌ که اصراری بر اجرای حکم ندارد و این خواسته‌ی اولیای دم است که برای اعمال حق‌شان و اجرای حکم قصاص پیگیری می‌کنند و درصدد هستند که رضایت اولیای دم را بگیرند».
دختر ۱۰ ساله‌ای که شاهد دادگاه می‌شود
فرزانه مرادی در تمام جلسات دادگاه رابطه‌اش با سعید را انکار نکرده و حتی قویا بر آن تاکید هم کرده است. شاهد دادگاه، دختر ۱۰ ساله فرزانه بوده که تایید کرده سعید به خانه آنها می‌آمده و با مادرش دوست بوده است. این دختر هم‌اکنون نزد خانواده پدرش زندگی می‌کند و بر اساس گفته‌های فرزانه در مدت ۶ سالی که فرزانه در زندان هست، هرگز نتوانسته حتی یک بار دخترش را ملاقات کند.
فرزانه بعد از بازجویی‌های اولیه و در اولین جلسات دادگاه، اعتراف خود مبنی بر قتل همسرش را پس گرفته و ادعا می‌کند که سعید قاتل همسرش است و او تنها به امید گرفتن رضایت خانواده همسرش حاضر شده قتل را بر عهده بگیرد.
بیشتر بخوانید: گزارش عفو بین‌الملل از اعدام در ایران
سعید اما در همان اولین بازجویی‌ها بی‌گناه تشخیص داده می‌شود و برایش قرار منع تعقیب صادر می‌شود. در این مدت ۶ سال سعید حتی یک بار هم به ملاقات فرزانه نرفته است.
آقای خرمشاهی می‌گوید ازدواج موکلش ازدواج موفقی نبوده و او با همسرش اختلاف داشته است و ظاهراً این اختلافات سرمنشأ ماجرایی‌ست که الان شاهد آن هستیم.
وکیل فرزانه تصریح می‌کند که او تحت فشار روحی‌ـ روانی بسیار سنگینی قرار داشته و هربار که اعلام می‌شود حکم می‌خواهد اجرا شود، حالت خوف و نگرانی پیدا می‌کند. او می‌گوید بار آخری که فرزانه پای چوبه دار رفت، حال بسیار بدی پیدا کرده و در حال حاضر روح و روانش به شدت آسیب دیده است.
عبدالصمد خرمشاهی تنها امیدوار است که رئیس قوه قضائیه اجرای حکم را به تعویق بیندازد و دیوان عالی کشور نیز با اعاده دادرسی موافقت کند. او این راه را تنها راه نجات احتمالی فرزانه مرادی می‌داند.