روز چهارم اعتراض‌ها؛ سوزاندن روسری‌ها و گسترش اعتراضات از خزر تا خلیج‌فارس

BBC

ساری

در چهارمین روز اعتراض‌هایی که بعد از جان‌باختن مهسا (ژینا) امینی آغاز شده، زنان ایرانی در اقدامی کم‌سابقه و تاریخی روسری‌هایشان را از سر برداشتند و در برخی شهرها، آنها را آتش زدند.

تصاویر شبکه‌های اجتماعی نشان می‌دهد که عموما برداشتن روسری یا آتش‌زدن آن با تشویق گروه قابل توجهی از شهروندان روبه‌رو می‌شود.

دستکم در یکی از ویدئوها، یکی از زنان معترض در شهر کرمان، موهایش را در انظار عمومی می‌برد. این اعتراض او با حمایت گسترده معترضان روبه‌رو می‌شود که شعار می‌دهند: «باغیرت».

اگرچه خبررسانی درباره اعتراض‌های سراسری در ایران با دشواری‌هایی روبه‌روست، اما بررسی‌های بی‌بی‌سی نشان می‌دهد که این اعتراض‌ها برای چهارمین روز پیاپی در شهرهای بزرگ نظیر تهران، مشهد، رشت، کرمان، بندرعباس، قم، کرمانشاه، زنجان، ساری، رفسنجان و قزوین برگزار شده‌اند.

تصاویر بسیاری از مقاومت معترضان در برابر نیروهای امنیتی، پلیس و لباس‌شخصی‌ها منتشر شده است.

همزمان خبرهای زیادی از دستگیری‌های گسترده و برخورد خشن نیروهای امنیتی منتشر شده است. از جمله فیلمی که نشان می‌دهد نیروهای لباس شخصی به معترضان مستقیما شلیک می‌کنند و نیروهای امنیتی یک جوان را محاصره کرده و کتک می‌زنند و زنی را می‌کشند و روی آسفالت هل می‌دهند.

از جمله در یکی از ویدئوها از همدان، ماموران پلیس دیده می‌شوند که با باتوم به سوی معترضان هجوم می‌آورد و یکی از ماموران به شکل مستقیم به سوی معترضان شلیک می‌کند.

مقام‌های دولتی تایید کرده‌اند که تاکنون دستکم سه تن از معترضان نیز کشته شده‌اند.

مهسا امینی روز جمعه پس از سه روز کما در بیمارستان درگذشت. او روز سه شنبه به دلیل آنچه مقام ها «پوشش نامناسب» می خوانند توسط گشت ارشاد تهران بازداشت شده بود و درحالی که تحت بازداشت بود به کما رفت.

نادا النشیف، سرپرست دفتر کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، گفت گزارش‌هایی موجود است که نشان می‌دهد مهسا امینی توسط ماموران گشت ارشاد «از ناحیه سر مورد ضرب و شتم قرار گرفته» و به خوردو کوبیده شده است.

سازمان ملل از رهبران جمهوری اسلامی خواست تا به شهروندان اجازه دهند تا به شکل مسالمت‌آمیز اعتراض خود را بیان کنند.