شبکه کلمه
شبکه کلمه/ به گزارش رکنا، با وجود این که در ۱۲ سال گذشته افزایش افسارگسیخته نرخ تورم در بیشتر سال ها و کاهش محسوس قدرت خرید خانوارهای ایرانی، تقریبا تمام ایرانیان بخصوص اقشار متوسط و ضعیف را تحت فشار قرار داده است، اما به نظر می رسد بیشترین فشار تورم در سال های اخیر روی زنان سرپرست خانوار بوده است.
مطابق آمار رسمی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، از سال ۸۵ تا ۱۴۰۰ تعداد زنان سرپرست خانور در ایران از یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر به ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر افزایش یافته است. گزارشات وزارت رفاه در سال ۹۷ از این حکایت داشت که در آن زمان، حدود ۳۳ درصد از زنان سرپرست خانوار در ایران زیر خط فقر قرار داشتند، اما با توجه به تورم سه سال گذشته اقتصاد ایران و عدم افزایش دستمزدها متناسب با نرخ تورم، بعید نیست که در شرایط کنونی حداقل ۵۰ درصد زنان سرپرست ایرانی معادل یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر زیر خط فقر قرار داشته باشند.
طبق گزارش رکنا، نکته مهم دیگر این که مطابق آمارهای رسمی، از حدود ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار زن سرپرست خانوار در ایران، در مجموع حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از آنها تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی قرار دارند. حال اگر فرض کنیم به جای یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر، عملا تمام یک میلیون و ۷۰۰ هزار زن سرپرست خانوار زیر خط فقر تحت پوشش نهادهای حمایتی قرار داشته باشند، بازهم عملا هیچ تفاوتی در وضعیت معیشتی این زنان ایجاد نمی شود، زیرا مستمری ماهانه کمیته امداد و بهزیستی بسته به بعد خانوار ماهانه بین ۴۲۰ تا یک میلیون و ۳۲۰ هزار تومان است که عملا نمی تواند دردی از مشکلات معیشتی زنان سرپرست خانوار و خانواده های آنها دوا کند.
از سویی دیگر فاطمه مقیمی، رئیس کانون زنان بازرگان ایران در گفت و گو با رکنابا وجود افزایش محسوس تعداد زنان سرپرست خانوار در ایران، اما هنوز هم عمده کارفرمایان دولتی و خصوصی این تصور را دارند که مردان سرپرست خانوار هستند و به همین دلیل، معمولا تمایل کارفرمایان برای ارائه مشاغل مناسب به مردان بیشتر از زنان است. بنابراین زنان سرپرست خانوار عملا قربانی وجود تبعیض شغلی بین زنان و مردان ایرانی شده اند.