معاون آموزش و پرورش قزوین: ازدواج «دانش‌آموزان ۹ و ۱۰ ساله» مشکل‌آفرین شده است

VOAPNN

آرشیو

یک مقام آموزش و پرورش استان قزوین درباره «ازدواج زودهنگام» دانش‌آموزان و ارتباط آن با «ترک تحصیل»، گفته است در برخی از مناطق کشور «ازدواج ۹ ساله و ۱۰ ساله‌ها را داریم» که مشکل‌آفرین شده است.

معاون پرورشی و فرهنگی آموزش و پرورش قزوین به خبرگزاری «ایلنا» گفته است که این آسیب نباید «فراگیر» شود و اظهار داشته است که «آسیب‌های عجیبی» در این حوزه ازدواج کودکان دانش‌آموز وجود دارد.

حسین محمدزاده افزوده است: دانش‌آموزی که می‌داند در« ۱۰-۱۱ سالگی» ازدواج خواهد کرد، از روند ابتدایی تحصیل، «از مدرسه کنده می‌شود» و مشتاق به ادامه تحصیل نیست.

به گفته او در چنین ازدواج‌هایی دخترهایی که با «پسرهای ۱۶-۱۷ ساله ازدواج می‌کنند … بعد از ۴-۵ سال خیلی از اینها متارکه می‌کنند… و زندگی‌هایشان بهم می‌ریزد.»

سازمان ثبت احوال ایران فروردین‌ماه امسال اعلام کرد طی سال ۱۴۰۰ نزدیک به «۷۰ هزار نوزاد» از مادران گروه سنی «۱۰ تا ۱۹ سال» – که گروه سنی پرخطر محسوب می‌شوند – متولد شده‌اند. بر اساس اعلام این سازمان در این یک سال، ۱۴۷۴ نوزاد نیز از مادران «۱۰ تا ۱۴ ساله» متولد شده‌اند.

پیش از این نیز مرکز آمار ایران آذرماه ۱۴۰۰ گزارش داده بود که بنا بر مقایسه آمارهای فصلی دو سال گذشته، «ازدواج کودکان افزایش یافته» و تنها در بهار گذشته، ازدواج نزدیک به «۱۰ هزار دختربچه» ۱۰ تا ۱۴ ساله ثبت شده که نسبت به زمان مشابه در سال گذشته «۳۲ درصد رشد» داشته است.

معاون آموزش و پرورش استان قزوین با اشاره به اینکه سرانجام بیشتر این موارد پس از چند سال «طلاق» است، تاکید دارد که آسیب‌های «اجتماعی، شخصی و فردی» که به سبب این ازدواج‌ها در کودکان ایجاد می‌شود، «پس لرزه‌های غیرقابل تحملی می‌تواند داشته باشد.»

حسین محمدزاده یادآور شده که برای کاستن از این موارد، نمونه‌هایی از «دانش‌آموزان مناطق دیگر که ازدواج نکرده‌اند» و تحصیلاتشان را تکمیل کرده‌اند و «برآیند قشنگ‌تری از اجتماع دارند» را به این دانش‌آموزان در معرض ازدواج و خانواده‌هایشان معرفی کرده‌اند تا برایشان «الگوسازی» شود.

رواج پدیده «کودک مادری» که بر اساس گزارش‌های رسمی «آسیبی پرخطر» شمرده می‌شود، یکی از پیامدها و عوارض پرشمار «کودک همسری» است که به ازدواج افراد زیر سن ۱۸ سال و دارای تعریف قانونی «کودک» اطلاق می‌شود.

چندی پیش محمد‌علی مظاهری، رئیس دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی دانشگاه شهید بهشتی گفته بود: «پیامد فوری و اجتناب‌ناپذیر» کودک‌ همسری، «کودک‌ مادری» است و گفته بود: «کودکی که باید مراقبت از او انجام شود، حالا باید مراقب یک کودک دیگر هم باشد.»

حسن نوروزی، نایب رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی ایران آذرماه ۱۴۰۰ در اظهاراتی مناقشه برانگیز مدعی شده بود که «کودک همسری» به موارد ازدواج «بچه‌های ۹ یا ۱۰ ساله» اطلاق شود و «دختر ۱۳ ساله دیگر کودک همسر نیست.»