VOAPNN
با گذشت دو سال از آغاز جنبش آگاهی بخشی زنان ایران و طغیان در برابر آزارگریهای جنسی مردان، جنبش موسوم به «من هم» به عرصه هنر و تئاتر رسید.
به گزارش رسانه های داخلی ایران روز چهارشنبه، نوید محمدزاده که قرار بود تابستان امسال به عنوان تهیه کننده، یک اثر نمایشی را روی صحنه تئاتر ببرد، به علت اتهامات مطرح شده علیه کارگردان این اثر از ادامه همکاری انصراف داده و اجرای نمایش خود را به زمان دیگر با کارگردانی دیگر موکول کرده است. به گزارش خبرآنلاین این اقدام او با تحسین ترانه علیدوستی روبرو شد.
ترانه علیدوستی یکی از اعضای هیئت پنج نفره پیگیری مطالبات زنان معترض به اعمال خشونت و آزار جنسی در سینما به این خبر واکنش نشان داد و با انتشار عکسی از نوید محمدزاده خطاب به او نوشت: «تو از دیشب بیش از ۸۰۰ خواهر تازه پیدا کردی، فراموشش نکن، مهربان.»
چندی پیش، رضا کیانیان، بازیگر سرشناس سینما هم با انتشار مطلبی در صفحه اینستاگرامش، حمایت خود را از این بیانیه اعلام کرد.
وی در این مطلب نوشت: «آزار و اذیت زنان فقط محدود به جامعه سینمایی نیست، بلکه گوشهای از جامعه ماست که قدرت غالب در دست مردان است و زنان برای گرفتن کار باید به مردان مراجعه کنند. صاحبکار مرد است و اگر حریص باشد، برای کار دادن به زنان میتواند پیشنهادات غیر متعارف داشته باشد.»
در هفته جاری محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد دولت رییسی گفته بود:« به اعتراض زنان سینماگر به آزار جنسی در کمیته اخلاق این وزارتخانه رسیدگی میشود.»
دو ماه قبل یکی از زنان شاغل در صنعت سینما با تشریح آزارهای جنسی، فیزیکی و کلامی یکی از بازیگران مرد از همکارانش خواست سکوت خود را بشکنند و با اعتراف و اعتراض، سینما را از وجود آزارگران جنسی پاک کنند.
در پی افزایش افشاگریها درباره آزار جنسی زنان در پشت صحنه سینمای ایران، بیش از ۳۰۰ تن از زنان سینماگر با انتشار بیانیهای «توهین، خشونت و آزار جنسی سیستماتیک و گسترده» علیه زنان فعال در این عرصه را تاییدکردند و خواستار رسیدگی به این موضوع شدند.
امضاکنندگان این بیانیه هتک حرمت با الفاظ جنسی و جنسیتزده، سوءاستفاده از سکوت و تحمل افراد با تهدید موقعیت کاری یا به گروگانگرفتن حق کار و دستمزد، تماسهای بدنی ناخواسته، اصرار و اجبار به ارتباط جنسی و تجاوز را به عنوان برخی از مصادیق این آزارها برشمردند.
در این بیانیه از خانه سینما خواسته شده است کمیتهای مستقل با اکثریت مطلق زنان تشکیل دهد تا به شکایات مربوطه رسیدگی کند و به قربانیان این آزارهای جنسی وکیل و مشاور حقوقی معرفی کند.
خانه سینما پیشنهاد داد یکی از کمیته های این نهاد به شکایتها رسیدگی کند، اما زنان سینماگر معترض، این پیشنهاد را رد کردند و یک هیئت مستقل برای «رسیدگی به خشونت و آزار علیه سینماگران زن» تشکیل دادند.
جنبش جهانی «من هم» توسط زنان برای اعتراض به آزارهای جنسی شکل گرفت. در ایران از تابستان سال ۱۳۹۹ در ادامه جنبش جهانی «Me Too» ، زنان ایرانی نیز تجربه خود از آزارهای جنسی را در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشتند و در همین راستا نام مردان نامآشنایی در عرصه سینما و هنر مطرح شد.
حالا پیوستن برخی مردان سینماگر ایرانی، به جنبش حمایت از زنان آزاردیده هنر نمایش، امیدها برای نتیجهبخش بودن این کارزار را بیشتر کرده است.