سهم دختربچه ها و زنان دوسوم جمعیت بی سوادان

صدای آمریکا

سوادآموزی در ایران - سهم دختربچه ها و زنان دوسوم جمعیت بی سوادان۸ سپتامبر روز جهانی سوادآموزی است. باسوادی زنجیره آموزشی را که توانایی رسیدن به اهداف،‌ توسعه دانش و پتانسیل و شرکت کامل در جامعه ای بزرگتر را برای یک فرد فراهم می کند، دربردارد. در سال ۲۰۲۱ روز جهانی سوادآموزی به طور خاص بر رابطه بنیادین سوادآموزی و صلح متمرکز شده است.

در فرهنگ غنی مردم ایران آموختن سواد از اهمیت خاصی برخوردار است. قابل توجه اینکه در ایران تحت حاکمیت ملایان دوسوم از جمعیت بی سوادان در کشور را زنان تشکیل می دهند.

۶۰درصد بی سوادان زنان ایرانی هستند

سوادآموزی در ایران – سهم دختربچه ها و زنان دوسوم جمعیت بی سوادان

در نظام زن ستیز ولایت فقیه، زنان و دختربچه ها در موضوع سواد و اندوختن علم و دانش نیز درجه دو هستند.

محرومیت از دسترسی به مدرسه و تحصیلات به صورت رایگان یکی از معضلات جامعه کنونی ایران است. فقر افسارگسیخته ۸۰درصد مردم ایران تحصیلات کودکان را در اولویت های آخر خانواده ها به طور خاص برای دختربچه ها قرار داده است.

به این ترتیب دختربچه ها ابتدا از تحصیل محروم و سپس در سنین پایین مجبور به ازدواج های زودهنگام می شوند. به همین دلیل پدیده کودک همسری در ایران به یک فاجعه اجتماعی تبدیل شده است.

بر پایه آمار منتشر شده مرکز پژوهش های مجلس در سال ۱۳۹۸، ایران دست کم ۹میلیون نفر بی سواد دارد. (بیش از ده درصد از کل جمعیت کشور) آمار کم سوادان در ایران ۱۱میلیون نفر تخمین زده شده است. (سایت حکومتی فرهنگ سدید- ۹ دی ۱۳۹۸)

به نوشته رسانه های رژیم، ۶۰درصد بی سوادان زنان هستند. (خبرگزاری حکومتی تسنیم – ۵ اردیبهشت ۱۳۹۷)  با توجه به وضعیت اقتصادی درهم شکسته رژیم و تبعیض موجود در حاکمیت ملایان علیه زنان و دختران، این آمار طی سه سال گذشته بهبود چندانی نیافته است.

سوادآموزی در ایران - سهم دختربچه ها و زنان دوسوم جمعیت بی سوادان
در یک روستا دختربچه ها روی زمین و زیر یک درخت خواندن و نوشتن را فرا می گیرند

تحصیلات پس از همه گیری کرونا

با شروع همه گیری ویروس کرونا در ایران، حدود ۳ تا ۳.۵میلیون دانش آموز تحصیل را ترک کرده اند. این یک رقم تکان دهنده و نشانه ای از پس رفت در امر تحصیل در جامعه تحت حاکمیت ملایان است.

به عنوان مثال در استان خراسان رضوی قاسم علی خدابنده،‌ مدیر کل آموزش و پرورش، گفت این استان با سهم ۴۰هزار نفری، بیشترین میزان ترک تحصیل را در کشور دارد.

با شیوع ویروس کرونا در ایران، رژیم ملایان در یک اقدام نمایشی شبکه آموزش آنلاین «شاد» را برای ادامه تحصیلات دانش آموزان راه اندازی کرد بدون اینکه الزامات آن را برای کودکان فراهم کند.

به دلیل عدم توزیع مناسب زیرساخت های آموزشی در کشور، کمبود بودجه برای خرید تبلت در مناطق محروم، قطعی مکرر برق، نبود اینترنت در استان هایی مثل سیستان و بلوچستان و بوشهر، و ضعیف بودن خط اینترنت برای وصل شدن دانش آموزان به سیستم آموزش آنلاین در سراسر کشور، این طرح با شکست مواجه شد و عملاً باعث ایجاد بحران در آموزش و پرورش شده است.

جواد حسینی، رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی، اعلام کرد که ۳۰درصد از دانش آموزان یا حدود ۵میلیون دانش آموز به وسایل کمک آموزشی هوشمند دسترسی ندارند.

مرکز آمار ایران دوم دی ۹۹ در گزارشی رسماً تأیید کرد که نرخ ترک تحصیل تقریباً دو برابر شده است.

آموزش آنلاین یا بازی با جان دانش آموزان ایرانی

با مجازی شدن آموزش بدون تأمین زیرساخت های لازم، دانش آموزان بی بضاعت متحمل محرومیت و دشواری مضاعف شدند.

 علاوه بر دانش آموزان بازمانده از تحصیل، برخی از دانش آموزان نیز به خاطر فقیر بودن خانواده توان خرید گوشی هوشمند را نداشتند و دست به خودکشی زدند.

پرستو جلیلی آذر دختر بچه ۱۳ساله یکی از این نمونه بود که در یکی از روستاهای ارومیه دست به خودکشی زد.

در ۱۰دی ۱۳۹۹، رسانه های  حکومتی آگهی فروش موی یک دختر ۹ساله را منتشر کردند. علت این اقدام دردناک، «نیاز مالی یک مادر برای تهیه گوشی برای فرزندش» عنوان شده بود. (سایت حکومتی خبر فوری – ۱۰ دی ۱۳۹۹)

به علت ضعیف بودن خط اینترنت، بخش دیگر دانش آموزان برای دسترسی به اینترنت باید فرسنگ ها راه پرخطر را طی کنند. این کودکان کم سن و سال در هوای آزاد باید به نقاط مرتفع رفته تا بتوانند با گوشی هوشمند به کلاس های آنلاین وصل شوند. این کار خطر پرت شدن آنها از ارتفاع را دارد. طی سال ۹۹ مردم خبرهای متعددی از این دست حوادث ناگوار در فضای مجازی منتشر می کردند.

سوادآموزی در ایران - سهم دختربچه ها و زنان دوسوم جمعیت بی سوادان
بازگشائی مدارس در اوج همه گیری کرونا

بازگشایی مدارس در اوج همه گیری کرونا

ویروس کرونا تلفات و خسارات بالایی از میلیون ها دانش آموز ایرانی گرفته است. رژیم ملایان بدون توجه به پروتکل های بهداشتی و لزوم قرنطینه دانش آموزان، مدارس را از نیمه شهریور ۹۹ باز کرد. ولی به دلیل اعتراضات خانواده ها، مجبور به تعطیلی آموزش حضوری شد.

به گزارش حسین کرمانپور، مدیر درمانگاه اورژانس بیمارستان سینای تهران، ۳۰هزار دانش آموز زیر ۱۸سال به کرونا مبتلا شده و نزدیک به ۳۰۰نفر آنها فوت کردند. (سایت حکومتی اعتماد آنلاین – ۱۱ مهر ۱۳۹۹)

با این همه، وزیر آموزش و پرورش رژیم اعلام کرد مدارس از اول بهمن باز و آموزش حضوری آغاز می شود. (خبرگزاری رسمی ایرنا – ۲۲ دی ۱۳۹۹)

این در حالی بود که موج چهارم کووید در ایران آغاز شده و خامنه ای ولی فقیه ملایان در ۱۹ دی ماه ۹۹ خرید واکسن از خارج را ممنوع کرده بود.  مسعود مردانی عضو کمیته علمی ستاد کرونا تعجیل در بازگشایی مدارس را خطرناک اعلام کرد.

مقامات ریز و درشت رژیم این بازگشایی زودهنگام را یکی از دلایل شیوع کرونای انگلیسی عنوان کردند. این ویروس در افراد زیر ۲۰سال به ویژه کودکان بیشتر از کرونای غیر جهش یافته بروز پیدا می کند.

سوادآموزی در ایران - سهم دختربچه ها و زنان دوسوم جمعیت بی سوادان
دختربچه های علاقمند به تحصیل به دلیل فقر مجبور به ترک تحصیل می شوند

محرومیت کودکان و نوجوانان ایران از تحصیل رایگان

این مطلب را با تأکید روی این موضوع به پایان می رسانیم که، بر خلاف اصل ۳۰ قانون اساسی رژیم که به موجب آن دولت موظف است امکانات تحصیل رایگان را برای همه کودکان و نوجوانان تا پایان دوره تحصیلات متوسطه مهیا کند، پولی شدن مدارس و دانشگاه ها موجب شده است هزاران کودک و نوجوان از امکان تحصیل و دسترسی به آموزش در ایران محروم شوند. دختران ایرانی بیشتر از پسران از مدرسه باز می مانند. سهم دختران بازمانده از تحصیل ۳برابر پسران است. (خبرگزاری حکومتی آنا – ۲۶ شهریور ۱۳۹۸)

این تا جایی است که به رژیم آخوندی برمی گردد. تبعیض علیه دختران و زنان در زمینه آموزش و سوادآموزی و سوق دادن آنها به سمت خانه نشینی و ازدواج های زودهنگام. اما آن دسته از دختران که امکان تحصیل پیدا می کنند با انگیزه فراوان از این فرصت استفاده می کنند. حدود ۶۰درصد از فارغ التحصیلان دانشگاهی و دارندگان تحصیلات عالی، زنان ایرانی هستند. هرچند که به دلیل ستم و تبعیض مضاعف و محروم بودن از فرصت های برابر، بخش عظیمی از این زنان نمی توانند شغل مناسب پیدا کنند و بیکار می مانند. به همین دلایل زنان و دختران مخالف این رژیم و نیروی اصلی تغییر در ایران هستند.