معاون حقوقی وزارت خارجه جمهوری اسلامی دولت کانادا را به سیاسیکاری در جریان پرونده سرنگونی هواپیمای اوکراینی متهم کرد. کانادا از جمله کشورهایی است که به اتهام نقض حقوق بینالملل از ایران شکایت کردهاند.
یادبود قربانیان هواپیمای سرنگون شده اوکراینی در کییف
یادبود قربانیان هواپیمای سرنگون شده اوکراینی در کییف
گزارش نهایی مقامهای جمهوری اسلامی درباره سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراینی که دی ماه ۹۸ با شلیک دو موشک پدافند سپاه پاسداران نزدیکی فرودگاه تهران سرنگون شد، مورد قبول بازماندگان این فاجعه و کشورهایی که شهروندانشان را در جریان آن از دست دادهاند نیست.
معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در واکنش به کسانی که صلاحیت دادگاههای ایران برای رسیدگی به این پرونده را زیر سوال میبرند تاکید کرد که در این زمینه “دادگاه ایران صالح به رسیدگی” است.
به گزارش خبرگزاری فارس محسن بهاروند دوشنبه ۱۷ خرداد (هفتم وئن) درباره روند رسیدگی به این پرونده گفت: «تا حالا در دادگاه ایران توسط دادستان کیفرخواست صادر شده و به دادگاه فرستاده شده و فکر میکنم سه قاضی این پرونده را بررسی خواهند کرد و در حال مطالعه این پرونده هستند.»
دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید
وزیران خارجه کانادا، بریتانیا، سوئد و اوکراین به عنوان کشورهایی که شهروندانشان در میان ۱۷۶ سرنشین هواپیمای سرنگون شده اوکراینی بودهاند سوم ژوئن در بیانیهای گزارش نهایی ایران درباره این واقعه را پنهانکارانه خواندند و اظهارات مقامهای جمهوری اسلامی را “نقض قوانین بینالمللی” توصیف کردند.
در گزارش نهایی سازمان هواپیمایی کشوری ایران علت شلیک دو موشک سپاه به سمت هواپیمای مسافربری اوکراینی “خطای انسانی” اعلام شده است.
طرح شکایت علیه جمهوری اسلامی
چهار کشور یادشده با طرح شکایتی علیه جمهوری اسلامی، معتقدند ایران باید مسئولیت کامل سرنگونی هواپیمای مسافربری را بر عهده بگیرد و در مورد روند منجر به صدور فرمان شلیک موشک به آن به طور شفاف اطلاعرسانی کند.
عذرخواهی رسمی و علنی، تضمین عدم تکرار این گونه حوادث، رسیدگی شفاف قضائی به این پرونده و پرداخت خسارت به بازماندگان قربانیان از دیگر خواستههای وزیران خارجه کانادا، بریتانیا، سوئد و اوکراین از تهران است.
کانادا تا کنون پیگیرترین کشور در زمینه مشخص شدن آمران و عاملان شلیک موشک به هواپیمای اوکراینی و دریافت خسارت برای بازماندگان قربانیان آن بوده است.
ظاهرا همین مسئله باعث شده که معاون حقوقی وزارت خارجه جمهوری اسلامی کانادا را به طور مشخص هدف حملههای لفظی و اتهامزنی قرار دهد.
اتهام سنگین ایران به کانادا
محسن بهاروند با بیان این که سیاسی کردن مسائل تخصصی باعث زیان همه میشود گفته است: «مثلا کشوری مثل کانادا شروع میکند به تجارت با غم و اندوه خون قربانیان.»
او که به تازگی برای شرکت در دور سوم مذاکرات ایران و اوکراین به کییف رفته بود میگوید با تصویب دولت، ایران اعلام آمادگی کرده به بازماندگان هر یک از قربانیان سرنگونی هواپیمای اوکراینی ۱۵۰ هزار دلار غرامت بپردازد و این رقم “خیلی بالاتر از آن چیزی است که در حقوق بینالملل متعهد هستیم”.
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید
یک ماه پس از سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراینی یک تیم حقوقی کانادایی از جانب شماری از بازماندگان قربانیان شکایتی به دادگاه ارائه کردند و خواستار دریافت غرامتی به مبلغ یک و نیم میلیارد دلار کانادا (معادل حدود ۱/۱ میلیارد دلار آمریکا) شدند.
متهمان این پرونده از جمله علی خامنهای، به عنوان رهبر جمهوری اسلامی و فرمانده کل قوا و شماری از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران مانند امیرعلی حاجیزاده که سه روز پس از سرنگونی هواپیمای اوکراینی مسئولیت این اقدام را بر عهده گرفت هستند.
شاکیان این پرونده و بسیاری از بازماندگان هواپیمای سرنگون شده اوکراینی معتقدند علت شلیک موشکهای پدافند سپاه به آن فراتر از خطای انسانی بوده و مسئولان ارشد حکومتی باید پاسخگوی ساختاری که چنین “خطایی” را ممکن کرده باشند.