ایسنا/فارس به گفته عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز، زنان جوان ما در مناطق محروم در معرض بالاترین خطرها قرار دارند و میزان دسترسی به اطلاعات باروری و خدماتی که در این باره به آنها ارائه میشود در حداقل است و کافی نیست.
دکتر حلیمه عنایت چهارشنبه ٢٩ اردیبهشت در وبینار تحولات و سیاستهای جمعیتی(چالشها و راهکارها) که به مناسبت سیام اردیبهشت روز ملی جمعیت در شیراز برگزار شد، گفت: اعداد و ارقام در مباحث جمعیتی بدون در نظر گرفتن متغیرهای جمعیتی، اجتماعی و توجه به مسائل کیفی راه به جایی نخواهد برد.
او به روند بهداشت باروری هم اشاره و بیان کرد: در سالهای اخیر توجه به مسئله بهداشت در کنفرانسها و مجامع بینالمللی جایگاه خاصی پیدا کرده است.
استاد بخش جامعه شناسی دانشگاه شیراز ادامه داد: در سال ١٩٤٦ نخستین رویکردی که به نشانههای مراقبتهای بهداشتی توجه و تاکید کرد و این مهم تا سال ١٩٧٨ تداوم یافت، رویکرد جدیدی به نام مراقبت بهداشتی اولیه بود و تمام آژانسهای بینالمللی و دولتها این مهم را پذیرفتند و حمایت کردند.
عنایت اضافه کرد: مراقبت بهداشتی اولیه یک نیاز و ضروت برای همه انسانهاست و یکی از این اشکال مراقبتهای ضروری در حوزه بهداشت باروری است که ابعاد گستردهای از جمله حقوق بهداشت باروری، بهداشت جنسی، بهداشت جسمی و روانی دوران یائسگی، مشاوره قبل از ازدواج، ایمنی و سلامت دوران بارداری و زایمان، مشارکت مردان در امر بهداشت باروری، بهداشت دوران بلوغ در دختران و پسران، توانمندسازی زنان، پیشگیری و درمان سرطانهای دستگاههای تناسلی زنان، پیشگیری از بیماریهای عفونی و…را در بر میگیرد و در دو بعد شناختی و رفتاری اهمیت زیادی دارد.
او عنوان کرد: بحث سلامت و بهداشت هم برای زنان و هم مردان دارای اهمیت است اما با توجه به انتظار جامعه از زنان که در درجه اول آنها را مسئول مراقب از سلامت و بهداشت خانواده میداند، این موضوع بیش از مردان متوجه زنان است.
توجه به استانداردهای باروری بدون تبعیض، اجبار و خشونت
عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز با بیان اینکه سازمان بهداشت جهانی در سال ١٩٤٨ آغاز به کار کرد و نقش مهمی در فعالیتهای بهداشتی از کنترل، پیشگیری و درمان و شرایط بهداشتی در سراسر دنیا ایفا کرده است، گفت: از نگاه این سازمان باروری به سلامت کامل جسمی، روانی و اجتماعی اجزاء سیستم باروری در طول زندگی گفته میشود.
عنایت تاکید کرد: با توجه به این تعریف حق دسترسی به اطلاعات، امکانات و کسب بالاترین استانداردهای بهداشت باروری و جنسی بدون از هرگونه تبعیض، اجبار و خشونت باید برای همه وجود داشته باشد.
او ادامه داد: عنایت در سال ١٩٩٤ در کنفرانس بینالمللی جمعیت و توسعه که به میزبانی قاهره برگزار شد، مفهوم بهداشت باروری بیش از همیشه مورد توجه قرار گرفت و این کنفرانس زمینه جدیدی را برای سلامت زنان به ویژه در زمینه بهداشت باروری ایجاد میکند و خواستار عملیاتی کردن و اجرای سیاستها و برنامههای بهداشتی به منظور ارتقای سلامت و رفاه جسمی، روحی و اجتماعی میشود.
استاد بخش جامعه شناسی دانشگاه شیراز با بیان اینکه سلامت زنان از کودکی تا سالمندی با مسائل و مشکلات خاصی همراه است، گفت: در هر کدام یک از مراحل حرکتی نیاز به سیاستها و برنامههای بهداشتی مختلفی وجود دارد؛ البته در کنار این سیاستها، نقش آگاهی و عملکرد زنان برای اجرای این سیاستها، بسیار حائز اهمیت است.
تاثیر نگرش جنسیتی بر زنان
عنایت همچنین با طرح سوال مبنی بر اینکه وضعیت آگاهی زنان در رابطه با بهداشت باروری تا چه میزان است؟ گفت: پاسخ به این سوال روشن است؛ زنان مانند همه موارد که در حاشیه قرار دارند و نادیده گرفته میشوند و تحت تاثیر نگرشهای جنسیتی حاکم بر جامعه هستند، در بهداشت باروری هم نتایج مطالعات مشابه این مسئله را نشان میدهد.
او آیتمهایی همچون؛ سن زنان، سن اولین بارداری، تجربه سقط جنین، تعداد بارداری، سن ازدواج، میزان تحصیلات زنان و مردان، میزان درآمد و میزان استفاده از رسانههای جمعی را عوامل اجتماعی و فرهنگی مرتبط با بهداشت باروری برشمرد.
این استاد دانشگاه شیراز که معتقد است بین نابرابریهای جمعیتی و الگوهای مرگ و میر در جهان رابطه وجود دارد، عنوان کرد: نتایج مطالعات نشان میدهد هرجا کمبود حساسیت نسبت به زنان و مسائل آنها وجود داشته باشد، تاثیر منفی بر خدمات بهداشتی و زنان آن جامعه وجود دارد.