یک سال پس از تصویب؛ صدور شناسنامه برای کمتر از ۲ درصد کودکان حاصل ازدواج با مردان خارجی

به گفته سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور، تاکنون برای یک هزار و ۴۰۱ نفر از فرزندان حاصل از ازدواج مادر ایرانی با پدر خارجی در کشور شناسنامه صادر و تحویل داده شد.

این در حالی است که چندی پیش تعداد کل فرزندان حاصل از ازدواج مادر ایرانی با پدر خارجی ۸۶ هزار کودک عنوان شده بود. پس از ۱۸ سال قانون تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی در اردیبهشت سال گذشته نهایی و به استانداری‌ها ابلاغ شد. قانونی که طبق شیوه‌نامه نخست وزارت کشور، نهادهای امنیتی برای استعلام قید زمانی سه‌ماهه داشتند ولی پس از مدتی قید زمانی در شیوه‌نامه جدیدی که توسط وزارت کشور به استانداری‌ها ابلاغ شده حذف شد که این می‌تواند پروسه تحویل شناسنامه را به امری بلند مدت تبدیل کند.

به گزارش خبرگزاری هرانا، به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور گفت: تاکنون برای یک هزار و ۴۰۱ نفر از فرزندان حاصل از ازدواج مادر ایرانی با پدر خارجی در کشور شناسنامه صادر و تحویل داده شد.

سیف‌الله ابوترابی افزود: در ثبت احوال سند هویتی مادر بررسی و احراز شده و بعد از تایید و تصویب کمیسیون اتباع که به ما اعلام می‌شود، برای صدور تابعیت مراحل انجام خواهد شد.

چندی پیش تعداد کل فرزندان حاصل از ازدواج مادر ایرانی با پدر خارجی ۸۶ هزار کودک عنوان شده بود.

سال ۸۵ برای اولین بار اعطای تابعیت به این فرزندان از طریق مادر مطرح شد و بالاخره پس از چند سال این لایحه در مجلس تصویب و به شورای نگهبان ارسال شد. سپس شورای نگهبان، اطلاعات سپاه را هم در کنار وزارت اطلاعات به نهادهای استعلام‌کننده برای ارائه شناسنامه به فرزندان حاصل از ازدواج زن ایرانی با مرد خارجی اضافه و تأیید کرد. بعد از گذشت حدود ۱۸ سال، بالاخره رئیس مجلس شورای اسلامی در مهرماه سال ۹۸ قانون تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی را ابلاغ کرد و متن آیین‌نامه هم اردیبهشت سال ۹۹ نهایی شد تا از طریق وزارت کشور برای اجرائی‌شدن به استانداری‌ها ابلاغ شود.

طبق شیوه‌نامه نخست وزارت کشور، نهادهای امنیتی برای استعلام قید زمانی سه‌ماهه داشتند ولی پس از مدتی قید زمانی در شیوه‌نامه جدیدی که توسط وزارت کشور به استانداری‌ها ابلاغ شده حذف شد که این می‌تواند پروسه تحویل شناسنامه را به امری غیر ممکن تبدیل کند.
عدم ثبت نام کودکان در مدارس و عدم اعطای مدارک پزشکی و بهداشتی، نخستین مشکلاتی است که شهروندان فاقد اوراق هویتی با آن مواجه هستند.