ارسال کننده: آقای محمود نعیمی 19آذر
• سومین جایزه حقوق بشر کانون آزاد ایران در بوخوم به مائده قادری، وکیل ایرانی داده شد. در مراسم اعطای این جایزه سخنرانان نسبت به ادامه نقض حقوق بشر در ایران ابراز نگرانی کردند.
دويچه وله ـ مراسم اعطای جایزه به مائده قادری روز یکشنبه (۸دسامبر/ ۱۷ آذر) برگزار شد. آذیتا سیدی یکی از اعضای هیئت مدیره کانون ایران آزاد در در خصوص انتخاب مائده قادری به عنوان برنده سومین جایزه حقوق بشر بوخوم به دویچه وله گفت: «ما هر سال تعدادی کاندیدا داریم که وضعیت زندگی آنها و فعالیتهایی که انجام دادهاند را مورد بررسی قرار میدهیم. امسال خانم عبادی کاندیدایی را به ما معرفی کردند که ما هم بعد از بررسی فعالیت های این فرد به این نتیجه رسیدیم که شایسته دریافت این جایزه هستند.»
خانم سیدی افزود: «از آنجایی که خانم قادری وضعیت کاملا ناامنی در ایران و کردستان عراق داشتند، کانون تصمیم گرفت تا آخرین لحظه اسم ایشان را اعلام نکند اما خوشبختانه ایشان به آلمان منتقل شدند و ما برای اهدای سومین جایزه حقوق بشر بوخوم به ایشان بسیار خوشحال هستیم.»
تبليغات خبرنامه گويا
advertisement@gooya.com
مائده قادری، برنده امسال جایزه حقوق بشر شهر بوخوم که به تازگی به آلمان آمده است، پیش از این به خاطر پیگیری پرونده فعالان سیاسی از سوی ماموران وزارت اطلاعات مشهد دستگیر و مدتی را در حبس گذرانده بود.
در سومین سال برگزاری مراسم اعطای جایزه حقوق بشر در کلیسای کریستوس شهر بوخوم آلمان شیرین عبادی برنده جایزه صلح نوبل، آسترید شولتن شهردار بوخوم، اولیور هندریش سخنگوی هیات رئیسه بخش آلمان سازمان عفو بینالملل، و برخی چهرههای سرشناس دیگر حضور داشتند.
انتقاد از دولتهای غربی
در ابتدای این مراسم شیرین عبادی با اشاره به وضعیت وکلای زندانی در ایران گفت:«برنده امسال جایزه حقوق بشر بوخوم یکی از وکلای جوان دادگستری ایران است، از این رو جا دارد یادی از وکلای دربند از جمله عبدالفتاح سلطانی، محمد سیفزاده و مصطفی دانشجو کنیم.
پس از سال ۲۰۰۹ بسیاری از وکلا تنها به خاطر انجام حرفه وکالت تحت تعقیب کیفری قرار گرفتند اما تجربه اهدای چنین جایزههایی نشان داده است که میتوان از این طریق به دولت جمهوری اسلامی فشار آورد تا در مورد وضعیت زندانیان خود تجدید نظر کند.»
شیرین عبادی در ادامه سخنانش با اشارهای کوتاه در مورد فعالیتهای برنده امسال جایزه حقوق بشر بوخوم گفت:«ما بدون حمایت مسوولان شهر بوخوم، سازمان عفو بین اللمل و مسئولان دیگر قادر به منتقل کردن خانم قادری به آلمان نبودیم اما سوال مهم این است که سرنوشت بقیه وکلا و فعالان حقوق بشر در ایران چه خواهد شد.»
برنده جایزه صلح نوبل در سال ۲۰۰۳ در ادامه اظهاراتش با انتقاد از دولتهای اروپایی گفت: «تلاش برای بهبود وضعیت حقوق بشر در تمامی کشورها وظیفه همه ماست اما در این بین کشورهای غربی که پرچمدار این شعار هستند، به دیکتاتورها هم خدمات میدهند چرا که تمامی حسابهای بانکی این افراد هم درهمین کشورهاست. همین کشورها برای جوانان ما که مایل هستند برای تحصیل از کشورشان خارج شوند، مدام مانع تراشی می کنند اما در مقابل به راحتی به دولتمردان ایرانی اجازه ورود میدهند. این تناقضات از سوی کشورهای غربی بسیار آزاردهنده است.»
شیرین عبادی در ادامه صحبتهایش تحریم سیاسی را کاراتر از تحریمهای اقتصادی خواند و همچنین از وخامت وضعیت حقوق بشر در ایران گفت و ادامه داد: «متاسفانه از زمان روی کار آمدن دولت حسن روحانی وضعیت حقوق بشر به مراتب بدتر شده و آمار اعدامها به شدت افزایش یافته است. تعدادی از روزنامهها توقیف و بسیاری از فعالان سایبری دستگیر شدهاند. از سوی دیگر وضعیت اقلیتهای قومی و مذهبی نیز بسیار تاسف برانگیز است.»
انتقاد به حبس خانگی موسوی، كروبی و رهنورد
آسترید شولتن، شهردار بوخوم در این مراسم سخنانش را با گرامی داشت روز جهانی حقوق بشر آغاز کرد و در ادامه گفت:«متاسفانه وضعیت حقوق بشر در بسیاری از کشورهای دنیا بسیار هراس انگیز است اما وجود سازمانها و کانونهایی در این رابطه بدون شک قدم بسیار بزرگی در هموارکردن این راه است.»
همچنین در ادامه مراسم اولیور هندریش، سخنگوی هیات رئیسه بخش آلمان سازمان عفو بینالملل با اشاره به حبس خانگی میرحسین موسوی، مهدی كروبی و زهرا رهنورد گفت: «در سال ۲۰۱۲سازمان ملل متحد دستگيري و بازداشت غیرمسولانه اين سه مخالف و منتقد را محكوم کرد و پس از آن در فوريه ۲۰۱۳ براي چندمين بار یک فراخوان مشترک از سوی سه تن از کارشناسان سازمان ملل متحد برای آزادي آنها انتشار یافت اما متاسفانه تاكنون اين درخواست ناديده گرفته شده است.»
سخنگوی هیات رئیسه بخش آلمان سازمان عفو بین الملل همچنین به وضعیت روزنامهنگاران در ایران اشاره کرد و گفت: «متاسفانه بازداشت روزنامهنگاران در ایران همچنان ادامه دارد. در ميان خبرنگاران بازداشتی میتوان به “خسرو كردپور” مدیرآژانس خبری موکریان از استان كردستان اشاره کرد.»
اولیور هندریش، سخنگوی هیات رئیسه بخش آلمان سازمان عفو بین الملل در ادامه صحبتهایش همچنین اشاره کوتاهی به وضعیت دانشجویان زندانی، فعالان اقلیتهای قومی و مذهبی، کارگران و فعالان اتحادیههای مستقل کرد و در خاتمه صحبتهایش اظهار داشت: «متاسفانه بحث ها و مذاکرات دیپلماتیک هسته ای ایران بر سر وضعیت حقوق بشر در ایران سايه انداخته است، در حالی که باید بیش از پیش به وضعیت حقوق بشر در ایران توجه کرد و از آقای روحانی خواست تا وعدههای انتخاباتی خود را عملی کند.»
در انتهای مراسم که با پشتیبانی یاسمین طباطبایی و هادی خرسندی، دو تن از هنرمندان ایرانی برگزار شده بود، مائده قادری سومین جایزه حقوق بشر بوخوم را دریافت کرد و او نیز در سخنانی به انتقاد از دولت حسن روحانی و وعدههای عملی نشدهاش در خصوص حقوق بشر پرداخت.