شورای نگهبان مجوز حضور زنان در انتخابات ۱۴۰۰ را صادر کند

عضو حزب اعتمادملی می‌گوید: بنده معتقدم زنان فعال در عرصه‌های مختلف اجرایی کشور اگر برتری نسبت به مردان نداشته باشند، قطعا هیچ کاستی نسبت به ایشان ندارند.شورای نگهبان مجوز حضور زنان در انتخابات 1400 را صادر کند
اعتمادآنلاین| محمدرضا خباز، عضو حزب اعتمادملی می‌گوید: اگر به دنبال موفقیت در انتخابات ۱۴۰۰ هستیم باید هرچه سریعتر یک کاندیدا به همراه برنامه اجرایی به مردم ارائه دهیم.به هر میزان که به انتخابات سال ۱۴۰۰ نزدیک می‌شویم شاهد تحرک بیشتری از اصلاح‌طلبان برای حضور جدی تر در عرصه رقابت هستیم. بیانیه اخیر آیت الله موسوی خوئینی‌ها و تحرک جدی انتخاباتی حزب کارگزاران سازندگی موید این موضوع است که اصلاح‌طلبان نیز برای فتح مجدد پاستور خیز برداشته‌اند. حتی برخی گمانه‌زنی‌ها حکایت از آن دارد که چهره‌های سیاسی شاخصی همچون اسحاق جهانگیری، محمدرضا عارف، محمدجواد ظریف، محسن‌هاشمی، سورنا ستاری و… شاید نیم نگاهی به جایگاه ریاست جمهوری داشته باشند.

دیدارهای اخیر برخی از چهره‌های اصلاح‌طلب با شیخ مهدی کروبی شاید نشانه‌های اولیه ایجاد گشایش بیشتر برای اصلاح‌طلبان در آستانه انتخابات ریاست جمهوری سال آینده باشد. البته تغییرات قوانین انتخابات ریاست جمهوری که در دستورکار مجلس یازدهم قرار گرفته و همچنین نوع نگاه و شاید مصلحت‌اندیشی شورای نگهبان را نیز باید جزو عوامل تأثیرگذار در امکان حضور جدی اصلاح‌طلبان در عرصه انتخابات ۱۴۰۰ به شمار آورد.

محمدرضا خباز به عنوان یک سیاستمدار اصلاح‌طلب گشایش ایجاد شده برای برخی محصورین را قدمی مثبت می‌داند. او معتقد است زمان را نباید از دست داد و تا دیر نشده اجازه حضور چهره‌های شاخص اصلاح طلب در عرصه خدمت‌رسانی به مردم در انتخابات ۱۴۰۰ را صادر کرد.

نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی با هشدار به اصلاح‌طلبان نیز می‌گوید: دیگر زمانی برای فکر کردن باقی نمانده و اصلاح‌طلبان باید هرچه زودتر با محوریت سیدمحمد خاتمی یک کاندیدای اصلی و همچنین یک معاون اول را برای انتخابات ۱۴۰۰ به مردم معرفی کنند.

آنچه در ادامه از نظر می‌گذرانید گپ و گفت با محمدرضا خبار، عضو حزب اعتماد ملی، نماینده ادوار و استاندار سابق دولت روحانی است؛

*آقای خباز! به نظر می‌رسد بخشی از اردوگاه اصلاحات فعالیت خود را برای انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ آغاز کرده است. آیا می‌توان امیدوار بود تحرک شکل گرفته به تمامی بخش‌های جریان اصلاحات تسری پیدا کند؟

اصلاح‌طلبان به عنوان یک مجموعه قوی و با سابقه که دغدغه پیروی از خط امام راحل (ره) را دارند نباید در سال ۱۴۰۰ به عنوان یک تماشاچی صرف در عرصه انتخابات حاضر باشند و بهتر است که به عنوان یک جریان تأثیرگذار سیاسی به ایفای نقش جدی بپردازند.

اصلاح‌طلبان زمان زیادی از دست دادند

بنده تصور می‌کنم زمان زیادی را اصلاح‌طلبان از دست داده‌اند و حالا که شخصیتی همانند آیت الله موسوی خوئینی‌ها همت کرده و اصلاح‌طلبان را برای ورود به عرصه فرا خوانده‌اند، باید سایر شخصیت‌ها و احزاب این جناح سیاسی نیز خود را برای ورود جدی به عرصه آماده کنند.

*از هم اکنون اسامی مختلفی همچون آقایان محمدجواد ظریف، اسحاق جهانگیری، سورنا ستاری، محسن‌هاشمی، علی مطهری و… به عنوان کاندیدای احتمالی اصلاح‌طلبان برای سال ۱۴۰۰ مطرح است. به نظر شما حضور این افراد تا چه حد جدی است و فکر می‌کنید کدامیک از اصلاح‌طلبان قدرت اجماع رأی را برای سال آینده داشته باشد؟

مطرح شدن این دست از اسامی تنها یک گمانه‌زنی است که بیشتر کارکرد رسانه‌ای دارد و شاید برای جریان اصلاحات آسیب‌زا نیز باشد. بنده معتقدم ابتدا باید اصلاح‌طلبان با انسجام گرد هم جمع شوند و در وهله نخست به تدوین یک مانیفست و برنامه اجرایی جهت ارائه به مردم همت گمارند و سپس شخصیتی را که قابلیت پیش برد سیاست‌ها و برنامه‌های ایشان را دارد به عنوان کاندیدای اصلی خود معرفی کنند.

به نظر می رسد بیانیه موسوی خوئینی‌ها در هماهنگی با آقای خاتمی نگارش شده است

*فکر می‌کنید کدام شخصیت و یا حتی نهاد سیاسی درون اصلاح‌طلبان باید به عنوان محور، این انسجام اولیه را ایجاد کند؟

تلاش‌های اخیر آیت‌الله موسوی خوئینی‌ها بسیار قابل ستایش است، در واقع تلاش‌های ایشان برای جریان اصلاحات و انقلاب اسلامی غیرقابل انکار است، اما بنده معتقدم تنها فردی که در جریان اصلاحات در شرایط کنونی قدرت ایجاد اجماع را دارد، شخص آقای سید محمد خاتمی است. البته تصور بنده این است که اطلاعیه اخیر آیت الله موسوی خوئینی‌ها طی هماهنگی با آقای خاتمی نگارش شده باشد.

مجمع روحانیون با محوریت خاتمی، انسجام در جریان اصلاحات را دنبال کند

بنده تصور می‌کنم اعضای مجمع روحانیون مبارز می‌توانند با محوریت قرار دادن آقای خاتمی بخشی از جریان اصلاحات را جهت ایجاد انسجام در این جریان، گرد هم بیاورند. نباید فراموش کنیم آقای خاتمی علاوه بر اصلاح‌طلبان در میان مردم نیز دارای محبوبیت زیادی است، زیرا عملکرد مثبت دولت ایشان در حوزه‌های مختلف داخلی و خارجی و رفتار شخصی آقای خاتمی هنوز به عنوان یک نمونه یادآوری می‌شود.

*فکر می‌کنید در آستانه انتخابات سال ۱۴۰۰ بخش‌هایی از حاکمیت و البته شورای نگهبان دست به ایجاد برخی گشایش‌های سیاسی در قبال اصلاح‌طلبان بزند؟

بنده برداشته شدن برخی از محدودیت‌ها برای آقای کروبی را یک گام مثبت ارزیابی می‌کنم اما معتقدم که این اقدامات کافی نیست. متاسفانه در طی ۱۰ سال قبل با محصور شدن برخی از چهره‌های سیاسی، کشور از خدمات ایشان محروم شد و امیدوارم در آینده گشایش بیشتری در قبال اصلاح‌طلبان رخ دهد.

متاسفانه در کشور ما جرایم سیاسی را با جرم امنیتی یکی می‌کنند. جریان اصولگرا با همین بهانه افرادی همانند آقایان کروبی و موسوی و همچنین خانم رهنورد را به حاشیه رانده‌اند که امیدواریم تا زمان باقی است محدودیت‌های این سه نفر به صورت کامل برداشته شده تا ایشان نیز بتوانند در عرصه سیاسی کشور منشأ خدمت شوند.

در میان اصولگرایان هرکس زودتر از خواب بیدار شود انگیزه خدمت پیدا می‌کند

*در شرایطی که اصولگرایان با تعدد کاندیدای ریاست جمهوری مواجه هستند، فکر می‌کنید اصلاح‌طلبان بهتر نیست با کاندیدای واحد وارد عرصه شوند؟

در جناح مقابل (اصولگرایان) هر فردی زودتر از خواب بیدار شود انگیزه خدمت و کاندیداتوری برای انتخابات ریاست جمهوری پیدا می‌کند. متاسفانه بخشی از مشکلات کشور بر گردن اصولگرایان است و جز درصد اندکی از ایشان، الباقی به خاطر حمایت از برخی افراد در به وجود آمدن خسارت‌های متعدد عذرخواهی نکرده‌اند.

اصلاح‌طلبان ۲ کاندیدا معرفی کنند؛ یک رئیس جمهور یک معاون اول

باید توجه کنیم فردی در قامت ریاست جمهوری قرار است پس از مقام معظم رهبری به عنوان شخص دوم کشور کارها به پیش ببرد، به همین دلیل نباید تعدد کاندیدا از یک جناح را حسن دانست، بلکه باید تنها افراد کارآمد وارد عرصه شوند. در جناح اصلاحات نیز بنده معتقدم از هم اکنون دونفر به عنوان شخصیت اصلی و البته معاون اول به مردم جهت انتخابات ۱۴۰۰ معرفی شوند.

*فکر می‌کنید اگر تعدد حضور کاندیداها در انتخابات ۱۴۰۰ رخ دهد، جریان انتخابات وارد مرحله دوم نیز شود؟

بنده پیش از پاسخگویی به این سوال امیدوارم مجلس قوانین مرتبط با انتخابات را به گونه‌ای تغییر دهد که در ایام ثبت نام هر فردی به خود اجازه ندهد تا ادعای کاندیداتوری برای جایگاه ریاست جمهوری کند. متاسفانه این موضوع موجب وهن شده است. باید فضای سیاسی کشور به گونه‌ای در امر انتخابات شکل بگیرد که افراد از دریچه احزاب خود را وارد عرصه رقابت کنند، زیرا در آن زمان دیگر افراد بدون تخصص نمی‌توانند برای ثبت نام مراجعه کنند.

در خصوص احتمال کشیده انتخابات سال ۱۴۰۰ به دور دوم نیز باید منتظر ماند و جریان مناظره‌های انتخاباتی و آرایش سیاسی جناح‌های مختلف را رصد کرد تا از آن طریق یک پیش بینی درست ارائه داد.

شورای نگهبان مجوز حضور زنان در انتخابات ۱۴۰۰ را صادر کند

*تا چه میزان موافق حضور بانوان در قامت کاندیداتوری انتخابات ۱۴۰۰ هستید؟

بنده معتقدم زنان فعال در عرصه‌های مختلف اجرایی کشور اگر برتری نسبت به مردان نداشته باشند، قطعا هیچ کاستی نسبت به ایشان ندارند. امیداورم شورای نگهبان مفهوم رجل سیاسی را به عنوان فرد سیاسی مورد بررسی قرار دهد و از طریق آن اجازه حضور زنان را نیز برای کاندیداتوری انتخابات ۱۴۰۰ صادر کند.

کشور ما پیش از این شاهد حضور یک وزیر خانم بود که ایشان عملکرد بسیار مثبتی از خود به جا گذاشتند و امروز نیز بسیاری از زنان در این کشور حضور دارند که به دلیل همین تفسیر غلط از عبارت «رجل سیاسی» پا به عرصه خدمت نمی‌گذارند.

زنانی داریم که لایق حضور در پاستور هستند

*آیا در میان بانوان فعال در عالم سیاست، فردی وجود دارد که قابلیت اداره قوه مجریه را داشته باشد؟

بنده به صورت مصداقی به هیچکدام از بانوان اشاره نمی‌کنم، اما با اطمینان می‌گویم که بانوان لایق پست ریاست جمهوری در کشور کم نیستند.

منبع: خبرآنلاین