کاربران رسانههای اجتماعی میگویند مدیران و معلمان برخی مدارس دخترانه دانشآموزان خود را تحت فشار گذاشتهاند تا در گروههای مجازی آموزشی در دوران کرونا از عکسهای «باحجاب» برای حساب کاربریشان استفاده کنند.
طی هفتههای گذشته، با آغاز سال تحصیلی جدید و همزمان با راهاندازی سامانه آموزش آنلاین از سوی آموزش و پرورش ایران، مدارس برای ارتباط مستمر با دانشآموزان و خانواده آنها گروههایی در پیامرسانها از جمله واتساپ تشکیل دادهاند.
اکنون برخی والدین و اعضای خانواده دانشآموزان دختر در رسانههای اجتماعی از فشار مسئولان مدارس و معلمان برای تحمیل «حجاب اجباری» به محصلان دختر خبر میدهند.
کاربری به نام «محبوبه» نوشته برادرزادهاش پس از نصب سامانه «شاد» و با وجود رعایت ضوابط آن، در یک گروه واتساپ که مدرسه تشکیل داده بود با تذکر در زمینه استفاده از عکس با حجاب مواجه شده است.
برخی از والدین نیز از دریافت تهدید مبنی بر «کم شدن نمره انضباط» دانشآموزانشان در صورت عدم رعایت حجاب خبر داده و ابراز نگرانی کردهاند.
یک روزنامهنگار در حساب کاربری توییترش نوشته است: «از مدرسه زنگ زدن که لطفا با توجه به اینکه اغلب مادرها توی گروه واتساپ کلاس عضو هستند، عکس پروفایلتون با حجاب باشه.»
با آن که سال تحصیلی جدید با برگزاری کلاسهای درس به دو صورت مجازی و حضوری شروع شد، اما به گفته معاون وزارت بهداشت، اکنون بیش از ۹۰ درصد دانشآموزان از شرکت حضوری در کلاسها خودداری میکنند.
یک کاربر توییتر به نام «مهریبانو» میگوید در مدرسهای پس از فروش لباس فرم واحد به دانشآموزان، از آنها خواسته شده فرم خود را «با مقنعه» پوشیده و فیلم آن را برای معلمشان بفرستند.
اجبار به رعایت حجاب اجباری در فضای آموزش غیرحضوری و تهدید دانشآموزان دختر درباره پوشش در خانه و هنگام برگزاری کلاسهای مجازی از جمله موارد نارضایتی والدین و اعضای خانواده کودکان است.
یک کاربر توییتر نوشته معلم کلاس دختر خواهرش در گروه واتساپ تهدید کرده در صورت داشتن عکس بدون حجاب اقدام به حذف آنها خواهد کرد.
برخی کاربران نیز تصاویری منتشر کردهاند که نشان میدهد در اعتراض به این فشارها، دانشآموزان یک کلاس به صورت هماهنگ عکسهای طنزآلود، از جمله تصویر محجبه بازیگر کمدی رضا عطاران در یک فیلم سینمایی، را روی نمایه حساب کاربری خود قرار دادهاند.
برنامه حضور تربیتی روحانیون در سامانه شاد
طی سالهای اخیر وزارت آموزش و پرورش برنامههایی را در ارتباط با پوشش دانشآموزان دختر اجرا کرده است.
اخیرا دبیر «ستاد همکاریهای حوزههای علمیه و آموزش و پرورش» گفته بود بیش از ۳۰ هزار روحانی در مناسبتهای مختلف به مدارس اعزام میشوند تا در امور «تربیتی» سیاستهای حکومت را پیش ببرند.
علیرضا حاجیانزاده در همین زمینه همچنین از طرحی موسوم به «امین» خبر داد و خواستار آن شد در دوران کرونا، روحانیون مجری این طرح در سامانه «شاد» نیز عضو شوند.
به گفته او، «عفاف و حجاب» از محورهای طرحهای این حوزه است.
در این زمینه، آموزش و پرورش از نیروهای سازمانهای نظامی حکومت از جمله بسیج نیز به صورت حضوری در مدارس کمک گرفته است.
فشار انتظامی بر فضای مجازی
با گسترش خانهنشینی شهروندان در پی کرونا، نیروی انتظامی جمهوری اسلامی بارها در مورد رعایت حجاب در رسانههای اجتماعی هشدار داده است.
رامین پاشایی، معاون اجتماعی پلیس فتا، اخیرا همزمان با افزایش برنامههای زنده اینستاگرامی به کاربران هشدار داده بود «کشف حجاب» در فضای مجازی در مجموعه «ناهنجاری» قرار میگیرد و «تخلف» محسوب میشود.
پلیس فتا در همین زمینه طی ماههای گذشته اقدام به احضار و ارسال اخطار به صدها نفر از جمله چهرههای مشهور هنری و فرهنگی کرد.
اکنون گسترش فشار بر دختران دانشآموز در خانه و حین تحصیل، به موازات فشارهای «گشت ارشاد» در خیابانها، نگرانیها در زمینه تشدید دخالت در حریم شخصی شهروندان را بیشتر کرده است.