روز پنجشنبه ۱۴ فروردین ماه ۱۳۹۹, رخساره « ماهرخ » قنبری, نوکیش مسیحی محبوس در بند زنان زندان کچوئی کرج که پیش از این با تودیع قرار وثیقه به مرخصی اعزام شده بود در پی اعطای عفو مشروط با توجه به بخشنامه اخیر قوه قضائیه مرخصی وی به آزادی مشروط تبدیل شد.
اعطای آزادی مشروط به رخساره قنبری به این معنی است که در صورت تکرار جرم علاوه بر مجازات جرم اخیر باید باقی مانده مدت محکومیت حبس تعزیری که بواسطه عفو مشروط آزاد شدند را هم سپری کنند.
به گزارش حقوق بشر در ایران بنقل از سازمان ماده ۱۸, روز پنجشنبه ۱۴ فروردین ماه ۱۳۹۹, رخساره « ماهرخ » قنبری », نوکیش مسیحی محبوس در بند زنان زندان کچوئی کرج که از تاریخ ۱۲ اسفند ماه سال گذشته به مرخصی ۳۶ روزه اعزام شده بود در راستای عفو مشروط و آزادسازی زندانیان آزاد شد. این نوکیش مسیحی از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به تحمل ۱ سال حبس تعزیری محکوم و چندی پس از آن برای تحمل دوران حبس به زندان قزلحصار منتقل شده بود.
لازم به ذکر است, در تاریخ ۱۲ اسفند ماه ۱۳۹۸, رخساره « ماهرخ » قنبری », نوکیش مسیحی محبوس در بند زنان زندان کچوئی کرج به مرخصی ۳۶ روزه اعزام شده بود. اعطای مرخصی به این نوکیش مسیحی با توجه به شیوع ویروس کرونا صورت گرفته بود.
بیشتر بخوانید: اعزام امین خاکی و ماهرخ قنبری, دو تن از زندانیان نوکیش مسیحی به مرخصی
اعطای آزادی مشروط به رخساره « ماهرخ » قنبری », بر مبنای بخشنامه اخیر قوه قضائیه برای آزادسازی زندانیان سیاسی و عقیدتی با محکومیت حبس تعزیری ۵ سال و یا کمتر بوده صورت گرفته است. در تاریخ ۲۷ اسفند ماه ۱۳۹۸, با توجه به شیوع ویروس کرونا در کشور و احتمال ابتلای بسیاری از زندانیان محبوس در زندانها در ابتلا به این ویروس و با توجه به سال نو و اعیاد مذهبی, علی خامنه ای در پاسخ به نامه ارسالی از سوی رئیس قوه قضائیه با اعطای عفو آزادی مشروط زندانیان محبوس در زندانهای کشور مورد تائید علی خامنه ای قرار گرفت.
بیشتر بخوانید: شرایط و استثنائات استفاده از عفو تائید شده از سوی آیت الله خامنه ای
براساس قانون آزادی مشروط, چنانچه محکومیت حبس تعزیری متهم تا ۱۰سال باشد باید یک سوم مجموع حبس تعزیری خود را سپری کند اما چنانچه محکومیت حبس تعزیری متهم بالای ۱۰ سال باشد فرد زندانی باید نصف دوران محکومیت حبس خود را سپری کند و پس از آن با ارائه درخواست آزادی مشروط با نظر مسئولان زندانی فرد زندانی در آن بسر می برد و همچنین نظر دادستان پیرامون رد و یا تائید درخواست آزادی مشروط زندانی تصمیم گیری می شود.
رخساره « ماهرخ » قنبری, نوکیش مسیحی ساکن کرج که پیش از این از بابت فعالیتهای مذهبی و تغییر دین توسط دادگاه انقلاب استان البرز به تحمل ۱ سال حبس تعزیری محکوم شده بود پس از ابلاغ احضاریه و مراجعه به واحد اجرای احکام دادسرای عمومی و انقلاب استان البرز, در تاریخ ۲۲ مهر ماه ۱۳۹۸, بازداشت و به زندان منتقل شد.
بیشتر بخوانید: رخساره قنبری, نوکیش مسیحی, جهت اجرای حکم حبس به زندان منتقل شد
این نوکیش مسیحی, با دارا بودن ۶۱ سال سن پیش از این از بابت فعالیتهای مرتبط با اعتقاد مذهبی وی به مسیحیت و تغییر دین توسط ماموران وزارت اطلاعات در کرج بازداشت شده بود و پس طی مراحل بازجوئی و تکمیل پرونده جهت ارجاع به دادگاه با تودیع قرار وثیقه بطور موقت و تا اتمام مراحل دادرسی از بازداشت آزاد شده بود.
با آغاز روند دادرسی بر پرونده “رخساره « ماهرخ » قنبری”, وی در تیر ماه ۱۳۹۸, از بابت اتهام “تبلیغ علیه نظام از طریق تبلیغ مسیحیت” توسط دادگاه انقلاب کرج به تحمل ۱ سال حبس تعزیری محکوم شده بود که این حکم پس از ارجاع به دادگاه تجدیدنظر عینا مورد تائید قرار گرفت.
لازم به اشاره است علیرغم اینکه طبق قانون مسیحیان به عنوان یکی از پیروان ادیان به رسمیت شناخته میشوند، با این حال دستگاههای امنیتی مسئلهی گرویدن مسلمانان به مسیحیت را با حساسیت خاصی دنبال میکنند و برخورد قهرآمیزی با فعالان این عرصه دارند.
جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، در طی نشستی که در پارلمان بریتانیا برگزار شد وضعیت نوکیشان مسیحی در ایران را بسیار نگرانکننده خواند. او افزود که این موضوع از “دغدغهها و نگرانیهای” اوست و در سالهای آینده او با جدیت به این موضوع خواهد پرداخت.
سرکوب دگراندیشان مذهبی در ایران ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر از جمله ماده ۲ , ماده ۱۸ و ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین ماده ۱۸میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۸۶ میباشد که بر حق افراد بر رفتاری بدون تبعیض و محفوظ ماندن حق تغییر دین و انجام مناسک مذهبی بدون ترس و انجام تبلیغات و آموزشهای مذهبی را برای افراد تاکید کرده است.