سحر تبر؛ ‘اگر او معاونت در فساد فی‌الارض داشته، رئیس که بوده؟’

به گزارش بی بی سی فارسی-خبر ارسال پرونده فاطمه خویشوند به دادگاه انقلاب و اتهام “معاونت در فساد فی الارض” واکنش‌های گسترده‌ای در شبکه‌های اجتماعی داشته است. فاطمه خویشوند معروف به “سحر تبر” از “شاخ‌های اینستاگرام” در ایران محسوب می‌شد.

پیام درفشان یکی ازوکلای فاطمه خویشوند دیروز (یکشنبه ۸ دی ماه) به خبرگزاری ایرنا گفت که در کیفرخواست دادسرای ارشاد، “معاونت در افساد فی‌الارض، تشویق به فساد از طریق تشویق جوانان به اباحه‌گری، توهین به مقدسات از طریق توهین به حجاب و تحصیل مال نامشروع به فاطمه خویشوند تفهیم شده است.”

سعید دهقان، دیگر وکیل خانم خویشوند هم گفت دادسرای ارشاد پرونده موکلش را به شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب فرستاده که ریاست آن با محمد مقیسه‌ای، معروف به قاضی مقیسه است که به اتهام دخالت در مجازات مردم ایران و شهروندان دو تابعیتی در فهرست تحریم‌های آمریکا قرار دارد.

انتشار کیفرخواست صادر شده برای فاطمه خویشوند با تعجب و انتقاد کاربران شبکه‌های اجتماعی فارسی زبان رو به رو شد.

علی مجتهدزاده، وکیل دادگستری در ایران در توییتر نوشت که اتهام معاونت در افساد فی الارض وقتی معنا پیدا می‌کند که مباشری وجود داشته باشد در موضوع سحر تبر مباشر اصلی کیست؟ و اگر مباشر وجود ندارد، معاونت هم معنا نمی‌یابد.”

او در یک توییت دیگر به اینکه اتهام افسد فی الارض بالاتر از محاربه است و مجازاتش اعدام است، رو به رو کردن “یک فعال جوان اینستاگرام را با چنین اتهامی” فاجعه و نشانه بی توجهی مقامات قضایی دانست.

جرم “فساد فی الارض” که از بعد از انقلاب ایران وارد دستگاه قضایی ایران شده، می‌تواند با اشد مجازات یعنی اعدام همراه باشد.

یک کاربر هم این انتقاد را مطرح کرد: “حالا که سحر تبر معاونت فساد فی الارض بوده، رئیس کی بوده؟”

یک کاربر توییتر با اشاره به سابقه بیماری فاطمه خویشوند نوشت: “به جای آسیب شناسی و درمان های مراقبتی علل و شاید مشکلات روحی و روانی، به یک نوجوان ۱۸ ساله اتهام #مفسد_فی_الارض می زنید! آقای قاضی اصلا شما قلب دارید؟ فرزند چطور؟ مطابق کدام قانون همچین حکمی صادر می کنید؟!”

کاربر دیگری نوشت: “اشکال ما اینجاست که همیشه اشتباهی می فهمیم! یه دختر ۱۸ ساله قراره به اتهام معاونت در فساد فی‌الارض محاکمه بشه، ولی هزاران مورد از فسادهای اداری، مالی و سیاسی در کشور وجود داره که یا از رانت استفاده می کنن یا فراموش شدن و هیچ وقت رسیدگی نمیشن!”

کاربر دیگری هم نوشت: “یه جور تو سایت‌ها تیتر زدن سحر تبر فلان تاریخ در فلان دادگاه محاکمه میشود انگار طفلکی قاتل زنجیره‌ای یا یه کلاهبردار بین‌المللیه. واقعا مملکت عجیبی داریم کسی که با کلاشینکف به مردم شلیک کرده راست راست میگرده اونوقت یه دختر بدبخت که با گریم ملت رو سرگرم میکرده در انتظار محاکمه‌س.”

‘سحر تبر’ کیست؟

فاطمه خویشوند، متولد ۲۶ خرداد ۱۳۸۰، چهره مشهور اینستاگرام در ایران ملقب به ‘سحر تبر’ اواسط مهر به دستور دادسرای ارشاد تهران بازداشت شد.

حدود دو هفته پس از بازداشت، “اعترافات” او از تلویزیون ایران پخش شد که در آن گفت همیشه آرزوی معروف شدن داشته و علاقه‌اش به شخصیت امیلی در انیمیشین “عروس مردگان” ساخته تیم برتون باعث شده که با عمل‌های جراحی، گریم‌های فراوان و فتوشاپ عکس‌ها، خودش را شبیه او کند و از این طریق طرفداران بیشتری پیدا کند.

وکلای خانم خویشوند، می‌گویند که او سابقه بیماری روحی و نیاز به مراقبت‌های ویژه پزشکی دارد و “در زمان ارتکاب افعال مورد نظر فاقد سن قانونی رشد بوده است.” از این رو آنها در لایحه‌ای “مستند و مستدل” از دادگاه خواستند که “قرار بازداشت را به قرار وثیقه” تبدیل و او را آزاد کنند.

آقای دهقان به آزاد شدن متهمان دیگر این پرونده اشاره کرد و گفت: “حداقلِ انتظار از دادسرا این بوده که وقتی به هر دلیل اقدام به آزادی تمامی متهمین دیگر پرونده کرده، نسبت به فک قرار بازداشت موکل که در زمان ارتکاب اعمال، هم فاقد سن قانونی و هم دارای بیماری روانی بنا بر تایید پزشکی قانونی بوده اقدام کند.”

آقای دهقان همچنین از پخش برنامه‌ای درباره موکلش از تلویزیون انتقاد و این پرسش را مطرح کرد که “صدا و سیما با چه مجوزی و بر اساس چه منطقی، پیش از اثبات اتهام وارده برنامه ای درباره موکل او پخش کرده‌اند.”