ممانعت نیروهای امنیتی ایران از برگزاری تجمعات در چهلم کشته‌شدگان اعتراض‌های آبان

به گزارش یورونیوز-ماموران نظامی و امنیتی حکومت ایران ضمن تلاش برای ممانعت از برگزاری مراسم چهلم کشته‌شدگان اعتراض‌های آبان ماه، با حضور گسترده در میدان‌های اصلی شهرهای بزرگ در حال مانور و تشدید فضای امنیتی هستند.

گزارش‌های غیررسمی از ایران حاکیست که نیروهای امنیتی با حضور در بهشت سکینه(قبرستان شهر کرج) از حضور مردم بر سر مزار «پویا بختیاری»، یکی از کشته‌شدگان اعتراض‌های اخیر، ممانعت به عمل می‌آورند. البته برخی اطلاعات و تصاویر منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی از وجود شرایط مشابه در سایر اماکن دفن جانباختگان اعتراض‌های آبان ماه حکایت دارد.

روایت شاهد عینی از سرکوب در بهشت سکینه
یک شاهد عینی که صبح روز پنجشنبه برای شرکت در مراسم چهلم پویا بختیاری به بهشت سکینه رفته بود، مشاهدات خود را این گونه برای یورونیوز روایت کرد:«چهار ایست بازرسی توسط نیروی انتظامی و لباس شخصی‌ها در بلوار بهشت سکینه مستقر شده بودند. گذشته از این، تعداد بالای مراجعان موجب ترافیک در این بلوار شده بود.»

او افزود:«نیروهای امنیتی و لباس شخصی حضور گسترده‌ای در بهشت سکینه داشتند و از تمام جهت‌ها قطعه‌ای که پویا بختیاری در آن دفن شده را بسته بودند. ولی در قطعه مجاور آن مردم تجمع کرده بودند و به طور پراکنده نیز حدود هزار تا دو هزار نفر(با توجه به تعداد خودروهای پارک شده) به بهشت سکینه آمده بودند.»

این شاعد عینی ادامه داد:«مردم در حال پراکنده شدن بودند که خانمی با صدای بلند گفت، از مشتی که در سال ۵۷ در حمایت از انقلاب بلند کردم، پشیمانم. در پی این اظهار نظر، جو بهشت سکینه قدر ملتهب شد و لباس شخصی‌ها شروع به هُل دادن و مردم و رُعب آفرینی کردند. همزمان نیروی انتظامی نیز ضرب و شتم مردم را آغاز کردند. سپس محوریت برخورد با مردم را نیروهای یگان ویژه و لباس شخصی برعهده گرفتند.»

به گفته این شاعد عینی «حدود ۴۰ تا ۵۰ نفر دستگیر شدند و به داخل یک اتوبوس و وَن سبز رنگ هدایت شدند.»

او در پایان روایت خود خاطر نشان کرد:«تجمع‌های مردم در بهشت سکینه حدود ساعت ۱۴ به طور کامل توسط نیروهای امنیتی پراکنده شد و مردم به سمت شهر کرج سرازیر شدند.»

همچنین تصاویر منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی نشان می‌دهد، چهلم تعدادی از کشته‌شدگان اعتراض‌های آبان‌ماه در شهر اصفهان و بهبهان، بر سر مزار آنها برگزار شده است. همچنین شماری از ایرانیان مقیم کشورهای فرانسه، آلمان، سوئد و هلند نیز با برگزاری تجمع‌هایی یاد جانباختگان آبان ۱۳۹۸ را گرامی داشتند.

پیشتر تعدادی از مادران و اعضای خانواده‌های کشته‌شدگان اعتراض‌های آبان ماه در ایران با انتشار بیانیه‌ای، خواستار برگزاری مراسم چهلمین روز درگذشت فرزندان خود در تاریخ ۵ دی شده بودند.

با نزدیک شدن به این موعد، ابتدا پدر و مادر «پویا بختیاری» یکی از کشته‌شدگان اعتراض‌های آبان ماه در شهر کرج به وزارت اطلاعات احضار شدند ولی با ادامه اصرار آنها برای برگزاری مراسم در بهشت سکینه روز سه‌شنبه ۳ دی ماه آنها به همراه جمعی دیگر از اعضای خانواده بازداشت شدند.

رضا پهلوی، فرزند آخرین شاه ایران نیز با انتشار توئیتی از برگزاری این مراسم حمایت کرده بود.

برقراری جو امنیتی در شهرهای بزرگ
تاکنون مطابق تصاویری که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، فضای شهرهای تهران، تبریز، کرج، سنندج، کرمانشاه، اصفهان و شهریار، رباط کریم، زاهدان، سبزوار، مریوان، اندیمشک، سقز، بوکان، مریوان، جوانرود و ایلام امنیتی گزارش شده است.

با این حال رئیس پلیس تهران در گفتگو با خبرگزاری‌های رسمی ایران تاکید کرد:«تهران در کمال امنیت و آرامش است و هیچ گونه موارد امنیتی نداریم.»

حسین رحیمی، رئیس پلیس تهران با اشاره به حضور پر رنگ یگان‌های انتظامی در سطح شهر در قالب برگزاری رزمایش امنیت، گفت: «امنیت بستر پیشرفت جامعه است از این رو دشمنان همواره در صدد ایجاد ناامنی، آشوب و بلوا در کشور عزیز ما هستند که بطور حتم با سرپنجه‌های قدرتمند پلیس مواجه خواهند شد.»

افزایش بازداشت‌ها
همچنین برخی اطلاعات منتشر شده نیز از آغاز موج جدیدی از بازداشت‌ها توسط نیروهای امنیتی در ایران حکایت دارد. از جمله، مطابق برخی اخبار غیررسمی، چندین نفر در جریان حضور مردم برای برگزاری مراسم چهلم پویا بختیاری در بهشت سکینه کرج بازداشت شده‌اند. در همین حال، فرناز فصیحی، خبرنگار نیویورک تایمز که پیشتر گزارشی از کشتار معترضان در ماهشهر منتشر کرده بود، با انتشار توئیتی مدعی شد که منابع خبری او در ماهشهر اعلام کرده‌اند که بازداشت خانه به خانه ده‌ها تن از روز چهارشنبه آغاز شده است.

بازداشت «حامیان رضا پهلوی» در قم
فرمانده انتظامی قم به خبرگزاری باشگاه خبرنگاران جوان گفته که ۳ نفر از «عناصر کانال ضدانقلاب “بازگشت شاهزاده(رضا پهلوی)” که بانفوذ در یکی از دستگاه‌های دولتی استان علاوه‌ برفراهم کردن امکانات اغتشاش وتحریک تجمعات اعتراضی، شعارنویسی کرده و قصد موج‌سواری بر تجمعات مردم راداشتند، دستگیر شدند.»

ادامه اختلال اینترنت در ۵ استان
اینترنت نسل۴ تلفن‌همراه از روز گذشته(چهارشنبه ۴ دی) در استان‌های اصفهان، فارس، خوزستان، کرمانشاه، کردستان و البرز از دسترس خارج شده و اینترنت نسل ۳ که به مراتب سرعت کمتری از نسل ۴ دارد در دسترس مردم قرار گرفته است. این شرایط مطابق ادعای برخی شهروندان فعال در شبکه‌های اجتماعی روز پنج‌شنبه تشدید شده است.

حکومت ایران با آغاز سرکوب اعتراض‌های آبان ماه شبکه اینترنت را به مدت پنج روز در سراسر کشور قطع کرد. این قطعی در استان خوزستان و سیستان و بلوچستان تا نزدیک به دو هفته ادامه داشت.

سرکوب تحصن زندانیان سیاسی زن
با دخالت خشونت‌آمیز مقام‌های زندان اوین، تحصن تعدادی از زندانیان سیاسی زن در آستانه فرا رسیدن چهلمین روز کشتار جانباختگان اعتراض‌های آبان ماه، بر هم زده شد و برخی متحصنان از جمله نرگس محمدی، نایب رئیس کانون مدافعان حقوق بشراز زندان اوین به زنجان منتقل شد.

تعدادی از زندانیان زن از جمله نرگس محمدی، یاسمن آریانی، صبا کردافشاری، آتنا دائمی و منیره عربشاهی روز ۳۰ آبان ماه با اعلام همبستگی با فراخوان خانواده کشته‌شدگان اعلام کردند که به مناسبت فرا رسیدن چهلمین روز این کشتار دست به تحصن خواهند زد.

همراهی ۱۳۵ مستندساز
جمعی از مستندسازان نیز به مناسبت چهلم کشته‌شدگان آبان ماه، بیانیه‌ای منتشر کردند. در بخشی از این بیانیه آمده است: «ما همراه و همدل با مردم میهن‌مان در چهلمین روز فاجعه، یاد کشته‌شدگان و زندانیان در بند را زنده نگه می‌داریم و خواهان برقراری عدالت، آزادی و حرمت گذاشتن به شأن معترضین و خانواده‌های داغدار و آسیب‌دیده هستیم.» امضاء کنندگان این بیانیه همچنین تاکید کردند که «در کنار مردم و دوش به دوش آن‌ها روایت خود را از آن‌چه بر ما گذشت ثبت و حفظ خواهیم کرد.»

حمایت داغدیده‌گان قتل‌های زنجیره‌ای
فرزندان تعدادی از کشته‌شدگان قتل‌های زنجیره‌ای سیستم اطلاعاتی ایران در دهه ۸۰ خورشیدی با انتشار اطلاعیه‌ای حمایت خود را از «مادران و پدران داغدار قتل عام آبان‌ماه ١٣٩٨» اعلام کردند.

این اطلاعیه به امضاء افرادی همچون پرستو فروهر، آزاده پورزند، سهراب مختاری، نازنین پوینده و فرانس بختیار رسیده است.

اعتراض‌های سراسری در ایران پس از ۳ برابر شدن قیمت بنزین در ۲۴ آبان ماه گذشته آغاز شد و طی ۳ روز به حدود ۱۲۰ نقطه از این کشور تسری پیدا کرد. این اعتراض‌ها با سرکوب سنگین نیروهای امنیتی مواجه شد که بنا بر اعلام سازمان عفو بین‌الملل حداقل ۳۰۴ نفر جان خود را از دست داده‌اند.