12 درصد ازدواج‌های استان اردبیل کودک همسری است

به گزارش ایسنا-در نشست بررسی ابعاد مختلف پدیده طلاق در استان اردبیل با انتقاد شدید از رواج کودک همسری در برخی از شهرهای استان اردبیل آمار این ازدواج‌ها تا 12 درصد اعلام شد.

به گزارش ایسنا، در نشستی که با حضور کارشناسان و اساتید دانشگاهی در دانشگاه محقق اردبیلی برگزار شد، فراز جامعی از کارشناسان علوم اجتماعی اظهار کرد: همچنان آمارها در حوزه ازدواج و طلاق و آسیب‌های اجتماعی به روز نیست که ضرورت دارد در این حوزه‌ها بروزرسانی اطلاعات انجام شود.وی خاطرنشان کرد: امروز بحث طلاق عاطفی به یک معضل جدی تبدیل شده و ضرورت دارد نگرش ما به موضوع طلاق اصلاح شود و این مساله از شکل تابو خارج شود.جامعی ضرورت تبدیل ایده‌ها و تئوری‌ها را به مرحله عملیاتی شدن یادآور شد و گفت: باید در اجرای طرح‌های مختلف امکان‌سنجی و بررسی شرایط به صورت دقیق مورد توجه قرار گیرد تا ما بتوانیم به یک نتایج مناسب دست یابیم.وی در مورد آسیب جدی در حوزه کودک همسری تصریح کرد: در استان اردبیل میانگین ازدواج‌های ثبت شده در گروه سنی 10 تا 14 سال 12 درصد است که با احتساب این میانگین سنی تا 19 سالگی این رقم به 37 درصد نیز می‌رسد.

این کارشناس علوم اجتماعی ضرورت سبب شناسی در حوزه طلاق و شکسته شدن نگاه محدود به حوزه مشکلات و دغدغه‌های جنسی در موضوع طلاق زوجین گفت: در این زمینه باید به صورت شفاف مسایل و موضوعات مطرح شود چرا که روپوشانی این موضوع زمینه تشدید طلاق و به ویژه پیامدهای ناگوار فرزندان طلاق را نیز شدت می‌بخشد.جامعی ادامه داد: کاهش میل به ازدواج در جوانان و همچنین‌ بی‌رغبتی به فرزندآوری از آسیب‌های جدی است که در این زمینه باید فکری اساسی کرد.وی با ارائه دو پیشنهاد بیان کرد: تفکیک حوزه‌های اثرگذار در طلاق و ایجاد بسترهای لازم در کاهش هزینه‌های ازدواج بسیار مهم و اساسی به نظر می‌رسد، چرا که یکی از اصلی‌ترین موانع طلاق مباحث اقتصادی است.

جامعی اضافه کرد: در برخی از استان‌ها در کنار ارائه بسته‌های تشویقی به زوجین تالارهایی راه‌اندازی می‌شود تا ازدواج آسان تبلیغ شده و به نوعی زمینه حمایت از زوجین کم درآمد فراهم آید.وی ضرورت اهتمام جدی مسئولان را در عملیاتی شدن سند 2030 یادآور شد و گفت: بسیاری از کشورها با اجرای این سند تجربه موفقی را در حوزه مسایل خانوادگی داشتند و بهتر است به جای سند تحول بنیادین در آموزش و پرورش سند 2030 اجرا شود که یک راه حل علمی و عملیاتی محسوب می‌شود.کارشناس مسایل اجتماعی با اشاره به تفاوت علوم انسانی و علوم اسلامی اظهار کرد: بهتر است به مسایل علمی بیشتر بها دهیم هر چند که در کنار آن مسایل اسلامی و شرعی نیز در کشور ما مورد تاکید است.

دوری از آموزه‌های دینی عامل اصلی طلاق است

مسئول نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه‌های استان اردبیل نیز از طلاق به عنوان تنها حلال منفور در پیشگاه الهی یاد کرد و گفت: به فرموده مقام معظم رهبری اجرای سند 2030 به صلاح کشور نیست و ما اگر مطیع امر رهبری هستیم نباید در اجرای این سند اصرار داشته باشیم.حجت‌الاسلام عبدالله حسنی ورود دفتر نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها را در بحث کاهش آسیب‌های اجتماعی به ویژه تدریس 6 ساعته درس اخلاق و احکام و حقوق خانواده را یادآور شد و بیان کرد: در کنار آموزش زناشویی باید این مبانی نیز مورد توجه قرار گیرد تا جوانان راغب به امر ازدواج باشند.

وی افزود: به نظر می‌رسد عامل اصلی طلاق دوری از آموزه‌های دینی است و ما هر قدر به این مبانی توجه کنیم اسباب تحکیم نظام خانواده فراهم می‌آید.

مشاوره برای زنان مطلقه عملیاتی شود

عضو هیئت علمی دانشگاه محقق اردبیلی نیز بیان کرد: تا زمانی که برنامه‌های جزیره‌ای و نگاه مقطعی به حوزه کاهش آسیب‌ها داشته باشیم نمی‌توانیم به نقطه مطلوب در فعالیت‌ها دست یابیم.

جهانی رویکردها و راهبردهای حوزه کاهش طلاق و تقویت امر ازدواج را یادآور شد و تصریح کرد: پایش و بروزرسانی اطلاعات، آموزش و فرهنگسازی، مشاوره و حمایت‌های اقتصادی و اجتماعی ضروری به نظر می‌رسد.

وی افزود: پایگاه آمار و اطلاعات پایشی از طلاق و ازدواج، پیشگیری از طلاق‌های زودرس، ایجاد مرکز جامع خدمات مشاوره‌ای، سامانه آنلاین مشاوره برای زنان مطلقه و اجرای طرح محله عاری از طلاق از جمله پیشنهاداتی است که ما برای مسئولان ارائه کردیم.

رباب غفاری از اساتید دانشگاه نیز گفت: 70 درصد طلاق‌ها در ازدواج‌های زیر 7 سال اتفاق می‌افتد و بهتر است در حوزه آموزش سرمایه‌گذاری‌های خوبی انجام شود.

برومند از روانشناسان بهزیستی نیز به معضل طلاق تک فرزندی و گسترش آن اشاره و اظهار کرد: امیدواریم هزینه‌های مشاوره‌های قبل از ازدواج کاهش یابد تا همه خانواده‌ها از مزایای آن استفاده کنند.

بهنام کمالی از فعالان حوزه فرهنگی – هنری نیز گفت: کودک همسری در یکی از شهرستان‌های همجوار اردبیل بیداد می‌کند که ضرورت دارد در این زمینه و عوارض ناشی از ازدواج‌ها که طلاق زودرس است دقت و توجه بیشتری به عمل آوریم.

وی ضرورت استفاده از ظرفیت رسانه‌ها و مجموعه‌های هنری را یادآور شد و بیان کرد: ما جزو استان‌های پیشتازی بودیم که در تولید فیلم کوتاه 100 ثانیه با رویکرد کاهش آسیب‌های اجتماعی ورود پیدا کردیم و انتظار می‌رود در این زمینه حمایت‌های واقعی و همه جانبه روی دهد.