واکنش‌ها به خودسوزی زنی که “به ورزشگاه رفت” و حکم زندان گرفت

به گزارش دویچه وله فارسی-زنی که به گفته خواهرش، به دلیل “ورود به ورزشگاه آزادی” حکم زندان گرفت از “سوختگی ۹۰درصد” ناشی از خودسوزی رنج می‌برد. رئيس سابق فدراسیون فوتبال ایران از این حکم انتقاد کرده و طوماری اینترنتی در حمایت از او بنا شده است.

به نوشته روزنامه ایران، داریوش مصطفوی، رئيس سابق فدراسیون فوتبال ایران به خبر منتشره در مورد زنی ۲۹ ساله از هواداران تیم استقلال که ظاهرا “به خاطر رفتن به ورزشگاه آزادی” به شش ماه زندان محکوم شد و خود را به آتش کشید واکنش نشان داد.

“عصر ایران” نیز نوشت، عصر دوشنبه ۱۱ شهریور (دوم سپتامبر) گزارش خودسوزی زنی در مقابل یکی از دادسراهای تهران به اورژانس اعلام می‌شود. وقتی تیم‌های فوریت‌های پزشکی به محل اعزام می‌شوند “متوجه می‌شوند که این زن پس از خروج از دادسرا در حالی که فریاد می‌کشید و از موضوعی گلایه داشت با ریختن بنزین خودش را آتش زده است.”

خواهر این دختر در گفت‌وگو با “رکنا” گفت، خواهرش که به دلیل “ورود به ورزشگاه آزادی در بازی استقلال و العین بازداشت شده و به زندان ورامین انتقال داده شده بود” بعد از آزادی با قید وثیقه به دادسرای تهران مراجعه می‌کند و در آن‌جا متوجه می‌شود که حکم شش‌ ماه زندان گرفته است. سپس او “در اعتراض به این حکم” در آن‌جا خود را آتش می‌زند.

داریوش مصطفوی می‌گوید: «متأسفانه در نظرنگرفته‌اند این خانم آمده فوتبال ببیند یا در کار خلاف شرکت کند؟»

مصطفوی با تأکید بر این که هواداری از فوتبال “یک عشق پاک است نه یک عشق کثیف” می‌افزاید: «من اگر رئیس فدراسیون یا وزیر ورزش بودم، در دادگاه حاضر می‌شدم و سعی می‌کردم رضایت این بچه را بگیرم. کار مشکلی هم نیست. وقتی با قاضی پرونده صحبت کنیم و به او بگوییم فوتبال چه ویژگی‌هایی دارد و شرایط جامعه به چه صورت است او متقاعد می‌شود.»

“التماس می‌کردم که این دختر را به زندان نیاندازند”

داریوش مصطفوی ادامه می‌دهد، اگر جای رئیس فعلی فدراسیون فوتبال بود در جلسه دادگاه شرکت و به قاضی “التماس” می‌کرد تا “این دختر را به زندان نیاندازند.”

خبر ممنوعیت حضور زنان در ورزشگا‌ه‌ها مدت‌هاست که از سطح ملی فراتر رفته و از جمله فیفا را به اعتراض واداشته است.

مصطفوی با اشاره به همین حساسیت و با نگرانی از این که با انتشار وسیع خبر خودسوزی این زن فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) “چه فکری درباره جامعه ایران” می‌کند می‌گوید: «من حاضرم به جای این دختر به زندان بروم تا او و امثال او چنین شرایطی را تجربه نکنند و وجهه کشورمان در انظار عمومی دنیا آسیب نبیند.»

“روزی عادی در ایران”

صفحه کاربری “اسرائیل به ‌فارسی” در توییتی روز خودسوزی این زن را “یک روز عادی دیگر در ایران” نامیده است.

یک روز “عادی” دیگر در ایران زیر ستم رژیم جمهوری اسلامی: خودسوزی دختر جوان که تنها خواسته‌اش تماشای فوتبال بود، عقد دختر بچه ۱۱ ساله، دستگیری زنی از اقلیت بهائی، احکام سنگین علیه کنشگران اجتماعی و فعالان حقوق زنان، دستگیری معترضین و…
تا کی؟ مردم‌ ایران شایسته بهتر از این هستند.

رضا پهلوی، فرزند آخرین پادشاه ایران در پستی توییتری برای این زن که نامش “سحر” عنوان شده و “آرزویش حضور در استادیوم فوتبال بود” ابراز تأسف کرده است.

برای دختر عزیزم سحر که آرزویش حضور در استادیوم فوتبال بود؛ اما بازداشت و دادگاهی شد و حالا با سوختگی شدید روی تخت بیمارستان است: سحر جان! عمر غاصبان وطن رو به پایان است. زنده بمان تا در کنار هم آزادی میهن‌مان را جشن بگیریم. نفس بکش و زنده بمان!#دیگر_بس_است#ایران_را_پس_میگیریم

خواهر این زن به “رکنا” گفته که خواهرش از “بیماری دوقطبی رنج می‌برد و مدارک در این زمینه به دادسرا ارائه شده است.”

“عصر ایران” از قول یک مقام قضایی که نامش برده نشد نوشت: «این خانم جوان در اسفند سال گذشته به‌خاطر بدحجابی و درگیری با مأموران پلیس امنیت دستگیر شد. مستندات لازم در همین رابطه از سوی مأموران تهیه و به دادسرای ارشاد تهران تحویل شد. به این ترتیب پرونده‌ای قضایی برای این زن با عنوان جریحه‌دار کردن عفت عمومی و توهین به مأموران انتظامی تشکیل شد، اما وی با صدور قرار تأمین از سوی قاضی پرونده آزاد شد.»

این مقام ادامه می‌دهد: «تا این که روز دوشنبه ۱۱ شهریور این زن برای نخستین جلسه رسیدگی به دادگاه مراجعه کرد، اما با توجه به این که در زمان مراجعه وی، رئیس دادگاه به خاطر فوت یکی از بستگانش در مرخصی بود، زمان دیگری برای رسیدگی به پرونده او تعیین شد، اما زن جوان در اعتراض به این موضوع پس از خروج از دادسرا با بنزینی که از قبل تهیه کرده بود، خودش را آتش زد.»

دکتر مصطفی ده‌مرده‌ئی، رئیس بیمارستانی که این زن در آن بستری است می‌گوید، او “سوختگی ۹۰درصد” دارد و “در حال حاضر با کمک دستگاه تنفس می‌کند.”

شیوا نظرآهاری، فعال حقوق بشر آرزو می‌کند که “کاش” بازیکنان و تماشاگران فوتبال در اعتراض به خودسوزی این زن در شروع اولین بازی دست کم “یک دقیقه سکوت” می‌کردند.

کاش تو اولین بازی برای این دختر، یه دقیقه سکوت کنید، یه اعتراضی کنید و بگید که دخترها برای رفتن به ورزشگاه، نباید خودسوزی کنند #استقلال #پرسپولیس #زنان_ورزشگاه

طومار اینترنتی “به زنان ایرانی اجازه ورود بدهید”

در اینترنت طوماری با هدف جمع‌آوری دست کم ۱۵هزار امضا در حمایت از ورود زنان به ورزشگاه‌ها به جریان افتاده که با عنوان Let Iranian Women in (اجازه ورود به زنان ایرانی بدهید) فیفا را خطاب قرار داده است.

در این طومار که تا کنون ۱۴هزار و ۹۵۰ نفر آن را امضا کرده‌اند با اشاره به ممنوعیت تبعیض جنسیتی در منشور اجرایی فدراسیون جهانی فوتبال گفته می‌شود، بعد از فشارهای اخیر فیفا ممنوعیت ورود زنان به ورزشگاه‌ها تنها به صورت “مقطعی و برای گروه‌های دستچین‌شده” توسط فدراسیون فوتبال ایران برداشته شده است.

در این طومار از فیفا خواسته شده تا با “اقدامات قانونی” در جهت “رفع محرومیت تبعیض‌آمیز” علیه زنان ایرانی اقدام کند.

در این بیانیه با خاطرنشان کردن بازداشت شش زن در ۲۲ مرداد ۹۸ به دلیل ورود به استادیوم فوتبال از فیفا خواسته می‌شود: «فدراسیون فوتبال ایران را آنقدر با تحمیل جریمه‌های مالی و جلوگیری از شرکت در رقابت‌های دوستانه و بین‌المللی تنبیه کنید تا زمانی که محرومیت زنان از ورود به استادیوم‌های ورزشی به طور کامل و تا همیشه برداشته شود و شش زن بازداشت‌شده، بدون هیچ شرط و قرار تنبیهی، آزاد شوند.»