«باید برای حضور زنان در ورزشگاه با مراجع قم رایزنی کنیم»

به گزارش دویچه وله فارسی-رئیس کمیته ملی المپیک علت مخالفت برخی مراجع تقلید با ورود زنان به ورزشگاه را ارائه گزارش نادقیق به آنها عنوان کرد. او می‌گوید باید “دغدغه بزرگان و مراجع” را رفع کرد و قصد دارد برای گفت‌وگو با آنها به قم سفر کند.

روزنامه دولتی ایران روز شنبه ۲۶ مرداد (۱۷ اوت) متن گفت‌وگوی مفصلی با رضا صالحی امیری را منتشر کرد که بخشی از آن به مسئله ممنوعیت حضور زنان در ورزشگاه‌ها و چالش‌هایی بین‌المللی جمهوری اسلامی به این دلیل اختصاص دارد.

وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس کنونی کمیته ملی المپیک در این گفت‌وگو عدم حضور زنان در ورزشگاه‌های جمهوری اسلامی را “تحقیر نیمی از جامعه” خوانده است.

صالحی امیری با اشاره به تشکیل کمیسیون زنان در کمیته ملی المپیک گفت: «یکی از مسائل اساسی ما در ورزش عدالت جنسیتی است. باید آن را حل کنیم. معنی ندارد ما مدعی عدالت باشیم اما عدالت جنسیتی را به رسمیت نشناسیم.»

رفع تبعیض از زنان برای حضور در ورزشگاه‌ها یکی از خواسته‌های فعالان حقوق مدنی است و حسن روحانی نیز در سخنرانی‌های انتخابات ریاست جمهوری در سال‌های ۹۲ و ۹۶ وعده داد برای تحقق این خواسته تلاش کند.

تا کنون تمام تلاش‌ها برای حضور زنان در ورزشگاه‌ها با سد محکم مخالفت اصولگرایان تندرو و شماری از مراجع تقلید شیعیان در قم روبرو بوده است.

مخالفت برخی مراجع تقلید شیعیان در قم

“اعتماد آنلاین” به تازگی نظر آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی، از مراجع تقلید شیعیان در قم را درباره مسئله حضور زنان در ورزشگاه‌ها را جویا شده و پاسخ او را ۱۵ مرداد منتشر کرده است.

مکارم شیرازی در این باره گفته است: «جو حاکم در ورزشگاه‌ها برای حضور زنان مناسب نیست و شکی نیست که اختلاط جوانان سرچشمه مشکلات زیادی از نظر اخلاقی و اجتماعی می‌شود؛ اضافه بر این در بعضی انواع ورزش، مردان پوشش مناسبی در برابر زنان ندارند؛ بنابراین لازم است از حضور در این برنامه‌ها خودداری کنند به خصوص اینکه این برنامه‌ها را از رسانه‌ها می‌توانند ببینند و حضور آنها ضرورتی ندارد.»

این مرجع تقلید پیش از این نیز بارها با حضور زنان در ورزشگاه‌ها مخالفت کرده است. پروانه سلحشوری، عضو فراکسیون زنان مجلس زمانی به نقل از مهدی تاج رئیس فدراسیون فوتبال گفته بود: «این موضوع نیازمند تصمیم‌گیری کلان در سطح نظام است.”

جیانی اینفانتینو، رئیس فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) در روزهای پایانی خرداد ماه در یک “نامه فوری” خطاب به مهدی تاج، خواستار فراهم کردن شرایط حضور زنان در ورزشگاه‌ها در بازی‌های مقدماتی جام جهانی شد.

او تجربه بازی دوستانه تیم‌های ملی فوتبال ایران و سوریه در ششم ژوئن (۱۶ خرداد) که در آن جلوی ورود زنان به ورزشگاه گرفته و ظاهرا تعدادی از آنها نیز بازداشت شده‌اند را “ناامید‌کننده” خواند.

رئیس فیفا خطاب به مهدی تاج نوشته که برخورد با زنانی که خواستار ورود به ورزشگاه بوده‌اند نه با تعهداتی که فدراسیون فوتبال ایران در این زمینه بر عهده گرفته همخوانی دارد و نه با وعده‌ه‌ایی که حسن روحانی در دیدار مارس ۲۰۱۸ داده است.

نهم شهریور آخرین مهلت فیفا به ایران

فدراسیون جهانی فوتبال به مسئولان جمهوری اسلامی هشدار داده که اگر درهای ورزشگاه‌های ایران از نخستین بازی مقدماتی جام جهانی در نهم شهریور ماه امسال به بعد بر روی زنان باز نشود خطر تعلیق فوتبال ایران را تهدید می‌کند.

رضا صالحی امیری گفته که توماس باخ، رئیس کمیته بین‌المللی المپیک نیز در گفت‌وگو با او بر ضرورت حضور زنان ایرانی در ورزشگاه‌ها تاکید کرده است.

وزیر سابق ارشاد گفت: «الان نهادهای بین‌المللی به‌صورت دائمی راجع به این مسئله از ما سؤال می‌کنند؛ توماس باخ هم در ملاقات با بنده و هم در دیدار با رئیس‌جمهور محترم در نیویورک از ایشان خواستند [مسئله] حضور زنان در ورزشگاه را حل کنند.»

او ضمن مخالفت با تفکیک جنسیتی در محیط‌های ورزشی گفته است: «معتقدیم باید دغدغه بزرگان و مراجع عظام را رفع کنیم. آنها دغدغه‌شان مفسده است. ما باید به آنها این اطمینان را بدهیم که این مفسده را برطرف می‌کنیم و این به نظر من شدنی است.»

سفر به قم برای “رفع دغدغه مراجع”

رئیس کمیته ملی المپیک به طور تلویحی گزارش‌هایی ارائه شده به مراجع درباره ورزشگاه‌ها را نادقیق خواند و افزود: «من معتقدم ما باید دغدغه بزرگان و مراجع را رفع کنیم، مشروط بر اینکه گزارش‌های دقیقی را به آنها بدهیم. ما ا‌ن‌شاءالله باید سفری به قم داشته باشیم و با مراجع در این زمینه گفت‌و‌گو کنیم.»

صالحی امیری در بخش دیگری از اظهاراتش پیش‌بینی کرده که اگر منع حضور زنان در ورزشگاه برداشته شود پس از یک سال، میزان حضور آنها در میان تماشاگران بازی‌های ورزشی به کمتر از ۱۰ درصد می‌رسد زیرا به باور او “انگیزش” زنان برای حضور در مسابقات ورزشی کمتر از مردان است.

تا کنون میل زنان برای ورود به ورزشگاه‌ها چنان بوده که بسیاری از آنها تلاش می‌کنند با پوشش و ظاهرا مردانه وارد ورزشگاه شوند و برخورد فیزیکی ماموران و خطر بازداشت که در مورد تعدادی از آنها نیز اتفاق افتاده باعث صرف‌نظر کردن از این کار نشده است.

رئیس کمیته ملی المپیک همچنین اذعان کرد: «یکی از چالش‌های اجتماعی کشور ما فقدان نشاط است. در فضای فعلی که جامعه دچار مشکلات معیشتی و اقتصادی است، ورزش، فرهنگ و هنر می‌توانند مقدار زیادی از این غبار غم را کم کنند و نشاط به وجود آورند.»

مطابق تحقیقات موسسه گالوپ آمریکا در مورد شادترین و عمگین‌ترین کشورهای جهان که نتایج آن اردیبهشت امسال در رسانه‌های ایران نیز منتشر شد، جمهوری اسلامی در سال ۲۰۱۸ یکی از ده کشور غمگین جهان بوده و در میان ۱۴۰ کشور مورد بررسی، پس از چاد، نیجر، سیرالئون و عراق پنجمین کشوری است که شهروندانش احساس خوشبختی و شادی کمتری دارند.

صالحی امیری می‌گوید “وقتی ما نمی‌توانیم در حوزه سیاسی و اقتصادی نشاط را ایجاد کنیم” می‌توان این کار را در حوزه‌های اجتماعی و فرهنگی انجام داد و از این دیدگاه ورزش یک امر “فرابخشی” است.