خودکشی یک قربانی کودک همسری در مشهد

خبرگزاری هرانا – مادری که به ازدواج دخترش در ۱۳ سالگی رضایت داده بود، از خودکشی دخترش “فریده” پس از به دنیا آوردن نوزادش خبر داد. وی با اشاره به اینکه ازدواج در سن پایین برای کودکان را صحیح نمی دانسته می‌گوید که به علت تمول مالی خانواده پسر به ازدواج دخترش رضایت داده است. اما همین موضوع تنش های روانی زیادی برای فریده به همراه داشت که در نهایت باعث خودکشی وی پس از تولد فرزندش شد. فریده توسط مادر شوهرش از بابت وضعیت مالی خانواده اش تحقیر می شد و حتی دیدن فرزندش را نیز از وی دریغ می کردند. آسیب‌های جسمی و روانی ناشی از کودک همسری ضربات جبران ناپذیری را بر روی زندگی دختران به‌ویژه بارداری‌های زیر ۱۸ سال، مرگ‌ومیر مادران، افسردگی، و بعضاً اقدام به خودکشی در کنار آسیب‌هایی مانند طلاق بازماندن از تحصیل و پایداری چرخه فقر فرهنگی و اقتصادی است.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از رکنا، “فریده” دختری که در ۱۳ سالگی ازدواج کرده بود، پس از تولد فرزندش دست به خودکشی زد.

به گفته مادر این قربانی کودک همسری، وی از بایت وضعیت مالی خانواده اش توسط مادرشوهرش تحت تحقیر و فشار روانی بود. بعد از زایمان مادر شوهرش کودک را با خود برده و دیدار فرزندش از او دریغ می کرده است. آخرین بار که فریده برای دیدن کودک به خانه شوهر برگشته بود، خبر رسید که وی از خود را از طبقه بالای ساختمان به پایین پرت کرده و جان باخته است.

وی قسمتی از ماجرای دخترش را اینگونه روایت می کند: “به زنی که برای خواستگاری دخترم آمده بود، گفتم «فریده» خیلی کوچک است این دختر تازه وارد ۱۳ سالگی شده و هنوز در دوران کودکی سیر می کند چگونه می توانم او را به خانه بخت بفرستم و از خودم دور کنم اما «خاله فریبا» به این جملات من می خندید و می گفت: «میثم» هم فقط ۱۹ سال دارد اما خانواده اش پولدار هستند طوری که دخترت هر چه بخواهد برایش فراهم می کند از سوی دیگر هم برگزاری مراسم خواستگاری اشکالی ندارد شاید مهر میثم هم به دلت نشست و … این گونه بود که مراسم خواستگاری برگزار شد و دخترم به عقد میثم درآمد. از دوران نامزدی آن ها حدود دو سال گذشته بود که روزی متوجه شدم دخترم باردار است”.

وی در خصوص نحوه خودکشی فریده می گوید: “همواره خودم را سرزنش می کردم که چرا دخترم را در این سن و سال عروس کردم بالاخره مدتی بعد فهمیدم که دخترم در بیمارستان بستری شده و فرزندش به دنیا آمده است. دیگر نتوانستم طاقت بیاورم نمی دانم چگونه خود را بر بالین دخترم رساندم ولی ناگهان مادر میثم اخم هایش را در هم کشید و گفت دخترت چگونه به شما اطلاع داده است؟ و با تلخکامی ادامه داد من نوه ام را از همین جا به خانه ام می برم تو هم دخترت را به خانه ات ببر! ولی فریده نمی توانست از پسرش جدا شود به همین دلیل با گریه و التماس به خانه خودش بازگشت. حدود یک ماه بعد دخترم با چشمانی گریان و قلبی شکسته به خانه ام آمد و سفره دلتنگی هایش را گشود. او از نیش و کنایه ها وتحقیر کردن های مادر میثم سخن گفت و در نهایت ادامه داد اگر من هم پدر پولداری داشتم یا در سطح آن ها بودم این گونه تحقیرم نمی کردند. آن روز دخترم با همه دلتنگی هایش برای به آغوش کشیدن فرزندش دوباره به خانه خودشان بازگشت تا این که یکی از بستگان میثم خبر داد فریده از ساختمان سقوط کرده است. او سه روز بعد در بیمارستان جان باخت ولی صدایش هنوز هم در گوشم می پیچید کاش …”.

طبق این گزارش به دستور حاجی زاده، رئیس کلانتری الهیه، پرونده مرگ “فریده” مورد بررسی قرار گرفت.

لازم به یادآوری است که مدتی پیش علی کاظمی، مشاور معاون حقوقی قوه قضائیه با اشاره به ازدواج ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار کودک در یک سال، گفت که این‌ها به طور رسمی ازدواج کرده‌اند، اما مشکل عمده ما افرادی هستند که خارج از فرآیند رسمی ازدواج می‌کنند. از سوی دیگر ازدواج مردان سن بالا با دختران کم سن و سال کودک آزاری محسوب می‌شود. دی ماه امسال کمیسیون حقوقی قضایی مجلس طرح ممنوعیت کودک-همسری را رد کرد. علاوه بر صدمات شدید جسمی و روحی یکی دیگر از عواقب ازدواج کودکان مواجه شدن با پدیده طلاق در این سنین است.
ازدواج کودکان یا کودک همسری در ایران در سال‌های اخیر روز به افزایش است. فعالان حقوق کودک می‌گویند این پدیده در آینده بر سلامت خانواده‌های ایرانی تاثیر منفی خواهد گذاشت.

آمار بالای ازدواج کودکانی که پیش از رسیدن به بلوغ فکری و ذهنی ازدواج می‌کنند از گستردگی این پدیده در ایران حکایت دارد. سن ازدواج در ایران بر مبنای “بلوغ جنسی” تعیین شده در حالی که به گفته کارشناسان، بلوغ جنسی تنها بخشی از ابعاد بلوغ کامل انسان است. رشد، آگاهی، آموزش و آزادی در انتخاب، اساسی‌ترین و انسانی ترین شروط برای تشکیل خانواده است.

آسیب‌های جسمی و روانی ناشی از کودک همسری ضربات جبران ناپذیری را بر روی زندگی دختران به‌ویژه بارداری‌های زیر ۱۸ سال، مرگ‌ومیر مادران، افسردگی، و بعضاً اقدام به خودکشی در کنار آسیب‌هایی مانند طلاق بازماندن از تحصیل و پایداری چرخه فقر فرهنگی و اقتصادی است.

بر اساس آمار منتشر شده بالغ بر ۹۵ هزار مورد طلاق زنان زیر ۱۹ سال در فاصله سال‌های ۹۰ تا ۹۴ ثبت شده که حدود ۵ هزار و ۷۶۰ مورد از این طلاق‌ها مربوط به ازدواج‌هایی است که سن زوجین کمتر از ۱۵ سال است.