بانک جهانی: حقوق کار برای زنان ایرانی تنها یک‌سوم مردان است

رادیو فردا:

بانک جهانی می‌گوید که حق و حقوق کار برای زنان ایرانی کمتر از یک‌سوم حقوق مردان است، رقمی که باعث می‌شود ایران تنها از عربستان و سودان وضع بهتری داشته باشد.

این نهاد بین‌المللی طی گزارشی درباره وضعیت قوانین و حقوق برابری زنان و مردان در محیط کسب و کار می‌نویسد، ایران بعد از عربستان، امارات و سودان بدترین جایگاه را در میان ۱۸۷ کشور دارد.

این گزارش با عنوان «زنان،‌ کسب و کار و قانون،‌ ۲۰۱۹» روز چهارشنبه، هشتم اسفندماه، منتشر شد.

امتیاز ایران در این زمینه ۳۱.۲۵ است، در حالی که متوسط امتیاز جهانی حدود ۷۴.۷۱ است. به عبارتی، زنان در جهان به‌ طور متوسط سه چهارم از حقوق مردان در زمینه کسب و کار را دارا هستند.

حتی کشورهایی چون جمهوری دموکراتیک کنگو در آفریقا و ازبکستان در آسیا با امتیازی معادل بالای ۷۰ وضعی بهتر از ایران دارند.

شاخص برابری حقوق کار زنان نسبت به مردان بر اساس چندین مولفه تعیین شده است:

– آیا زنان به اندازه مردان حق نقل مکان و انتخاب محل زندگی، ترک خانه، دریافت پاسپورت و سفر به خارج به‌خاطر شغل خود دارند؟

– آیا زنان به اندازه مردان شرایط آغاز شغل، تجارت، محافظت از آزار جنسی یا برخورداری از قوانین برای محافظت خود از آزار جنسی را دارند؟

– آیا زنان به اندازه مردان دستمزد برای کار یکسان دریافت می‌کنند و آیا برابری جنسیتی برای اشتغال در بخش‌های مختلف صنعتی و شیفت کاری شب وجود دارد؟

– آیا زنان به اندازه مردان شرایط تصمیم مستقل، حق طلاق، ازدواج دوباره و سرپرستی خانواده دارند؟

– آیا زنان به‌ خاطر بارداری و نگهداری کودکان تازه متولد شده، حداقل به مدت ۱۴ هفته از مزایای ترک کار با شرط ادامه دریافت دستمزد و کمک مالی دولت برخوردار هستند؟

– آیا زنان به اندازه مردان حق تملک دارایی‌های غیرمنقول (خانه، ملک و غیره) و مدیریت آن را دارند؟ آیا سهم دختران و پسران از ارث یکسان است؟

– آیا زنان به اندازه مردان مزایای بازنشستگی دارند؟

آرشیو آمارهای بانک جهانی نشان می‌دهد که در ایران طی یک دهه گذشته، تنها در مورد حق زنان برای ترک محل کار به شرط ادامه دریافت دستمزد و کمک‌های مالی دولت بهبود یافته و امتیاز ایران از ۲۸.۷۵ طی سال‌های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۴ به ۳۱.۲۵ طی سال‌های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ رسیده است.

غیر از این مورد، تمامی موارد ذکر شده در راستای برابری حقوق زنان و مردان در محیط کسب و کار در جمهوری اسلامی بدون تغییر باقی مانده و پیشرفتی نداشته است.

این در حالی است که بانک جهانی می‌گوید وضعیت برابری حقوق کار مردان و زنان جهان در ۱۳۱ کشور طی یک دهه گذشته به شکل «چشمگیری» بهبود یافته است.

آرشیو آمارهای بانک جهانی نشان می‌دهد که وضعیت کنونی برابری حقوق کار مردان و زنان ایرانی حتی خیلی بدتر از متوسط وضعیت جهانی در سال ۲۰۰۹ است.

بانک جهانی در گزارش جدید خود نیز اشاره دارد که ده سال قبل، متوسط امتیاز جهانی برای برابری حقوق زنان و مردان در محیط کسب و کار ۷۰ بود.

در کل خاورمیانه نیز بیشترین پیشرفت‌ها در سه زمینه آغار کار، ازدواج و استفاده از مزایای ترک شغل به شرط ادامه دریافت دستمزد به‌ خاطر بارداری و وضع حمل حاصل شده است.

کشورهای بلژیک، دانمارک، فرانسه، لیتوانی، لوکزامبورگ و سوئد با صد امتیاز در صدر لیست ۱۸۷ کشور از لحاظ وضعیت برابری حقوق کاری زنان و مردان قرار گرفته‌اند.