کودک همسری؛ در ۹ ماهه امسال ۹۸ ازدواج زیر ۱۵ سال در ایلام ثبت شده است
خبرگزاری هرانا – مدیر کل بهزیستی ایلام از ثبت ۹۸ مورد ازدواج زیر ۱۵ سال در این استان در ۹ ماهه امسال خبر داد و گفت “از این تعداد ۹۴ مورد مربوط به دختران و چهار مورد نیز مربوط به پسران بوده است”. در حالی که تنها یکی از عواقب ازدواج کودکان مواجه شدن با پدیده طلاق در این سنین است ماه گذشته کمیسیون حقوقی قضایی مجلس طرح ممنوعیت کودک-همسری را رد کرد.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از تابناک، مدیر کل بهزیستی ایلام از ثبت ۹۸ مورد ازدواج زیر ۱۵سال (کودک همسری) در این استان در ۹ ماهه امسال خبر داد.
زهرا همتی در کارگاه آموزشی سامانه طلاق افزود: از این تعداد ۹۴ مورد مربوط به دختران و چهار مورد نیز مربوط به پسران بوده است.
وی ادامه داد: همچنین در طول سال ۹۶ در مجموع ۱۹۳ مورد ازدواج کودکان زیر ۱۵ سال (کودک همسری) در شهرستان های مختلف استان ثبت شده است.
مدیر کل بهزیستی ایلام با ذکر اینکه عمده این ازدواجها مربوط به دختران است گفت: از این شمار ۱۸۸ مورد دختر و پنج نفر نیز پسر بودهاند.
وی با ذکر اینکه باور جامعه نسبت به ازدواج کودکان زیر ۱۵ سال نیاز به اصلاح دارد افزود: پدیده کودک همسری یکی از آسیبهای اجتماعی نو در استان است که امروز با آن روبرو هستیم.
همتی اظهار کرد: متاسفانه شمار کودک همسری به عنوان ازدواج اجباری در این استان و به بصورت ویژه در یکی از شهرستانها قابل توجه است.
لازم به ذکر است که پیشتر در دی ماه سال جاری، شهناز سجادی، دستیار حقوق شهروندی معاونت رئیس جمهور در امور زنان و خانواده از رد طرح افزایش سن ازدواج از سوی مجلس خبر داد و اعلام کرد که این معاونت قصد دارد بار دیگر افزایش سن ازدواج را به عنوان لایحه در مجلس مطرح کند. وی همچنین با نقد کودک همسری گفت که از نمایندگانی که به رد افزایش سن ازدواج رای دادهاند میپرسم آیا حاضرند کودکان خود را به ازدواج در بیاورند؟ وی با تاکید بر اشتباه بودن مشروعیت دادن به کودک همسری با ارجاع آن به فرهنگ گفت با قانون می شود در فرهنگ تغییر ایجاد کرد. این حقوقدان ازدواج کودکان را با دیگر حقوق آنها متناقض دانست و اظهار کرد به کودکان اجازه قانونی ازدواج می دهیم در حالی که اجازه باز کردن یک حساب بانکی هم ندارند. شهناز سجادی همچنین فقر مالی و فرهنگی، اعتیاد و تبعیت از فرهنگ محلی را از دلایل گرایش به سمت ازدواج کودکان دانست و گفت در مواردی کودکان با تشخیص دادگاه به ازدواج در میآیند که در بسیاری از آنها این تشخیص نادرست است.
پیش از آن نیز طیبه سیاوشی عضو فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی از رد طرح ممنوعیت کودک-همسری در کمیسیون حقوقی قضایی مجلس خبر داده و گفته بود: “آمار ازدواج زیر ۹ سال بیش از ۳۰۰ نفر و آمار ازدواج زیر ۱۳ یا ۱۴ سال در دختران ۳۰ هزار تا ۴۰ هزار نفر اعلام شده است که یکی از تبعات منفی این گونه ازدواجها شکل نگرفتن فیزیولوژی زن هنگام بارداری است.
حسن نوروزی سخنگوی کمیسیون حقوقی مجلس شورای اسلامی پیشتر در دفاع از رد طرح ممنوعیت کودک همسری در مجلس گفته است: مادربزرگ خود من در ۹سالگی ازدواج کرد و مشکلی هم نداشت.
همچنین معصومه ابتکار در واکنش به رد طرح ممنوعیت کودک همسری گفت: “اگر سن ۱۳ سال برای ازدواج خوب است پس همه قوانین دیگر هم بر روی همین سن آورده شود تا کودکان ۱۳ ساله بتوانند رای دهند، گواهینامه بگیرند و درخواست طلاق دهند”. معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده با اشاره به این که قوانین با هم سنخیت ندارد و برای مردم مشکلات زیادی به وجود میآورد گفت: “ازدواج یک مرحله مهم و لازم است فردی که وارد آن میشود هم آمادگی و هم بلوغ لازم را داشته باشد، وقتی فردی در سنین پایین حق بهرهمندی از بسیاری حقوق را ندارد سخت است که اجازه دهیم وارد ازدواجی شود که میتواند تبعات زیادی داشته باشد”.
مدیر کل مطالعات فرهنگی مرکز پژوهش های مجلس نیز در آذرماه امسال اعلام کرده بود که هر ساله حدود ۴ هزار ازدواج زیر ۱۴ سال در کشور ثبت میشود که استان های زنجان، آذربایجان شرقی و خراسان شمالی به ترتیب رتبههای اول تا سوم این آمار را از آن خود کردهاند.