عفو بین الملل: سال ۲۰۱۸ برای ایران به عنوان «سال شرم» در تاریخ می‌ماند

صدای آمریکا

سازمان عفو بین الملل در گزارشی سال گذشته میلادی را از نظر وضعیت حقوق بشر در ایران «سال شرم» خواند و گفت مسئولان ایرانی در سال ۲۰۱۸ کارزاری شرم آور را در سرکوب معترضان و بازداشت گسترده منتقدان اتخاذ کردند.

این نهاد بین المللی مدافع حقوق بشر در گزارش جدید خود، که روز پنجشنبه ۴ بهمن منتشر شده است، همچنین آمارهای جدیدی را ارائه می‌دهد که گستردگی سرکوب مردم و نقض حقوق آنها را در سال گذشته توسط حکومت ایران نشان می‌دهد.

به گفته فیلیپ لوتر مدیر بخش تحقیقات خاور میانه و شمال آفریقای عفو بین الملل، «سال ۲۰۱۸ به عنوان سال شرم برای ایران در تاریخ ماندگار خواهد شد. در این سال مسئولان ایرانی تلاش کردند هر نشانه‌ای از انتقاد را در نطفه خفه کنند.»

براساس گزارش عفو بین‌الملل در سال گذشته میلادی بیش از هفت هزار نفر اعم از شرکت‌کنندگان در تظاهرات، دانشحویان، روزنامه‌نگاران، فعالان حقوق زنان، فعالان محیط زیست، فعالان کارگری و فعالان حقوق قومی و اقلیت‌های مذهبی در ایران بازداشت شده‌اند، صدها تن به زندان محکوم شده و دست‌کم ۲۶ نفر در جریان تظاهرات کشته شده‌‌اند.

بنا بر این گزارش در سال گذشته میلادی ۱۱ وکیل دادگستری، ۵۰ روزنامه‌نگار و فعال رسانه‌ای، ۹۱ دانشجو، ۱۱۲ فعال حقوق زنان،‌ ۶۳ فعال محیط زیست، ۴۶۷ کارگر، بیش از ۲۰۰ تن از اعضای دراویش گنابادی، ۱۷۱ مسیحی و ۹۵ بهایی در ایران بازداشت شده‌اند.

سالی که آمریکا در کنار مردم ایران بود

سال ۲۰۱۸ میلادی درحالی آغاز شد که در ایران اعتراضات گسترده‌ای جریان داشت.

در جریان اعتراضات سراسری ایران که از روز پنج‌شنبه هفتم دی‌ ماه ۹۶ آغاز و به ۱۶۰ شهر کشیده شد، سرکوب شدیدی از سوی جمهوری اسلامی ایران صورت گرفت و چندین نفر کشته و چند هزار نفر بازداشت شدند.

مایک پنس، معاون رئیس جمهوری آمریکا از جمله مقام های ارشد آمریکایی بود که بارها در روزهای اعتراضات، از حق مردم ایران برای اعتراض به حکومت حمایت کرد.

هدر ناوئرت سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز کشته و دستگیر شدن برخی در ارتباط با اعتراض‌های ایران را به شدت محکوم کرد.

همچنین نیکی هیلی، سفیر وقت ایالات متحده در سازمان ملل خواستار رسیدگی به سرکوب اعتراض‌ها در ایران در شورای امنیت سازمان ملل شد و به حکومت جمهوری اسلامی هشدار داد که جهان رفتار آن را زیر نظر دارد.

پس از سرکوب اعتراضات گسترده دی ماه ۹۶، اعتراضات در نقاط مختلف ایران ادامه پیدا کرده و هر بار با برخورد امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی مواجه شده است. از جمله در مرداد ماه ۹۷ در چند شهر بزرگ ایران تظاهراتی برگزار شد و حتی در شهر کرج به طور ضمنی «حکومت نظامی» اعلام شد.

همزمان با این دور از اعتراضات، توئیتر فارسی وزارت خارجه آمریکا نوشت: در حالی که این نهایتا بر عهده مردم ایران است که مسیر حرکت کشورشان را تعیین کنند، آمریکا از صدای مردم ایران که برای مدتی طولانی نادیده گرفته شده است، حمایت می کند. امید آمریکا است که ۴۰ سال آینده ایران، توام با سرکوب و ترس نباشد، بلکه توام با آزادی و به سرانجام رسیدن برای مردم ایران باشد.

مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا نیز ۱۴ مرداد در توئیتر خود نوشت: ما عمیقا نگران گزارش‌ها درباره خشونت رژیم ایران علیه شهروندان غیرمسلح هستیم.

وی افزود: ایالات متحده از حق مردم ایران برای اعتراض به فساد و سرکوب رژیم بدون ترس از مجازات، حمایت می‌کند. ما از رژیم در ایران می‌خواهیم تا به حقوق بشر مردمش احترام بگذارد.

همچنین به تازگی پرزیدنت ترامپ به گسترش اعتراضات در ایران اشاره کرد و گفت: ایران به دلیل سیاست‌های من عوض شده و حالا مشکلات زیادی دارد.

رئیس جمهوری ایالات متحده روز چهارشنبه ۱۲ دی ماه به خبرنگاران گفت که ایران با شرایط متفاوتی مواجه شده و «حالا هر روز در شهری شاهد اعتراض هستند، ارزش پولی ملی آن‌ها از بین رفته و حسابی به دردسر افتاده‌اند.»