“گیسو” پردازشی هفتگی به مسائل زنان در آژانس کُردپا

ارسال کننده خبر : فاطمه تابع بردبار

15872

گزارش این هفتەی گیسو بە ٣ مورد نقض حقوق زنان در کُردستان شامل اقدام بە خودکشی دو زن جوان در سنندج و مریوان و قتل مشکوک سحر چوینی در خوابگاه دانشجویی در دانشگاه همدان، همچنین ٧ مورد نقض حقوق زنان شامل تأیید حکم چهار شهروند بهایی و محکومیت دو تن دیگر، تفهیم اتهام مهدیە فراهانی و آزادی فاطمە ضیایی‌آزاد در ایران میپردازد.

کُردستان
اقدام بە خودکشی دو زن جوان در مریوان و سنندج

طی هفتە گذشتە دو مورد خودکشی زنان در شهرهای سنندج و مریوان بە ثبت رسیدە است کە یک مورد آن منجر بە مرگ و مورد دیگر هم وضعیت جسمانی وی وخیم اعلام شدە است.

بر پایەی اخبار انتشار یافتە، روز جمعه نوزدهم مهرماه، یک زن ٢٧ ساله به نام “ساریا مرادی”، اهل روستای “باباریز” از توابع سنندج به دلیل فقر و تنگدستی، اقدام به خودکشی کرده و به زندگی خود پایان داد.

به گفته‌ی یک منبع مطلع، “ساریا مرادی” دو سال پیش با فردی از این روستا ازدواج کردە بود.

گفته میشود، این زن در گذشته نیز چندین بار به دلیل مشکلات معیشتی اقدام به خودکشی کرده بود که آخرین بار روز جمعه با حلقآویز نمودن خویش به وسیلهی طناب دار به زندگی خود پایان داد.

با استناد به گزارش مرکز آمار آژانس خبررسانی کُردپا، از آغاز سال جاری تاکنون، ٥ زن و دختر کُرد تنها به دلیل قفر و تنگدستی به خودکشی اقدام کرده و به زندگی خود پایان دادهاند.

از دیگر سو، روز سه‌شنبه بیست و سوم مهرماه، یکی از اهالی شهرک “کانی‌دینار” در مریوان به نام “سحر کریمی” اقدام به خودسوزی نمود و فوراً به مراکز درمانی سنندج انتقال یافت.

به گفته‌ی افراد مطلع، این زن ١٨ ساله که چند ماه قبل بدون رضایت خویش ازدواج کرده بود به علت بروز اختلاف با همسرش به منزل پدرش مراجعه کرده بود اما به دلیل خشنونت خانوادگی، اقدام به خودسوزی کرد.

این زن ١٨ ساله دچار سوختگی بالای ٩٠% شده و احتمال مرگ وی وجود دارد و هماکنون در بیمارستان سنندج تحت مراقبت پزشکی میباشد.

با استناد به گزارشهای ثبت شده در مرکز آمار آژانس خبررسانی کُردپا، از آغاز سال جاری تاکنون ٥٠ زن و دختر کُرد با اقدام بە خودکشی کردەاند کە ٤٨ مورد آن بە مرگ منجر شدە است.

مرگ مشکوک یک دانشجوی کُرد در دانشگاه همدان

سحر چوینی ١٩ سالە و دانشجوی ترم دوم رشتە پرستاری دانشگاه علوم پزشکی همدان و اهل شهرستان مریوان
صبح روز جمعە گذشتە، جسد دختر دانشجویی در یکی از خوابگاهای نوساز دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی همدان پیدا شد کە حرف و حدیثهای زیادی را بە دنبال داشت.

سحر چوینی دختر دانشجویی بود کە جسدش یک روز پس از مرگش در صبح جمعە ١٩مهرماه در خوابگاه دانشجویی دانشکدە دندانپزشکی دانشگاه پیدا شد.

سحر چوینی ١٩ سالە و دانشجوی ترم دوم رشتە پرستاری دانشگاه علوم پزشکی همدان و اهل شهرستان مریوان بود.

سخنان ضدو نقیض مسئولین دانشگاه و پزشک قانونی

مسئولین دانشگاه در اولین موضع خود و قبل از مشخص شدن نتیجە تحقیقات پزشک قانونی مرگ وی را خودکشی اعلام کردند کە اعتراض شدید دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان را در پی داشت.

آنها اعلام کردە بودند کە جسد وی در حالی پیدا شدە است کە با استفادە از روسری خود را بە تخت‌خواب حلق‌آویز کردە است. همچنین با پخش بیاننامەای در داخل دانشگاه مشکلات روحی ــ روانی را دلیل خودکشی سحر چوینی اعلام کردە بودند.

از دیگر سو ، روز چهارشنبە ٢٣ مهرماه، مدیرکل پزشک‌قانونی همدان با رد انتشار سخنان خود در روزنامە اعتماد اعلام کرد، مرگ وی ناشی از افتادن از تخت و بە علت مرگ مغزی بودە است!

وی پیشبینی همەی احتمالات را رد کردە و اعلام کرد، مرگ سحر چوینی ناشی از خودکشی و دلیل خودکشی وی را نیز مشکلات عاطفی عنوان کرد.

مدیرکل پزشک قانونی همدان، در مصاحبەای با روزنامە اعتماد کە روز شنبە ٢٠ مهرماه انتشار یافتە بود اعلام کردە بود، علت مرگ خفگی نيست و مقتول پيش از حلق آويز شدن به علت ضربه مغزی فوت شده است.

واکنش‌ها بە مرگ سحر چوینی

مرگ مشکوک سحر چوینی و عدم پیگیری و همچنین سرپوش‌نهادن مسئولین دانشگاه بر مرگ وی، بازتاب وسیعی در رسانەهای داخلی و رسانەهای کُردی و همچنین اعتراض شدید دانشجویان و مردم و سازمانهای مدنی شهر مریوان را در پی داشت.

دو روز پس از مرگ مشکوک سحر، نزدیک بە ١٠٠٠ تن از دانشجویان دانشگاه‌های همدان در مقابل دانشکدە دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تحصن اعتراضی را بر پا نمودە و خواهان پاسخگوی مسئولین و روشن شدن علت مرگ وی شدند.

تعدادی از دانشجویان این دانشگاه بر این باور بودند کە مرگ سحر بە علت امن نبودن محوطەی خوابگاه بودە است و مسئولین دانشگاه جهت سرپوش نهادن بر این امر، دلیل مرگ وی را خودکشی اعلام کردەاند.

دانشجویان این دانشگاه برای دومین‌بار، روز سەشنبە ٢٢ مهرماه، تحصن اعتراضی دیگری را در مقابل دانشکدە دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی برپا نمودند. آنها در این تحصن خواستار استعفای حبیب‌اللە موسوی‌بهار، رئیس دانشگاه علوم پزشکی همدان شدە بودند.

در همان روز شمار چشمگیری از فعالان مدنی در مریوان و در چهارمین روز مرگ “سحر چوینی” از میدان دارایی این شهر تا گورستان دارسیران، راهپیمایی کردند.

این راهپیمایی اعتراضی در حالی بود کە نیروهای امنیتی علاوه بر سعی کردن جهت ممانعت از این راهیپمایی، دوربینهای عکاسی و فیلمبرداری را توقیف نموده که با مخالفت شدی مردم مانع از ادامه‌ی چنین اقداماتی شدند.

ایران
صدور حکم و تایید محکومیت برای ٦ فعال زن بهایی

طی هفتە گذشتە دو تن از فعالین زن بهایی در سمنان بە حبس تعزیری محکوم و حکم ٤ شهروند دیگر در دادگاه تجدیدنظر مشهد تایید گردید.

بر پایەاخبار انتشار یافتە، گلرخ و شیدرخ فیروزیان از شهروندان آیین بهایی ساکن سمنان، از سوی دادگاه انقلاب این شهر بە حبس تعزیری محکوم شدەاند.

این دو شهروند بهایی بە اتهام تبلیغ و ترویج آیین بهاییت هر کدام بە ٩ ماه حبس تعزیری محکوم شدەاند.

این دو شهروند بهایی در ١٩ بهمن ماه سال ١٣٩١ بازداشت و در اوایل فروردین‌ماه سال جاری با قید وثقە ١٠٠ میلیون تومانی آزاد شدە بودند.

از دیگر سو، حکم ٦ ماه حبس تعزیری ٤ شهروند بهایی بە نام‌های نگار ملک‌زادە، حوریە محسنی، مهین احمدیان و بهناز حدادزادە در دادگاه تجدید نظر استان خراسان رضوی تایید گردید.

این ٤ شهروند بهایی بە همراه ٧ شهروند دیگر بە دلیل تشکیل نمایشگاه خصوصی صنایع دستی کودکان در زمستان سال ٩١ بازداشت شدە بودند و از آن زمان تاکنون با قید وثیقە آزاد بودند.

تفهیم اتهام مهدیە فراهانی و آزادی فاطمە ضیایی از زندان

مهدیە فراهانی فعال حقوق زنان
طی هفتە گذشتە مهدیە فراهانی از فعالین حقوق زنان، در پی شکایت وزارت اطلاعات بە دادسرای شهید مقدس اوین احضار و فاطمە ضیاعی آزاد از زندانیان سیاسی دهە ٦٠ از زندان آزاد شد.

بنا بە گزارشات انتشار یافتە، روز چهارشنبە ١٧ مهرماه، پس از احضار کتبی و شکایت وزارت اطلاعات، مهدیە فراهانی از فعالین حقوق زنان بە دادسرای شهدی مقدس اوین احضار گردید.

برای مهدیە فراهانی کە بە اتهام “تبلیغ علیە نظام” و “عضویت در گروههای فمنیستی” بە دادسرا احضار شدە بود، کفالت ٣٥ میلیون تومانی صادر شد.

از دیگر سو، فاطمە ضیایی آزاد، از فعالین سیاسی و از زندانیان سیاسی دهە ٦٠ صبح روز پنجشنبە ٢٥ مهرماه از زندان اوین آزاد شد.

فاطمە ضیایی از زندانیان مسن بند نسوان زندان اوین بود کە بە دلیل بیماری “ام . اس” از شرایط جسمی بدی برخوردار بود.

وی روز شنبە ١٨ خردادماه سال جاری از سوی مأموران امنیتی حکومت اسلامی ایران بازداشت شدە بود.
http://www.kurdpa.net/farsi/index.php?cat=idame&id=12548