هرانا
مدیرکل ثبت احوال استان خراسان شمالی از ثبت ۸۷۰ مورد ازدواج و ۱۶ مورد طلاق دختران ۱۰ تا ۱۵ ساله در ۹ ماهه سال جاری در این استان خبر داد. وی دلیل عمده این طلاقها را ازدواجهای زودهنگام و عدم بلوغ فکری و عقلانی این کودکان عنوان کرده است. در حالی که تنها یکی از عواقب ازدواج کودکان مواجه شدن با پدیده طلاق در این سنین است هفته گذشته کمیسیون حقوقی قضایی مجلس طرح ممنوعیت کودک-همسری را رد کرد.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از ایرنا، خراسان شمالی از نظر ازدواج زودهنگام دختران، در ردیف پنج استان نخست کشور است.
علی زاهدی نیا مدیرکل ثبت احوال استان خراسان شمالی گفته است: “از مجموع ۶ هزار و ۹۱۹ واقعه ازدواج ثبت شده استان در ۹ ماهه امسال ۸۷۰ مورد مربوط به دختران ۱۰ تا ۱۵ ساله بوده است”.
وی همچنین افزود: “از یک هزار و ۵۶۰ واقعه طلاق به ثبت رسیده این استان در ۹ ماهه امسال، ۱۶ مورد مربوط به زنانی بود که در سنین ۱۰ تا ۱۵ سال این آسیب را تجربه کردند”.
مدیرکل ثبت احوال استان خراسان شمالی همچنین از ثبت ۴۷۶ فقره ازدواج بین سنین ۱۵ تا ۱۹ سال در پسران خبر داده است.
وی با بیان اینکه ازدواج در سنین پایین مشکلات خاص خود را دارد، فقر فرهنگی، پایبندی به اصول و رعایت آداب قدیمی و سنتی را از عوامل مهمی دانست که بسیاری از این خانوادهها دختران و پسران کم سن و سال خود را گرفتار معضلات متعدد ناشی از ازدواج زودهنگام می کنند.
زاهدی نیا همچنین افزود: “این در حالی است که متاسفانه ازدواجهای زودهنگام در سنینی روی میدهد که افراد هنوز به بلوغ فکری و عقلانی نرسیدهاند و بنابراین زوجین در انتخاب شریک زندگی خود نقش درخوری ندارند”.
وی همچنین اظهار داشت: “بیشترین طلاق های صورت گرفته در مردان گروه ۲۵ تا ۲۹ سال با ۴۳۱ مورد، ۳۰ تا ۳۴ سال با ۳۶۵ مورد و ۳۵ تا ۳۹ سال با ۲۲۹ مورد رخ داده است و در بین زنان نیز گروه ۲۰ تا ۲۴ سال با ۳۴۹ مورد، ۲۵ تا ۲۹ سال با ۳۴۶ مورد و ۳۰ تا ۳۴ سال با ۲۴۴ مورد بیشترین آمار طلاق را داشته اند”.
زاهدی نیا گفت: در ۹ ماهه امسال ۱۱۵ نفر از زنان و ۱۴ نفر از مردان نیز در سنین بالای ۶۰، طلاق را تجربه کردهاند”.
خراسان شمالی ۸۶۳ هزار نفر جمعیت دارد که ۴۴ درصد آنها در روستاها ساکن هستند.
پیشتر طیبه سیاوشی عضو فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی از رد طرح ممنوعیت کودک-همسری در کمیسیون حقوقی قضایی مجلس خبر داده و گفته بود: “آمار ازدواج زیر ۹ سال بیش از ۳۰۰ نفر و آمار ازدواج زیر ۱۳ یا ۱۴ سال در دختران ۳۰ هزار تا ۴۰ هزار نفر اعلام شده است که یکی از تبعات منفی این گونه ازدواج ها شکل نگرفتن فیزیولوژی زن هنگام بارداری است. طرح «افزایش حداقل سن ازدواج» که به «کودکهمسری» معروف شده طرحی است که برای «جلوگیری از ازدواج کودکان» توسط فراکسیون زنان در مجلس شورای اسلامی تدوین شده بود و اکثریت موافقان آن را فعالین مدنی تشکیل میدادند، اما این طرح نتوانست موافقت کمیسیون قضایی مجلس را جلب کند”.
حسن نوروزی سخنگوی کمیسیون حقوقی مجلس شورای اسلامی پیشتر در دفاع از رد طرح ممنوعیت کودک همسری در مجلس گفته است: مادربزرگ خود من در ۹سالگی ازدواج کرد و مشکلی هم نداشت.
وی با اشاره به اینکه پزشکان و روانشناسان در بررسی هایی که انجام دادند به این نتیجه رسیدند که دختر ۱۴ یا ۱۵ساله توان اداره زندگی ندارد گفت: “ولی در مقابل براساس شرع اسلام، مرکز فقهی قم، نظر کارشناسان ایرانی و لبنانی و رویکرد مطرح شده از سوی برخی از اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی و ارسال نظر مراجع این نظر استنتاج شد که دختر حد بلوغش از ۹ سال شروع می شود.
همچنین معصومه ابتکار روز جاری در واکنش به رد طرح ممنوعیت کودک همسری گفت: “اگر سن ۱۳ سال برای ازدواج خوب است پس همه قوانین دیگر هم بر روی همین سن آورده شود تا کودکان ۱۳ ساله بتوانند رای دهند، گواهینامه بگیرند و درخواست طلاق دهند”.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده با اشاره به این که قوانین با هم سنخیت ندارد و برای مردم مشکلات زیادی به وجود میآورد گفت: “ازدواج یک مرحله مهم و لازم است فردی که وارد آن میشود هم آمادگی و هم بلوغ لازم را داشته باشد، وقتی فردی در سنین پایین حق بهرهمندی از بسیاری حقوق را ندارد سخت است که اجازه دهیم وارد ازدواجی شود که میتواند تبعات زیادی داشته باشد”.