رئیس کمسیون قضایی مجلس: افزایش سن قانونی ازدواج از ۱۳ سال، مخالف سیاست‌های کلی نظام است

هرانا

الهیار ملکشاهی رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مخالف ازدواج سن قانونی ازدواج از ۱۳ سال است گفت که این مساله مخالف سیاست های کلی نظام است. حداقل سن ازدواج فعلی در ایران مغایر با کنوانسیون های حقوق کودک است.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از فارس، الهیار ملکشاهی رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مخالف ازدواج سن قانونی ازدواج است گفت: “چند نفر از نمایندگان مجلس که عمدتا از میان نمایندگان زن هستند به دنبال افزایش سن قانونی ازدواج هستند”.

وی ادامه داد: “افزایش سن قانونی ازدواج مخالف سیاست های کلی نظام است”.

رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه سیاست نظام جمهوری اسلامی ایران تسهیل ازدواج است اظهار داشت: “برای رسیدن به این هدف نمی توانیم به دنبال افزایش قانونی سن ازدواج (از ۱۳ سال) باشیم”.

ملکشاهی با اشاره به منع قانونی ازدواج برای دختران زیر سن ۱۳ سال ابراز داشت: “قانون ازدواج زیر ۱۳ سال را ممنوع می داند مگر با اجازه ولی قانونی و به شرط رای مثبت دادگاه به اینکه دختر از نظر جسمی و فکری توانایی ازدواج را داشته باشد”.

وی افزود: “ممکن است از این قانون هم تخلف شود اما آمار ازدواج در سنین پایین قابل توجه نیست”.

رییس کمیسیون قضایی و حقوقی با تاکید بر  پایین بودن آمار ازدواج در سنین پایین مدعی شد: “تصویب قانونی افزایش سن قانونی ازدواج ضرورتی ندارد”.

لازم به یادآوری است که پیشتر طیبه سیاوشی عضو فراکسیون زنان مجلس در مورد آخرین تلاش‌های کمیسیون زنان در مورد طرح افزایش حداقل سن ازدواج دختران گفته بود که “با همکاری کمیسیون حقوقی به دنبال اصلاح ماده ۱۰۴۱ قانون مدنی هستیم و به نتایج مثبتی در این زمینه با این کمیسیون رسیده‌ایم اما در صحبت‌های اولیه با شورای نگهبان درباره حداقل سن ازدواج برای دختران که در تبصره ۱۳ این طرح در نظر گرفته‌ایم. به نتیجه نرسیدیم”.

ازدواج کودکان یا کودک‌همسری در ایران در سال‌های اخیر روز به افزایش است. فعالان حقوق کودک می‌گویند این پدیده در آینده بر سلامت خانواده‌های ایرانی تاثیر منفی خواهد گذاشت.

آمار بالای ازدواج کودکانی که پیش از رسیدن به بلوغ فکری و ذهنی ازدواج می‌کنند از گستردگی این پدیده در ایران حکایت دارد. سن ازدواج در ایران بر مبنای “بلوغ جنسی” تعیین شده در حالی که به گفته کارشناسان، بلوغ جنسی تنها بخشی از ابعاد بلوغ  کامل انسان است. رشد، آگاهی، آموزش و آزادی در انتخاب، اساسی‌ترین و انسانی‌ترین شروط برای تشکیل خانواده است.

آمارهایی که خبرگزاری ایسنا به نقل از معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری منتشر کرده نشان می‌دهند که در سال ۱۳۹۲ حدود ۴/ ۵ درصد از ازدواج‌های ثبت‌شده مربوط به دختران زیر ۱۵ سال بوده است. این تعداد در سال ۱۳۹۵ به ۵/ ۵ درصد رسیده است. ازدواج پسران زیر ۱۵ سال بسیار کمتر از دختران است، اما تعداد آن نیز در حال افزایش است.

در سال ۱۳۹۳ بالاترین میزان ازدواج کودکان در ایران ثبت شده است. طبق آمار ثبت احوال ایران در این سال بیش از ۴۰ هزار کودک، پیش از پایان دوران کودکی وارد زندگی زناشویی شده‌اند