ایرنا
معاون حقوقی رئیس جمهوری گفت: لایحه اعطای تابعیت به فرزندان دارای مادر ایرانی و پدر خارجی، اصلاح و تکمیل نظام تابعیت خون است و بر این اساس، تابعیت از طریق مادر نیز برای فرزندان محقق می شود.
لعیا جنیدی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی ایرنا اظهار داشت: مبنای تابعیت در ایران، خون است و تاکنون تابعیت فقط از طریق پدر مبنا قرار داشته است اما با تصویب این لایحه در مجلس شورای اسلامی، نظام حقوقی ایران با اعطای تابعیت به فرزندان مادران ایرانی از حقوق کودکان و زنان حمایت می کند و این اقدام، گام ارزشمندی برای تامین حقوق زنان و گام بزرگتری برای حمایت از حقوق کودکان است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، اصل خون، شیوهای از اعطای تابعیت است که بر اساس آن، ملیت هر شخص بر اساس ملیت یک یا هر دو والد او تعیین میشود. این شهروندی یا تابعیت گاهی بر اساس اقوام فرهنگی یا اقلیتهای اجتماعی نیز تعریف می شود.
اعطای تابعیت بر اساس اصل خون در مقابل اصل خاک قرار دارد که دیگر شیوه معمول برای تابعیت است. بر اساس اصل خاک، هر فردی که در قلمرو یا سرزمین یک کشور متولد میشود، تابعیت یا شهروندی آن کشور را دریافت میکند. اصل خاک بیشتر در کشورهای مهاجرپذیر مورد اقبال واقع شده است هر چند که بسیاری از کشورهای دنیا، تلفیقی از اصل خاک و اصل خون را در نظام تابعیتی خود گنجاندهاند.
جنیدی افزود: طبق لایحه پیشنهادی، فرزندان دارای مادر ایرانی و پدر خارجی با درخواست مادر تا قبل از 18 سالگی بدون هیچ پیش شرط دیگر و فرزندان بالاتر از 18 سال به در خواست خود فرد و یک استعلام امنیتی می توانند تابعیت ایران بگیرند.
وی یادآور شد: لایحه جدید دولت از مدت ها قبل مطرح بود و هر بار با توجه به اختلاف نظرها با تصویب آن موافقت نمی شد اما در هفته گذشته دو مرتبه مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت بر اساس مجموع اطلاعات تکنیکی و حقوقی در هیأت وزیران مصوب شد.
معاون حقوقی رئیس جمهوری خاطرنشان کرد: در صورت تصویب این لایحه در مجلس شورای اسلامی زنانی که داخل کشور همسران خارجی دارند یا در خارج از کشور زندگی می کنند، می توانند برای فرزندان خود تابعیت بگیرند.
به گزارش ایرنا، هیأت وزیران عصر یکشنبه به ریاست حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی برگزار شد و در این جلسه، لایحه اصلاح ماده واحده تعیین تکلیف تابعیت فرزندان دارای مادر ایرانی و پدر خارجی را تصویب کرد.
به موجب این لایحه، فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی، تا قبل از 18 سالگی به درخواست مادر و پس از 18 سالگی به درخواست خودشان می توانند شناسنامه ایرانی دریافت کنند.