حواشی زیر گرفتن یک دختر دانشجو توسط «گشت ارشاد» در یکی از شعبه‌های دانشگاه آزاد

صدای آمریکا

دانشجویان دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز به حضور «گشت ارشاد» در در این دانشگاه اعتراض کردند

دانشجویان دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز به حضور «گشت ارشاد» در در این دانشگاه اعتراض کردند.

در پی ادامه اعتراضات دانشجویان دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز به حضور گشت ارشاد، خبرها حاکی از بازداشت چند دانشجو توسط نیروهای امنیتی و انتظامی است.

براساس تصاویر منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی، دانشجویان دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز در منطقه سوهانک روز شنبه ۵ آبان ماه در اعتراض به حضور گشت های نیروی انتظامی در این دانشگاه دست به تجمع زدند.

در یکی از فیلم‌های منتشر شده دختری که تلفن همراهش توسط ماموران گرفته شده در حرکتی اعتراضی مقابل خودرو می ایستد، اما خودرو نیروی انتظامی ناگهان به حرکت در می آید و سعی در زیرگرفتن این دختر دانشجو کرد، به طوری که او را در مسافتی طولانی به عقب می راند.

اعتراضات دانشجویان در این دانشگاه روز یکشنبه ۶ آبان ماه نیز در شرایطی ادامه داشت که برخی منابع از بازداشت چهار دانشجو خبر دادند هر چند تا کنون منابع رسمی چنین بازداشت‌هایی را تایید نکرده اند.

حجاب اجباری در ایران، یکی از موارد نقض حقوق شهروندی است و زنان بسیاری در طول سالیان گذشته به دلیل آنچه بدحجابی یا بی‌حجابی خوانده می‌شود با برخوردها و محرومیت‌های فراوانی مواجه شده‌اند.

حضور نیروهای پلیس ویژه برخورد با بدحجابی در ایران که به «گشت ارشاد» شناخته می‌شوند، یکی از آخرین اقدامات جمهوری اسلامی برای تحمیل حجاب اجباری است. اما برخوردهای خشن و غیرقانونی این گشت‌ها اگرچه گاهی با انتقاد مقام‌های ارشد ایران نیز مواجه شده، اما هیچگاه به تعطیلی آنها ختم نشده است.

در آخرین مورد حتی گفته می‌شود این گشت‌ها به دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز در سوهانک رفته‌اند؛ در حالی که حضور نیروی‌های انتظامی و نظامی از نظر قانون در دانشگاه ممنوع است.

دانشجویان دانشگاه آزاد تهران مرکز در حالی به حضور نیروهای انتظامی به عنوان گشت ارشاد در این دانشگاه معترض هستند که یکی از مسئولان دانشگاه آزاد در مصاحبه‌ایی با خبرگزاری ایلنا، وجود اعتراضات دانشجویی و حتی گشت ارشاد را در این دانشگاه رد کرده و گفته است اتفاقی که رخ داده خارج از دانشگاه بوده و نیروی انتظامی به وظیفه ذاتی اش عمل کرده است.

پیشتر نیز برخورد خشونت بار پلیس ایران با زنان بارها خبرساز شده و انتشار ویدئوهایی از زیرگرفتن زنان مخالف حجاب اجباری و یا کتک زدن آنها در شبکه‌های مجازی، شواهدی بر اعمال خشونت نیروهای گشت ارشاد ایران است.

گشت‌های ارشادی که اگر چه در هر انتخابات ریاست جمهوری «برداشتن» آنها شعار اول نامزدهای انتخابی است، اما تا کنون هیچ رئیس جمهوری نتوانسته است سایه گشت‌ارشاد را از سر جامعه کم کند. برای نمونه حسن روحانی در تیر ۱۳۹۴ در یک سخنرانی عنوان کرد که «پایبندی به عفاف و حجاب با زور و جبر امکان پذیر نیست.» این موضعگیری با توجه به سابقه حسن روحانی به عنوان یکی از مجریان حجاب اجباری در سال‌های ابتدایی جمهوری اسلامی مورد توجه بسیار قرار گرفت و چند ماه بعد حسین اشتری فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران اعتراض کرد: «هر کس می‌خواهد در ریاست جمهوری شرکت کند، شعار می‌دهد که من گشت ارشاد را برمی‌دارم؛ اما مگر این شدنی است؟»

گزارش سالانه حقوق بشر وزارت خارجه آمریکا و نهادهای بین المللی، بارها رفتار ایران در برخورد با معترضان به حجاب اجباری را محکوم کرده اند.

اگرچه اعتراضات دانشجویی این بار مربوط به حضور گشت ارشاد در دانشگاه آزاد است، اما این دانشگاه پیش از این نیز شاهد اعتراضات دانشجویی بوده است. دانشجویان این دانشگاه در خرداد ماه امسال در مخالفت با تصمیم دانشگاه آزاد مبنی بر انتقال مکان دانشکده‌ها از مرکز شهر به منطقه سوهانک تجمعات اعتراضی برگزار کردند.

ساختمان جدید این دانشگاه پیش از این «مجتمع کمیته امداد امام خمینی» بود و دانشگاه آزاد اسلامی برای انتقال واحد مرکزی خود به منطقه سوهانک این مجتمع را خریداری کرد. نقل و انتقالی که دانشجویان این دانشگاه به آن معترض بودند.